szvsz elég unalmasra sikerült
számomra Debreczeninek az a véleménye volt érdekesebb talán, mely szerint a hazai termelőknek állni kell majd a külföldiekkel a versenyt a csatlakozás után (persze gondolom alapvetően itt Villányról beszélt)
azt mondta, hogy 1) a hazait mindig is prefrálják az ország fogyasztói 2) ezen belül Villány a maga 10000 hektárjával elég kicsi ahhoz, hogy ne legyen értékesítési gondja senkinek 3) árban tudnak lejjebb menni, de majd csak akkor teszik meg, amikor muszáj lesz, de - ahogy megjegyezte arra a beszólásra, miszerint tömegével vannak 500-1000 Ft-os jó minőségű külföldi borok - hogy dömpingáron (értsd termelési ktg alatt) senki nem értékesíthet.
Addig meg marad a magas árszint. 4) export lehetőségeik is vannak
Ezzel a véleménnyel azonban szerintem több gond is van:
1) bár Debreczeni szerint a birtokszerkezet jelentősen és jó irányban változott az elmúlt 10-13 évben, szerintem a mérethatékonysággal (és a technológiával is) lesznek komoly gondok
2) 1-2 kivételtől eltekintve gyenge a hazai termelők marketingje, ha jön egy profi importőr, aratni fog
3) személyesen is meggyőződtem róla, hogy 6-10 eurós kategóriában elfogadható választékkal rendelkezik még egy külvárosi sarki közért is Fo-ban, amelyek nálam simán elérik a Vylyan standardot
röviden ha ma nem sikerül engem meggyőzni, akkor később már sokkal nehezebb lesz hogy egy átlagos alkalomra egy Vylyan red-et vegyek le és ne egy Mouton Cadet-t az általam közlekedésileg preferált francia nagyáruház polcáról vagy egy alkalomra 20 euró + kategóriából pont egy villányit vegyek le az azonos árú francia, olasz, spanyol nagyágyú helyett
szerintem ez csak azon múlik, hogy az adott áruház veszi-e a fáradságot, hogy fo-i mintára építse fel a külföldi borválasztékot is
kb
Esetleg fel. :-) Rostival egyetértek, a villányi eredetvédelmi szabályozáson túl sok újdonság és izgalom valóban nem volt benne (már amennyire én értek hozzá, azaz alig)...
A műsort kibekkeltem, bár nem volt nagy durranás, témákban eléggé csapongó, komoly gondolatok megfogalmazására alkalmatlan kérdezz (nem mindíg) felelek típusú volt. Pallagi riporter akár tájékozottnak is tűnhetett, bár az OBI-OBB összemosása (néváltozás volt?-kédezte) erős baki. Bacsó úr vissza visszatért a tudományos hátterek (oktatás, kutatás hiányára) míg Debreceni pénzemberhez méltóan főleg gazdasági kérdéseken rágódott. Ellenben meglepetés volt tájékozottsága és egészében is szimpatikus volt; Bacsó úr nemkülönben, bár tőle nem meglepetés, nem 10 éve van a szakmában.
Az átlagnézőnek nem tudom mi jött le, mert sokszor belementek bonyolult szakmai és gazdasági kérdésekbe; de voltak ostobaságok szép számmal; mi köze Mo. két vezető, és presztízsbort előállító pincészetének az olcsó ny-i tömegborok fenyegetéséhez, honi borhamisítás kivédéséhez? Lényeg, aki nem látta nem veszett sokat, azért jó, hogy vannak tisztán látó és eltökélt emberek a szakma meghatározó szegmenseiben. Érdekes lehet a Villányban jövőre kialalkuló eredetvédelmi rendszer, áll. nagy az összhang, bár erről én még semmit sem hallottam.
Borcsősz: kitől ittál kész Oportót? ujság szerint 20.-a körül kezdték szedni, igen jó 18-19 körüli mustfokokkal.
Szüret: Nálunk is megvolt szombaton; minden idők legkorábbi cirfandliszürete a tavalyinál 10 %al több levet (akkor a fagy tizedelt) és 22es magyar mustfokot adott, aminél kívánni se tudtam volna optimálisabbat. Többen esőre várnak még a hegyoldalban, (ami egyenlőre még kilátásban sincs) de olyan nagy a töppedési veszteség és mindenféle rovar erősen rájár a bogyókra, hogy szerintem értelmetlen 0,5-1 mustfokért feladni 10-20% levet, pláne hogy megfelelően terhelt ültetvényen már bőven beértek a közép, sőt a késői érésű fajták is. A túlzott kivárás magas alkoholú, és gyaníthatóan savszegény borokat fog eredményezni.
