Keresés

Részletes keresés

Jani301 Creative Commons License 2022.05.10 -1 1 45494

Van egy ötletem .

Esetleg kellene keresni egy épeszű tervezőt :)

Biztos én vagyok a hülye nem az aki ilyet tervez .....

Mindent lehet , de egyszerűbb gyártható dolgokat tervezni .

Még ha egy igen nagy titokorról lebbentettem is fel a fátylat :(

Előzmény: CNC guru (45492)
CNC guru Creative Commons License 2022.05.10 0 0 45493

Azt is igen könnyű kézzel, mert azt a rohadt, beletört menetfúrót a zsákfuratból soha többé nem lehet kibányászni... :-((

Apropó. Egyszer nekem egy sárgaréz anyagba törött bele a menetfúróm. Akkor olvastam valami amerikai oldalon, hogy létezik olyan anyag (valami sav) amivel az acél menetfúrót rézből ki lehet marni. Hallott valaki ilyesmiről?

Elvileg az erősebb savak marják az acélt. De abban a mennyiségben szinte reménytelen.

Én ilyenkor ha megéri, akkor kimarom a beletört szerszámot, azaz helikális interpolációval (egy csavarmenet mentén megy le a maró) 1 százados vagy annál kisebb körönkénti süllyedéssel kikarmolászom. A csavar jól kijön, a menetfúró általában megöli a marót is.

Egy katalógusban láttam szerszámot, a kinézete az ágyúfúróhoz hasonlított, azzal ráfúrva a betört menetúróra gyakorlatilag kidarálja a menetfúró roncsait. Gyanítom, hogy a menetnek kampec, de adott esetben egy menetjavítóval még elmegy a dolog.

De például egy betört M6-os csavart már szépen ki tudok szedni, s még a menet se sérül.

Előzmény: rezgaras (45487)
CNC guru Creative Commons License 2022.05.10 -3 1 45492

"utolsó fázisban" = "több menetben" (először elkészíteni a menetet a rendes 1 v több fokozatú menetfúróval, aztán az utolsó fázisban betekerni megpatkolt fúrót)

A több fokozatú kézi menetfúró ehhez még piszok kevés. Az kb. "A" bekezdésű, ráadásul átmenő, magyarul akár 5-6 menet még messze nincs kész, ebből 2 semennyire.

De alapvetően anyagfüggő és menet méret függő. Pl. M3-as esetén még korracélba is meg lehet csinálni, de ahogy erősebb a menet, egyre több anyagot kell kiszednie. M6-osnál már 1 mm-hez közelít, tehát telibe (szűz anyagba leköszörült menetfúróval) csak törni fog. Analógia: menetesztergálás egy lépésben. Fél fordulat után törik a lapka.

Szóval keményebb anyagba, M6 fölött reménytelen, még tizedmilliméterenként is kézzel ki_be mozgatva, mert telibe már nem tudod onnan az első éllel kiszedni az anyagot.

Világos volt ez már előtte is, mint ahogy az is, hogy se a kérdezőnek, se nekem nincs se CNC marógépen, se cirka 80eFt-om a marószerszámra, hogy az akár 10-20 furatot megfenékmeneteljem.

Mint kiderült, a kérdezőnek van.:-)

A 10-20 furat meg üzleti/piaci körülmények közt más kategória, mert ott pénzről van szó, nem hobbiról.

Egy kisebb menetmaró 50.000 Ft körül van, 20 furatnál (ha soha többé nem kell a szerszám és haza lehet vinni) akkor 2.500 Ft egy furat menetelése. A kérdés az, hogy mi történik, ha nem készül el így a menet. Lehet, hogy 2 millió forintnyi alkatrész nem gyártódik le emiatt, mert az utolsó furat nincs megcsinálva és nem veszik át.

Ha hozzám beesnek, hogy 20 alkatrészre kell csinálni 1-1 ilyen menetet, akkor a mellékidők miatt (mert az a sok ebben az esetben, a furatolás megvan 1-1 perc alatt), 50.000 alatt nálam se jön ki a mutatvány.

Én egy prototípushoz most vettem UNF menetmarót (na jó, kettőt, mert fosikáltam, hogy bele is törhetem a K100-as szerszámacélba) csekély 200.000-ért, de csak azért ilyen olcsón mert Sonderangebot volt és 25%-ot engedtek az árból. Pár menet elkészült, működik, majd hétfőn konzultáltunk és átállunk egy másik menetre, amihez már csak 60.000/db a menetmaró, de abból 1 már van, csak az műanyagba ment, ott bátrabb voltam.:-) A resztli, a pár maradék szerszám kiadta a 400.000 forintos cehhet.

Ügyfél állta a mulatozást? Igen, állta. Forog a gép? Forog. Az eddigi (3/4 éve megy a projekt) költségvetéshez képest hány % volt ez a kis szerszámkaland? Kb 1% (egy, azaz egy százalék). Összesen elkészült 10 furat...

Ne a fotelből mondjuk meg, hogy a kérdezőnek megéri-e a 80.000 forintos szerszám vagy sem. Én a kérdésére válaszoltam, hogy igen, meg lehet csinálni, így, és ilyen méretekkel. A kézi, megpatkolt menetfúrós okosítással meg csak az a baj, hogy kéne tudni a menetméretet, az anyagot amibe a menet megy, és a pontossági igényt, hogy az ötödik köszörült menetfúró utáni kigatyásodott vezérmenetet átveszik-e egyáltalán, mert az első szakasza a menetnek picit lötyögni is fog, előre láthatóan...

Előzmény: jalpar (45484)
Jani301 Creative Commons License 2022.05.10 -1 0 45491

No de beugrott van itt egy opel blokk amibe több mint egy éve beszakadt 3 hengerfej csavar , ki is ment a fejemből a dolog .  Kimegyek ,megint befújom :)

Előzmény: Jani301 (45490)
Jani301 Creative Commons License 2022.05.10 -1 0 45490

A pakisztánok kiveszik :)

Van amit én is ,ha igazán akarom :)

De ugye a szikraforgácsolás az ismert és biztos dolog .

Egy történet .

Bányász szomszéd beszakított egy vakfuratba egy csavart egy diesel blokkba , hát kb egy óra de kivettem .

30 MÁSODPERCRE SEM VOLT SZÜKSÉGE ÉS UGYANODA BESZAKÍTOTT EGY MÁSIKAT :)

tutus1 Creative Commons License 2022.05.10 0 0 45489

"beletört menetfúrót a zsákfuratból soha többé nem lehet kibányászni..." de lehet, ha van szikraforgácsolóhoz, hozzáférésed!

Garashan Creative Commons License 2022.05.10 0 0 45488

Elvileg a sósav reagál a vassal, míg a rézzel nem. Szerintem a szénacélokkal reagálhat, de ha erősen ötvözött, akkor nem hiszem. Gondolom a réznél is számítanak az ötvözők.

rezgaras Creative Commons License 2022.05.10 -1 0 45487

"...aztán az utolsó fázisban betekerni megpatkolt fúrót"

Azt is igen könnyű kézzel, mert azt a rohadt, beletört menetfúrót a zsákfuratból soha többé nem lehet kibányászni... :-((

Apropó. Egyszer nekem egy sárgaréz anyagba törött bele a menetfúróm. Akkor olvastam valami amerikai oldalon, hogy létezik olyan anyag (valami sav) amivel az acél menetfúrót rézből ki lehet marni. Hallott valaki ilyesmiről?

jalpar Creative Commons License 2022.05.09 -2 1 45486

,,Kivételesen ez a kérdés most munkahely irányból van, ott meg talán CNC-vel munkálják meg, de ezt még nem tudom.''

Akkor meg nem értem az egészet. Adott egy CNC-vel felszerelt műhely de az ott dolgozók tanácstalanul állnak-e kérdés előtt?

El tudnék képzelni jobb helyet annak a CNC marónak...

Előzmény: occseb (45485)
occseb Creative Commons License 2022.05.09 0 0 45485

Kivételesen ez a kérdés most munkahely irányból van, ott meg talán CNC-vel munkálják meg, de ezt még nem tudom.

Onnan még nem kaptam választ mert nekik ez a munkájuk. :)

jalpar Creative Commons License 2022.05.09 -2 0 45484

"Egy menetben, géppel (tehát nem 2-3 menetfúróval, kézzel), csak szerszámtörést lehet így csinálni."

"utolsó fázisban" = "több menetben" (először elkészíteni a menetet a rendes 1 v több fokozatú menetfúróval, aztán az utolsó fázisban betekerni megpatkolt fúrót)

"Meg kell nézni egy szerszámot, a kötelezően előírt szerszámpályát és minden világos lesz."

Világos volt ez már előtte is, mint ahogy az is, hogy se a kérdezőnek, se nekem nincs se CNC marógépen, se cirka 80eFt-om a marószerszámra, hogy az akár 10-20 furatot megfenékmeneteljem.

Előzmény: CNC guru (45483)
CNC guru Creative Commons License 2022.05.09 0 0 45483

Vagy: be kell áldozni egy menetfúrót és leköszörülni a végéről a bekezdő meneteket. Kisiparilag egy utolsó fázisban ezzel tökéletes tövigmenetet lehet csinálni.

Egy menetben, géppel (tehát nem 2-3 menetfúróval, kézzel), csak szerszámtörést lehet így csinálni. Azért is írtam a menetmarást, az pontos, stabil menetet ad, fenéktől. Pontosabban minimum fél menetemelkedéstől, plusz a ráfordulás. Meg kell nézni egy szerszámot, a kötelezően előírt szerszámpályát és minden világos lesz.

Nyilván 1-2 darab esetén, 2-3 menetszerszámmal meg lehet csinálni kézzel, bár egy keményebb acélban húzós a kézi tekergetés.

Előzmény: jalpar (45477)
CNC guru Creative Commons License 2022.05.09 0 1 45482

Nem kell előfúrni.

Majd lefilmezem, elvileg most kell még csinálnom ilyen furatot. Dermesztő, ahogy kikapja a forgácsot.

A 2-3-4 élű maró, amire azt írja a katalógus, hogy függőlegesre is jó az NEM EZ, annak nincs komoly forgácstere, azok a hornyok nem hozzák ki a forgácsot, már a homlokfelületen elakad. Ennek rendes fúró geometriája van, csak trükkös a vágóél.

Előzmény: rezgaras (45479)
skiss64 Creative Commons License 2022.05.09 0 0 45481

Rendben.

Előzmény: KART EMG (45478)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.09 -1 0 45480

Érdekelt ez a folyékony zsír...

https://hu.frwiki.wiki/wiki/Consistance_d%27une_graisse_lubrifiante

Jópofa az élelmiszer termékekhez hasonlítani a konzisztenciát. Így legalább el lehet képzelni egy laikusnak is.

Előzmény: szakmókus (45468)
rezgaras Creative Commons License 2022.05.09 0 0 45479

Ezt nem egészen értem. A lapos végű fúrót nem lehet pontozóval beütött helyre megindítani (kézzel), tehát jobbára csak CNC fúráshoz jó. De hogyan szedi ki a magot? Vagy előtte befúrsz kisebb fúróval?

Megpróbáltam olyan 4 élű maró szerszámmal, aminek az egyik éle a központig megy - pont azért, hogy teli anyagba lehessen vele befúrni, de elég bajos volt (ment, de nagyon lassan, nagy erővel csak). Amikor befúrtam előtte egy jóval kisebb fúróval, sokkal könnyebben vitte. Amúgy én is pont úgy szoktam a zsákmenetet készíteni, mint  skiss.

Előzmény: CNC guru (45476)
KART EMG Creative Commons License 2022.05.09 0 0 45478

Köszönöm a felajánlást, ha közelebb nem találok árban elfogadhatót, akkor tőled is kérek árajánlatot (Már megint az a fránya ár). Szép darab lehet a géped, a lathes.co.uk-n megnéztem milyen. 

Üdv.

Előzmény: skiss64 (45461)
jalpar Creative Commons License 2022.05.09 -2 0 45477

"Fenékfúrónak hívják, [...] Nem azonos a telibefúróval."

Mi a különbség? A "telibefúró" elég fura név, elég gyakran fúrunk telibe sima fúróval.

Én a "hosszlyukmarót" ismerem, ez olyan ujjmaró, aminek  a keresztéle (általában a 4 közül kettő) beér a tengelyig, és lehet fúrni is vele.

Elég valószínűtlen, hogy az 4.2-es méretben (az M5 magmérete) lehet ilyet elfogadható áron kapni.

Bár lehet, megfelel erre a 4-es méret is, a menetfúró valahogy ledrehálja majd azt az egy tizedet valahogy. (Vagy beletörik).

"A fenéktől induló menetet pedig menetmaróval lehet megoldani, de ez már végképp CNC-s műfaj."

Vagy: be kell áldozni egy menetfúrót és leköszörülni a végéről a bekezdő meneteket. Kisiparilag egy utolsó fázisban ezzel tökéletes tövigmenetet lehet csinálni.

Előzmény: CNC guru (45474)
CNC guru Creative Commons License 2022.05.09 0 0 45476

Felesleges a 118 fok, rögtön 180 fokossal kell fúrni. Ledöbbentem, hogy milyen szépen fúr, szebben/jobban mint a hegyes fúrók. Én korracélba mentem vele, egyszerűen hihetetlen. Most már a machtechet várom, hogy valami zonderangebot legyen, mert vennék egy talicskával ilyet.

Előzmény: skiss64 (45475)
skiss64 Creative Commons License 2022.05.09 0 0 45475

Kifúrod magméretre 118 fokossal a megadott mélységre, majd 180 fokossal kifúrod a kúpos részt. Menetfúróval megcsinálod a menetet, majd egy másik menetfúróval-amiről leköszörülöd a bevezető részt-végig vágod a menetet.

Előzmény: occseb (45473)
CNC guru Creative Commons License 2022.05.09 0 0 45474

Fenékfúrónak hívják, 180 fokos a vége, én is most kezdek áttérni rá a zsákfuratos meneteknél. Nem azonos a telibefúróval.

A fenéktől induló menetet pedig menetmaróval lehet megoldani, de ez már végképp CNC-s műfaj. Már a fenékfúrás is, mert kézzel olyan előtolást nem tudsz neki adni ami kell hozzá.

Ezekkel a fenéktől induló menetet tudsz csinálni.

Előzmény: occseb (45473)
occseb Creative Commons License 2022.05.09 0 0 45473

Tudnátok mondani olyan szerszámtípust amivel a lehető legrövidebb előfúrás elég a menet előfúrásához?

Van egy M5-ös menet egy acélöntvény alkatrészben (menethossz: 7mm -0/+0,5; előfúrási hossz: 9,5mm -0/+0,5) aminél le kellene csökkenteni az előfúrási hosszt mert kevés falvastagság marad alatta.

Ae előfúráshoz a normál csigafúró helyett is valamilyen sík homlokfelületű telibe fúróra gondoltam, és ezt párosítanám a lehető legrövidebb előfúrási hosszal, amit enged a menetfúró szerszám, úgy hogy a menethosszhoz ne kelljen nyúlni.

Köszi a meglátásokat!

Bicajos2021 Creative Commons License 2022.05.09 0 0 45472

Köszönöm, valami ilyesmi járt a fejemben, de kellett a megerősítés!!! köszönöm a motorra adott ötletet, de kiderült, Kínából ezermillió tipus (gyártmány)rendelhető választható fordulatszámokkal,  nevetséges árakon, nincs kétezer forint az egyik, másik persze tizenezres, de az nagygépekre van. Az elektronikus fordulatszám szabályozásra már van kínai kütyüm. Persze, nagyon jól működik a kézzel tekerés, csak a gépecske kialakítása miatt állandóan ütközik a kezem a keretbe - meg szeretek játszani a kisgép továbbépítésével.

Előzmény: lacibá70 (45467)
tangerine Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45471

Ja benéztem, neked M1.25 kell. Bocs.

Előzmény: KART EMG (45440)
tangerine Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45470
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45469

Az anyás megoldást nem ismertem. Ez a másik lesz nálam.

Előzmény: Jani301 (45464)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45468

"... itt is áttértem a folyékony zsírra."

Olyat még nem használtam de a gőzhenger olaj mintha méz szerűen viselkedett volna.Hogy szivattyúzható legyen fel kellett melegíteni.

Egy gyártó a sarokcsiszolóihoz kétféle tubust ad amit előtte össze kell keverni.Szürkés színe lesz. Az sem marad a helyén mint a sima zsír, de mégsem olaj.

Előzmény: mérnökferi (45458)
lacibá70 Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45467

Az előtoló motor fordulatszáma nagyban függ a főorsó fordulatszámától, hiszen fordulatonkénti előtolást adunk meg. Így ki is számolható a kívánt motor fordulat. Ismerjük a menetes orsó emelkedését.

Vagy kevésbé tudományosan: Amikor kézzel tekered, próbáld megszámolni egy perc alatt hány fordulatot tekersz a leggyakrabban használt főorsó fordulatszámoknál.
Egy autó ablaktörlő motor lenne talán a legolcsóbb, úgy tippelek ezt még lassítani kéne áttétellel, (pl bordásszíj) és ennek lehet a fordulatszámát is szabályozni egy kis elektronikával. És a 12V miatt az érintésvédelem sem jelent nagy gondot.

Előzmény: Bicajos2021 (45466)
Bicajos2021 Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45466

Üdv Urak, van egy kis kínai esztergám, szeretném a 'hosszorsót' (előtoló?) motorizálni, általános esztergáláshoz mekkora fordulatú motort alkalmazzak? Köszönöm előre - egy öreg lámer.

mlas45 Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45465

Tárcsa csapágyazása: ha szét van szedve, egyszerűen... egyik kézzel fogod a levett ház-fedelet, másikkal a flex korongot, és mozgatod - alig érezhető kottyanása lehet csak, vagy annyi sem.

A kis kúpkerék, ha mozog, attól ne ess kétségbe, hajtás közben az erő a helyére feszíti. Persze azért annak se szabad nagyon kotyognia rajta, dehát teszkós flex, ugye :))

Nekem is van egy ilyen flexem, egy hétig ment, letörtek a fogak a kis kerékről. Elmentem, vettem a lengyel piacon fogaskerék párt, majdnem annyiért, mint az egész gép volt... összeraktam, azóta is jó, pedig ez 30 éve (!!!) volt. Pár éve a tárcsa golyós csapágyát cseréltem, mert már zajos volt, lógott.

A dolog pikantériája, hogy ezt a gépet használom csempét meg falhornyot vágni, egy szegmentált tárcsa van rajta. A drága, jó minőségű gépemet nem akarom porban kínozni. Ezt nem sajnálom, erre van tartva, de bírja...

Előzmény: koffeinmentes sör (45444)
Jani301 Creative Commons License 2022.05.08 0 1 45464

Megpróbálok még egyszer segíteni ....

De !!!!

Két tengely van . 

Egy a csiszoló tárcsáé ,a másik a forgórészé ,próbáld ezeket értelemszerűen használni .

A HARMADIK KÉP EGY MÁS MEGOLDÁS .

Nem szedtem szét semmit ,így van régóta ....

Előzmény: koffeinmentes sör (45462)
Csuhás Creative Commons License 2022.05.08 0 2 45463

Nézd, van egy nagy sebességű fogaskerék hajtásod aminek minden eleme lötyög. Egy ilyen hajtás pár tized mm elmozdulásra is rosszul kapcsolódik és zörög. Az elmondásod alapján csoda hogy még nem daráltad le a fogazást a kerekekről ( Vagy már a nagyját ledaráltad csak még nem vetted észre ) Meg kell szüntetni a lötyögéseket és hézagoló gyűrűkkel bejátszani hogy normálisan kapcsolódjon a kerék. A zsír mellé kell egy kis olajat önteni hogy híg trutyi képződjön ami befolyik a fogaskerékhez és nem csak a házhoz ragad. Ha így egy kicsit összejáratod akkor használható marad. De ha ehhez nincs kedved akkor hajítsd ki az egészet, és vegyél egy normálisabb szerszámot. 

Előzmény: koffeinmentes sör (45462)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.05.08 -1 0 45462

Na de nem azt mondom ezzel, hogy elforog a kúpkerék a tengelyen, hanem jobbra-balra holtjátéka van forgásirányban. (És tengelyirányban is van előre-hátra csúszása.) Mielőtt harmadszor is szétszedem, én ezen semmiféle szorítóanyát se láttam. A tengelynek nem is volt túllógó része.

És amit eddig nem említettem, a főtengely felső csapágyának (ami a szöghajtásba vezet be) is van előre-hátra holtjátéka. Ezt sem nagyon tudom mire vélni.

Előzmény: mérnökferi (45458)
skiss64 Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45461

Német esztergámhoz (Heivil) készítettem már ilyen fogaskereket. Ha jó modulmaróval készített és ha  közelebb (Gyöngyös) nem találsz gyártót akkor meg tudom csinálni.

FeZ_ Creative Commons License 2022.05.08 0 1 45460

"Szerintem náluk le is adhatod, mert nekik szerződésük van az ilyen elszállítására."

Nekik az elszállításért fizetniük kell. Ettől függetlenül sok műhelynek van fáradtolaj kazánja, azok biztosan szívesen fogadják. (Bp-en én is tudok mondani helyet, ahol örülnek neki)

Előzmény: mérnökferi (45459)
mérnökferi Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45459

Én sok dologra felhasználom a fáradt olajat! Sőt nem keletkezik nálam elég, van, hogy kérnem kell autószerelőktől. Szerintem náluk le is adhatod, mert nekik szerződésük van az ilyen elszállítására.

Előzmény: default6 (45452)
mérnökferi Creative Commons License 2022.05.08 0 1 45458

Én nem pontosan értelek. A forgórészen mozog a kis kúpkerék, azt se értem hogy lehet?! Az én gépeimen (amit eddig javítanom kellett közülük), a kis kúpkereket a forgórész végén lévő anya szorította neki a tengely vállának, mindenféle retesz nélkül. Az nem mozoghatott, mert akkor nem is hajtott. A kúpkerék és a tányérkerék kapcsolódásának viszont kell játékának lenni. Volt olyan gépem, amibe kúpkerék csere után vastagabb papírtömítést vágtam, mert kicsi volt a holtjáték és nagyon melegedett a szöghajtás. Tele se szabad tömni zsírral, mert akkor meg a súrlódástól melegszik. Mind "kijárja" a fogaskerekek közül a zsírt. Én mezőgazdasági gépes tapasztalatom alapján, itt is áttértem a folyékony zsírra.

Őpoiuztrewq12 Creative Commons License 2022.05.08 0 1 45457

Néhány éve - amikor kisebb építési bővítési munkák folytak nálunk, volt tapasztalatom a hulladékudvarral. Jó tapasztalat volt, nem kellemetlen. Építési sittet naponta 150 kg-ot ingyen befogadtak, ha felmutattam a lakossági kommunális hulladék szállításra fizetett díjról szóló igazolást.

(A hulladékudvar egyébként tisztább, rendezettebb, mint sok budapesti kerület utcája.) Veszélyes hulladékot még nem adtam le náluk, de láttam, hogy az építési sittnél kisebb térfogatú különféle veszélyes hulladékokat elkülönített konténerekbe gyűjtik.

Előzmény: ipari forradalmár (45456)
ipari forradalmár Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45456
KART EMG Creative Commons License 2022.05.08 0 1 45455

A koszos olajat flakonban nem lehet a benzinkúton hagyni? A közelemben egy MOL kutnál lehetett egy időben, nem tudom, hogy most mi a helyzet.

Előzmény: KART EMG (45454)
KART EMG Creative Commons License 2022.05.08 0 1 45454

Nagy mennyíség nekem még nem keletkezett. A kis adagokat felitatom háztartási papírtörölközővel amit tűzgyujtáshoz használok el. De komolyabb adag kezelése engem is érdekelne.

Előzmény: default6 (45453)
default6 Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45453

Úgy értem tőlem mint magánszemélytől

default6 Creative Commons License 2022.05.08 0 1 45452

Ti mit tudtok csinálni azzal a sok retekkel ami kijön egy régi gépből?

Leengedem a regi olajat, kimosom gázolajjal a váltót, kimetegetem a talpábol az emulziot. A lefolyóba nem szivesen önteném be ezeket, magánszemélyként meg ilyet nem vesznek át 

default6 Creative Commons License 2022.05.08 0 1 45451

A fog osztást nem láttam hogy csinálja, lehet h kicsit be is lealudtam,  a maradék fogakhoz tudott volna indexelni vmi egyszerű rugós mechanizmussal

Előzmény: ruzsa janos (45443)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.05.08 0 1 45450

keményforrasztásnál használt sárgaréz forraszanyag, közben pedig boraxba mártogatja.

Előzmény: koffeinmentes sör (45445)
Csuhás Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45449

Nem normális a kotyogás, megtaláltad a rezonancia okát. Ha jobbat nem találsz csapágyragasztóval ragaszd fel a tengelyre.

Jani301 Creative Commons License 2022.05.08 -1 1 45448

Elég furfangosan tudják megoldani a forgórész kiskerék felőli csapágyazását .

Belülről van egy tartólemeze álltalában ,és persze a két csavarja is belülről .

Na , ahhoz nem lehet hozzáférni . Ki kellene tolni a csapágyból a forgórészt ,

csak hát az keményebb dió mint a többi része , nem tudom mi a trükkje a szétszedésnek .

Pedig ott lesz a csapágyhiba vagy a lazulás .

