Keresés

Részletes keresés

Fődhözragatt Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9260
DLala,
"A dolog hölgyekkel is működött" - az teccett. ;-) nem félsz a fórum hölgytagjaitól? :-))
Előzmény: DLala (9259)
DLala Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9259
Folyamatosan vizsgázol a nagyfonök elott. Nagyon kínos tud lenni, ha ott állsz 250 ember elott és lövésed sincs, mi a válasz... Pedig mindenki tudja, hogy van válasz, mégpedig logikus és kézenfekvo ("Taekwon-Do is a science"). Ilyenkor megfagy a levego, ez igen komoly stressz. De komolyan elosegíti a fejlodést.
Alapvetoen a szeminárium fekete övesek (instruktorok) számára szervezodött. Ezzel az alap tudásszint ugye meg is van határozva. Fo feladata az egységesítés és az instruktorok képzése. Nagyon sok dolog közös gyakorlással megy, ez elsosorban az egységesítést szolgálja. Talán nincs is még egy olyan harcmuvészeti szervezet a világon, amelynek muveloi ennyire egységesen dolgoznának mindenhol a világon, mennyire egységes a színvonal, mint az ITF. Erre példát is statuáltak. Jöjjön ki 5 ember 5 különbözo országból, soha nem látták egymást elotte. Beáll. Vezényszó. És az 5 ember (az elso egy-két bizonytalanabb lépés után) tökéletes összhangban képes eljárni egy elég bonyolult formagyakorlatot, persze olyat amelyet mindegyikük ismer. A dolog hölgyekkel is muködött, ki lett próbálva.
A formagyakorlat-elemzéskor persze csak azok állnak a sorban, akik szintjére az a forma szól. De a többiek is mind figyelik és így ez közös gyakorlásnak számít.
Ezek a szemináriumok nagyon is kellenek. Ahol nincsenek ilyenek, ott szabad a gazda, mindenki azt csinál amit akar és a stílus pillanatok alatt elfajzik. Az ITF pedig nem egy kis szervezet, több millió !!! tagja van.
Előzmény: Fődhözragatt (9257)
DLala Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9258
Remélem össze tudjuk hozni. Egy hónap minimum.

Duna TV forgatott, a Virtusban biztos lesz meg még egy másik musorban is. Megpróbálom kideríteni.

Apránként majd csöpögtetek egy-egy érdekességet.
Az elso mozzanat így volt: az alapító kiintett a sorból egy 6. Danost és megkérte, mutasson meg egy szituációt. Ez pedig az, amikor egy totál kezdo betoppan a terembe, semmit sem tud az egészrol (max. eloítéletei vannak meg filmélményei). Hogyan "nyúlsz" a kezdohöz, mit mondasz neki, mit csináltatsz vele legeloször?
Ugye egyetértetek, hogy ez mennyivel fontosabb kérdés annál, minthogy egy magasabb formagyakorlatban ez vagy az a hárítás 15 vagy 20 fokos szögben van-e?
Tehát: úgy kezeld a kezdot, hogy nem tud járni. A nulláról kell felépítened a mozgását. Eloször csak álló helyzetben gyakoroltasd, a legeslegegyszerubb mozdulatokat megmutatva. Ha kell, vezesd a kezét. Mindig mindent mutass meg és magyarázz el türelmesen. Ez borzasztó nagy figyelmet és szakmai tudást kíván az oktatótól, ez a legnehezebb feladat.

