ZDoman:
Remélem jól sikerült az érettségi!
Én is erre gondoltam, hogy kicsit nem gyári a haverom dt-je.Mondjuk én azt is kétlem, hogy 80-as!Olyan kicsi a henger az én mtx-eméhez képest, hogy csak na!nem csak a hűtőborda, hanem ha azok közé benézel.
Mit szoptam a pro-link hátsó felfüggesztéssel a Hondán!ki akarom emelni, és az alsó rögzítési pontnál lévő kifli beleér a villába, ha jobban szét akarom húzni.Talán most viszont sikerül megoldani.
Képzeljétek, a tesóm 125R.jébe nem találunk egyszerűen küllőt a hátsó kerékbe!Nem tudtok segíteni?
Alips:
Asszem a motorradnál forgalmaznak magyar utángyártott elemeket, de nem tudom, hogy dt-re is csinálnak-e.Szatuna a cég neve asszem, benne van a motorrevüben a címe.De szerintem, még attól is olcsóbban kijön, ha bontóból rendelsz, és aztán átfested amilyenre akarod.Csak kérdezd meg mindenképp, hogy milyen állapotban van az idom a bontóban.Majosházán meg tudod próbálni, ott nagy bontó van, meg a motorrevüben még találhatsz egy-két telefonszámot az apróhirdetések között.
A mocim egy 94-es(asszem:), vízhűtéses, fehér(jobban látszik rajta a sár: KIRÁLY!! ) Yamaha DT80. /-pillanat a dokinál van mert már egy generál kellett neki... Mostanság nem igazán sikerült hajtanom, mert nálam is beütött az érettségi,de mire vége lesz az egésznek, addigra bőven kész lesz a moci és akkor...Áhhh...
Szóval jó lenne találni jó idomokat( "olcsón" ), mert a nyáron csak elkéne menni ide-oda találkozókra és hát nem túl gusztán néz ki a szakadt plasztik... Ezért még 1x kérek mindenkit:
Megírtam az írásbeli érettségieimet, tehát most tudok írni egy kicsit.
Porto: az én DT125-öm épphogy ment 85-90 et mikor megvettem januárban.
Úgy kezdtem, hogy szétvágtam a kipufogót, folytás után kutatva.
Az már nem volt benne, de koksz az vagy 1 centi vastagon. a nagyját
lekapargattam csavarhúzóval, a többit meg kiégettem lánghegesztővel.
Utána power állítás: elvileg, ha elfordítod a kulcsot a DT-n akkor
a powernek alapállásba kell raknia magát. (alapállásban nyitva van.)
tehát a kinyitott állapotot kell beállítani rajta. Kinyitott állapotban
pedig, ha benyúlsz a kipufogónyílásba a hengeren akkor egy síkban kell
lennie a powernek magával az öntvénnyel. Maga a beállítás úgy történik,
hogy a henger oldalán a power-doboz tetejét leszeded és a két bowden
hosszát állítgatod. Fontos, hogy se túl feszesek, se túl lazák ne legyenek
a bowdenek! Így leírva lehet, hogy furán hangzik, de ha szétszeded,
nagyon egyértelmű (legalábbis számomra). Még az is lehet, hogy nem
találjátok meg a 'síkot' ekkor még teljesen folytott a gép. Ilyenkor
ki kell akasztani a power bowdenjeit és kulccsal kell 180 fokot fordítani
a poweren. És ha már power-beállításra vetemedtetek, akkor érdemes
előtte teljesen kiszedni a power-rendszert a hengerből, és kitisztítani,
mert az mindig kokszos egy kicsit. Én nitrohígítóval tisztítottam meg a
fém alkatrészeket, de ezzel vigyázni kell, mert ha a tömítésekre rámegy, akkor
annak vasaltak (tapasztalat...az okos ember a más kárán tanul, legyetek okosak!)
Aztán ki lehet még cserélni a hátsódobot is, az is sokat fojt. És a legfontosabb.
Az elektronika. Ez az amit nem tudom, hogy hogy oldottam meg. :)
Mikor az összes fenti "mechanikai" dolgot megcsináltam, akkor se ment többet
a gép 105-115 nél. ezeknek elméletileg folytatlanul 140eket kéne menni..
