Sziasztok. Látom most egy kis pangás van, ezért bedobok egy képet. :) A képen az üstfedőből kijövő páracső és azért raktam mellé a hőmérőt, mert így ebben a formában nem sok értelme van a hőmérőnek. Jól gondolom? Mármint vágjak ki a csőből kb. 10 cm-t és forrasszam újra össze?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A fekete bodza számomra is értékes mivel az egyik alapanyaga a sambuca-nak tudom hogy pálinka fórum de akinek van kedve kísérletezni próbálja ki nagyon finom magában és koktélokhoz is kiváló.Én Törköly pálinkából készítettem mégpedig ugy hogy a lefinomított törköly párlathoz ami 1L 70%-hoz raktam 50g csillagánizs 50g ánizst 50g feketebodzát (a virága megszáritva nem a fekete bogyója) és egy citrom héjat 4 napig ázott a szeszbe utána lepároltam 750 ml-ig gyüjtöttem nagyon finom :)
A leszedett növényt vízbe tesszük(mossuk),majd megszabadulunk szártól,kocsánytól,és csak a bogyót használjuk fel.
víz mindenképpen kell hozzá,mert elég maszlagos zúzáskor.Pektin bontás, élesztő,és savszint beállítás.
Érdemes legalább egy 100-as hordóval gyűjteni,mivel nem a nagy hozamáról híres.Ha mégis úgy gondolod adsz hozzá "serkentőt",3kg a 100l-hez meg sem kottyan,annyira aromás.
Az esetlegesen benne maradt szárdarabokat a fúrószáras megoldás igen jól összeszedi.
Ahogy Nógrádban nevezik a gyalogbodzát!S hogy itt mennyire elterjedt?Szinte nincsen hely a hegyek völgyek lankáin,útjai mellett hogy ne akadnánk bele,ebbe az aromabombás
Különlegességbe.
" A borzag: Sambucus Ebulum L., vagyis a földi bodza népies és önálló neve Nógrád megye magyarjai között ( Pallas Nagylexikon). Más forrás szerint: a földi Bodza, borzag vagy gyalog-bodza (S. Ebulum L.; Ebulum humite (Garcke) kb. méteres karó 5-9 levélkés levelekkel, hármas elágazása sátorral és piros virággal, mely júniustól augusztusig nyílik. Fekete bogyóját vörös levéért szedik.(Kertészeti Lexikon).
Estére iszom egy stameszt mindenki egészségére!!:-)
...ezek, amiket itt lehet olvasni, nyugodtan mondhatjuk, hogy alapvetések...ha ezeket betartja mindenki, akkor a pálinka, mint nemzeti italunk, tényleg méltó helyre kerülhet...
Szóval újra: ez egy jelszóval védett zip,a jelszó zugfozo. Egy eygszerű.közvetlenül futtatható programot tartalmaz, benne van a fokoló hőmérséklet-korrekciója, meg higítás, különböző esetekre.