Keresés

Részletes keresés

Casamir25 Creative Commons License 2016.11.15 0 0 44480

Ezek a Királykák nagyon szépek :)

Előzmény: comad2 (44479)
comad2 Creative Commons License 2016.11.15 0 0 44479

Végülis mik voltak azok a madárkák? Milyenek voltak? Ha olyan picik akkor esetleg királykák lehettek.

Előzmény: Casamir25 (44478)
Casamir25 Creative Commons License 2016.11.15 0 1 44478

Idén október közepén olyan madárpárt láttam a hátsó tujasor alsó ágai között ágról ágra repdesve és tujamagokat gyűjtve, amiket azelőtt még soha nem láttam, de könyvekben sem. Először azt hittem őszapók, vagy ökörszemek, vörösbegyek, mert ici picik voltak, de a tollaik színe egyik általam ismert madárhoz sem hasonlítottak. Ezt a kertet azért is hoztam létre, hogy egy biztonságos menedékhelyet teremtsek a környékem kismadarai számára a város zajától távol, ahol szusszanhatnak, kiengedhetik a fáradt gőzt, mielőtt továbbutaznak. Szóval boldog vagyok ha segíthetek nekik, az életüket kicsit szebbé tenni amennyire ez lehetséges, s már a puszta látványuk is örömmel tölt el, mert egyszerűen imádom őket.

Casamir25 Creative Commons License 2016.11.15 0 0 44477

Teljesen igazad van a szél tekintetében, nem szeretem a szelet és félek, féltem a fákat tőle. Mindenesetre a kertet hátulról a szomszéd magas háza és a tujasora a kerítés hozzá tartozó oldalán és az én tujasorom a hozzám tartozó oldalon védi már jó magasak e tuják. A kert szembe lévő részén szintén tuják vannak belül, a kerítésen kívül pedig mogyoró és tuja sor védi szintén a belső kertet. A kert egyik oldalát megint csak tuják és a szomszéd nagy háza védi és fogja fel a szelet, a kert másik oldalát pedig szintén tuja és mogyoró bokrok védik, amik már jó nagyra megnőttek. Természetesen a szél így is bejut ha akar, de talán e védősor enyhít, csillapít, felfog valamit az erején, a pusztításán. Arról nem is beszélve, h bennük is táplálékra lelhetnek a madarak.

Előzmény: syssy48 (44475)
comad2 Creative Commons License 2016.11.15 0 0 44476

Nem semmi, látom még a tetőn is van valami cserépben :)

Előzmény: Casamir25 (44474)
syssy48 Creative Commons License 2016.11.14 0 0 44475

Szerintem ezek mind jók. Te is olyan vagy, mint én, nem gondolsz arra, hogy ezek a már most sem kis fák jól megfognak nőni. Az én kertem is agyon volt zsúfolva. Aztán jött egy vihar és rendet tett.

De a madarak szeretik ezt a dzsungelt:))))

Előzmény: Casamir25 (44474)
Casamir25 Creative Commons License 2016.11.14 0 1 44474

Casamir25 Creative Commons License 2016.11.14 0 0 44473

Van a kertünkben két nagy diófa, két körte, két alma, két hárs, egy nagy juhar, egy thüringiai berkenye, nyugati ostorfa, egy páfrányfenyő, két szilvafa, két fekete és két erdei fenyő, egy himalájai selyemfenyő és egy atlasz cédrus, egy ezüst és egy szerb luc, leylandi, nyugati és keleti tuják. Egy törökmogyoró és három vadgesztenye, egy oszlopos tölgy, két meggyfa, és egy myrabolan a teljesség igénye nélkül.

Imádom a madarakat hozzátok hasonlóan, ezért is ültettem ilyen sok fát, persze emellett rengeteg bokrom is van, mint a kökény, zselnice meggy, galagonya, tűztövis, fagyal, mogyoró, som, birs, naspolya, ribizli, málna, szeder, szőlő és egyebek. Azért is soroltam fel őket, hogy kikérjem a véleményeteket. 

A kérdésem az volna, szerintetek ezek a fák, milyen madaraknak tudnak fészkelő és táplálkozó helyet biztosítani az évek múltával. Esetleg mivel tudnám a kertem még madárbarátabbá változtatni, hogy a kis vendégek jól érezzék magukat nálunk. 

corvi01 Creative Commons License 2016.11.14 0 0 44472

Jönnek helyettük fenyőrigók, ma a tanyán jártam (Fejér megye), s több ezer portyázik a környékünkön,,, assszongyák az ottaniak, hogy napok óta! :) Többen seregélynek nézték Őket, mert be vetik magukat időnként a már rég leszüretelt szőlőbe. Gondolom találnak is itt-ott a hanyagul leszedett fürtök közt. :-P Nálunk a kökény, berkenye, "vadcseresznye", de még a vadrózsa is motiválja őket. Nagyon falánk madarak, de nagyon sokat is kell egyenek ezekből a kalóriaszegény bogyókból, hogy a hidegnek ígérkező telet kellő kondiban vészeljék át.

