Keresés

Részletes keresés

morel_whisperer Creative Commons License 2023.03.24 0 0 148349

Ezt akartam mondani... tehát ha lenne mondjuk 2 óvodás gyerekem, akiket viszek magammal, akkor amíg ők cipelik a saját kosaraikat és számolgatják a harlekinkaticák pettyeit, én meg rotálva pakolok a kosarakba, máris szabályos vagyok, viszont ha az autóban hagyom őket, hogy maszatolják az üvegdarabot a kezükben, akkor tarkólövés jár. :) Egyébként nem is biztos, hogy szedtem. Lehet, hogy vettem egy részét. ;)

Előzmény: homerx (148346)
cc Creative Commons License 2023.03.24 -2 0 148348

faj/nap, az emlékeim szerint a megfogalmazás.

igen, az is egy lehetőség, hogy morel olvtárs a családdal vonul ki.

 

Előzmény: homerx (148345)
Bencuc Creative Commons License 2023.03.24 0 0 148347

Félreértettük egymást, most nem a lucosokról beszélek már, hanem úgy az erdőművelésről általában: őshonos, véghasználat, tarvágás. A lucot azt csak úgy írtam más kapcsán. 

Előzmény: homerx (148344)
homerx Creative Commons License 2023.03.24 0 1 148346

illetve per szemely per nap, tehat, ha a csalad kivonul, mint ausztriaba a gorenje hutoert a nagyanyoval, akkor osszejohet :)

Előzmény: homerx (148345)
homerx Creative Commons License 2023.03.24 0 1 148345

a 2kg-os matek nem fajhoz, hanem naphoz kotott :)

Előzmény: cc (148343)
homerx Creative Commons License 2023.03.24 0 2 148344

nem ertem amit mondasz. rengeteg lucost ismerek a borzsonyben. nem bantottak oket, megis elkezdtek kiszaradni. mirol beszelunk? ontozni kellene oket? ertsd meg, nem oshonos faj ezen a magassagon. most szenvedi is. kb latom a titkot is. a kis, futtballpalya meretuek elvesznek, a nagyobbak meg vegetalnak.

Előzmény: Bencuc (148341)
cc Creative Commons License 2023.03.24 0 0 148343

soha nem gondoltam, hogy ennyi fajra osztható a cseh kucsma ...

nézem ezt a terítéket és biztos legalább három különböző fajba sorolható, hogy kijöjjön a 2 kgos matek :)

Előzmény: morel_whisperer (148325)
Bencuc Creative Commons License 2023.03.24 0 0 148342

Nyilván így megy ez. A másik röhely az meg maga a tanösvény, mert azoknak is a nagy része körülbelül valami elbutult alacsony értelmi képességű embernek lehet érdekes, mint ez a most hírekbe került lombkoronaösvény. Gondoljunk bele pl. milyen különbség van aközött hogy egy iskola elküldi a gyerekeket osztálykirándulásra a Pádis fennsíkra természetet látni, vagy egy ilyen tanösvényre. Ég és föld. Sok ilyen projektet nem is szabadna engedélyezni, egy kamu és sokszor csak több kárral jár mint haszonnal. Parasztvakítás ezt úgy hívják népnyelven.

Előzmény: G.Orsi75 (148327)
Bencuc Creative Commons License 2023.03.24 0 1 148341

A szokásos bla bla bla. De hogy ne legyen túl elvonatkoztatott a dolog, korlátozódjunk a Kárpát medencére. Ugye itt adott, hogy 1920-ara a hegyeket is beleértve a hamuzsír meg a fakitermelés miatt az erdők jó része ki lett vágva, tehát nem nagyon lehet ilyenre hivatkozni, hogy idehaza vágva volt, Szlovákiában nem. Namost, éghajlat ide vagy oda, olyan éghajlat nincs, ami az orszéghatáron megáll, és emitt kontinentális éghajlat van, de 1 méterrel arráb már hegyvidéki, mert az Szlovákia. Ilyen nincs a meteorológiában, gondolom elfogadod, hogy ez tény. Menjél el olyan szlovák tölgyesbe, bükkösbe, ami a határ mellett van. MEg fogod látni miról beszéltem. És ott nem lesz igaz ez amit az éghajlatról írsz, mert gyakorletilag ugyanaz a terület, csak 1 méterrel odébb. Ordító lesz a különbség. Mondok neked példát is: Cseres Fennsík. Menj el, nézd meg a saját szemeddel, pont az ellenkezője annak amit írsz meg az erdészek mondanak. Több helyen látni olyan, hogy a magyar oldal csutkára le van termelve, a szlovák oldalon meg ott a gyönyörű tölgyes. A hegy egyik meg másik oldala. Ezt azért nehezen magyarázod meg éghajlattal. 