Előzmény: Darth Bane (9256)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9257
DLala
Hogy zajlik egy ilyen találkozó? Ki van hegyezve egy vagy néhány témára, és mindenki azt gyakorolja? Vagy tudásszintenként mindenki mást gyakorol?
Darth Bane Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9256
Engem szerintem mindketto erdekelne, leginkabb azok amiken edzesek, edzestematikak vagy ilyesmik vannak, nem is annyira a bemutatok. Ilyened lesz?
Előzmény: DLala (9255)
DLala Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9255
Valami pízt biztos fogunk érte kérni, mert marha nagy meló és több tízezer forintom áll benne. Nem akarok nyerészkedni rajta de legyen nullszaldós ha lehet. Ha minden igaz kétféle anyagot gyártunk, egyet ITF-eseknek, benne a részletes elemzésekkel, ez nagyon hosszú lesz és kívülállóknak esetleg unalmas, és egy rövidebbet, mondjuk úgy, hogy ismeretterjesztot.
Rövidke részletek a netre fognak kerülni, de hogy mikor, azt most nem tudom. Egy-két hónapig nem valószínu.
Előzmény: Darth Bane (9254)
Darth Bane Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9254
DLala
Ha ebbol a video anyagbol lesz vmi közcélu használatra bocsájthato, engem mindenképpen érdekelne.
Előzmény: DLala (9252)
Darth Bane Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9253
Pracelee

sw=Star Wars

Előzmény: praclee (9222)
DLala Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9252
Unsui,
Több, mint 12 órányi videoanyag keletkezett és többszáz fotó. Ezek rendszerezése eltart egy ideig, de természetesen ahogy készen lesz belole valami, meg lehet nézni. Bármikor szívesen vállalok egy bemutatóval egybekötött eloadást, csak szóljatok elore, hogy ráérjek.

Anybody else?
(Bocsi, de egy hete angolul létezem)

Tapasztalatokról csak annyit, hogy ilyen mennyiségu mestert (7. Dan + ) egyben még sohasem lehetett látni, pláne kommunikálni velük. Nagy részükkel sikerült személyesen is kontaktust teremteni és nyugodtan mondhatom, a többségük nagyon aranyos és közvetlen ember, ugyanakkor rendkívül udvarias (európaiak-amerikaiak-ázsiaiak egyaránt, az oroszok a negatív példa egyedül). Mint szervezonek rengeteg feladatot kellett megoldanom és ennek során tapasztalhattam, milyenek az edzotermen kívül.

Azt hiszem sikerült feltöltodnöm egy kis idore...

Egy kis oldalvágás a konkurenciának:
Voltak a szemináriumon más TKD szervezetbol, olyanok, akik az ITF-hez kívánnak csatlakozni. Miért? Elmondták, hogy bejárták a világot, de sehol nem találtak használható Taekwon-Do-t, csak az ITF-et. Ok harcmuvészetet szeretnének tanulni és nem elégszenek meg az olimpiai bohóckodással (a ruhájukon ott volt az olimpiai jelvény...). Tátott szájjal bámulták az alapítót.
Van tehát áramlás a szervezetek között. Az ITF-be azok tartanak, akik tanulni szeretnének, a másik irányba azok, akiket a pénz, a külsoségek és a személyi ambíciók vezetnek.

Az egyik mester (Phap Lu 7. Dan) ezt írta a könyvembe:
/krixkrax/
Azt jelenti Original Taekwon-Do.

Előzmény: Unsui (9213)
Darth Bane Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9251
Volt valaki tegnap közületek a karate OB-n?
leha Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9250
hamár a mentalitás szóba került ...
égett a bőr az arcomon ...
amikor fél órát vártam, hogy a kalligráfiánál odajussak a nénihez, előttem állt két fiatal "gyerek". már akkora paksaméta volt a kezükben, mint egy lexikon, de még mindig volt ötletük, hogy mit szeretnének leíratni. a néni mellet álló tolmács legalább 3x elmondta, hogy a köszönöm, az arigato. negyedszerre még mindig nem tudták ...
amikor odajött valaki, hogy a Stromwalter Irén (nem ez volt, de mindegy) nevet írják már le neki, de vigyázzanak, mert duplavé!, akkor csak röhögtem, mert komikus, de hát ő nem tudhatja, hogy a japánok hogy írnak ..., de az a paraszt viselkedés, amit a magyarok nyújtottak ...
kimentem én is előadás közben, de a lábujjhegyen mozgattam a 80 kilómat ...