Előzmény: Casamir25 (44469)
flybird Creative Commons License 2016.11.14 0 0 44471

Gond az, hiszen nem látjuk őket. :)

Előzmény: comad2 (44470)
comad2 Creative Commons License 2016.11.14 0 0 44470

Nem biztos, hogy gond van, tudtommal az állomány egy része elvonul.

Előzmény: Casamir25 (44469)
Casamir25 Creative Commons License 2016.11.14 0 0 44469

Nekünk is eltüntek a rigóink, pedig korábban volt, hogy öt is volt egyszerre a kertünkben :( El vagyok csüggedve, mert felvidított bennünket a jelenlétük. 

mepisz Creative Commons License 2016.11.14 0 0 44468

s-ombre-ro Creative Commons License 2016.11.12 0 0 44467

Kedves vagy.

Köszönöm!

Most már a kicsik következnek!

Hideg van, hó és elmúlás.

Segítenünk kell! :)

Előzmény: Törölt nick (44466)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.12 0 0 44466

Kac!

Kele... :P

Előzmény: s-ombre-ro (44465)
s-ombre-ro Creative Commons License 2016.11.11 0 0 44465

Most éppen Fekete Istvánt olvasok (Lutra).

Ott is éppen vége az ősznek.

Megvan a szinkron! :)

Előzmény: s-ombre-ro (44464)
s-ombre-ro Creative Commons License 2016.11.11 0 0 44464

Kedveseim!

Néhány napja még, gyenge napsütésben hallgattam a madárkák neszezését, de szerintem ez hamarosan teljes fordulatot vesz és már csak az etetőn lehet találkozni velük.

Felénk havazást jósolnak (hófúvást - Isten mentsen!)

Már van magunk, cinkegolyónk, eddig sem nélkülöztek sem itthon, sem kint a birtokon.

A napraforgó tányér az átmeneti csili-csali-csalogató! :)

syssy48 Creative Commons License 2016.11.11 0 0 44463

Nálunk sincsenek feketerigók. Néha hallok messziről egyet-egyet csattogni az esti figyelmeztetéskor. Azelőtt tele voltunk velük. Nem értem.

Előzmény: flybird (44460)
flybird Creative Commons License 2016.11.11 0 0 44462

Igaz itt  lehet, hogy a közeli holtágra járnak inni, illetve lehet találnak pocsolyát is valahol a közelben. Majd januárban , februárban akkor majd kell nekik a friss víz. :)

Előzmény: Törölt nick (44461)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.11 0 0 44461

Ez igazán érdekes, de az itató nálam is szinte kihalt.

A szajkók járnak rá, volt, amikor 3 is volt egyszerre. Lehet is utánuk tölteni, mert egykettő szétszórják a vizet. Egy-két cinke, esetleg erdei pinty pár, nagynéha odatéved egy rigó.

Még a karvaly is elmaradt, pedig ő igazán szeret pancsolni. Anno a kamerám megleste, hogy közel 20 percig tocsogott, pocsolt egytételben...

Enni majd akkor kapnak, ha a hó betakarta a kinti világot.

Előzmény: flybird (44460)
flybird Creative Commons License 2016.11.11 0 0 44460

Én is úgy gondolom találnak még rovarokat. 

Az udvarban két nagy diófa is van, tele dióval. Mindig látom viszik a cinékék a dióbelet, amit találnak talajon.  Most reggel 3 szajkó volt a diófán és egy zöld küllő is vizsgálta kérget. Előkerültek a madarak. :)

Persze, ha beáll a rosszabb esős, hideg idő, akkor azonnal töltöm is fel az etetőt. Érdekes az itatóra nem nagyon járnak a madarak, egy-két veréb szokott jönni csak dél körül.  A fekete rigóknak se híre, se hamva. :)

Előzmény: Törölt nick (44459)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.10 0 0 44459

Ne is adj még nekik!

A kert, a ház körüli terület egyelőre még terített asztal a számukra.

Persze, ha van kitéve egy kis finom hami, arra mennek inkább, nem a meg-kell-dolgozni-érte kajáért. De ha télen etetem-itatom őket, elvárom, hogy ők is tegyék a kötelességüket és szedegessék a gyommagot-bogárféléket. Van belőle bőven...