Előzmény: homerx (148336)
Bencuc Creative Commons License 2023.03.24 -1 0 148340

Én anno általános iskolában azt tanultam a földrajzkönyvből, hogy a fatüzelés már csak a 3. világban gyakori energiatermelési forma. Én tartom azóta magam ehhez a logikához. Nekem ez hogy még mindig ezt erőltetik, ilyen fából vaskarika. De egyébként idehaza az ingatlanviszonyok is magyarázzák, hogy növekszik. Én jó környéken lakok, és nálunk az elmúlt 10-15 évben sokan álltak rá. Tavaly mégtöbben. Nade kérdés, hogy miért, mikor 1.: éjszaka nem lehet szellőztetni télen, olyan büdös van tőle, pedig a város leggazdagabb utcájában lakok 2.: itt az utcában szinte mindenki milliomos. Hogyhogy nem telik a gázra? Pl. a szembe szomszéd építette az elhíresült hatvani bicikliutat. Ilyen kaliberű emberek laknak itt, mégis hogy nem telik akkor gázra? Na, a titok nyitja itt a környéken, hogy gyakorlatilag mindenkinek telne gázra, csakhogy, mi is történik itt:

 

Vegyük az egyik helyben lakó idős házaspárt: van nekik egy olyan házuk, amit a 80-as évek elején építettek. 3 ház van egyben, 2 ház teljesen egybe épült egy nagy házba, plussz a kettőn a tetőtér is egy külön ház volt, tehát 3 cím kapacitásra, de ma már mind a bácsi meg néni tulajdona, mert a felmenők kihaltak. Tehát 2 generáció élt a házban, nem egy család. Gyerekek se laknak már ott. Az egész ingatlan értéke biztos jóval 100 millió forint felett van, amiért itt lehetne 3 házat is venni. Plussz van még nekik az utcában 3 garázsuk, ami ezen a környéken mondanom sem kell nem 5 forint. Na most, ugye a nagy házat kifűteni egy kisebb vagyon lenne, de a bácsi nem akarja eladni a hodályt, mert ragaszkodik hozzá, pedig csak áll benne a pénz mert kiadva sincs. Emiatt úgyvan vele, inkább eltüzeli az erdőt, de neki legyen meg a megszokott porta. Na gyakorlatilag ez itt a környékünkön a képlet, hogy a nagy jómódban nincs ínyükre a lakóknak a gázért fizetni, inkább eltüzelik az erdőt, csak nehogy a 6-ból 1 ingatlanjuktól meg kelljen válni, hogy a gázt ki tudják fizetni, vagy a 3 házas hodályból beköltözni olyanba ami egyetlen ház. Egy másik barátoméknak vagy 10 ingatlanja van örökségből, de egyiket se használják, kiadva sincsen, ott is ugyanez a helyzet. Ahelyett, hogy 1-et eladna, és fűtene gázzal, egyet se ad el, de fával fűt. Úgy hogy nyugdjasok, és több tízmillió van a bankszámlájukon öreg korukra, mert a néni ott meg orvos volt, most ment nyugdíjba. Szomszédom fakitermelő (a milliomos utcában), ő is fával fűt, mert nem tetszett neki, hogy falun már egyre több a kisebbségi, beköltözött (kb. ugyanazzal a mentalitással) ide a milliomos utcába,épített egy falusi hodálynak megfelelő méretű házat ő is, mert a komái kőművesek voltak, olcsó volt, de fűteni ő se tudja, így füstöl ide az orrunk alá, meg égeti ő is az erdőt. Ő az aki potom pénzért ellátja az egész utcát fával. 

 

ÉS gyanítom nem ez az egyetlen környék Magyarországon ahol ez a helyzet. Na így nem csoda, hogy fogy az erdő. Ráadásul itt még nem is azokról beszéltünk akiknek tényleg semmi más anyagi lehetősége nincs, csak a fa, mint a szegény falvakban lakóknak. Itt kerek perec arról van szó, hogy az itt lakóknak fájna, ha a számláján nem 600, csak 550 millió forint lenne, és ezért inkább eltüzeli az erdőt. 