Nem éri meg javítani , de hogy nézne az ki hogy pont egy ilyen vacak tol ki az emberrel :)

A következő hozzászóláshoz , sárgaréz forrasz az a sárga fém .

szakmókus Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45447

"...normális jelenség, hogy a főtengely kis fogaskerekének holtjátéka van a tengelyhez képest?"

A tengely irányban nem. 

szakmókus Creative Commons License 2022.05.08 0 1 45446

Még ha behatárolnánk is a hibát,a vele eltöltött idő, esetleges alkatrész forint helyett húsz ezer forintért kapsz már jobb nevű gépet rezonálás menteset.

Megjegyzem volt egy T.I.P sarokcsiszolóm, bántóan sokáig szolgált relatíve csendes futással.

Míg egy szegecs emblémás a gari időn éppen hogy átesve forgórészhibás lett. Bár azt sokat használtam csökkentett fordulaton akkor sem nagyon terhelve.

A cég alkatrész keresőjében a típus ismert de a sok számjegyű azonosító száma nem. :(

Előzmény: koffeinmentes sör (45437)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45445

Az a sárga fém mi volt, amivel feltöltötte?

Előzmény: ruzsa janos (45443)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45444

Reggel szétszedtem még egyszer, hogy a szomszédok nehogy lemaradjanak róla, de továbbra se szűnik a rezonancia :)

Viszont az normális jelenség, hogy a főtengely kis fogaskerekének holtjátéka van a tengelyhez képest? Tengelyirányban 2 mm, elfordulásra 1 mm. A fogakat épnek gondolom, nem tűnnek kopottnak sem. Barkács célokra használom csak, nem gyakran.

Mielőtt harmadszor is szétszedem, kérdeznék, hogy a tárcsa csapágyazását miként tudnám ellenőrizni?

Előzmény: mlas45 (45442)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45443

Jó kis türelemjáték így kézzel kivésegetni a fogárkokat.

Igen. És valószínűleg két lehetősége volt: vagy megcsinálja így, vagy sehogy.

Előzmény: somytomy (45438)
mlas45 Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45442

Hát a vasárnapi flexelést felénk kertvárosban nem nézik jó szemmel a szomszédok! :DDD

Jól megnézted a kis fogaskereket? nem hiányzik fog? Meg a tárcsa csapágyazása is fontos, az olcsó flexekben az hamar tönkre megy, és akkor jön a rezonancia.

Előzmény: koffeinmentes sör (45437)
mérnökferi Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45441

Oszloposat vegyél!

Előzmény: SaCa92 (45439)
KART EMG Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45440

Sziasztok!

Van egy 100 éves német Erlich esztergám. A főorsó csapágyfelületei erősen berágódtak. Ezt javíttattam 2 lépésben. Először fémszórattam elektromos eljárással. Majd köszörültettem MUM.21 tanácsa alapján: motorfelújító műhelybe vittem, ahol motor főtengely köszörűn köszörültettem. Ennek az az előnye, hogy pontosan be lehet állítani a körfutást kiválasztott referencia felületekre. Néhány képet is felrakok.

Ilyen volt:Ilyen volt.

A berágódás közelről:

Ilyen lett:

A lakatszekrényben van egy erősen sérült M1.25 Z=60 fogaskerék, ilyen:

Van-e valakinél elfekvőben fenti paraméterű fogas, amiből a képen láthatót ki lehet alakítani? Vagy tud valaki ajánlani műhelyt, ahol le tudnám gyártatni? Powerbelt és társai nem árul M1.25 fogaskereket.

Üdv.

SaCa92 Creative Commons License 2022.05.08 0 0 45439

Jó napot! Eljött az ideje hogy vásároljak egy régebbi gépet a mostani Parkside helyett kérdés hogy a képeken látható két gép típus közül melyik volna jobb választás? Esetleg van valakinek tapasztalata használattal kapcsolatosan?

somytomy Creative Commons License 2022.05.07 0 0 45438

Jó kis türelemjáték így kézzel kivésegetni a fogárkokat.

Előzmény: ruzsa janos (45435)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.05.07 0 0 45437

Ért valaki a kisflex lelkivilágához? Eszméletlenül rezonál alapjáraton. Valami tescós kisflex. Eddig is csinált ilyen rezonálást bekapcsoláskor, hallásra ilyenkor nem is tud 100%-ig felpörögni. De abbahagyta, ha oldalra billentettem, vagy pedig marokkal rászorítottam egyet a műanyag házra. Akkor onnantól zörgés nélkül szépen forgott. Most már nem hagyja abba sehogy se.

Szétszedtem, nem láttam semmi problémát, leszámítva, hogy a hajtóműben a fogaskerekek kijárták magukból a zsírt a falra. Azt visszajuttattam rájuk. A szénkefe szerintem ép (nem szoktam motort berhelni, de ha fél centi fekete látszik belőle, azt én úgy értelmezem, hogy nincs elkopva). Az alapi csapágy rendesen jár. A gumiszilentje a házba is és a csapágy köré is szorosan illeszkedik, ép.

Holnap reggel vasárnap, jó lenne, ha tudnék flexelni.

Atis57 Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45436

Szia!

Ez igy elég preciz.

Én a 70-80s években még olyanokat láttam amiben csak a csavar volt. S az is működött sok-sok évig.

Himbás olajszivattyú hajtóműben fogak helyett 6-6 csavar ? simán reszelővel kialakitva a fogméret.

Előzmény: ruzsa janos (45435)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45435

Hátha nem volt még.

https://youtu.be/Nd6m-FdoheQ

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45434

Köszönöm a segítséget! Én is megtaláltam a gúglitérképen csak a kép 2019-ben készült és nem voltam biztos a telefonszám létezésében. Sajnos csak hétfőn tudom felhívni.

Előzmény: somytomy (45429)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45433

Volt egy ilyen érzésem, hogy a dolgok azok, amit leírtál, de nem voltam benne biztos, mivel soha nem tanultam ezeket csak olvastam róluk. :) Ezért nem tudom ellenőrizni, hogy melyik jó.

Előzmény: tangerine (45427)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45432

Lehet használni három fázissal is de gyárilag egy fázisra volt kötve és ment is minden irányba normálisan.

Előzmény: bigyusz3 (45426)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45431

Én csak egy biztosítékot láttam és az ment ki. Ha kicserélem, akkor megint beindul egy másodpercre.

Előzmény: rezgaras (45425)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45430

A gépet többször is használtam és működött "rendesen". A Szovjetek nem nagyon végeztek jó munkát és azt szerettem volna helyrehozni, mielőtt normálisan használom. Hiába öreg a motor, de nincsen benne kilóméter és többször működött, ezért gondolom, hogy az elektronikában keletkezett hiba.

Előzmény: szakmókus (45417)
somytomy Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45429

Na, csak sikerült a neten is megtalálni: Schön villanymotor-javító műhely

A cégtábla szerint műszerés is, gondoltam egy motorindító áramkörrel kapcsolatban akkor is tudnak segíteni, ha nem magával a motorral van a baj (ami a leírtak alapján amúgy szerintem sem kizárható). Én egyszer kis hálózati trafókkal kapcsolatban kaptam tőlük ingyenes szaktanácsadást.

Előzmény: Pistike192 (45416)
tangerine Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45428

Nem, ez gyárilag így van bekötve. Ha viszont jó a motor, akkor alkalmas frekiváltós átalakításra. Sokan használják úgy. Nálam a motor volt szar, de nem teljesen. Működött, de nagyon melegedett (égette a kezem), aztán csak megállt, mert a motorvédelem kikapcsolta. Egyre rövidebb ideig ment lekapcsolás nélkül. A biztosítékot viszont sosem verte le. Lehűlés után újra ment (egy ideig).

Előzmény: bigyusz3 (45426)
tangerine Creative Commons License 2022.05.06 0 2 45427

Még ennyit tudok hozzátenni, amennyire emléxem (mert már régen szereltem):

Az indítókondi (C1) a 3db fényes kocka, az üzemi kondi a nagy, hengeres.
A zölddel jelölt fekete bakelit kapcsoló indítja a motor előre vagy hátra. Ezt mozgatja az indítókar.
Az SB2 a fő bekapcsoló fekete gombja. Megnyomáskor meghúz a relé (KV) és öntartásban marad az egyik érintkezőjén keresztül egészen addig, míg meg nem nyomod a piros gombot (SB1), ami elengedi a relét.
A lilával jelölt kerek cucc az egy mezei földelt konnektor fejreállítva. Elég érdekes megoldás, sokára jöttem rá. Le lehet húzni a villáról de elég nehezen jött, ha jól emléxem.
A sárgával jelölt fehér(beige) dobozka a motorvédő áramkör. Van benne valami áramra melegedő cucc (bimetál vagy ellenálláshuzal nem emlékszem már) Ha tartósan sok áramot (2,6 Amper) vesz fel a motor akkor túlmelegszik, és lekapcsolja a motort. Csak ideiglenesen, ha visszahűl akkor újra működik. Úgy rémlik szegecselve van, de ha kifúrod a szegecseket, akkor szét lehet szedni ezt is megvizsgálni.

bigyusz3 Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45426

Leírtad a problémát!Jelen pillanatban 1 fázisra kötött motor!

Akkor feltételezem eredetileg 3 fázis és az elektronka is!A kettőnek a forgásirány váltása nem ugyanaz!

Előzmény: Pistike192 (45387)
rezgaras Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45425

Az egy másodperc késés, meg a kapcs. rajz is arra utal, hogy van a vezérlésben egy indító rész, ami kb. 1 másodpercig van bekapcsolva, utána átvált az állandó üzemmódra. Feltételezhetően az állandó üzem kapcsolásában van a hiba. De a kapcsolási rajz alapján két biztosítéknak kell lenni benne, mindkét üzemmódhoz egynek.

Előzmény: Pistike192 (45397)
rferi Creative Commons License 2022.05.06 -3 0 45424

4301 ahogy én tudom annyira nem jó forgácsolni, ausztenites.

Forgácsolni a Ferritesek jók, 1.4000, 1.4003, 1.4016, 1.4105, 1.4512, 1.4113, 1.4509, 1.4510

Előzmény: Holding91 (45423)
Holding91 Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45423

Köszönöm a linket.

Ahogy látom ez mind szénacél.

Maradok a rozsdamentes ötletnél vagy ha azt nem kapok akkor alumínium.

16db 75mm hosszú kellene ebből 10re volt anyagom (10×1,5)amire ma rá is lett már vágva,maradék 6dbra kell anyag de ha nemkapok rozsdamentest maradok az aluminiumnál.

1.4301 jó rá ?heg varratos azt kapnék

Előzmény: rferi (45420)
szabad paraszt Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45422

Szia,

küldtem levelet, köszönöm az érdeklődést.

szp

Előzmény: kart E1 (45421)
kart E1 Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45421

Szia ! Kérnék egy e-mail címet . Érdekelne a gép!

Üdv: Sándor

Előzmény: szabad paraszt (45411)
rferi Creative Commons License 2022.05.06 -2 0 45420
Előzmény: Holding91 (45414)
rferi Creative Commons License 2022.05.06 -2 0 45419
rferi Creative Commons License 2022.05.06 -2 0 45418

Én vettem már 75mm hosszút, acélt, kadmiumozottat, de nem tegnap, az tény.

Erre a feladatra simán jó, amit kigondoltál, de azzal azért még futhatsz egy kört, hogy honnan lesz olyan rozsdamentes acélcsöved, ami forgácsolható anyagból van. Amikor azt keresed, erre figyelj, kérdezz rá miből van, mert többféle rozsdamentes ötvözetet forgalmaznak, és legtöbbje nem forgácsolható. Azokra nem vágsz menetet.

szakmókus Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45417

"de mivel nem a motornak van baja"

Ezt miből gondolod? Azt írtad: "A motor beindítása után egy másodperccel kiég a biztosíték." 

Felpörög az a motor? Nincs rendellenes hangja?

A motort kellene először megvizsgálni,legalább áramot mérni. A többi elektromos szerkezet aligha produkál ilyen biztosíték kiolvadást.

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45416

Budapesten elviszem bárhova, ha valaki megnézné, de mivel nem a motornak van baja, azért a tekercselő nem hiszem, hogy tudna segíteni. Azért megpróbálok velük beszélni. Ha tudnál adni egy elérhetőséget azt megköszönném! 

Előzmény: somytomy (45415)
somytomy Creative Commons License 2022.05.06 0 0 45415

Mennyire mozgatható ez a gépészet? Én a Rökk Szilárd utcában tudok egy motortekercselő/műszerész műhelyt, de azt így meg nem mondom, hogy házhoz kimennek-e.

Előzmény: Pistike192 (45405)
Holding91 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45414

Igen.Ezekbe 75mm hosszú van de ilyen méretet sehol se találok.

Ha gyárit lehetne kapni lehet megoldódna egy alu anyával nem pedig szénacélal.

De mivel nem találok gyárit így  gondoltam megcsináltatom  rozsdamentesből+rozsdamentes anya úgy már tuti tartós lenne.

Előzmény: halaloszto (45413)
halaloszto Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45413

Az a cső az szabvány. Kapsz villanyosboltban. Legalábbis 30 éve kaptál, mostanában nem vettem.

Előzmény: Holding91 (45412)
Holding91 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45412

Kerti kandeláberhez kell.

Kis menetes csővel van összecsavarva a részei.Ami 10x1 anyával rávan kontrázva.De a szénacél anyát az idő megette és a kis csövek az anyánál eltörtek.20darabból eddig 3.Így gondoltam lecserélem mindbe.

Előzmény: rferi (45409)
szabad paraszt Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45411

Kedves Fórumtársak!

A segítsegeteket kérném egy esztergagép beárazásában.

Adott egy aradi SNB-400-as eszterga. 400mm forog el, csúcstávolság: 750mm, tömeg: 2,2t, gyorsjáratos, 7,5Kw, stb. Itt található a gépkönyve.

Sajnos rá kellett jönnöm, hogy az én műhelyméretemhez és igényeimhez ez a gép nagy. Két hobbim van és a fával foglalkozó az erősebb és tervezek egy rendes körfűrészt, de sajnos csak valaminek a rovására férne csak be.

Vagy kisebbre cserélném (már-már ceruzahegyezőre gondolok), vagy eladnám (aztán vennék egy kisebbet).

Jelenlegi állapot:

- kb.: 1,5-2 éve vettem, azóta letakarva áll :(,

- villamos rendszerét fel kell újítani, de legalaább is rendesen átnézni, mert amikor megvettem minden pörgött forgott, de azóta valami elszállt (amúgy is kisebb motor+frekiválóra akartam cserélni a gyári 7,5Kw-os meghajtást),

- kell egy alapos takarítás,

- képeket csatolok a jelenlegi helyzetről.

Ha elszánom magam az eladásra, akkor mi lehetne a korrekt ár, amiért elmegy, de nem is kell valami balekra várnom évekig, illetve mennyivel lehetne erősebb az eladási ár, ha a villamos felújítást (inkább akkor modernizálást), takarítást elvégzem?

Természetesen vannak már tartozékok is (kések, tokmányok, olasz késtartó néhány betéttel, stb.) Az is menne vele, mert a kisebbre biztos nem lesz jó.

Ha esetleg valakinek megtetszene, vagy ismer valakit, akit érdekelhetne ... szóval minden segítséget megköszönök.

és akkor néhány kép.

ksanyi52 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45410
Előzmény: Holding91 (45408)
rferi Creative Commons License 2022.05.05 -2 0 45409

Ez két dolog.

1: a menetet rá lehet vágni. Az M10x1 menetnek 9mm a magmérete, tehát marad fél mm falvastagság a menet mellett, mivel a cső furata 8mm.

2:nem tudhatjuk, hogy mi neked a túl vékony falvastagság, ami miatt semmit sem ér a menet.

Ha, daruzáshoz akarod használni, valszeg nem fog érni semmit, de, ha mondjuk egy kétkaros csillárt akasztanál rá, arra valszeg jó lesz aluból is..

Előzmény: Holding91 (45408)
Holding91 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45408

Sziasztok!

10x1mm-es rozsdamentes csőre lehet vágni 10x1es menetet?

Vagy túl vékony marad a falvastagság és kb semmit se ér?

Nem vagyok szakmabeli  bocsi ha hülye kérdés.

tangerine Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45407

Én nem vagyok BP-i, és annyira szaki sem.

Előzmény: Pistike192 (45405)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45406

Amit tudtam, megnéztem.

Előzmény: Atis57 (45404)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45405

...ezért lenne szükségem egy budapesti szakira, aki ért hozzá és bevállalná, hogy megnézi személyesen.

Előzmény: tangerine (45401)
Atis57 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45404

Szia!

Azért a B verziót végig próbálhatnád!  nem vesztesz vele  semmit se!

Előzmény: Pistike192 (45403)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45403

Legszivesebben elvinném egy budapesti hozzáértőhöz, ha jelentkezne itt valaki! Ha tudtam volna más lehetőséget a javításra vagy az átnézésre, akkor ott csináltattam volna. Nem szeretek írogatni(gondolom, hogy látható a sok hozzászólásomból) :).

Mechanikailag és minden szempontból rendben van. Minden forog és működik rendesen. Újszerű, gyári állapotban van. Sok évvel ezelőtt vettem, alig használtan és azóta kb 1 órát ment összesen. Két indítással ezelőtt még működött.

Előzmény: Atis57 (45402)
Atis57 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45402

Szia!

Igen...........innen , mennyire vagy felkészült? (műszerek-gyakorlat )

Mechanikailag rendben van? szorulás, csapágyhiba ?két ujjal elforgatható az ékszij?

A verzió;  melyik kondi hibásodott meg ? kikötni, kisütni, kapacitás mérővel megmérni.

B verzió ; kötéshibák--minden kötést átnézni, a csavarosokat utánahúzni, a forrasztásokat újra forrasztani...

C verzió ; motorhiba ? A tekercseket megmérni, ill 20-45V közötti feszültséggel megnézni (álló helyzetben kb innnnnnnen van névleges árama ) 

Esetleg a leszerelt motort  kipróbálni magában?  s áramot mérni.

Hát ezek után egy villanyszerelő közreműködése következne.

Előzmény: Pistike192 (45390)
tangerine Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45401

Hát sajnos távolról nem lehet megmondani mi lehet a gond. :( 

Előzmény: Pistike192 (45399)
tangerine Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45400

Hát sajnos csak ilyen van. :)
De ha megmutatod egy villanyszerelőnek, ő valószínűleg eligazodik rajta (legalábbis a rajzon)

Előzmény: Pistike192 (45398)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45399

A relé kapcsol új biztosíték esetén. Ha kiég a bizti, akkor már nem kapcsol.

Előzmény: tangerine (45396)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45398

Oroszul tanultam de nem tudok. Ez az írás ha kínai lenne, akkor is egyformán érteném az orosszal. :)

Előzmény: tangerine (45395)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45397

Nyomógombos a szerkezet. Ha belerakok új biztosítékot, akkor bekapcsolható. A motor beindítása után egy másodperccel kiég a biztosíték.

Előzmény: tangerine (45396)
tangerine Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45396

Megnézném a relét, hogy nem égett-e össze az érintkezője. A ki-be kapcsolásra két gomb van, vagy egy forgókapcsoló? Nekem gombok, de láttam kapcsolós verziót is.

Előzmény: Pistike192 (45391)
tangerine Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45395

Elvileg ez a bekötési rajza:

tangerine Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45394

Van benne egy hőkioldó is valamelyik fehér dobozban. Én is szívtam vele, nekem a motor volt szar (melegedett). Aztán áttekerték, és ugyanúgy melegedett majd egyszer jól meg is b*szott, akkor tényleg leoldott a fi relé. :)) Végül kapott egy új (lassabb) motort + frekiváltót.
Egyébkét 3F motor 1 fázisra kötve.

Előzmény: Pistike192 (45383)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45393

A bojlerben van, a házban szerintem nincsen külön.

Előzmény: tangerine (45392)
tangerine Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45392

A fi relé a házadban van (ha van) nem ebben. :)

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45391

A biztosítékot lövi ki. Nemrég még működött. Nem értek annyira az elektronikához, de szerintem fi-relé még nem volt 50 éve. 

Előzmény: rferi (45389)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45390

Csak egy biztosíték van benne. Üvegbitosíték T5L250V. Legszivesebben elvinném valakihez Budapesten! Sajnos nincsen olyan ismerősöm, aki értene hozzá. 

Előzmény: Atis57 (45388)
rferi Creative Commons License 2022.05.05 -2 0 45389

Ez minimum tartalmaz egy hálózati zavarszűrő részt is, ahogy elnézem.

A biztosítékot lövi ki, vagy a fi-relét?

Ha ez utóbbit, azon nem csodálkozom, szokásuk nekik. Olyankor a szűrőt kell kicsípni belőle, mert az mindig féloldalas terhelést ad a földhöz képest, és erre a fi-relék ugranak.

Atis57 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45388

Szia!

Ehhez néhány adat szükséges;   motor adattábla, mekkora és melyik biztit dobja ki?

persze a hiba többféle is lehet, s a távjavitás nem mindig sikeres.

Egy villanyszerelő ismerős?

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45387

Most jelen pillanatban 1 fázisra kötött motor irányváltós elektronikája. Keresnék egy hozzáértőt, mert kilövi a biztosítékot.

Előzmény: Atis57 (45385)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45386

Universal TS-3

Előzmény: Vetesi75 (45384)
Atis57 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45385

Szia!

A villanymotor melletti dobozban ?

Inditó és üzemi kondik.Bár az a nyomógomb nem tetszetős.

Ettől még lehet a 3f motor átkötve 1Fázisra. -De lehet 1f motor is.

Vetesi75 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45384

Ezt milyen szerkentyűn lelted? Síkköszörűn (mágnesasztalon)?

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45383

Szervusztok kedves emberek!

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e itt olyan ember, aki látott már ilyet vagy tudja erről, hogy mi?

bigyusz3 Creative Commons License 2022.05.05 0 0 45382

Fúró üregelő a legjobb!Nincs párja!

halaloszto Creative Commons License 2022.05.04 0 0 45381

Nekem alig vannak vasas szerszámaim, alig nyúlok hozzájuk. Amikor arra járok, akkor spriccelek egy ködöt wd40ből a fiókba csak úgy telibe. Egész működik.

Előzmény: szőrmók (45380)
szőrmók Creative Commons License 2022.05.04 -1 0 45380

Én fegyverolajat használok.jobban tapad mint a normál.Viszont q-a drága.

rferi Creative Commons License 2022.05.04 -2 0 45379

Köszönjük!

Előzmény: Csuhás (45377)
KART EMG Creative Commons License 2022.05.04 0 2 45378

Sziasztok!

Pozitív fordulatot vett az Ebay-es vásárlásomat követő ÁFA fizetési mizéria. A postai ügyfélszolgálat az ígért határidőn belül kivizsgálta a panaszomat, a megküldött papírok alapján beazonosította a küldeményt, és így jogosnak ítélte meg az ÁFA visszatérítési igényemet. A csomagot feladó személy követte el ott a hibát, hogy egy azonosítót nem írt rá a küldeményre.

Ennek számomra az a tanúlsága, hogy legközelebb ilyen esetben egyből reklamálok a postai vámügyintézőknél, és nem várom meg, amíg a csomagot kikézbesítik (persze miután befizettem az ÁFA + vámeljárás díját).

Üdv.

Előzmény: KART EMG (45233)
Csuhás Creative Commons License 2022.05.04 0 5 45377

Olvasnivaló:

311
Guy Lautard
The machinist's second bedside reader
Canada 2005
Olvasgatnivaló gépészeknek két kötetben
https://data.hu/get/13287253/the_machinists_econd_bedside_reader_and_the_bullseye_mixture.pdf
https://data.hu/get/13287258/the_machinists_bedside_reader.pdf

312
Dr. Smóling Kálmán
Hőkezelési példatár
Mkk Budapest 1981
https://data.hu/get/13287255/smoling_kalman_hokezelesi_peldatar.pdf

313
Dr. Szombatfalvy Árpád
A hőkezelés technológiája
Mkk Budapest 1985
https://data.hu/get/13287254/szombatfalvy_arpad_a_hokezeles_technologiaja.pdf

314
Ernst Widmer
Frasen und verzahnen
Springer Basel AG 1979
https://data.hu/get/13287260/frasen_und_verzahnen.pdf

315
Holes, contours and surfaces
Located, Machined, Ground and Ispected by Precision Methods
The moore special tool company Bridgeport Connecticut 1954
https://data.hu/get/13287261/precision_methods.pdf

316
Wayne R. Moore
Foundations of mechanical accuracy
The Moore Special Tool Company 1970
https://data.hu/get/13287263/mechanical_accuracy.pdf

317
Marinescu ...
Handbook of Machining with Grinding Wheels
CRC Press
https://data.hu/get/13287264/marines_cuioan_handbook_grinding_wheels.pdf

Ráadás

https://data.hu/get/13287262/49_the_milling_machine.pdf

szakmókus Creative Commons License 2022.05.03 0 0 45376

Én nem tapasztalom hogy rozsdásodnának,elég kence jut rájuk használat közben. Az újak a tasakban már talán túlságosan is olajosak. 

Satupad fiók mélyén,fémdobozokban összehányva néha elfelejtve, belefolyt folyadékoktól előfordulhat.

Nálam fa dobozokban vannak szétválogatva méretenként így keresztbe nem fordulnak, a szárak összeérnek.

Az udvaron felejtett dolgok viszont gyorsan barnulnak.

Előzmény: koffeinmentes sör (45366)
Bicajos2021 Creative Commons License 2022.05.03 0 0 45375

Talán WD 40 lefújás? Én sima műszerészolajjal bekentem....