bout: akkor azé nem láttalak! én az első sorokban kerestelek

TLM Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9249
Wazull, Pedro14 :

Nos pénteken lesz a Tonglong Chow Gar egyesület Vidra utcai új edzőtermének és a most elkészült új teaháznak a hivatalos megnyitó ünnepsége, amelyen a stílus magyar nagymestere Dr. Bánhegyi László lesz a díszvendég, valamint más stílusok mesterei is megtisztelnek minket a jelenlétükkel. Ezen az ünnepségen lesz egy bemutató amely zártkörő lesz. Nem edzés lesz és nem lesz publikus.
Remélem érthető volt, annál is inkább mert ez nem egyedi jelenség.

Üdv : TLM

Előzmény: Pedro 14 (9236)
sexmachinehead Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9248
Nagyon sok japan megy kulfoldre dolgozni, segiteni ingyen. Van egy karitativ szervezet, most nem jut eszembe a neve, de kb=a japan voroskereszttel az szervezi. Pl a kulkeren is akik japanok es tanitanak ok is ingyen vegzik a dolgukat, marmint ingyen tanitanak:)) Itt az egyetemen is ismerek egy csomo arcot akik mentek Nepalba, Indiaba stb a nyaron dolgozni. Persze ingyen.
Udv, smh
Gemini Creative Commons License 2001.03.11 0 0 9247
Bout,

Tulajdonképpen nem is volt olyan rossz... persze a közönség teljes kizárása esetén sokkal kulturáltabb lett volna, de ugye akkor minek? :-)

Előzmény: bout (9246)
bout Creative Commons License 2001.03.11 0 0 9246
Köztünk is felmerült ez az ötlet, amikor megpróbáltuk megvitatni, hogy hogyan lehetett volna másképp szervezni a programot, de ezt speciel elvetettük. (Ahogy a többit is)

Egyrészt azért, amit te is írtál. Én is csak az utolsó héten szereztem tudomást az időpontról. Másrészt ők nem biztos, hogy azért jönnek, hogy a "japán-buzi" szemfüleseknek adjanak műsort, hanem a japán kultúrát próbálják népszerűsíteni, vagy csak megismertetni a világon, illetve itt éppen Budapesten, Magyarországon. Ezért is ingyenes a program.

Biztos vagyok benne, hogy jónéhány szervezet képviselője kapott egyébként külön meghívót az estre.

Nem zavartál egyáltalán. Akkor lógtál csak bele, amikor a fejed fölé emelted a kamerát. Csak feltűnt a dolog és néhány másodperc múlva már tudtam is, hogy csak te lehetsz az! Egyébként meg sem ismertelek volna. :-)

bout

Előzmény: Gemini (9243)
Gemini Creative Commons License 2001.03.11 0 0 9245
Előzmény: Gemini (9244)
Gemini Creative Commons License 2001.03.11 0 0 9244
Haka tane:

Sajnos nem ismerem a haka harcművészetet, de miért ne lenne idevaló?

Kis korrekció: a (nagyon jó) film cime: "Once THEY were warriors).

Egyébként egy nagyon jó, harcművészeteket bemutató könyv jelent meg (angolul) a Thames & Hudson kiadónál, amely nem csak a távolkeleti harcmávészeteket mutatja be, hanem pl. afrikaiakat is (vö. capoeira mint újvilági leszármazó). Rávilágit arra, hogy a harcművészetek szinte minden nép múltjában-jelenében ott vannak...

Gemini

A könyv:

Előzmény: haka tane (9242)
Gemini Creative Commons License 2001.03.11 0 0 9243
Bout,
"ki az, aki belelógatja a digis kameráját a képkivágásomba az első sorban"
Bocs. Meg voltam győződve, hogy csak saját szemmagasságomban tartottam...

