Keresés

Részletes keresés

Gue Creative Commons License 2002.12.06 0 0 150
Hi!

Olyan kereskedőnek a telefonszámát keresem, aki forgalmaz Cold Steel késeket.

Köszi:
Guerilla

kerek3 Creative Commons License 2002.12.06 0 0 149
Hy Golbat!
Úgy értem hogy szárazra kell mindig törölni a pengét,mert különben rozsdásodik. Nem nagyon szereti pl a hagymát sem. Az enyémnek már szürkés színe van: tehát elszíneződik de nem rozsdásodik. Van egy 8-as inox-om is de az nem olyan éltartó. Egyébként a szénacélost nagyon könnyű élezni is. Én nagyon meg vagyok velük elégedve. Talán annyi hogy ha víz érte akkor egy kicsit bedagatt a markolat és nehezen mozgott a penge, de megoldottam (egy keveset lekapartam a penge és a markolat találkozásánál) azóta tökéletes.
golbat Creative Commons License 2002.12.06 0 0 148
Udv!

Hogy erted, hogy vigyazni kell a szenacelos Opinel-re? Ne hagyd el? ;)))
(Tudom, kollegaim alig akartak visszaadni, amikor megmutattam nekik a "bugylibicskat". Neztek is nagyot, miutan egy mozulattal atvagtam egy printerkabelt, utana meg hosszaban egy A4-es lapot...)

Nekem egy 8-as Inox-om van, most tervezek egy 10-es v. 12-est. Meg tudnad mondani, milyen vastag a pengejuk? Eltartossaga jobb az Inox-nal? (Elezni kesz elvezet.) Nedvessegre mennyire erzekeny az acelpenge?

TIA,
Golbat.

Előzmény: kerek3 (143)
Nagybivaly Creative Commons License 2002.12.06 0 0 147
Ha már késeknél tartunk: nekem az 1300 Ft-os Tramontina nagyon bejött. Igaz, hogy a nyele le fog törni egy idő után, de csak körbe kell tekerni survival chord-dal vagy más hasonló mazzagga' és kész. Ha valaki ilyet akar venni, a "bunkósvégű" formát ajánlom, sokkal jobb (bár nem szebb) a sima egyenes pengéJűnél. A többi: kell, hogy legyen egy tőröd, egy jó zsebkésed + egy olyan, amit kevésbé sajnálsz, ha ganyés lesz/kicsorbul kissé/stb.
Ezek nálam egy Marttiini vadásztőr (12cm-es 2.5mm-es gerinccel), egy Victorinox Camping (pont az van rajta, ami kell) és egy 9-es méretű Inox Opinel.
Több tízezerért kés? Túlélő célokra? Áááááá.....
kerek3 Creative Commons License 2002.12.06 0 0 146
Szerintem ami fontos a "túlélkő " kés használatánál az a gyakorlat, gyakorlat, .......(legyen az kukri, machete, vadászkés.....). Lényeg az hogy a kedvenc késedet a lehető legtökéletesebben tudd használni minden feladatra. Hiába van az ember kezében egy Cold Steel kukri ha nem tudja használni. Egy a lényeg: a késed soha ne hagyjon cserben (tehát fontos a minőség). Ha egy kés igazán az ember szívéhez nől akkor soha többé nem akar megválni tőle.
Boarhunter Creative Commons License 2002.12.06 0 0 145
Hali!
Szerintem a megfelelő párosítás egy 10-12 cm-es pengélyü, recézett guminyelü vadászkés vagy hasonló, és egy egyszerű machete. A machete sokkal alkalmasabb bozótirtásra, favágásra mint egy 25cm-es pengehosszu nehéz túlélőkés. Amikor a bozótot, szederindát vágod, a hosszú machete csúcsa 2x-3x nagyobb kerületi sebességgel mozog, mint az ugyan olyan szögsebességgel meglendített túlélőkés, és sokkal kissebb erővel kell sújtanod vele. Ha ösvényt csinálsz, akkor célszerű alacsonyan vágnod, és a machete hossza miatt nem kell hajladozni, arról nem is beszélve, hogy ha véletlenül izomból belevágsz egy kőbe, nem a méregdrága túlélőkésed pengélyét csorbítod ki.
Ha pedig vastag fatörzset (D 15-20cm) akarsz kivágni, az mind machetével, mind túlélőkéssel hosszú és zajos feladat, ami esetleg odavonz egy erdészt, vadászt vagy hasonló értetlenkedőt. Erre a célra szerintem legjobb egy párezer forintos behajtható pengélyű fűrész. Amíg nem próbáltam, én sem gondoltam, hogy milyen gyorsan és könnyen ki lehet vele dönteni egy fát.
Érdekes kérdés lehet a kukri. Makrai úr szerint a túlélőkések királya. Ma nézegettem egyet a boltban. Nagyon tetszik. Biztos, hogy nagyon sokoldalú szerszám, némi kompromisszumokkal bármely feladatra alkalmas lehet, de valszeg igen sokat kell vele gyakorolni, amíg biztos kézzel tudod használni. Ami nagyon nem tetszik benne, az a hazai ára. A Cold Steel kukri 60és 100 rugó körül mozog nálunk, a knifeworks.com-on ue. kb. 80és 100USD. Ez bizony négyszeres ár.(Érdekesség kedvéért a nálunk 130rugóra taksált Recon Scout 135USD)
Üdv!
Boarhunter
Sense Creative Commons License 2002.12.05 0 0 144
Tűzfúró:
Namost'má aztán én is nekiállok, mert kiváncsi vagyok. :)

