Neked hogy derült ki, hogy mind a két oldalon sérved van?
Sajnos, lehet én vagyok egy beképzelt beteg, de így a jobb lágyéksérves műtétem után, szinte ugyanazokat a tüneteket kezdtem észrevenni a bal oldalon is.
Lehet ez valami összhang a testben?
Pénteken megyek varratszedésre, és megkérdezem az orvost, hogy akkor most a bal oldalon is sérvem kezd lenni?
Sziasztok Pacsi a gyógyultaknak. Én ma fekszem be újra és holnap lessz a második menet bár ez már nem lágyéksérv műtét de végülis az abból keletkezett ritka szövődmény eredménye. Picit izgulok bár már tudom kb mire számíthatok ... Szintén állami kórház remélem most már sikerül a műtét és nem csinálnak újabb hibát. Hét közepefelé jövök majd haza és írom az infókat hátha fontos lehet másnak is.
Én altatásos műtéten vagyok túl, kétszer is. Semmi extra nem volt benne. Kiütnek rendesen, húzod a lóbőrt. Műtét közben egy lélegeztetőgép tartja fent a légzést, enélkül K.O. lenne. Ehhez egy csöüvet dugnak a torkodba, de nyugi, nem is fogsz róla tudni, mert ahogy elszunnyadál, utána csöveznek be, aztán mielőtt magadhoz térnél, már ki is veszik.
Egyébként engem másodszor helyi érzéstelenítésben operáltak... hát igen, az tényleg nem volt egy kéjmámor, viszont másfél óra múlva úgy pisiltem, mint a kisangyal. :)
Mivel altatva leszel, és ez egy tudatvesztéses állapot, így nem lesz gondod a pisiléssel. A pisilés valóban azért nem jön, mert az alsó gerinctájékon, (a faszom sem tudja hanyadik csigolyánál) belőnek egy érzéstelenítő injekciót. Így veszti el a két láb és az alhas az érzékelést. De sajnos ezzel a húgyhólyag feszülését visszajelző érző idegek (ami ugyebár az agynak vagy nem tudom kinek- minek ad utasítást, hogy vizeletet ki kell üríteni,) elveszti átmenetileg a funkcióját.
Tutira nem érzel semmit sem. Nálam a műtét alkalmával egy tűvel szurkálták a lábam, az alhasam, és úgy tűrtem, mint egy fakír. Bár az életben is ilyen keménylegény lennék! :-)
Na szóval, neked ezzel nem lesz gondod, sőt, szerintem mivel altatásban leszel, így nem is kell feküdnöd 24 órát, ez tuti. A 24 órás fekvés kizárólag a gerinctájéki érzéstelenítésnél szigorúan kötelező, mivel ha felkelsz előbb, állítólag olyan iszonyatos fejfájásod lesz, hogy csakis valami speciális infúziós folyadékkal lehet megszüntetni. Emiatt ne is aggódj.
Általában egyébként nem szokták tudatvesztéses mély- altatásban végezni az ilyen jellegű műtéteket, mert egyébként sem indokolt. Sőt van olyan műtét, ahol kizárólag helyi érzéstelenítéssel dolgoznak, de ezek kisebb jellegű beavatkozások, és sokkal fárasztóbb a betegnek, mert érzi a fájdalmat, még ha csökkentve is. Tehát a bőr alá fecskendeznek be Lidocain injekciót.
A magánklinikákon altatásban műtenek, mivel ott fontos az ambuláns ellátás jellege, tehát minél előbb hazafele, és ez csakis ennél az altatási formánál kivitelezhető. Illetve a helyi érzéstelenítés is ide tartozik. (pl. hegplasztika)
A dokid jól mondta a dolgokat. Mivel altatnak, így befekszel, már meg is műtenek, és másnap haza is mehetsz. (abban az esetben, ha nem lesz semmiféle komplikáció) és nem lesz, majd meglátod. Azonban ehhez saját magadnak kell az összes műtétet megelőző vizsgálatot kijárnod, ambulánsan, tehát elmész majd vérvizsgálatra, EKG, és így tovább.