Füred, Csopak borhetek;
Füred: tavalyihoz képest előrelépés a rendezvény kultúráltságában, programokban, kiszolgálásban, minőségben még nem. Megpróbáltam jópár Figula bort, (Sav.b, Chard, Zenit, Sel.Olasz, Olasz) kicsit egykaptafásnak tűnnek (mint Nyakas; lehet az élesztő?) a Sel O.2000 Tényleg jó VÓT VALAMIKOR, most kicsit már tompának tűnt; pláne a sima mellett ami negyed annyiba került és nem volt sokkal gyengébb. Szóval kijelenthetném, h. nem rosszak a borai de az év borásza címet még mindíg nem értem, sőt másnap belefutottunk egy igen borzasztó palack ottonel muskotályába, ami nagyon, dugós, darabos cucc volt, érdekesség, h. palackbontáskor személyzet látványosan dugót szagolt pedig.
Sok kiállító, vegyes kép, borokat már mindenol hűtik, ígényesen kínálják, de sok az üres, jellegtelen bor, de kirívó hibákkal nem találkoztam. Söptei jött be legjobban, a Sárgamusi mellett Olaszrizlingjük is nagyon tisztességes.
CSopakon: kisebb felhozatal, alacsonyabb komfortfok, még Jásdinál is ímmel ámmal hűtenek (a felbontott palack már nem kerül vissza) Cserszegiük jó; van olasz- és csopaki rizling, utóbbi helyben szelektált, karakteresebb és drágább - tudom meg a személyzettől miután kértem belőle; de a hosszú litánia végén már nem tudja melyikből töltött; viszont drágábból számolt...
negatív: volt egy villányi ott (mit keresett??) MAUL pince, félédes oportóval és édes küvével is, k@cs@g németek vitték.
Továbbá volt egy pincénél (névre nem emlékszem) katalin napi olaszr. naivan kérdem mit jelent: későn szüretelték, a bor FÉLSZÁRAZ; olyan mint az ASZÚ! aha, mondom, és sokallva a 400ft dl árat (átlag egyébként 100 körül) inkább nem kérek.
Nem röviden ennyi egy hét története.
+1
Névnapomon Gere KF 2000; tényleg jó, meglepő savkarakter (nem túlzó) az év és termőhely ellenére.
A hétvégén véletlenül, gyors vásárlásra ítéltetve szereztem be a Tornai Pincészet 1999-es Somlói furmintját, és kellemesen csalódtam: lassan kibomló karakteres illat, és hibáktól mentes íz, egyben lévő savakkal. A hőmérsékletet el kellett találni mostoha hűtési körülmények között, de megérte.
Amúgy Varázsos Barát meg meglepett névnapomra egy Ebner Cuvée Komoval (2001), pedig nem is olvasta a topicot...
Sose keseredj el! Ha hiszel valamiben ne hagyd befolyásolni magad egyes negatív hozzászólások miatt!
Vannak akik mindenben csak a rosszat látják...rossz lehet...biztos boldog emberek:-(
Az építő kritika mindíg hasznos a fikázás a legegyszerűbb. Van egy két hozzászóló itt aki könnyen el tudja venni mások lelkesedését, de én azt üzenem kitartás!
Az erő legyen veled bortárs:-))))
Sziasztok!
A múlt héten kortyoltam egy kis idei villányi oportót :-))))(kész bor volt)
Íze mint a musté csak ugye nem volt édes. Brutális gyümölcsösség jó lenne ezt megőrizni. Szinte azt vártam, hogy mikor akad a fogaim közé egy mag. Jó lesz!:-)))
Hm, akkor elszúrtam a linket:( Ugyanott a repülőgépek/legnagyobb magánjet flotta címszó alatt van egy (asszem) francia borász(at?) mint tulajdonos megjelölve.
pár napja megkóstoltam Mayer Kopár küvé 2000-es kiadását. kellemes benyomásaim voltak. gyümölcsös, összetett bor, nem túl fás és nem túl brutál tanninios, annak ellenére, hogy 2000-es villányiról van szó. vettem is 2 üveggel 4.500/üvegért.
szerintem érdemes lesz ezt 3-5 év múlva visszakóstolni. kár, hogy a 2 üveget már most hétvégén meg fogom inni....
A biobor nem jobb, mint a többi, a termelésben van különbség. Meg van határozva, hogy milyen vegyszereket lehet vagy nem lehet használni pl. a permetezésnél. Elég szigorú követelmények vannak, amelyek betartása igen körülményes, (nem is nagyon sikerülhet nálunk szerintem). Tán Kaskantyú környékén is van egy próbálkozó. Bor.info.hu oldalon láttam asszem.
http://www.tabulas.hu/tothlaci/ címen definiálja magát egy bioborász.
Alapvetően egyetértek csitével,
a b.b-ász távolról sem állíthatja magáról, hogy mentes mindentől.
Egyébként már kóstoltam, és lehet, hogy bennem volt a hiba, nem találtam jobbnak, szebbnek mint más borokat!