Azt mondta egy bontós, hogy elektronika baja van. Küldött egy másik CDI-t
20.000ért, azt mondta elméletileg ez más mint ami az enyémen van.
Feltettem ugyanúgy csak 7-7,5 E-ig húzott a gép. Leszedtem, hogy visszaküldöm neki,
minek nekem 2 elektronika, szóval visszaraktam a gyárit. Mentem vele 1-2 kört
az udvarban, semmi különmös. Kimentem az utcára, mikor beváltottam 2be húztam
egy kövéret aztán furán nem akart menni 7ig sehogy. kezdtem csodálkozni, de
7nél meg kiállt kerékre. váltom a 3-at rögtön a 4et, leforog 10ig a gép.
Na ezt magyarázza meg nekem valaki! ez mi a f*sztól lehetett????
Teljesen más hangja van a gépnek, olyan mintha kiesett volna valami belőle,
mert eddig kis csendes volt, most meg ordít, mint egy krosszmotor.
És a legfurább az, hogy alul nem megy. Lehet, hogy fordítva volt bekötve valami?
alul volt nyitva a szelep, felül meg becsukott?? mert ha az így van, akkor kikötöm
a power bowdenjeit és állandóra nyitva hagyom a powert, hogy alul is húzzon.
Nekem magas ez a gép. :)
Végsebességét most nem tudom, mert át lett alakítva supermotosabbra (nem supermotora
csak supermotosabbra :) a hátsókerék egyenlőre még a régi) és nincs bekötve a kmóra,
de ha jól emlékszem 100-at olyan 7000-7500 nál ment és most 9000ig forog le.
ha valakit érdekel nézze meg hogy néz ki: http://doman.fw.hu/dt.html
Tom 85: polírozni leginkább házilag lehet, mert egy egyszerű motorszerelő nem
fog tuningolni szerintem, a tuningcégek- akik versenyre készítenek fel- meg drágák.
Én polírozáshoz leginkább a mgasfordulatú kézi kisköszörűket ajánlom, mondjuk
elég drágák mind a levegős mind az elektromos fajták is. (20tól indul)
lehet hozzájuk mindenféle méretű és alakú köszörűfejeket kapni, hogy bármilyen
kanyarulatot meg lehessen köszörülni (polírozni)
Levegőszűrő: vannak olyanok, ami hasonló mint a gyári, csak nagyobb a
légáteresztőképességük. Asszem a Twin-Air gyárt DT-hez is. Meg kell nézni a
www.goetz-motorsport.de-n. Meg, van a direktszűrő, ami leginkább a robogótuningra
jellemző, azért nem jó endurora, mert nem szűr ki elég port, a városban meg ugye nincs
annyi por mint a határban...
A blokkot szétszedni szerintem semmi különleges szerszém nem kell.
egy krovakészlet, imbuszkulcskészlet, meg talán csavarhúzó és úgy gondolom más nem.
meg persze ezek mind jóminőségűek, de legalábbis jóállapotak legyenek (és lehetőleg
ne legyen hiányos a készlet, mert biztos, hogy pont az fog kelleni ami nincs.)
atsz: Én a leírtak alapján 99%ig biztos vagyok, hogy az a motor 2 darabból van.
tárcsafékes léghűtéses soha nem volt 80 as DT Yamahában. sőt. a levegősök mind
kereklámpások ezek közül. A vizes 80as DT-t asszem 83tól gyártják ( DT 80 lc )
Az lehet, hogy 90-es évjáratú a gép, de leginkább csak az alvázrésze.
Biztos drága a gyári, néhány ár a Yamahánál, amiket rendelni akartam de végül is bontókból szereztem:
kuplungkosár külső 38 ezer forint (bontóból 5000ért vettem belsővel együtt)
km. óra kihajtás 21 ezer forint (szintén bontó 1800 Ft)
Ezek után nem tudom az idomok árát de biztos húzós.
Budapesti vagy? Milyen DT80-d van? Sokat szoktál terepezni?
csaó
[ Ahogy itt beleolvasgattam a fórumba rájöttem, hogy milyen klassz társaság van itt és ez nagyon jó érzéssel töltött el, mert eddig nem igazán ismertem embereket, akiktől kérhettem volna tanácsot a motorommal kapcsolatban. ]
Yamaha DT80-asom van és a GOND: optikailag kicsit leamortizáltam a gépet és most rendbe szeretném hozni.A problémát az idomok jelentik.Mivel a gyári biztosan oltári drága(?) utángyártott kéne de fogalmam sincs,hogy honnan szerezzek... Van valaki aki tud címet,honlapot,valakit aki tud szerezni idomokat? És mindezt normális áron?