Előzmény: koffeinmentes sör (45366)
lacibá70 Creative Commons License 2022.05.02 0 1 45374

Ügyes dolgokat csinál az ausztrál kolléga, szoktam nézni a videóit. Két észrevétel jutott eszembe, nem kötözködni akarok, mindenki hibázik:
Ebben a videóban esztergát daruznak, főorsóra kötve sosem emelünk esztergát, súlyos szakmai hibának tartom, 1:15 nél:
https://www.youtube.com/watch?v=eqHZYj-5hWg

A másik dolog inkább jótanács. Ha valaki kiveszi a ágybetétet a nagyobb elforgás miatt, akkor takarja le a csatlakozó felületet pl. alumínium lenmezzel vagy legalább ronggyal. Ha megsérül a felület soha nem fog századra visszaállni az ágybetét, pedig ez nagyon fontos. A forgácsot se hagynám rápotyogni...

rezgaras Creative Commons License 2022.05.02 0 0 45373

Mint korábban megírtam, a nyomáskapcsolót én esztergáltam (hogy a forgácsolás témájánál maradjunk...)

Ebben a rugó épp olyan, hogy 5bar-nál kikapcsol, 4bar-nál bekapcsol. Nem dobom ki és nem veszek helyette másikat.

Amúgy korábban a kompresszorok nem mentek fel 8bar-ig. Még a biciklis is szabadkozott, hogy a virsli gumit nem tudja felnyomni 7,5bar-ra.

Valóban, a kompresszor kimenő szelepe is egy visszacsapó szelep. De pont emiatt a kompresszor és a tartály bemeneti visszacsapó szelepe között a csődarabot szándékosan nem tömítettem le tökéletesen, hogy a csőből a levegő elszökhessen két indítás között. De az is lehet, hogy a csőben annyira kevés levegő van, hogy már a kompresszor fél fordulata is felemeli a nyomást és a motor nem tudja átforgatni. Persze ez nem magyarázza meg azt az apróságot, hogy új korában miért nem volt ilyen problémája.

Szerintem ha a szelep egyben ki is engedi a levegőt, akkor nem egyszerű visszacsapó szelep, hanem egy mágnesszeleppel van kombinálva. Az azért már egy másik kategória.

Előzmény: Törölt nick (45350)
default6 Creative Commons License 2022.05.02 0 0 45372

Van egy videója arrol is, ahogy csinálta

Előzmény: rferi (45371)
rferi Creative Commons License 2022.05.02 -1 0 45371

Azért az az esztergatokmányos megoldás a szegnyeregnél tuti!

Előzmény: default6 (45364)
default6 Creative Commons License 2022.05.02 0 0 45370

Tanulságos amit szivott annak a nagy esztergának a vételével. Vannak ott is komoly szakemberek:

https://youtu.be/6PwyvY09Ab0

default6 Creative Commons License 2022.05.02 0 0 45369

Mondja is, hogy nem erdekes most annyira a kozpontosság, az ufyfelet az se erdekli ha 1mm t üt. Máskor fontos neki mikor az ilyenolyan végű hidraulikus hengereket ki kell órázni

Előzmény: Virbo (45367)
mlas45 Creative Commons License 2022.05.01 -1 0 45368

A Vidi elején megméri

Előzmény: rferi (45362)
Virbo Creative Commons License 2022.05.01 0 0 45367

Nem tudom mi lett ezekből a kis injekciós tűkből, de nem értem miért függetlenpofás van a szegnyeregben. Egy "mezei" tokmánnyal a szemmel láthatóan szép furathoz képest központosabban meg tudná fogni, negyed annyi idő alatt...

De nyilván nem fontos ha ledugózta őket :)

Előzmény: default6 (45364)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.05.01 0 0 45366

Hogyan óvjátok a fúrószárakat a korróziótól? Úgy értem, a rég használt fúrókon mindig talál az ember rozsdafoltokat, műhelyben, garázsban, de akár a lakásban tartott fúrók esetén is.

szakmókus Creative Commons License 2022.05.01 0 0 45365

Nem ez nem az a csavar. Ez rúdanyagból készült, nem úsztam meg a menetvágást de nem is bánom mert passzosabb lett mint már említettem. 

Gyakorlat volt ez nekem, a lapok beállítását derékszöggel az asztalhoz végeztem.

Az említett hozzászólás csavarjánál a kos szánfejhez (homlokához) tájoltam szintén derékszöggel. Mindkettő közel hasonló elfogadható eredményt hozott. 

(a gyalu is átesett egy kis ágyazat korrekción így most tájékozódom kisebb tét nélküli munkadarabokon)

Ez is csak próba. A felület hagy némi kívánni valót a mérést csoda hogy nem befolyásolja. Meg jó lenne a digitális helyett egy órás tolómérő.

Előzmény: Pijepapa (45363)
default6 Creative Commons License 2022.05.01 0 0 45364

A móka kedvéért befogott két 680 kilósat is. Mint az én esztergám. Úgy értem a súlya :)

https://youtu.be/Khg2-E12Um8

Előzmény: rferi (45362)
Pijepapa Creative Commons License 2022.05.01 0 0 45363

Időutazós lett a régi csavar?🙂

45278 6napja!

Előzmény: szakmókus (45361)
rferi Creative Commons License 2022.05.01 -1 1 45362

Szerintem nincs az 350 kiló, de combos egy darab, az tény.

A sugárfúrógép meg hát igen, azok ilyen kis cukik szoktak lenni! :D

Előzmény: mlas45 (45360)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.01 0 0 45361

25-ös húzott anyagból csak elkészítettem az új kés szorító csavart. Ez nem lötyög mint az M20 csavar, viszont egy rátekert anya sem. Ha már beállítottam az E1N menetvágásra gondoltam a régin átmegyek de kiderült hogy görbe is.

Előzmény: szakmókus (45289)
mlas45 Creative Commons License 2022.05.01 0 0 45360

Az ember feltesz síktárcsára egy 350 kg-os, 80 cm átmérőjű vasdarabot, megfogatja 3 csavarral, megtámasztja csúccsal. és kiórázza 2 századra... (9:40)

Nálam ez már egy 20 mm-es munkadarabnál is kihívás, szerintem új tokmányt kellene vennem... :D

Az oszlopos fúrógépe sem gyenge... (26:30)

https://www.youtube.com/watch?v=pmDeiqD5k2U&ab_channel=CuttingEdgeEngineeringAustralia

Jani301 Creative Commons License 2022.05.01 -1 0 45359

A többi része tiszta ,értem nem is vitatom .

Sőt nem is gondolkodtam a dolgon , míg más szóvá nem tette .

Ezen ne vitázzatok .

Előzmény: szakmókus (45358)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.01 0 0 45358

Belátom mindkettőtöknek igaza van.

Egyszer teszek fel órát hogy nézzem mennyi marad a közbenső szakaszban amivel már el tud indulni a kompresszor. (mivel nem működik a nyomáskapcsoló eme leeresztő funkciója.)

Az biztos hogy a tartályból gyorsabban le tudom ereszteni mint hogy üres legyen eme szakasz ami egy záródugó mellett engedi idővel a nyomást.Ekkor nem is tud elindulni. Mivel ez ritka eset, a visszakapcsolás rendszerint gond nélkül történik. (nem teljesen gyári készülék).

Előzmény: Törölt nick (45357)
Jani301 Creative Commons License 2022.05.01 -2 0 45356

A kettő között a maximális nyomás lehet akkor is amikor a tartály már üres.

Itt a bibi .

Előzmény: szakmókus (45354)
Jani301 Creative Commons License 2022.05.01 -2 0 45355

jaj :)

Az ominózus csőszakasz nyomása egyenlő a tartályéval , itt a bibi .

A visszacsapó szelep működtető rúgójának erejét , most elhanyagolnám .

Ennyi a hiba ,gondolom elírás .

Előzmény: szakmókus (45354)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.01 0 0 45354

Akkor írd le légyszíves miben tévedek. Akárhányszor gondolom újra nem tudok elszakadni ettől a gondolat menettől.

Ha nem üres az említett csőszakasz,álló helyzetből nem tud átfordulni a dugattyú. Ha már dolgozik a motor és a lendkerék már ez nem probléma.

Nekem ez a tapasztalatom és erre az elméletem.

Egyébként minek a visszacsapó szelep ha a kompresszoron biztosan van szelep,membrán, vagy bármi visszaáramlást gátló eszköz.

Előzmény: Törölt nick (45351)
Jani301 Creative Commons License 2022.05.01 -1 0 45353

Olvasd el még egyszer , szerintem egészen másra írta , elsőre nekem sem tűnt fel .

Előzmény: rferi (45352)
rferi Creative Commons License 2022.05.01 -2 0 45352

Nem butaság.

A kompresszor kimenőszelepe tulajdonképpen visszacsapószelep.

Előzmény: Törölt nick (45351)
szakmókus Creative Commons License 2022.04.30 -1 0 45349

Tulajdonképp a kompresszornak is van visszacsapó szelepe,és a tartály előtt is van.A kettő között a maximális nyomás lehet akkor is amikor a tartály már üres.Erre nem szeretnek a villanymotorok rádolgozni álló helyzetből.

Előzmény: szakmókus (45348)
szakmókus Creative Commons License 2022.04.30 -1 0 45348

A visszacsapó szelep és a kompresszor közötti csőszakaszból elengedi a nyomást. Így az első töltet ezt a teret tölti ki, de ekkor már a villanymotor már felvette a fordulatot. 

Nekem valamiért nem működik ez a szerkezet de van egy kis szivárgás az olaj leválasztón így csak akkor gond ha gyorsan elfogy a tartálynyomás és még nem szökött el a visszacsapó szelep előtt a nyomás. 

Előzmény: rezgaras (45345)
rferi Creative Commons License 2022.04.30 -2 0 45347

A tartályt töltő csőből a mostani nyomáskapcsolók kieresztik a levegőt a kompresszor felőli oldalon, így a kompresszorról lekerül a nyomás. Amikor el akar indulni, nem kell a nyomást leküzdenie a motornak, fel tud pörögni.

rezgaras Creative Commons License 2022.04.30 0 0 45346

A nyomáskapcsoló 5bar-nál áll le és úgy 4bar körül kapcsol vissza. Természetesen a tartály nyomását méri, a kimeneten. (Volt az elején olyan probléma, hogy a nyomáskapcsoló a bemenő csövön volt és a dugattyú minden löketére kikapcsolt egy pillanatra :-((

rezgaras Creative Commons License 2022.04.30 0 0 45345

"Előtte lennie kell egy tehermentesítőnek is"

Ez micsoda?  Annak idején tartály nélkül vettem a kompresszort, mert volt tartályom. A nyomáskapcsolót - ahogy írtam korábban - magam esztergáltam. A visszacsapó szelepet vettem. A csövezést összedobtam rézcsőből. Szóval nem világos, hogy mentesít terhet.

Előzmény: szakmókus (45340)
Teaway Creative Commons License 2022.04.30 0 0 45344

Vedd le a főorsó-ház tetejét, és nézd meg a választóvillák állapotát, ha repedt vagy törött, akkor kuka. Ezek valamilyen spiáterszerű könnyűfém-ötvözetből vannak (pl. zamak). Valamint, ha nem álló helyzetben történt a sebességválasztás, akkor az acélagyas gyanta-textil fogaskerekek (a képen a bordó színű) fogai elkezdenek ledarálódni, ez több, mint problémás eset.

Előzmény: Banderas 80 (45330)
Banderas 80 Creative Commons License 2022.04.30 0 0 45343

Ő 600 gondolt alapból, de szerintem csöppet túl gondolta az árat 😁🤣 de azt mondta felteszi hirdetésbe valaki biztos rá csap.. 😂

Előzmény: default6 (45342)
default6 Creative Commons License 2022.04.30 0 0 45342

Feldobnám, hogy 300, minden meglévő darabot lefotózunk, osszerakod, ha nem hiányzott semmi akkor kap még egy 100ast. Oké, h hobbi de a munkád vele ér egy százast, a darabokban lévő esetlegesen hiánytalan gép értéke is kevesebb ennyivel egy komplett géphez képest.

Max elhajt, árulgassa.

Előzmény: Banderas 80 (45331)
ksanyi52 Creative Commons License 2022.04.29 0 0 45341

Ha az a 24 literes ABAC olajmentes kompresszora van mint nekem, akkor azon semmilyen tehermentesítő nincsen, sajnos. Én már vagy 3 szor cseréltem rajta meghajtó szíjat, mert megette. Korábban elég sokat festettem vele, nem volt szabad leállítani a felső tartomány közelében pl 5 atm. fölött mert akkor nagyon szenvedett induláskor. 

Előzmény: szakmókus (45340)
szakmókus Creative Commons License 2022.04.29 0 0 45340

"Van utána egy visszacsapó szelep, de nem elég."

Előtte lennie kell egy tehermentesítőnek is. Általában a nyomáskapcsoló végzi (mindig) amikor leállítja a kompresszort.(hangja is kell hogy legyen mikor szisszen)

Azért az olajmentes kompresszor nem olajoz. Ha szüksége van a pneumatikus szerkezetnek az olajködre arról ez esetben utólag kell arra való szerkezettel ellátni.

Előzmény: rezgaras (45332)
skiss64 Creative Commons License 2022.04.29 0 0 45339

Ebből.

Előzmény: rferi (45337)
Banderas 80 Creative Commons License 2022.04.29 0 0 45338

Köszönöm a jó tanácsokat, úgy érzem ezt a szét szedett Emco elengedem, ha valaki esetleg tudna egy eladó Emco v10 p vagy Maximat 11 ami egyben van ,vevő lennék rá 800 ezerig! 

rferi Creative Commons License 2022.04.29 -2 1 45337

Ebből a típusból, vagy úgy általában gondolod?

Előzmény: skiss64 (45336)
skiss64 Creative Commons License 2022.04.29 -1 0 45336

Szerintem működő gépet 1 milla alatt csak nagy szerencsével lehet találni.

rferi Creative Commons License 2022.04.29 -2 1 45335

Tehát, rommá van szedve, tiszta mocsok minden, amit adnak, így nem is tudod kapásból ellenőrizni megvan-e minden alkatrésze, és 550 000.- Forint?

Hát, ez szerintem nem jó vétel.

Előzmény: Banderas 80 (45331)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.29 0 1 45334

Véleményem szerint ennyiért legalább összerakott gépet vegyél, azt ha javítani esetleg kell is de legalább nem kell vadászni az esetlegesen hiányzó alkatrészeket. Alkudd le a felére, úgy már meg lehet kockáztatni.

Előzmény: Banderas 80 (45330)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.29 0 0 45333

Nem indul el: Nekem működött a visszacsapó szelep, és a kompresszor tehermentesítő, de télen hideg olajjal kevés volt. Kapott fél méter lehegesztett zártszelvényt a szelep és a kompresszor közé, ez már elég volt hogy terhelés nélkül tudjon két három fordulatot forogni, és ez már elegendő könnyítés volt az induláshoz. 

Mostanság egyszer csak gondolt egyet és megint nem indult, kiderült hogy az indító kondenzátorról vált le a saruzás, visszabarkácsoltam, meleg takonnyal szigeteltem és mechanikusan rögzítettem, azóta megint jó.  Szóval általában nem a motor a hibás, de a kondi és a kapcsoló annál gyakrabban.

Előzmény: rezgaras (45332)
rezgaras Creative Commons License 2022.04.29 0 0 45332

Én gyakran szoktam festeni is a kompresszorral, de nem használok sem olajozót, sem víz leválasztót. Elég nagy tartalya van, a levegő kivezetés a tartály tetején. Ott nem megy ki a víz, hanem összegyűlik a tartály aljában. Ott van egy leeresztő csonk, amit minden használat után kinyitok és kieresztem a vizet. Egyébként csak pár csepp szokott lenni, ilyen éghajlaton élünk...

Egyébként ez egy olasz kompresszor és az utóbbi időben egyszerűen nem indul el nyomás alatt. Van utána egy visszacsapó szelep, de nem elég. Azt nem értem, hogy egy aszinkron motorban, amiben a forgórészen kívül nincs semmi mozgó alkatrész, az hogy romolhat így el. Mert új korában nem volt ilyen problémája.

Előzmény: Vetesi75 (45328)
Banderas 80 Creative Commons License 2022.04.29 0 0 45331

Banderas 80 Creative Commons License 2022.04.29 0 0 45330

Segítséget szeretnék kérni főleg aki ismeri az Emco v10 p esztergát lenne egy eladó darabokban ami sok kérdést vet fel! Hogy érdemes e bele vágni meg ér e 550 ezer forintot?!! Mindent nem tudok fel tölteni nagyjából megvannak az alkatrészek, de nyilván lehet valami hiányzik.. Apró dolog!
Kicsit sokallom de lehet én gondolom rosszul!

Hostya Creative Commons License 2022.04.29 -1 1 45329

Így van ahogy írod.. -Ipari körülmények esetén-.  ;)

De én a hobbi felhasználóknak írtam lentebb, mert gőzgép modellt nemigen használnak az iparban/vállalkozásban..

A  hobbisták többnyire készen kapható "barkácsáruházas", és/vagy házilag összeállított kompresszor+tartály duót használják..

Nem gondolom hogy van olyan elszánt(elvetemült) felhasználó aki megbontja a kész barkácsáruházas kompresszor>>tartály közti (rövid)összekötő csövet, csak azért hogy oda kerüljön a víz- és olajleválasztás...

Azért írtam hogy: "...ajánlott a kompr.tartály után az FRC, FRCL levegőelőkészítő egység használata."

Előzmény: Vetesi75 (45328)
Vetesi75 Creative Commons License 2022.04.29 0 0 45328

Kompresszor után közvetlenül levegőszárító, víz- és olajleválasztás, a levegővel működő berendezésnél pedig szűrő, ködolajzó. A kompresszor és a pneus gép nem feltétlen üzemel ugyanolyan tulajdonságú olajjal - kompresszorhoz kompresszorolaj, pneumatikus géphez pedig az oda előírt (Iso vg 5...22).

Előzmény: Hostya (45326)
Virbo Creative Commons License 2022.04.29 0 0 45327

Írtam e-mailt.

Előzmény: Pijepapa (45319)
Hostya Creative Commons License 2022.04.29 -1 1 45326

Ha egy gőzgép  "modellt" sűrített levegővel üzemeltetünk, akkor a sűrített levegőnek is olajköd-kenéssel kell rendelkeznie..

A pneumatikus "olajozó" ugyanúgy működik mint a gőzös...  (Venturi-elv)   Annyi a különbség, hogy a pneu rendszerekben nem nagy sűrűségű  -(kb méz konzisztenciájú)- 'forró gőzhenger-olajat" használunk, hanem  a pneumatikában megszokott kompresszor olajat..

"De a hideg levegő nem viszi."

Hidd el viszi azt a hideg levegő is... a Venturi hatás tudja a fizikát.. :)

Aki otthon egy "mezei" kompresszorról, -levegő előkészítés nélkül-  használ pl. egy csavarbehajtót, az hamarosan rájön hogy tönkrement a csavarbehajtója, mert nem volt olajozva  a levegő, sőt még vizes is volt...

Aki meg csak festékszórásra akarja használni a sűrített levegőt, annak kifejezetten káros a vizes "olajozott"levegő...

Ezért ajánlott a kompr.tartály után az FRC, FRCL levegőelőkészítő egység használata.

FRC = Filter-Regulator-Condensation

FRCL=Filter-Regulator-Condensation-Lubrication

Előzmény: rezgaras (45318)
default6 Creative Commons License 2022.04.29 0 0 45325

Pedig a kínai barátunk aki a valosagban kiszedte a berohadt csavarokat éppen használja a csajt mert az ő saját búrája miatt nem lenne egy lájk se

Előzmény: jalpar (45323)
ksanyi52 Creative Commons License 2022.04.28 0 0 45324

Gondol a szegbelövőkre! Megkenjük azután sokáig megy. Azután megint megkenjük. De nem megy ez olyan sokat. 

jalpar Creative Commons License 2022.04.28 -1 1 45323

>>Egy ilyen szép kislányt sok mindenre tudnánk "használni" a ház körül   :-)<<

Én a kutyát se "használom" semmire a ház körül, nemhogy egy kislányt.

Biztos túl alacsony a tesztoszteron-szintem. A legközelebbi vérvételkor megnézetem.

Előzmény: mérnökferi (45320)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.28 -1 1 45322

Köszönöm , ezt nem tudtam .

Gőzkazánt ugyan fűtöttem , de gőzgépekhez még nem volt szerencsém .

Pijepapa Creative Commons License 2022.04.28 0 0 45321

Ha nem nyilik a szöveg töltsd le az Acrobat-ot. Én imélen kaptam egy 6jegyű kódot azzal regisztráltam majd bezártam a programot és újra klikkeltem a linkre. Minden további nélkül letöltötte.

Előzmény: Pijepapa (45319)
mérnökferi Creative Commons License 2022.04.28 0 0 45320

Én már korábban belenéztem ebbe és több videójába is a kislánynak, tényleg csak letakarít és rak össze, de tegyük a kezünket a szívünkre: Egy ilyen szép kislányt sok mindenre tudnánk "használni" a ház körül   :-)

Az egyik videójába a dízel stabil motort (nagy lendkerékkel) simán átteszi egyik asztalról a másikra!!!

Előzmény: jalpar (45292)
Pijepapa Creative Commons License 2022.04.28 0 1 45319

Multifix rendszerű késtartóval kapcsolatban megosztanám tapasztalataimat a beszerzéssel, felszereléssel kapcsolatban.

Miután egy újjal gépelek több napig is eltartott a művelet, ezért pdf-be írtam. Remélem a feltöltés sikeres lesz.

A szöveg: https://acrobat.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:1c0ea927-c85d-396f-8967-b57d26083ac

A képek: https://photos.app.goo.gl/ryX43nrKQUFdWaGd9

rezgaras Creative Commons License 2022.04.28 0 0 45318

Úgy tudom, a gőzgépekhez - a kicsikhez is - hosszabb üzemelés mellett kell olajozó. Ebből a forró gőz viszi magával az olajat a hengerbe. De a hideg levegő nem viszi.

Előzmény: Jani301 (45315)
Banderas 80 Creative Commons License 2022.04.28 0 0 45317

Tisztelt Extraric! 

Egy régi posztban láttam hogy van egy Emco v 10 P eszterga géped, gondoltam esetleg megválnál tőle?! Engem érdekelne! Üdv Banderas

Előzmény: extraric (14318)
szakmókus Creative Commons License 2022.04.28 0 0 45316

https://www.roundhouse-eng.com/technical.htm

Steam oil-ra klick. Egy lehetőség a kenésre.

Előzmény: default6 (45311)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.27 -2 0 45315

Kb onnét ahonnét amikor gőzzel megy .

A levegő valószínűleg kíméletesebb üzem anyag .

Ha félreértettem mit írtál akkor bocsi .

Előzmény: default6 (45311)
szakmókus Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45314

Ugyan ezek a gondolatok jutottak eszembe nekem is. 

Nem lett ugyan felújítva semmi, de legalább ki volt rúzsozva alaposan a feladathoz.

"Az eredeti helyén normálisabban szétszedhette volna..." "acél kalapáccsal szétveri..."

A tokmányt jól le huppantotta az ágyra.  :)   Néhány csavar igencsak újszerűnek tűnt. Általában a haszonló valamivel jobb felújítós videókkal is hasonlóképpen vannak fenntartásaim hogy előkészített a berendezés és inkább az öregítésbe antikolásba tesznek némi energiát a hatás kedvéért. 

A leharcoltnak tűnő masinák villanymotorjaiknak belseje igencsak patentul néznek ki. És igen, minden csap, csavar hipp-hopp kijön.

A leányzónak azért van némi keleties bája!  :-)

Előzmény: Titan0 (45312)
default6 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45313

Ha a szegnyereg talpa nem akart volna lejönni üthette volna harminc fokos szögben a sima feluletet holta napjáig. Meg a régi alapozó és festék eltávolítása vésővel. Piszok ocsmányan is fújkalta össze. Olyan mintha Markeplace ra szánná "teljesen felujitva"

Előzmény: Titan0 (45312)
Titan0 Creative Commons License 2022.04.27 0 1 45312

"Ez a csajos rózsaszín festés jópofa ötlet.

Egyébiránt meg egy nagy trágyadomb lett az eredmény, nem felújított gép.

A cérnakeszűben köszörülgetéstől-esztergályozástól pedig kiráz a hideg."

Lehet van a csajnak tudása is a dologhoz, de nagyon szőkén csinálja:  PL:  Ölben cipeli a szegnyerget, szánt a rozoga asztalra ahol minden izeg-mozog. Én megőrülök ha a munkadarab  nem stabil.  Az eredeti helyén normálisabban szétszedhette volna...  Nekem a rozsdás csavarok kiszedése fel szokta adni a leckét míg neki ujjheggyel sikerül.( bizonyára minden előkészítve) Ha valami szorul acél kalapáccsal szétveri. stb, stb stb.  Persze lehet én várnék többet egy ilyen filmtől  :-)

Előzmény: jalpar (45292)
default6 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45311

Nem is gondoltam rá, hogy amikor sűrített levegővel hajtasz egy gőzgépet honnan van olajozása.

default6 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45310

Akkor a blondihacks a te embered. Asszonyod. Mittudomén.

https://youtu.be/SHztW_2pLqk

Előzmény: ksanyi52 (45309)
ksanyi52 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45309

Én építettem, de csak levegővel. Régóta készülök egy ki kazánt csinálni, de még nem jött össze. 

