A túrót pihentetett-gyüjtött tejből készítem.... akár 3-4 napig is gyüjtöm.... de sosem volt a tejföl miatt gondom.... igazából nem is nagyon szoktam az alvadék tetején látni.
Mert te friss tejből tudsz dolgozni. Én mire hazaérek a tejjel már erősen feljön a tetejére a tejszín. Azt ha ott hagyom, feltapad a csorgató zsák falára és megkeseredik mire lecsurog a túró mert nálam meleg van (panelba lakom, 23-25°C). Ezért inkább leszedem és kajába elszoktam használni. Sajnos a homogenizálás megint nem az a kategória amit házilag meglehet oldani!
Kellőszámú jelentkezés esetén indul OKJ-s sajtkészítő tanfolyam levelezős formában 1 éves havi egy hétvégés előadással,és a tanfolyam díja teljes egészében vissza igényelhető.Részletfizetési lehetőség!
Összegyült kb 4 deci tejszín amit most nem akartam kajába felhasználni ezért megpróbáltam a vajkészítést befőttesüvegbe (visztani leírása) de fájós vállal nem tetszett a dolog. Ugye ha tejszínt túl vered kicsapódik a vaj. Fogtam a cuccot, bele a dagasztógép tartályába (ez a minimális mennyiség amibe beleér a habverő) felraktam a habverő fejet és háromas fokozaton cc. 15-20 perc alatt elkészült a vaj. Kicsit átöblítettem és be a hűtőbe mert kezdett melege lenni. Az lessz a reggelihez holnap. Teljesen más mint a bolti márkázott vaj, sokkal finomabb!
Ezután jobban odafigyelek a leszedésre mert csak a túróról szedtem le. hogy ne keseredjen meg mire lecsorog, lett volna vagy 1 liter ha mindent leszedek.
Erre kellene valamit kitalálni amivel könnyű leszedni a tejszínt, a szeparátorhoz az én mennyiségem valószínűleg kevés.
Olyan 5-6 deka lett, nem mértem meg de többnek tűnik mint a 10 dekás vaj fele.
70-72 között már kultúráztak keményen az üzemek. Ebbe az időbe a helyi telyüzem karbantartólya voltam (ma már tejüzem sincs). Kistermelők meg nemigen jelenhettek meg a kereskedelembe. Esetleg a piacokon lehetett nekik árulni.
50-es évekbe a piacon még érett juhsajtot és érett juhtúrót is lehetett venni, 10 dkg érett túró + egy 2 forintos kifli és nem igen érdekelt mi lessz a vasárnapi ebéd. Tejfölt 20 literes vajlingokból árulták, hol van az már!
Most csináltam gomolyatúrót kb 50 dekát és abból kőrözöttet az volt a reggeli. El is fogyott háromunktól! Rendes túróból ekkora adag legalább 3 étkezés.
Valamikor régen nem volt még kultúra a sajtkészítéshez. Minden területnek megvolt a sajátos mikroklímálya és kialakultak az oda jellemző sajtféleségek. A mai benzinbűzös világba már nem egészen azok a bacik lelhetők fel mint régen ezért inkább kultúrázunk. Na meg az idő is sürget bennünket és így gyorsabb. A kultúra használata elősegíti, hogy a szükséges jó bacik gyorsan elszeporodjanak eléve a tejcukrot a nem kívánatosok elől, így jobb minőség várható. Ha nem akarsz költeni kultúrára, sima gomolyasajthoz elég egy kis aludtej esetleg tejföl mint anyakultúra.
Érdemes a sajtkészítés.hu oldalon bogarászni, főleg a kezdőknek, sok ötlet meríthető!
Bocs , de most ugrottam az oldalra. Kb 42-43lit 35C tejhez tettem 0.5lit aludt tejet 30perc után oltottam újjabb 30perc után vágtam fel. Nem melegítettem utó , a 35C próbáltam tartani végig.