Azért gratulálok, hogy sikerült megoldanod! Én is pontosan ezért szoktam mindent magamnak megcsinálni amit tudok, amit én csinálok, azt tudom, hogy jó darabig használni fogom, ezért igyekszem a legjobbra csinálni, nem sajnálom rá az időt. Egy szakember, akinek az adott munka a megélhetése és már ki tudja mióta csinálja minden nap, nem fog annyira odafigyelni, mert unja és lehet, hogy már a következő munkán jár az esze. Igaz, a szakemberek rutionosabbak és azt gondolná az ember, hogy becsukott szemmel is jól dolgoznak, de nekem sajnos más a tapasztalatom, mindig van mit javítanom, finomítanom a "szakértői" kezek után...
Termeszetesen ha valaki vesz valamit, akkor szeretne, hogy hibamentesen mukodjon. En is csak ilyen vagyok. de ,szeretem a kihivasokat. Ha valami erdekel, akkor szeretek a vegere jarni a dolgoknak, megha esetleg el is bukom a vetelarat. A mai vilagban meg 6 evnel hosszabb elettartamot nem adnak az ilyen berendezeseknek, mert elavulta valnak es annyira sok fajta kerul gyartasra, hogy alkatreszt sem lehet kesobb hozza szerezni. A javitas tobbe kerulne mint egy uj es modernabb.
Bocsanat meg uj vagyok teljesen itt a forumon (sot az indexen is), egyepkent kaptam egy nagyon jo ajanlatot, nem lehet visszautasitani, ugyhogy nem leszek hulye es nem gondolkodok mar rajta. :)
Sajnos epiteni egy ilyen masinat nem fogok, mert a hazepites elmaradt. Pedig mar mindent megepitettem, beszereltem es kiprobaltam ebben a hazban ,ahol lakom. Igy mar egy kiforrott rendszer kerult volna az uj hazba.
Azért ez szerencse kérdése is, akinél jól működik nincs oka szidni, de ha mondjuk 10-ből te vagy az az egy, akinél pont nem megy tönkre, azért érdemes elgondolkodni. Erről jutott eszembe egy ismerősöm, akinek Fujitsu laptopja volt, lelkesen újságolta, hogy mindenki szidja a márkát, mert tömegesen mennek tönkre, nem is érti miért, az övé már másfél éve hibátlan... Egy hónap sem telt el, levált a GPU az alaplapról, azóta ő sem szereti a Fujitsut... Azért azt gondolom Te is belátod, hogy amit az Ozone-al megszenvedtél, hogy működjön, nem mindenki tudná végigcsinálni, sőt elvárható lenne, hogy ne is kelljen, akkor sem, ha olcsó.
Csak turelmesen figyelnem kellett, mit mikor es miert csinal. Igaz, engem erdekelt a dolog es nem bosszantott, hogy elromlott mert itt elore megmondtak, hogy xar.
Roviden: nalam tokeletesen uzemel, amikor kell. Ennyi se tobb,se kevesebb.
Tudod a masik topikban szidtak az olasz mosogepet es a hutot egy bizonyos gyartotol. Nekem pont toluk van felulnyitos mosogepem 2001-bol es kombi A kategorias hutom 2004-bol. Mind a ketto tokeletesen uzemel, pedig nalunk az aszzony rendesen kihasznalja a kapacitast mind a kettonel. Ilyenkor szerinted szidnom kellene nekem is a ceget mert mas szidja?
A panelhiba nalam is volt. Miutan egy panel lett cserelve es azzal eleve nem indult a gep, igy szantam ra egy kis idot es a telepito beleegyezesevel szemugyre vettem az egesz gepet. A panel valojaban vastagon hovezetopasztaval volt bekenve. A kinaiak azt gondoltak, hogy minel vastagabb reteg, annal jobb hovezeto. Szerintem legalabbis ez jott le a latottakbol es az importor is vastagon ellatta a szereloket ezzel a pasztaval es tanaccsal, hogy kenjek meg meg a panelt. Miutan a pasztat mindket feluletrol eltavolitottam es a PC prociknal megszokott modon vittem fel a pasztat es illesztettem a feluleteket, a gep ezen resze mar jol mukodott. A masik gond a nem korrekt leallas volt, mert ilyenkor a gep hibat jelzett. Ez abbol allt, hogy a beallitott homerseklet elereseig szepen mukodott, de amikor mar elerte a homersekletet, nem tudta visszaszabalyozni a fordulatot es leallaskor nem az uzemi beallitott hofokra kapcsolt ki, hanem tularamra hivatkozva. Ezt minden alkalomkor a harmadik ilyen leallas utan. A program szerintem igy van megirva, hogy haromszor probalkozzon, utanna letiltas jon es hibakod. Odajukadtam ki, hogy kaptam egy komplett klimat, amibol kivettem a belteri ket termisztorjat es az enyembol is kiszedtem. megmeregettem oket es a megadott ertekhez a megadott hofokon a legkozelebbi ertekueket raktam a sajatomba. Igy inditaskor is korrektan tudja inditani a belteri ventijet a hocsereloben levo gaz homerseklete szerint es a valoban elert levegohomerseklethez tudja megvalasztani az inverter a megfelelo fordulatot.Itt is volt egy kis gond, mert a csotermisztor a csobeillesztve csak lotyogott, alig volt erintkezesi felulet es a belteri hocserelojere is a tok csak egy mm-es forrasztassal volt hozzaillesztve. Itt a legtechnikaban hasznalatos alufolias ragasztoszalagot hasznaltam tobb retegben hovezetonek, majd a csotermisztor testet is bekentem hovezetopasztaval es ugy illesztettem a helyere. Ezutan a klima mar megbizhatoan futott egesz futesszezonban.
Az lehet, hogy neked nem számít, hogy barkácsolni kellett a megvásárold klímáddal, de a felhasználók jelentős része egyáltalán nem szeretne rendszeresen meghibásodó klímát venni. Sajnos hetek óta nem lehet egyáltalán javított verziójú vezérlőpanelt kapni az Ozone klímákhoz, amit ad az importőr, azt kész gépekből szerelik ki, tehát az újabb meghibásodásnak az esélye igen nagy. Van ügyfél, aki már három hete bejelentette a hibát, mi meg nem tudunk segíteni rajta.
Szóval nem nagyon kéne ilyen gépet úgy beállítani, hogy azzal milyen jól járunk, igenis azoknak volt igaza, akik lehúzták szépen.
Az Ozone gyerekhibáiról és okairól tudnál bővebben írni? Nekem ugyan Samsungom van, de érdekelne a dolog. Ha jól emlékszem az Ozone-al mindösszesen annyi gond volt, hogy több volt a panelhibás, mint a jó, de csere után jól működtek.
Abszolutt nem vagyok morci, csak nem szeretem, ha valaki latatlanba allit valamit, amit ugy hallott valakitol. Ha nem vagy rest, olvass vissza a topikban ugy 4-5 evvel ezelotti idoben es azt fogod olvasni, hogy amikor meg zoldfulu voltam a hoszivattyukhoz, akkor kerdeztem egy olyat, hogy lehet-e split klimabol vizes hoszivattyut epiteni. A valasz olyan volt, hogy nem, meg nagyon nehez es problemas. Csehorszagban mar azota tomegevel epitik at a barkacskedvu pepikek. A valaszt pedig itt olyanok irtak, akik ma is itt vannak a topikon es neves elismert szakik. A vilag nagyot valtozott azota es ok is latjak, hogy nem is olyan nagy moka, csak jol kell szamolni es precizen epiteni. Errol a temarol csak ennyit. Tudod vettem az Ozone klimat is, itt mindenki lehurrogta, pedig nagyon jo kis joszag, igaz nincsenek extra funkcioi, de szimpi a kivitele ,olcso volt es olcso az altala eloallitott meleg. Ha 5 evet kibir, mar nekem megerte, mint tapasztalat gyujtes es a technologia megismerese teren. A gyerek hibaira is rajottem, pedig itt senki nem irt rola, hogy mi okozza. A padlasterbe epitest is negativan fogadtak egy eve a szakik es mukodik. Van olyan szaki aki azota mar tobb ilyen telepitest is vegzett , csodak csodaja es mukodnek. Pedig tiltva van, tudod! Eleg baj, hogy a szakik csak rutinbol telepitenek es nem logikabol. Mindent meg lehet oldani, csak ido.penz es otlet kell hozza.
Ha annyira ra keszultel a kioktatasomra, akkor egyaltalan nem ismersz. Olvasd el hozzaszolasaimat itt a forumon es rajosz, hogy csakis olyan dolgokban adok tanacsot, amit mar magamon kiprobaltam, tehat megepitettem es mukodik. A tobbi hozzaszolasom az altalaban otlet, de olyankor ugy is fogalmazom meg. A fizika az tovabbra is ugy mukodik, mint tegnapelott. Az emberi mulasztasert nem mast kell okolni.
Ez bizony fizika, fizikailag elszúrta a fazon, gondolom nem voltál ott, nem láttad mit művelt és hogyan, ő meg annyit mond amennyit szeretne. Attól hogy a fazon elszúrta a normálisan kivitelezett elvezetésnek vízbelógatva is működnie kell, de ha gondolod szólhatsz, hogy írják át a fizika törvényeit, mert az egyik ismerősödnél másképp működött ;)
Az iceklima a Klíma ABC-vel szereltet, elég tisztességes a referenciájuk, a Ferihegytől kezdve a Magyar Telekomon keresztül a Tescoig jópár cégnek szereltek már, elmondásuk szerint csak nyáron szállnak be a lakossági bizniszbe. Én nagyon meg voltam velük elégedve, de ha nem vagy erősen árérzékeny akkor válaszd nyugodtan a Pannonklímát, őket sokan dicsérik és a fórumon mindig megtalálod őket, az iceklimával viszont eddig még csak én szereltettem a fórumozók közül. A kérdés az, hogy mennyire sok Neked a 10.000Ft.
Én is ezt próbáltam elmagyarázni, hogy a fizika minden kinél ugyan úgy működik, ha mégsem, akkor nem a fizika változott, hanem valamit elszúrt az ember. Néhányan már-már misztikus dologként tekintenek a cső vödörbe lógatására. Elhiszem, hogy volt akinél valamilyen okból megállt a víz a csőben és folyt a beltériből, de ezért nem a fizika a hibás, hanem aki bekötötte.
Nem voltam meggondolatlan, erősen rákészültem a kioktatásodra! :-)
Azon elgondolkodtál már, hogy milyen mértékben csökkentheti vajon a csepptálca fölött a légnyomást a ventillátor? És esetleg, hogy ez beltérinként változó mértékű lehet, szóval előfordulhat, hogy nálad nincs gond (nomeg nálad nagy a szintkülönbség is), de másnál előfordult, hogy nem folyik ki a víz....
Majd ha kiprobalod azt amit leirtam es ugy ahogyan leirtam, akkor nem fogsz Te sem meggondolatlanul masokat kioktatni. Ha belelogatod a vizbe a cso veget ugy,hogy nem er a kanna aljahoz, akkor siman kifolyik a viz a belteribol. A lejtesnek termeszetesen meg kell lennie! Termeszetesen a kupakon kell a levego reszere is egy kis lyukat furni, ugy ahogyan regebben irtam. Azt is irtam, hogy nalam evek ota mukodik igy a hocserelos szelloztetom. Idaig minden csepp kondenz a kannaban vegezte. A fizika az nem az emberek kenye-kedve szerint mukodik.
Szerinted egy vodor vizbe belelogatom a csvet es a masik vegerol vizet csurgatok bele, akkor a cso megtelik vizzel, nyitott vodor?:-))
Akkor ez meg hozzajon a listahoz. Talan masnak is hasznos lehet, mert ha nem is ilyen klima kell valakinek, azert nagyjabol az ar/arany ugyanugy megvan a cegek kozott a kulonbozo klimak tekinteteben.
ice-klima www.iceklima.hu Akciós ára: 107 920 Ft + áfa bruttó 134 900 Ft
Igen az nekem is rohadt gyanus. Nalam is a pannon-klima most ami bejonne, de ezt az iceklimat is megnezem. De legalabb szukul a kor mert tegnap meg tok kavar volt a fejemben hogy egyatalan honnan is rendejek szerelest+keszuleket. Akkor ezek tuti megbizhato cegek? Tehat a PANNON-KLIMA es az ICE-KLIMA?
Nekem a klimaker.hu gyanúsan olcsó, nem lehet hogy az inkább bruttó ár? Én még hozzátenném a listához az iceklima.hu-t, náluk bruttó 134.900Ft és teljesen elégedett voltam velük. Az árak és a vélemények alapján én Pannonklimát és Iceklimát ajánlanám, ha a klimaker.hu tényleg ilyen olcsó, akkor érdemes körülszaglászni, hogy kifélék-mifélék, mióta vannak, milyen munkát végeznek és ami a legfontosabb, hogy állnak zöldkártya és Samsung reg. kártya ügyileg, nem csak kérdezni, elkérni is. Mostanában a nevesebb cégeknél is megesik, hogy megpróbálják eltussolni a zöldkártya megújítását a magas árak miatt.
Kaptam ajanlatot a beszerzendo -altalam kinezett- legkondiccionalokra a godolloi cegtol. Ami nekem kene az a 2.5-os Samsung Crystal (ez egy ilyen pici szobaba sztem boven eleg, es nincs is tobb penzem, leven hogy meg a szereles sem lesz olcso), szoval most erre koncentralok:
Klíma és Hűtéstechnikai Kft. (Godollo) http://www.klima-hutestechnika.hu 147.155,- Ft + Áfa / klt
Aztan osszehasonlitasul meg par ceg a netrol:
klima-olcson http://www.klimaolcson.hu 106.500.- Ft. + ÁFA brutto: 133.125.- Ft
Nem ertem aggodalmadat a vizbemartott csoveg ugyeben. Amennyiben van szintkulonbseg es a kannan van a levegonek lyuk furva, akkor a fizika mukodik. Egy amire odakell figyelni, az a cso hossza. Ne erjen le a kanna fenekere, mert valoban idovel kialakulhat a cso vegen a kanna aljanal moszatos ,kocsonyas massza, ami aztan problemat okozhat. De az nagyon nem valoszinu, mert tiz liter kondenz paras idoben gyorsan osszegyulik es igy gyakran kell uriteni. Nalam honapokig all a csoben a viz a kanna aljan. Igaz, az a pinceben van, ahol nem alakul ki alga, moszat, mert nincs napsutes s meleg sem.
Gyors átfutva, nem értem hogyan kotyog a víz a csőben mikor az ott nem is szabad hogy legyen? Csepegni szokott, tehát 1-2mm-t foglalhat a 12-14mm belső átmérőből.
Én nem járok felétek, de biztosabb lenne valaki aki megnézné azt a cseppvíz elvezetést, lejt-e az mindenhol ... főleg a faláttörésben.
A csővégét ne lógasd folyadékba, ha nem akarsz rejtélyes hol folyik hol nem folyik bent őrületbe kerülni.
.klímás., peterch, amitechx: köszönöm az infókat, ötleteket! Ez a kannás megoldás szimpatikusnak tűnik, de ki fogom próbálni azt is, hogy teljesen vízbe lógatom a csövet.
Ahogy Zeki1 írta, mindenképp szakembert igényel, pár napja 15.000+áfáért láttam szakszerű leszerelést, ha ők is szerelik fel talán lehet alkudni egy keveset. Ha jól láttam a McQuaynek a Daikin-hoz van valami köze, ami elég jó márkának számít, de a minőségéről fogalmam sincs, majd a hozzáértők megmondják.
Ott a pont! Peterch, megoldottad a problémát! Elég rá egy tűhegynyi lyuk is, azon kényelmesen tud szellőzni, de kevés levegőt tud beszívni ha huzat van.
Szerintem siman fogj egy muanyag 10 literes kannat. A menetes kupakba furj akkora lyukat, amin attudod bujtatni a cseppcsovet es meg furj ra egy 5mm-es lyukat a kinti levegonek. A cso veget siman logasd bele a kannaba. Ha akarod vizbe is marthatod a veget. A cseppviz siman kifolyik a csovon a kannaba. Nekem a rekuperatoros szelloztetobol van igy megoldva a kondenz levezetese a padlasrol a pincebe.
A légterelés tartomány klímánként változó, Samsung Crystal beltérinél teljesen függőlegestől teljesen vízszintesig tudod beállítani, elméletileg van manuális oldalirányú beállítási lehetőség is, ami a gyakorlatban semmit sem ér, mert a terelőlapáton a beltérire merőleges csatornák vannak kialakítva, így hiába állítod oldalra a kifújást, a csatornák visszaterelik merőlegesre, de még így is sokkal szélesebb a tartománya, mint pl, egy Art Coolnak, ami a beltéri szögletessége miatt nem tud a plafonnal párhuzamosan terelni. Ha már a negatívumoknál tartunk (mert minden klímának vannak) akkor csalódásként ért az aktívszenes és a nagyon antibakteriális katechin szűrő, ami két kis 15x5x0,3cm-es szivacsszerű lap, ami a teljes szűrőfelület huszad részét sem teszi ki, tehát nyugodtan nevezhetjük parasztvakításnak is. Másik meglepetés a smart saver funkció volt, ami úgy spórol, hogy nemes egyszerűséggel 1°C-al melegebbet csinál a beállítottnál, illetve ha nem megy a kompresszor leveszi a ventilátor fordulatszámát, amivel óránként 14W-ot, azaz 66 fillért spórol nekünk, ez is remek megoldás. Ezek egyike sem zavarja a használatot, csak az ember kicsit becsapva érzi magát, mert a reklámszöveg nagyon meggyőzően reklámozza ezeket a funkciókat.
Inkabb az erdekelne hogy a belterinel mennyire lehet terelni a levego aramlasat? Mert a belteri pont az agy folott lenne. Elore is tud ugy fujni (a szemkozti falra) ugy, hogy lefele nem jon ram mig fekszek vagy ulok?
Pontosan, ahogy amitechx is irta! Elosszor en is oda szerettem volna, de nemcsak az ajto nem fog kinyilni, de meg a fejunket is beverjuk oda sajnos. Viszont ahova rajzoltam ott azert is jobb lenne mert ez a tetoter es arra lejt a teto. Tehat teljes magassag csak a terasz feleig van, onnantol meg lefele a teto, magyarul a terasz vegebe mar csak gugolva tudsz elmenni. Na, remelem ertheto voltam nagyjabol. Szoval ott pont jo lenne a kulteri mert igy kifele fujna a levegot, ugy meg a ha oda tennem ahova irtad akkor aki kimegy a teraszra pont fejbe kapna a meleget. Meg amugysem fer el ott sajnos.
Szerintem nem a szél fúj bele, a cső lefelé néz a vödörbe, elég nehezen kaphat bele. gondolom van a lakáson szellőző, amiatt kezd el áramlani a csőben a levegő, gondolj csak bele ha két szobában kinyitod az ablakod mekkora huzat tud lenni, de gyakran még csak szellőző sem kell, ha nincs légmentesen lezárva a lakásod, akkor mindenképpen van légmozgás. Szerencsésebb esetben kifele megy a csövön a levegő (nyitott, vagy rosszul szigetelt, bejárati ajtónál gyakori, vagy központi elszívó nélküli lakásban fordul elő), rosszabb esetben, mint most is befele jön. Nem vagyok klíma fejlesztő, de számomra teljesen világos, hogy a telepítési útmutató inkább azért tiltja a csővég lezárását, hogy "ha nem teszel rá semmit nem is lehet baj", mint minden helyszínre érvényes műszaki okból. Mint lejjebb is írtam, szifonnál kültéren előfordulhat, hogy a légnyomás különbség nem engedi kifolyni a vizet, esetleg bugyborékol, de a vödörben ennél jóval nagyobb víztömeg van, ekkora ereje szélnek Magyarországon, egy panellakás teraszán nincs. A telepítési útmutató még ezer dolgot tilt és szabályoz, a telepítők mégis felülbírálják időnként, mert baromság. Az útmutató írói ha leírnák minden egyes kontinensre, országra, háztípusra, csatornázásra és szellőzőrendszerre és még jónéhány befolyásoló tényezőre hogy mit szabad és mit nem egy több ezer oldalas regényt adnák ki. Egyszerűbb tiltani a többesélyes dolgokat és túlbiztosítani mindent, abból biztos nem lesz gond.
Klímakirály! Van ötleted arra, hogyan lehetne azt megoldani, hogy nagy széllökések esetén a beltéri egység ne kezdjen el "kotyogni"? Ez tegnap este már olyan zavaró volt, hogy a cseppvíz cső végét bedugaszoltam. A cső az erkélyen szabadon lóg, csak vödörbe tudom engedni a vizet. Az erkély fekvése sajnos olyan, hogy egy vihar vagy szél azonnal telibe kapja.
Hidd el ezerszer ki volt itt tárgyalva ... instalation manualok is írják ... nem szabad!
1001 féle megoldás van a bűz kizárására de a csővége nem lehet zárt.
Lásd a zuhanytálca zárt a lefolyója nem is folyik le sokszor ... kimegy a szaki ... óvatosan feltölti a rendszert ... na mami látod hogy semmi baja lefolyik ... az ügyfél pedig idegzsábát kap hogy mikor Ő fürdik akkor meg nem folyik le ... ilyen ez a fizika kérem szépen.