 

Mondok egyébként egy példát arra, hogy jobb helyeken mit tesznek az ilyen gyakorlat elburjánzása ellen, csak példaképp, hogy az űrkor meg atomkorszakban nem lehetetlen dolog ez:

 

Miamiban pl. lakóközösség van, van szabályzat, és pl. ha abban ki van kötve, hogy nem füstölheted tele az utcát, akkor barátom szedheted a sátorfádat, mert nem érdekel senkit, hogy te nem akarsz gázzal fűteni. Ez hiányzik mindössze idehaza. Kellene egy szabáyozás hogy ha itt meg itt laksz, akkor te nem vagy földönfutó, mert ha az lennél nem tudták volna itt házat építeni, és akkor bizony te nem fűthetsz fával. És máris több lenne az erdő. Az igaz, hogy akkor egyesek zsebében pár millióval kevesebb lenne, vagy adott esetben ugyanannyi, de nem tudná ennek előnyeit élvezni városi környezetben a többség orra alá füstölve, hanem csak a falun a kissebbség körében. Az meg már ugye nem olyan komfortos. 

Előzmény: öreg_néne_b (148315)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.03.24 0 1 148339

Utánanéztem, nyár ill. akác ültetvény volt a tarolt terület. Igazából erdőnek sem nevezhető sivatagban "kacskaringózott" volna a nyílegyenes sétány.

Előzmény: nagypapi51 (148321)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.03.24 0 0 148338

Jó eséllyel a következő 3-4 nap csapadékos lesz. Valahol, valamennyire... talán megmenti az idei szezont, legalább a később előbújó fajoknál. Bár önmagában kevés lesz, inkább csak akut probléma kezelésre elég, ami a modellek szerint várható.

Előzmény: homerx (148337)
homerx Creative Commons License 2023.03.24 0 0 148337

reggel megneztem egy kertet. nincs sok, de az elmult idoszak szaraz, szeles idoi megtettek a maguket. remelem a hetvege hoz valami csapadekot.

 

homerx Creative Commons License 2023.03.24 0 0 148336

a kornyezo orszagokban az atlagos tszf magassag meghaladja a mo-it. ezert van ott sok luc, bukk, foleg a picit magasabb reszeken. valoszinuleg idojarasi jelenseg miatt is tobb csapadekot kap. emlitettetek a matra-bukk lucosait, hogy azok nem igazan karosodtak. nos, a borzsonyben az elmult 25 evben gyakorlatilag majdnem kipusztultak a lucosok. regi, jo iv-s helyeim evek ota nem leteznek.

Előzmény: Bencuc (148335)
Bencuc Creative Commons License 2023.03.24 0 1 148335

Az a baj ezzel a vágásérettség dologgal, hogy elmész más európai országba, akár csak Szlovákiába, és egy teljesen más kép fogad az erdőben. Ez hogy vágásérett egy gazdasági ütemezési definíció, nem pedig valami természetszerű következmény, mint ahogy szeretnek rá hivatkozni. Ha az utóbbi lenne, akkor külföldön nem az a kép kellene fogadjon ami fogad. Érdemes elmenni szlovák tölgyesekbe, és összehasonlítani hazaiakkal, de legfőképp Horvátországba, na az utóbbinál drasztikus a különbség. Ráadásul náluk a klímai melegebb, szárazabb, olyan, ami miatt itthon most kongatják a vészharangot, érdekes módon ott csodálatos erdők vannak. 

Előzmény: nagypapi51 (148310)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.03.24 0 0 148334

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=163963900&t=9019811

 

TL;DR

ami saját nagy része tartósítás

 

Előzmény: nagypapi51 (148333)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.03.24 0 0 148333

Mihez kezdesz ekkora mennyiséggel, leszárítod?

Előzmény: morel_whisperer (148331)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2023.03.23 0 0 148332

Szerdán a Pilisben jártam. Siralmasan száraz. Tavalyi címre mentem, de alig sikerült 5 szem apró, tönkön száradásnak indult példányt gyűjteni egy védettebb foltról, ami tavaly kb. 30 példányt adott. Utána próbálkoztam még sokfelé, de eredménytelenül, pedig mentem kb. 20 km-t, és voltak talaj és növényzet alapján ígéretes helyek.

 

Facebookos sikereken felbuzdulva ma a Börzsönyben jártam, Szokolya-Törökrét-Zebegény útvonalon. Totál betli, ott is nagyon szárazak a rétek, bár az erdőben néhol látni 1-2 tócsát a mélyebb keréknyomokban. (A Pilisben még azt se). Hozzátartozik, hogy a Börzsönybe most mentem először tavasszal, ezért nincs ott bevált helyem, csak "elméleti alapon" indultam.

 

Én egyelőre elengedettem a pusztait, ha a hétvégi eső összejön, jövő héten folytatom. Bringatúrának jó volt ez a két nap, de gombászásnak nem nevezném.

morel_whisperer Creative Commons License 2023.03.23 0 0 148331

"Szenzációs." - imént mondta a buszsofőr anyámnak. Hazaküldtem 8.6 kilót volánspeddel. Azt hitte, étteremnek lesz... :D

Előzmény: G.Orsi75 (148328)
Tharkus Creative Commons License 2023.03.23 0 0 148330

erre írtam reggel, hogy megvan, meg el is mentem a fotó helyére ma, viszont homerx szerint mégsem ez az, vanmááásik.

