Pannónia, a "magyar legenda". Ez a topik kapcsolódik a Pannónia motorkerékpárok topikhoz (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9049017) Itt főleg olyan információk, hozzászólások találhatók meg, amelyek Pannónia tuningolással, versenyzéssel kapcsolatosak. Magas szintű szakmai ismeretek, trükkök, tippek. Csak haladóknak :-) !
Bocsáss meg Tomi Vendetta , hogy bele kell szóljak , de üzemanyag porlasztás kapcsán kurvára nem mindegy , hogy 2 vagy 4T és karbis vagy injektoros !!!!
A karbis 2T-nél maradva , inkább úgy mondanám , hogy nem magas fordulaton szegényedik , hanem alacsonyon dúsúl ! (ez igaz a karbis 4T-re is de nem olyan mértékben)
A kep mindegy mirol szol.. 2-vagy 4T,... injektor, vagy karbi. .. mert szivoter legmennyisegeket/ mozgasokat mutat folytoszelep elott.. alapjaratrol.. full gyorsitasra.
Latni rajta, hogy gazadasra van egy igen nagy, s gyors felfuto aga.. mi nagyban fugg a szivocsatorna hosszatol, > hogy az mennyi ido alatt tud "telitodni" a folytoszelep utan.
(dizelnel ez felugro pont, pont a folytoszelep hianya miatt nincs. ott fordulatra novekszik a legnyeles, mert nincs szivoter fojtas. )
Telitodes utan ez mennyiseg leesik.. s immar a fordulat emelkedesevel azonos utemben nol a beszivott levego mennyisege.
Csak azt probaltam mutatni, hogy egy ketfuvokas rendszer.. az nehezen tudja mindig az optimalis keverekkel kiszolgalni az adott legnyelest/gazsebesseget.
A 4ütemhez nemtudok hozzászólni. Valószinüsitem a 4ütemnél, 4henger szív 1 karburátort, ott az okozhatja az elszegényedést. A 2ütemnél az előzőekben leírtam szerint GONDOLOM.
Nem akarom elvenni a kedveteket az elmélkedéstől ha már 1 a "szokásosnál" szinvonalasabb téma került szóba , de a power jet miértjével kapcsolatban BRC leírta a lényeget !
Nyílván lehet fűrészelni a fingot , hogy minden 100. oxigén atom páratlan izotópjára a torokban milyen törvények hatnak , de szerintem inkább csak be kell rendesen állítani és gyíííí ráRÓ :-)))))
1. Szépen kérlek, olvasd el még néhányszor a hozzászólást, mielőtt válaszolsz rá.
2. Kövesd a mondataid logikáját: "A benzinoszlop leszarja a gázsebességet. A nyomásra (ami nyilván a sebességtől is függ) gerjed. " Az első mondatodat cáfolja a második mondatod.
Tehát maradhatunk annyiban, hogy a benzinoszlop magassága függ a gázsebességtől.
Február 7-én, most vasárnap 30. Alföldi Veterán Börze. Bár az időjárás nem sok jóval kecsegtet a hétvégére, de a börze meg lesz tartva, ha esik, ha fúj! Ja, saját topik nyitva TotalBike - motor-on belül is, Alföldi Veterán Börze néven!
Ezt vitatnám. Ha az áramlási sebesség növelésével nő a benzin mennyisége, minek a powerjet? :-)
A Bernoulli azt mondja: ró(benzin) *g *h(benzin) + p(külső) = ró(levegő) * v(levegő)^2 /2 + p(szívócső)
Azaz a benzinoszlop magasságára nemcsak a gáz sebessége, de nyomása is hat. A fojtószelep nyitásával az áramlási sebesség nő, míg a szívócső nyomás csökken. Az együttes hatás valamelyik pontjára lövik be a főfúvóka méretét.
Ha van powerjet, valószínűleg 80-90% fordulatnál a főfúvóka már maximum benzint szállít, efelett szegényedne a keverék.