Én természetesen a klímákhoz való szifonról beszélek, ami a 20-as csőhöz való, most nehogy azt mondja nekem valaki, hogy a cseppvíz csatornába vezetésénél sehogy sem szokott gondoskodni a bűzelzárásról, legalább egy vízszintes U kanyarral... A cső vízbelógatásának továbbra sem látom semmilyen akadályát, KAti-nál is hibátlanul működik, ha valaki tudományos érvekkel be tudja bizonyítani, hogy a gyakorlatban problémát okozhat, akkor megkövetem magam.
Valamit akkor elronthatott, mert csatornába vezetésnél illik szifont használni, max ereszcsatornánál merném elhagyni. Én még szifonnal sem vállaltam a csatornába vezetést, egyrészt esztétikai okokból, másrészt jártam már úgy, hogy elmentem itthonról 2 hétre és mire hazaértem kiszáradt a szifon a mosdóban és csak úgy ömlött be a csatornaszag. Azóta még a dugót is bedugom, ha sokáig nincs itthon senki.
Ismerősöm járt most úgy, átrendezte a kifolyócsövet úgy, hogy csinált rajta egy kis szifont, és nekiállt a beltériből folyni a víz, azaz nem folyt el - pedig nem volt dugulás. Előtte nyilván jó volt. Visszarendezte folyamatosan lejtőre a csövet és elmúlt a gond.
Valószínűleg a csepptálca felett azért nem a normál légnyomás uralkodik, amikor pörög a ventillátor, azt ne feledjük...
Nálam egy kis hordócskába simán a vízben van a cső vége és semmi gondot nem okoz. lehet, beltéri és beltéri között van különség ezen szempontból is (?).
Én is tévedtem, igaz csak egy picit, a kapilláris emelkedés miatt magasabban lesz a csőben a vízszint, de ekkora csőátmérőnél tizedmilliméteres nagyságrendben, gyakorlatilag elhanyagolható ;)
Kifolyna akkor is, ha az aljától 5mm-re van a cső, ha nem hiszed, nyugodtan próbáld ki, én már megtettem. A vízszint pontosan addig ér a csőben, ameddig a vödörben is!
A nem kell és a nem szabad két különböző dolog. Ha bejön rajta a levegő akkor bele szabad. A víz tud áramlani, akkor is ha ellepi a csövet a víz, akár ki is próbálhatod otthon. Visszafele sem fog folyni, próbálj meg felszívni szájjal vizet egy 2m hosszú 22 -es függőlegesen álló csővel, meglátod mekkora erő kell hozzá, előbb horpad be a homlokod, mint feljön a víz ;)
Ha hirtelen depressziós lesz a szoba légtere, akkor felszívhatja vizet, de ehhez elég tisztességes nyomásesés kell, ami a gyakorlatban nem fordulhat elő, mert gondolom nem szoktad túl gyakran kiszívni a szoba levegőjét és a lakásod sem légmentesen szigetelt. Ha tartasz tőle, akkor tehetsz szifont is a cső végére, de ha elég erősen jön a levegő, akkor lehet az is bugyborékolni fog.
Nálad mennyi cseppvíz keletkezik? Nálam kb. 30 üzemóra után 1 liter. Én óránként saccoltam annyit, a szakik is óránként 1-2 literrel és napi többszöri ürítéssel riogattak. Pedig a Duna mellett lakom pár száz méterre.
Nem panel, téglaépítésű társasház. Az biztos jó ötlet, hogy vízbe lóg a cső? Nekem aki felszerelte azt mondta, hogy nem a vízbe belógnia (valami hidrodinamikai nyomást magyarázott), mert különben a víz nem fog kifolyni a beltériből. Ehhez nem értek.
Panellakás? kárt nem tesz közvetlenül, de idővel el fog koszolódni a cső belseje, ami okozhat gondokat csináld úgy, hogy a cső 1 centi híján leérjen a vödör aljáig (flexibilis csővel, az utolsó 20 centin nem gond) és mindig vízben álljon az alja, így nem tud bejutni a levegő, a víz értelemszerűen addig fog érni a csőben, amekkora a vízszint a vödörben. Télen viszont dugózd be.
A cseppvizet egy vödörbe gyűjtöm az erkélyen. Éppen csak annyira lóg bele a cső, hogy ne mellé folyjon a víz. Kikapcsolt állapotban is hallatszik, akkor ezek szerint a légnyomás-változás okozhatja. Ez tényleg normális? Nem tesz kárt a beltériben?
Hova van vezetve a cseppvíz? Ha kintre, akkor megeshet, hogy bejön rajta a levegő (főleg panelben, ahol van központi elszívó), ha csatornába, akkor hallhatod a lefolyó vizet, de az is lehet, hogy csak a hűtőközeg áramlását vagy a nyomásviszonyok rendeződését hallod, ami teljesen normális jelenség.
A beltéri egységemből vízkotyogás hallatszik. Olyanhoz tudnám hasonlítani, mint amikor üveges üdítőt töltök ki egy pohárba. Kikapcsolt állapotban is néha hallatszik ez a kotyogás. A jelenséget nemrég vettem észre, amióta erős szél támadt fel itt Pesten, előtte nem tapasztaltam ilyet. Lehet összefüggés? Köszi a válaszotok. A klíma: Samsung Crystal AQV12EWAN interveres
A volna helyett /tudod :-)), ha a nagyanyámnak 'lógója' lett volna, akkor ő lett volna a nagyapám/ egyszerűen el kell/ene/ engedni egy mailt, vagy telefont, oszt majd jól kiderűlnek a dolgok ;-)
Szal, én közel két éve kezdtem itt a fórumon, .... de nem szaporítom a karaktereket, beszéljenek helyettem a komentekkel ellátott képek, ami a Pannonklímás srácok korrekt, magabiztos és szakszerű tevékenységét mutatja.
Amilyen időpontra igérték úgy érkeztek. Annak ellenére, hogy a terület még most is kivitelezés alatt áll /remélhetőleg már csak szeptemberig/, a munkájuk alkalmával mindig rendet és sepregetés után, tisztaságot hagytak maguk után.
Windy köszönöm az általatok végzett munkát, Bélának külön köszönöm, hogy kisGidámnak alapos prezit /bemutatót/ tartott a berendezések használatáról.
Itt kell, hogy megköszönjem Doki /már-már baráti/ segítségét is, amit anno, egy teljesen ismeretlen topiclátogatónak /nekem/ nyújtott.
Doki a képeim közül ha valamelyik eredetiben kell, akkor szólj, vagy használd nyugodtan fel ;o).
Ferencek; ha felém jártok, egy kávéra mindig jók vagytok nálam.
Szerintem a vastag falon nem fér el, mert arra nyílik az ajtó és ráadásul csak 80cm széles, normális klímák kültérijei olyan 90cm körül vannak, csőborítással együtt. Az enyém pl. 89cm. Ekkora keretbe inverteresből csak a Samsung Max Gray fér bele, vagy az Ozone, de gondolom egyértelmű, hogy melyiket érdemes választani ;)
Meg uj vagyok itt. 2 eve vettem egy Matsui mobil-klimat, egy csaladi haz tetoterebe levo egyik szobaba. A klima hoelvezeteset megoldottuk, tulajdonkeppen szepen mukodik, csakhat eleve a mobil-klima hatranyait mar kezdem nehezen viselni, foleg a gyenge hatasfokot es a nagy zajszintet. Amugy a szobanak mondhatni szerencses az elhelyezese, mert csak 1 ablaka van es csak a delelotti orakban eri a nap. Ha kint van 32 fok, akkor bent olyan 27-28 max ami szokott lenne, de sokszor inkabb 26. Ilyen korulmenyek kozott a Matsui, 24 fokra allitott mobil-klima elinditas utan legalabb 1 oraig ki sem tud kapcsolni, es csak utana kezd el le-le allni kicsit a kompresszora. Raadasul elore fujja a hideget, es mivel kicsi a szoba akarmerre allitom zavaro, mert kb derekig erzed hogy hideg van, aztan fejmagassagban mar meleg, ezt ki is lehet merni homerovel, egyszeruen leul a hideg a talajra, a plafonnal meg megszorul a meleg. Ezt kisse parasztosan de megoldottam, egyszeruen keszitettem kartonpapitbol egy terelo-lapot ami a plafon fele iranyitja a levegot. Tudom hulyen hangzik, de tenyleg bevalt, sokkal jobb, egyenletesebb a hideg-erzet a szobaban. Volt meg olyan gondunk vele hogy egy darabig uzemelt aztan kikapcsolt a kompresszora. Nagy nehezen 2 nap utan rajottunk hogy nem tudott eleg elevegot szivni a szobaba. Az ajto aljara szereltunk egy lamellas racsot hogy csak akkor johessen be levego ha a klima kompresszora mukodik, egyepkent lezar. Az ajto is szigetelve van mar hogy allo kompresszornal sem mehessen ki a hideg levego a szobabol. Szerintem amit lehetett, megkapott a mobil-klima, ennel jobban mar nem lehet elosegiteni a munkajat. :)
Na, a lenyeg: szoval egy split-klimat szeretnek, Samsung es inverter, ezekre gondoltam. Azert szeretnem ha az ar max 150-160 korul lenne szerelessel, cakk-pakk. Ugy vettem ki a forumbol hogy a Samsung elegge turheto dolog mostanaban. Kuldok egy sematikus abrat a helysegrol es kornyezeterol. Sajnos olyan pici a szoba hogy nem lehet elhelyezni a klimat csak az agy fole. Atrendezni sem tudom sehogy. Irjatok velemenyt! Szerintetek mekkora hutoteljesitmeny optimails ide (2.5/3.3)? Ar-ajanlatot egyenlore egy cegtol kertem, ez Godolloi (meg nem erkezett valasz):
www.klima-hutestechnika.hu
Van itt valakinek tapasztalata veluk? Igy iranyadonak ezeket a klimakat neztem ki, csakhogy legyen megis min elindulni:
SAMSUNG AQV09UGAN / AQV09UGAX 2,5 kW-os inverteres klíma, fehér előlap - Samsung MAX Inverter
SAMSUNG AQV12UGAN / AQV12UGAX 3,3 kW-os inverteres klíma, fehér előlap - Samsung MAX Inverter
Ahogy nezegettem a kulonbozo klimas oldalakon az arakat elegge mellbevago ar-kulonbsegek vannak! Mondjuk 10000 meg oke, de hogy van 50000 az mar kicsit durva.
Ezt azért érdemes lenne átgondolni, leírom én hogy gondolkodtam: tavaly eldöntöttem, hogy veletek fogok szereltetni, mert sokan ajánlottak itt a fórumon (lassan már jutalékot érdemelnének) és szimpatikus a weboldalatok, de amikor megláttam a 70.000Ft-os különbözetet elgondolkodtam. Láttam ugyan kiírva, hogy kérjek egyedi árajánlatot, 5-10% engedményt még el is tudtam képzelni, de biztos voltam benne, hogy úgysem adtok 30-35%-ot. Ha mondjuk 10.000Ft lett volna a különbség, akkor gond nélkül titeket választalak, rólatok már hallottam sokat, az Iceklimáról viszont még soha. Ha a "hihetetlen tavaszi leárazás" helyett, az lett volna kiírva, hogy "akár 30-40% kedvezmény" akkor kértem volna ajánlatot és valószínűleg ti szereltetek volna. Igaz egy kicsit sok a "volna", de valószínűleg így is történt volna ;)
Az iceklima külső céggel szereltet, én meg voltam velük elégedve, alapos munkát végeztek és látszott rajtuk, hogy értik a dolgukat, sehol sem próbáltak spórolni az anyaggal, igaz nem is hagytam volna. Szereléssel együtt bruttó 206.000Ft-ba került 5,6m csőhosszon, az alapszerelés náluk nettó 45.000+áfa, viszont ez a nem a szokásos 3 méter, hanem 4m csövezést tartalmaz, ezen felül minden megkezdett méter 4500+áfa. Garanciális ügyintézésre szerencsére nem volt szükségem eddig, viszont elkaptam egy telefonbeszélgetést, ahol egy tavaly felszerelt LG-vel volt gond, rögtön rávágta, hogy másnap kimegy és megnézi. Nálam a kültéri a loggiára került, a csövezés a konyhán keresztül megy a nappaliba, így ott egyetlen vezeték vagy csatorna sem látszik. Ha az ablakból elérhető helyre szeretnéd szereltetni (pl: közvetlen az ablak alá), akkor nincs plusz költség. Olyan bemutatóteremről sajnos nem tudok, ahol a kül- és beltréiket egyenként beüzemelve meghallgathatnád, szerintem nem is nagyon van, milliókba kerülne a cégeknek és két évente bonthatnák, mert jönnek az új típusok.
A beltéri pedig a lakás dísze, csipog, lenyílik a tükör előlap, és gyönyörű a kijelző és ezüst. Ezért lett ez. A sok apró funkció meg nem hátrány, pl:" follow me".
Szia! Egyszerű a magyarázat arra, hogy a pannonklima.hu oldalon miért vannak magasabb árak feltüntetve, mint a webshopoknál. Betartjuk azt a szabályt, amit az importőr szabott, hogy az általa meghatározott listaártól az írott és digitális médiákban nem térünk el öt százaléknál nagyobb mértékben. Tudom, hogy ezzel ügyfelek százai lépnek túl egy perc alatt a honlapunkon, de mi úgy döntöttünk, hogy betartjuk ezt a megállapodást. Mindig tudja valaki úgyis ezer forinttal lejjebb nyomni az árat, úgyhogy ennek a versenynek sosincs vége. Ettől függetlenül, rengeteg ügyfelünk tanusíthatja, hogy személyes kapcsolatfelvétel után már igen versenyképes árakon dolgozunk, és a minőség sem a legrosszabb. Keress meg, ha érdekel egy jó ajánlat, és lehet, hogy Te is elégedett leszel. A közvetlen számom 06-70-360-3840.
Egy kicsit furcsálom amit írsz - nagyon - ugyanis a SANYO-nál mind a mai napig még az árlistában is külön van feltüntetve a kültéri egység és a beltéri egység ára is!
1 év után miért ment a kukába, garancia? Itt azért valami nem kerek.
Az általad említett oldalon valószínűleg egy régebbi ár van még kint. A jelenleg aktuális hivatalosan ajánlott kiskereskedelmi ára bruttó 193625,- Ft Aki jelentősen ez alatt árulja, az valószínűleg az olcsósággal akar ügyfelet csábítani....néha igen elgondolkodtatóak az árak, de idővel mindig kibújik a szög a zsákból
Tény, hogy jelenleg ki van centizve a családi kassza, így minél jobb áron szeretném kihozni a klíma készüléket+a szerelést. De basssssszus! Az általad említett típus az Inverteres Samsung Crystal AQV09EWAN/AQV09EWAX Iceklímánál ahol te vetted és szereltetted bruttó 134.900Ft-ba kerül?A Pannon klímánál ugyan ez Bruttó: 209 875 Ft?!
http://pannonklima.hu/page.php?229
75.000ft a különbözet ugyan annál a típusnál? Ez dúrva! Megnéztem vagy 10 oldalt még plusszban, mindegyik olcsóbb mint a Pannon klíma 50-70.000ft különbözettel.
Vagy lehet a pannon klíma weboldalán feltűntetett árak tartalmazzák a szerelést is?
Az Iceklímások egyébként jól szerelnek? Ha jól értem akkor te meg vagy velük elégedve? Meg szabad kérdeznem hogy mennyibe került a szerelés? Ők 1ébként intézik a garis ügyeket is ha bármi gebasz lenne felszerelés után?
Az 1ébként mennyire bonyolíthatja (drágíthatja) a szerelést hogy a 10.en lakom?
Budapesten nem tudtok véletlenül olyan bemutató termet ahol ezek a Samsung klímák be vannak üzemelve? Jó lenne megnézni vásárlás előtt működés közben a zajszint stb. miatt.
Esetleg valaki tudna még ajánlani korrekt szaküzletet Budapesten ahol
1. jó árakkal dolgoznak a készülékeket illetően (Samsung) (mondjuk ne 75.000ft különbözettel ugyan annál a típusnál) 2. korrektek és jól szerelnek 3. ha bármi gond lenne a szereléssel intézzék a garanciális ügyeket is
Elnézést a sok kérdésért de tényleg nem szeretnék rosszul dönteni!
Árban lehet hogy soha sem térül meg, viszont komfortban már az első másodpercben megtérül! Ennyi erővel mindenki járhatna Suzuki Swifttel, úgysem térül meg soha a Ford ára. Hozzáteszem gyakran a drágább az olcsóbb, rokonéknál éppen most szenvednek egy dual LG Art Coollal, mert olyan hangos, hogy a családi házban egy szinttel lejjebb a legtávolabbi szobában sem lehet tőle aludni, most jöhet az átszerelés, a maszek megoldások és a kompromisszumok, miután közel 400 darab ezrest fizettek érte. Az átszerelés árát hozzá lehetett volna tenni és egy inverterest venni. Kis gépben még elfogadható lehet bizonyos körülmények között az on/off klíma pl: ha nincs inverteresre pénz, esetleg eleve zajos és nagy térben van használva, vagy ha csak keveset megy (nyaralóban), de nagyobb gépeknél, rendszeres használat mellett, társasházakban felejtős.
Nekem AQV09EWAN/AQV09EWAX van, az iceklimánál vettem és az ő szerelőik szerelték fel, egy 20nm-es NY-i fekvésű nappalit hűt, a készülék bruttó 134.900Ft jelenleg. Az inverteres és a fixkompresszoros között rengeteg különbség van, azt javaslom olvass utána, ha még nem tetted, a legfontosabb különbség a kisebb fogyasztás, a jóval alacsonyabb zajszint és ami nekem a legfontosabb, hogy szintentartásnál nem fúj folyamatosan jéghideg levegőt, mindig a szoba hőmérsékletéhez alkalmazkodik, az on/off-ossal ellentétben, ami vagy jéghideget fúj, vagy semmit. Ha pénztárcád engedi mindenképp inverterest válassz, minden téren csak nyerhetsz vele, főleg társasházban!
Samsung Crystal AQ12EWAN/AQ12EWAX? Én is ezt néztem ki.
Valaki nem tudja véletlenül hogy azok az árak amelyek kint vannak a Pannonklíma weboldalán azok a jelenlegi AKTUÁLIS ÁRAK? Vagy még a tavalyiak? Vagy tartalmazzák a szerelést is? Csak azért kérdezem mert pl a fent említett típus náluk Bruttó: 151 125 Ft, máshol pedig bruttó 93.625ft-tól 100.000ft-ba kerül és ez az árkülönbözet azért nagyon sok cirka 50-55.000ft.
És ez szinte mindegyik Samsung klíma esetében megfigyelhető a weboldalukon, ezért nem értem.
amitechx!
Igazából nem tudom hogy mi különbség van az inverteres és a sima klíma között? Ezért is tájékozódom itt a fórumon, hiszen hosszabb távra szeretném. Én azt néztem hogy 3,5KW teljesítménye legyen az 52nm-hez, meg mindenképpen A kategóriás legyen. Egy inverteres mennyivel jobb mint a sima? Neked melyik típus van inverteresből és mekkora panellakást hűtesz vele? Kivel szereltetted?
Aki gumibak nélkül telepít az az én szememben nem szakember. A Midea inverteres szerintem is elég halk, nálam közvetlen közelemben két szomszédnak is van, de még soha sem hallottam a hangjukat, pedig nagyon füleltem (Samsung és Midea volt a két kiszemelt márka). A Samsungon gondolkodóknak még annyit tennék hozzá, hogy azért ne egy 5,9kW-os 3 beltéris Free Joint alapján próbálják megítélni egy mono 2,5kW-os hangját. A pár évvel ezelőtti problémák után a Samsung nagyon odatette magát, de sajnos nehezen fogja elfeledtetni a hibás szériáit, ezért megszokásból még sokáig rá fogják vágni, hogy megbízhatatlan, hangos klímákat gyárt.
Én nemrég szereltettem be egy Samsung Crystal inverterest, gyakorlatilag semmi hangja sincs, nekem is panelban van, nagyon eltalálták a fordulatszámokat és a kompresszornak is igen tisztességes borítása van, semmi rezonancia. Egyedül gyorshűtésnél sikerült hallható zajt kicsikarni belőle, de még ez is messze van a hangostól, pedig én igen érzékeny vagyok a zajokra úgy általában is.
Szinte semmi hangja sincs. Ha kihajolok az erkélyen akkor hallom hogy pörög a ventilátor, de mást nem hallani. A kollégámnál is így szerelték, ott is halk. Sőt megnéztem alattunk a bolt felett van egy praktikeres klíma, gumi ott sincs az is csendes.. Azt nem tudom ki szerelte, de nem tett.
Nagyon féltem a kültéri hangjától, mert a szomszédok harapósak. A Midea nálam bizonyított, halk és jól működik! Panelban lakom, nem lett volna előnyös ha ordít a kültéri, szinte hallani sem lehet működés közben, pedig én gumit nem látok a kültéri és a konzol közt.
Az első inverteres kidobott klíma az egy SANYO klíma volt, az LG komplett gépe olcsóbb volt mint a tönkre ment SANYO kompresszor nem beszélve a csere nyűgjéről szezonban ... komplett kültérit nem adtak. Így hát ment a KUKA-ba!
Ez még akkor volt mikor egy LG is 250.000 nettó volt ... képzelheted az emberünk arcát mikor 1 szezon után KUKA volt.