Hasítás, vágás, kés, stb, a megoldás nálam, hogy egy cserélhető fejrészű gyalásót használok (ásó, vagy balta fej).

Sense

kerek3 Creative Commons License 2002.12.05 0 0 143
Saját tapasztalataim szerint egy rövid késsel (Van egy 10cm pengehosszúságú Linder vadászkésem) nem nagyon lehet durvább dolgokat csinálni (favágás, faragás, fúrás, feszítés, hasítás, sújtás ) amikre nagy szükség van pl. menedék építésekor, szerszámok készítésénél esetleg vadászatnál, machete helyett használni. Igazad van hogy nem nagyon lehet vele hagymát pucolni, nyúzni, zsigerelni, finomabb műveleteket végezni. De ezekhez inkább jobbak a vékony pegélyú kések. Szerintem egy kés nem is elég (csak kompromisszumokkal) túlélési feladatokra. Nálam mindig van egy Opinel VRN 12 és egy Victorinox handyman a finomabb feladatokhoz. Ezek lényegesen nem növelik a felszerelés méretét viszont baromi jól jönnek. Egyébként az Opinelt próbáljátok ki "imádom" (a szénacél pengés szerintem jobb csak vigyázni kell rá) 2-4 ezer Ft körül van az áruk.
A kérdés szerintem: mit viszel plusszban a "túlélőkésed" mellett magaddal: baltát+machetét vagy egy-két kissebb méretű kést. (mindezt ugyan csak úgy mondom hogy valódi éles túlélő helyzetben még nem voltam)

MÁS:
Kösz mindenkinek a tűzfúróval kapcsolatos észrevételeket (tehát nem vagyok egyedül). Napok óta próbálkozom, már izomlázam van). De nem nyugszok amíg nem sikerül "nem lehet igaz hogy egy neandervölgyi ügyesebb nálam"

Boarhunter Creative Commons License 2002.12.05 0 0 142
Hali Gue!
Igaz, hogy a svéd árban nincs benn a posta+vám+áfa,de ha figyelmesen elolvasod a purchase infót,ha eu-n kíülre postáznak, 20%-ot elengednek az árból.(Ezt egyébként láttam már más cégnél is) Ugye ez akkor buli, ha a vámot és az áfát valahogy megússza az ember :-)
Üdv!
Boar
Előzmény: Gue (141)
Gue Creative Commons License 2002.12.05 0 0 141
Utánnajártam, hogy mennyiért lehetne beszerezni a Fallkniven S1-et (fekete, kydex tok): 38 000 Ft (a csupasz kés tok nélkül = 28 700 Ft). Ez jó ár, mert a Fallniven oldalán 1625 SEK, ami kb. 43 000 Ft (és ebben még nincs benne posta, vám stb.). Igaz, hogy lehet, hogy ott ebben az árban benne van az a csiptető, ami + 4 750 Ft, ha kéri az ember. De még így is megéri Mo-on vásárolni az ímént említett posta és egyébb költségek miatt. Megkérdeztem a A1-est is, ami 35 650 Ft (kés) + 11 120 Ft (kydex tok) = 46 770 Ft.
Ezek az árakat az Eleven vadász és íjászboltra érvényesek (06-1-402-4633)
Na megyek... beszélek a Jézuskával:))

Guerilla

Gue Creative Commons License 2002.12.05 0 0 140
Hi Boarhunter!

Megnéztem az S1 modelt. Nem tudom, hogy eddig miért nem tűnt fel. A méretbeli adottságait én is előnynek érzem az A2 modellel szemben. Nekem sem egy hatalmas bökőre van szükségem. Írtam e-mailt a mo-i kereskedőnek, hogy mennyiért adná... kiváncsi vagyok a válaszára. Szóval nekem bejön az S1 és amit én túlélési feladatnak tekintek, arra tökéletesen megfelelne szerintem.

