Keresés

Részletes keresés

feripapa46 Creative Commons License 2018.12.19 0 0 5021
Előzmény: BLAtti (5019)
apis05 Creative Commons License 2018.12.19 0 0 5020

 mitöl ilyen színű? 

BLAtti Creative Commons License 2018.11.14 0 0 5019

Lenne egy nagy kérésem! Ha valakinek megvan videón, akármilyen felvételen is a négy évvel ezelőtti komáromi aranymosó taliról az a momentum, mikor már a feltámadó szélben, a hátsó részen bemutatóztam az elhíresült zöld lábtörlővel, az kérem keressen meg vele! KÖSZÖNÖM!

 

BLAtti Creative Commons License 2018.11.14 0 0 5018

A legkézenfekvőbb, ha elkezded a fórumot elolvasni az elejétől kezdve. Naponta néhány oldal, és tavaszra készen fogsz állni egy jó próbára.

Most jönnek a fagyok, persze, amíg nincs fagy, addig is lehet próbálkozni, de javaslom az elméleti felkészülést.

Esetleg a blogot, kiegészítésként. Ha rákeresel, megtalálod hamar.

 

Itt majd' mindenki magától csinálja, amit csinál, volt néhány gyengébb próbálkozás élőben "egyperegy" bemutatni a mosást, de eleddig sikertelennek mondanám, senki nem maradt meg a mosásnál, az idő meg elég drága mostanság, szóval letettem/tettünk erről jópáran. Minden le van írva itt és a blogon, no meg a beszerezhető, letölthető könyvekben, jegyzetekben.

 

A legfontosabb, hogy akard, és kitartásod legyen, no meg időd csinálni. Az eredmény a tapasztalattal arányosan fog jönni.

 

Minden jót!

 

Előzmény: Romeo Laszlo Koko (5017)
Romeo Laszlo Koko Creative Commons License 2018.11.03 0 0 5017

Sziasztok szeretem ha valaki segítené nekem ,hobbi szinten szeretnek aranyat keresni a duna és a tiszában mién engedeire le ne szükségem? 

 

T1bor Creative Commons License 2018.10.25 0 0 5016

Koszonom a segitseget  ,igen valoban a felso kavicspadon voltam  es a homokos vegen  nagyon  keves szmcse 5 lapatbol  alig 10  15  azok is nagyon kicsik szinte alig lathatok . Ha jo lessz az ido hetvegen megkeresem a masik  kavicspadot is .Koszonom  megegyszer .

Előzmény: losznya (5015)
losznya Creative Commons License 2018.10.24 0 0 5015

Ahoy! 

 

Az alábbi kép egy kis segítség az eligazodásban. A számok a fellelhető átlagos szemcseszámot jelzik. Valószínűleg Te a felső kavicspadon próbálkoztál, annak is a homokos, iszapos végén. Az arany a kavics között lesz.

 

Rátka

Sajnos a bejutás ide csak vízről egyszerű. Gyalog elég jó kis séta. Az a kis vékony fehér vonal jelöli hogy mi hol szoktunk bemenni. Ha szerencséd van a határsáv ki van kaszálva és akkor a séta végét megkönnyíti. Ha fórumot végigolvasod + Blatti blogját akkor minden infó meglesz ahhoz boldogulj a parton.

 

 

Előzmény: T1bor (5014)
T1bor Creative Commons License 2018.10.21 0 0 5014

Szia, Muraratka az van hozzam a legkozzeleb , autom nincs ugyhogy  busszal megtudom oldani  asztan 1,5 km gyalog  amibol a fele erdon keresztul a part menten nem egy konyu terep foleg nyaron amikor nagy a novenyzet , kb 300 x100 meteres kavicsos part a bal vegen obol es homok  a tobbi sajnos oklomnyi kovek nemigazan ertem meg eszt a mesterseget mert amit a netrol  meglehet tudni nem sok  . azert szeretnek szivattyut  mert a homok borzaszto finom szemcseju  es a gumis pad hamar megtellik es rengeteg viz kell hogy valamennyire kimosodjon  . na de leht en nemertek hozza . dolesszog stb.  Most az udvaron mosok rendes homokbol amit csak innen a murabol valo  de szereltem ra egy mosogep vizpumpat szerintem nagyonis jol mukodik .Na ugyhogy probalkozok .