Na szóval a SANYO-t azóta meg se szagoltunk és köszönjük szépen jól vagyunk! És itt Szegeden szinte csak bankokban van amit a Pesti cégek hoznak ... és karbantartás nélkül halnak meg sorban idő előtt.
nekünk samsung crystal-unk van, on/off-os 1 db 3.6 KW-os, kétszintes a lakásunk(alsó szint 50m2 , felső szint is 50 m2) és a felső szintre van rakva a klíma , a folyosóra és szembe fúj be a két szobába (10 + 10 m2). A megoldás tesco gazdaságos de mi nagyon elégedettek vagyunk ahogy lehűti a két szobát, illetve az alsó szintre is jut a hidegből, de itt eleve 2-3 fokkal hidegebb volt klíma nélkül is. A kültéri hangjával nincsen bajom, viszont a beltéri hangosabbá válik amikor elindul a kompresszor, ez igazán az éjszakai csendben észrevehető jobban. Pár ezerrel többért már lehet venni Samsung Max inverterest, mivel ott több a szerelési támogatás, ha nem fontos a jobb szűrés.
www.eptar.hu - rétegrend szerkesztő Itt pontosan beírhatod a falad adatait, és megmondja az U értékét.
Nyári túlmelegedésnél érdemes a kinti-benti hőmérsékletek közötti különbséget úgy kalkulálni, hogy nem mindegy a falazat tájolása és színe (északi fehér fal, vagy déli fekete)... Ne felejtsd ki az ablakok szoláris nyereségét sem, lehet, hogy jobban jársz egy programmal a kézi számolgatás helyett.
Szeretném egy klíma működését modellezni egy nagyobb iroda esetén.
Tudom a bent lévő eszközök teljesítményét, egy-egy ember "teljesítményét".
Nem tudom ugyanakkor, hogy egy átlagosan szigetelt téglafal mennyi hőt vezet nm-ként időegység alatt be-ki, ki-be irányban. Ha erre írna valaki adatot...
Nem kell megijedni, csak nyári szórakozás részemről, mert kíváncsi vagyok.
Klíma vásárlásában kérném a segítségetek A lakás egy 52 nm-es panel, 1szoba(26nm, beépített loggia)+fél szoba(ez kb 15nm)+konyha, fürdőszoba, mindez a 10.emeleten, 10 emeletes házban.
Olvasgattam a fórumot, de egyszerűen nem tudok eligazodni a hozzászólásokon. Én Samsung klímákat nézegettem, ebből is a Crystal típusokat. Van aki azt írja lejjebb hogy a Samsung hangos, van aki azt hogy jó és egyáltalán nem hangos. Nem szeretném megszívni vele, nincs most a válság közepén kidobni való pénzem viszont megdögleni sem szeretnék a X.-en a melegtől -, ezért itt szeretnék tanácsot kérni a hozzáértőktől és tájékozódni a márkával, típussal és szereléssel kapcsolatban.
Első körben a klíma 24 weboldalát nézegettem, valaki ismeri őket? Hogy dolgoznak? Érdemes velük foglalkozni? Valakinek tapasztalata velük kapcsolatban? Vagy kiket ajánlanátok helyettük akik Budapesten ingyenes felmérést végeznek+fontos hogy náluk tudjam megvenni a klímát+a garanciális ügyintézést is elvégzik?
Mondjuk már első körben bizalmatlanságot kelt bennem az hogy észre vettem hogy az árak náluk kétféleképpen vannak fönt, egyszer full árban, egyszer meg akciósan. Szerintem itt ugyan azon típusokról van szó!?
http://www.lakasklima24.hu/?oldal=2&kat=27
Vagy ha a Samsungok mégsem jók akkor mit ajánlanátok helyette és kiket a szereléshez? Kb hogy lehet számolni a szerelés költségeit?
Ja, meg fontos kérdés: ehhez a nm-hez mekkora teljesítmény lenne jó? A két szobát tudom egymásba nyitni is, ha lehet az 52nm-ből minél több részt szeretnék lehűteni.
Igazából mire kell még oda figyelnem klímavásárlás+szereltetés előtt?
már hívtam :) de mivel nem írtak Samsungos regisztrációs számot a garancia papírra ezért eddig nem sikerült, most próbálok utána járni a dolognak , hogy miért van angol garancia papírom illetve , hol a regisztrációs szám.
Neked magyar garancia papírod van a Samsung klímához ? nekünk angol van abban pedig 2+3 év garancia van írva, illetve Te magad regisztráltattad a Samsungnál a készüléket ? válaszod előre is köszönöm
Nagyon sajnállak kedves Abigél, hogy így jártál, de az itt reklám értékkél bíró szerelőkön kívül én még nem hallottam senkit, hogy nagyon ajánlaná a Samsungot.
Mint én már korábban is leírtam a Samsung gyártson Tv-t , azt jól tud, de klímát?
Nem véletlen az olcsósága, nem véletlen, hogy tele van vele minden webshop, nagy árrés és a "márka" hírneve miatt muszájból ingyenes telefonszám, és rohanunk javítani....Ha jól sejtem egy japán márkának sincs központi márkaszervize, ugyanis nincs rá szükség. Lehet, hogy drágább egy kicsit , de csak egyszer kell kifizetni!
Még mindig nem vagyunk elég szegények mi magyarok......
tisztában vagyok vele, hogy elállás esetén a fel és leszerelés + a visszaszállítás költségét elbukjuk; ha azonban a gép nem használható (márpedig ilyen zaj mellett nem - és ha egy cseregép is ugyanezt csinálja, akkor azt sem) akkor nincs más lehetőség
Ennek az elállási jognak azért nézz utána, mert azért némi költséged még felmerülhet. Van ugye az amit már kifizettél, a telepítés díja. Ezután jöln a leszerelés díja, ami szakszerű esetén kb 30-40 ezer forint lesz. Ha nem szakszerűen lesz leszerelve, akkor felejtsd el, hogy visszaveszik, mivel akkor már károsodott, értékcsökkent. Aztán meg a visszaszállítás költsége is a tied.
Én nem tudom, honnan van ilyen információd, de ezeket a tipusú Freejoint multi gépeket forgalmazza a Samsung Magyarországon idén is, bár az igaz, hogy volt már velük némi probléma. Igazából nem túl sok, nem rossz gépek ezek, dehát mint tudjuk azért nem japán.
A szerelőt miért kéne bántani? Tegyük fel, hogy felszerelte, beüzemelte szakszerűen, egy kialkudott összegért, az nem biztos, hogy ebbe belefért volna a gép szétszedése és javítgatása is, ami ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy eredményre vezetett volna. A telepítő vállalja a felelősséget, garanciát a munkájáért, de a géphiba legyen az eladó kompetenciája. Pontosan ezért kell ott megvenni, ahol fel is szerelik, nem győzzük ezt elégszer hangsúlyozni. A készülék listaárába be van építve a garanciavállalás ára is, ezért ha ilyen gyanúsan olcsó a termék, mint esetünkben, akkor ott valami hiányozni fog, csodák nincsenek, senki sem akar ingyen dolgozni.
Samsungnál regisztrált szerelő szerelte fel, a webáruházas által ajánlott szerelő. Erre direkt figyeltünk.
Hívnánk a Samsungot, de nem akarunk kifutni a 8 napos elállási jogból sem... ez attól függetlenül illet meg minket, hogy jó-e a gép vagy nem. A netes vásárlásnál ez így van egy jogszabály alapján.
Szia. Samsung-szervizes vagyok, láttam és hallottam már pár ilyen tipusú készüléket, és nem hangosak egyáltalán. Amit leírsz, az egyáltalán nem tűnik hibátlan üzemi működésnek. Tehát a tennivalóid:
Regisztráltattad, gondolom a Samsungnál a gépet, tehát hívd fel azt a 80-as számot ismét, és jelentsd be a hibát. Ki fog menni tőlünk valaki, és megállapítja, hogy hangos (ha az). Ezután kapsz egy másik kültéri egységet, amit vsz. ingyen fel is szerelnek neked. Ezzel megoldódik a problémád.
Zárójelben azért megjegyzem, hogy igenis megérdemelnéd, hogy némi költséged azért legyen a dolgon, mert a neten rendelted a nagyértékű berendezést. Meg kellene végre érteni, hogy a klíma nem mp3-lejátszó, szakboltban kell megvásárolni, olyan helyről, ahol vállalják a telepítést is, mert nem mindegyik gyártó vállalja ezt így be, ahogy a Samsung. Tudom, hogy sokkal olcsóbb volt, de pontosan azért, mert a mellé járó szolgáltatást (GARANCIAVÁLLALÁS) a webáruház, ahol vetted nem adja a termék mellé. Ezért kaptad közel nagyker áron a gépet. A Samsung, azért, hogy a márka presztizse megmaradjon, ilyenkor átvállalja ezt, de láttunk már olyan esetet, hogy az összes költséget (leszerelés, elszállítás, visszaszállítás, visszaszerelés) az ügyfél viselte.
Hát ha a szerelőd nem tudott/akart ott azonnal segíteni (szétszedi a gépet és pontosan behatárolja a hibát, vagy a zaj okát), akkor kicsit szomorú a helyzet. Nem szoktak csak úgy visszavásárolni berendezéseket, főleg nem "használtan"...
Ahhoz, hogy "találgatni" tudjunk a megoldásban, sokkal több információ kell....
Mekkora csőtávokkal szereltek? Kültéri hogy van elhelyezve? Milyen rezgéscsillapítást használtak? A környezet mennyire hangosítja az alapzajt? ...jól jönne pár felvétel is a kültériről....van egy "klíma, klímaszerelések képei" topik, ott jöhetnek töményen a képek....
A Samsung klímák nem épp arról híresek, hogy nagyon csendesek lennének. A választáskor nem tudom, hogy ezt mennyire vettétek figyelembe. Tudom az ár sok esetben csábító, de ha fontos kritérium a csendesség, akkor javasolt körültekintőbben választani.
Ha teszel fel képeket, akkor majd többen tudunk neked a látottakból kiindulást adni.
Hogy tudtál olyan készüléket venni, amit idén már nem is forgalmaznak Magyarországon az elmúlt évek tapasztalatai után, a sok probléma miatt?
MH060FXEA3B inverteres kültéri (5,9 kW) - 280.000.-Ft MH020FNEA Neo Forte beltéri (2,0 kW) - 58.000.-Ft x 2 = 116.000.-Ft MH026FNEA Neo Forte beltéri (2,75 kW) - 64.000.-Ft
Nagyon el vagyunk keseredve mert a kültéri egység borzasztó hangos. De mivel mi még nem hallottunk ilyen klímaberendezést működés közben, ezért nem tudjuk, hogy a működése üzemszerűen ilyen hangos, vagy csak ez a nekünk felszerelt darab ilyen.
Már a szerelőnek is feltűnt egyébként, aki beszerelte, hogy "huhog" a kültéri, de akkor úgy tűnt, hogy ezt csak akkor csinálja, amikor a legnagyobb teljesítményen megy. De másnap egész nap járattuk és a hangja borzasztó volt, még valami berrregés szerűt is kiad. És nem egyenletes, hanem változó frekvenciájú ez a huhogó hang.
A kertben is elviselhetetlen, a szomszéd is mondja, hogy nagyon hangos, sőt, az utcán két házzal lejjebb is hallani egy kicsit... Egy szaratov hűtő hangját idézi, ha mond ez nektek valamit.
Ráadásul bent a házban is hallani, még a földszinten is becsukott ajtóknál. (a tetőtérbe szereltettük a klímát, a kültéri fent van a tető alatt a falon)
Most nem tudjuk mit csináljunk. Interneten rendeltük, tehát van egy 8 napos indokolás nélküli elállási jogunk, akkor visszavihetjük a cuccot és legalább a gép árát visszakapjuk, de a szerelés árát elbukjuk (130 000,- plusz még le is kell szereltetnünk, tehát az is)
Vagy: menjünk bele a garanciális ügyintézésbe de mi van, ha kiderül, hogy ez a gép ilyen hangos és kész. Akkor a nyakunkon marad egy kb fél milliós klíma amit nemigen tudunk használni.
Kérdezz majd szakembert mindenképpen, de szvsz nem olyan túl nagy a jelenlegi gyerekszobáig a távolság, hogy az erkély (alsó) közelebbi feléből ne vinné el egy jobb berendezés. főleg ha a nappali beltérije közel kerül felszerelésre.
Az másik kérdés, hogy végig akarod-e csövezni a közlekedőt, és ki akarod-e fizetni az extra csövezés árát. Biztosan olcsóbb megoldás, ha a gyerekeket átköltözteted :-)
Azt nézd meg, tényleg olcsóbb-e egy duál split, mint két mono. Beszélgess szakemberrel, ez fontos. :-) aki látatlanban ad konkrét ajánlatot, azzal ne sokat foglalkozz.
Szerencsés ember, vagy! Viszont rengetegen jártak már úgy, hogy miután elromlott nem tudtak alkatrészt szerezni hozzá. Nem hogy 6 év, fél év után sem! A Praktikerben nem klímára szakosodott szakemberek dolgoznak, hanem olyan eladók, akik lehet, hogy tegnap még hamburgert sütögettek egy gyorsétteremben. Másrészt a zajszint és a kinézet lehet, hogy sok embernek mindegy, nekem viszont sokat számít. Nem értem, hogy miért venne értelmes ember Alien vagy Nimbusz klímát 70-80E Ft-ért, mikor már 89.900Ft-ért Samsung klímát is vehet, 3+2 év garanciával. A márkás, megbízható klíma manapság nem pénz, hanem igény kérdése!
Szia! Köszi a tippeket, tehát szükséges a helyszíni felmérés. Pénz az nincs túl sok, tehát azt néztem, hogy árban még a Samsung klímák a számunkra megfizethetőek. Szegedklímánál most úgy néztem akciósak is. Azt hiszem most elindulok és ajánlatokat kérek a cégektől. A Praktikeres, Baumaxos 60-70 e-s gépek felejtősek?
Sziasztok klímaszakik! Szeretnék klímát szereltetni a lakásba. Amit hűteni kellene, az a gyerekszoba, ami 9,5 nm + a napalli-háló ami 23 nm. Az alaprajzot mellékelem. A gyerekszoba a konyha melletti szoba. Tehát így a duo split klíma kilőve, jól gondolom? Esetleg akkor lehetne róla szó, ha a gyerekeket a másik (9,1 nm) kisszobába költöztetnénk, akkor ugye lehetne duo split? Megjegyzem, hogy a gyerekszoba csak gyerekháló, nappal a nappaliban játszanak. Mit ajánlanátok erre a célra? Esetleg, ha valakinek konkrét ajánlata van, privátban megbeszélhetjük. A helység Győr.
Nem voltam informálódva milyen ez a tanfolyam. Mivel én egy cégnél egy egyszerű melós vagyok. Cégnél is szoktunk samsung klímákat szerelni. Nem tudom miért nem küldtek el minket még ilyen tanfolyamra. Főleg, hogy ingyenes is....
Keresgéltem interneten mikor lenne ilyen tanfolyam, mert elmennék én egyénileg is. Csak tavalyi időpontot találtam klíma áruházast. Találtam 2010-es dátumot is, de az márciusban volt..
Szóval nem találtam konkrét időpontot ami közeljövőben lenne. Samsung klima oldalán írtam nekik üzenetet! Esetleg ha tudtok segíteni hol érdeklődjek tanfolyam ügyében.. vagy mikor hol indul a következő tanfolyam megköszönném!
A Samsung tanfolyam egy évben minimum 5-6 alkalommal van, ami ingyenes. Aki nem veszi a fáradtságot, hogy elmenjen, részt vegyen és regisztráltassa magát ( és némi anyagi ráfordítást mellékeljen), az szerintem ne akarjon 3+2 év garanciát adni a készülékre samsungos támogatással.... Ha belegondolsz, akkor beláthatod, hogy teljesen korrekt ez a Samsung részéről....
Félreérted a helyzetet. A Samsung szerelői regisztrációs kártya és a tanfolyam nem nyújt különösebben több tudást (bár néhány tipikusan Samsung gépekre vonatkozó információt leginkább itt lehet megtudni). Viszont mégis egy olyan biztonságot nyújt az ügyfélnek, hogy az ő klímáját nem jóskapista szerelte fel, hanem egy olyan szerelő, akit nyilvántart a Samsung, és ha bármi probléma akad a géppel, akkor azt a Samsung szervíz mindenképpen megoldja, akkor is, ha esetleg a telepítő mondjuk két év múlva nem fellelhető. Ráadásul így kiszűrhetők a szürkeimportos készülékek is, mivel regisztráláskor be kell diktálni a gyáriszámot, amit azonnal ellenőriz a rendszer.
Ma felszereltem egy samsung klímát! Van zöldkártyám meg minden... Kíváncsi lennék mivel tud többet egy ilyen samsung klímás tanfolyamos... Mivel a garancia csak akkor van rá 3om év ha ő szerelte fel...
Köszi a tanácsokat Peter és Tony Vivaldi, próbálok erre a miafenére valami dugót kreálni, de pl. fekete cső "gyárilag" nincs hozzá, most ráhúztam erre a "lefolyóra" egy műanyag, benzin leszíváshoz való csövet de az erős csöpögés mintha nem is innen jönne...
A hanggal sajnos semmit nem tudsz csinalni, de a kondenzvizet egy 5-10literes muanyagflakonba gyujtsd (amennyiben egy kb.6mm vastag fekete csovecske vezet ki belole,ami kb.1m hosszu). csak a vekony csovecsket rogziteni kell a flakon szajanal, mert ha kicsuszik, akkor baj van. Nalunk az egyik mernok sracnak van ilyen klimaja az asztalanal. Ezzel a megoldassal hasznalja es semmi gond vele.
Srácok! Sohasem volt még klímánk, de tegnap hozzájutottunk egy új DeLonghi PAC C110 mobilklímához. Nagyon csalódott vagyok, mert sajnos az a tapasztalatom, hogy a legalacsonyabb fokozatban is nagyon hangos és alul ömlik belőle a víz. Üríthető kondenzvíz tartály nincs, csupán egy kis "leeresztő" cső, amiben elvileg lenni kellene egy dugónak, de az sincs. Akinek van ilyen klímája, nem tudna tanácsot adni, hogy van-e valami trükk, hogyan szüntethető meg a hangos működés és a vízcsöpögés.
Szia Kkari! Nekem is 2 van, Bp.-n egy 4,2-s, Balcsin meg a kisebb. A nagyobbat mérem tavaly előtt majd 1000kwó fogyasztott 1 év alatt, jóformán csak fűtésre használva. Tavalytól idáig 1330kwó-t fogyizott. A kéró 90m2 régi bérház ( 90 éves ) ebből 70m2 fűtök a klímával, nagy hidegben is. ( 14kwó volt a két év alatt egyszer max fogyasztás, de általában 10kwó körül volt a hideg napokban ) Szerintem olcsóbb mint a gáz (-25%). Balatonnál meg a téli gyors felfűtést kedvelem kb. 5 óra alatt lakható a 55m2 kéró.
Pontosabban fogalmaznék. Egyszerű berendezés érdekel. Nekem Mideám van és maximálisan elégedett vagyok vele. Elmúlt nyáron ment 147 órát. Ez is ilyen kategória lenne.
Tegnap felkerült a helyére 2db Daikin Ururu Sarara régóta várt légkondiberendezés családi házunkba. Nappalit és konyhát egy 4.2 -es a hálószobát pedig egy 2.8 gép hivatott fűteni és hűteni innentől kezdve. Bízom benne hozni fogja a gyári paramétereket. 1 biztos csendes és okos (olcsónak nem mondanám,de a minőséget meg kell fizetni).
Köszönöm a segítséget Windy-nek és csapatának (pannonklíma).
Elégedett vagyok a munkájukkal és abszolút versenyképes áraikkal.
Fel tudok ajánlani egy 2,5 kW-os on/off-os Panasonic gépet. Extrái nem nagyon vannak, de megbízható és jó áron van. Az árát a honlapunkon meg tudod nézni. Ha érdekel, írj!
Nézd meg a Toshibát. Kiváló gépek, a multija pedig nagyon jó árban is van. Mono gépek tekintetében nagyon jó akcióink vannak Daikin, Toshiba és Panasonic gépekből is.
Amit írtál az mind a fixkompresszoros velejárója, a lámpa elhalványulása is, a hangosodás valószínűleg a rövid rézcsövek miatt van, ilyen rövid távon behozza a kompresszor zaját, sajnos én is tapasztalatból tudom. Most nagyon akciózzák a Samsungokat, ha a pénztárcád is megengedi egy kicsit jobban jártál volna, de mostmár kár ezen gondolkodni.
Egyszerű on/off klimát keresek 2 kW teljesítményben. Szereléssel együtt. Helye Bp. Budafoki út. Szoba 5x4 és a fürdővel szomszédos, a cseppvíz elvezetért oda szeretnénk. Ha valakit érdekelne a dolog kérem jelentkezzen. Inverteres és egyébb extrák megfontolás tárgyát sem képezik:-)
a hangosabb alatt azt értem , hogy 1-es fokozaton megy a ventilátor, majd amikor indul a kompresszor akkor hangosabb lesz egy kicsivel a beltéri , de ventilátor sebessége szerintem ekkor nem növekszik meg, a fal blokkból van és kb. 2 méter a rezcső..., ráadásul mikor indul a kompresszor a világítás is elhalványul egy pillanatra, pedig direktbe van kötve a klíma a főelosztóhoz saját biztosítékkal... tudom inverteres kellett volna :)
Mit jelent a hangosabb? Hallhatod a hűtőközeg áramlását az elején, vagy a ventilátor hangját, ha alacsony sebességen van (csendes mód, vagy smart saver) akkor automatikusan felgyorsul amíg jár a kompresszor, különben lefagyna a beltéri. Esetleg ha túl közel van egymáshoz a kültéri és a beltéri (főleg ha téglaház) akkor a rézcsöveken "bejöhet" a kompresszor zaja.