Előzmény: KART EMG (45307)
tycon2 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45308

Én voltam a Szolnoki Járműjavítóban, még anno, 1970 tájékán. Alul is megnéztük a 424-est. Meg megmutatták a kétemberes villáskulcsot, és a hozzá való anyát is.

Kérdeztem, mekkora a legkisebb és a legnagyobb csavar ebben a mozdonyban. Azt mondta, talán M40, vagy a fölött, arra már nem emlékszem. De a manométerben van M2 is.

Előzmény: ksanyi52 (45306)
KART EMG Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45307

Ezeket a levegővel hajtott gőzgépeket mind Te építetted? Gőzzel is próbáltad?

Előzmény: ksanyi52 (45306)
ksanyi52 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45306

Én is mindig vonzódtam a mozdonyok, gőzgépek, modellek, iránt, persze csak primitívebb formában. Eléggé zsebbenyúlós téma. 

https://photos.app.goo.gl/SXYzsP8S2hbgfGQKA

Előzmény: Atis57 (45305)
Atis57 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45305
Előzmény: default6 (45304)
default6 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45304

Ez is érdekes de mi a forrás?

Előzmény: Atis57 (45302)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.27 -1 0 45303

Ez lehet elfordul a 340 es MVE ben is :)

Nagy kunszt .... :)

Előzmény: Atis57 (45302)
Atis57 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45302

Sziasztok!

Hát azért a nagy   ....tudású hölgyek helyett , egy -egy ilyet izgalmasabbnak tartok.

Előzmény: FeZ_ (45298)
default6 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45301

Hát persze :) Aki komoly kannákat akar látni kovácsolás címén:

Path of Fire

Előzmény: jalpar (45300)
jalpar Creative Commons License 2022.04.27 -2 1 45300

,,Ha már famunka és szakmai videó akkor a WhatMeikeMakes kihagyhatatlan.''

Ez nem szakmai videó, hanem szoftpornó. A "famunka" csak alibi, a lényeg színésznő másodlagos nemi szervei. Sokkal többet mutat ebből az operatőr, mint a famunkából.

A Default6 által mutatott woodgirl dettó.

Előzmény: occseb (45296)
Garashan Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45299

Én Lucia munkásságát szoktam nézni: https://www.youtube.com/channel/UCR9Xq7U0kPRM6ZCTA64UAJw
Lehet, hogy a mai világban nem népszerű orosz videókat népszerűsíteni, de meg kell hagyni, azért ügyes a csaj.

Előzmény: Feri948 (45291)
FeZ_ Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45298

"a rózsaszín esztergás csajszi mibe áztatja a rozsdás alkatrészeket? Egészen szépen leviszi a trutyit."

Én foszforsavban szoktam a rozsdát leszedetni, 100%-ig lehozza. 

default6 által említett EvapoRustot nem ismerem sajnos. 

default6 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45297

Az amcsiknál EvapoRustnak hívják. A kinaiaknál biztos RozsdaGyőzelem. Olyan jó volt nézni, hogy a kínai csaj azon a fika kinai köszörűn bénázik. 

occseb Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45296

Ha már famunka és szakmai videó akkor a WhatMeikeMakes kihagyhatatlan.

Csakhogy ide is vágjon, a rózsaszín esztergás csajszi mibe áztatja a rozsdás alkatrészeket? Egészen szépen leviszi a trutyit.

Előzmény: default6 (45294)
default6 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45295

Szakmailag a Blondihacks Quinn jó, viszont nem jó nő.

Előzmény: default6 (45294)
default6 Creative Commons License 2022.04.27 0 0 45294

Még férfi se normális aki ezzel foglalkozik, nemhogy nő. A woodgirlnek jobb a segge, csak ugye az famunka, ugyhogy Off:

https://youtu.be/km6pQTXYUlM

búvárruha Creative Commons License 2022.04.26 -1 0 45293

Sziasztok hozzájutottam egy Ferm md 350 kisgéphez ez már olajtartályos azt szeretném kérdezni ebbe milyen olajat használhatok előre is köszönöm a válaszokat.

jalpar Creative Commons License 2022.04.26 -1 1 45292

Ez a csajos rózsaszín festés jópofa ötlet.

Egyébiránt meg egy nagy trágyadomb lett az eredmény, nem felújított gép.

A cérnakeszűben köszörülgetéstől-esztergályozástól pedig kiráz a hideg.

Feri948 Creative Commons License 2022.04.26 0 0 45291

A lányok is fel újítanak néha esztergát és még le is festik.

https://www.youtube.com/watch?v=ubS__fXyen4

Pijepapa Creative Commons License 2022.04.26 0 0 45290

Eladó egy békebeli (NDK, WMW, Fritz Hecker) asztali fúrógép.

380 V. ?W. Oszlop hosszabbítóval, új hevederrel. Gyorsan állítható húzókarral és "nóniusszal". Ferde fogasléces, marokkerekes magasság állítással, finoman állítható ütközővel. Hevederáthelyezéses fordulat választással.

Nálam több mint 20 éve van. Az elején kapcsoló hiba miatt a motor újra lett tekercselve és új kapcsolót is kapott. Ezért kérdőjeles a teljesítménye. A fordulatszámok  is kis mértékben módosulhattak. Szakműhelyben Gyomán tekercselték.

Keveset használtam, az utóbbi 10 évben egyáltalán nem mert kaptam egy új Bosch asztalit.

A súlya ~40 kg.

Az ára (is) 40 000 Ft.

Lehet véleményezni is!

https://photos.app.goo.gl/YFLNa7drD8wNF6ci8

szakmókus Creative Commons License 2022.04.25 0 0 45289

Áhh... Valójában a menetvágást akartam megspórolni de a boltokban nem találtam olyan csavart amelynek a menete és a feje között "duzzasztott" a szár és elég hosszú a menete. Az a szár adná ki a 15x15mm-t csinos kis vállal. A rövid menetet meghosszabbíthatnám a száron de lesz egy kis hibás szakasz az átmenetnél. 

Ha másért nem azért lesz mégis menet vágás mert az eredeti csavar kb két tizedel vastagabb. 

Az késtartóban az M20 csavarok kissé lötyögnek pedig van vagy 40mm menet. A menetfésű szerint a menetemelkedés és a szögek egyformák mindkét csavaron.

Az eredeti csavaron a metsző minden méretet újra akar vágni.

Azt azért cserélném ki mert egy részén  torzult a menet profil.

Előzmény: Jani301 (45285)
szakmókus Creative Commons License 2022.04.25 0 0 45288

Az nem ismeretes, a szomszéd már lenagyolta sarokcsiszolóval a gyalu már csak finomított volna.

Feltehetőleg jelölés nélküli csavar lehetett. Reszelőt sem toltam végig hogy milyen lehet...

Előzmény: rferi (45281)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.25 0 1 45287

Rferi jóvoltából jobb minőségben olvasható:

36
Strigon MP-200 M-01 pantográf marógép gépkönyve
https://data.hu/get/13273886/mp_200_pantograf_marogep.pdf

Köszönjük!

rezgaras Creative Commons License 2022.04.25 0 2 45286

A kompresszorhoz készítettem nyomáskapcsolót 24mm-es sárgaréz rúdanyagból, egy szilikongumi-lapból, egy nyomórugóból és két mikrokapcsolóból (azért kettő, hogyha netán beragadna, akkor is kapcsoljon ki). Megbízhatóan működik már 20 éve.

Előzmény: default6 (45270)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.25 -1 0 45285

Azért ennyi munka után most már csakazértis felhegesztetted a sarkait , remélem   :)

Előzmény: szakmókus (45278)
jalpar Creative Commons License 2022.04.25 -1 0 45284

,,Valahol van is olyan "csavar" az alkatrészeim között, aminél az utolsó lépés kimaradt, úgyhogy van egy Philips-fejű hengeres csapom :-)''

Nekem meg olyan csavar van relikviáim között, amin nem menet, hanem koncentrikus körkörös árkok vannak.

Apámék gyárában készült, egész nagy példányszámban. Mángorolt menet volt, és elfelejtették beállítani a menetemelkedés szögét a gépen. Exportra ment egyébként (talán a Zsiguli gyárba Togliati-ba), ennek megfelelően a szokásosnál komolyabb minőségellenőrzésen ment keresztül mielőtt leszállították, de minden teszten simán átment --- menetemelkedés, átmérő, menetárok mérete, minden stimmelt, olyannyira, hogy a kintiek is csak annyit mondtak először, hogy "valamiért nem lehet betekerni, pedig a méretek jók".

Előzmény: somytomy (45283)
somytomy Creative Commons License 2022.04.25 0 0 45283

Szerintem is, nagyüzemi csavargyártás tudtommal úgy néz ki, hogy köracél darabok egyik végére kovácsolással vagy préseléssel kialakítják a fejet, majd mángorlással készítik a menetet. Valahol van is olyan "csavar" az alkatrészeim között, aminél az utolsó lépés kimaradt, úgyhogy van egy Philips-fejű hengeres csapom :-)

Előzmény: Vetesi75 (45282)
Vetesi75 Creative Commons License 2022.04.25 0 0 45282

Ez valami házibarkács lehetett. Hosszú tövig menetes csavart nehéz beszerezni kereskedelmi tételként, ekkor jön a hegesszünk anyát a menetes szál végére...

Előzmény: rferi (45281)
rferi Creative Commons License 2022.04.25 -3 0 45281

Besz@rás!

5.6-os volt a csavar?

Lehet, hogy a nagy szilárdságúak feje azért egy darabból van a menettel

Előzmény: szakmókus (45278)
Pijepapa Creative Commons License 2022.04.25 0 0 45280

Sziasztok!

Keresek leszúró pengét. Állítólag "Poldi rendszerű" a neve. Hol tudnék ilyet venni?

10 mm magas kellene. (2-2,5 mm széles). Előre kialakított szögekkel (leszúráshoz)

Köszönettel.

Archer957 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 45279

A télen vettem egy ilyen szalagcsiszolót 200e-ért, kínai termék de szerintem teljesen korrekt kivitelezés. Jó persze nem öntvény semelyik része, de ahol kell, bőven vastag anyagokat használtak, jól eltalálták a stabilitásást, nem billeg, nem imbolyog, kellően erős kétsebességes villanymotor van rajta. Nyilván nem hasonlítható egy több száz kilós békebeli öntvényházas géphez de új, nem több napi/heti szerelgetéssel kell kezdeni a munkát, elvileg kapni hozzá alkatrészt is. Szóval azért vannak kivételek. Mondjuk az 5-10 kilós ilyen csiszolók 300-400W-os motorral tényleg komolytalanok fémhez, fát talán el lehet velük farigcsálni. 

Előzmény: KART EMG (45265)
szakmókus Creative Commons License 2022.04.24 0 0 45278

Az első képen a gyalu késszorító csavarját akartam újra készíteni. M20 csavar, 15x15 négyzettel a végén. A hatlapot leszedve már majdnem a méretnél, meglepődtem. Azt gondoltam a csavarfejek saját anyaguk visszasajtolt részei (néha látszik ha félre lett nyomva) vagy legalább dörzshegesztéssel  készülnek.

ksanyi52 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 45277

Hát esetleg egy késtartót fabrikál rá. Én inkább maróra gondoltam.

Előzmény: Jani301 (45264)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.24 0 0 45276

Nincs valakinek olcsó. akár viseltes E1N vagy valami hasonló esetleg kisebb méretű késszánja? 

Előzmény: Jani301 (45268)
default6 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 45275

A hűtőgépkompresszor feltehetőleg jó tipp, apám bandázott a szomszéd öreggel aki abban a gyárban dolgozott, a többi meg a létező szocializmus jellegéből adódott, ha finoman fogalmazok.

Előzmény: szőrmók (45271)
KART EMG Creative Commons License 2022.04.24 0 0 45273

Megígértem, hogy többet nem írok a témában, úgy hogy magamban tartom a megjegyzéseimet.

Előzmény: szőrmók (45272)
szőrmók Creative Commons License 2022.04.24 0 0 45272

Ez igen! Vettek egy emelőbéka kereket,a többi házigyártmány .Azért 300 az maradhat rajta.

szőrmók Creative Commons License 2022.04.24 0 0 45271

Feltehetőleg hütőgépkompresszor.De dehet az is,hogy vákumszivattyú.Szedd szét ,majd kiderül.

Előzmény: default6 (45270)
default6 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 45270

Örököltem ez a kompresszort, így ránézésre szerintetek használhatóvá lehetne tenni olyasmire amire műhelyben kellhet?? 3F motorja van, az forog is, de nem sűríti már a levegőt. Kéne valami visszacsatolás is, ami ki-be kapcsolgatja a motort a tartályban lévő nyomástól függően. Szép a műszer skálája.

Jani301 Creative Commons License 2022.04.24 -1 0 45269

Azokat önmagukhoz hasonlítsuk, ha van a piacon öt darab, ötféle áron, akkor azok között állítsunk olcsósági rangsort, állapottól, ártól függően.

Ha ezt tenné mindenki , nem kopott volna néhányunk billenytyúzete ...........

De csak az van hogy a legolcsóbb is többszörösen túlárazott , sokak szerint .

A mostani fos termékekhez se hasonlítsunk semmit ,a nagyrészük egyszerűen használhatatlan ,

csak bosszankodás ,pénzkidobás sokszor .

Előzmény: rferi (45267)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.24 -1 0 45268

Igen , szerszámmaróé volt .

Térben dönthető .

Itt volt is link a gépről . 

Előzmény: rferi (45266)
rferi Creative Commons License 2022.04.24 -2 0 45267

Ez egy új masina, kisipari gyártás. Erre az érvényes, amit tegnap mondtam: ha le akarod gyártani, sokszorosába fog kerülni, mert ahhoz a mai árakon veszed az anyagot, a munkaerőt.

Ezért ilyen összehasonlításban mindig olcsónak fog tűnni egy régi gép.

Azokat önmagukhoz hasonlítsuk, ha van a piacon öt darab, ötféle áron, akkor azok között állítsunk olcsósági rangsort, állapottól, ártól függően.

rferi Creative Commons License 2022.04.24 -2 0 45266

Ez egy marógép szánszerkezete?

Előzmény: Jani301 (45261)
KART EMG Creative Commons License 2022.04.24 -1 0 45265

Igérem ez az utolsó hozzászólásom az ár kérdéshez: ma reggel láttam ezt a szalagcsiszolót a facebook-on:

Tippeljetek, mennyi az ára? Alább visszafelé írva leírom:

AFÁ+tF rezenevtözázsygén

Ezek után el lehet dönteni, hogy sok vagy kevés 3 havi átlagkereset, egy pontos, egyedi darabok gyártására alkalmas műszerész esztergáért.

Jani301 Creative Commons License 2022.04.24 -1 0 45264

Eszterga szánnak szerette volna , ez irányban gondoltam a kérdést .

Előzmény: ksanyi52 (45263)
ksanyi52 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 45263

Elég jól be lehet állítani, stabilan lehet fúrni vele. 

Előzmény: Jani301 (45261)
KART EMG Creative Commons License 2022.04.24 0 0 45262

Ez nyilván egy speciálisan képzett ár volt, ha a használtpiacon akarták volna eladni, akkor a körül járt volna, mint amit írtál. És akkor az állapotról még nem is beszéltünk.

Előzmény: Jani301 (45259)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.24 -1 0 45261

És jó ?Ilyet akart venni . Amit linkeltél .

Ez 350 kiló úgy emlékszem . 90 ért el lehet vinni .

Megvan a méteres kersztszán mozgórész is alá az kb még kétszáz kiló . Azt is eladnám .

De nem hirdetem , van érdeklődő két éve ,de még itt van . 

Utól fogja érni méhtelepi ár amit kértem , de van még más méhbe egyelőre .

Előzmény: ksanyi52 (45260)
ksanyi52 Creative Commons License 2022.04.24 0 0 45260
Előzmény: Jani301 (45258)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.24 -1 0 45259

Drágán vetted :)

De ebből az árból messzemenő következtetéseket csak akkor lehet levonni , ha van még legalább öt másik hasonló árszínvonalon !

De még eladó gép sincsen hasonló tömegével  , ha nem nézzük az árát akkor sem .

Én már bevásároltam , gép van bőven , egy eszterga és egy kis oszlopos harcképes állapotú .

A többi javítandó , az F0 23 az kellene már , avval nincsen sok meló , csak a motor hátsó pajzsa volt törött ,de van másik motor ,kicseréltem de kerepel ,

Mindig rámerőszakolnak valami fostalicskát , de ezután gazdástól vágom ki őket !!!!!!!!!!!

(gond lett a bal kezemmel )

Előzmény: Törölt nick (45257)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.24 -1 0 45258

Eldöntötted a kérdést felteszem mit vett nygy boldogan tegbap a haver egy tizesért ...

Előzmény: Törölt nick (45257)
KART EMG Creative Commons License 2022.04.23 0 0 45256

Lényegében mindennel egyetértek, amit írtál. A gépezős hobbim úgy kezdődött, hogy egy gépketeskedőnél megdöbbenve láttam, hogy egy KART EMG marógép milyen olcsó. Nem mondanám hibátlan állapotúnak, épp ellenkezőleg, nagyon is széthajtották és szakszerűtlenül használták, de látva az árát elhatároztam, hogy belevágok ebbe a hobbiba, nem bántam meg.

Előzmény: rferi (45254)
KART EMG Creative Commons License 2022.04.23 0 0 45255

Írásodat úgy értelmezem, hogy alapvetően egyetértesz azzal, amit írtam, illetve ki akartam fejezni.

Én úgy gondolom, hogy E1N szintű vagy annál fejlettebb gép jó állapotban megér legalább 1 MFt-t Még ez is csak bő három havi átlagkereset a KSH adatai alapján. Minőségben pedig veri a hasonló árkategóriájú kínai gépeket (mást nem lehet kapni ennyiért)

Olyan gépekből állítottam össze a gépparkomat (sajnos elfogyott a hely, tehát a jövőben már csak cseréről lehet szó), melyeknek a használati értékét sokan nullának tartanák. Én viszont abból indulok ki, hogy annó ezek termelő gépek voltak, idő és némi pénz ráfordításával olyan szintre tudom hozni őket, hogy az igényeimnek megfeleljenek.

Előzmény: Jani301 (45252)
rferi Creative Commons License 2022.04.23 -2 0 45254

Szerintem is magasra adták meg az akkori átlagkeresetet, apám Ikarusos szakmunkás volt akkor, és a papírok alapján ezer forint alatt volt a keresete mint fémcsiszoló-galvanizáló.
Pedig szerintem akkora eltérésben nem lehetett az átlagkeresettől. Akkoriban nem szórtak a melósoknak ennyit a fizuk. Nagypapa papírjai alapján még a hatvanas évek legelején is éppen elérte az ezer forintot.

Szóval szerintem kicsit rosszabb volt az arány, amit teljesen meg is értek. De ez annyira nem lényeges.

De a gépek mostani használtpiaci árai, és az új gépek új árai nem ezektől függenek és aránylanak.

Egy akkori gép mai használtpiaci ára nem korrelál a használati, vagy pláne az előállítási  értékével.

Mert az magasabb lenne.

Gondoljunk bele, ha akár csak egy tokmányt akarunk újonnan venni - ami kábé beárazza a gyártási költségeket is -, mennyivel drágábbnak kéne lennie a gépeknek. Egy főorsó legyártása se kerülne sokkal kevesebbe. És akkor ha végigvennénk minden alkatrészt, öt-tíz milla közé kerülne egy összetettebb kisgép is.

Épp ezért ezeknek egymáshoz túl sok köze nincs.

Ami meghatározza a mai árakat az az, hogy nagy lett rá a kereslet. Az emberek elkezdtek otthon mókolni ilyen és hasonló gépekkel. Akár barkácsolásra is megvesznek ilyen, régen profinak számító masinákat, egészen egyszerűen azért, mert olcsók.

Jó, most hirtelen megdrágultak, de az alap, amiről indultak, az az aktív érdeklődés miatt volt olyan, amilyen.

Aztán manapság sok eladó úgy kezdett el gondolkodni, hogy ha két éve még x forint volt egy gép, időközben mindennek (vasnak, réznek, satöbbi) y%-kal felment az ára, akkor ez meg kell jelenjen a használt gép árában is.

És megugrott minden. Aztán a piac majd dönt.

Előzmény: KART EMG (45243)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.23 -1 0 45253

600-egymilla 

Szerszámozottságtól állapottól ,szerencsétől függően .

Előzmény: Törölt nick (45246)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.23 -1 0 45252

1982 körül vettem az EAN 170/1000 gépet , használtan ,magév , 42500 , tokmány és minden nélkül .

Akkori fizetésem ötezer felett valamivel .

De jó hogy közzétetted az akkori árakat !

Egy fo 16 állványos fúrót láttam újonam ,talán 1990 környékén ,akkori ára 200 felett volt ha jól emlékszem .

A méh 300 forint per kiló áron ad a legolcsóbban rossz lukas bilit is . Ott sem éri meg már gépet venni ,pláne nagyobbat .

Szoktak hivatkozni vevők a drága fuvarra , hát ne vegyen csesszemeg , az ingyé van :)

KART EMG Creative Commons License 2022.04.23 0 0 45251

Nem vettem támadásnak, de korlátoltan jutok infóhoz én is, viszont amit csak képes vagyok igyekszem begyűjteni és az alapján itélni. És hát pont azok a helyzetek jellemzik le egy gép használati értékét, amit te is írtál. Csőtöréses esetem nekem is volt, eszterga nem kellett a megoldáshoz csak egy gázlámba és egy búvárszivattyú, no meg az én befektetett munkám, Alaphangon 60-70 eFt-t spóroltam.

Előzmény: Törölt nick (45250)
KART EMG Creative Commons License 2022.04.23 0 0 45249

Nyilván igaz, hogy az E1N ma már elavultnak számít (nemzetközi szinten a maga korában sem volt csúcs gép) viszont számoljunk úgy, hogy ha veszel egy használt, nem teljesen szétbarmolt E1N-t és az felújíttatod céggel úgy, hogy tudja az eredet  gyári speckót akkor mondjuk még rá kell költeni 500-600 EFt-t. Tehát kerekítve kerüljön 1 MFt-ba. Ezzel lenne egy jó állapotú, masszív műszerész esztergád. Mennyiért kapsz hasonlót manapság?

Előzmény: mlas45 (45245)
KART EMG Creative Commons License 2022.04.23 0 0 45248

Az ean 170 az a régi kerekded EAN, tehát ott van a listában. Nem vagyok gép becsüs, csak azokat a helyeket nézegetem amiket itt a többség.

Előzmény: Törölt nick (45246)
KART EMG Creative Commons License 2022.04.23 0 0 45247

Nem én vettem magasra, ez van dokumentálva. Szüleim ilyen nagyságrendű fizetést emlegettek, gyárban, futószalag mellett dolgoztak. Mivel akkor még nem éltem, ezért ezt tudom tenni. Manapság pedig a az átlagkeresetnél azt is figyelembe kell venni, hogy csak a korrektül bejelentett munkahelyek után lehet számolni, ahol csal a munkáltató,  ott torzul a statisztika is. Az EAN-ra vonatkozó kérdésed nem értem.

Előzmény: Atis57 (45244)
mlas45 Creative Commons License 2022.04.23 0 0 45245

Ez a gondolatmenet csak ott hibás, hogy mikor az E1N egy évnyi átlag kereset volt, akkor az új, és az akkor elérhető csúcstechnika volt.

Ma egy 2,5 millás E1N is egy használt és jócskán elavult gép - sztem ami 1M felett van, az mind drága.

Atis57 Creative Commons License 2022.04.23 0 0 45244

Szia!

Az átlagkeresetet nagyon magasra vetted ( mint manapság is az a 4xx 000Ft  !)

Amit akkoriak  meséltek inkább a 600 Ft volt.

Az 1980 elejei   3000Ft keresetem meg az EAN 170   akkori ára 150 000Ft használtan.?

KART EMG Creative Commons License 2022.04.23 -1 0 45243

> Az anyagár alatt szeretne mindenki lehetőleg hibátlan újszerű gépet . Nem zavar ez a hozzáállás , ...

Engem zavar, mert a háttér ismerete nélkül véleményt alkotni és érvelni mellette értelmetlen. Van egy könyvem: "Gépek és gépészeti berendezések tervezésének kézikönyve I", 1956-ban adták ki. Igazából egy katalógus, a gépek főbb paramétereit mutatja be. És benne van sok esetben a gép ára is. Az átlagkereset 1956-ban 1 235 Ft volt (forrás: https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/TenyekKonyve-tenyek-konyve-1/1997-11FD1/magyar-gazdasag-1468E/gazdasagi-folyamatok-1996-ban-1468F/munkanelkuliseg-146EE/nominal-es-realber-realjovedelem-14708/)

Néhány példa:

E1N eszterga: 15 600 Ft

EAN 170 eszterga: 28 295 Ft

E320 eszterga: 44 000 Ft

EU 175x1000 eszterga: 59 000 Ft

SH 400 harántgyalu: 27 000 Ft

FO 23 fúrógép: 15 650 Ft

ME 1000 marógép: 42 000 Ft

KF 250 fűrészgép: 10 500 Ft

KU 250/500 palástköszörű: 87 000 Ft

ha valakit érdekel a magyar gépének korabeli ára megnézhetem.