Előzmény: hal40 (148329)
hal40 Creative Commons License 2023.03.23 0 0 148329

Nézd át a 2013.04.22-ei hozzászólásokat ;)

Előzmény: Tharkus (148324)
G.Orsi75 Creative Commons License 2023.03.23 0 0 148328

Ó, de jó lehet 🤗

Előzmény: morel_whisperer (148325)
G.Orsi75 Creative Commons License 2023.03.23 0 0 148327

Undorító... 

Egyébként a gyermekkorom óta ismert min. 100 éves fák fűzfák voltak természetvédelmi területen. Hídépítés miatt vágták ki őket. Az Ipoly árterén. A hídra tulajdonképpen semmi szükség. 

Egy ártéri kristálytiszta vizű tavacskát teljesen tönkretesznek a hídhoz vezető úttal. Pedig egy bőrt már lehúztak a terület zaklatásával. Csatornát vájtak az ártérre hosszan, mondván, ki ne száradjon a láp. Erre belevezették a falun @tvezető patak vizét az ártéri tavacskába. Persze kipusztult benne majdnem minden. Szivárványos ökle, réti csík, stb. Persze a táblát kitűzték, hogy hány millió uniós támogatásból....

Van egy pár ilyen itt. Tanösvény.... Pénz felvéve, hely tönkretéve és otthagyva.

Bocs, de jól esett kiírni magamból ezeket. 

Előzmény: nagypapi51 (148321)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.03.23 0 0 148326

Jah, galagonyásból idén kb. 2 marékkal szedtem, gyakorlatilag nulla, mindenütt. A füzesek egy kivételével csak szüttyögnek vagy szintén zéró, de ahol volt is, több már nem lesz... A talaj mindenütt vizes volt ősztől fogva, még most is! Hiába korhadékbontó (azok azért könnyebben be tudnak indulni, ha kapnak egy kis vizet) a tudomány jelenlegi állása szerint, az extrém száraz tavalyi nyár szerintem betett a cseheknek. A legjobb, legstabilabb nyáras talán egy kilót sem adott idén. Ami terem, nyáron sem porzott sokat.

Előzmény: morel_whisperer (148325)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.03.23 0 0 148325

Verpa hungarica - a legszittyább, hun süvegű kucsmagomba!

 

Van egyfajta bája annak, amikor 5.3 kilónyit, terelgetve kiöntesz az előkészítő pultra. Egy zsebkendőnyi nyár folt idei főhulláma, nem tudok belekötni.

Előzmény: morel_whisperer (148286)
Tharkus Creative Commons License 2023.03.23 0 0 148324

nincs más hátra, mint naponta egy szezon kommentjeit átnéznem :)

Előzmény: homerx (148322)
morel_whisperer Creative Commons License 2023.03.23 0 0 148323

Nem akarok politizálni, de az alkotó hasonló bemutatóit (pl. biciklis pálya) érdemes végignézni. Az aktuálisról (de igazából sok másikról is, csak erről a leginkább) egyetlen ország neve jut eszembe: Abszurdisztán. A nyilvánvaló pazarláson túl az legalább annyira zavar, hogy ezek egyébként tök jó dolgok is lehetnének. Valahol, egy párhuzamos univerzumban. * Mondhatnánk azt is, majd ültetnek fákat, amik aztán megnőnek, és a jövő generációja élvezheti! Kár, hogy addigra kb. 4x szétrohad ez az egész.

Ha az egyén fölé emelkedünk és társadalmi szinten nézzük, akkor pedig az amúgy is szűkös ács kapacitásból gyakorlatilag teljesen feleslegesen foglalt le ez az egész X embernapnyit... amely mehetett volna értelmes dologra is.

 

* vannak Magyarországon is egyébként, természetesen magánerőből megvalósítva, úgy, ahogy kell.

Előzmény: nagypapi51 (148321)
homerx Creative Commons License 2023.03.23 0 0 148322

koszi, megneztem, de nem ez az a hsz. kell lenni egy olyannak, ahol jol latszanak a bazilika tornyai. az alapjan tudsz egy vonalzot huzni ge-n, es azon vegigmenve ott lesz a terulet. amugy paxillus ott lakik a kozelben.

Előzmény: Tharkus (148320)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.03.23 0 0 148321

Ha már erdő, ehhez mit tetszenek szólni?

Tharkus Creative Commons License 2023.03.23 0 0 148320

(done)

Előzmény: homerx (148317)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!