Előzmény: losznya (5013)
losznya Creative Commons License 2018.10.15 0 0 5013

Szia!

A kép alapján tényleg rossz helyen van az a pad. Hol próbálkoztál a Murán helyileg?

A könnyű szivattyús megoldáshoz még tartozik egy nehéz akku is. Szóval a cipelést nehéz megúszni. Hozzunk össze egy mosást valamikor!

 

Előzmény: T1bor (5011)
dez1 Creative Commons License 2018.10.14 0 0 5012

Megint rekord alacsony vízszint jön...

 

T1bor Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 5011

Sziasztok  a Muran probalkoztam  parszor de eleg keves olyan partszakasz van amely konnyen megkozelitheto  ugyhogy a cuccot kezbe vagy haton kell vinni erdon vagy bokron at .A padot is szetszedhetore csinaltam . szeretnem egy akkus  viz szivattyu val felszereni  ami nem nagyn nehez  .Tanacsot szertnek  kerni  ha tudnatok ajanlani valamien  megoldast  .Koszi .

dez1 Creative Commons License 2018.09.15 0 1 5010

Az is lehet, hogy én még az elég kis víznél néztem, - nem csináltam teljes keresztmetszeti tálazást, csak a víznél lévő partszakaszon.

dez1 Creative Commons License 2018.09.13 0 0 5009

A felszín alatt nem nagyon keresgéltem, de a látható használható föveny nem volt a komp utáni rövid szakaszon, ez tuti. Elég jó a tálam ahhoz, hogy ki tudjam szedni a szemcséket.

BLAtti Creative Commons License 2018.09.11 0 0 5008

A minitali helyszíne, és a környéke is az egyik legjobb Pest közeli mosórész. Ha ott nem találtál semmit, akkor valamit nem jól csináltál.

Természetesen vannak jobb, és kevésbé jó részek, de arany mindenhol van arrafelé. 

Többször is mostunk a környéken hármasban, kettesben a tavasz-nyári időszakban, és mindig vittünk haza aranyat.

 

A másik két helyen még nem voltam, így arról nem tudok nyilatkozni.

Előzmény: dez1 (5007)
dez1 Creative Commons License 2018.09.07 0 0 5007

Na szóval. Még a kis víz utolsó napjaiban végre volt kevés időm:

 

Első napon medgpróbáltam M0ás hídtól délre a csepel szigeten.  Semmi eredmény, még ott sem, ahol anno volt az egyik minitali, bár pont ahhoz a helyhez nem jutottam el, csak kb. 100 méterrel feljebbig. NEm volt sehol jó föveny.

 

Második nap TÁti sziget eleje.  Itt nagyon sok vörös lecsurgás volt, nagyon sok közepes szemcsével. De összefüggő jó föveny nem.  NEm volt időm tovább gyalogolni, pedig ez ígéretesnek tűnő hely. Kocsival nem lehet behajtani most sajna.

 

Harmadig nap Százhalombatta  a komptól délre.  Itt volt egy-két ígéretesnek tűnő föveny. de nem volt benne arany. Egy szem sem.

 

Szóval nem sok eredmény, de folyt. következik. Táttól északra ahogy nézem le lehet menni pár helyen a folyóhoz.

BLAtti Creative Commons License 2018.09.04 0 0 5006

Részben igazad van. Azonban a lapátpróbát alapvetően sokan elmismásolják.

A mintavételezés, ha meg is történik, messze nem alapos, nem térképezi a part teljes szélességét, magasságát általában. Ezeket most tapasztalatból írtam. 

Mindenki mást használ. Én hajlok az óriás Eastwing felé, mert arra áll rá a kezem legkönnyebben.

A versenyzés akkor jó, ha az ember tud készülni rá, edzi magát és akarja csinálni, valamint tudja, hogy esélye van, hiszen másként a verseny elvesztené az értelmét.