Minden tippet előre is hálásan köszönök.
Jó motorozást mindenkinek!!
Szevasztok!
egyik haverom vett dt80-at, de számomra behatárolhatatlan:
léghűtéses, de olyan idomok vannak rajta, mintha vizes lenne.90-es elvileg, van rajta elől tárcsafék.Szerintetek milyen?
Jó motorozást mindenkinek!
Ha leköszörültetsz a hengerből (Gondolom a felső feléből), nem fog a dugó beleütni a hengerfejbe? Mert én egyszer láttam az enyémet h.fej nélkül, megmozgattam a dugót és a teteje körülbelül egy szintben volt a henger tetejével.
Meg végül is nem teljesen mindegy hogy melyikből köszörülsz le?
Nem értek ám ennyire hozzá... :) Azért kérdezek néha hülyeséget.
Nekem a motorszámom 3jx -szel kezdődik. Honnan tudom meg hogy milyen főtengely van benne? Szétszedni nem szeretném, mert nem biztos hogy össze is tudnám rakni... Pedig meg kéne tanulni mert kicsit kezdem sokallni a szerelő munkadíját.
Milyen speciális eszközök kellenek a blokk szétszedéséhez (összerakásához)?
Tuningolni a hengerfejjel csak óvatosan. Inkább én a hengerből köszörültetnék le (nekem is meg lesz csinálva), csak előbb összeszerelve mérd meg a sűrítését (gyári 6.6:1), aztán kicsit számolj, hogy mennyit kellene levenni ahhoz, hogy többet sűrítsen (10:1-nél följebb semmiképpen ne menj!!!). Szerintem olyan 8:1-9:1 sűrítés bőven elég (a CR125 vlami 8 körül sűrít...). Meg ha már lent van a henger, nézd meg, hogy milyen főtengelyed van (kicsit lejjeb írtam róluk), a keskenyekhez nem ajánlom ezt a tuningot, eléggé betesz nekik... Amúgy ez egy eléggé hatásos beavatkozás. Csak jó műhelyben csináltasd, ahol nem síkolják félre. Polírozni meg neki lehet állni otthon, csak kitartónak kell lenni, mert a vasöntvény kicsit nehezen adja magát. Ja! És ha valaki tud 1 jó módszert a felömlők polírozásához, írja meg! Volt az a szőrös végű bowden, de írtátok, hogy az nem OK. Szerintem aki ajánlotta, az alu hengerhez mondta, hogy jó. Azt még el is hiszem. Na, jók legyetek. A június vége részemről még mindig áll. És tényleg jobb lenne valami könnyű enduro-zás (bejáratós motornak is...). Jó motorozást mindenkinek!
thx a sok hasznos infot!holnap megyek a motort megnezni,mar alig birok magammal :) utanna erdeklodtem ez egy nemetorszagi dt125 szal valoszinuleg 14ps,:( nem baj,majd lesz tobb is!ha esetleg valaki jobban ert a dtekhez+a tunninghoz dobjon mar egy mailt a forevernoro@yahoo.com ra illetev az erdekelne meg hogy TI akik DTkkel jartok nem szoktatok e talakozokat szervezni,akar erdozni,akar kirandulni?ha nem,akkor kellene valamit osszehozni,reszemrol az erdozes lenne erdekesebb de szivesen reszt vennek egy kirandulason!
ZDoman kész szakértő a 96-os gyenge DT folytás kiszedésében, ugyanis ő is hasonló problémákkal küzd. Ilyen DT-k (a jók) 400e körül vannak. De ha gyenge, a power szelepet át kell állítani 1 kicsit, meg a kipufogót szét kell vágni, és az egyik alsó kanyarból kiszedni egy kis lemezt. Asszem hirtelen ennyit lehet vele tenni. De ZDoman majd ír szerintem, aztán majd mond okosságokat. Szerintem próbálj menni egy tutira 14lovassal, meg egy tutira 27lovassal, hogy megérezd a különbséget, akkor már majd a leendő DTdről is el tudod majd dönteni, hogy milyen erős.