Sajnos már nem lehet visszakoznod, mert ez egy olyan betegség, hogy az idő multával egyre csak rosszabb lesz, műtét nélkül.
Nekem is az a sérvem volt, tehát Inguinal Hernia....
Hidd el, nálad sokkal jobban fog lezajlani az egész, mivel altatásban végzik!
tristen, mintha csak a saját műtétem utáni állapotot írtad volna le. :) Annak idején én is pont ezeken mentem át, annyi különbséggel, hogy krumplifőzelék és joghurt helyett szilvalekvárt használtam - működött. :) De tényleg, a vécézés iszonyatos nehezen ment, a pisiléssel azért kevesebb gondom volt, mint a másikkal. :) Nálam az volt a baj - ugyanígy érzéstelenítettek - hogy egyszerűen nem volt vizelési ingerem, mert az érzéstelenítés azt is blokkolta. Csak azt éreztem, hogy iszonyatosan feszít valami és nem jöttem rá, hogy a húgyhólyag az. Aztán sok-sok koncentrálás után megtelt a kacsa és sokkal jobb lett. :) Egyébként ne aggódj, napról-napra jobb lesz majd - a szex szerintem azért két hétig hanyagolandó.
Köszönöm a biztató szavakat!Kerestem is volna,de sajna környékünkön nincs magánklinika ill van!De szerintem nem elég felszerelt ehez!Mert voltam magánklinikán felkértem a dokit műtétre,de mondta hogy a kórházba tudja csak elvállalni és így olcsóbb is!Én meg mivel más választásom nagyon nem maradt belementem!Állítólag jó sebész azt mondják de a para sajna bennem van.
Hali Tristen!Örülök hogy hazaértél épségben!Mielőbbi gyógyulást kívánok!Bár amiket írtál eléggé lehangolnak,mondhatnám úgyis hogy legszívesebben el se mennék a műtétre!De valahogy muszáj lesz!Ha jól tudom a lágyéksérvnek is van több fajtája!?Neked hol helyezkedett el?Ha zaklathatlak ilyen kérdéssel?Nekem az inguinál vagy hol!Nekem a doki 2 napot mondott hogy bent kell maradnom a műtét napja ill másnap!Altatva leszek szóval fogalmam sincs mire számolhatok!De ettől a fekve pisilős katéteres cucctól nagyon félek én is!Nah még egyszer is mielőbbi gyógyulást!!!
De ami a legnehezebb volt a kórházban, hogy pisilni tudjak. Gerinctájéki érzéstelenítéssel tettek hatástalanná, :) és valóban nem éreztem semmit sem, egészen addig, amíg el nem múlt az érzéstelenítés. A sebre egy gézbe kötözött téglát tettek, valamint a heréim alá egy felpolcolást, mert bevérezhet a here. Amikor kiment az érzéstelenítés hatás, azt hittem, hogy szétesek, de a téglát nem vehettem le. Állítólag a sebgyógyulásban van ennek valamilyen hatása. Na majd amikor nyomták belém az infúziót, és egyre telt a húgyhólyagom, és nem bírtam pisilni, azt hittem szétszakad a hasam. Már majdnem megkatétereztek, de a katéter szó hallatán, elindult a pisilésem. Állítólag sok pasi így van, hogy nem tud pisilni. Mivel 24 órán keresztül nem lehet felkelni az ágyból, így fekve kell pisilni, csakhogy a seb és a fájdalom miatt nem igazán sikerült… A másik nagy próbatétel a kakilás. Mivel nem tudsz erőlködni, és mivel nem nagyon eszik az ember semmit sem már műtét előtt, sőt nem is lehet, na ettől nincs kakilási inger. Azonban már másnap lehet enni, és elkezdődik az emésztési folyamat. A kaki ki akar jönni, de mivel nem tudsz erőlködni, így a kaki marad. Elkezdődik egy ördögi kör. Szóval kaki vagy nem kaki! Aki azt hiszi, hogy viccelek, annak nincs igaza. Az anyagcsere egy fontos folyamat, és ha nem folyamatos, akkor elkezdődnek a problémák. A lényeg az szerintem, hogy már másnap olyan kajákat is kell enni, aminek székletlágyító hatása is van, mivel a kórházi koszt, sablonos, ekkor még könnyű kaják. Én személy szerint krumplifőzeléket kaptam, egy kis fasírttal valamint egy könnyű kis levest. Finom volt! És megettem egy otthonról becsempészet krémjoghurtot, mivel én nálam ez jótékony hatással van az emésztésre. De ez nem mindenkinél van így. Rengeteg folyadékot kell inni, ez is lágyítja a székletet valamint gyorsítja a székelést.