Persze van a kezdők viadala is, értem én, csak látod, hogy alapvetően az aktivitás is hibádzik, hát még a többi. :)

 

Előzmény: vadi58 (5005)
vadi58 Creative Commons License 2018.08.31 0 0 5005

Attila, ahogy írtad: "Szóval, szerintem ilyen különítmény, maximum poénból mehetne, de úgy meg minek?! " Itt van a lényeg. Ez egy kvázi sport megmérettetés. Nem ismerek olyan terep aranyászt, aki permamensen használna ezeket a lapos tálakat. Kipróbálni egyesek kipróbáltak, sot, tudok olyan gyártóról, aki valamelyik változatát (mert van tobb profilú is), terepre ajálja, de ezzel senki sem dolgozik folyamatossan. Ezek versenyzésre vannak kitalálva. A versenyzés meg egy természetes , nem csak emberi, dolog. Viszont a versenyeken ott a Tradicional pan azaz a lapos feneku Kanada és a hegyes Batea (kínai kalap). Na ezekkel is megy a megmérettetés. És ezeket használjátok ti is a Dunán, mert mivel is lenne megejtve a lapátpróba. Na persze még itt van a új (személyes) kapcsolatok kialakításának a lehetosége. Ja és egy kis buli, kaja, pija, na egyszóval egy kis relax.

Előzmény: BLAtti (5004)
BLAtti Creative Commons License 2018.08.27 0 0 5004

A magyarországi aranymosók nem tálazós aranymosók, és senkinek nincs verseny tálja szerintem, esetleg az én laposom volt hasonló a koncentrikus körökkel, de azt is átalakítottam inkább, mert mások a körülmények. A jó dunai, fa szérke viszont baromira jól működik, mint egy shaker table és a egy Miller table keveréke. Baromi jól lehet sűríteni vele a zagyot.

De alapvetően egy jól beállított, sűrű bordás, gumis padról olyan sűrítmény jön le, hogy nem nagyon van értelme használni.

 

Szóval, szerintem ilyen különítmény, maximum poénból mehetne, de úgy meg minek?! 

Ha egyáltalán lennénk annyian, vállalkozó szelleműek, hogy beszerzünk egy-egy nagyobb verseny tálat és gyakorlunk, akkor meg lehetne valósítani, de a nullához konvergál az esélye.

 

Egy normális találkozót is elég nehéz összehozni itthon, nem hogy egy stílusidegen aranyász versenyen megjelenjünk csapatként.

 

Bár a 4 évvel ezelőtti szigeten rendezett talin sokan mostak, senkitől sem tudom, hogy mennyi fövenyt lapátolt fel, s abból mennyi aranyat sikerült akkor kiposztózni, kigumizni, alakos műanyag lemezezni a parton, az akkori fövenyből.

Egyszerűen ezek az infók (is) elsikkadtak, pedig az átmosott anyagmennyiség/ kihozatal / pad / módszer egy jó mérőszám lett volna, hiszen kvázi közös, adott szakaszon mostunk 50-70 szemes helyen.

 

(Jelzem, jelenleg ez a szakasz a sűrű bozót és egyéb problémák miatt alig megközelíthető. Az áradás nagyon sok fát alámosott, a vihar pedig bedöntött. Tehát az adott szakasz dúsulás szempontjából valószínűleg csak jobb lett-lesz az elkövetkezendő években.)

 

Rengeteg tapasztalatot szereztem, szereztünk páran akikkel tartom a kapcsolatot élőben, telefonon, neten. Természetesen sok kilométer, sok mosás, pad építés, fogófelület tesztelés során.

De például az a 60 körüli embersereg, aki megjelent ott, hogy ki, mit csinál most, ha egyáltalán csinál... nem tudom.

 

Ezek az infók, illetve az egyéb aranyász helyek, és technikák ezért sem lesznek publikusak, mert előbb-utóbb, ahogy a "bibliában" is írják, lemorzsolódnak.

A "partrablók", akiknek a nyomaival lépten-nyomon manapság is találkozni, sem lesznek kitartóak, az is fellángolás (hála az istennek), borzalmasan hagyják a partot és bizonyosan nem éri meg nekik így (sem).

 

Az is tény, hogy többet kell a padra lapátolni, mint régen!!!, többet kell mintázni és utána járni a megfelelő szakaszoknak. Többet kell a saját kárunkon megtanulni!!!, hiszen tanárok úgymond nincsenek. A könyvek, leírások jó alapot adnak, de senki nem visz ki a partra és mutatja meg, hogy: ezt, vagy azt, vagy így, vagy úgy és ezt figyeld, meg azt csináld.

Vannak a legtapasztaltabb mosók, mint János, László, akik évtizedes aranymosói múltjukkal, kitartásukkal majdhogynem a csodálat "tárgyaivá" lettek az évek során, hiszen szinte minden dunai hajós ismeri őket, legalább sziluettjükről. Minden időszakosan felröppenő hírben róluk/ velük beszélgetnek ennek a kihalófélben lévő mesterségnek a miben létéről. 