Felszerelték a héten a klímánkat Samsung Crystal 3.5KW on/off típusút. Azt szeretném kérdezni, hogy az normális-e hogy a beltéri hangosabb lesz olyankor amikor a kültériben bekapcsol a kompresszor ? miután kikapcsol a kompresszor újra elcsendesedik és csak a ventilátor hangja hallatszik. A válaszokat előre is köszönöm.
Engem az érdekelne, hogy van-e már valakinek tapasztalata a R22->R422D cserével kapcsolatban. (R422A felejtős.)
Engem nem a kis klímák érdekelnek hanem a nagyobb rendszerek kb. 10 kW-tól és hűtő/fagyasztó aggregátok.
Annyi vegyes infót olvas az ember, hogy nem tudja eldönteni most akkor mi igaz. Amit biztosan nem hiszek el: - nem lesz teljesítmény vesztés - jobb lesz a hatásfok
Amúgy meg az is elgondolkodtató, hogy van-e értelme bajlódni a hűtőközeggel, hiszen az R22-vel üzemelő gépek nem mai gyerekek. Persze mérettől függőn nagyon költséges lehet egy új beruházás, de abban nincs kockázati tényező.
Üdv! Érdeklődöm, hogy r22 gáz töltést válla e még valaki vagy tudtok e ilyen embert.
Illetve van e tapasztalat arra,hogy egy ilyen régi gázost lehet e modernizálni gázcserével. Mi kell ahhoz.
lakókocsiban használt köldökzsinóros balkon klimának is becézett Balturino márkájú szerkezetről lenne szó. Sajna tönbb okból praktikus a lakóba, ezért kellene hogy megmaradjon.
A japán gyártók között a Fujitsu a legalacsonyabb árfekvésű. Van némi különbség a készülékek között, de azt neked kell eldöntened, hogy mire mennyit áldozol. Az LG-ben továbbra is csak az art cool- ajánlom.
A képes topikban majdnem minden berendezésről vannak felvételek felszerelt klímákról
pár éve szereltettem klímát. akkor a szaki azt mondta, hogy a Fujitsu-t ajánlja. ASYA09 lett belőle. elégedett voltam vele. aztán elköltöztem, most leginkább valami 2 beltéri - 1 kültéri megoldás érdekelne. kizárólag inverteres.
maradjak a bevált márkánál, vagy esetleg manapság más a preferencia?
a Sanyo - LG - Daikin - Fujitsu márkákat hogyan rangsorolnátok egymáshoz képest?
Az egész raktárkészletet egyben vették meg. (nem csak klímákat) Azóta már szívunk is emiatt, mert nem tudunk a régi masinákhoz alkatrészhez jutni, pedig többször szükség lett volna rá.
Ha ezek a gépek, azok a gépek, amiket Ferihegyről tényleg ne túl régen felvásároltak, akkor azt mondom, hogy jó részük jól működő, de sokat futott gépek voltak, amiket az egyes terminál átépítése előtt bontottak vissza külsős vállalkozók és azóta tartalék alkatrészként raktárban töltötték az idejüket.
Új telepítésre már nem ajánlanám őket, bár valószínűleg még sok évet elketyeghetnek.
Ráadásul R22-vel működő gépet már tilos üzembe helyezni.
Társasház 2.emelet, erkély nincs, de szeretnék klímát. Kültéri felszerelése nem lehetséges. Erre szeretnék megoldást. A mobilklímákat hanyagolnám.
Viszont első blikkre hűtsön, fűtsön és még inverteres is legyen. Ilyen monoblokk, kültéri nélküli légkondikból nem igazán találtam nagy választékot, ami még inverteres abból meg aztán még kevesebbet. Egyedül az Unico Inverter 9 HP-t.
Kérdésed jó, mint mondtam a mi esetünk egyedi, alulról fűtve van a lakás, viszont nincs dryvitolva...
Lényeg hogy 0 fok felett, ha nem kell cseppvízfűtés sem, akkor egészen biztos hogy olcsóbb mint a gáz... tényleg alig fogyaszt... konkrétumot nem tudok sajna...
Koszi szepi111. Akkor ezek szerint Te teljesen meg vagy elegedve a cuccossal. Meg egy kicsi kerdesem lenne: mit jelent az, hogy "alig porog a villanyora"? Konkretumot tudnal mondani, hogy mennyivel noveli meg a fogyasztast? Isten igazabol en ahogy gondolom 0 fok felett hasznalnam futesre, alatta gazt hasznalnek.
Nem lehet, hogy a klímatisztítód büdös? Ecetes szagot említettél, a piszkos klíma inkább dohos pince szagú szokott lenni, elég jellegzetes. Én két éve Berner klímatisztítóval takarítottam a mobilklímámat, minden rendben volt, tavaly viszont rámsóztak a boltban egy autóba való tisztítóhabot, na attól olyan büdös citromos-ecetes szagú volt, hogy alig bírtam használni, de még idén is éreztem amikor először elővettem. A "24 fokon jó, 25 fokon rossz" dolognak szerintem az lehet a magyarázata, hogy amikor a kompresszor működik, akkor deresedik a hőcserélő és a víz miatt nem kerül annyi szag a levegőbe, mert a szagot okozó anyag a vízben megkötődve lefolyik a csatornába, de ez csak az én elméletem. Azért szerintem nem kell drámát csinálni a klímatisztításból sem, ha csak hűtésre használod elég évente egyszer fertőtleníteni, ha fűtésre is akkor belefér a kettő is, a lényeg, hogy ki kell szárítani használat után, a kondenzvízcsőnek pedig mindenhol lejteni kell és kerülni kell a belül bordázott csövet. Persze a takarítás gyakorisága függ a használattól és a helyszíntől is, de gondolom nem egy irodában van az említett klíma, ahol egész nap megy. Lakásban az éves fertőtlenítésen felül untig elég havonta egyszer belekukkantani a szűrőbe, mennyire poros (mégegyszer hangsúlyozom, átlagos körülmények mellett)
1db 5 kw-os és 2db 2,6 kw-os Ururu van nálam, tetőtéri lakásban.
Alsó szintet anyós fűti fával, úgyhogy nálunk fent alapból van 10-12 fok télen, de így barátságos a fogyasztás.
-10 környékén azért már eléggé falja az áramot, de 0 fok körül, és kicsit felette alig pörög a villanyóra. Estére meg ki is kapcsolom télen, reggelre max kicsit visszahűl a lakás...
A baj csak az hogy télen 0 fok alatt a cseppvízelvezetést fűteni kell, kb. 40W / méter a csőfűtés.
Komfort: hát hadd ne kelljen elmondanom a prospektust. Szó szerint igaz. Halk, komfortos, mindent tud stbstbstb.... :):)
Magyarul szuper! Biztos van olcsóbban majdnem ilyen jó, de ez azért a csúcs :)
Ja hűtés: ugyanolyan szuper mint fűtésben, csak még kevesebbet fogyaszt...
Olyan emberkektol szeretnek informaciokat kapni akik hasznalnak Daikin Ururu Sararat. Fogyasztas, teljesitmeny, hasznalhatosag...stb. Ilyenen gondolkozok, de ugye a reklamoknak nem feltetlenul kell hinni. Telen futesrasegitesre is szeretnem hasznalni. Milyen hatasfokkal mukodik ill. milyen homersekletig eri meg? Meg persze minden info erdekel. Pozitiv-negativ.
Azok a klímafertőtlenítőnek nevezett valamik nem sokat érnek..... 6 éve feljelentették a cégünket, mert azt mertük mondani, hogy a klímaberendezések veszélyesek lehetnek az egészségre, ha nem megfelelően van tisztítva a berendezés.....Azóta a különféle spay-ket tömegesen gyártják, de a problémát nem oldják meg. Az aki neked fél évente kimegy karbantartani és ennek ellenére büdös a klímád (feltételezve nem megfelelően takarítja), el kell búcsúzni tőle. Hívj ki egy olyan embert aki rendesen átvizsgálja neked, s a problémádra pontot tesz. A "klíma, klímaszerelések képei" topikban találsz képeket, illetve tanácsokat hogy mit kell átvizsgálnod a készülékeden.
Sziasztok! Lenne egy problémám: van egy klímám ami eddig rendszeresen (fél évente) karban volt tartva, ezen kívül havonta kitisztítom és jól befújom klíma fertőtlenítővel (klímás boltból veszem). A probléma az hogy, ha 25 fokra állítom (vagy magasabbra) egy idő után enyhén büdös levegő jön ki belőle (kicsit ecetszerű szag), de mihelyst 24 re állítom elmúlik és teljesen szag mentes. Ezt akár tisztítás utáni másnap is produkálja. Egy dolgot vettem észre ha a lakásban 65% felé megy a pára akkor jön a szag, alatta semmi.
Ha inverteres akkor az is lehet hogy jó az is hogy nem.
De fűteni ilyen melegben nem kéne vele mert tönkre teszed ...
Gondolom visszaszabályzott ezért nem hideg végig ... hisz ezért inverteres hogy visszaszabályozzon.
Tedd minimum hőfokra maximum ventilátor fordulatra ... nyiss ki minden ablakot és 1 óra múlva nézd meg hogy mennyi sor hűt ... már ha ennyire kíváncsi vagy hogy mit csinál a gép ... ha nincs meleged mikor megy akkor hagyd ...
Az szerintetek hiba, ha a beltéri két sor hőcserélőjéből csak a felső sor hideg hűtésnél? Az alsó sor szobahőmérsékletű, kondenzvíz sem csöpög róla. Fűtés üzemmódban mindkettő forró. A klíma még mindig egy Samsung Crystal inverteres.
Magyarországon csak az ipari fogyasztók fizetnek a meddő teljesítményért és az ő feladatuk a fázisjavítás is. Lakossági szinten nem kell fizetni csak a hatásos teljesítményért és az áramszolgáltató feladata a fázisjavítás, a villanyóra is csak hatásos teljesítményt méri, ellentétben sok más országgal. Ezt elég gyakran szokta hangoztatni az elmű, néha a hírlevelekben is.
Az igaz amit írsz, viszont a fogyasztásmérő kijelzi a power factort (magyar neve most nem jut eszembe) és korrigál is vele, így csak a hatásos teljesítményt mutatja, azt amiért valóban fizetni kell, nekem fogyasztás szempontjából ez számít.
Lehet, hogy többé-kevésbé pontos, csak éppen az on/off mobilklima kompresszora, meg főleg a vezérlése, szabályzása nem ugyan az mint egy inverteres szabályzás. A mobilklímánál egy relé rányomja a kompresszorra a hálózatott és kész, az inverteresnél viszont elektronika szabályozza a kompresszor működését. Amikor az invertres fogyasztását méred, akkor nem azt az áramot méred, amit a kompresszor felvesz, hanem azt ami ahhoz kell a szabályzóelektronikának, hogy a kompresszort működtesse. Szóval ott komoly fázistolások, meg jelentős mennyiségű felharmonikusok keletkeznek.
Amit elfelejtettem írni, hogy lemértem egy Akai mobilklímát is, ő 1050W-ot fogyasztott fixen, ami megegyezik a gyári adattal. Érdekes eredmény viszont, hogy a Samsung fogyasztása készenléti üzemmódban 7-10W között ingadozik, a mobilklímáé viszont fix 2W. Én egy kicsit sokallom a Samsungét, először arra gondoltam, hogy pontatlan a fogyasztásmérő, de miután a mobilklíma készenléti fogyasztását helyesen mérte arra kell következtetnem, hogy pontos. Az alsó méréshatára 0,005A, ami 230V feszültségnél 1,15W-ot jelent.
Ezek szerint nem egyezik, de ha hozzávesszük, hogy ezek az adatok valószínűleg 100%-os terhelésnél vannak megadva és az inverteres gépek képesek a névleges teljesítménynél magasabban üzemelni (aminél értelemszerűen romlik az EER és a COP) akkor már azt mondhatjuk, hogy reális. A mérésnél a lehető legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékleteket állítottam be és a legmagasabb fogyasztási értékeket írtam be. Ezeken a teljesítményeken viszonylag kevés időt tölt, ezért sokkal érdekesebb fogyasztás szempontjából az egy óra alatt elfogyasztott energia, egy átlagosnak mondható nyári napon. Ami feltűnt, hogy fűtésnél sokkal jobban tekert a kompresszor, mint hűtésnél, annak ellenére hogy hűtésnél nagyobb volt a hőmérséklet különbség a beállított és a szoba között. A szobában 25°C volt, hűtésnél 16, fűtésnél 30°C-ot állítottam be.
Ma megnéztem mennyit fogyaszt a klímám különböző üzemmódokban, leírom, hátha valakinek érdekes a dolog. Mérésre egy digitális fogyasztásmérőt használtam, elméletileg -+5% a tűrése. A klíma egy 2,5/3,3kW Samsung Crystal inverteres gép.
kb. 1 perc alatt fokozatosan felmegy 700W környékére, majd a megfelelő hőmérséklet közelében csökken a kompresszor kikapcsolásáig.
Fűtés:
kb. 1 perc alatt fokozatosan felmegy 1300W környékére, majd a megfelelő hőmérséklet közelében csökken a kompresszor kikapcsolásáig.
Következő tesztem az egy éjszaka alatt elfogyasztott energia lesz good sleep módban és az óránkénti átlagfogyasztás, egy szokványos nyári napon, de ehhez még kicsit hűvös van a lakásban.
Hisense inverteres klímám van otthon, és az utóbbi időben a légterelő flip-flap vagymi kicsit bezajosodott. A kis működtető motorból jön a zaj, amit úgy látom nem nagyon lehet már széjjelebb szedni. Gondolom tele van kis fogaskerekekkel, amiket utána képtelenség rendesen összerakni. Szóval egy ilyen motorkára lenne szükségem ( kép lentebb ). Furattávolság 33 mm. Tudnátok segíteni honnan lehet (be)szerezni ? Köszi.
nem sok gyártó raktárában lehet már találni....ennek megfelelően az ára is szerintem magas.....Ha mégis ablakklíma mellett döntesz, akkor mailban küldök majd árakat is. szép napot doki
Szeretnék egy 3kw-os ablakklímát! Milyen márkák, típusok között érdemes nézelődni ? Lényeg, hogy távírányitható legyen, esetleg hűtő-fűtős legyen, ha lehet minél "csendesebb" legyen, már amennyire az ablakklíma csendes lehet.
Ha annyi pénzed lesz, akkor VRVIII ....és a kert végében fog duruzsolni a kültéri egység :) Van olyan "bankár" lakás, ahol a télikert hőmérsékletét daikin ururu szabályozza télen- nyáron :) jó éjt
Igen, a Hero egy teljesen más LG....talán a kezdeti Daikinokhoz lehet hasonlítani, hisz azok szerelhetőségére hasonlít. Designben az LG az ami a nagy gépekből kicsit csinált (méretileg).....majd újra nagy lett, mert a rezonanciával nem tudott mit kezdeni....s alapos fejlesztések után újra elkezdtek összemenni a gépek.... 2-3 év és a most futó alapgépek gyártósorait felvásárolják a kínaiak....
Ma HERO-t szereltem, becsavarozható az alapra, levehető az alja, van kitámasztója nem kell szenvedni ... egy álom szerelni ... a kültéri kisebb mint a 10 éves 2,5-es Toshiba. Mondjuk hogy egy kék lámpa beltérin az slusz, na az már nem LG.
Nem rossz gép a samsung...sőt igen pozitív, javuló véleményem van róla. Szerintem nem jobb az LG nél, de nem is gyengébb.....természetesen csak mindkét gyártó premium gépét tekintve. A midea készülékről nem nyilatkozom, mert volt szerencsétlenségem 1-2 készülékhez......szerintem katasztrófa....
Köszi! Azt nem tudom, hogy a Samsung Mont Blanc már minőséginek számít-e, de a legkisebb is nettó 220E Ft ennek ellenére a kültéri ugyanaz mint a Crystalnal és ha jól láttam csak a designban különbözik a beltéri, szolgáltatásban nem. Szerintem a Samsung nem egy rossz gép, igen szerény tapasztalatom szerint magasan veri minőségben és zajszintben is az LG-t, vagy a Mideát. Ez szubjektív és a pár évvel ezelőtti melléfogásaiból is nehezen fogja magát kimosni a Samsung...
Ma megnéztem alaposabban a kültérimet és meglepődve láttam, hogy a 2,5/3,3kW-os Samsung Crystal inverteres gépnek egysoros hőcserélője van, szerintetek ez normális jelenség ebben a kategóriában? Igaz, cserébe jó nagy a kültéri egység. A másik ami feltűnt, hogy köztes fordulatokon nem sok időt tölt a kompresszor, jóformán csak a finom indításhoz és leálláshoz használja, ahelyett hogy közepes fordulaton menne, inkább jól felpörgeti, majd kikapcsolja.
Beszéltem egy kedves ismerősömmel, akit egyébként Google-nek hívnak, Ő azt javasolta, hogy keress rá a "légcsatornázható klíma" és "légcsatorna" kulcsszavakra :)
350e forint feletti tartozásról indultunk (kb 12000Ft/lakás) a bejegyzési kérelemhez és ha jól emlékszem több mint három évig tartott. Volt más is aki tartozott, de ők befizették a tartozást mielőtt kértük volna a Földhivatali bejegyzést. Persze az ü.iroda az ügy lezárásig sem volt hajlandó kifizetni semmit. Az első elvesztett per meg az SZMSZ módosítása tartott sokáig. Utána már ment, mint a karikacsapás. Az ügyvéd úrnak a tartozás kiegyenlítése több mint 2 milkával került többe kamatostul, költségestül mintha kifizette volna. Ezen a ház persze semmit sem nyert, sőt persze bukta a nem elszámolható költségeket: mint a 30 albetét többszörös közgyűlésre összehívását, arra terembérletet, az SZMSZ módosításának ügyvédi költségeit, a nem igazolhatóan eltöltött közös képviselő és lakótársak idejét, valamint kötelesek voltunk "kölcsönadni" a kedves lakótársra eső költségeket... Azt viszont nem vállalhattuk fel, hogy örökre így legyen és a lakók leszokjanak a fizetésről. A megbízott ügyvédek viszont igen jól jártak. Szerintem ebben a házban nem nagyon lesz bíróságra vitt tartozás a jövőben...
Bocsánat az offért, de ma is egy olyan helyen voltam, ahol hitet tettek az egyedi gázóra mellett. Egygázóraegykazán. Splitek nem voltak:-)
Megtörtént eset és folyamatosan történik is. Központi kazán kilyukad pont a fűtési idény végén. Rendes volt tőle. Ház 10-12 lakásos társasház 60-80m2 lakásokkal kivéve egyet ami 180 m2. Kihívtak, hogy mondjam el a véleményem a közös és az egyedi fűtés előnyeiről és hátrányairól. Vita kialakut, én és egy lakó (180 m2 lakással) volt a központi kazán mellett, a többi ellene. Lakó (180m2) nem lakik ott évente csak szabadságra jön haza nyáron. Közgyűlés végén szavazás. Alulmaradtunk. Egyedi fűtés mindenhova. Közös képviselő 2 év múlva megkeres, hogy forrong a ház, mivel többet fizetnek mint előtte. A nagy lakás tulajdonosa nem fűt, mondván nincs ott neki nem kell, így is van a lakásban 12-14 fok. Az ő gázórája áll mint a cövek. Felső szinti lakó a gatyáját is kifizette már. Mindenki fogyasztás szerint fizet. :-) ÉS EZ ÍGY IGAZSÁGOS!
Üdv mindenkinek! Tanácsot szeretnék kérni Tőletek. Felmérettem a hűtendő területet több klímással is (nagyjából ugyanazt tanácsolták) csak épp az árral vs garival van dilemmám. A következő két klíma van nálam lehetőségként: LG s-12AT Inverter Plazma, amit a szerelőm bruttó 192ezerért hoz+rak, vagy rendelhetem netről (felajánlotta) akkor 158ezerből jövök ki szereléssel. Egy másik cég (nyíregyhazaklima) ugyanezt 170ezerből hozza ki, vagy a Hero inverterest 175ezerből (nem reklám, neten vannak ezek az árak...). SZóval a dilemma, hogy a gari miatt az lenne a jó, ha ugyanaz hozza, aki szereli, viszont a szakim drágább, mintha külön venném. A nyiregyklimáról nem nagyon tudok infot, mekkora cég, mert ugye írtátok, ha megszűnik a klímás cég macerás a garit érvényesíttetni. Valamint abban kérek tanácsot, hogy érdemes e a Hero-t választani, mivel új, tud e többet valamivel (gondolom eltér valamiben a plazmától) vagy inkább a bevált s12AT. Előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat/tanácsokat!
Ezt pont rossz embernek címezted, ugyanis a társasházunkban egy "nagyon kedves" ügyvédi iroda is működik, aki évekig nem szerette volna befizetni a tartozásait. Kicsit sokáig tartott, míg az SZMSZ-t módosította a közgyűlés, de megtörtént. Per is lett és ez is eltartott egy darabig, de másodfokon a tartozó ügyvéd úr elvesztette. A második perre már komolyabb ügyvédi irodát bízott meg a ház a közgyűlés után, természetesen szép sikerdíjjal... Kedves "lakótársunk" belátta esélytelenségét, kénytelen volt kifizetni a tartozását, a ház összes felmerült költségét, valamint a kamatokat, mert különben a ház azonnali végrehajtást kért volna a bíróságtól, vagy az ingatlanrész árverését a jegyzőtől.