Bunkóságok:
SzVSz nem az volt a baj, hogy ingyenes volt a rendezvény, ez nyilván a japánok gesztusa volt (gondolom, a Vigadó jó pénzért adta ki a házat), hanem hogy nem kellett/lehetett jegyet igényelni. Másszóval: azoknak kellett volna a korlátozott (magyarul: férőhelyhez mért) számú jegyet akár ingyen odaadni, akik veszik a fáradságot, és időben felébrednek (lehet, persze, hogy ilyen alapon én sem lettem volna ott, hiszen csak a fórumból értesültem a rendezvényről, de akkor legalább nem (én) nyúltam volna bele a képkivágásodba... :-)

Gemini

Előzmény: bout (9241)
haka tane Creative Commons License 2001.03.11 0 0 9242
Remélem senki nem fogja úgy érezni, hogy nem idevalót írtam. Ha mégis, akkor előre is bocsánatot kérek!

ISMERTEK-E OLYAN SZEMÉLYT, AKI JÁRTAS A MAORI NÉP HARCI SZERTARTÁSÁBAN, A HAKA-BAN? HA IGEN, KÉREM JELEZZÉTEK!

Aki szeret videózni, annak ajánlhatom az Egykoron harcosok voltak (Once Were Warriors) című új-zélandi filmet. (Nagyobb kasszasiker volt, mint a Jurassic Park!) E filmben ízelítőt adnak pl. a hakából is...

bout Creative Commons License 2001.03.11 0 0 9241
leha,
Láttalak. Egy sorral előttetek ültünk madjoe-val és a barátnőmmel egy kicsit jobbra, a kamera túloldalán. Nem is netto-s póló volt rajtad, hanem IDG-s. Kérdeztem madjoe-t, hogy felismer-e, de nem volt biztos benne. Aztán elmerültünk az előadásban, ti meg eltűntetek.

Gemini,
téged is láttalak. Először csak anyáztam, hogy ki az, aki belelógatja a digis kameráját a képkivágásomba az első sorban, aztán rájöttem. :-) Aztán te is eltűntél, de emlékeztem, hogy nem akartál végig maradni.
Mi az uccsó előtti sorban ültünk, pedig én előre akartam menni eredetileg, csak mire beértem a ruhatárból, a többiek már helyet foglaltak.

A zárószám (megint taiko) nagyon jó volt, bár tavaly többen voltak és egy egész nagy dobot is hoztak magukkal. Nekem nagyon tetszett a műsor.

Aminek nem örültem, az a "szokásos" magyar mentalitás volt. Az emberek ki-be rohangáltak az előadások közben. Bár ez egy kicsit a szervezés hibája is volt, hiszen tavaly a képzőművészek délelőtt és délután, az előadóművészek pedig este kaptak helyet és időt. Azaz egymás után lehetett megtekinteni a művészeket és kiállításokat és nem egymással párhuzamosan. Azt már nehezen lehetne erre ráfogni, hogy miért volt olyan paraszt az az ötvenes úr, aki az aulában álló és kedvesen néhány vendégnek valami kendőt osztogató táncos nénit elkezdte hátbaböködni, hogy "nekem is aggyá' má'!". Nem is beszélve arról az idősebb hölgyről, aki ugyancsak az egyik szereplőn követelte egyre hangosabban, hogy "Hol van a tea? TE-A! Tí!" Mire az rájött, hogy mit is akarhat és kedvesen megmutatta neki, merre kell menni a teaceremónia helyszíne felé. Erre a reakció: "Ha tudja, akkor miért nem mutatja meg egyből?"

Úgy látszik nem csak a mai fiatalság kultúráltságával van baj ebben az országban. Vagy csak én vagyok egyre öregebb? :-)

bout

Előzmény: leha (9240)
leha Creative Commons License 2001.03.11 0 0 9240
pedig ott voltunk ... csak késve érkeztünk ...
azért a dobból az utólsó két számot láttuk.
a no közben mentünk ki megbámulni a többi dolgot és a tömeg miatt nem is maradt már sok időnk azután, hogy végig vártuk a sorunkat a kalligráfia rajzolásnál ...
Alexa Creative Commons License 2001.03.11 0 0 9239
Sziasztok!