 

És igen, hiába ismerlek többeteket személyesen, a jelenleg (általam ismert) aktív!! mosók alig két maroknyi "csapata", az utolsó, magyarországi aranymosó "gárda".

 

No, megint kiszaladt pár összefoglaló mondat a billentyűzetemből, bocsánat, ha untattam valakit!

 

 

 

Előzmény: vadi58 (5002)
dez1 Creative Commons License 2018.08.17 0 0 5003

Jövő hét utáni héten menni akarok az Esztergom feletti szakaszra két vagy három nap:)  Elég alacsony vizet mond akkorra is:)

 

Előzmény: BLAtti (4998)
vadi58 Creative Commons License 2018.08.13 0 1 5002

Az idei szlovákiai aranymosó világbajnokságon kaptam egy mellbevágó kérdést - Miért nincs itt a magyar zászló csapatostul? Hát mondom, lent vannak a Dunán, Tiszán és Losznya meg a Murán.... ha jól emlékszem. ;-)

Kapjátok oszze magatokat! Jovore Finnországban van a VB.

Előzmény: vadi58 (5000)
vadi58 Creative Commons License 2018.08.11 0 1 5001

Ma volt a dontos nap. A legnagyobb versenyszámú finálé az 5-os csapatok voltak - volt beloluk 30, úgyhogy egyszerre 150 aranymosó versenyzettt a ringben ;-)

 

Előzmény: vadi58 (4999)
vadi58 Creative Commons License 2018.08.06 0 1 5000

Na még egy kis csalogató ... 

 

Előzmény: vadi58 (4999)
vadi58 Creative Commons License 2018.08.03 0 1 4999

Már kész a versenytér .... 

 

Előzmény: vadi58 (4996)
BLAtti Creative Commons License 2018.08.01 0 0 4998

Alacsony a vízszint, lehet duhajkodni az eleddig elérhetetlen helyeken is! :)

Van itt még valaki, aki mossa a fövenyt?

Kicsit kihaltnak tűnik a "táj"!

 

 

GoldBobo Creative Commons License 2018.07.26 0 0 4997

Szia Csehországra nem gondoltál mèg?Üdv Laci

Előzmény: Aranyosi009 (4990)
vadi58 Creative Commons License 2018.07.24 0 1 4996

 

Augusztus 6 - 11. kozott Szlovákiában rendezzuk meg a 2018 Aranymosó világbajnokságot, ahol eddig 276 regisztrált versenyzó indul a világ minden tájáról. Finnországtól Dél Afrikáig, Hollandiától Alaszkán keresztul Brazíliáig. 

Ha tobb infó kéne., itt van: http://www.gold2018.ryzovaniezlata.sk/index.html

 

Itt egy kis ízelíto a helyrol: https://www.youtube.com/attribution_link?a=zM27yzBOGZM&u=%2Fwatch%3Fv%3DFKFm_ROynCM%26feature%3Dshare

ácsilaci Creative Commons License 2018.07.24 0 3 4995

Szabadnap van a sárgaházban?!

Előzmény: Aranyosi009 (4994)
Aranyosi009 Creative Commons License 2018.07.24 0 0 4994

Udv a csoportnak!akkor mondok egy érdekesebbet?!A Svajci Alpokba keresek megbizhato!bbecsületes pénzügyi befektetőket!!!!?10 millió Ft tol is!!!!A MAR MEGLÉVŐ GYEMANTLELOHELY KIBANYASZASARA!!!!??????AKI TUD SEGITSEN NEKEM!!!!!ADJATOK KOZRE!!!!! ELŐRE IS KOSZONOM!!!!KARITATIV CELRA IS!!!!

ácsilaci Creative Commons License 2018.07.23 0 1 4993

A 4979-es bejegyzést ajánlom figyelmébe.

Előzmény: Aranyosi009 (4992)
Aranyosi009 Creative Commons License 2018.07.22 -1 0 4992

Üdv a hozza szolonak!ez egy próbát meg erne szerintem!!!?hova valosi vagy??én somogy megyei vagyok!!!ha komolyan erdekel az ARANYMOSAS?és értesz is hozzá?és van autód és felszerelésed is akkor írjál vissza????hogy megbeszéljük a részleteket???telefonszamot írjál???

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!