Még az E1N eszterga is egy évnyi átlagkeresetbe került annó. A bruttó átlagkereset tavaly 492 800 Ft volt, ami nettó 327 700 Ft-nak felel meg kedvezmények nélkül. Manapság egy jó állapotú, használt E3N 1,5 -2 MFt-ba kerül, felújítva 3-4 MFt között. Érdemes elgondolkozni az arámyokon. A korábban bemutatott M80N kisgép 2,5 havi nettó átlagkereset. Egyáltalán nem tartom soknak érte elnézve a sok tartozékat (még ha nem is hibátlan állapotúak).

Üdv.

Előzmény: Jani301 (45239)
Feri948 Creative Commons License 2022.04.23 -1 0 45242

Még mielőtt valaki megkövez, közlöm, hogy semmi a közöm a lentebbi műszerész esztergához.

rferi Creative Commons License 2022.04.23 -1 0 45241

Ja, lemaradt:

145 000.-

Előzmény: rferi (45240)
rferi Creative Commons License 2022.04.23 -1 0 45240

Viszont, ha valaki olcsóbban szeretne kis géphez jutni, és van kedve a szereléshez:

FB csoportban keresse

Jani301 Creative Commons License 2022.04.23 -1 0 45239

Én az elismert átlagfizetéshez hasonlítom az árakat .

Az anyagár alatt szeretne mindenki lehetőleg hibátlan újszerű gépet .

Nem zavar ez a hozzáállás , de hogy még felháborodjon is valaki hogy nincsen ingyencirkusz ,

az azért néha sértő .

Gondolom nem 50 forintos órabérben dolgoznak ők sem .

Na nem kezdem ez újra , de lehet nekiállni gépeket gyártani ,és majd elválik mennyiért tudja adni ..........

Előzmény: rferi (45238)
rferi Creative Commons License 2022.04.23 -1 0 45238

Iszonyúan elszálltak a kínálati árak minden szerszámnál és szerszámgépnél.

Már ott tartunk, hogy valamelyik nap egy atomrozsdás nagy esztergagépet úgy kínált valaki 300 000 forintért, hogy "Faeszterga, gyakorlatilag ócskavas árban". (de fémeszterga volt, viszont annak használhatatlan)

És majdnem igaza is van, mert az öntvény méhtelepi ára is az egekbe szökött.

Szóval csak kapkodjad a fejedet, ennyinél sokkal olcsóbban eztán már nem lesz ilyen gép.

Előzmény: jalpar (45236)
KART EMG Creative Commons License 2022.04.23 0 0 45237

> Én meg azt írtam, hogy az esetek többségében az előre kifizetett áfával sincs baj az eBay-en se. Van erre egy kidolgozott nemzetközi rendszer, az eBay

> elutalja a befizetett áfát Magyarországnak (egyben egy csomót) és elektronikusan elküldi a kapcsolódó küldeményazonosítókat.

Nem kérdés, hogy van valamilyen rendszer az ÁFA átutalására, ugyanis nagyon valószínűtlen lenne, hogy az Ebay tömegesen verné át a magyar ügyfeleket. Még az sem probléma, hogy néha hiba csúszik az ügymenetbe. A probléma ott van, hogy milyen az ügyfélszolgálat hozzáállása az ügyfélpanasz kezeléséhez. Esetemben a teljes hárítás volt az első reakció, ami nem éppen korrekt.

Előzmény: jalpar (45235)
jalpar Creative Commons License 2022.04.23 -1 0 45236

,,ha jól emlékszem valaki ilyet keresett pár hónapja.''

Valószínűleg nem ennyiért.

Bírom az ilyen eladókat. Megnézik a neten, mennyiért árulnak egy ilyen esztergapadot Svájcban meg Németországban, és azt hiszik ugyanannyiért el fogják adni itt Mucsaröcsögén is.

Előzmény: Feri948 (45234)
jalpar Creative Commons License 2022.04.23 -1 0 45235

Én meg azt írtam, hogy az esetek többségében az előre kifizetett áfával sincs baj az eBay-en se. Van erre egy kidolgozott nemzetközi rendszer, az eBay elutalja a befizetett áfát Magyarországnak (egyben egy csomót) és elektronikusan elküldi a kapcsolódó küldeményazonosítókat.

A baj szerintem ott van, hogy mi még nem jutottunk el odáig, hogy a feldolgozás géppel történjen, és az ügyintéző elnéz valamit.

És a fentiekből az is látszik, mennyire életszerű az ügyfélszolgálatos kisasszony javaslata, hogy kérjük vissza az áfát az eBay-től - amikor ezt mondja, az a pénz már jó eséllyel át lett utalva nekik.

Előzmény: KART EMG (45233)
Feri948 Creative Commons License 2022.04.22 0 0 45234

ha jól emlékszem valaki ilyet keresett pár hónapja. https://www.jofogas.hu/veszprem/Tos_MN_80_muszeresz_eszterga_127353204.htm

KART EMG Creative Commons License 2022.04.22 0 0 45233

> Szerintem biztos, hogy ekkor a Posta rontott el valamit, mert ezt az áfa dolgot nem az eBay-es eladók, hanem maga az eBay intézi, szóval minden egyes

> vásárláskor egy program csinálja pont ugyanazt.

Így van, ezt írtam. Bár az továbbra is rejtély számomra, hogy hogyan találja meg a program a csomagot, avagy  csomag az ebay által utalt ÁFA-t, de ez mindegy is felhasználó szinten. Én ott hibáztam, hogy előbb befizettem az ÁFA-t és úgy gondoltam, ha nálam lesznek a bizonylatok, majd bemutatom, hogy már az ebay levonta és akkor fisszafizetik. Nos ez az utóbbi nem megy olyan egyszerűen.

Előzmény: jalpar (45232)
jalpar Creative Commons License 2022.04.22 -1 0 45232

,,és nem tudom mi az eljárás arra, hogy az ebay által elküldött ÁFA összekapcsolódjon a tényleges eladó csomagküldeményével.''

Már többször rendeltem az eBayről így. Egy kivétellel minden rendben volt: a Postától jött egy SMS vagy email, hogy fizessem be a kezelési díjat, ez egy linken kártyáról pár klikk, és utána postázták. (Amit viszont nem hamarkodtak el. Pl. Izraelből 3 nap alatt elért a csomag a postához, ott egy hetet várt, míg elküldték a fenti üzenetet, majd a befizetés után 2 hét kellett, amíg méltóztattak kiszállítani.)

Egy alkalommal kellett rugóznom az ügyfélszolgálattal telefonon, mert kértek egy csomó adatot és be akarták újra fizettetni az áfát. Végül elküldtem nekik az eBay által megküldött VAT bizonylatot (benne az azonosítóval), és ezt elfogadták.

Szerintem biztos, hogy ekkor a Posta rontott el valamit, mert ezt az áfa dolgot nem az eBay-es eladók, hanem maga az eBay intézi, szóval minden egyes vásárláskor egy program csinálja pont ugyanazt.

Előzmény: KART EMG (45230)
KART EMG Creative Commons License 2022.04.22 0 0 45231

Lemeradt: Az Ali-n van minkétfajta üregelő szerszám. Nem olcsók.

Előzmény: KART EMG (45230)
KART EMG Creative Commons License 2022.04.22 0 0 45230

Az ebay-en tényleg nagyon meg lehet szívni, mert hiába számolják fel az ÁFA-t, a feladó lehet a világ másik végén is, és nem tudom mi az eljárás arra, hogy az ebay által elküldött ÁFA összekapcsolódjon a tényleges eladó csomagküldeményével. Én épp egy ilyen ügyet próbálok rendezni, első körben simán lepattintott a posta ügyfélszolgálata mondván, hogy kérjem vissza az ÁFA-t az eladótól (!!), ja és még a küldési költséget is hibásan közölte a távoli posta így igen csak magas ÁFA-t kell befizetni. Talán rendeződik, de az is lehet, hogy nem.

Viszont az AliExpress vagy Banggood rendeléseknél eddig nem volt ilyen gond.

Üdv.

Előzmény: Csuhás (45228)
occseb Creative Commons License 2022.04.22 0 2 45229

Köszönöm szívélyes megnyilvánulásodat. 

Előzmény: lacibá70 (45219)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.22 0 0 45228

Ennek a tüske dolognak majd utána keresek. Mostanában nem nézelődtem és nem is rendeltem a vám szivatások miatt.

Igen csak magára a bélyegre gondoltam. Egy jó ideje tervezek készíteni befogót is szerszámokat is, de szerszám részét jó áron gyáriban is megvenném. 

Eddig én is horror árakat láttam, de ezüstacélból és vagy törött menetszerszámokból tényleg lehet készíteni. A befogó részt se bonyolult mert lehet hemingway-t másolni, de lehet akár egy szimpla csapágygolyós támasztású darabot is készíteni.

http://jamesriser.com/Machinery/RotaryBroach/Build.html     https://www.homemadetools.net/forum/shop-made-rotary-broach-plans-71414

Ezek megfelelnek az én igényeimnek, és esztergán, marón, vagy akár oszlopos fúrón is használni tudom majd. Nekem csak néha egy egy spéci állítócsavarhoz kell, azaz nem cnc gépen tömeggyártásra fogom használni.

Előzmény: jalpar (45227)
jalpar Creative Commons License 2022.04.22 -1 0 45227

,,Tud valaki olyan helyet ahol ilyen üregelő tüskét lehet elfogadható áron kapni?"

Én az eBay-en vettem pár éve (Kínából) egy 4mm-est. Nem volt veszett drága, de nézegetni kell, mert nagyon szórnak az árak (csak az árak: tök ugyanazt árulja mindenki).

"keyway broach"-ra kell keresni.

''Illetve vennék támolygó hatszögű üregelő? szerszámot  a gyakoribb méretekben. Hátha van olyan áron, hogy ne legyen érdemes legyártani.''

Ha a "rotary broach"-ra gondolsz, akkor az két részből szokott állni, van a fej, ami excentrikusan pörgeti a szerszámot, és maga a szerszám.

Gyári verzióban kegyetlen drága mindkettő.

Lehet házilag csinálni, de állítólag elég kényes a jó méretezésre. Azt szokták mondani, hogy érdemes egy bevált tervet lemásolni egy az egyben.

A Hemingway Kits árul egy kitet, amiben minden alapanyag benne van, és egy pontos tervrajz plusz részletes gyártási utasítás. Nem olyan veszett drága (a gyárihoz képest) és állítólag működik:

http://www.hemingwaykits.com/acatalog/Compact_Rotary_Broach.html

A szerszámokat pedig köszörülni kell. Neked van szerszámköszörűd, azzal nem nagy etvasz.

A fő kérdés az, hogy érdemes-e szarakodni a fej legyártásával. Ha mondjuk max 10 belső kulcsnyílású csavart akarsz csinálni, azt gond nélkül meg lehet úgy csinálni, hogy ugyanezt a szerszámot körbe-körbe döntögetve kalapáccsal belevered a furatba. Végülis ugyanezt csinálja ez is.

Előzmény: Csuhás (45225)
Vetesi75 Creative Commons License 2022.04.22 0 0 45226

Van az az üzemóra, ami után teljes felújításra szorul. A tengelyben is a gyakran igénybe vett részen kiverődik/kopik a pálya, utána terhelve azon a ponton megakad, a retesz is képes gyakorlatilag eltűnni... Nekem nincs ilyen fúrógépem, de a környezetemben akad egy tucat - időnként megtalálnak ezekkel az alkatrészekkel. Bordástengelyesre átalakítani csak annak éri meg, aki tényleg nagyon sokat használja. (előgyártmány hüvely 5eFt, tengely 20eFt/1m)

Előzmény: Jani301 (45216)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.22 0 0 45225

Tud valaki olyan helyet ahol ilyen üregelő tüskét lehet elfogadható áron kapni? Illetve vennék támolygó hatszögű üregelő? szerszámot  a gyakoribb méretekben. Hátha van olyan áron, hogy ne legyen érdemes legyártani.

Jani301 Creative Commons License 2022.04.22 -1 0 45224

Az megvan hogy a Tos esztergán használ hatszög anyagot vonóorsónak ?

Ha oda jó ...... ?

jalpar Creative Commons License 2022.04.22 -1 0 45223

Ezt próbáltam mondani én is.

A szabvány méretű nyomótüskék készen kaphatók, de nem gond legyártani se, ha van legalább egy marógép odahaza.

Sőt, ha van kéznél szerszámköszörű, akkor akár gyorsacélból is.

Aztán meg egy ilyen üzemben nyugodtan lehet üregelőgép is, nem csak a NASA-nak van olyan.

Pl. a szomszédunknak van egy saját készítésű példánya --- járnak is hozzá rendszeresen bordástengelyekhez agyakat gyártatni.

Előzmény: Csuhás (45222)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.22 0 0 45222

Azért a reteszhorony üregelés nem igényel spéci gépet, egy szimpla prés is elegendő. 

https://www.youtube.com/watch?v=ZRbOux9NfeU

Előzmény: vaskukac (45220)
mlas45 Creative Commons License 2022.04.22 0 0 45221

Mondjuk a Fóccvágen 6 szögű olajszivattyú tengellyel sokan megszívták... pedig ott nincs nagy nyomaték, és folyamatosan kenve is van :D

Előzmény: vaskukac (45220)
vaskukac Creative Commons License 2022.04.22 0 0 45220

"Nem szabadna, hogy ez gond legyen egy fúrógépeket gyártó üzemnek. Ha nem lehet készen kapni a megfelelő nyomó vagy húzótüskét, akkor gond nélkül le lehet gyártani egy közepesen felszerelt üzemben."

Ezeket nem gyártották tömegben, hogy megérje üregelni. (Üregelőgép is elég ritkán van egy közepesen felszerelt üzemben.)

"Az valóban jobb mint egy siklóretesz, de azt meg tényleg sokkal macerásabb és költségesebb legyártani."

Az orosz gépeken megcsinálták. Örökös, mint a nyomorúság...

"Nem bíznék egy ilyen megoldásban."

Mi a baj vele? Egy sima hatszög is sokkal jobban bírja, mint az egy szál retesz.

Előzmény: jalpar (45218)
lacibá70 Creative Commons License 2022.04.22 0 0 45219

Jó hogy ne te lettél a tervezője... Csuhás kolléga jól leírta hogy miért. Annyival egészíteném ki, hogy lehetett volna egymással 180  fokkal szemben két horony a főorsón, két retesszel a meghajtó hüvelyben. Ez is egyenletesebb nyomatékátvitelt biztosítana. És nem növeli nagyon a gyártási költséget. Ez utólag is kivitelezhető ha valaki rendszeresen nagyobb nyomatékot szeretne kivenni a gépből. Ja és ha néha meg lennének kenve ezek a reteszek lehet hogy örökké tartana.

Előzmény: occseb (45214)
jalpar Creative Commons License 2022.04.22 -1 0 45218

Nagyjából egyetértek, de

"Vékony furatba a reteszhornyot csak üregeléssel lehet elkészíteni, az pedig egyszerű ha van üregelő, egyébként pedig reménytelen dolog"

Nem szabadna, hogy ez gond legyen egy fúrógépeket gyártó üzemnek. Ha nem lehet készen kapni a megfelelő nyomó vagy húzótüskét, akkor gond nélkül le lehet gyártani egy közepesen felszerelt üzemben.

,,Szvsz ami tényleg jobb  lehetne az a bordástengely mert egyenletesebben viszi át a nyomatékot és sokára kopik el,''

Az valóban jobb mint egy siklóretesz, de azt meg tényleg sokkal macerásabb és költségesebb legyártani.

,,vagy esetleg a négy vagy hatszög tengely.''

Nem bíznék egy ilyen megoldásban.

Előzmény: Csuhás (45215)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.22 0 0 45217

A saját méh telepi asztali fúrógépemhez is új reteszt kellett készítenem, mert ki volt verődve és ezért zakatolt.

Előzmény: Jani301 (45216)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.22 -1 0 45216

Kicsit másképpen írtam volna ,de egyetértünk ebben a dologban .

Még annyi hogy ennek a reteszes nyomatékátvitelnek a hibájával még sohasem találkoztam .

Viszont letört tokmánykúpos tengelyem van néhány .

Előzmény: Csuhás (45215)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.22 0 0 45215

No ezt vitatom. Egy hosszú vékony tengelybe hosszú a hüvelyből nagyrészt kilógó reteszt körülményes rögzíteni. Vékony furatba a reteszhornyot csak üregeléssel lehet elkészíteni, az pedig egyszerű ha van üregelő, egyébként pedig reménytelen dolog. A mostani kivitelhez pedig elég egy reszelő. Szvsz ami tényleg jobb  lehetne az a bordástengely mert egyenletesebben viszi át a nyomatékot és sokára kopik el, vagy esetleg a négy vagy hatszög tengely.

Előzmény: occseb (45214)
occseb Creative Commons License 2022.04.21 0 0 45214

Ja és ha én lettem volna a tervezője akkor biztosan fordítva csinálom, és az orsón lett volna a retesz, a csőtengelyben meg a horony.

Nagyobb reteszt és retezshosszt engedett volna, és a csőtengely könnyebben legyártható ha pótolni kell 50 év múlva :)

Előzmény: rferi (45209)
occseb Creative Commons License 2022.04.21 0 0 45213

".....De ha mondjuk ráteszel a frekiváltót, annak a lágyindítása sokat fog javítani a helyzeten"

Pont ez a terv amúgy, mert van egy elfekvőben lévő 750W-os frekiváltóm.

Előzmény: rferi (45209)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2022.04.21 0 0 45212

Szép munka, ezt is megcsináltuk tanuló korunkban, pont akkor amikor az amik a Holdra szálltak.😆

Előzmény: Stzoli69 (45210)
default6 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 45211

Nagyapám piszok menő volt Hatvanban, csinalt ilyen szökőkutat. Egy drótból készült tölcsér közepéből jött a vezetekes hálózatból a vizsugár amin a labda táncolt. Ha leesett, a tölcsér újra a vizsugarhoz vezette. Nap közben félig lett az a kúgyűrű ami a szökőkút medencéje volt, este kieresztette egy árokba ami mentén a paprika volt. Ott bámulta a nép. Nem kellett szivattyú, nem pazarolt vizet.

Előzmény: Meleg a Klumpa (45198)
Stzoli69 Creative Commons License 2022.04.21 -1 0 45210

Üdv. 

Nem tudom érdekel-e valakit egy Precíziós Satu, szép megkímélt állapotban 72mm pofaszélesség

ára:40000

Zoli

rferi Creative Commons License 2022.04.21 -1 1 45209

Hát, mondjuk én sem dobnám ki belőle, ha az eggyel nagyobb méretre reszelték volna!

De ha mondjuk ráteszel a frekiváltót, annak a lágyindítása sokat fog javítani a helyzeten. A legtöbbet az indításkori rugás árt neki.

Előzmény: occseb (45207)
H27 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 45208

Arra én is kíváncsi lennék hogy van-e benne gépi előtolás

Előzmény: Goldblade (45191)
occseb Creative Commons License 2022.04.21 0 0 45207

750w.

Amúgy nem számoltam utána, biztosan jó teljesítmény szempontjából csak egy kicsit keveslem. Ha nagyobb felületen feküdne fel, akkor lassabban kopna ki.

Előzmény: rferi (45206)
rferi Creative Commons License 2022.04.21 0 1 45206

20mm reteszhossz egy alig párszáz wattos motorteljesítményre miért volna rövid?

Előzmény: occseb (45204)
klenó1 Creative Commons License 2022.04.21 0 0 45205

Igen, ez a gyári kialakítás.

Előzmény: occseb (45204)
occseb Creative Commons License 2022.04.21 0 0 45204

OF-15 fúrógép hajtott ékszíjtárcsájnak tengelyén ez gyári megoldás lehet?

Ezen a tengelyen rögzül 3 csavarral az ékszíjtárcsa, és a belsejében fut a fúróorsó, siklóreteszes nyomatékátvitellel. 

Azért gyanús egy kicsit hogy nem gyári megoldás, mert a retesz méretei nem szabványosak (DIN6885A), és egy kicsit rövidnek is gondolom a retesz hosszát:

• b=3mm
  • h=8mm
  • l=20mm

A legközelebbi általam talált reteszméretből (b=8mm, h=7mm) elég sokat kéne reszelni hogy ez kijöjjön belőle a keresztmetszet.

Ha nincs jobb ötletetek akkor marad a vágás/reszelés.

oregbeatsuhanc Creative Commons License 2022.04.20 0 2 45203

Az asztali golyós prést, a rugós kalapácsot mi is megcsináltuk, meg az asztali karos lemezollót is.

A kalapácsot egy M 8- as Imi magnó motor hajtotta.

A kis prés fel lett szerszámozva M 3- as alátét gyártásra.

Előzmény: szőrmók (45201)
rferi Creative Commons License 2022.04.20 -1 0 45202

Csinálják ezt nyugaton is, nem csak keleten.

Itt van ez a fickó, egészen elképesztő dolgokat szokott kreálni:

https://www.robertsonminiatures.com/tools

Előzmény: szőrmók (45201)
szőrmók Creative Commons License 2022.04.20 -1 2 45201

Vannak tippjeim.

1: nézni

2:nyugdíjba vonulása alkalmából csinálták a tanulók a Műhelytanárnak.

3.Levélnehezék a Komszomolról elnevezett Gépgyár Igazgatójának(pártttitkárának) asztalára.

4,lekenyerezési ajándék a Komszomol Gépgyár üzletkötőjétől a Lenin MGTSZ  Igazgazójának.

Vizsga

darab egy forgácsolást tanuló szakmunkástól. Itak dalse.

Nekem van ilyen méretben pici présgépem,és gépkalapácsom.

Meg jó arra is hogy a nagypapa halála után a hülye unokája eladja.

Előzmény: Atis57 (45199)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.20 0 1 45200

Ezek iskolai műremekek, illetve protokoll ajándékok.

Előzmény: Atis57 (45199)
Atis57 Creative Commons License 2022.04.20 0 0 45199

Sziasztok!

ezen maketteket mire használják?

Meleg a Klumpa Creative Commons License 2022.04.20 0 0 45198

Nagyon-nagyon koszonom mindenkinek, tehat valoban holdjaro volt, de a labdafujashoz nem kell auto, es nem pingponglabdat fuj.

Jovok nektek eggyel, csak szoljatok elore.;)

tangerine Creative Commons License 2022.04.20 0 0 45197

Labdafújót hangszerboltokban is lehet venni. A fúvós hangszereken tanulók szokták használni: https://www.partiturabolt.hu/hu/product/124199/labdafujo_flow_ball

Előzmény: Meleg a Klumpa (45192)
rferi Creative Commons License 2022.04.19 -1 0 45196

ÉS még valami:

Talán a Nagykörúton, a Regiment játékboltban kapsz is még.

Előzmény: rferi (45194)
rferi Creative Commons License 2022.04.19 -1 0 45195

Ja, és valahol pár éve még megvolt a labdafújója.

Egy szimpla ventilátor volt, ahogy Halálosztó mondja.

Az a fajta venti volt benne, aminél tengelyirányban szívta a levegőt, és sugárirányban tolta ki. A lapátja csak szimpla síklapokból volt, melyek sugárirányban álltak.

rferi Creative Commons License 2022.04.19 -1 1 45194
halaloszto Creative Commons License 2022.04.19 0 0 45193

Ahhoz, hogy a labda lebegjen rajta, nem kell semmi.

https://www.youtube.com/watch?v=V2deFgyj3XQ

Kell egy ventillátor, meg egy cső, hogy egyenesen jöjjön a levegő.

Meleg a Klumpa Creative Commons License 2022.04.19 0 0 45192

Nem talaltam forumot, itt probalkozok, hatha valaki emlekszik es tud segiteni.

Megkaptam az ukazt, hogy surgosen szerezzek be vagy csinaljak egy "labdafujos" jatekot, ami talan az 1970-es evekbeli szovjet elektromechanikus jatekokra volt jellemzo, talan "Holdjaro" neven arultak, talan fem es muanyag auto volt, ami valahogy ossze-vissza gurult, amig az elem tartott es a kozepen egy pingponglabdat fujt, ami soha nem esett le, de mindig a levegoben volt.

Napok ota turom a webet, egyetlen ilyen kepet vagy leirast se talaltam, a leiras alapjan en valami hajszaritogepre gondoltam, de allitjak, hogy auto volt.

Nem az auto kell, hanem csak ez a labdafujo resze, remelem, valaki tud segiteni, hogy hol talalok erre megoldast.

Goldblade Creative Commons License 2022.04.19 0 0 45191

Üdv! ismeri valaki ezt a fajta FO-32 02 tipusú fúrógépet? Hanyas ékszíj méret kell rá? Dolgozott már ilyennel valaki?

kjanik Creative Commons License 2022.04.18 0 0 45190

Nincs egyszerű válasz a kérdésedre. Sokféle rozsdamentes acél van különböző felhasználásokra, ezek közül hőkezelhetőek is vannak.

Ha alapanyagot veszel, akkor tisztázható a szállítási állapot, ha szerszámot, az jó esetben megkapta a szükséges hőkezelést.

https://vasaruhaz.hu/rozsdamentes_acel_tulajdonsagai

Előzmény: koffeinmentes sör (45189)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.04.18 0 0 45189

Azt hittem, szénacél :)

És a rozsdamentes acélnak milyen a keménysége a különböző hagyományos acélok sorában?

Előzmény: halaloszto (45187)
klenó1 Creative Commons License 2022.04.18 0 0 45188

Rugóacél huzal, pld. :https://www.sodemann-rugok.hu/termekek/rugoacelhuzal/egyenes-huzal-rozsdamentes-acel?p=2

Ha nem elég kemény, még tudod hőkezeléssel keményíteni.