Már idehaza vagyok, és emelni egyáltalán nem lehet, a szex hallatán még a víz is kiver, szóval nekem ez még nem menne. Egy könnyed kis orál beleférne, de nem nekem, hanem a másik fél részére, általam! :-)
Rengeteg fájdalomcsillapítót szedek, így egészen jól elvagyok.
Még jelentkezem.
A seb méretét nem tudom, mert steril sebként le vagyok kötözve, még egyelőre meglepi, milyen hosszú a vágás. Amúgy nem is érdekel nagyon, mert az alsógatyesz elfedi.
Ja igen, még valami, elég szoros alsógatyeszt kell viselni egész nap és még este is, hogy a herék ne lógjanak, szóval nem lehet lóbálni a lompost csak úgy kényem kedvemre. :-)
Köszöntem a válaszokat!Mint már említettem nem tudom milyen módon műtenek!De állami kórházba műtenek!Szerintem akkor ezzel el is van döntve mekkora vágásra számíthatok!Minimum 10 cm!Bár felkértem egy dokit hogy ő műtsön de ez ezen nem változtat semmit szerintem.De remélem hamar begyógyul és a barátnőm se szörnyed majd el tőlem:)Nah majd lesz ami lesz.Hala.
A vágásról meg: engem bal oldalon állami kórházban műtöttek, kb. 10 centis a vágás. A jobb oldalival már magánklinikára mentem, ahol ún. miniplasztika-eljárással operált a doki. Három centis vágást ígért, utána poénból megmértem: hajszálpontosan annyi lett. :)
Szerintem meg egyenesen minimális az esélye, hogy lehúzódna a zacsiba. Én két sérven vagyok túl, a másodikat igazából nem is tudom, mikor alakult ki, fél évvel a műtét előtt már tutira megvolt. De az elsőnél sem azonnal mentem a műtőbe, ahogy kiderült a dolog, szóval ha hónapokig nem húzódott le nekem, akkor te is meg fogod úszni. Viszont ha lehúzódik, az sem jelent semmi veszélyeset, ebben az előttem szólók mellett állok. Amúgy azt hiszem, nem is idő, hanem inkább felépítés kérdése: ha valakinek ott gyengébbek a szövetei, akkor lehúzódhat a zacsi felé, de ha veled így lenne, szerintem az már megtörtént volna.
A sérv nagyságától nem hinném hogy túlságosan függ. Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy a vágás mérete attól függ, mekkora a sebész keze. :) Tény, nekem mindkétoldalon szinte mm-re pontosan egyforma. (9,5 cm) Ráadásul tökéletesen szimmetrikus a két vágás. :)
Igen normál műtét esetén 12-17 cm a vágás ez azt jelenti hogy állami korházban normál sebészeti beavatkozással viszont vannak olyan magánklinikák ahol lézeres műtéteket vállalnak ez azt jelenti hogy más eljárással műtenek meg pontosan a nevét nem tudom ennek az eljárásnak a lényege hogy a seb mindössze 5-6 cm. Engem normál eljárással műtöttek alsónadrágban nem láccik tehát a strandon sem leszel zavarban és ha odafigyelsz az utókezelésre nagyon szépen be fog gyógyulni a másik hogy hajszálvékony a seb nem mondható egyáltalán rondának
Köszönet a válaszokért!Kicsit megnyugodtam.Tristennek meg szorítok meg persze mindenki másnak aki műtét alatt ill után áll! Még lenne viszont kérdésem nem tudom milyen módon műtenek!A vágás mérete úgy látom nagyjából mindenkinél más!Csak csodálkozom hogy valakinél 10 12 cm vágásokat írtak!Valaki meg 4-5 cm ről ír!Gondolom ez a műtét típusától ill a sérv nagyságától függ??Nah tényleg köszöntem mindenkinek a válaszokat.