Ha nincs powerjet, akkor 100% fordulatra van belőve a főfúvóka mérete. Alsóbb fordulaton a súbertű alakjával van beállítva a szállított benzinmennyiség változása. Kb. 80% felett meg a Bernoulli egyenletből és a fúvóka méretből számolható a szállítás.
Szerintem, a Póver Jet-tes karburátort az extra nagy teljesítmény miatt használják. Ezt általában átmérő 34-től felfelé karburátornál használatos. A póver Jet fúvóka kizárólag 90-100százalék nyitvatartásnál, és nagy légsebességnél működik CSAK.Erre azért van szükség mert ezeken a 2ütemü motorokon általában olyan vezérlése, és főleg kipufogó rendszere van, amia maximális teljeszítményen az üzemanyag elvékonyodik, és megragad. Ezt főleg a kipufogórenszer okozza, azt hogy miért abba ne bonyolódjunk bele mert túl hosszú, és ősszetett. Úgy tudom ma már más módszerekkel küszöbölik ki a problémát.
Karb. beállítása javítása Belsőégésű motrok tervezése vizsg-a Kis űrtartalmú belsőégésű motrok Ezekből, ha jártál iskolába mindent megtudhatsz.:) A pover.-jet=teljesítményfúvóka rendszer, a szabadabb részterhelés beáll miatt kell 1. képp. Én már több karb-t átalakítottam, 4t-nél nem olyan nagy a nyereség. A2t meg nem érdekel.
Az szerintem Bernoulli alapján kiokoskodható. Ha az áramlási sebesség meghalad bizonyos értéket a szívótorokban, a főfúvóka nem tud több anyagot szállítani. Ekkor kapcsol be az a rendszer, amelynek a beindulása ilyen sebességekre van kalibrálva. Eztet híhatják power jetnek. p= ró(benzin) * g * h(benzinoszlop) = ró(levegő) * v(levegő) * v(levegő) / 2
Nekem az az alap problémám, mit nevezel power jetnek: - egyfajta dúsítórendszert a karbun belül? - magát a pillangó szeleppel kombinált tolattyús zárású karburátort?
Az igazság az, hogy a Tipomban van a közösített szívótérben egy manometer. Ők ezt fogyasztásmérőnek hívják, de arra csak közvetve jó. Viszont a vákuum mérésére tökéletes. A példa: mész 80-al 5-ben. Részterhelés, viszonylag erős vákuum mellett. Előzöl: vissza 3-ba padló. Erre a vákuum erősen lezuhan (a fojtószelep erőteljes nyitása mellett a motor szívásteljesítménye jelentősen nem változik) Majd totál felpörgés esetén tér vissza a korábbi viszonylag erős vákuum. Tehát itt már indokolt lehet a power jet, viszont 80-al 5-ben, motorféknél, alapjáraton (itt vannak a legerősebb vákuumértékek) dolgozna leginkább a power jet rendszer. Minek?
Biztosan hibás a gondolatmenetem és ki szeretném deríteni, hol tévedek. Viszont tisztességes elméleti anyagot még nem találtam.
Tudna valaki egy leírást linkelni, vagy küldeni, ami a power jet-es karburátorok elméletével foglalkozik? Az elgondolás alapján a torokban lévő vákuum szívja át a fúvókán az üzemanyagot. Szerintük ez teljes nyitásnál van. Szerintem viszont (meg a manométerem szerint is) leginkább motorféknél, illetve kevéssé nyitott fojtószelepeknél (alapjárat / részterhelés). Tehát a fordulat és a fojtószelepállás egymáshoz viszonyított értéke határozza meg a szívótér vákuumot. Ez alapján viszont az elektronika mentes power jet pont rosszkor dúsít...
Este hívott Tibi. Nincs harmadik felömlő, ahogy gondoltam. Szívóoldalon csinálak egy kis mélyedést a hengerfalba, ami a dugattyú ablakán keresztül feltöltődik.