Előzmény: koffeinmentes sör (45174)
halaloszto Creative Commons License 2022.04.18 0 0 45187

Ez egy pálca, hosszában karbonszálak epoxyban. Nem lesz kopásálló szerintem. 

Előzmény: koffeinmentes sör (45184)
jamesz64 Creative Commons License 2022.04.18 0 0 45186

Sajnos nálam nem nyílik meg az oldal.

Előzmény: koffeinmentes sör (45184)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.04.18 0 0 45184

Nagyon nehézkesnek néz ki a szükséges méretsor beszerzése ilyen kiütőkből, ahogy nézem. És ez vajon nem lenne jó?

https://www.conrad.hu/p/karbonszal-25-mm-x-1000-mm-reely-1416541

Nem tudom, mi lehet ez igazából.

Előzmény: jamesz64 (45183)
jamesz64 Creative Commons License 2022.04.18 0 0 45183

Szerintem a  méretre köszörült hengeres csapszegkiütő lehet a megfelelő szerszám. Ütőmunkára tervezték, elegendően kemény, de nem túl rideg, inkább hajlik mint törik.

Előzmény: koffeinmentes sör (45180)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.18 -1 0 45182
Előzmény: koffeinmentes sör (45181)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.04.18 0 0 45181

Ilyenre gondolsz?
https://www.emag.hu/5-db-os-kiuto-keszlet-25091/pd/DN1F29MBM/

Nekem adott vastagság kell, mint a korábbi képen, aminek csak a vége van kúposítva. Ebből a kiütőből viszont csak ilyen végig kúpost látok. A 2-3 mm-es rudat köszörűvel könnyen meg tudom munkálni

Előzmény: CNC guru (45179)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.04.18 0 0 45180

Csővéget kell feltágítsak, és a vas alapanyagúak elroncsolják, amelyik gyengébb, nem edzett tüske. Úgy tágítok, hogy felkalapálom a csőbe.

Előzmény: jamesz64 (45178)
CNC guru Creative Commons License 2022.04.17 0 0 45179

Készen kapsz kiütőtüske, azaz dorni formájában.  Én a múltkor a Szögkerben vettem ilyen kis átmérőket.

Van 10-es szerszámacél rúdanyagom, de az még nyers. Viszont ha így teszed fel a kérdést, akkor nincs apparátusod a megmunkálására, szóval nehéz ügy így.:-)

jamesz64 Creative Commons License 2022.04.17 -1 0 45178

Eddig jó. De mit és mi módon tágítanál vele?

Előzmény: koffeinmentes sör (45177)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.04.17 0 0 45177

Csak 5-10 centi, hogy meg lehessen fogni. Ilyen tágítószerszámokat szeretnék belőle csinálni.

Előzmény: jamesz64 (45175)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.17 -1 1 45176

Most ugrott be , esetleg tűgörgő ?

jamesz64 Creative Commons License 2022.04.17 -2 0 45175

Milyen hosszban, és mire szeretnéd használni a rudakat? 

koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.04.17 0 0 45174

Köszönöm a javaslataitokat, az óriássatuval egy pillanat alatt sikerült a hajlítás, annyi, hogy a betéteket 1 mm-rel nagyobbra kellett csinálni, mint a kívánt méret.

másik kérdésem, hogy edzett acél rudat lehet kapni? És ha igen, milyen helyen? 2-2,5-3 mm vastagok kellenének.

Előzmény: jamesz64 (45133)
NMiki03 Creative Commons License 2022.04.16 0 0 45173

Szia!Ha epadnád érdekel!!Kár megbontani!!Add el inkább nekem!

Előzmény: Fikusztankusz (35298)
NMiki03 Creative Commons License 2022.04.16 0 0 45172

Szia!Ha eladó lesz érdekel 06308344434!!!Tudom hogy kell szétszedni de inkább add el nekem,kár bontani...

Előzmény: Fikusztankusz (35298)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.16 -1 0 45171

A fehér előlap a kezelőszervekkel Cordia fúrógépre hasonlít , De azt oszlopos kivitelben láttam .

Előzmény: NorBert93 (45169)
lacibá70 Creative Commons License 2022.04.16 0 0 45170

Román gyártmánynak nézem, pontos típust sajnos nem tudom.

Előzmény: NorBert93 (45169)
NorBert93 Creative Commons License 2022.04.15 0 0 45169

Üdv! meg tudná mondani valaki hogy ez milyen féle-fajta szerkezet? Esetleg ismeri valaki a típust? 

mérnökferi Creative Commons License 2022.04.14 0 0 45168

Összeszerelés után, megszoktuk ütögetni a tengelyvéget és akkor "beállt" a helyére.

Előzmény: mlas45 (45167)
mlas45 Creative Commons License 2022.04.14 0 0 45167

Akkor még egy megnéznivaló 5let: feszül a csapágy. A csavar nem tudja úgy a helyére húzni, hogy holtjáték maradjon...

Amíg nem volt présem, ilyenkor inkább gumihemörrel ütöttem össze :)) kicsit barbárnak tűnő módszer, de eddig nekem működött.

Előzmény: default6 (45166)
default6 Creative Commons License 2022.04.14 0 0 45166

3F motor, kis hengeres csapokkal. A csapágyakat ki kellett ütögetni, kotyogás nelkul voltak az öntvénybe nyomva. Az, hogy osszerakásnál az osszefogató szárak meghuzasaval nyomtam az elso csapágyat a tengelyre nem elegáns de nem tudtam jobbat. Nem veletlen volt már elnyalva a M4 menet nemelyiken.

Előzmény: mérnökferi (45162)
erwinter Creative Commons License 2022.04.14 0 0 45165

Köszönöm!

Előzmény: Csuhás (45164)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.14 0 0 45164

Nekem ismert a telefonszámom: 30 224 egy kilenc 77, ezen megtalálsz.

Előzmény: erwinter (45159)
bigyusz3 Creative Commons License 2022.04.13 0 0 45163

Milyen villanymotor hajtja?230V vagy 400V?

Előzmény: default6 (45147)
mérnökferi Creative Commons License 2022.04.13 0 0 45162

Ez ugye viszonylag kis fordulatú motor? Kis lapocskák vannak a végén a ventiláció miatt, vagy hengeres csapok? A hengeres csaposon fém alátétek szoktak lenni a kiegyensúlyozás miatt. Azáltal, hogy némelyik levan törve, nem lett kiegyensúlyozatlan a forgórész és berázza az egészet? 

Előzmény: default6 (45160)
szakmókus Creative Commons License 2022.04.13 0 0 45161

Okozhatja még a kopott csapágyház, (kiesik a csapágy magától, de legalább is könnyen ki be tehető a csapágy) vagy nincs benne a hullámos, csapágy mögé rakható lemez. (már ha kell bele.)

Előzmény: default6 (45160)
default6 Creative Commons License 2022.04.13 0 0 45160

A forgórészen vannak könnyűfém hűtő tüskék vagymik, azok elég rosszul néznek ki, némelyik le van törve de a motor kézzel megforgatható, nem éreztem ütést, súrlódást.

Előzmény: rferi (45158)
erwinter Creative Commons License 2022.04.13 0 0 45159

Tisztelt Mesteremberek!

Van nekem egy E2N esztergagépem, és ezzel kapcsolatban lenne egy-két kérdésem.

Viszont nagyon örülnék, ha ezt telefonban tehetném fel valamelyikőtöknek, mert nem annyira szeretem, hogy megkérdezem, a választ esetleg nem pontosan értem, megint kérdezem......

Első körben az orsó szekrény olaj feltöltésével, olajcseréjével van gondom.

Pár éve, amikor a gépet vettem Csuhással sikerült valahogy telefonon felvennem a kapcsolatot, már nem emlékszem hogy, de arra igen, hogy érdemes volt, sokat segített. Sajnos nem voltam annyira előrelátó, hogy megőrizzem a telefon számot.

Nem várom ingyen senkitől, számolhatunk percdíjat is, tudom, hogy senkinek sem végtelen az ideje, nekem viszont a jó szándékú hozzáértés értékes.

Az a megoldás jutott eszembe, hogy megadom az email címem és ha oda valaki elküldené az elérhetőségét, annak nagyon örülnék!

ervinabatka@gmail. com

Előre is köszönöm!

rferi Creative Commons License 2022.04.13 -1 0 45158

Ez jó felvetés!

Érdemes lesz megnézni, hátha esetleg valamelyik pajzsot megütötték, és eldeformálódott - akár úgy is lehet ilyet, ha kiejtik kézből a mocit a földre.

Esetleg görbe tengely?

Esztergán két csúcs közé befogva gyorsan ellenőrizhető

Előzmény: mlas45 (45157)
mlas45 Creative Commons License 2022.04.13 0 0 45157

ja, nem olvastam figyelmesen, látom, úgy is próbáltad (itt nem lehet a hsz-t utólag javítani)

Akkor már csak az lehet, hogy a két csapágy nincs egy tengelybe. Másért mért morogna? :))

Előzmény: mlas45 (45156)
mlas45 Creative Commons License 2022.04.13 0 0 45156

És mindkét fogaskereket kiszedted, úgy nézted? (mert a képen pont a tengelyén lévő még rajta van) Úgy semmi hangjának nem szabadna lenni...

default6 Creative Commons License 2022.04.13 0 0 45155

Ezek alapján azt gondolom nem normális a hangja. Kiszedem majd újra, keresem friss mechanikai kopás nyomát, bár szerintem jól forog, pontosan megmérem a tekercsek ohmos ellenállásait, de tudok impedanciát is mérni 50Hz en. Testre nem zárlatos, azt az EV relé már megmutatta volna. 

Előzmény: rferi (45154)
rferi Creative Commons License 2022.04.13 -1 0 45154

Amúgy a mi gépünknek a fő hangja a főhajtóműből jött leginkább. Nem volt halk zaj, de nem a szivattyút hallottam belőle.A vertikálfej volt rajta mindig, abból is erős zaj hallatszott. Nem tudom anélkül milyen lett volna.

A mellékhajtómű hangja ettől halkabb és magasabb zaj volt - gyorsjáratban. Rendes járatban azt alig lehetett hallani.

Előzmény: default6 (45152)
rferi Creative Commons License 2022.04.13 -1 0 45153

Egy aszinkron motornak nem kéne kávédarálóhangúnak lennie!

Ott valami nem stimmel belül, esetleg csak akkor, mikor össze van rakva?

Előzmény: default6 (45149)
default6 Creative Commons License 2022.04.13 0 0 45152

Többnyire nincs időm pc n ujramintavételezni a képeket, nagyon bajos ide feltölteni, nem gondoltam, hogy másféle is lehet a kenőanyag szivattyú, csak arra szerettem volna egy gyors választ, hogy normális-e az, hogy olyan a hangja mint a regi ABCkben a kávédarálónak.

Előzmény: Hostya (45151)
Hostya Creative Commons License 2022.04.13 -2 0 45151

Na látod..!

"Nagy arcból már az előző hozzászólás is pont elég lett volna."

Egy rosszul feltett,  (nem kellően illusztrált) kérdésre általában rossz, vagy félreérthető válaszok szoktak születni..  Semmi köze a "nagy arc"-hoz..!!

Ha a  #45142 hozzászólásod helyett ezt a -képekkel illusztrált-  hozzászólást tetted volna fel, akkor sokkal érthetőbb lett volna, és mindenki értené.. -még én is-.

Nem véletlen az se, hogy a #45142 hozzászólásodra, rajtam kívül nem reagált senki..

default6 Creative Commons License 2022.04.13 0 0 45150

Amikor össze van rakva csak az a tizen miliméter lóg ki a tengelyből amin a fogaskerék van, de még ott megfogva is meg tudom forgatni. Annyira forog könnyen mint egy uj csapággyal szokott.

Mindhárom fázis dolgozik, nem olyan trafó szerű hangja van mint mikor egyik fázis hiányzik. Locsolja az olajat ezerrel. Csak hangos.

Előzmény: mérnökferi (45148)
default6 Creative Commons License 2022.04.13 0 0 45149

Mindhárom tekercse kétszáz valahány ohm, de tény, hogy nem teljesen egyforma. Nem pontosan emlékszem de 230-260, ilyesmi értékeket mértem. Akkor csak amiatt mértem meg, hogy nem szakadt-e, de elgondolkodtatsz, lehet menetzárlat néhány. A korábbi szimmering hibája miatt a motor olajos volt belül is de az olaj normális esetben szigetel, nem izgattam magam ezen akkor. Asztalon nem járattam sokat, hogy érezhetően melegedne.

Szóval ezért próbáltam megtudni mennyire hangos egy ilyen motor normális esetben. Lehet, hogy olyan a lemezelése, meg a teljes motort összeszorító 4 es szárak se sokat fognak, stb, nem tudom.

Előzmény: mérnökferi (45148)
mérnökferi Creative Commons License 2022.04.12 0 0 45148

A forgórész (korábbi nagyon rossz csapágy miatti sérülése miatt) nem ver be az állórészbe?

Különben elképzelni se tudom!

Nem az a morgás, ami akkor van, ha csak 2 fázist kap egy motor?- ez lehet belső szakadás miatt is. 

Kézzel forgatva milyen?

default6 Creative Commons License 2022.04.12 0 1 45147

Nagy arcból már az előző hozzászólás is pont elég lett volna.

Nem szakmám, de azt hiszem ez egy fogaskerékszivattyú. A fogaskerekekből gondoltam, meg hogy szivattyú:

A gépállvány bal közepén van és a hajtóműre locsolja az olajat az alatta lévő teknőből felszívva:

rferi értette. Hangos volt, kivettem. Kiszedtem belőle a fogaskereket, hogy amiatt hangos-e. Úgy is elég hangos volt, hurrá akkor csak csapágyas, kicserélem a csapágyakat és szép csendes lesz. Kicseréltem, de akkor is hangos a motor magában, az asztalon járatva fogaskerekek nélkül. (Így ugye nem is nevezhetjük fogaskerékszivattyúnak csak fogaskerékszivattyúmotornak) Mikor visszatettem a fogaskerekeket kicsit még hangosabb lett.

Na mindegy majd nem bandázunk az "ME1000 tulajdonosok klubjában"

Előzmény: Hostya (45146)
Hostya Creative Commons License 2022.04.12 -2 1 45146

Láttál már te fogaskerék szivattyút szétszedve?

Ismered a szerkezeti felépítését..?

Előzmény: rferi (45145)
rferi Creative Commons License 2022.04.12 -3 2 45145

Meg akarta tudni, mitől hangos, ezért kivette belőle a fogaskereket, hogy a csapágyazást tesztelje.

Úgy is hangos volt, ezért cserélt csapágyat, szimmeringet, de ezek után is, fogaskerék nélkül is hangos neki.

Szerintem.

Előzmény: Hostya (45144)
Hostya Creative Commons License 2022.04.12 -2 0 45144

Nekem ME 1000 marógépem van.   Anno a lehetőségeim szerint "felújítottam"...

Az ME 1000-ben 2db kenőanyag(olaj) szivattyú van, az egyik a főhajtómű kenését látja el, (ez egy lapátos szivattyú gyárilag)..

A másik pedig  a mellékhajtóműben van, ami a mellékhajtómű kenését,és a hossz, ill a kereszt asztal csúszó vezetékeit látja el olajkenéssel. (ez meg egy dugattyús szivattyú)

Milyen fogaskerék szivattyúról beszélsz..??

"Kiszedtem, kivettem a fogaskerékszivattyúból a kerekeket, hangos volt."

Egy fogaskerék nélküli fogaskerék szivattyú hogy lehet hangos..??   -Nem értem-

"Oké, csapágyas, cseréltem benne csapágyakat, szimmeringet  elég hangos fogaskerekek nélkül, asztalon is"   -Most sem értem !-

Az én gépemben is le lett cserélve a főhajtómű gyári lapátos szivattyúja egy külső 3f-u motorral hajtott fogaskerék szivattyúra, és azóta is kiválóan működik.

Próbáld meg érthetően leírni a problémádat, lehetőleg képekkel illusztrálva, mert így elég nehéz tanácsot adni.

Előzmény: default6 (45142)
rezgaras Creative Commons License 2022.04.12 0 1 45143

Én úgy tapasztaltam a sárgarézzel, hogy mindegy, milyen gyorsan hűl. Ha olyan meleg volt, hogy a láng alatt elszíneződött, akkor megpuhul. Ha megkalapálják vagy meghúzzák, visszakeményedik. Viszont vékony drótok kivételével elég nehéz úgy meghúzni, hogy a keményedés egyenletes legyen. Drótot meg lehet húzni addig, amíg el nem szakad, attól tényleg megkeményedik. De az átmérője lecsökken. :-))

Előzmény: tangerine (45140)
default6 Creative Commons License 2022.04.12 0 0 45142

Hadd kérdezzem meg akinek ME1000 ese van, hogy a kenőanyagszivattyúnak normális, hogy kávédaráló hangja van? 

Kiszedtem, kivettem a fogaskerékszivattyúból a kerekeket, hangos volt. Oké, csapágyas, cseréltem benne csapágyakat, szimmeringet  elég hangos fogaskerekek nélkül, asztalon is. Visszaraktam a gépbe, kb ugyanaz.

tangerine Creative Commons License 2022.04.12 0 0 45141

Lehet, hogy csak a  vörösrézre igaz ez.

Előzmény: tangerine (45140)
tangerine Creative Commons License 2022.04.12 0 0 45140

Nem inkább gyorsan kellene hűteni, hogy megpuhuljon? Lassan hűtve keményedik. Pont fordítva működik mint a vasnál.

Előzmény: rezgaras (45138)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.12 0 0 45139

Köszönöm, mindenkinek, akkor javaslom a kollégának a felhevítést egy gázrezsón majd a levegőn lehűlést. Valószínűleg jobb lesz, végül is csak egy összenyomást kell kibírnia. 

Előzmény: rezgaras (45138)
rezgaras Creative Commons License 2022.04.12 0 0 45138

Sárgarézből alapvetően két ötvözetet gyártanak. Az Sr42-ben 58% réz van, 42% cink (horgany). Ez keményebb, nehezebben hajlítható. Az Sr37-ben 63% a réz, ez puhább. A sárgarezet hőkezeléssel ki lehet lágyítani, mechanikai hatással meg lehet keményíteni. de figyelembe kell venni, hogy a kemény, Sr42-es réz a hőkezelés után sem lesz sohasem olyan lágy, mint az Sr37 és fordítva, a lágy Sr37-es rezet hiába húzzuk, hengereljük, sohasem lesz olyan kemény, mint az Sr42-es.

A leírás alapján a törékeny cső Sr42-ből van. Meg lehet próbálni a hőkezelést. Lángba kell tartani, amíg el nem színeződik, aztán hagyni kihűlni.

Előzmény: Csuhás (45136)
rferi Creative Commons License 2022.04.12 -1 0 45137

A vörösréznél a lágyításhoz előbb felmelegítettem az anyagot, majd hirtelen lehűtöttem. Ott 850 fokos felmelegítés után hideg vízbe merítve olyan lágy lett, mint az ón.

Ki kéne próbálni sárgarézen is.

Előzmény: Csuhás (45136)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.12 0 0 45136

Kicsit amatőr kérdés de ellentmondó válaszokat találtam a neten. Szóval kollégám kommersz ( Bronzkerben vásárolt ) D6mm sárgaréz csövekből szab le gyűrűket, amiket a felhasználás során rálapít egy anyagra. Most beleszaladt egy adagba ami nem bírja ki a lapítást, hanem leggyakrabban négy íves szegmensre törik. Kérdés milyen hőkezeléssel lehetne ezt a sárgaréz csövet lágyítani?

Jani301 Creative Commons License 2022.04.12 -1 0 45135

De hogy ne csak a szám járjon.

30 éve készült , kétszer kellett alakítani hogy keskenyebb hajtások is mehessenek .

Szerintem ez is bírna a 30v4 es laposvassal . Derékszögbe visszahajtva nem ,mert

nem fér el a 4 mili .

1,2  lemez ami hajtva van a képen , és aki ilyen munkát akar csináltatni ,azt lapáttal 

kell támogatni mégha haver is :)

Hulladék a hajlító is meg a teherautó is , de a hajlító már hozzám nőtt  , sokat 

dolgoztunk együtt .

Előzmény: koffeinmentes sör (45126)
FeZ_ Creative Commons License 2022.04.12 0 0 45134

"Nem olyan nehéz normális állásba forgatni a telefont videóhoz-fotózáshoz. Érdemes kipróbálni."

Vagy egy ingyenes szoftverrel pár kattintással elforgatni a videót feltöltés előtt, ha már így sikerült. 

Előzmény: jalpar (45125)
jamesz64 Creative Commons License 2022.04.12 0 0 45133

Szia! Megírom a lehető legegyszerűbb megoldást. Keresni kell az ismeretségben egy rendkívül  nagy és erős párhuzam satut. Készíteni kell bele a satupofák közé két db. pót betétet amiket a hajlítási paraméterek szerint kell elkészíteni.

Majd  ezeket a satupofákhoz kell rögzíteni, akár kisebb pont szerű hegesztésekkel, és máris lehet vele hajlítani. 

Vetesi75 Creative Commons License 2022.04.11 0 0 45132

Nincs valaki a környéken, aki egy komolyabb golyóspréssel rendelkezik? (20...30t) Ahol ilyesmi terem, ott rendszerint fel vannak készülve a rögtönzött szerszámkészítésre is - akár hegesztéssel, mindenféle hulladékvasból...

Jani301 Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45131

Meg vagyok elégedve magammal :)

Az ódorba verésre nincs eddig találat a neten :)

Előzmény: Jani301 (45130)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45130

Én is gondoltam erre ,

De ott is ódorba kellene verni .

Előzmény: ruzsa janos (45129)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.04.11 0 0 45129

Mondjuk melegen hajlítod.

Jani301 Creative Commons License 2022.04.11 -1 0 45128

Nem kell feltétlenül komoly szerszámra gondolni .

Ha csak pár darab hajtás kell .

Lehet egy ötkilós kalapács is megteszi prés helyett .

De így látatlanban , nehéz konkrétumot javasolni .

De lehet látva is :)

jalpar Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45127

Ja, ez az ujjmaró jó ötlet!

Bár valószínűleg semmi szükség nincs rá, de egy CNC gépen még az ívelt kialakítás is többé kevésbé megvalósítható. (Az eredeti teljesen precíz lemásolásához már 5 tengelyes CNC kell).

Sőt, jobban belegondolva egy osztófejjel - vagy élére állított körasztallal - hagyományos marógépen is meg lehet csinálni az ívelt hornyot.

Előzmény: kozi21 (45119)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.04.11 0 0 45126

Erre jutottam én is, hogy egyszerre kell megcsinálnom a két hajtást. Présszerszám híján nincs erre valami trükk?

Előzmény: Jani301 (45123)
jalpar Creative Commons License 2022.04.11 -2 1 45125

Szuper! Együtt örülök veled!

Ennél jobban csak akkor örülnék, ha nem törne ki a nyakam, amikor a videót nézem.

Nem olyan nehéz normális állásba forgatni a telefont videóhoz-fotózáshoz. Érdemes kipróbálni.

Előzmény: Törölt nick (45124)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45123

Erre való a présszerszám .

Egyszerre kell elkészíteni a két hajtást .

Előzmény: koffeinmentes sör (45121)
jalpar Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45122

,,Én úgy tapasztaltam, hogy a mezei léptető motorok a két lépés között nem lineárisak.''

Valószínűleg egyik léptető motor esetén se lesz lineáris, de ez nem is elvárás. Ha mondjuk csak duplázunk, és a fél lépés nem pont 1/2, de valahol 1/3 és 2/3 között van, az már sokkal jobb mint a semmi.

A microstep szerintem nem a lépések közötti pozicionálásra szolgál, hanem a mozgatás simábbá-egyenletesebbé tételére.

A pontos finomabb osztású pozicionáláshoz valami precíziós lassító áttétel kell. Ami egy kisebb vagyon.

Előzmény: rezgaras (45118)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2022.04.11 0 0 45121

Sziasztok, talán itt tudtok segíteni. 4-es laposvasat kell meghajtanom hasonló alakban

https://m.cdn.blog.hu/cs/csavarkulcs/image/femmajus/h5.jpg

Csak a ferde rész mindössze 1 centi hosszú, ott nem tudom befogni. Tehát a jobbra és a balra hajtás túl közel van egymáshoz. Hajtom az egyik ponton, visszahajlik a másikon.

ruzsa janos Creative Commons License 2022.04.11 0 1 45120

Ha van egy gyorsacél kés, amibe kéne készíteni egy 3mm széles, 2,7mm mély bemarást egy 12mm átmérőjű szerszámmal, volna rá valahol megfelelő szerszám, ami ki is bírja ezt az igénybevételt?

Na ezért tértek át annak idején a gépiparban a szóbeli közlésről a műszaki rajzra :)
A fotó alapján úgy gondolnám, van a gépen egy ellendarab, ami valószínűleg egy állítócsavarnak a feje, ami ebbe beleillik. Ez esetben én valószínűleg nem vacakolnék sokat az eredeti megvalósításával. Fognék egy kis méretű sarokcsiszoló vágótárcsát (76 mm talán), befognám a gépet a marógépemre, felpörgetném úgy 30 ezerre, és azzal vágnék bele egy hornyot vízhűtés mellett. Szerintem csak a mélység és a szélesség a fontos. Legfeljebb hosszabb lesz a horony.  

Előzmény: rferi (45108)
kozi21 Creative Commons License 2022.04.11 0 0 45119

Szia .