Semmi sem garantálja, hogy a bélés lemegy a zacsig. Meg azt sem, hogy nem megy le odáig. Van aki évekig elvan lágyéksérvvel. Nekem is meg volt vagy másfél két évig mielőtt késelésre került a sor. Addig nem fájt, különösebben nem okozott panaszt. De mikor diagnosztizzáltam a betegséget, (akkor már néha-néha fájt) nem haboztam. Irány a háziorvos. Mondom is neki, hogy sérveim vannak. Na lássuk mondja. Nézi, azt mondja, a diagnózis helyes. Meg is írta a beutalót a sebészetre. Bementem, volt pár apró-cseprő vizsgálat és jött az a pont, amikor dönteenm kellett, hogy hazudok, vagy nem azzal kapcsolatban, hogy szoktam-e rosszul lenni. Ha igennel válaszolok, garantáltan nem lesz egyhamar műtét. Ha nemmel, akkor meg lehet, hogy tepsiben kerülök ki a kórházból. Lovak közé löktem a gyeplőt és igennel válaszoltam.
Igen előfordulhat hogy nem húzódik le addig de felesleges idegeskedned ha lemegy lemegy nincs ebben semmi attol a herédnek nem lessz semmi baja ez a betegséggel jár és ha olvasgatod a fórumot mindenki túlélte és átment rajta ez egy átlagos betegség nem vagy semmien ritka klinikai eset nem kell parázni sokan évekig nem mennek el vele dokihoz és úgy élnek de neked volt eszed és időbe mentél hamar túl leszel rajta kitartás
Halló!Naszóval nekem asszem még kezdeti stádiumban van a lágyéksérvem!Reggelente visszahúzódik.nem is fáj szerencsére!Július 6 ra vagyok kiirval műtétre!Addig elképzelhető hogy nem húzódik le a herékig a cucc????Mert most ettől vagyok oda rendesen!Komolyan már meghülyülök ettől a szutyoktól!Dolgozni még járok vele,de emelgetni nem emelgetek semmit!Elnézést mindenkitől ha valakinek az agyára megyek,de ezektől a betegségektől rendesen rám jön mindig a para.Válaszotokat köszöntem!
Nos ehhez én is hozzászólnék A lágyéksérv oka hogy gyenge a hasfal és a sérvkapun a belek lehúzódnak a herezacskóba ez nagyon korai stádiumban még nem megy zacsiba vagy ha igen éjjelente fekvő nyugalmi állapotban visszahúzódik. Két féle típusát ismerjük a lágyéksérvnek az egyik a veleszületett ez gyermekkorban már elkezd kialakulni viszont nagyon lassan lessz látható akár 10-20 év után. A másik pedig a spontán kialakuló lágyéksérv a tünetek ugyanazok alapjában véve fájdalommentes nem szabad megijedni attol hogy a zacsiba mennek a belek nem jelenti azt hogy valami gond lessz a szerszámoddal ezmiatt nem kell aggódni sajnos ez a férfiaknál előfordul rosszul vagyunk összerakva gyárilag :-) Sexet szerintem varratszedés utántól érdemes aktivizálni finoman szépen ésszel nem erővel persze előtte is lehet de a varrat alapból összehúzza a seben ha használod csak feszül és magadat szivatod vele.
Amúgy 3féle az a 2féle sérv :-) Alapból a hernia ingvinalis,magyarul lágyéksérv 2 féle lehet,ebből az egyik mehet a here felé. Aztán van a hernia scrotalis,na ez az igazi heresérv.
Az anatómiába ne merüljünk el,a lényeg,ha nem vártok a műtéttel éveket(év tizedeket),nem száll le a bélés a herezacsiba.
Remélem nem írtam sok marhaságot,de én így tudom :-)