- "De mindig akad olyan, aki nem akar fizetni." - Ha a társasházi alapító okiratba beleveszik, hogy X Ft, vagy X Havi közös költség elmaradás után a ház jogosult bejegyeztetni a tulajdoni lapra a tartozást és ennek a bejegyzésnek minden költségét, hidd el nem nagyon akaródzik tartozni a tulajdonos társaknak. 100e Ft tartozás bejegyzésének megszüntetése benne lesz vagy 350e Ft-jában.
- "Pláne ha nála emiatt el sem lehet zárni a cuccost." - Új építésnél nyilván ki lehet alakítani, hogy központi de zárt helyen legyen a kazán és a lakásonkénti hőmennyiségmérő természetesen elzárási lehetőséggel.
- "Errefele volt kb 2éve egy nagy balhé egy társasházban, aminek közös kazánja volt.... nem volt elég meleg, aztán túl meleg volt, aztán valaki már bekapcsoltatta volna a kazánt fűtésre, mert fázott, valaki még nem, aztán a szaki szerint valaki a lakók közül elállította a kazánt... " - Ha van használati meleg víz készítés is a kazánnal, akkor a kazán be van kapcsolva... Ha valakinek fűtési igénye van (fázik), azt a saját termosztátjával kapcsolja-állítja be, ami kapcsolja a szelepét. Az így hozzá érkező energiát a saját hőmennyiségmérője mérni is fogja.
Ha olyan gazdag valaki, hogy éves szinten kidob 50-100e Ft-ot azért, hogy 100% sajátjának érezhesse hőtermelőjét (4 lakásnál a 25% sokkal rosszabb érzés :), a helyett, hogy mondjuk karácsonyi ajándékot venne belőle a gyerekének, az biztosan egy sikeres ember... Nem beszélve az igazán ízléses berendezésekről a lakásban (kazán, kémény, split beltéri, radiátorok) amelyek csak a drága helyet foglalják, és üzemelésük zajával zavarnak életedben. De ismered a mondást: Kinek a pap, kinek a papné...
A szabályozhatóság, és a hőtermelésnek semmi köze egymáshoz. Aki klímázik az tudja, ha két ember ül egy szobában akkor ott már nem lesz jó klíma sosem.:-) Az asszony a melegebbet szereti, mégsem akaruk külön költözni.:-) Még:-)
Az új cégnél naponta látok költség megosztókat. Na de amit azok mérnek ... össze-vissza mindent. Meg ugye hitelesíteni kellene őket időnként ... hacsak nem teszik kötelezővé mint az autók műszaki vizsgáját akkor nem lesz az hitelesítve egy se.
Hőszivattyú, na az meg off topic, de gázból készült árammal inkább ne, szerintem.
Nagyon eltaláltad a lényeget. Ma már megvan az a komfort költségelosztó amit akár a neten is nyomon lehet követni percenkénti leolvasással. A manipulálások ellen is van megoldás, csak hát idehaza még az a szemlélet uralkodik, hogy "az én házam az én váram...."
Szerintem nem távfűtésre, hanem arra céloz, hogy például a mostanában épülő (főleg régi családi házas telkekre felhúzott) 4-6 lakásos társasházakban még mindig lakásonként bevezetik a gázt a kombi cirkóhoz, persze külön mérővel, ami a használati meleg víz miatt legalább 24kW teljesítményű, pedig a lakások hőigénye 5kW alatt van. E helyett egy központi kazán egy gázórával (netán hőszivattyú) tárolós rendszerű melegvízzel (netán napkollektorral) majd lakásonként hőmennyiségmérővel is megoldható lenne ugyanez a feladat olcsóbban és energiatakarékosabban (elég lenne egy ugyanilyen kazán 4 lakáshoz is). Ha fan-coil és/vagy fal-mennyezet hűtés-fűtés lenne, akkor ugyanilyen módon akár központi folyadékhűtővel, hőszivattyúval vagy kútvízzel is megoldható lenne a hűtés, és nem kéne spliteket felszerelni esetenként szobánként ronda kültérikkel. A hőmenyiség-mérők alapján pedig ki lehet számolni a fogyasztásból a lakásokra eső részt. Talán azért, mert a beruházás nem kerül fele annyiba, ezért a "közös lónak túros a háta" elv miatt inkább mindenki maga szerzi be a készüléket. Meg mi van, ha elromlik és nincs a lakóközösségnek pénze, vagy a szomszéd lopja az energiát, netán nem lehet "okosba vételezni", vagy a szomszéd nem fizeti ki a ráeső energia árát... Pedig belátható, hogy üzemeltetésileg (lakásonként 1 fűtőeszköz + kémény + átlag 2 split klíma amortizációja és éves karbantartása + alapdíja valamint a rosszabb hatásfok miatt) sokkal rosszabbul jár a lakástulajdonos. Ezek a díjak és veszteségek akár az éves energiaigény árának 30-50%-át is elérhetik egy jól szigetelt lakásnál. Csak ennek még nem jött el az ideje, hogy utána számoljanak a mérnökök-kivitelezők, mert a jó magyar szokás szerint "így szoktuk, jó az, Pistának is ilyen van".
Khmm. A mostani rendszer sem az. Zárójelben pedig megjegyezném, hogy sosem volt kommunizmus, de még annak nevezett valami sem. Szocializmus volt. A két dolog között pedig nem kevés különbség van. Ennyit a politikatörténetről. :-))
Jobb helyeken központilag állítják elő a meleget és a hideget is. Olcsóbb és gazdaságosabb. Tudom itt mindenki a split szerelmese, de azért van ezen kívül más is olyan eszköz amivel lehet hűteni:-)
Szerintem meg ettől rosszabbat és költségesebbet nem lehetne kitalálni. Ha már klímás topikban vagyunk mindenki elmeháborodottnak tartana egy kis 10 m2 szobába ha 10 kW klímát építenék. Pedig az arány ugyan az. Hőigény 4 kW hőtermelőnk 24 kW.
Nálunk, Magyarországon? Nézd meg mi van a központi fűtéssel! Ami közös abból mindenki elkezdi kiügyeskedni (kilopni) a számára legjobbat. Nálunk ház-központi melegvíz van, egy főmérő után fizet a ház és a lakások almérői alapján osztják szét a költségeket. Érdekes módon a főmérőn mindig nagyobb a fogyasztás, mint az almérők által mutatott értékek összege, tehát valaki(k) lop(nak) és mi fizetjük a számlát. Ismered a közös ló turos hátára vonatkozó megállapítást ugye? :-))
A közös képviselet ellátó céget el kell hajtani oda, ahol magzati korukban tartózkodtak. Nincs joguk és közük a történethez. Ők a lakóközösség megbízása alapján dolgozhatnak és azt tehetik csak meg, amire a megbízásuk szól. Ők semmiféle tulajdonosi joggal nem rendelkeznek, tehát nem intézkedhetnek olyan ügyekben, ami nem az ő dolguk. A tulajdonosok nyilvánvalóan nem adtak a közös képviseletnek olyan jogokat, amely jogok az övéit csorbítják. Ha a lakóközösség (közgyűlés) hozzájárul a klímákhoz, akkor a képviseleti cég kussolhat. Én a helyedben egyrészt megkérdezném, hogy van e jogosításuk efféle korlátozásra, másrészt, ha nem juttok zöldágra, akkor az érintett tulajdonosokkal közgyűlést hivatnék össze.
Azért az egy lakás egy split is olyan agybaj mint itt nálunk az egy lakás egy gázóra. Azért az elfogadhatótól ez a megoldás igencsak messze van. Úgy néz ki mint egy magas raktár ahol a kültérieket tárolják. Ott ahol minden lakás klimatizált ott nem lenne érdemes elgondolkodni egy központi klímán? Szerintem.
Felismerték azt, hogy panelházakban kinti 30 fok környékén, bent szinte képtelenség pihenni, és ahelyett, hogy kategórikusan kijelentenék, hogy tilos kültérit felszerelni, kerestek egy elfogadható megoldást.
Egyébként ma voltam tárgyalni egy társasházak közös képviseletét ellátó cégnek az irodájában, hogy mégiscsak engedélyezni kellene a kültéri egységek elhelyezését valamilyen formában, rendben, egy új építésű társasházban. Egyszerűen teljesen elzárkóztak a dologtól, mellette persze az irodáikban mindenhol klíma, a kültéri egységek pedig a Bajcsy-Zsilinszky utcára néznek.
Köszi, nekem is sikerült, csak rosszul próbáltam, ha a csendes üzemmód piktogramja egy fej ami az ujját a szája elé tartja, akkor nálam úgy van a távirányító kijelzőjén, hogy: magas-közepes-alacsony-csendes-automata ventilátor sebesség, a csendesnél is ugyanazt mutatja mint az automatán, csak előjön pluszba a csendes piktogram, a többinél egyértelműen a fokozatot a skálán.
Szia! A 6 ledből a felső 4-et már láttam világítani, attól függően milyen üzemmódot választottam. Nem lehet hogy azért nem működnek neked, mert "Auto" módban próbálod? Próbáld "Cool" módban. Amúgy, ma találtam egy "rejtett" funkciót, ami nincs benne a leírásban: "Cool" módban ha megnyomod a jobbra mutató Fan gombot, akkor csendes üzemmódot vesz fel és a távirányítón is megjelenik a piktogramja.
Stinky, a Samsung Crystal klímádon hány ledet tudsz világításra bírni a beltéri kijelzőjén? Nálam csak a bal felső piktogram és a hőmérséklet kijelző hajlandó világítani, pedig van ott 6 piktogram, ha bekapcsolom az mpi-t akkor az előlap világít, de a piktogram nem, a comfort care sem és a távirányító visszajelző sem.
Ezek szerint nem. :D A héten megyek a panellal, kicserélem és kitakarítom kívül belül. Mi a szerver helyiségek klímáit negyedévente javasoljuk, hogy karbantartsák...
Annyira azért nem érdekel, hogy ezért feltúrjam az internetet utána. Pláne nem a nyócker helyi határozata, de ha meg van valakinek, azért elolvasnám. Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy kinek a hatásköre eldönteni, hogy szabályos-e az elhelyezés: a jegyző, az építési osztály, vagy a közterületi ellenőr, netán a haragos szomszéd? Addig azért városi legenda kategóriában kezelem. :)
Az építészek is vitatják ezt a rendeletet, mert mivel szebb a lakásonként különböző takarás, mint maga a kültéri? Lehet, hogy Piri nénje tulipános-matyó mintás takarást szereltet fel, míg a többiek nádszövetet, lila apácarácsot vagy netán krómozott perforált acéllemezt... De ez az előírás. Kíváncsi lennék arra a helyi rendeletre, amelyik tiltja a kültéri felszerelését, vagy ez csak egy urban-legend?
Amúgy megértem azokat a törvény/rendelet hozókat, akik valahogy kontrollálni akarják ezt a klíma kültéri dolgot. Meglehetősen ocsmány, ha egy házon össze-vissza fel vannak dobálva a klímák.
Talán az lenne valamennyira kompromisszumos megoldás, ha a házaknak kéne készíteni klíma kültéri elhelyezési tervet a homlokzatra, hogy a homlokzatokon egységes elvek szerint legyenek elrakva a kültérik, megtervezve minden lakáshoz mondjuk egy egység helyét.
Persze ez egy csomó pénz, és ha nem szerel mindenki, a kuszaság egy bizonyos mértéke megmarad.
Hááát, attól, hogy takarva van, még látszik.... legalábbis el tudom képzelni, hogy ha büntetni akar a helyi hülye, akkor ez lehet a magyarázat. Legfeljebb alááll és felnéz :-)
Ezt a takarás dolgot amúgy sem értem.
Felrakok elé egy betonyp lapot? nehogy már jobb megoldás legyen....
A teraszra teszem, az aljzatra? Ha átlástszó a terasz mellvéd, látszik.
Ha odahúzom a kedvelt és esztétikus nádfonatot, akkor már takart..... ?
Mivel a hatályos jogszabály szerint nem kell az önkormányzat engedélye, így nem is kell bemenni azért az építési osztályra, hanem simán felszerelheted, persze takartan, ahogy az OTÉK előírja (így nem is látszhat közterületről...). Ha ez társasház akkor más szabályok is vonatkozhatnak rá.
Szerintem ez az érvényes jogszabály szerint (37/ 2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet): Engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységek: ( ) Napenergia-kollektor, napelem, szellőző-, klíma-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, szelektív hulladékgyűjtő, szőnyegporoló, sorompó, árnyékoló elhelyezése.
Az érvényes OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) szerint takartan kellene elhelyezni a kültéri egységet. Társasházakban egyéni döntés születhet. Természetesen a védett (műemlék vagy, városképileg) helyeken más rendelet a mérvadó.
Na, sikerült beszélnem Samsung ügyfélszolgálattal, gond egy szál se. Már majd egy éves a telepítés, de nem problémáztak, beregisztrálták ahogy kell ... szóval nincs gond ezek szerint, ha nem 48 órán belül kerül bejelentésre. Köszi aki leírta, nekem momentán rátűzték az első lapra a számlát (3x, hogy tartsa :D) ... így nem is láthattam mi van alatta
Továbbra sem tartom ördögtől való dolognak a megfelelő on-off gép használatát szerver helységben.
Jónéhány szerverhelységet hűtünk a területünkön, de alapvetően on-off gépekkel és fan-coil szekrényklímákkal vannak felszerelve.
A legnagyobb helységben két jelentős teljesítményű, egyenként két kompresszoros on-off gép üzemel, egymás kiegészítőjeként és tartalékaként, igénytől függően kapcsolva a működő kompresszorokat. Továbbra is a véleményem, hogy az elektronikus vezérlés és teljesítményszabályozás üzembiztonsága még mindig nem éri el kívánatos szintet.
Tartom azt az öt évvel ezelőtti (és nagy vitát kiváltó) megállapításomat, hogy az ilyen helyeken nagyon fontos a gyors, könnyű javíthatóság, ami pedig szintén nem áll az elektronikus vezérlésekre.
Immáron sokéves tapasztalatom az, hogy ezeknél a gépeknél jelentős számban a programvezérlési hibák, az elektronikus érzékelők meghibásodása okozza az üzemzavarok, leállások jó részét.
Ettől függetlenül természetesen jól használhatók az inverteres gépek, de én bizony az ilyen érzékeny területekre nem telepíteném őket tartalékgép nélkül.
Ha csak néha-néha kell lehet megoldás, egyszer egy tetőtéri nyaralóban aludtam egy hétig, azaz az első két napon csak aludtam volna Utána kaptunk oda egy oszlopventit, legalacsonyabb fokozaton ment egész éjjel, így kitakarózva egész jól lehetett aludni, ha magamra irányítottam. Viszont azt tudni kell, hogy a sima ventilátortól egy fokkal sem lesz hidegebb, csak az áramló levegő miatt tűnik jónak, amint kikapcsolod ugyanúgy izzadni fogsz. Egy légkondi viszont tényleg hűvöset csinál és (igaz elkerülhetetlenül) párátlanít is. Neked kell átgondolnod, hogy mit enged meg a helyzet és a pénztárcád. Alternatíva lehet még a mobilklíma, sok kompromisszummal jár, de a semminél pont annyival több :)
Köszönöm szépen a javaslatokat, véleményeket. Ahol van ez a panelhibás LG ott 2 db s12aw-s12at készülék hűti a kb 80m3 szerver helyiséget.
Nem néztem a kültéri hányat villan, de remélem nem a kompresszor hallt meg, kb 1,5 éves géptől csak nem várható... bár ahogy a kondenzátort néztem, van rajta egy réteg kosz...
Látom itt mindeni szinte a klímára esküszik. Ennek ellenére mondjatok véleményt az ionizátoros oszlopventilátorról. Mindent elfogadok, ha jó, ha rossz.
Engem az érdekelne, hogy érdemes-e szigetelni az erkélyen lévő lyukat, ahol a falból kijönnek a klíma vezetékei? Nem vészes, de azért van hézag a csövek körül. A lyuk olyan helyen van, ahol nem éri eső, de gondolom a pára ugyanúgy lecsapódhat, bogarak költözhetnek bele, stb. Ha be kell tömni, mivel érdemes megcsinálni? Gipsz, purhab...? Köszi!
Akkor ezek szerint egy véleményen vagyunk ebben a kérdésben. Sajnos mindig találkozok olyan szerverekkel, ahol az ócsó megoldást választják. Értelmes klímás szerintem vagy rábeszéli az ügyfélt a helyes megoldásra, vagy nem vállalja el a feladatot. Akár milliós károkat is okozhat egy komolyabb szerverleállás a meleg miatt, és én nem szívesen tartanám a hátam. Akkor úgyis elfelejtődik, hogyszóban mit mondott a klímás, csak a tényeket látja a szakértő, hogy nem megfelelő volt a klimatizálás. Egyszer kell ilyenbe belefutni, és örökre elfelejti az ember a barkácsolást.
Igen, ez teljes mértékben így van...... Sokan azt hiszik, hogy állandó terheléssel kell járnia a klímának...tévednek....nem baj.
Egy szerver szobába telepítendő klíma esetében sokkal körülményesebben kell eljárni a helyes klíma megválasztásánál, mint pl egy irodai helyiségnél.
Sajnos sok szerveres helyiség üzemeltetője a legolcsóbb megoldásokat keresi és végezteti el...... de csak általában 1szer....mert a fellépő sok százezres, vagy milliós kár ráébreszti, hogy szakemberekre kell bízni a szerver hűtését...
Igen, egy szerver terhelése sosem állandó. Nézzük meg a BIX forgalmát, szép nagy az a hullám ... és ugye ezt a hullámot rengeteg számítógép hozza létre. <a href="http://bix.hu/index.php3?lang=en&page=graph&swid=Summary&portid=BIX-IPv4-Total" target="_blank">http://bix.hu/index.php3?lang=en&page=graph&swid=Summary&portid=BIX-IPv4-Total</a> 20 és 100Gbit/s között ingadozik, 5szörös különbség!
Este az emberek általában alszanak, nincs aki hajtsa a számítógépeket, plusz kint is hidegebb van hisz nem süt a nap, általában... :-)
Szóval inverteres, és nem komfort téliesítve ... és nyugodtan alhat a klímás.
Windy: Köszönöm, akkor megnyugodtam hogy nem lesz gond.
Wattocsak: részvétem, lakáson belül sem volt egy Mozart :)
Klímakirály: a 45-ösön két oldalról sikerült talán áttuszkolni a szigetelést úgy hogy összeérjen, ott a fal vastagsága is csak 15cm, de a kültérihez 22-es lukat fúrtak a 25-30cm vastag főfalba, mert csak az öteres kábel ment a csövezésen kívül, oda már viszont egyáltalán nem fért be a szigetelés.
KAti: ahogy elnéztem leginkább reménykedve fúrnak, nálam a marha vastag főfal már majdnem átment, amikor megakadt a fúró egy vastag vaslemezben, amiről fogalmam sincs mit keresett ott, de szerelőknek sem, pedig heti 4-5 panelt fúrnak (talán átlapolás volt, mert a plafontól 10cm-re volt). Na itt nem volt mese, kicsit odébb újat kellett fúrni, mert kétszer leég a vídia mire átmegy rajta, ha egyáltalán átmegy, egy ilyen szár pedig nem olcsó mulatság.
Karcsikarika: megnéztem, rá van írva a garancia füzet elejére is, a jobb felső saroknál (mondjuk nálam alig látszik, mert rápecsételtek), hogy mennyire szentírás azt nem tudom, érdeklődj a Samsung ügyfélszolgálaton!
Nagyon rég voltam klímás, bár ezzel nem szoktam dicsekedni. :-) Egy tekknológia ami nekem bejött. A szigetelt csövet próbáltam behúzni a furatba, de a fal állandóan kihasította a szigetelést. Úgy nézett ki mintha Godzilla megtépte volna. A következőt találtam ki, nekem bejött. 40 lyuk, PVC cső beletesz, magyarul belevered. Kilógó rész levág. Rézcsők összefogva szigeteléssetől kábelestől, bőven hintőporozva és becsúszik, és nem szakad ki a szigetelés.
aki azt hiszi, hogy egy szerverben állandó a hőterhelés és ez miatt az inverteres nem megfelelő gép, az nagyon téved.....!!! A szerver helyiségben folyamatosan változik a hőterhelés...aki nem hiszi, tegyen fel teljesítménymérőt a klímára és ellenőrizze le.....
Igenis indokolt az inverteres berendezés a szerverben. Pontosan a nagy külső hőmérséklet-különbség indokolja, amikor a készüléknek ugyanúgy kell hűtenie. Ezt egy egyszerű on-offos gép téliesítőszettel soha nem fogja olyan hatásosan elvégezni, mint egy precíz inverteres gép. Ráadásul sokan a téliesítőszettet úgy értelmezik, hogy tesznek egy karterfűtést a kompresszorra, meg egy hőmérsékletfüggő ventillátormotor-fordulatszámszabályzót. Holott nem a külső hőmérsékletre kéne szabályozni a venti fordulatát, hanem nyomásra. Ezt a profi Daikin gépek gyárilag tudják, mindenféle barkácsolás nélkül.