Off
Gemini:persze, hogy nem találtad lehát, az egy "lánykori képe" amit ide felrakott, akkor még szép volt és fiatal... :o))
A Te képeid viszont nagyon jók!
On
Amúgy, tényleg nagyon szép és érdekes volt a program. Teaszertartás,kalligráfia ,tradícionális színházi darab, kórus, koto, dobok (ez óriási volt), ikebana kiállítás,origami...
Szerintem érdemes volt kilátogatni.
Nekem csak annyi problémám volt az egésszel, hogy nagyon kicsinek bizonyult a Vígadó ehhez a rendezvényhez.
Ha valakit érdekel az ikebana, minden évben van kiállítás a Néprajzi Múzeumban.

Előzmény: Gemini (9237)
Gemini Creative Commons License 2001.03.11 0 0 9238
OFF
Ja, bocs, hogy menetközben elvesztek az ékezetek, meghülyült a necckép :-(
és elnézést a gyenge képminőségért, de vaku nélkül fényképeztem (szerintem zavaró a vaku előadás közben - bár ezzel a nézetemmel eléggé magányos voltam :-(((
ON
és lemaradt a no szinházról szóló mondat fele, szóval ahhoz képest hogy egy szót sem értettem belőle, eléggé megfogott a komolyságával, a kigyakorlottságával...

Na, megyek aludni...

Gemini

Előzmény: Gemini (9237)
Gemini Creative Commons License 2001.03.11 0 0 9237
Kedves Topiclakók,

Hát ott voltam a japán bemutatón, ilyen sokan voltak:


Először dobolás volt:


majd egy koto nevű hárfaszerű hangszeren játszott két egyetemista lány _europai_ zenei motivumokat:


Ezutan no szinhazi jelenetek kovetkeztek, ahhoz kepest, hogy egy szot sem ertettem belole (allitolag nem azert, mert nem ertek japanul mert allitolag a japanok sem ertik):









Feltettem egy kis .MOV videot, de vigyazat: 3.5 MByte, ha lassu a vonalad, inkabb ne toltsd le:

Dobolas

Bout, Leha,

Neztelek benneteket, de nem talaltalak a tomegben, pedig ki is nyomtattam Leha fenykepet :-)

_Dv>

Gemini

Pedro 14 Creative Commons License 2001.03.10 0 0 9236
Sziasztok!
Amit megtudok elmondom.
TLM:Akkor te is Chow Gar-os vagy?Ha igaz, hogy az első négy csoport az kár,csak három csoprtal maradtam le! :)
Wazull:Szerintem TLM úgy érti a nem publikus bemutatót, hogy a stílusok főb vezetői, egyéniségei vehetnek részt rajta.Az olyanok, mint én (akiknek nincs övük) nem nézjetik meg.

De akkor a kérdésem, mire jó a bemutató?!

