Hetek kérdése és megjelenik (végre) a 24x36 milliméteres szenzorral szerelt Pentax K-1 FF DSLR.
Idevárok mindenkit akit érdekel ez a technika, illetve van információja és ezt megszeretné másokkal beszélni.
Ha lenne amit hozzám vágnának, akkor az azt jelentené, hogy van mit hozzám vágni. Annak már örülnék, ha lenne. De nincs.
Az a helyzet, hogy nem állnak halomban a használt objektívek. Márpedig nehéz lesz megfelelő kínálat nélkül elcsábítani bárkit is a másik oldalról. Szép dolog az, hogy van M-es, meg K-s, meg M42-es kínálat, de egy USM-hez vagy SWM-hez szokott fotós nem fogja lecserélni a méregdrága felszerelését, hogy méregdrágán manuális obikat vegyen. Házon belül sincs meg az APSC-n használt obik alternatívája. Aki szereti az 50-55 látószögét a mostani gépén az választhat a 77-es Limited meg az FA* 85/1.4 között, meg a bal vagy a jobb veséje között, ha kell az AF. Alternatívaként 85/2.8 soft akadhat még. Vagy manuál, a maga hiányosságaival.
Serintem Peti azt szeretné, ha a Pentax a meggyőzés okán megdobná egy K-1-gyel és egy sor hozzávaló legalább f2.8-as sorral. :) Mondjuk ezt én is elviselném! :)
Ha jól tudom, a Te vázadban lévő érzékelő előtt van AA szűrő. Ha ez így van, akkor vajon lehet-e hatással a ferdén érkező fénysugarak leképezésére, szóródására a képszéleken?
Pentax 28/3.5,28/2, 28/2.8 volt manuális és af-es, mi az amit nem lehet ezzel megoldani? Egy családi összejövetelnél igazán nem kell f1.4-gyel fotózgatni.
Nem parttalan, nem vagyok elfogult. Nincs a szemem előtt a rózsaszín köd, hogy fú fullframe. A gép magában jó, soha nem írtam az ellenkezőjét. Csak egy cserélhető objektíves rendszer nem egyedül vázból áll. A régi optikák meg nem feltétlenül alkalmasak alap szituációk megoldására sem.
A hátsó lencsetag átmérője 19 mm, az ezen bejövő fényt kell szétszórnia 36 mm széles területre. A fény nem merőlegesen éri az érzékelőt, nagyon nem,a pixelek kialakítása meg olyan, hogy a nagy szögben eső fény nem jut el a ténylegesen érzékelő felületre mikrolencse ide vagy oda. Ebből csodát kihozni nem lehet. A filmes obik nagy többségének meg szintén hasonló a hátsó lencsetag átmérője, szintén hasonló módon szórják a fényt, amit ugyan úgy nem fog tudni teljes mértékben feldolgozni egy szenzor. Ezzel is lehet képet készíteni, lehet vele jó képet készíteni, lehet vele művészi képet készíteni, de egy családi fotón a nagymama szeme nem szem lesz, csak egy fekete folt. Ha betekerem f8-ra akkor már jó a képe, csak a fény kevés hozzá.
A helyzet ennél is rosszabb. Nikonban sem mindegy mihez nyúlsz, azok az optikák, amiket én használok, csak abban a szubkultúrában akceptálhatók, ahol én mozgok.
sajnos a vita teljesen parttalan Petive. Fejébe vette, hogy Pentaxal FF- nem lehet majd fotózni. És erről a véleményéről nem fog elmozdulni, mert a végén még kiderülne, hogy nem is volt olyan rossz döntés Nikonra váltani. :-)
Éntőlem mindenki fényképez amivel szeretne de, hogy Pentaxal ne lehessen megoldani amit Nikonnal az egy kicsit sarkos.