Szerintem nezz korul az aprohirdetesek kozott (motor.lap.hu-n van eleg sok online hirdetes cime), keress hasonlo koru motort es akkor nagyjabol mar fogod tudni, hogy mennyi a "realis" ara egy ilyen motornak. Aztan probalj megtudni minel tobbet a motorrol, mi volt rajta kicserelve es mikor, mire hasznaltak, stb. ebbol valamennyire tudsz majd kovetkeztetni arra, hogy mennyi penzt kell meg rakolteni a kozeljovoben; igy nagyjabol tisztaban leszel vele, hogy mennyit is er valojaban es talan konnyebb lesz eldonteni, hogy megeri-e vagy sem.
Porto, mind a ketto igaz lehet, vagyis vannak dt125-ok amelyek 14 loerosok es vannak 27-esek is. A lenyeg, hogy sok dt-t gyarilag lefolytanak 14 loerore, persze van aki ezt a folytast kiszedi igy erheto el a 20-27 loero. De ha jol tudom vannak gyarilag is folytatlan dt-k. A folytas gondolom azert van benne, mert Nemetorszagban szabalyozva van a 125-osok teljesitmenye (lehet, hogy ebben nincs igazam, de valami ilyesmi remlik..., ha valaki tud valami mas okot akkor szoljon!).
A folytas kiszedese mar itt a forumon is szoba kerult talan, ha nem akkor valaki aki nalam jobban kepben van ebben, irja le es akkor az oldalra is felteszem! :)
mas: irtam korabban, hogy mi baja volt a motornak, most mar szerencsere kesz es teljesen jo!!! hetvegen mentem vele 1-2 karikat, csinaltam kepeket is, majd frissitem az oldalon a kepeket. Csak a tar.hu most megint szarakodik valamilyert :(
lenne egy kerdesem,szeretnek venni egy DT 125 ost,96 evjarat!rengeteg helyen latom hogy 14ps,meg hogy 27ps!melyik az igaz,illeteve ha a 14ps az igaz hogyan erhetem e a 27et!?es kb mennyit er egy ilyen morotr?
A sportkipuffot én se ajánlom 125re, mert teljesen máshogy jönnek ki a gázlengések idői, és szerintem inkább csak ront rajta. Ha tudsz, inkább szerezz 1 versenymotorét (pl. CR125) és próbáld meg azzal.
Nem tudom, ki kérdezte, de ütős tuningnak jó az átfogó tuning (sportkipuff, nagyobb karbi (28mm), jobb légszűrő, meg kicsit a hengerben a csatornák megmunkálva (polír, meg ilyenek)). Ez szerintem működne... Ha meg akarsz kicsit többet költeni, akkor 100as henger is mehet...
Gyári főtengellyel nem ajánlom a 100as hengert, nem a legtutibb... Vagyis van 3 fajta főtengely: a 30W jelű (11,8mm széles hajtókar, 18mm-es csap), az 53V jelű (13,8mm széles hk., 18mm-es csap) és a 2RA jelű (16mm-es hk., 20mm-es csap). Utóbbi már azért elbír mindent, a DT80-akba 90-91-ig raktak gyárilag ilyet. Elég nehéz beszerezni (tapasztalatból tudom...). Telefonálj Vértestolnára!
A találkozó jó lesz a szünetre! Írjatok az időpontról! Kb. június végén kellene szerintem.
hali.
Látom irogattok itt sportkipufogóról mindenféléket.
Nekem az a véleményem, hogy Tom85 DT80ja különlegesen bánik a sportkipufogóval, mert nekem nem esett vissza egyik motoromon se 5-be a fordulat, sőt 6-ban is gyorsult. 100akat mentem mindegyikkel minimum. állítólag normálisan fúvókázva, vagy nagyobb karbival még többet ki lehet hozni belőle. 125ösre nem ajánlom, mivel ez 80asra van tervezve tuningnak ezért SZVSZ le fogja folytani a 125öst. De meg lehet próbálni, csak ha nem jön össze akkor drága lehet a tanulópénz...
Bandi2:
Nézd, fogalmam sincs, annyit tudok mondani hogy ki kell próbálni.
8000 az irányár ennyiért hirdettem meg az aproneten is.