A 40-es lyuk kicsi, bár át lehet küszködni rajta, csak éppen az ügyfél szeme előtt nem hiszem, hogy túl jó fényt vet a cégre, ha a szerelők negyedóráig kínlódnak, mire átcibálják a csöveket a szűk lyukon. Elegánsabb 50-est fúrni, és akkor nem szakad le a szigetelés a csőről. Ezen nem érdemes spórolni. A két harmincas is jó megoldás, csak vigyázni kell fúráskor, hogy ne szakadjon össze a két lyuk. Az egyikben elmegy a szigetelt csőpár, a másikban a cseppvíz az elektromos kábelekkel. Három huszasat fúrni értelmetlen, bár ettől még nem romlik el a klíma. A 6-8-as betonvasat egy jó minőségű SDS-maxos fúró kínlódva, de elrágja, általában panelban nem használja senki az ütés nélküli koronás fúrást, pedig az lenne az igazi.
"Samsung klímát a 3+2 év garanciához 48 órán belül (a felszereléstől) be kell regisztrálni a Samsung ügyfélszolgálaton"
Ez komoly? Nekem tavaly szerelték fel, Samutól rendeltem, ők küldtek valami skacokat, de sem ők, sem a samu ilyenről nem tájékoztatott.
És mostanság kezd rosszalkodni, csendes üzemmódban amikor egész este megy megesik, hogy beltéri olyan hangot ad ki, mint amikor a PC ventije csapágyas ...
Kinél dörömböljek szerinted, van értelme üf-nél verni az asztalt?
Igen, van olyan betonfúró ami megeszi a vasat is :) ....csak hát nem olcsó, s sokan elcsodálkoznak, ha kiejtem a számon, hogy 40e + ÁFA a munkadíj, + anyagköltség.....
Ma is láttam egy olyan elromlott gépet, ahol 3 db 20-as furat volt a gép alatt......eléggé igénytelen látvány volt, de mégis kifizették anno az ügyfél....
PUR habra nem emlékszem, de ha az van, nyilván lehet kompromisszumosan jó megoldás. Vagy akár teljesen jó :-)
Tényleg, vasbeton: hogy fúrtok, hogy elkerüljétek a vasat? Fémkereső segít? Vagy ha eltaláljátok, kicsit mellé új lik? Vagy olyan fúró, ami átvisz a vasat is? (Tényleg van ilyen? Nem csak marketing?)
Sok megoldás van a szerverhez, a precíziós klíma a legdrágább és a legjobb, ezen kívül a már ajánlott megoldások, vagy a saját kivitelezésű átalakítás. Mindegyik esetben célsszerű megnézni a kompresszor konkrét típusát ami a készülékben van. Téliesítő szettel lehet jó eredményt elérni minőségi on-off géppel. Nem gond ha -10 vagy a alatti a hőmérséklet. Inverteres nem nagyon indokolt a folymatos hőterhhelés miatt , ugyanis annak előnyeit nem lehet kihasználni, de több a hibalehetőség a bonyolultabb felépítés miatt. Ennek ellenére van, hogy az kerül a szerverre és a Fujitsuk eddig azt hibamentesen teljesítették, ez a tapasztalat.
Átérzem a problémád. Nekem az iroda ablaka előtt a Főtáv aknát és vezetéket cserél. Markolóra szerelt bazi nagy vésővel bontják az aknát. Nem értem miért nem csinálják ezt a telephelyen és a kész lyukat hoznák ide és akkor nem kellene azt a borzasztó hangot hallgatnom egész nap. :-)
A szervízkönyve szerint az a hiba azért erősködtek. Valódi hiba kültéri panel vagy kompresszor ekkor sok esetben ugyanazt a hibakódot dobja. Ez akkor igaz , ha egyszerre a kül és a beltéri egység is a 9-es kódot adja.
Igazság szerint végig sértetlen csőszig az igazi, de ha PU habbal kifújták, vsz. nem lesz baj a párásodással.
A vasbeton fúrása kemény dolog, és nem is olyan egyszerű a megoldás. Kb 50-60 mm átmérőjű furaton lehet a rézcsőpárt a szigetelés sérülése nélkül, a kondenzvízcsövet, és a vezérléskábelt átjuttatni. A 45 mm kevés, ezért hagyták el a szigetelést a szerelőid. Jó megoldás, és a betonvasat is könnyebb elkerülni egymáshoz közeli két, 30 mm körüli furattal.
Van tapasztalatom. Két éve hoztuk először az importőrtől, és 50-60 gépből egy hibás akadt. Népszerű volt a gép, mivel alacsony árú, inverteres és dizájnos beltérikkel lehetett rendelni. Aztán a nagy sikeren felbuzdulva tavaly is rendeltünk belőle, és sajnos szinte mindegyik meghibásodott. Később kiderült, hogy a kültéri egységben a inverterpanel adta be a külcsot túlmelegedés miatt. A forgalmazó szó nélkül biztosította a cserealkatrészt, de mivel 25-30 helyre kellett visszamennünk cserélgetni, így már nem volt olyan rózsás a helyzet. Aztán legutóbb meg már nem volt cserepanel sem az importőrnél, így többet nem nagyon hiszem, hogy foglalkozunk ezzel a 'márkával' . Kicsit sajnálom, mert első évben sok elégedett ügyfélt eredményezett, akik elfogadták, hogy egy picit zajosabb készüléket kapnak, de invertereset, dizájnosat, és igen kedvező áron.
Igazából én is a párától tartok, mondjuk összesen egy 15 és egy 25cm-es darab van így a 6 méterből, mindkettő falban és a külső nyílásaik légmentesen zárva, mondjuk a csövek dörzsölődése érdekesebb kérdés lehet, érzésre nem mozog, mert a Samsung valami hihetetlenül csendes és rezgésmentes. Valahol megértem őket, mert nem semmi munka és zaj a vasbeton fúrása, így is 45mm-es szárral fúrtak és azt a hangot nem lehet leírni, hallani kell, mintha az útjavításhoz használt légkalapáccsal csinálták volna, de azért én is úgy érzem, hogy nem így kellett volna, téglaházban nem is hagytam volna (és szerintem nem is csinálták volna).
Stinky, majdnem elfelejtettem mondani, hogy a Samsung klímát a 3+2 év garanciához 48 órán belül (a felszereléstől) be kell regisztrálni a Samsung ügyfélszolgálaton a 06-80-726-7864 számon, kérdezni fogják majd a típust, a szerelés idejét, helyét és a szerelő Samsung Regisztrációs Kártyájának a számát! Enélkül csak 1 év jár hozzá! A szerelőnek a garancia füzetbe elméletileg bele kellett írnia a zöldkártya és a reg.kártya számát is!
Szerverklímánál egy nagyon fontos ismérv van: a forgalmazó szerint alkalmas-e szerverhelyiség hűtésére. Ha ez így van, akkor nem jár úgy a tisztelt user, hogy meghibásodás esetén derül ki, hogy komfortberendezést szereltek neki technológiai felhasználásra. A kettő között ugyanis jelentős a különbség. A komfortklímák szakaszos üzemeltetésre készülnek, míg a professzionális berendezések bírják a napi 24 órás üzemet az év 365 napján. Fontos, hogy akár -15 fokos külső hőmérsékletnél is tudjon hűteni (erre a fixfordulatos gépek még téliesítő szettel is csak -8 - -10 fokig képesek), valamint, hogy áramszünet esetén automatikusan újra tudjon indulni, annak megszínésekor.
Szerver szobába alacsony külső hőmérsékletre tervezett gépet (pl: Daikin RKS sorozat, vagy Toshiba Digital és Super Digital Inverter) illik tenni. Ezek a gépek bírják a fokozott igénybevételt is. Végső esetben on/off gépet téliesítve. De lehetőleg ne valami gagyit.
A mobilklímámon tényleg nyomtam egy kis ragasztót a csipogó nyílására az alaplapon, mondjuk annak az volt a leghalkabb alkatrésze (annak ellenére, hogy hangos volt) :)
Igen, nagyon diszkréten működik. A beltéri is tud nagyon csendes lenni smart saver módban. A dallamot szerintem nem lehet lelőni. Illetve dehogyisnem: szétszeded a beltérit és a panelről kiforrasztod a csipogót :D
Akkor valószínűleg egy "szagról" beszélünk, remélem nekem is hamar eltűnik. Egyébként nagyon halk ez a klíma, mikor bekapcsoltuk 16 fokra, odaálltam a kültérihez és megkérdeztem a szerelőt, hogy a kompresszor mikor fog bekapcsolni, erre azt mondta, hogy már max. fordulaton megy :) A betonfúrás persze nem volt ilyen halk, fúrtam már egy párszor itthon, de ekkora fúróval ekkora lukat még soha, most szerintem elég népszerű lehetek a szomszédság körében, de legalább cserébe nem Tescos klímát fogok zörgetni éveken át, a nyakukba folyó vízzel... A dallam kikapcsolásra sikerült rájönni?
Nem tudom, hogy a szag normális-e, a kültéri nekem is "szagos" volt az első nap, de mostmár alig érezni valamit. Pedig még nem is volt nagybevetésen a klíma ebben az esős időjárásban, csak időnként hűtök 1-2 fokot vele.
Egy szerver szobába ahol szinte egyfolytában megy a klíma ott on/off készüléket vagy inverterest érdemes feltenni? Félfüllel hallottam, hogy inverterest nem javasolnak, de miért? Szerintem meg pont azt érdemes, nem?
Másik; LG S12AW NEO klíma azt produkálja, hogy ha bekapcsolom akkor 9-et villan a beltéri majd kikapcsol. A szerviz füzetben az van, hogy kültéri ventilátor rossz, de ezen túl vagyok, forog kicserélve (erősködésre) magyarul annak semmi baja. Én már az elején vezérlő panelre gyanakodtam, volt valaki hasonló cipőben?
Végre 2 év tervezés és információgyűjtés után felkerült a klímám, egy Samsung Crystal Inverter. Az Iceklimától vettem, nagyon rendesek voltak a szerelők. Két dolog tűnt fel így a szerelés közben/után. Az egyik, hogy a 2 faláttörésnél (panelház) nem került csőszigetelő a csövekre, amennyire tudták belenyomták a lukba, utána tömítővel körbenyomták, szerintetek ez nagy gáz? A másik amit észrevettem, hogy a kültérinek valami eszméletlen büdös szaga van így az elején és mivel teraszra került nagyon érezni, még a szerelő is meglepődött, ilyen új műanyag/vegyszer keveréke, ilyet tapasztalt valaki?
Sajnos most nem akciós, pedig amikor nagyon az volt ,megjegyeztem itt, de nem volt visszhangja. A nem listaár nem publikus itt, mert az már ker. tevékenység és lecsapnak a modik.
Jó a kis Fujitsu légszállítása ,kis fordulaton is alacsony sebességgel nagyobb légtömeget visz= jobb komfortérzet+ a széles szabályzás. Eltalált kis szerkezet.
A kis Fujitsu ASYA07LGC például tökéletes.2,2-es és nagyon széles a szabályozási tartománya. EER 4,47 COP 4,55 nagyon csendes a gép. Fogyasztása valóban kevesebb(, megtérülési időt nehéz mondani, komfortban sokkal kellemesebb.
Szia! Én mindenképp inverteres készüléket ajánlanék, azon túl, hogy levesebbet fogyaszt számtalan előnye van! Sokkal halkabb, egyenletesebb hőmérséklet, nincs akkora áramlökés a kompresszor induláskor, mint a fix fordulatosnak, nagyobb várható élettartam. Ha társasházban laksz, akkor ezek még inkább számítanak. Ha a pénztárcád megengedi mindenképp invertereset válassz, ma már egy közepes minőségű fix fordulatos áráért alsókategóriás invertereset kaphatsz!
Klima vásárlása előtt állok és ezzel kapcsolatban lenne egy pár kérdésem. A készülék egy 20 nm es szobába lenne amibe új nyílászárok vannak. Inverteres vagy simát érdemes venni?? Tényleg annyival kevesebbet fogyaszt az inverteres verzió??? Esetleg tudnátok segíteni milyen márkájú és fajtájú készüléket vásároljak. Én a kutatásaim folyamán arra jutottam , hogy elég lenne nekem egy 2,5 kw os készülék. Köszönöm szépen a segítséget.
Egy kb. 90 nm-es tetoteri lakas huteset es teli temperalo futeset szeretnem megoldani. A lakas nyaralokent uzemel, telen csak egy megbizhato, aramkimaradas eseten ujraindulo, gazdasagos futes lenne a szerepe, amely 8-10 fokot tudna biztositani, de azt a leheto legalacsonyabb kulso homersekletig. A haz egyebkent hoszigetelt, bar a nyilaszarok nem a legujabbak. A tetoter feletti padlas is szigetelt es hasznalhato lenne egy legcsatorna rendszerre is. 3 szobahoz es egy nappali-konyhahoz kellene elvezetni a levegot. Kerdesem az lenne, hogy milyen rendszert ajanlanatok erre a celra es mennyiert lehetne megvalositani ezt felszerelve, beuzemelve. Pecs kornyeken van a haz. Udv!
végre volt időm megnézni. A rugdosás nem, de a kondi csere segített.
Villamosmérnök létem ellenére meglepődtem kicsit a gyári két kondi egy tokban megoldáson, de sikerült. Nagy KÖSZI a segítségért. Ja és a Westel klímában egy Hitachi feliratos kompresszort találtam, ez is kicsit meglepett.
Még egy kérdés, szerintem az új klímák kicsit hidegebb levegőt fújnak mint ez, szerinted mitől lehet? -kevés kicsit a gáz benne?
Szerintem nem fogsz benne csalódni. A fény és a kijelző kikapcsolható, de a csipogást a különböző műveleteknél, valamint az indítási-kikapcsolási dallamot még nem jöttem rá hogy kell. Nekem az is tetszik benne, hogy a légterelőt be lehet állítani valóban vízszintesre is, és ezt a beállítást újrabekapcsoláskor is megtartja.
Te mondtad a 3-as helyet? Akkor köszönöm! Kerestem, hogy ki volt, de eltűntek azok a hozzászólások. A klíma tippem szerint 200 körül volt, valószínűleg valamivel listaár alatt szerezték be.
Egy lelkes amator szerint azert zug a paratlanitas soran, mert a minimalis fordulaton dolgozik a kompresszor es ilyenkor nem tokeletes a kiegyensulyozas. Ugyanis ahhoz, hogy a parat eltudja vonni, lekell hutenie a belterit es nagy legsebesseggel aramoltatni a belso levegot. De ez az allapot a kulterinek a pokol, mert nem uzemelhet a kompresszor optimalis fordulaton, hogy a belter ne huljon nagyon es kozben a kompresszor se alljon meg. Ha leallitana a kompresszort idokozonkent, akkor viszont a klima biztonsagos uzemelese vegett bekellene tartania a biztonsagos inditassal jaro idokozoket, ami kb. 3 perc. A klima nem tesz kulonbseget teli es nyari paratlanitas kozott. Ha intenzivebb paratlanitast akarsz nyaron, akkor a hutes funkcio ezt elvegzi. Igy a tuleles hataran porog a kompresszor es ezert ad ki furcsa hangokat. De a tutit leirjak a szakik.
Zektunklim: A szumma 270e volt. Maga a készülék sem olcsó kategória, valamint a szerelési körülmények sem voltak ideálisak, de elég szépen, igényesen megoldották.
amitechx: Kerti-Klíma Kft (Kerti Gábor). A megrendeléstől számított 4 nap elteltével szerelték be. Lehetett volna rövidebb idő is, de a készülék beszerzése 1-2 nap volt. Meg vagyok velük elégedve.
Bocs a duplázásért, elfelejtettem megkérdezni, hogy a garanciát hogy intéztétek? Úgy olvastam, hogy a Samsung ügyfélszolgálaton kell beregisztrálni a felszereléstől számított 48 órán belül, a szerelő nevének és regisztrációs kártyájának a számával a 3+2 év garanciához.
Még nem kérdeztem meg, először gondoltam kitanulmányozom hogyan működik a klíma, mire hogyan reagál a külső egység és eddig csak ez tűnt fel. Amúgy nagyon pöpec gép és egyébként rendkívül csendes ().
A délebbi országok, ahol jobban létszükséglet a klíma, mint nálunk, ahol még véletlenül sem gondolja senki, hogy luxuscikk, ott egyszerűen az áruházban veszik a klímát, Samsungot is, LG-t is, Daikint is, és azokat telepítik a klímás cégek. a különbség csak az, hogy ott kinn egy alap telepítés 400-450 euró. Ja, és a minősége a telepítésnek mélyen a hazai alatt van. Míg mi itt sakkozunk, hogy hova vezessük a kondenzvizet, ott senkit nem zavar, ha kicsöpög az utcára, vagy a csövezet kívül lóg a falon. Több volt kollégám dolgozik már kinn Spanyolországban, és csak röhögnek rajtam, hogy én mit kínlódok itt havi 180-ért. Az ottani munkaadók meg el vannak hűlve, hogy két összeszokott szerelő telepít egy nap két készüléket is, náluk ez nem megszokott dolog. Ja, és mivel ott még véletlenül sem marad el a nyár, mint ahogy nálunk sokan hiszik, ha a május hidegebbre sikerül, nincs az a csúcsos roham, mint itt, ha bejön a 30 fok, jobban szétoszlik a munka mennyisége az év során. A nagyobb volumenű klímás munkákat az építtetők még véletlenül sem június-júliusra időzítik, mert tudják, hogy olyankor dömping a lakossági szerelés.
A profik a szakmai hátterükkel, tapasztalatukkal, szolgáltatásaikkal hódíthatnak, és nem csak a lakosság körében.
Az emberek jelentős része a legolcsóbb klímát venné, és a legolcsóbb 1nyári "klímással" (aki villanypóznákon hírdet letéphető cetlikkel) , szereltetne.
Sokszor ezek után mennek a profik helyretenni a dolgokat, mert döglik a gép a "szuper" telepítéstől, és a "klímás" nem érhető el, vagy szerinte ez így jó, a készülék nem jó.
A klíma nem vagizás.
Azaz nem vesz csak azért 270-ért, hogy mutogassa, mikor a 270-ért vett LCD tv-t már lehet mutogatni.
És klímákat szereléssel együtt, nem árulnak 0%THM hitelre.
Így aztán a klímások nehéz helyzetben vannak, pláne ha a forró napok sem tartanak sokáig.
Amúgy meg ha én lennék a klímás cég, aki szereltet is, lenne 3 domain, 3 honlap, ahol minden extra nélkül csak adnám el az olcsó klímákat, aminek névben semmi köze hozzám, és lenne egy profi honlap, szolgáltatásokkal, klímákkal, magasabb áron, mint a 3 webshop árai.
A webshop paypal/bankkártya fizetéssel is működne.
Értem az érveidet, de mi lenne a megoldás? Betiltani a netes kereskedelmet? Vagy csak a klímák esetén betiltani? De ennyi erővel akkor pl. a használt autó kereskedelmet is be kellene tiltani, mert ott sem szakértőtől veszi az ember az autót És sokkal több múlik a dolgon, mint egy klíma esetén.
Ilyen a világ. Nincs jobb. Illetve nem tudom, van-e jobb :-)
Köszönet Windyéknek és csapatuknak a nagyszerű és problémamentes szerelésért :).
Nem volt egyszerű szitu, de megoldották. Fotót akkor tudok feltenni (ha van igény), ha a festők itt jártak, mert a lyukak mellett a festést még ki akarom javíttatni.
üdv
Brazsik
ps: mindenki másnak is köszönöm a konzultációkat, nehéz volt választani ki és mit szereljen, mert sok jó szakemberrel beszéltem.
Emlékeim szerint a webklímás csákó az elején nem szereltetett, csak árult.
És ugye a legkönnyebb valódi üzlet, szakemberek nélkül, pusztán a neten árulni valamit, amihez raktár sem kell, csak elszaladni a nagykerbe, ha beesik egy megrendelés.
Mégjobb ugyanazt árulni, több domain alatt.
És ez nem csak a klíma bizniszben van így.
Nem csoda hogy sok műszaki üzlet nem bírja a versenyt a netes társaikkal szemben.
Úgy könnyű lemenni az árakkal, hogy csak magának kell megkeresnie belőlle a betevőt.
Na de ugye mit csináljon a többi klímás cég, akiknek rohadt sokba vannak a képzett szakemberek, meg több ember fizetését is ki kell termelni.
Tartsa magasan az árakat, és punktum? Annak csőd lesz a vége.
(Zárójelben - Szegeden biztos hogy az - Zárójel vége) (A webklímával is egyre többen kapcsolatban vannak, úgy hogy Te se hagyd ki ezt a lehetőséget, ha Rám hallgatsz.) (És itt a vége ennek a threadnak részemről, mert kifognak zárni mindkettőnket innen. Ha gondolod a klímaszerelő telefonszámon elérsz!)
Nem olvasok be nekik, mert nem képviseltetik itt magukat. Nagggyon gyenge indok, és mindenki ezzel takarózik, aki ezt az utat választja, hogy "...nem én töröm le az árakat, én csak megyek mások után." Ezzel takarózik a webklímás csákó is, holott köztudott, hogy az alacsony árak internetes megjelenése leginkább hozzá kötött. Nem hiszem, hogy az Alfa-klíma kicsit is meghatározó lenne a magyar piacon, esetleg csak a szegedi régióban. Egyébként nézd meg a Klímaáruház, Coolklima, Pannonklima, Frigotrade stb. cégek honlapjait, és láthatod, hogy vannak cégek, akik nem feltétlenül az ésszerűtlenül alacsony árakkal szereznek ügyfeleket.
Akkor nézegesd azt az oldalt is ahonnan kirúgtak. http://www.alfa-klima.hu/klima/samsung/samsung_max.php Olvas be nekik is. Ők talán számítanak a piacon ... Én csak követem Őket. Igaz most drágább vagyok, de Vasárnap majd átírom az árakat.