"Csak egy kurvaegyszerű példa: kicsi a lakás, nagy a család, kellene a 28-as obi, hogy kényelmesen, szellősen lehessen fényképezni egy családi összejövetelt, de a közepétől eltekintve a minősége botrány, f8-f11-ig kellene rekeszelni."
Kedves Peti!
Nagyon kevés családban tartanak fullfrémes gépet minőségi nagylátószöggel. Ahol igen, ott sem azért, hogy a garzonban összezsúfolt famíliát fotózzák. Ennek ellenére megtartják a születésnapokat, karácsonyt, vagy a hanukát. Ha kedvük szottyan rá, még fényképeznek is, azzal, ami éppen a kezükbe akad, kompakt géppel, telefonnal. Nem az érdekli az embereket, hogy a képszélen a szövésminta pont olyan éles-e, mint középen.
A Pentaxra rengeteg nagylátószög készült, azok mind használhatók lesznek a K-1 gépen.
Én is azt írtam mindig is, és merészeltem olyat is írni, hogy a Pentax jelenlegi objektívkínálata FF fronton nagyon is hiányos, és nem is látszik a hiány pótlása még ígéretek szintjén sem. Erre lett az mondva, hogy ott vannak a régi obik. Amik meg nem felelnek meg minden feladatnak.
Csak egy kurvaegyszerű példa: kicsi a lakás, nagy a család, kellene a 28-as obi, hogy kényelmesen, szellősen lehessen fényképezni egy családi összejövetelt, de a közepétől eltekintve a minősége botrány, f8-f11-ig kellene rekeszelni. Próbálkozhatok kis csoportokkal 35-ös obival, vagy ha kiverem a falat akkor 50-essel is. És erre nincs alternatívája a Pentaxnak, ha nem akarok nagy, batár, drága obikat venni.
Egyébként ha nem sarkítjuk a kérdést, akkor is igaz, hogy nem szar ami régi. Az, hogy az esetek 1ezrelékében egy mostani tervezésű optika jobban teljesít azonos körülmények közt, nem jelenti, hogy a többi esetben ne lenne pariban a régi vele. Akkor meg minek kellene 100szoros árat fizetni a mai tervezésűért?
Ha nálad a taknyolás és a finom elkenés uaz, akkor kár bármiről tovább szót ejteni.
És igen, van amihez kell a finom elkenés, akár a kép közepén is, ha a feladat azt megkívánja. Sőt a kép is "művészibb" lesz tőle. Nyilván makrózni egy másik obi kell majd, azzal pedig nem biztos hogy portrézni érdemes. De ez igaz filmes-apsc-FF digi vázra is.
Meglehet kérni. De úgy gondolod a világ Pentax felhasználói nem fognak ráugrani a K-1-re amint a kezükben lesz? Rengetegen ülnek jobbnál jobb filmes obikon akik epedve várták a FF vázat. Amúgy szerintem a mérnökök is tesztelték hihetelen könnyelműség lenne ha a régi obik bázisát veszni hagynák.
"Szerintem lehet ezekkel az objektivekkel is fenykepezni, vallalhato a kepminoseguk, meg akkor is, ha a modrnebb objektivek jobbak."
Meg ezt is:
"nyitott rekesszel a szeleit elkeni egy kicsit, pont annyira, amennyire egy portrenal szerencses"
Na most, ha valami a szélén taknyol, meg jobb az ami digire van tervezve, akkor mi a kérdésed?
Használod őket, kihasználod a tulajdonságaikat, a hibáik felett szemet hunysz, vagy direkt rájátszol és így készíted a képeid. De ez csak abban a közegben, azzal a képi világgal működik jól, ami rád jellemző. Talán ennél a fotográfia szélesebb körű. Van amire a cipősdoboz lyukkamera is jó, sőt, csak az a jó, mégsem alkalmas számos fotográfiai feladat elvégzésére. Ennek ellenére azzal az eszkábált lyukkamerával is lehet nagyszerű, értékes képeket készíteni.