3mm-es tömör keményfém újmaró simán kiviszi a faipari gyalukést.

Előzmény: rferi (45112)
rezgaras Creative Commons License 2022.04.11 0 0 45118

Azt hiszem, ha microstep-et akarsz, ahhoz olyan léptető motor kell, amit arra készítettek. Én úgy tapasztaltam, hogy a mezei léptető motorok a két lépés között nem lineárisak. Tehát fel lehet osztani a távolságot két lépés kózött, csak nem lesz egyenletes.

Előzmény: jalpar (45102)
rferi Creative Commons License 2022.04.11 -3 0 45117

Ilyet találtam

https://perfor.hu/biface-o-horonybeszuro-maro-m841

Ez leírás szerint tudná a szükséges feladatot, de százezer forint.

Tehát ez csak egy elméleti lehetőség, mivel a végrehajtandó feladatban drágább lenne ez, mint amit spórolni lehetne az olcsóbb kés vásárlásával, és utólagos megmunkálásával.

rferi Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45116

12mm a szükséges szerszámátmérő, szóval inkább valami horonymaró jön szóba, amit oldalról kéne belenyomni az anyagba.

Előzmény: jalpar (45114)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.11 -1 0 45115

Hmm, megfontolandó úgy átalakítani a gyalu beállító szerkezetét hogy a hss hasábba elég legyen egy hengeres furat. 

Előzmény: rferi (45112)
jalpar Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45114

Elvileg egy vídia fűrésztárcsának el kéne vinnie a gyorsacélt.

Vagy egy megfelelő méretű gyémánt v. CBN korong.

Más opciót nem nagyon látok.

Előzmény: rferi (45113)
rferi Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45113

Szerintem maximum tömbszikra, de valami olcsóbb kéne

Előzmény: Csuhás (45110)
rferi Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45112

Jól sejted, olyasmi forma.

Egy faipari gyalukésről van szó, és rendszeresen visszatérő probléma

Itt az eredeti felvetés a kollégától:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=161239988&t=9104263

Előzmény: Jani301 (45111)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45111

Nekem egy íves reteszhoronynak tűnik a leírás alapján a feladat .

De persze tényleg nem egy korrekt meghatározása a feladatnak :)

Csuhás Creative Commons License 2022.04.11 0 0 45110

Csak kéne valami fotó, mert így még a kérdést sem igazán értem. De elsőre: huzalszikra?

jalpar Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45109

Ezt most érteni kéne?

Milyen gyorsacél kés? Kör? Négyszög? Milyen átmérő/méret?

Hogy néz ki ez a "bemarás"? Hosszába? Keresztbe?

Miért fontos, hogy milyen átmérőjű a szerszám?

rferi Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45108

Urak!

Ha van egy gyorsacél kés, amibe kéne készíteni egy 3mm széles, 2,7mm mély bemarást egy 12mm átmérőjű szerszámmal, volna rá valahol megfelelő szerszám, ami ki is bírja ezt az igénybevételt?

Mi a véleményetek?

rferi Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45107

Hát, a világ összes motorját nem ismerhetjük.

Előzmény: jalpar (45106)
jalpar Creative Commons License 2022.04.11 -2 0 45106

"Persze, hogy van, bőven. Kevesebb is, több is."

Oké-oké. Úgy gondoltam, hogy ezek között a szokásos "erős'", NEMA17-23-24-stb. csatlakozású (kínai) léptetőmotorok között.

Előzmény: rferi (45105)
rferi Creative Commons License 2022.04.11 -1 0 45105

"(van egyáltalán olyan léptető motor, ami nem ennyi?)"

Persze, hogy van, bőven. Kevesebb is, több is.

Előzmény: jalpar (45102)
jalpar Creative Commons License 2022.04.11 -1 0 45104

"A kis orosz esztergapadomban a főorsó bal oldalán is van Morse kúp, gondolom a TOS-ban is van. Abba beletehetsz egy Morse kúpra szerelt flexibilis hajtást, mint ez itt. Meg ugyanilyet a vezérorsóra is."

Nem nagyon.

1. A főorsó hátsó végén nincs kúp. Van egy horony, amire szépen rá lehetne csatlakozni, csak akkor le kellene mondani a patronok használatáról, mert annak a behúzószára is ott van.

2. A vezérorsó vége ⌀14mm, és eléggé kilóg. Ha ennek a végére ráteszek még egy szűkítőt, utána a flexi tengelyt, akkor rettentő instabil lesz az egész.

Valószínűleg mindkettőt valami bordásszíjon keresztül kell majd hajtani.

De a legnagyobb baj nem is ez, hanem az, hogy

3.  valahova a motort és az encodert is rögzíteni kellene. Erre pedig nem nagyon van csatlakozási pont. Összefurkálni pedig nem szeretném a gépet.

Előzmény: ruzsa janos (45100)
jalpar Creative Commons License 2022.04.11 -1 0 45103

,,Látom, nagyon beleszerettél a 3d nyomtatásba :)"

Az van, hogy ülök unalmas meetingeken, ami mondjuk max. 50% odafigyelést igényel. A maradék 50%-ban értelmes dolgot nem nagyon lehet csinálni, úgyhogy CAD-ben megrajzolgattam a dobozokat.

A nyomtató meg elduruzsol magában. Egyébként jó sokáig: a doboz oldala kb. 12 óra, az alja és a teteje 6-6 óra, a gombok és a tekerő  45-45 perc alatt készült el.

Előzmény: ruzsa janos (45101)
jalpar Creative Commons License 2022.04.11 -1 0 45102

"Mennyi a főorsó enkóder impulzusszáma, és mennyi a léptetőmotor lépésszáma/fordulat?"

Amilyet ráteszel.

Encoder:

Most egy 100P/R-essel  játszom, ez ugyebár 400 jelet ad fordulatonként (A/B * fel/le), ez szerintem elég szinte mindenre. De a program elbírna akár 2000P/R-es enkodert is 1000RPM mellett, mert egy nagyon gyors pici ISR kezeli ezt.

Motor:

Fizikailag 200 lépés/fordulat (van egyáltalán olyan léptető motor, ami nem ennyi?). A meghajtó viszont tud microstep-et, 800 és 51200 között. Ezt most 1600-as állásban használom.

Az impulzusokat egy timerből adom, a impulzus szélesség 16ms többszöröse. Próbálgatás alapján (terhelés nélkül) cca max. 500-600RPM-mel lehet biztonsággal szinkronban pörgetni a léptető motort, természetesen fokozatos gyorsítás mellett.

Ez alapján a 3200-as microsteppet a legnagyobb fordulatszám mellett is elbírná. (Kisebb fordulatszám mellett akár finomabb osztást is, de nem hiszem, hogy lenne bármi értelme).

Előzmény: ruzsa janos (45101)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.04.11 0 0 45101

Hát gratulálok.

Látom, nagyon beleszerettél a 3d nyomtatásba :)

Ezzel a kütyüvel gyakorlatilag egy tárcsa homlokfelületére is tudsz majd spirált esztergálni.

Mennyi a főorsó enkóder impulzusszáma, és mennyi a léptetőmotor lépésszáma/fordulat?

Előzmény: jalpar (45093)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.04.10 0 0 45100

rá kell buherálni valahogy a léptetőmotort az eszterga vezérorsójára, az encodert pedig a főorsóra.

Ez a megoldás nem működik?

A kis orosz esztergapadomban a főorsó bal oldalán is van Morse kúp, gondolom a TOS-ban is van. Abba beletehetsz egy Morse kúpra szerelt flexibilis hajtást, mint ez itt. Meg ugyanilyet a vezérorsóra is. 

Előzmény: jalpar (45093)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.10 0 0 45099

Egyedi gyártásra most beugrott a harántgyalu . 

Nem igényel speciáiis szerszámot .

Habár igen rövid löket kell .

Ha nem is két darabból , de egyik oldala felhasítva , csavarral szorítva még szóba jöhetne .

Előzmény: mlas45 (45096)
jalpar Creative Commons License 2022.04.10 -1 0 45098

Ha csak pár darabot kell legyártani, akkor köszörülni kell egy egyélű szerszámot (pl. egy 10-es gyorsacél rúdból (pl. törött fúrószár)).

Kábé olyat, mint a 40356.hsz. utolsó képén, csak kicsit nagyobbat.

Előzmény: mlas45 (45096)
klenó1 Creative Commons License 2022.04.10 0 0 45097

Félreértettelek, azt hittem a szereléknek kell a sínt marni. Én köszörültem egy egyélű ütőkést és azzal tudok belső fecskefarkat marni. Igaz lassan megy, de kivitelezhető. A kereskedelemben én sem találtam olyat ami belefért volna /mondjuk nem is kerestem sokáig/.

Előzmény: mlas45 (45095)
mlas45 Creative Commons License 2022.04.10 0 0 45096

..mert lehet, rosszul kérdeztem, én egy darabból szeretném megcsinálni, nem így, mint a képen - de csak ilyen képet leltem hirtelen...

Pár századdal szorosabbra, és hátulról feltolva a helyére, nem kell szerelhetőnek lennie.

Előzmény: mlas45 (45095)
mlas45 Creative Commons License 2022.04.10 0 0 45095

Jól értelmezem, 16 mm a nagy átmérője? Mert akkor bukott a történet :(

Előzmény: klenó1 (45094)
klenó1 Creative Commons License 2022.04.10 0 0 45094

Pld.  https://www.zalatools.hu/szaras-szogmaro-din-1833-hssco5-zps-fn-330215

60 fokosat vegyél, a szerelékek 99,9%-a hatvan fokos. 

Előzmény: mlas45 (45092)
jalpar Creative Commons License 2022.04.10 -1 1 45093

Nekem meg itt tart az Arduino-s eszterga/osztófej vezérlő projektem:

Egy (closed loop) léptető motort tud vezérelni, és egy encoder-hez szinkronizálni. Az eszterga vezérlőprogram nagyjából készen van, egy beállított kezdő- és végpozíciók között tetszőleges menetemelkedést (vagy előtolást) tud. Szereztem (na jó: vettem) egy kopottas SINUMERIK encodert, azzal lehet beállítani a számokat, és pozíciókat. A mellette levő négy állású tekerő egy ellenállás-sort kapcsol,  ami az Arduino egyik analóg bemenetére van kötve, ezzel lehet állítani a Sinumerik "felbontását".

Nem tudom, így szokták-e ezt csinálni, de így csak 1 bemenetet foglal. Még van egy gomb jobboldalt (SELECT/SET, vágás indítás, visszatekerés) rajta egy led (akkor világít, ha nincs szinkronban a motor). Ezzel el is fogyott az összes port az Arduino-n.

Jó ez a rengeteg library az Arduino-hoz, de a vége az, hogy egyik se használható igazán. Az LCD vezérlő kivételével mindent újra kellett írjak (menük, stepper motor vezérlő, encoder kezelése, törtszámokkal számolás stb.)

Most már csak rá kell buherálni valahogy a léptetőmotort az eszterga vezérorsójára, az encodert pedig a főorsóra.

Sajnos a TOS MN80 kialakítása nem ideális erre. Még morfondírozom, hogyan csináljam. Valaki nem csinált esetleg ilyesmit?

mlas45 Creative Commons License 2022.04.10 0 0 45092

Segítsetek lécci. 

Mi a neve annak a szerszámnak, amivel ilyen alakú hornyot tudnánk marni acélba? A horony 11 mm széles, 3-4 mm magas. Felül nem kell ívesnek lennie, csak a magasság legyen meg.

ruzsa janos Creative Commons License 2022.04.10 0 0 45091

Igen, ezt teszem már reggel óta, gondoltam egyszerűsítek egy kicsit.

De saját munkát, úgy látszik, nem lehet megspórolni.
Éppen mikor írtál, rábukkantam egy furcsa hibridre: a vezérlőjét telepíteni kell, a G-kód generátora viszont online működik. És MŰKÖDIK.
Biztos voltam benne, hogy kell lennie valami pofonegyszerűnek is. Hát ez az.

https://software.openbuilds.com/

Köszönöm a linket, szétnézek még ott is.

Előzmény: jalpar (45090)
jalpar Creative Commons License 2022.04.10 -1 0 45090

Esetleg itt nézz körül:

https://github.com/gnea/grbl/wiki/Using-Grbl

Felsorol egy csomó g-code sender alkalmazást, a leírás alapján több is tud olyasmit, amit szeretnél.

Előzmény: ruzsa janos (45089)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.04.10 0 0 45089

Persze, előtte meg zsebszámológéppel kiszámítom a szöveg egyes betűinek a koordinátapontjait, mikron felbontással :)

Félreértettél. Be akarok írni egy szöveget (vagy bármimás vektorgrafikát), majd szeretném ha azt a program átírna G-kódra, úgy, hogy előtte megadhatom a fogásmélységet meg a teljes forgácsolási mélységet.

ELVILEG ezt sok program tudja - csak éppen vagy nem működik (inkscape), vagy  az istennek nem hajlandó változtatni bizonyos paramétereket (Carbide, free verzió).

Előzmény: mikloska77 (45088)
mikloska77 Creative Commons License 2022.04.10 0 0 45088

Ha egy szöveg szerkeszővel egy filében beírod a Gkódokat, amit akarsz használni azt a laserGRBL és a Candle-val is tudod futtatni... Lehetne ez az irány az egyszerű műveletek elvégzéséhez.

ruzsa janos Creative Commons License 2022.04.10 0 0 45087

Kedves Fórumtársak,

tudnátok ajánlani olyan egyszerű gravírozóprogramot, ami egy GRBL-el műkdő 3018 kis CNC-n használható? 

Van hozzá egy LaserGRBL (amúgy freeware :) ) program a lézergravírozáshoz, meg a Candle nevű GRBLControl program - mindkettő működik. Utóbbival a G-codeban írt parancssorokat végre lehet hajtani, ez eddig rendben is van.
Szeretnék első körben beírni egy szöveget, megadni a szerszám átmérőjét, a végleges mélységet, az egy  lépésben használandó forgácsolási mélységet. 
Eddig a következőket próbáltam:  Carbide Create - elvileg nagyon jó - csak éppen nem tudom beállítani a szerszám méreteit, a kész szerszámok nem alkalmazhatók, illetve bizonyos módokban (V-carve) nem generál több menetet, a végleges mélység eléréséhez. az Inkskape-nek elvileg van ilyen kimenete (GRBL export) - vagy nem működik, vagy csak én vagyok béna. Tehát nem CNC-vezérlő kellene, hanem ami a G-code-ot előállítja.

(Igen, tudom, eltölthetek még egy rakás időt a neten keresgélve, de most szívesen élnék a mások által kikapart gesztenyével)    

bigyusz3 Creative Commons License 2022.04.08 0 0 45086

Szép műhely,de nem látok benne fémforgácsot!:)

Előzmény: Törölt nick (45084)
mérnökferi Creative Commons License 2022.04.08 0 0 45085

Képeidet látva megborzongtam, mert újra átéltem legutóbbi (hasonló szintű/módú) pakolásom/kínlódásom! Na, de micsoda boldogság, utána körülnézni a műhelyben!   :-)

Használd egészséggel!

Előzmény: Törölt nick (45084)
lacibá70 Creative Commons License 2022.04.08 0 0 45083

Írtam az elején, hogy leeresztve befér egy normál ajtón.....

Előzmény: Chan02 (45082)
Chan02 Creative Commons License 2022.04.08 0 0 45082

Áh köszi az infót! Nem, én budapesti vagyok. Kis platós teherautóval hozzuk el ami nem olyan magas és akkor a motort sem kell leszerelni róla, milyen magas lehet ez a gép motorral együtt ha teljesen le van engedve a főorsóház?

Előzmény: Garashan (45080)
lacibá70 Creative Commons License 2022.04.07 0 1 45081

Ezek szerint nem egyformák az emelési furatok átmérője. Sokáig gyártották, kinézetre is van amelyik kicsit gömbölyűbb és van ami szögletesebb.

Előzmény: Garashan (45080)
Garashan Creative Commons License 2022.04.07 0 0 45080

A géptesten a furat 50mm. Mi ebbe egy átm. 48 mm-es csövet dugtunk bele.

Ennek a csőnek a teljes hossza 56 cm. Falvastagsága a legvékonyabb helyen 8 mm.
Az állvány része a fúrógépnek 32 cm széles. Aminek a két szélétől ~8,5 cm-re van a furat.

Az 56 cm-es cső így néz ki rajta átdugva.

Amikor hoztam ,akkor még fenn volt "helyén" a főorsóház, nem volt leengedve a tárgyasztalra. Viszont a villanymotort leszereltük, mert azzal túlléptük volna a közúti forgalomban engedélyezett maximális 4 méteres magasságot. Ez annak volt köszönhető, hogy egy ilyen magas felépítményű teherautóval hozattam el. Így a motor nem volt útban az emeléskor. Bár lehet, hogy amúgy sem lett volna...

És egy zárójeles kérdés: Te vagy a Boglárlellei srác, aki fb-on ilyen fúrógépet keres? Ha igen, akkor meg tudom adni a fuvaros számát, aki elhozta, mert ők is Boglárlelleiek.

Előzmény: Chan02 (45076)
occseb Creative Commons License 2022.04.07 0 0 45079

Ha utánaszámolsz akkor azért nem olyan kevés ám az a 35mm-es rúdacél erre a terhelésre. Ha egy 50x50mm-es lécet is teszel az emelőheveder meg a gép közé.

lacibá70 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 45078

A gépkönyv írja hogy 35-ös rúd kell bele, ne komplikáld túl... A furat kb 40mm-es, a 40-es rúd már nem megy bele. A főorsóház kb 41cm széles, a torony kicsit keskenyebb. Kell a két fahasáb vagy gumilap a festés védelme miatt, 70-80 cm hosszú rúd, biztonsággal elég.

Előzmény: Chan02 (45073)
Garashan Creative Commons License 2022.04.07 0 0 45077

Szerintem a 'd' jelölés az emelő rúdra vonatkozik. De este felé le tudom mérni.

Chan02 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 45076

Azt megköszönném, mert ez a d jelölésű furat átmérő kicsinek tűnik nekem, főleg úgy hogy még közzé kell tenni valami puhább anyagot is, nem megfelelő anyag vastagság esetén a rúd elgörbülhet és a gép leeshet, megrongálódhat, ezt mindenképp szeretnénk elkerülni.

Előzmény: Garashan (45075)
Garashan Creative Commons License 2022.04.07 0 0 45075

2Н135 esetén átm. 35 mm-t ír a gépkönyv. Bár nekem nagyobb rémlik... A gép teljes szélessége 825 mm, ennél viszont keskenyebb az állvány rész. Ha gondolod, akkor este lemérem a paramétereket.

Előzmény: Chan02 (45074)
Chan02 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 45074

Előzmény: Chan02 (45073)
Chan02 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 45073

Úgy néz ki találtam egy megfelelő állapotú gépet, annyi kérdésem volna még hogy az emelési pontnak kialakított furatnak mennyi az átmérője? Tehát milyen vastag vas fér be oda és milyen hosszú kell legyen hogy a két oldalát átérje és bele tudjunk bármit is akasztani?

Előzmény: lacibá70 (45038)
klenó1 Creative Commons License 2022.04.07 0 0 45072

Hívj fel, van.

Előzmény: MUM.21 (45071)
MUM.21 Creative Commons License 2022.04.06 0 0 45071

Sziasztok !

Vídia betétes kőfaragó kalapács készítéséhez keresek vídiát . Van valakinek ötlete , hogy hol tudnék forrasztható vídiát vásárolni , amit kőfaragáshoz tudnék használni ?

Ilyesmi kalapácsokat szeretnék készíteni ....

Köszönettel  MÜM.21

MUM.21 Creative Commons License 2022.04.06 0 0 45068

Szia Jalpar !

Köszönöm szépen !

Üdvözlettel  MÜM.21

Előzmény: jalpar (45066)
default6 Creative Commons License 2022.04.06 0 0 45067

Ennyire tudnak kilógni a szegnyergek csúcsai:

jalpar Creative Commons License 2022.04.05 -1 0 45066

Valóban, elfelejtettem odaírni: a http://www.lathes.co.uk/ oldalról.

Előzmény: MUM.21 (45065)
MUM.21 Creative Commons License 2022.04.05 0 0 45065

Szia Jalpar !

Nagyon jók ezek a képek ! Hol találtad ?

A 3. képen látható történetet rendszeresen szoktam alkalmazni . Egy kis eszterga kézi szánját szoktam felszerelni az osztófej tokmány felfogató tárcsájára , a kézi szán tetejére meg tokmányt szerelek . Ovális lyukasztó bélyegeket és hozzá való vágólap betéteket szoktam így marni . Mérő órával és mérőhasábbal szoktam a szán elmozdulását beállítani . 

Üdvözlettel MÜM.21

Előzmény: jalpar (45061)
MUM.21 Creative Commons License 2022.04.05 0 0 45064

Sziasztok !

Ez az osztófej a FUS22-es szerszámmarógép tartozéka . ISO 40-es kúp van az orsójában ...

Nekem van ilyen osztófejem , nagyon jól ki van találva - kezes - jó vele dolgozni . Sajnos csak maráshoz jó , véséshez nem .

Üdvözlettel MÜM.21

Előzmény: Jani301 (45060)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.05 -1 0 45062

No ,kicsi a világ :)

Ebből sajnos csak az van meg ami a képen látható .

Van még egy hasonló tos , annak a derékszóg felfogóha is megvan , de az szerintem picit más , viszont az máshol van ,most nem tudom fényképezni ,

A képen látható akár eladó is lehet .

Tos szögasztalom is van :)

Szerszámmaró csak két hiányos van , orosz és ndk .

Előzmény: jalpar (45061)
jalpar Creative Commons License 2022.04.05 -1 0 45061

Olyannyira erre gondoltam, hogy szerintem ez éppen az én marógépemre való - egyik fajta - osztófej (része). A többi része nincs meg véletlen?

Így néz ki a támasztócsúccsal:

Rá lehet tenni egy szimmetrikus gépsatut is:

De a legjobb ez cucc: egy precíz prizmás vezetéken levő platni, amire vagy közvetlen felfogatod a munkadarabot (mint itt a képen), de rá lehet tenni egy tokmányt vagy akár egy Morse kúpos befogót is.

Előzmény: Jani301 (45060)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.05 -1 0 45060

Hasonlóra gondolsz ? :)

Szépen süt a nap ,jó lett a kép .

Osztófejre általában tengely központosan fogunk munkadarabot .

Szögbe az osztófej tengelye fordul , és akkor kúpos lesz a munkadarab .

Szerszámmaróhoz keresztgerendán ,központban van a támasztócsúcs kúpos anyag megmunkálásánál is .

Egyetemes gépem vannak használatban a magasságban állítható csúcsok , dönthető osztófejjel .

Előzmény: jalpar (45057)
rferi Creative Commons License 2022.04.05 -1 0 45059

Gyanítom, hogy bizony tényleg útban lehet sokszor, főleg rövid daraboknál, meg amikor a végénél kell mókolni.

Előzmény: Jani301 (45056)
default6 Creative Commons License 2022.04.05 0 0 45058

Bár színben nem harmonizál :D de a hozzá adott magyarként azonosítottam.

Van nem állítható magasságú szegnyergem is hozzá. Ez az állítható magasságú, szögű kéne ahhoz ha a munkadarab nem párhuzamos az asztal sikjaval de kettőre nem lehet szükségem, gondolom.

Előzmény: rferi (45054)
jalpar Creative Commons License 2022.04.05 -1 0 45057

,,A kisebb , magasságban kevesebbet állítható nem jobban használható átlagos munkáknál ?"

Az a kérdés, hogy vízszintesen akarod-e befogni a munkadarabot, vagy szögben.

(Vannak szerszámmarógépek, ahol az osztófejet nem az asztalra, hanem annak a helyére kell felszerelni. Ezeknél az egész hóbelevanc dönthető, támasztócsúccsal, mindennel együtt. Ráadásul úgy van megcsinálva, hogy tetszőleges szögben befér a főorsó alá.)

Előzmény: Jani301 (45053)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.05 -1 0 45056

A szakik nem keverik !   :)  

Csak úgy megjegyeztem , hogy azért ez a magas , csak útban lehet néha .

Már voltam kint ma , de elfelejtettem ránézni a magasakra , Tosban nem vagyok biztos most hogy van ,megkell néznem :)

Előzmény: rferi (45055)
rferi Creative Commons License 2022.04.05 -2 0 45055

Annak elvileg középállásában egyeznie kell az osztófej tengelymagasságával. Tehát ha magas a támasztó, akkor az osztófej is nagyobb méret kell legyen.

Mondom, elvileg, mert amit a szakik össze-vissza tudtak keverni, azt össze is keverték! :DDDDDDDD

Előzmény: Jani301 (45053)
rferi Creative Commons License 2022.04.05 -1 0 45054

Megnéztem.

Valóban, azon a könyvbéli rajzon levő egyezik.

De milyen a te osztófejed? 

Magyar?

Előzmény: default6 (45052)
Jani301 Creative Commons License 2022.04.05 -1 0 45053

Osztófej csúcs témában egy kérdés .

Nem ezek a magas csúcsok a ritkábban használtak ?