Az íjas tűzfúróval kapcsolatban: Én egyszer próbáltam. Egy órát legalább küzdöttem, de nem sikerült tűzet csiholnom. Elég kimerítő feladat. Végül azért adtam fel, mert elszakadt a kötelem (pedig horgászboltban vett 5 mm átmérőjű körfonott "hajókötél" volt). Arra lennék kiváncsi, hogy ha egy ilyen kötél is megadta magát az igénybevételtől, akkor a természetben miből állíthat az ember elő olyan kötelet ami bírja a gyűrődést (állati inak, fű, kéreg?)? Valszeg rossz típusú fákat választottam. Ha jól emléxem az amibe fúrtam fenyő volt, amivel viszont fúrtam nem tudom, hogy milyen fából volt. Azzal sokat küzdöttem, hogy gyorsan faragjak egy olyan eszközt amivel a fúrórészt nyomja lefelé (amiben a fúró felső része forog) az ember. Kiváncsi lennék, hogy ezt a tartó részt ki, miből szokta készíteni, és hogyan (persze tudom, hogy pár órás munkával fából faragható egy tökéletes eszköz erre a célra, de akkor erre rá kell készülni... hátha tud valaki egy egyszerűbb megoldást)? Szóval szerintem korántsem egyszerű mutatvány, de valszeg gyakorlat kérdése az egész.

Boarhunter Creative Commons License 2002.12.05 0 0 139
Odakint olyan 180USD körül láttam az A2-t, tehát 55 rugó annyira nem veszélyes ár érte.
Boarhunter
Előzmény: Sgt. Elias (135)
Boarhunter Creative Commons License 2002.12.05 0 0 138
Hali Gue!
Csak hogy legyen itt még egy vélemény, szerintem az S1 a legjobb választás a Fallkniventől. Az A1 nagy is, vastag is. Az F1-nél, amit Makrai úr favorizál, pedig az S1 épp annyival hosszabb és erősebb, amennyi a tartósságát növeli de a használhatóságot nem befolyásolja. Én úgy számoltam, hogy kb. 30% postaköltség +vám +áfa mellett kerülne annyiba, mint itthon, de a postaköltség általában alacsonyabb, a vámot pedig lehet, hogy ennél az értékhatárnál megúszod, így a netes rendelést valszeg megéri megreckírozni.
Üdv!
Boarhunter
Előzmény: Gue (132)
Boarhunter Creative Commons License 2002.12.05 0 0 137
Nem próbáltam, csak olvastam Ishi tűzfúrós módszerét.
Az alsó darab a "kemence", anyaga puhafa, a könyv a száraz fűzfát és a cédrust említi. A "fúró" anyaga keményfa, Ishi kedvence a vadgesztenye volt.
A kemencébe a késed hegyével mélyedéseket fúrsz, amelyek alakja illeszkedjen a fúród hegyéhez. A mélyedések egyik oldalán csinálsz egy kis csatornát, itt lesz a gyulladáspont, a mélyedés alján a keletkező por elfolytaná a tüzet. A csatornába készíted be a gyúlékony anyagot, ami a keletkező parázstól lángra lobbanni hivatott. A művelet során végig egyenletesen és erősen nyomod a fúrót, a sebességet ha tudod, még növeled is.
Jellemző hiba, hogy túl nagy lendülettel állnak neki, és pont addigra fulladnak ki, mire az igazán nagy sebességre szükség lenne. Az irányváltásoknál nem szabad szuszogni,egy pillanatnyi szünet hatására kárba vész az addigi munkád.
Az infó Theodora Kroeber "Ishi az utolsó vadember" c. könyvéből való.
Az A2 amúgy biztos király fát vágni, de arra azért kíváncsi lennék, normál felhasználásnál hogy boldogulsz egy ekkora haleffel? Gondolok itt olyasmire, hogy nyúzás, zsigerelés, amire a hossza, krumplihámozás vagy hagymavágás, amire a vastagsága, halpucolás, amire mindkettő miatt nem igazán alkalmas. Egyáltalán, mit jelent az, hogy "túlélési feladatra alkalmasabb". Mi az a "túlélési feladat" szerinted?
Szerintem ezek az óriás bökők leginkább a sznob gyűjtőknek készülnek, és nem olyan felhasználóknak, akik ténylegesen használható kést akarnak vásárolni.
Boarhunter
Előzmény: Kerek Gábor (134)
Boarhunter Creative Commons License 2002.12.05 0 0 136
Még jó, hogy ha körülnézel a neten, egy A1-es 120-130USD környékén mozog, kedvenc kereskedőink elég jól szakítanak. Sux.
Boarhunter
Sgt. Elias Creative Commons License 2002.12.04 0 0 135
Az A2-t lehet venni a XVI. ker. Rákosi u. 82-ben, kb. 55e forintért. Tegnap hívtam fel őket, ott mondták. (A cím amúgy a fallkniven weboldalán a distributors alatt van.)
Előzmény: Kerek Gábor (133)
Kerek Gábor Creative Commons License 2002.12.04 0 0 134
Lenne egy kérdésem:
Próbált e már valaki íjas tűzfúróval tüzet gyújtani? sikerült e?
Esetleg a részleteket megoszthatná velünk, szerintem mást is érdekel.
Nem az alapokra vagyok kiváncsi hanem a gyakorlati fogásokra. Én próbáltam de sajnos nem sikerült, és nem tudom hol a hiba (fúró anyaga, alaplemez anyaga, sebesség, nyomás erőssége ....)
Válaszaitokat előrrrrrre is köszi.
Kerek Gábor Creative Commons License 2002.12.04 0 0 133
A2-t a Pólusban és a Westend-ben van egy-egy vadászbolt én ott vettem, máshol még nem láttam. Lehet hogy nem itt a legolcsóbb de a neten néztem és a svédországi ára is e körül van.
Az A1 50-55 ezerbe kerül a fekete bevonatos a drágább. De én túl kicsinek éreztem. És a markolata is mintha kicsi lett volna a kezemhez (pedig méretre ugyanakkora mint az A2 markolata lehet hogy csak az érzékeim vezettek félre, de lehet hogy egy kicsit más a formája). A másik dolog hogy az A2 Laminált VG-10 - 420J2 acélból van az A1 pedig "csak" VG-10 -ből és így valószínűleg nem olyan rugalmas. Viszont az A2-nek nincs műgyanta (fekete) bevonattal ellátott változata. Én túlélési feladatra az A2-t alkalmasabbnak tartom . Szerintem megéri azt a plusz 10 eFt-ot .
Gue Creative Commons License 2002.12.04 0 0 132
Kerek Gábor