Help! Kellene egy olyan slit ami 5 kW teljesítménnyel bír, és a kültési és a beltéri között a távolság 110 m nyomvonalat mérve. Nem elírás!! Tehát összesen 220 m lenne a cső hossza. Ötlet? Szégellem magam, de lusta vagyok a katalógusokat átböngészni:-)
Elég rég írtam a klímás topic/ok/ba, de -lehetőségemhez képest azért folyamatosan olvasom-, de most csak leírom amit gondolok.
Igaz nem szakmai /csak tapasztalati ;o)/, tehát akár tovább is lehet ugrani rajta...
Amit /a témában/ lehet rólam tudni; cca. 2 éve itt hírdettem meg családi házunk klíma-projekt kivitelezését, amire 7 irány-ár-ajánlatot kaptam.
Plusz egy, az egyik jóbarátomé, kit alapból /elfogultság miatt!!, talán érthető/ kizártam a sorból.
Alapvetően a legolcsóbbat és a legdrágábbat félretéve, 5 ajánlatot komolyan átnéztem, melyből kettő /árban felsőkategóriás/ kiválasztásra került.
Ezt követően a legolcsóbb és legdrágább ajánlatot is áttanulmányoztam, de a félretett 3 mellé került.
Szinte mindegyik kivitelezők kihívtam és fogadtam a helyszínen, mert számomra az nem elfogadható, hogy láttatlanba, a helyszín ismerete nélkül adjon bárki is korrekt árajánlatot.
A személyes találkozásokat követően a /már elsőkörben/ kiemelt 2 lett a befutó, ebből kellet a projekt-győztest kiválasztanom. A két cég a Windy és a Doki-féle volt.
Ezt velük személyesen is közöltem, s a végén egy Dokival történő hosszabb /s nagyon egyenes, őszinte és korrekt!!/ telefonbeszélgetés segített a döntésben, melyről 2 nap elteltével értesítettem az érintettett.
Tartottam annyira magamat a 'nem-nyertesekkel' szemben is, hogy a nemleges válaszról személyesen, vagy mail-ban értesítettem őket.
De, itt most nem rólam, hanem egy elvről, egy mentalitásról van szó, aminek betartása számomra és családom számára eddig pozitívan megtérül/t/.
S még néhány gondolat egy-két hsz-hez...
"KAti
Valahogy mindenki elkezdi, tehát a mostani istenített cégek is egyszer voltak egy (első) nyáriak.... :-)"
Szvsz ez csak akkor igaz, ha a vastag részt nem írod.
Az, hogy egy szolgáltatást nyújtó cég /és azon belül a személyek, a vezetőtől, a végrehajtóig!/ megítélése milyen, csak hosszabb idő elteltével lehet /akár szubjektíven, akár objektíven/ eldönteni.
A meg/el/ítéléshez a szolgáltatónak valamit, valamilyen minőségben le kell tennie az asztalra /jelen esetben többségében inkább a falra :-))/.
Egy megbízható cég istenítése, vagy egy kókler /egy-, vagy több-szezonos/ által okozott bosszúságok megélése? Melyik a szimpatikusabb?? /természetesen a kérdés költői :-))/
"dejódió
Mindenki újszülöttként kezdte:)"
Ezzel egyetértek, de amennyiben /már pedig a saját pénzemért igen!/ választhatok, a gyermekbetegségeket ne nekem kelljen kikezelnem :-))
".klímás
Mindenképpen érdemes kiforrottabb céggel szereltetni, azoknak már megvannak a bejáratott módszereik a problémák megoldására. Minden cég fel tud rakni egy splitklímát, az nem nagy tudomány, a problémák megoldása, a hibák kezelése, elhárítása, na,ahhoz kell a tapasztalat."
Respect...
"KAti
Az újak nyilván olcsóak, hisz be kell vezetniük magukat a piacra. Ha nem olcsóbbak, mint a többiek, nehéz az életük, gondolom. Bár egy ilyen szezonálisan túlkeresett munka esetén, mint a klímaszerelés, lehet, nem kell olcsónak lenni (a szezonban), hogy legyen munka.
Az már a megrendelő személyes preferenciáin múlik, hogy drágábban dolgoztat egy hosszú évek óra működő céggel vagy bevállalja az - esetleges! - rizikót egy kezdő céggel.
Nomeg persze az, hogy egy cég kezdő vagy sem, nincs egyenes összefüggésben a kijáró műszerészük/szerelőjük minőségi munkavégzésre való képességével és hajlandóságával. Nyilván nem mondhatjuk azt, hogy minden kezdő cég kutyaütő amatőröket alkalmaz....."
Szvsz az újaknak nem feltétlen kell a reális /piaci?/ ár alá menniük, mivel /rossz beidegződés miatt??/ ez őket, több irányból negatív színben tüntet/het/i fel.
Tudomásul kell/ene/ mindenkinek venni, hogy a minőséget meg kell fizetni!
Ahogy idézni szoktam volt Kohn bácsit: "Nem vagyok annyira gazdag, hogy a legolcsóbbat vegyem meg... két hetente."
Az, hogy a user, milyen szempontok alapján választ, s dönt, azt az indivíduma, s a lehetősége is nagyban befolyásolja.
Mivel ma már sok az eszkimó, s /talán/ kevesebb a fóka, egy igényes vállalkozás törekszik arra, hogy az érintett piaci megítélése, a róla alkotott megrendelői vélemények tükrében /megbízható, pontos, tiszta, kiszámítható, megrendelőbarát, korrekt, stb./ stabil legyen.
A munkatársait is úgy választja meg, hogy a fenti kritériumoknak megfeleljen /ezáltal a munkavállalónak hosszabb idejű munkát tud biztosítani még 'holt'-szezonban is/, mely mindkét fél számára /ki/számítható, biztos kiindulási pont.
Magyarul, a jó és megbízható szakemberek, ritkán keresnek munkalehetőséget egy új, induló vállalkozásnal /kivéve talán, mikor belőle lesz munkáltató/. Persze ahogy a közmondás is tartja: A kivétel, próbálja a szabályt...
Talán a fentiek tükrében most már érthető, hogy miért írtam az előző hsz-ben azt a két cégről, amit.
Köszönöm a türlmet, s további jó egészséget mindenkinek.
sziasztok. mi abból az igaz, hogy a klíma beltérit és kültérit nem jó egy fal két oldalára egymástól 40-50 centire feltenni? ha mégis így kell feltenni, akkor le kell engedni belőle közeget?
Semmi jelentősége annak, ha ilyen közel kerül egymáshoz a két egység. A kültéri egység mögött elfér egy hajtás cső, és akkor már simán megvan a két méter minimális csőhossz, és ennyi elég is. Gázt elereszteni belőle, az nem ildomos.
Az igaz, biztos vannak rövid és hosszú csövezésre is példák, de az átlag szerintem 3m felett van, családi házban még csak-csak összejöhet 1-2m, de például panellakásban ésszerűen szerelve a legrövidebb olyan 2,5m körül lehet és akkor már a fal legszélén van a beltéri, ami nem túl mutatós, de persze függ a bútorok helyétől is.
Háát, én olyat még nem láttam, hogy ha pl. a fal két oldalára kerül a kül és a beltéri, akkor "örömszerzés céljából" még pár métert kacskaringózzanak a rézcsövekkel :-)
De a saját klímám leírásában sem emlékszem olyanra, hogy minimum csövezési hossz.... (ettől még lehet benne, nem volt szempont, egészséges 4 méterre ment)
Ez jó kérdés, mondjuk az esetek nagy részében szerintem nem igazán lehet megúszni 3m alatt. Ez csak hangos gondolkodás, de szerintem van egy elméleti minimum hőmérséklet, aminél alacsonyabbat ha megszakad sem tud előállítani a klíma, ezért mindegy, hogy 2m vagy 5m. Gondolom ez után kezd el csökkenni a hatásfok. Az más kérdés, hogy ha jól tudom akkor a túl sok gáz sem jó, mert feleslegesen terheli a kompresszort, ezért nem biztos, hogy egészséges az 1m csőhossz.
Samsung Crystal inverteres ha jól látom. Azért a telepítőnek kellen ezt elsősorban tudnia... Egyébként nem kell rátölteni, ha jól tudom 7 m-ig jó a töltete.
A Samsung készülékei is kínai gyárban készülnek. Nem emiatt voltak a problémák, két éve, hanem a tervezés, valamint a beszállítók helytelen kiválasztása okán. Az pedig Koreában történik.
A Panasonic természetesen japán márka, a készülékek egy része a Daikinnál készül, az újabb modellek viszont már a cég saját két új gyárában, Kínában és Taiwanon. Természetesen ettől ez még nem kínai.
igen , de ez az egymásra mutogatás meglehet még nagyon sok helyen, pl. gázkazán: egy valakitől veszem, más fűtés szerelő beépíti, más gáz szerelő beüzemeli, karbantartja gázszerelő évente... és érvényes a garanciám ,persze egymásra mutogatás itt is lehet...
Ezzel(kivételesen) teljesen egyetértek:) Nem annyival több a klíma ára,mint amilyen biztonságot kap a vevő,megrendelő. Egy kézben van a felelősség. Kérdés mi van akkor ha a szállító-telepítő tönkremegy abbahagyja stb. Ebben az esetben vis maior. Kicsi nagy és hatalmas cég is beadhatja a kulcsot.Ez cégmérettől független. De statisztikailag akkor is jobb az esély a korrekt eljárásra szolgáltatásra , mint az egymásramutogatás esetében ha különböző a telepítő és az eladó.
Az inkriminált Samsung esetén kb 10000 FT az árkülönbség, szerintem ennyit érdemes beáldozni. Azt már hozzáteszem a gép az említett weboldalon a szerelői nagyker beszerzési ár alatt van. Nem tudom mennyi lehet a haszon rajta de attól félek gar vagy probléma esetén derül ez ki. Esetleg a gép drágább, de a telepítési díj olcsóbb azaz egészében kell tekinteni a folyamatot. Az igaz bárki bárhonnan vehet és ezt nem lehet megakadályozni, max a tapasztalat alapján javasolni megoldásokat, hogy az érdeklődő ne keserítse meg az életét egy ilyen malőrrel. Persze lehet szerencséje is, az élethez az is kell:)
nem szeretnék senkit sem megbántani , de úgy érzem túl van egy kicsit bonyolítva a dolog... 1. ugyanis , nekünk mint vásárlóknak jogunkban áll ott megvenni a klímát ahol szeretnénk, így van ez autóval, mosógéppel is ... az autót sem vagyok köteles oda visszahordani garanciális javításra ahol vettem vagy szervizre, a mosógépet sem a háztartási gép szerelőtől veszem (tudom ezek a dolgok azért nem ugyanazok a klímával) 2. ha a másol vásárolt samsung klímámat felszereli egy általam választott samsung regisztrált klímás, akkor élnie kell a 3+2 év garanciának. 3. ha gond van akkor a hibát bejelentem a samsungnak és majd ő küld szerelőt, ugyanis mi a garancia hogy aki szerelte az nem megy csődbe addig ? még ha esetleg tőle is vettem a klímát ? akkor kihez is fordulhatok garancia ügyben ? természetesen megint a samsunghoz, mert a gépre szerintem nem a szerelő vállal garanciát hanem a samsung.. a szerelő max. csak a szerelésre vállal garanciát,ha meg a samsung kiküld egy szerelőt hibajavításra azt nehezen tudom elhinni , hogy a szerelőnek nem fizet ezért semmit sem.... 4. egyébként aki csak szerel azt még évente ki kell egyszer hívnom , hogy éljen a 3+2 év garancia, ezen megint csak lehet keresni...
Elmesélem az én esetemet: Kinéztem egy klímát, természetesen nagyon jó áron :). Mivel amikor épült a házunk a vállalkozónak aki építette a házunkat volt klímás ismerőse, akkor ki is jött hogy megbeszéljük hova lehet majd később rakni a klímát, csövezés akkor nem lett de áramot raktunk mind két helyre. Idén kihívtam hogy akkor beszéljük meg a felső szintre a klímát és annak szerelését. Ki is jött mindenben egyet is értettünk kivéve , hogy a készüléket csak tőle tudom megvenni mert ha nem akkor csak 1 év garanciám lesz a készülékre (hiába regisztrált samsung klíma szerelő), hiába mondtam hogy ez nem éppen így van... megmondtam hogy mennyiért tudok klímát , mondta hogy ő is utána néz és kiszámolja a szerelési költségeket. Ma felhívtam kiderült, hogy ugyanazt a klímát kb. 40.000 bruttó-ért tud többért, a szerelésre árat nem akart mondani mert nem tudja mi lesz a garanciával, vagyis itt még hajlandó lettem volna vele szereltetni még ha máshol is veszem meg a klímát. Mivel mondtam neki hogy máshol mennyiért van ajánlatom , készülékkel szereléssel együtt , akkor azt mondta hogy csináltassam meg ott mert ő csak sokkal többé tudja megcsinálni, ezzel nincs is gond , de ha ő csak szerel én meg máshol veszem meg a klímát akkor ugyanott vagyok mint a másik céggel, viszont ő meg kereshetett volna egy klíma szerelésen plusz a karbantartásokon, vagyis ez így nem érdekelte... persze kis üzlet én ez tudom , de szerintem a kis ügyfeleket is meg kellene becsülni, a szomszédomnál egyébként ő szerelt azok fizettek is mind a katonatiszt, ott nem számít 50-100 ezer forint...
Az újak nyilván olcsóak, hisz be kell vezetniük magukat a piacra. Ha nem olcsóbbak, mint a többiek, nehéz az életük, gondolom. Bár egy ilyen szezonálisan túlkeresett munka esetén, mint a klímaszerelés, lehet, nem kell olcsónak lenni (a szezonban), hogy legyen munka.
Az már a megrendelő személyes preferenciáin múlik, hogy drágábban dolgoztat egy hosszú évek óra működő céggel vagy bevállalja az - esetleges! - rizikót egy kezdő céggel.
Nomeg persze az, hogy egy cég kezdő vagy sem, nincs egyenes összefüggésben a kijáró műszerészük/szerelőjük minőségi munkavégzésre való képességével és hajlandóságával. Nyilván nem mondhatjuk azt, hogy minden kezdő cég kutyaütő amatőröket alkalmaz..... és nemrég írtam én is arról, hogy egy országos hálózattal, minőségbiztosítási rendszerrel dolgozó riszatós cég "szakemberei" milyen trehány munkát végzetek nálam. Tutti, hogy a kis, esetleg kezdő cégek többsége sokkal jobb munkát végzett volna.
Akkor vedd meg a webklímától, ha vállalják, hogy be is szerelik. Van egy-két szerelőjük, tehát elméletileg meg tudják oldani. Ha nem vállalják, akkor nézz inkább olyan céget, akinél szintén lehet kapni, de ne csak a honlapon lévő árakat nézd, mert vannak olyanok, akik tartják magukat a disztribútorral kötött szerződéshez, és nem tesznek ki alacsony árakat a honlapra. Ezzel szemben személyesen egész biztos, hogy jóval olcsóbban megkapod a készüléket, mint, ami a weben szerepel. Ha azzal szerelteted, ahol vásárolod a készüléket, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem lesz hiba esetén egymásra mutogatás az értékesítő és a szerelő között.
Ez így van, csak miért te legyél az, aki az újak tanulópénzét most megfizeti? Mindenképpen érdemes kiforrottabb céggel szereltetni, azoknak már megvannak a bejáratott módszereik a problémák megoldására. Minden cég fel tud rakni egy splitklímát, az nem nagy tudomány, a problémák megoldása, a hibák kezelése, elhárítása, na,ahhoz kell a tapasztalat.
PANASONIC CS-UE12JKE/CU-UE12JKE (135 + szerelés) (szerelést még nem tudom, mert nem tudom hogy a gar-hoz mi kell a Pana-nál... bár elvileg helyi szerelő aszondta felrakja)
Ami miatt hezitálok még: 1. Csábít nagyon az a pár funkció amit a Samsung ad pluszban 2. Samu az tudtommal 3+2 év gari lehet, míg a Pana az "csak" 3 3. Nem tudom a szervíz/alkatrész hátterét sem egyiknek sem. 4. Tudom hogy a Pana az japán technika a Samsung meg korea, de hát fene tudja, minden kínában készül. :-D (Samsung hűtőm pl. 2004 óta műxik.... Pana VHS meg már 10 év fölött van... ez sem mérvadó...)
Hát nem tudom :) Volt bemutató készülék 2 féle is a beltériből. Szemből pofás volt. Viszont közelebbről szemlélve oldalról és mögé pillantva nem tűnt minőséginek. Kicsit hullámos műanyag stb... Vagy csak túl sokáig szemeztem a Sanyoval múltkor? Interneten én sem találtam többet erről a márkáról.
1-2 napja kértem a véleményeteket. (Windy-vel még nem beszéltem) Akkor 2 típust választottam ki. - Sanyo SAP-KR97EHAX + SAP-CR97EHAX (90.000Ft) - Ozone ART inverteres (100.000Ft)
Szoba: Egy 28négyzetméteres,tetőtéri (2 tetőablak + egy szárnyas nagy ablak) szobába szeretnék klímát venni, mert elviselhetetlen a hőség. 10órától napnyugtáig éri a nap. 80-90.000Ft körüli árra gondoltam, hogy a fölszerelésre is maradjon pénz.
Ma volt időm elugrani egy másik pécsi helyre. Ott Midea-t és Altech gépet ajánlottak.
No akkor embörök, meggyőztetek. 200E én is sokallok egy on/off os Lg klímáért szereléssel. Tudtok ajánlani szerelőt , aki jó áru klímát hoz és Miskolcon is szerel?
Hát ez az. Ezt akarom elkerülni. Nagyjából egyenletes hőmérsékletet szeretnék. Ezt lehet hogy csak úgy fogom tudni elérni, hogy a klíma nem a legesztétikusabb helyen lesz, ugyanakkor onnan eléri a lakás minden pontját (3-as verzió).
Igen ezt tudom, viszont ha lefele fújatom szerintem bemegy, de ez csak az én amatőr véleményem, de lehet rosszul gondolom. 3.5 est rendeltem direkt a nagyobb teljesítmény miatt.
Erre gondoltam én is, viszont az 3-ashoz sokat kell kábelezni és sok törés van benne. Mit gondolsz, ha az 1-esnél lenne (a külső egység elhelyezése miatt az a legoptimálisabb hely), hűlne a háló is valamelyest? Ki lehet ezt valahogy számolni?
A Samsung klímákra abban az esetben érvényes a 3+2 év garancia, ha érvényes Samsung Regisztrált Klímaszerelő kártyával rendelkezik a telepítő és ezt fel is vezeti a gar. jegyre. A hibát a gar. jegyen található hibabejelentő számon is bejelentheted, és a Samsung küldi a szervizest.
A kolléga megelőzött míg a képet készítettem:) Ugyan ilyen gondom van nekem is. Hova tegyem? Az A jelű az egyik féle variáció a B jelű a másik. Kék a beltéri, piros a kültéri.
B eset az optimális tudom viszont oda előbb utóbb szekrénysor menne és akkor az már nem biztos hogy jó, illetve a kültéri is neccesebb a szomszéd miatt.
Az A esetben a hideg bemenne a hálóba? Közvetlen az ajtó felé tetetném, az ajtó szélessége 120cm, tehát nem a megszokott kis 85cm-es ajtó. A kültérit az erkély elejére is lehetne tenni, ami beton, viszont ott már a csövezés hosszabb és neccesebb. A klíma kültéri részét tehetném az erkély belsejébe? Ez olyan erkély ami zárt teljesen és nem lóg ki a ház síkjából.
Köszi a válaszokat, nem szeretném a szerelőt felkészületlenül várni.
Lenne még egy kérdésem a szakértőkhöz: az alábbi lakás esetén Ti hová raknátok a klímát? Pirossal jelöltem azokat a helyeket, amikre eddig gondoltam. A nagy kérdés az, hogy ha a nappaliba rakom (pl. az 1. helyre), onnan mennyire képes lehűteni a hálót is? Természetesen nyitott ajtó esetén. Köszi!
Sziasztok! Az LG Art-Cool C12AHR ről vélemény? (bruttó 149+ szerelés) Úgy néz ki ezt szerelik jövőhéten. A Samsung projekt ugrott a kivitelezővel együtt.
Nem fűjja el a szél semmi gond nem lesz vele. Engedély nem tudom kell-e mert az Oték és a kerületek ill önkörmmányzatok együttes szabályozása ad erre megoldást, de amit nem látni az nincs ez az alapállás általában.
Most tervezek légkondit szereltetni a lakásba. Két kérdésem lenne hozzátok:
1) A külső egység az erkélyen a földön lesz. Sajnos olyan szerencsétlenek a körülmények, hogy nem lehet rögzíteni sehová, de a szerelő szerint nem is fontos, mert elég nehéz, nem fújja el a szél. Szerintetek ez rendben van, tényleg nem fontos a megfelelő rögzítés? Gumitalpakon fog állni, de semmi egyéb.
2) Jól tudom, hogy ha erkélykorlát magasság alatt lesz a külső egység elhelyezve, akkor nem kell a szereléséhez építési engedélyt kérni?
Még így sem figyeltem eléggé! Az LG M30AH kültéri nem inverteres, hanem multi TPS és kifutó típus. Már nem rendelhető de azért fel lehet lelni belőle még pár példányt, a beltérii egységek azonosak az inverteresekkel az LG esetéban. Jó gép, de amiket írtam az jobb megoldás.