A kisebb , magasságban kevesebbet állítható nem jobban használható átlagos munkáknál ?

default6 Creative Commons License 2022.04.05 0 0 45052

10+ éve beszélgettetek erről Gyulával :5337

Az ő képei közt van olyan szegnyereg mint nálam a jobboldali szürke. Szóval az a hazai termék, legvalószínűbben az való hozzá

Előzmény: rferi (45048)
toothgaabor Creative Commons License 2022.04.05 0 0 45051
Előzmény: Banderas 80 (45044)
mérnökferi Creative Commons License 2022.04.05 0 0 45050

Tartsd meg mindkettőt, jó lesz az még valamire  :-)  Én legalábbis, így állok a dolgokhoz és néha be is jön. Nálam, egy kisebb méretű "felesleges" szegnyereg a szerszámköszörűre fog kerülni, ha megérem.

Előzmény: default6 (45046)
occseb Creative Commons License 2022.04.05 0 0 45049

Én is gyanakszom valami ilyesmire. Ami ez ellen szól az az hogy csúccsal támasztva is ezt csinálja. A másik, megpróbáltam hogy egy fa rudat befeszítek a késhez aztán a tokmányhoz, és ez sem segített a helyzeten.

Elkezdtem azt hogy nem változtatok semmit csak a fordulatszámot. Ami a 125-össel A1-nél (380 1/min) nem remeg be, az 160-assal már csak B4-ben (184 1/min) működik jól.

Lényegében már a fogásvételkor írdatlanmód sípol és berezeg (mint ahogy a videükon is látszik), a 125-ösön ez nem jön elő egyáltalán.

Próbáltam elengedni a mentális gátjaimat, és duplahatározottsággal adtam az előtolást, de csak rosszabb lett a helyzet.

Hozzáteszem hogy a 160-as tokmány passzosabban van a főorsón mint a 125-ös, és úgy alle zusammen a 160-as jobb állapotú (a 125ös 0.25mm körül egycentrikusan fog be, ráférne egy szabályzás), és a midnen szempontból jobb, ámde nagyobb tokmánnyal jeletkezik a probléma.

Előzmény: rferi (45018)
rferi Creative Commons License 2022.04.05 -1 0 45048

A mi gépünkhöz gyárilag volt tartozékként osztófej (is).

(1958-at írunk, csak a miheztartás végett, simán lehetséges, hogy később változtak dolgok.)

De az osztófej támasztóbakja nem ilyen.

Én azt gondolom, hogy az osztófejhez valót érdemes megtartani. Azt próbáld meg kideríteni, az melyik.

Archer957 Creative Commons License 2022.04.04 0 0 45047

A jobb oldali szerintem Danuvia TOF osztófejnek a támasztócsúcsa. Nekem is olyan TOS csúcsom van mint a baloldali, nagyon minőségi a kidolgozása.

default6 Creative Commons License 2022.04.04 0 0 45046

A marógéphez ezt a két szegnyerget kaptam. A bal oldali az TOS, a jobb oldalit nem tudom de azt gondolom inkabb az me1000 hez valónak, már csak a szine miatt is. Azt hiszem kettő felesleges nekem, vagy lenne értelme megtartani a TOS t is/inkabb azt?

rezgaras Creative Commons License 2022.04.04 0 0 45045

Attól tartok, sokáig kell keresned. Amikor én kerestem esztergát, ilyenek véletlen sem kerültek elő. Mint a yeti: talán van, aki ismer olyan valakit, aki már látott. De az sem eladót... :-((

Előzmény: Banderas 80 (45044)
Banderas 80 Creative Commons License 2022.04.03 0 0 45044

Keresek  eladó Emco V 10 P esztergát! 

rferi Creative Commons License 2022.04.03 -1 0 45043

45035-ben ott a cím, ahol eléred a gépkönyvet.

Talán töltsétek le, és olvasgassátok!

Több soron kell azt kenni, nem csak olaj kell bele,

Előzmény: Goldblade (45037)
mlas45 Creative Commons License 2022.04.03 0 0 45042

De mégis... aki hasonlóan jár, nyissa meg inkognitó ablakban, ott műxik.

Előzmény: mlas45 (45041)
mlas45 Creative Commons License 2022.04.03 0 0 45041

Sajna ezt nem tudom megnyitni az Adblock miatt :(

Előzmény: Törölt nick (45040)
lacibá70 Creative Commons License 2022.04.02 0 0 45039

Olajcsere: Beszéltem egyszer a MOL kenéstechnikai tanácsadó mérnökkel arról, hogy ha egy gépet ritkán használunk akkor milyen gyakran cseréljünk. Azt monda hogy a szerszámgép olajaikra 5 év a szavatosság bontatlan csomagolásban. Ha zárt a rendszer, nem jut be kosz, vízpára, nem éri nagy hő, UV, akkor a gépben is biztosan használható legalább öt évig, de valószínű hogy tovább is.

Főleg hobbi, kisipari felhasználásnál lehetnek ilyen gépek amiket csak ritkán használunk.

Szóval ha napi 8 órában fúrunk akkor gépkönyvi utasítás szerint érdemes cserélni, ha ritkábban akkor lehet nyújtani a periódust.

Ebben a fúrógépben nem emlékszek siklócsapágyra, ami több fémport termelne. Az acél tárcsás kuplungos gépekben (pl esztergák) hamar fekete lesz a fémportól az olaj, aztán eszi a csapágyakat és fogaskerekeket.

Írtam, hogy nem a legcsendesebb gépek, gyakori vékony fúrásokra, nagy fordulattal, érdemes kisebb gépet használni.

Előzmény: Goldblade (45033)
lacibá70 Creative Commons License 2022.04.02 0 0 45038

Természetesen van fixálási lehetőség, ha megnézted a képen az emelési ponttól balra vannak a prizma állító csavarok függőleges sorban, a kb középső a fixáló, ennek más a feje az asztaltekerő kurblival lehet szorítani. Pont ilyen az asztal prizma fixálása is.

Előzmény: Chan02 (45034)
Goldblade Creative Commons License 2022.04.02 0 0 45037

Az évi olajcserét már rég elmulasztották, vajon hány liter kellhet bele és milyen viszkozitású? 

Előzmény: rferi (45036)
rferi Creative Commons License 2022.04.02 -1 0 45036

Azt mondja a használati, hogy:

"Az első olajcserét 10 munkanap után, a másodikat 20 nap elteltével, majd ezután minden három hónapban kell elvégezni."

Egy gépolajat évente akkor is illene lecserélni, ha nem volt használva a gép, mert elavasodik/elöregedik állásában is.

Előzmény: Goldblade (45033)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.02 0 0 45035

Rferitől köszönettel:

310
Sztanko 2H125 2H135 2H150 Fúrógépek üzemeltetési és villamos leírása
https://data.hu/get/13248707/stanko_2h125_135_150_hasznalati.pdf
https://data.hu/get/13248708/stanko_2h125_135_150_villamos.pdf

Chan02 Creative Commons License 2022.04.02 0 0 45034

Valóban ott van, a prizmán csúszó főorsó ház fixálására van lehetőség? Úgy hogy az ne mozduljon el még a föl-le tekerés hatására sem, amíg az erre kialakított fixálás /már ha van ilyen/ fel nincsen oldva?

Előzmény: lacibá70 (45032)
Goldblade Creative Commons License 2022.04.02 0 0 45033

A benne lévő hajtómű olajat kell cserélni és ha igen milyen időközönként? Nálunk is van egy a cégnél de már mióta ott van a gép bő 10 éve nem volt benne olaj cserélve bár mindig is hangos volt működés közben különösen gyorsabb fordulaton, lehetséges hogy elkophatott benne valami? 

Előzmény: lacibá70 (45028)
lacibá70 Creative Commons License 2022.04.02 0 0 45032

De van furat, gyári emelési pont:

Előzmény: Chan02 (45029)
rferi Creative Commons License 2022.04.02 -1 0 45031

Nem publikus az emilcímed.

Az enyém az, ha írsz nekem, akkor viszontba elküldöm a használatit.

Előzmény: Chan02 (45029)
rferi Creative Commons License 2022.04.02 -1 1 45030

Írtam neked az itt publikus emilcímedre!

Előzmény: Garashan (45023)
Chan02 Creative Commons License 2022.04.02 0 0 45029

Köszi az infót ez igazán hasznos volt. És mi a teendő akkor ha az állványon nincsen sehol két szemben lévő furat és nem lehet átdugni rajta semmit?

Előzmény: lacibá70 (45028)
lacibá70 Creative Commons License 2022.04.02 0 0 45028

Kihagytam tegnap az főorsó egyenáramú fékezését, ezt is tudja.

Van emelési pont, a állványon van két szemben lévő furat, azon kell átdugni egy vasrudat és a két oldalra mehet a kötél.

Biztonságosan úgy lehet szállítani hogy leengedjük a főorsóházat és az asztalt is.

Megpróbálom érthetően leírni, remélem sikerül. A főorsóház fogaslécen keresztül mozgatható fel és le. Az asztalt fel kell tekerni legfelső állásba. A főorsóházat le kell engedni az ütköző csapjáig. Az asztal és a ház közé kell tenni fahasábot. Ház ütközőcsapját kitekerni, és az asztallal felfelé ráfeszíteni, majd a házat és az asztalt együtt óvatosan lefelé mozgatva ki kell léptetni a házat a fogaslécéből. Azért kell óvatosan és ráfeszítve hogy ne törjön le az utolsó fog a lécről. Ezután az asztal tartja már a házat, és le lehet tekerni a legalsó állásba. Ilyenkor befér egy normál ajtón is, és nem lesz borulékony a platón sem. A feltekeréshez jó erő kell, mert amíg vissza nem kapatod a házat a fogaslécbe addig az asztal emeli a házat is. Ezért fontos hogy a mozgató részeket alaposan meg kell olajozni, nehogy berágódjon és könnyebb legyen a munka. Asztalemelő menetes orsó és anya, a tekerőkarok tengelyei, és az állványon lévő prizmás vezeték kér olajat.

Ha kezeltél már fúrógépet, akkor ez sem lesz nehéz, meg fogod szeretni.

Ha nem tudod az állapotát magad felmérni, érdemes elhívni valakit aki tapasztalt. Pár támpontot írok: Az asztal ne legyen összeverve a rádobálás által, a morse kúpba be kell nyúlni hogy sima-e, nincs-e berágódás sérülés, mert ennek a javítása költséges és macerás. Ne üssön a főorsó, és alsó állásba letekerve ne lötyögjön az orsóhüvely. Valamint az állvány prizmás vezetéke ne legyen kopott. Beindítva ne legyen rossz hangja, (nem a legcsendesebb gép mert sok fogaskerék van benne) Működjön az olajzás, ez látszik a kémlelő ablakon, mert ha ez nem működik akkor félő hogy olaj nélkül üzemelt, és akkor a belseje kuka.

Elektromossága bonyolultabb mint egy átlag fúróé, de van rajz hozzá, és minden része javítható cserélhető, ettől nem kell félni.

A gép teljesítménye brutális, (oroszok nem viccelnek) Ez nem az a kínai barkács fajta aminek lehajlik az asztala egy 8-as fúrótól :-)
Remélem tudtam segíteni...

Előzmény: Chan02 (45027)
Chan02 Creative Commons License 2022.04.02 0 0 45027

Na ezt örömmel olvasom, még annyi kérdésem lenne hogy vásárlás alkalmával mire kell odafigyelni? Miből állapítható meg hogy jó vagy rossz állapotú a gép? Mennyire bonyolult a kezelése egy olyannak aki még soha nem használt ilyet? Vannak-e rajta kialakítva szállításra alkalmazható emelési pontok, hogyan lehet biztonságosan szállítani?

Előzmény: lacibá70 (45025)
default6 Creative Commons License 2022.04.02 0 0 45026

Akkor félreértettem amit írtál, az jött le, hogy me1000 esed van csak korabbi változat. A képről se mondanám meg h nem ugyanaz.

Előzmény: mérnökferi (45021)
lacibá70 Creative Commons License 2022.04.01 0 1 45025

Ismerem jól a gépet.

4kW főhajtás, erős főorsó, 4-es morsekúp, 250 mm orsólöket. Automata előtolás bekapcsolás, elkezdesz fúrni és átveszi tőled az előtolást, persze van kézi is. Kilöki a fúrót ha visszahúzod a főorsót alaphelyzettől kicsit visszább, nem kell ékkel kínlódni. Irányváltás menetfúráshoz, lengőforgatás a könnyű sebességváltáshoz (sárga gomb) Prizmán emelhető asztal és fej.
Az általam ismert egyik legjobb fúrógépnek tartom. Annyi hiányossága van talán hogy nincs rajta finom kézi előtolás.

Az ára kb 600-700 ezer között szokott lenni ami jó állapotú.
Írták az emulzió tartályt, könnyen ki lehet vezetni egy külső tartályba az asztal aljáról, csak egy vastag gumicső kell, nem igényel nem visszaalakítható beavatkozást, és azt tényleg könnyebb úgy tisztítani.

Kérdezz ha kíváncsi vagy még valamire.

Előzmény: Chan02 (45022)
Chan02 Creative Commons License 2022.04.01 0 0 45024

Köszi az infót, pályázok egy ilyen gépre mert pont egy nagy furatot készítettek vele amikor ott voltam és gond nélkül vitte, azt gondolom hogy a teljesítménnyel nincs gond, nézegettem itt a neten de nem találtam eladót itt belföldön, kb milyen árkategóriában mozog egy ilyen masina /aminek volt gazdája/ tehát gond nélkül működik.

Előzmény: Garashan (45023)
Garashan Creative Commons License 2022.04.01 0 0 45023

Nekem van itthon egy. De még nem üzemeltem be. Felújítás alatt van. Volt benne egy csapágytörés és elnyaltak egy fogaskerékpárt.

Tipikus szovjet masina: 12 mázsa, látszik rajta, hogy van benne anyag.

Ami nem jó rajta: az emulzió tartály. Az benne van a talpában. Nem egyszerű takarítani, így én gyártani fogok hozzá külső tartályt.

Ahonnan vettem ott adtak kölcsön magyar nyelvű gépkönyvet. Az eredeti gépkönyv 5 részből áll, abból amelyik sok szöveget tartalmaz megvan magyarul. A maradék pedig csehül és oroszul. A maradékban inkább alkatrész rajzok vannak.

Szerintem ha normális gazdája van, akkor örök élet + 3 nap :)

Ha megveszed, akkor átküldöm a nyers gépkönyvet. Elkezdtem legépelni, hogy szép legyen és nyomtatható, ha azzal elkészülök, akkor küldöm majd be Csuhás Úr archivumába.

Előzmény: Chan02 (45022)
Chan02 Creative Commons License 2022.04.01 0 0 45022

Jó estét! A stanko 2h135 típusú fúrógéppel dolgozott már valaki? Szemet szúrt nekem ez a gép egy műhelylátogatásom során, és arra gondoltam hogy az én műhelyemben is jó szolgálatot tehetne egy ilyen masina, csak nem tudok róla túl sokat. Van valakinek bármilyen tapasztalata ezzel a géppel kapcsolatban?

mérnökferi Creative Commons License 2022.04.01 0 0 45021

Köszönöm, bizonyára ezt is hasznos lesz tanulmányozni, de ez nem Tos/koreai F1. Mennyire van köze a Strigonnak ezekhez? TOS alapok kisebb -nagyobb módosítása a Strigon vagy semmi közük egymáshoz? Úgyhogy szerintem, a problémám nem oldódott meg  :-)

Előzmény: default6 (45012)
rferi Creative Commons License 2022.04.01 -1 0 45020

Szerintem igen.

Én legalábbis ezt tapasztaltam a saját gépemen.

De ez egy sokváltozós függvény, mert volt, hgy nem volt mit tenni, csak az előtolást megnövelni/lecsökkenteni. Meglepetésemre a növelése szüntette meg a rezgést. Én óvatosan toltam neki, sikított mint állat, aztán emeltem a tétet, és elcsendesedett!

Előzmény: Titan0 (45019)
Titan0 Creative Commons License 2022.04.01 0 0 45019

De akkor a fordulat módosításával elkerülhető lenne a rezonancia...(?)

Előzmény: rferi (45018)
rferi Creative Commons License 2022.04.01 -1 0 45018

Nem lehet, hogy a nagyobb tömegű tokmánnyal eljut a rendszer egy olyan frekvenciatartományba az önrezgés tekintetében, amit pont eltalál a kés és a fordulatszám együttese, és ezért rezeg az, míg a másik nem?

Előzmény: occseb (45016)
crosspisti Creative Commons License 2022.04.01 0 0 45017

A késed kiképzését nem láttam,de érdekes,hogy a 160 tokmány esetében jobban rezeg.Nálam a jóval szélesebb kés (16mm) meg sem rezdül Az anyag 25mm átmérőjű,a tokmányom 160-as 3pofás. A próbát anyag c45 minőség.

Előzmény: occseb (45016)
occseb Creative Commons License 2022.04.01 0 0 45016

16mm-es átmérő, 380-as fordulat, 160-as tokmány. A tokmány mérete az esetemben eszenciális kérdés mert, ha semmit nem változtatok (ugyanaz az anyag, ugyanaz a kés és késbeállítás, ugyanaz a fordulat) a 125-ös tokmánnyal nincs rezgés a 160-assal meg van.

125:

https://www.youtube.com/watch?v=v01MrJ9SBFg

160 (hézagolva hogy biztosan csak elől fogjon a tokmány, hézagolás nélkül is ugyanilyen):

https://www.youtube.com/watch?v=qrSgcI8FQ0s

160 (Másik anyag, külső pofával, támasztva): 

https://www.youtube.com/watch?v=uixCsvZSZps

Előzmény: crosspisti (45015)
crosspisti Creative Commons License 2022.04.01 0 0 45015

A 20m/perc vágósebesség 25mm átmérőn kb. a 280 fordulatnak felel meg,az én E2N gépem gyorsacél késsel a 16mm széles beszúrást rezgés nélkül bírja( most próbáltam) .Ennek a feltétele a jól élezett kés ,a masszív megfogás és a megfelelő főorsó csapágyazás(a hengergörgős E2N esetében 0,005mm a csapágyhézag).

szőrmók Creative Commons License 2022.04.01 0 0 45014

Olvtársak! Ez ismerős valakinek?A menet az szemre 12x1mm jobbos.MÉH telepi szerzemény.(Most nálunk ugy esik hogy szarrá áznék ha kimennék a garázsba egy tolómérőért)

vaskukac Creative Commons License 2022.04.01 0 0 45013

Igen, 3-as késig problémamentesen tudja a gép a leszúrást.

Előzmény: occseb (44989)
default6 Creative Commons License 2022.04.01 0 1 45012

Köszönöm nektek, ebben sokkal több információ van. Látszik hogy  rengeteg utómunka is van benne.

Mernökferi problémája is megoldódott. Már csak két év minden szabadideje kell bele és olyanok lesznek a gépeink mint az új.

Előzmény: rferi (45010)
Csuhás Creative Commons License 2022.04.01 0 1 45011

Felraktam Feri változatát is: https://data.hu/get/13246474/me-1000.pdf

Előzmény: default6 (45008)
rferi Creative Commons License 2022.04.01 -1 0 45010

Írtam levelet az itt publikus emilcímedre!

Előzmény: default6 (45008)
default6 Creative Commons License 2022.03.31 0 0 45008

Ezt:

65

Strigon ME-1000 egyetemes marógép gépkönyve

https://data.hu/get/12297741/me1000_mar_g_p.pdf

De ebben csak par rajz van. Közben talaltam olyan forumbejegyzest is (Gyula65, 9436) ahol szintén ez volt a baj.

Kerestem "strigon",me1000" de vertikálfejek vannak meg más strigon cuccok.

Előzmény: rferi (44994)
Garashan Creative Commons License 2022.03.31 0 0 45007

Elküldtem e-mailben.

Előzmény: Törölt nick (45003)
Vetesi75 Creative Commons License 2022.03.31 0 0 45006

Mi a gond? (Kb. mint, ha az lenne a kérdés, hogy "Hány éves a kapitány?")

Kisebb technikával - E1N (nem kifejezetten patika), 125-ös négypofás tokmány, kb. 2-es élszélességű HSSE penge - probléma mentesen tudok leszúrni kb. 30-as tömör átmérőig lágyacélban, 35...40-es vágóval. Hűtés-kenés az kell hozzá...

Előzmény: occseb (44989)
Adamo_sx Creative Commons License 2022.03.31 0 0 45005

Ez a dög fórummotor... grrr

Előzmény: Adamo_sx (45004)
Adamo_sx Creative Commons License 2022.03.31 0 0 45004

Ó, hát, ha ilyen gép is "ér" :-) , akkor ilyet én is csináltam...

Előzmény: mérnökferi (44999)
mérnökferi Creative Commons License 2022.03.31 0 0 45001

A kép lemaradt!

Előzmény: mérnökferi (45000)
mérnökferi Creative Commons License 2022.03.31 0 0 45000

Használható állapotba hoztam, az új tárcsás darabolóm. Évtizedek óta van DeWalt sarokköszörűm, hiba nélkül, de hogy ez mekkora csalódás ahhoz képest?! Indiában készül, szerintem a pakisztáni videókban látható színvonalon!

mérnökferi Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44999

A hétvégén én is kicsit "forgácsoltam".

akos.sz Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44998

Remek!
Köszi!

Előzmény: kart E1 (44993)
akos.sz Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44997

Köszönöm! Akkor bepróbálkozom hasonlóval. Végül is sokat nem bukok, ha problémás lenne. 

Előzmény: Csuhás (44991)
Garashan Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44996

Esetleg, ha az orosz nyelv szimpatikusabb: https://www.chipmaker.ru/files/file/11008/

Előzmény: Garashan (44995)
Garashan Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44995

Francia nyelven itt találsz egyet: http://www.tumlikovo.cz/download/manualy-stroju/

Előzmény: Törölt nick (44992)
rferi Creative Commons License 2022.03.31 -1 0 44994

Melyiket töltötted le, mert szerintem amit én adtam, abban minden rajz ott volt. Ugyanis határozottan emlékszem, hogy áthúztam tussal a gyári, szinte olvashatatlan doksit, hogy jó legyen.

Előzmény: default6 (44990)
kart E1 Creative Commons License 2022.03.31 0 3 44993

Én ilyet csináltam! Nem kell hozzá kalapács ! Csak pillanat szorítóval összehúzni az ékeket.

5 mm-es lemezdarabból flex-szel  kifaragod.

Előzmény: akos.sz (44988)
Csuhás Creative Commons License 2022.03.31 0 1 44991

Azt hiszem 4db ilyen olyan néven futó tokmány van használatban nálam, van ami már öt hat éve, egyikkel sem volt gondom. Jól fognak, és nem ütnek.

Előzmény: akos.sz (44986)
default6 Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44990

A Csuhás könyvtárából letöltottem az ME1000 marógép doksiját, ezuton koszonom a feltöltést. A hivatkozott rajzok nincsenek benne, az lehet, hogy másik pdf, csak béna vagyok?

occseb Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44989

Valaki dolgozik itt E2N esztergán 160-as tokmánnyal? 20m/perc körüli forgácsolósebességgel problémamentesen megy a leszúrás?

akos.sz Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44988

Biztos is, hogy lesz hozzá készítve valami!
Köszi

Előzmény: Jani301 (44987)
Jani301 Creative Commons License 2022.03.31 -1 1 44987

https://aruhaz.kauffer.hu/termek/SW_STAHL%A010126L_Ablaktorlo%A0kar_lehuzo-32663

Ha kifúrod , csak egyszer kell készíteni hasonlót csőből , és akkor lehet cserélni .

Előzmény: akos.sz (44980)
akos.sz Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44986

Na ezzel kicsit megleptél. :-O
Elfogadható az anyagminősége és legfőképpen nem üt?
Néha "marógépként" is használatban van.

Előzmény: Csuhás (44985)
Csuhás Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44985

Ha nem irányváltós a gép, akkor sima kínai gyorsszorítós tokmányt. 

Előzmény: akos.sz (44984)
akos.sz Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44984

Ha már itt tartunk...

Kinek mi vált be, mit ajánlotok helyette?

Kulcsos vagy esetleg manapság már használatos a kézi?

És melyik gyártótól?

Amihez ragaszkodom az csak az 1-16-ig befogás. Meg azért 40-ért egy Röhm már túl van az ingerküszöbömön. :-D

akos.sz Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44983

Az is megfordult a fejemben, meg a kanna benzin is. :-D 
De szeretném még használni úgyhogy jó lenne, ha megmaradnának a merőlegesek meg párhuzamok. ;-)

Előzmény: klenó1 (44981)
akos.sz Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44982

jólvan-jólvan... asztali. ;-)

Előzmény: Garashan (44975)
klenó1 Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44981

Akkor nincs más hátra, elő a kétkilóst. :-)))

Előzmény: akos.sz (44979)
akos.sz Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44980

De, fent volt. Zsákfurattal, lehúzó menet nélkül.
Ráadásul zéró felirattal, úgyhogy abban sem voltam biztos, hogy kúpos.
A szerencse az volt, hogy már úgyis halott tokmányról volt szó... nem is jött le roncsolás nélkül... kifúrtam. :-)

Előzmény: Jani301 (44977)
akos.sz Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44979

Logikus az lett volna, de elvetettem az ötletet, hogy a csapágyhoz feszegessek. :-o

Előzmény: klenó1 (44976)
akos.sz Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44978

hhhmmm... nem gondoltam túl egészségesnek a leütést, de akkor ezek szerint csak túl gondoskodó vagyok. :-)

Előzmény: Garashan (44975)
Jani301 Creative Commons License 2022.03.31 0 0 44977

Ha még nincsen fent nyertél .

Volt amelyiknek van a közepén lehúzómenet .

Ha nincsen fúrjál bele .

Előzmény: akos.sz (44974)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!