A Fallkniven A-2-est honnan szerezted be? Magyar kereskedőtől, vagy esetleg a gyártótól a neten keresztűl?
Az A-1-est mennyiért lehetne szerinted beszerezni, és honnan a legolcsóbb?

Guerilla

Gue Creative Commons License 2002.12.04 0 0 131
Még mindig várok önkéteseket, akik segítenek létrehozni egy egységes magyar túlélőportált. Elsősorban információs anyagokra gondolok, saját véleményekre, tapasztalatokra, túrabeszámolókra. Az Ármádiás cikkeket beintegráltam a készülő portál alá.
Clikk!
Előre is köszönöm a segítséget!

Ui.: Azt szeretném tisztázni, hogy nehogy bárki is úgy gondolja, hogy ezen készülő portálhoz bármilyen anyagi érdeke is fűződne valakinek is. Egyszerűen csak arról van szó, hogy szerintem érdemes lenne egy helyre összegyűjteni a témával kapcsolatos infókat, nem pedig a neten szétszórva, elaprózva tárolni azokat. Ehhez egyenlőre a tapasztalatok hiányában csak a design létrehozásával tudok hozzájárulni, ezért is számítok a témában jártasabb túlélő-társak segítségére. Bízva abban, hogy mások is felismerik egy ilyen portál létrehozásának előnyeit.