Tegnap volt kint nálunk egy klíma szerelő felmérni , mindenben egyetértettünk kivéve abban, hogy szerinte csak akkor érvényes a 3+2 év garancia a Samsung klímára ha rajta keresztül vásárolom meg (egyébként 1 év) . Arra lennék kíváncsi ha megveszem mástól aki olcsóbban adja és vele rakatom fel aki regsiztrált Samsung klíma szerelő kifelé tudom érvényesíteni a 3+2 év garanciát ? A Samsungnak kell ilyenkor bejelenteni a hibát vagy a szerelőnek és ki biztosítja az alkatrészt , akitől vettem a klímát ?
Kicsit sarkos vagy. Nem nagyon lehet a mai piacon betartani listaárakat, meg semmilyen árakat. Vannak, akik azt nézik, hogy tökmindegy mennyi a beszerzési ár, egy megszokott százalékot rátesznek, és kész. Az, hogy az importőrök lenyomták az árakat, az egyrészt jó, mert eladhatóbbak a klímák, olcsóbban jut hozzá a felhasználó, másfelől rossz, mert kevesebbet lehet keresni egy berendezésen. Egyébként nincs minimálár, mindig van, aki tudja olcsóbban adni az adott terméket, mert vagy olcsóbban szerzi be, vagy kevesebb költsége rakódik rá. Nagyon sok szerelő van, aki egyáltalán nem keres a klímán, odaadja nagyker áron, elégnek véli a telepítésen megmaradó hasznot. A nagyobb forgalmat bonyolító, nagyobb apparátussal rendelkező cégek ebből nem tudnának megélni, így ők megpróbálnak a klímán is keresni.
Mit számoljak? A 129900 forint+Áfa listaárú klímának az árát nyomjátok 87.920 forint+Áfa szintre. Ugyanezt csináljátok más termékeknél, pl LG-nél is. Kicsit tévedésben vagytok. A szerelési hozzájárulást nem azért találták ki, hogy ollállá, még olcsóbban adhassátok, a már egyébként is letört árú berendezéseket, hanem, hogy egy kicsit több maradhasson a cégnél, egy kicsit lehessen tartalékolni, hogy tél elején ne kelljen kipenderíteni az alkalmazottakat.
Számolj egy kicsit, mielőtt ezt mondod. Nem Én találom ki a ilyen-olyan olcsósíó akciókat. Néhány modell pedig drágább is mint amit tegnap küldött a <b>nagyker</b>!
Eddig a Midea R1-es inverteres klímában gondolkodtam, azonban most képbe került a Samsung Max inverteres készüléke, mert az áruk közel azonos. Kiváncsi lennék tapasztalatokra a két készülék vonatkozásában.
Eddig 3 ajánlatot kaptam a kuckóm klímásítására, ezzel kapcsolatban kérném ki a véleményeteket. Info: KATT IDE Megj: Nappalihoz a dolgozószoba és a konyha mindig nyitott ajtóval kapcsolódik.
Az első az 3 db gépet rakna fel : A nappalihoz egy 3.5-es a felső 2 szobához egy-egy 2.5-es inverterest. Samsung Max vagy Samsung Crystal lenne. Szereléssel együtt br. 470e (max) illetve 551e (crystal).
Ezzel az a bajom hogy marha ronda lenne a 3 db gép egy homlokzaton közel egymáshoz. (A szerelő amiatt nem akar felülre dual-t, mert hogy hogy rakja azt oda fel mivel nehezebb a gép....)
A második az Genex-et ajánlott: egy 3.5-es a nappalihoz (Genex Silence GSIWMGR-35GW), felülre pedig egy dual (Genex Platinum GP5WMGR-25x2W). Ez szimpatikusabb elhelyezés, csak félek a Genex-től -bár lehet hogy ok nélkül-, illetve húzósabb is az ára mint az előzőek... Ez br. 625e lenne.
A harmadik feldobott a sok-gépes "problémámra" 2 TRI-rendszert: LG M30AH / MS05AH + MS09AH + MS12AH - br. 680e SAMSUNGMH040FXEA2B / MH020FNEA + MH026FNEA + MH035FNEA - br. 775e Ez már nálam is horror kategória.... :-)
Vélemények, tanácsok, ötletek, esetleg ajánlatok (pepe@xnp.hu)?
Panellakás betonfalaiba az átvezetések helyét mivel szokás fúrni? Gondolom nem 50-es fúrófejjel...kivitelezhető 45 fokban felfele fúrni a szokásos gépekkel?
2 férfi ember 4-5-6 órás munkája és az anyag meg ugye egyszer el kell menni megnézni mit kell csinálni meg utána mikor megcsinálod ... és ez még plusz 1-1,5 óra...
A kocsimért még sosem jött el a szerviz én viszem oda ... aztán ha jön anyag újra...így könnyű 5-6ezerért dolgozni klímás szervizben, nem hőségriadóban fent a cserép tetőt ...
Tegnap kaptuk meg a vizsga papírt 13 olyan ember aki ebben a szakmában dolgozott. 12 aki munkaügyi központ támogatásával .... voltak gyakorlaton cégeknél... és egy ember sem akar ebben a szakmában elhelyezkedni (talán szerencsénkre, talán nem) ... inkább megvárják hogy a szakmájukban kapjanak állást!
Gyöngyszem a minőségi munkára és árra. Megyei jogú város keleten,százharminc gép karbantartás 1900 Ft+fa Aztán a szerelésről,25 anyaggal,garanciával. A héten láttam olyan meghiusult szerelést hogy spiccvésővel nem boldogult a panellal. Aztán van szivárgásvizsgálat hétezerért.persze fa nélkül. Nem tudom kell e itt folytatni ezt a tevékenységet
Egy kb. 5 éves (bár nagyon rég ilyen, de most használom többet, ezért akarok tenni ellene vmit) "Fisher" klíma rendszeresen elkezd pattogni, sercegni hűtés közben - azonban furcsállnám, ha egyszerű hőtágulás miatti mechanikai pattogásról lenne szó: már maga a hang is inkább apró elektromos kisülésekre hasonlít, de legfőképp azt nem értem, h leálláskor azonnal abbamarad - holott ilyenkor a mókuskerék még dolgozik tovább, és persze a hőmérséklet sem változik meg egy csapásra.
ezen a videón a hang ugyan nem túl jó minőségű, de a lényeg látható: zavaró, folyamatos pattogás, ami azonnal félbeszakad kikapcsoláskor (és persze ugyanígy abbamarad akkor is, ha nem kézi kikapcsolás történik, hanem hűtés helyett éppen csak a ventilátor dolgozik. Aztán amint újra átvált a hűtésre, gyakran azonnal visszajön a hang is)
Nem mindig egyforma a jelenség: van, hogy órákig nem jön elő, van, hogy csak néha pattog, máskor pedig folyamatosan ilyen hűtés közben (de soha sem a melegen indításkor azonnal)
Elképzelhető lenne pl., h amikor kellően sok víz csapódik ki a hőcserélő lemezeken, akkor az tényleg elektromos kisülést okozzon valami nagyfeszültségű részen (ionizátor?), vagy semmiképp nem lehetséges ilyesmi?
Tudni nem tudom, de körülbelül sejtem, hogy nem két fillér egy olyan céget vezetni, ahol mindenhez engedély és igazolás kell. Szándékosan nem a legolcsóbban szerelő céget választottam, ezért elvárom hogy korrekt munkát végezzen és legalább a garanciális ügyekhez szükséges papírjai meglegyenek, a többi nem az én dolgom.
Mert a kedves vevő még a tisztességes munkadíjat sem igen akarja megfizetni.... Sokan azt hiszik nekünk ingyen van minden...... Nem kevés pénzbe kerülnek a papírok, regisztrációk, ami gyakorlatilag semmire sem jó....lassan többfele kell regisztrálni, mint egy gyógyszergyártó cégnek...
A zöldkártya nem garancia a szakmailag korrekten végzett munkára. Hallottam profikról, akik nem vákuumoztak, csak szisszentettek :-( de itt nyilván nincsenek ilyenek.
Hozzám amikor először jött klímaszerelő, az időpont egyeztetésnél kérdeztem, hogy vákuumozni fogja-e a rendszert. Mondta, persze. Ezután hívtam. a többire odafigyeltem én, némi előkészületekkel. De ezt minden szolgáltatóval így csinálom, szeretem tudni, mit miért csinál. Biztos az agyukra is megyek :-)
Remélem nem sértem meg a profikat itt, de azért egy lakossági split klíma felszerelése nem egy óriási kihívás normál körülmények között. Legyen vízszintes, aminek annak kell lennie, lejtsen aminek lejtenie kell, legyen rendesen megcsinálva a szigetelés és kötés, legyen bekötve a 230 V rendesen , legyen a csövezés kellő módon vezetve.....legalábbis egy olyan, átlagos műszaki intelligenciával megoldott műszaki szakembernek, mint én, nem tűnik nagy kihívásnak.
(Eltekintve a panel 8. emeleten az ablaktól oldalra végzett szereléstől :-) ezt még mindig nem értem )
Bocs az offért, az "agyukra menésről" jut eszembe, egy autószervizben láttam, tetszett:
Nézegettük az árakat és sajnos nincs több százezrünk klímára:
Állítólag a redőny az csak sötétít de nem hőszigetel,persze nekünk még az sincs!
Azt mondják hogy az ablakfólia visszaveri a hő 65% át.Kértünk már ajánlatot és hoztak is mintát,nem sötét vészesen!Nyilván sötétebb mint a sima üveg,de azért sötét nem lesz tőle bent!
Azért az érdekel mi kerül 40+ áfába egy klíma szerelésbe? Tudom hogy sok a költsége a szerkőknek, vizsga és miegymás de a maradékból jóval a BMW szerviz rezsiórabére felett vannak.
Nem tudja valaki, hogy mi történik, ha a klímát felszerelő cég a garancia ideje alatt megszűnik és a klíma meghibásodik? Szerelőket kérdezem, hogy a gyakorlatban milyen gyakran kérik a vásárlók a zöldkártya bemutatását? Nem akarok bunkó lenni, de senkinek sincs tapasztalata a céggel, akivel szereltetek, messziről jött ember meg....
Családi ház? A padlástér szabad? Ha igen, lehet, neked egy légcsatornázott klíma lenne jó. Arról nincs fogalmam sem, mennyivel olcsóbb vagy drágább, mint egy 4-es split vagy 2 duál split. Bár önmagában egy 50 nm-es nappali sem biztos, hogy elmegy egy beltérivel komfortosan.
Ablakfóliázás ha olcsó, próbáld ki. Akár először csak az egyik kisszobán. De ha tűz a nap, akkor ott tűzve van, s még a redőny mögött is meleg lesz. Tudom....nálam is szigetelt fal, redőny lehúzva, de akkor is meleg lesz a lakásom. Biztos sokat számít a redőny, de ha kinn 35 fok van, benn is meleg van.
Azt nem tudom, a hővédő fóliák mennyi fényt vesznek le, de ha jelentős mennyiséget, hát akkor télen meg vakoskodhatsz.
Én úgy gondolom hogy a falakkal nincs probléma,szigetelés szigetelés hátán. Elég nagy ablakok vannak mindenhol és okádják a meleget. Azt tényleg nem szeretnénk,hogy a nappaliba fázzunk azért hogy a hálóba tudjunk aludni!
Sajnos a pénz nagy úr,de ha nem lehet a hőségtől aludni akkor elég nehéz pénzt keresni is!
És akinek már nem érvényes a zöldkártyája ... mert ugye az megszűnt?
15 éve klímát szerelek ... 1,5 évet irodában ültem és nem foglalkoztam a kérdéssel mert egy vagyon ... 385.000HUF... és gondolom a kutya sem fogja kérni ezt se mint az előzőket sem kérte senki.
Jövő héten már lesz kék kártyám ... 180.000-ért...
Amúgy amiért én nem értek egyet a kínai termékekkel:
"One employee told the NLC: 'We are like prisoners. It seems like we live only to work - we do not work to live. We do not live a life, only work."
Miért kell mások nyomorúságát elősegíteni? A kínai piac is rájönne hamar, hogy ez nem mehet tovább, ha egy kicsit beszűkülne.
És persze, hogy nem csak a Microsoft a ludas:
"Microsoft is not the only company to outsource manufacturing to KYE, but it accounts for about 30 per cent of the factory's work, the NLC said. Companies such as Hewlett-Packard, Samsung, Foxconn, Acer, Logitech and Asus also use KYE System"
Segítséget szeretnék kérni Tőletek tapasztalt klímásoktól! Elviselhetetlenné vált a házban a hőség és szeretnénk valami "olcsó" és jó megoldást találni.Két verzión gondolkodunk:
1.:Klíma 50 négyzetméter nappali+3X10 négyzetméter hálószoba.Ha a nappaliba felraknánk egy 5kw-os klímát visszahűtené a hálókat is /30fok van/Milyet érdemes venni?
2.:Körbe fóliáztatnánk az ablakokat.Nem tudom mi a neve annak a fóliának ami visszaveri a hőt,de ez sokkal olcsóbb megoldás lenne!
Én nem a holdról jöttem. Csak át kellene nézni a Magyar szabályokat. Nem én tehetek róla, hogy ilyenek. Hivatalosan minden szerelőnek jelenteni kellene az "állam" felé, hogy hol járt és mit csinált. Feltételezem, hogy ez később egy újabb adótétel lesz. Mármint, hogy klímád van. :(
A Sinclair-t csak azért kérdezet mert sokszor összefutok vele és semmivel sem tartom különbnek mint az általam említett többit. Én viszonylag jól ismerem a szakmát és tudom, hogy 90-100e forintból nem lehet inverteres klímát összerakni. Aki végig tudja gondolni a klíma fejlesztés és gyártás folyamatát az tudja, hogy miről beszélek.
Azért nem egészen így van, ha visszaolvasol akkor láthatod, hogy a Samsung, LG, Midea nem a dicsőített kategória, hanem az/érték arányban megfelelő. Vannak ennél sokkal jobbak (Daikin, Toshiba, Hitachi), de az átlag ember nem ebben az kategóriában gondolkodik egyrészt mert az átlag magyarnak drágák és nem is valami mutatósak a sima fehér gépek. Persze vannak a felső kategóriában mutatósak, 3x annyiért mint egy Samsung. A kinézet nem minden, de szerintem sokat számít, akinek nem, az valószínűleg szakember, akit hidegen hagy a kinézet, mert a megbízhatóság érdekli.
Sinclair? Ugyan már!!! A tipusai megegyeznek a Gree tipusaival (meg persze a Genexekkel) Kínai gyártmány, a Gree nyomja ki ezzel a "márkanévvel" Nem igazán lehet egy lapon említeni a japáűnokkal, de még a koreaiakkal sem. Persze, ha olcsó lenne, akkor értem én, de még ráadásul drága is.
Néha kicsit elhűlve olvasom, hogy milyen klímákat dicsőítenek itt az emberek. ;) Nos, ha a Sansung,LG, Midea, Ozone, Sanyo jó gép akkor mi a véleményetek a Sinclair-ről?? (A Sanyo amúgy tényleg jó, de a Magyarországi support....)
Ja kedves klímát telepíttetők: A Magyar jogszabályok keményen szabályozzák, hogy kik szerelhetnek és javíthatnak klímát! Midig kérjétek el a szerelő zöldkártyáját és ellenőrizzétek a valódiságát a http://www.hlhmonitoring.hu/ oldal "Jogosultság ellenőrzése" ponton! Ti is vagyonokat fizethettek büntetés gyanánt, ha nem megfelelő szakember dolgozik nálatok!
Nalam a legkisebb OZONE DC inverteres futott amig kellett. Nagyon jo kis klima, csak volt neki gyerekbetegsege, amit orvosoltunk es utanna megbizhatoan ,pontosan es energiatakarekosan uzemelt. Ez volt az elso futesszezonja, mert csak arra hasznalom. -5C fokig jo a hatasfoka, utanna mas futoegyseg kell, hogy atvegye a stafetat. Az egesz haz futeset birta -5 C fokig , ilyenkor a fogyasztasa 360-400Watt kozott ingott. De tudni kell, hogy a hazam kicsi es jol szigetelt, valamint napkolis futesrasegites is van. Dejodio szerelte nalam, innen a topikrol.
amitechx: sajnos az inverterről lemondtam, ebben az árkategóriában valóban nincs, de végülis csak egy szobáról van szó. A Samsungnak utána kérdezek!
Go to Paradise: Igen, ezt a típusú Sanyo-t ennyiért ajánlották. Erről az Ozone-ról még nem hallottam, de a 2-3 oldallal ezelőtti linkeden megnéztem. 110-be kerülne a 3,5kW inverteres? hmm... elgondolkodtató.
ON/OFF Midea, Albrecht és Electrolux márkákról tudtok vmit? Felérnek pl a Sanyo-val?
Szia! 80-90.000Ft-ba nem nagyon fog inverteres beleférni, esetleg egy Ozone, most több helyen is akcióznak on/off-os Samsung Crystal, illetve Max klímákat (meglepő, de 3,5kW-os olcsóbb egy ezressel mint a 2,5kW-os), ezek bruttó 90-95.000Ft között mozognak 3+2 év garanciával és országosan is szerelnek.
Irodankent elviselhetove tettek az ottletet es a hang sem volt nagyon elviselhetetlen. Voltam jopar ilyen hutesu irodaban, mivel az akkori munkam lehetoseget nyujtott ra.
A kedves szakértők tanácsát szeretném kérni. Egy 28négyzetméteres,tetőtéri (2 tetőablak + egy szárnyas nagy ablak) szobába szeretnék klímát venni, mert elviselhetetlen a hőség. 10órától napnyugtáig éri a nap. 80-90.000Ft körüli árra gondoltam, hogy a fölszerelésre is maradjon pénz.
Utamat a nagy áruházakkal kezdtem, gondoltam HÁTHA... Egyedül a praktikeres AKAI tetszett meg, de itt utána olvasva letettem róla. Pécs mellett lakom, 2 klímást kerestem fel. Ahol 2 éve vettünk Daikint, sajnos nagyon magas árakkal fogadtak (Daikin,LG), a másiknál viszont ajánlottak 2 on/off klímát is! Az egyik SanyoR410A a másik Samsung (sajnos nem emlékszem a típusra).
A Sanyo nyerte el a tetszésemet eddig, de a héten elugrok még Pécsett 2 szakhelyre, ahol Electrolux, Altech, Midea klímákkal is foglalkoznak.
Ti mit ajánlotok ebben az árkategóriában??? (80-90.000Ft)
/ A földszinten jó szolgálatot tesz egy inverteres 3,5kw Daikin (FTKS/RXS) /
Igazából az egész lakás dög meleg, de, ez a legfontosabb szoba, tehát itt jó lenne elérni , ha hűvösebb lenne. Bocs , elmértem, 3,5x4,5méter de tetőtér.
Ha kozel vannak a belteri felszerelesi helyei a kulterihez, akkor multi. Ha nem, de viszont a belteri falon kivuli oldalara felszerelheto a kulteri, akkor inkabb egy-egy kulonallo klima a megoldas szerintem. A multinal,ha messze vannak a belterik a kulteritol, az rontja a hatasfokot, tehat tobb villanyt fogyaszt.
Ilyenek voltak nalunk Pozsonyban egy irodahazra felteve, ha jott a kanikula. Kiosztottak oket es amikor nem kellett, akkor levettek. Igy az emlekmuvesek sem szolhattak bele, mert nem allando jelleggel csufitottak az epulet homlokzatat.
Ez egy hordozhato splitklima. Minden ugy van osszekotve rajta, mint a normalis spliteken, csak flexicsovekkel. Szerintem elirtak a teljesitmenyt. Az a fogyasztas lesz es a hutoteljesitmenye saccra 2,2 koruli.
Hát egy 6x5x2,7m szobába talán elég, nem? Normálisra olyanra gondoltam ami pld a LG S12AT(plazmaszűrő,inverter,3,5kW,stb) 100ból szereléssel sajna semmi normális nem jön ki, szerintem. :S
Ma érkezett meg egy inverteres Panasonic klíma: Típus: Panasonic CS-UE9JKE/C-UE9JKE
Semmilyen szerelő anyag nincs hozzá, panelba kéne felszerelni! A kültérit az erkélyre gondoltam, a beltérit én felfúrom, így csak összekötni kéne őket, meg a falat átfúrni. Ha valakinek van szabad kapacitása, légyszi adjon árajánlatot E-mailben: csabimail@gmail.com
Sziasztok! Szeretnék valami olcsó klímát a szobámba(csak ebbe mert a többibe a napfolyamán szinte sose vagyunk csak este) és az a probléma , hogy nincs most 180 ezrünk egy rendes split klímaberendezésre, viszont itt fent a tetőtérben elviselhetetlen a hőség. Ha kint 35 fok van bent simán van 32-33 és még tetőtér is(szegény embert még az ág is húzza). Így egy mobilklímára gondoltam ami itt menne a szobámba. Ehhez mit szóltok? Mobil klíma kivezetéssel
(Majdnem) minden üveget meg lehet vágni megfelelő eszközzel, de ha jól emlékszem azt írtad, hogy 2 rétegű, tehát hőszigetelt üveg. Ezt is meg lehet oldani, de így elveszti a hőszigetelt mivoltát. Ha nem zavar, ess neki, de mivel klímád van, így fontos lehet az ablak szigetelése ezért szerintem nem célszerű megtenni. Mondjuk az is szempont, mennyiért csinálnának új táblát szigetelt lyukkal.