Előzmény: flybird (44456)
viragcenter Creative Commons License 2016.11.10 0 0 44458

Sziasztok. Én már az egész kertet teleraktam nekik finomságokkal, két madáretető, két műanyag, több saját gyártású cinkegolyó, alma, és más finomságok várják őket. Most csak a szajkók jönnek naponta, de két napja nagy a csend, egy két cinke van csak. Az eső előtt szokott ilyen csend lenni, nálatok mi újság? Túl korán van még? tény hogy a szajkók esznek eleget, de már nagyon várom amikor a cinkék csapatostul jönnek csipegetni.

corvi01 Creative Commons License 2016.11.10 0 0 44457

Külterületeken fagyok voltak ma éjjel, volt ahol - 3, 4 is! :-S. Én spec. hétfőtől már raktam ki morzsolt diót, és fekete szotyit, ma meg rakok pár cinkegolyót.

Előzmény: flybird (44456)
flybird Creative Commons License 2016.11.10 0 0 44456

A cinkék az üres etetőt szemlélik, vizsgálgatják. De nem kapnak még ,mert gonosz vagyok: :)

SzucsCsaba Creative Commons License 2016.11.09 0 0 44455

Olyasmi... : )

Ma reggel kint voltam madárlesen. Jó pár széncinegét láttam, időnként a felszúrt fél almákra is rárepültek, de inkább a magokat eszegették. Bár úgy tűnt, hogy néha pazarolnak : ) Vagy lehet, hogy a napraforgót szeretik leginkább? Most vegyes eleség van a madáretetőben.

Nagy örömömre egy szajkó is megjelent, az almákat is megnézte, a mageleséghez szeretett volna talán hozzáférni (dehát az etető nem igazán rá lett méretezve), aztán elrepült. Pedig látszott rajta, hogy nagyon próbálkozik.

Szóval kihelyezés után 3 nappal nem rossz a "szüret" : )

Remélem, azért a cinegéken kívül más fajokat is látni fogok majd.

A cinkegolyó a földön hevert, azt újra visszahelyeztem és a vizet is újratöltöttem.

Az is még egy feladat, hogy valahogyan megoldjam a fényképezésüket. Később talán már vállalható képekkel is szolgálhatok majd. Egyébként kb. 3-4 méterre vannak tőlem a madarak.

Előzmény: flybird (44454)
flybird Creative Commons License 2016.11.08 0 0 44454

Madárparadicsom. :)

Előzmény: SzucsCsaba (44452)
corvi01 Creative Commons License 2016.11.08 0 0 44453

Szerintem jó hely lesz az etetéshez, a tanyánkon is nagyon hasonló a helyzet s már egy évtizede minden télen nagy a tolongás! :)

Itt egyébként minden hasonló beszámolótól szvsz. csak többek leszünk! :)

Előzmény: SzucsCsaba (44452)
SzucsCsaba Creative Commons License 2016.11.07 0 0 44452

Igazából nem egy nyitott, kietlen kertre kell gondolni, hanem egy gyümölcsösre teli gyümölcsfákkal, tujákkal, ezüstfenyőkkel, cserjékkel. Egy déli lejtésű szőlősdombon fekszik, a környező telkeken is sok a fa, cserje, és persze lent sok szőlőssel és a domb tetején erdők vannak, azt hiszem, tölgyesek.

Egyébként sokféle madarat láttam már a kertemben: szajkót, cinegét, fakopáncsot, sőt még búbosbankát is.

Ez utóbbi nagy élmény volt, nyáron történt. Azt hiszem, itt ezen a fórumon meg is oszthatom Veletek.

Épp foglalatoskodtam a kertben, és hirtelen leszállt egy búbosbanka az egyik ezüstfenyőm tövéhez. Valószínűleg a fa miatt nem láthatott landoláskor, utána pedig mozdulatlanul szoborként figyeltem őt. Már egész közel volt hozzám méterekre, és percekig, szinte már én éreztem magamat kellemetlenül, mivel nem akartam őt elijeszteni. Keresgélt és eszegetett valamit a fa tövénél. Csendben volt, nem énekelt. Aztán elrepült. Nincs kép róla, de felejthetetlen emlék marad nekem még sokáig :) Eszméletlen gyönyörű madár.

Mókás nap volt aznap. Ugyanez történt velem kicsivel később egy sünnel. Ő is teljesen "lemaradt rólam". Észre sem vett, persze ott is szobroztam egyet.

Előzmény: corvi01 (44450)
comad2 Creative Commons License 2016.11.07 0 0 44451

Ma süvöltőket hallottam! Látni ugyan nem láttam őket, de a hangjuk összetéveszthetetlen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!