Wazull Creative Commons License 2001.03.10 0 0 9235
Kedves praclee,

nem tudom milyen levelet kersz rajtam szamon...
Nem cikizlek, de azt hittem, erted mit irok...
Tul sokat tudott? Ez ritkan all fenn egy 33 eves embernel...
Kicsit off, de van egy viccem: harom terrorista beka ul a toparton. Megszolal az elso: brek! Megszolal a masodik: brek! Megszolal a harmardik: brekeke! Mire az elso lelovi a harmadikat. A masodik megkerdezi az elsot, miert tette. A valasz: tul sokat tudott...
Tovabba: ha nem veszed cikizesnek, akkor leirnam B.L.-vel kapcsolatban, hogy talan senki sem tudja, mi tortent pontosan. Ezert mindenki a vermersekletenek megfeleloen magyarazza B.L. halalat. Csak ket dolgot emlitenek meg.
Valoszinuleg mar mindkettorol hallottal, az egyik Occam borotvaja. Ez a tezis azt mondja, hogy: ha egy jelensegre tobb lehetseges magyarazat letezik,
mindig a legegyszerubbet kell valasztani, amely
az osszes megfigyelt tenyrol szamot ad. Jelen esetben mi lenne az? a misztikus harompontos nyomas???
A masik kedvenc regenyhosom Sherlock Holmes dedukcios elmelete. Ennek az a lenyege, hogy ha egy dolog osszes okat kizarod es csak egy marad, akkor valoszinuleg az az igazsag, barmilyen hihetetlenul (itt zarojelben hozzatennem: hihetoen) hangzik az...
Ez mi lenne szerinted? A harompontos nyomas???
A masik dolog, hogy a riporter ugye elment a mesterhez, hogy bizonyossagot szerezzen a fentebb emlitett titkos technika letezeserol. (itt megint csak zarojelben jegyeznem meg, hogy termeszetesen LEHETNEK ilyen, es ehhez hasonlo csodaszamba meno dolgok a vilagban. Viszont aki ezt tudja, az nem fog cirkuszban fellepni vele, abban biztos vagyok. Az (ujsag)irok dolga meg, hogy eladjak a konyveiket (ujsagjaikat)). Szoval az osz mester megbokte a fiat haromujjal (gondolom pont ott es ugy, ahogy az egyik Batman rajzfilmben lattam par eve), es a gyerek kutya rosszul lett. Legalabb is ezt hireszteltek rola. Aztan az apja (nyilvan nem akarta a hatralevo eletet bortonben tolteni sajat fia meggyilkolasaert) kikuralta a gyereket az "ellenbokessel" (vagy mivel). Ezzel aztan mint egzakt bizonyossagot a kronikas egybol bele is irta eppen keszulo konyvebe a mester altal muvelt csodat a harompontos nyomassal... Erre irnam, hogy persze, ez mind igy tortent szorol-szora, hiszen en voltam a haromponton megbokott gyerek...
Tomoren ennyit a harompontos nyomasrol, meg B.L.-rol, meg az (ujsag)irokrol, meg magunkrol...
Ezt mindenfele cikizes nelkul irtam...

Előzmény: praclee (9223)
Wazull Creative Commons License 2001.03.10 0 0 9234
TLM,

a nem publikus bemutatonak mi a neve? Nem publikus bemutato, vagy edzes?

Előzmény: TLM (9220)
Unsui Creative Commons License 2001.03.10 0 0 9233
Bout

Valószínüleg láttalak, de eléggé le voltam eresztve, legalábbis azt tudom, hoy az első 20 percben alig tudtam nyitvatartani a szemem.

Az ea. nem volt rossz, bár számtalan olyan infó volt amit már ismerem, de mindig van egy két mondat illetve pár perc amiért érdemes meghallgatni a már hallott történeteket is.

Számomra újdonság volt a kiai értelmezése mint "rezonancia frekvencia". (ha erről van valami plusz infód örömmel venném)

Az előadó hatásszünetei nálam nem jöttek annyira be, de ez egyéni.

A jó kérdések sajnos már csak akkor jutottak eszembe amikor a Kálvin téren jártam.

Mindenestre láttam, hogy lesz a maori harcosokról is ea. remélem arra is el tudok menni, kösz, hogy szóltál.

Üdv, Unsui

Előzmény: bout (9221)
TLM Creative Commons License 2001.03.10 0 0 9232
Csen :

Valóban nem hallottam rólatok és meglep a dolog.

Üdv : TLM

Előzmény: Csen (9224)
bout Creative Commons License 2001.03.10 0 0 9231
praclee,
Bármelyik keresőbe beírod, hogy "Taiko" és ezrével jönnek fel a weboldalak.
Az a jó benne, hogy nemcsak ők, de e közönség is nagyon szokta élvezni a zenéjüket. Nehéz nyugton kibírni azt a lüktetést a mellkasban és a gyomorban...

leha, majd kereslek, de elvileg jön madjoe is, őt csak megismered. Igyekszünk már fél és háromnegyed között bejutni, mert nincsenek helyjegyek és ha lehet, még fotózni is szeretnék.

bout

Előzmény: praclee (9227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!