Gyöki II Creative Commons License 2002.12.03 0 0 130
Az oldalamon megtalálható az összes Ármádiában megjelent túléléssel foglalkozó cikk, és a késes cikkek is kint vannak.
Lásd lent...
Kerek Gábor Creative Commons License 2002.12.03 0 0 129
Ja a késekkel kapcsolatban:
Vettem 3 hete egy Fallkniven A2-t.
Személyes tapasztalataimat leírom hátha érdekel valakit:
Már egy ideje gyűjtögetek erre a késre mert az ára nos sajna 65.000 Ft
Mit is kapunk ezért:
Kraton gumiból készült markolat, tapasztalataim szerint még esős időben is biztos fogás esik rajta.
A kés sújpontja a markolattüske előtt van így nem is nagyon fárasztó a használata, viszont alig kell a sújtáshoz meglendíteni a kést szinte magától sújt le.
a penge vastagsága 6mm
Nagyon éltartó anyagból van, mert én 30 db kb 10cm átmérőjű fát vágtam ki és hegyeztem ki vele (balta helyett használva), és ezek után még mindig borotválta a kezemen a szőrt.
Egyébként a penge szendvicsszerkezetű középen egy 59-60 Hrc keménységű VG10-es acél van és erre sajtolták rá a 420 J2 acélt, így a kés nagyon éltartó miközben rugalmas is (nehezen törik)
A neten olvastam róla hogy 260 kg-os terhelésnél tört el a penge.
Eleinte Cold Steel Recon Scout-ot akartam venni, ami Amerikában ugyanennyibe kerül de mire behozzák Mo-ra 130 ezer Ft-ot kérnek érte.
Szóval a 3 hét alatt nagyon megszerettem ezt a kést, mindenkinek ajánlom (aki ennyit rá tud szánni).
Általában olcsón jó minőséget sajnos nem kapunk.
Az AK szuronyt éppen ezért én sem ajánlom (kivéve ha arra akarod használni amire való ...szuronynak)
A túlélési feladatokra nehéz (vastag penge) , 18-25 cm pengehosszúságú kés kell, mert csak ezt tudod univerzálisan használni (balta, Machete ... helyett is).

Kerek Gábor Creative Commons License 2002.12.03 0 0 128
Sziasztok!
Nem akarok okoskodni de láttam hogy akar valaki csinálni egy magyar túlélő site-ot.
Segítsünk neki!
Ez a mi érdekünk is lenne.
Sajnos nem nagyon van olyan magyar túlélő oldal ahonnan használható információkat lehetne beszerezni.
Külföldön ezrével vannak az ilyen site-ok.
Olyan sokan írogatunk a fórumokba, mégis gyakorlati információ nem nagyon található benne.
Ha mindenik elkezdene beírogatni a keresőkbe különb. kulcsszavakat a túléléssel kapcsolatban, és a legjobb linkeket feltennénk az oldalra, esetleg aki ért angolul le is fordítaná, akkor nagyon sok informáviót lehetne összeszedni rövid idő alatt.
íme néhány link a magam részéről:
http://www.wilderness-survival.net/
http://www.mijneigenfavorieten.nl/knivelinks/
http://www.wilderness-survival.net/
http://www.actiongear.com/
http://www.honvedelem.hu/cikk.php?cikk=6132
Az utóbbi az Ármádia magazin egyik száma, érdemes megnézegetni az összeset mert mindegyikbe írt Ales egy-egy cikket a túléléssel, késekkel kapcsolatban.
Sense Creative Commons License 2002.12.01 0 0 127
A hátizsákos részhez annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy én is műanyag dobozkákba (PV-s sárga dobozok 18x10x6 cm.) szoktam pakolgatni a kisebb cuccokat, ez szerintem is praktikus ötlet.
Csak ezeket a dobozokat nem egyszerű normálisan elhelyezni, hogy ne zörögjenek és ésszerű helyet foglaljanak el a csővázas hátizsákban.
Gyógyszerekhez, tartalék csatokhoz, varró-javító készlethez ezek a legjobb tároló eszközök szvsz.

Sense

Előzmény: Gyöki II (124)
Sense Creative Commons License 2002.11.29 0 0 126
Hali!

Eddig csak a túlélősulit láttam az oldaladon, jó hogy bővítetted, nagyon korrekt, köszi :))

Sense

Előzmény: Gyöki II (122)
Rephyx Creative Commons License 2002.11.28 0 0 125
Nagyon klassz az oldalad, rengeteg infot osszeszedtel :)
Előzmény: Gyöki II (124)
Gyöki II Creative Commons License 2002.11.28 0 0 124
Felraktam még néhány oldalt....
3xcess Creative Commons License 2002.11.28 0 0 123
Igen, igen, van ra igeny! (zugta a tomeg egyontetuen)
Gyöki II Creative Commons License 2002.11.28 0 0 122
Felelkesített a gondolat, hogy sok embert érdekel a dolog és kiraktam az oldalamra néhány anyagot. Tehát 7 a témával kapcsolatos új oldal van a HPmen.

Gyöki

Gyöki II Creative Commons License 2002.11.28 0 0 121
Üdv!

Most találtam csak rá a topicra...
Viszont az én oldalam az első link. :-))
Ha akarjátok és van rá igény rakok fel új anyagokat, mind a kséekről, mid pedig a túlélésről, felszerelésekről.
Itt olvasható az első anyag, de érdemes megnézni az ejtőernyős és a búvár oldalakat is.
Ha van igény, még teszek ki új infókat is.

Üdv: Gyöki

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!