Nem használom, mert nagyon pörgetni kell a motort hogy menjen, és nem olyan rugalmas mint a gyárival. Hiába megy 90-et 4-ben vagy ötben ha felváltok lelassul 80ra azt meg gyárival is eléri. Szóval nekem nem ideális. 125ösön szerintem nem lenne ilyen probléma, mert az alapból bikább.
Horváth János:
Nézd meg a
http://www.geocities.com/myllypuro2000/dt_hun/index.html
honlapon a linkek, címek oldalt, ott vannak olyan telszámok amiket ha felhívsz rendelhetsz postai utánvétellel alkatrészt.
Most vettem meg az elsö Yamaha-t ami DT80-as.{számomra elsö!} Eléggé lestrapálták,de még igy is nagyon jó. Tetszik a kis ketyere. Elektromos {tekercs} hibája is volt. Sikerült megjavitani. Amiben segitséget kérnék, az alkatrész beszerzés.
Szükségem lenne berugó tengelyre, olajpumpára. Orosházán lakom,tudtok e ezen a környéken alkatrészről? 1985-ös dobfékes. Ha igen, egy emailt irjatok! Köszönöm!
Horváth János
janoshorvath@vodafone.hu
igazabol en arra gondoltam, hogy a kipuffot te 80-ashoz vetted, de en pedig egy 125-re raknam fel. teljesitmeny szempontjabol ez mindegy?
egyebkent Tom, nem akarom rontani az uzletedet, de te miert nem hasznalod ezt a kipuffogot? ja es legyszives egy arat is irj, mert mar nem emlekszem mennyit irtal.
Végigolvastam az eddigi hozzászólásokat, rengeteg érdekes dolgot találtam. Volt már aki motorvásárlásban kérte a segítségeteket, és ezt most én is megtenném. Amely oldalakat akkor ajánlottátok, mindet végignéztem, de egy kicsit kevesebb pénzem van jelenleg. Arra szeretnélek megkérni bennetek , hogy ha valahol hallanátok DT 80 vagy 125-ről ami eladó(tárcsa fékek, vízhűtés), max 150.000-ért, akkor légyszi gondoljatok rám. Köszönöm.
Gondolom ennyiért nem nagyon fogok találni, de a remény veszik el utoljára.
Sajnos a technikai dolgokhoz nem nagyon tudok hozzászólni, e majd talán idővel beletanulok.
Akkor: JÓ MOTOROZÁST akinek egyben van, aki szereli, annak meg mihamarabbi motorozást kívánok!
Hello!
Mi a baj a 22-es karbival?
Amúgy van ötletetek valami nagyon ütős tuningbeavatkozásra? Írogattok itt karbikról meg hengerekről, én meg sportkipuffogót akarok rátoksózni... :) Megvan még, akit érdekel jelezze - bocs hogy megint ezzel cseszem a fejeteket de nekem nem kell és inkább eladnám minthogy a garázsban rohadjon.
Van valami tippetek hogy mi lenne a legkirályabb kombináció?
Egy gyári főtengely mit szól a százas hengerhez? Nem hal meg hamarabb?
Még valami: a találkozó. Én azt javaslom, tegyük nyári szünetre. Mit gondoltok?
Akkor jogos a kiemelés. Ha felhívod a vértestolnai kereskedőt (06209104524) biztos lesz nála karbi. Múltkor volt egy 28-as Dellorto asszem 8-ért, de nem biztos. A 25-ös kicsit kevesebb lesz. 22-est szerintem ne vegyél, nekem az van, nem a legkirályabb. Akkor már inkább a nagyobb. Ja, és ha meglesz, szedd ki a légszűrőház tetejéből a szívászajtompító gumit.
Tesódnak: Ki kell venni a szeleptengelyt, akkor kijön a szimering (asszem nem is szimering, csak 2 O-gyűrű van benne). Meg kell nézni a méretét, és akármelyik tömítésboltban kapsz (ha nagyon kell, írok címet, de most fejből nem megy). A kétütemű általában fullad, ha hirtelen ráhúzol, de azon lehet állítani (keverékösszetétel csavarja + porlasztótű lejjebb-feljebb állítása) Próbálkozzatok! Cska jegyezd meg, hova volt beállítva.
Üdv mindenkinek!