Egyszer adtak ki 50-es évek végén, szerintem Norvégiába szakadt 56-osoknak, de miniszótár, és igencsak felejthető.
Pár éve a skandi tanszéken (ELTE) el akarták kezdeni írni a norvég-magyart, de azt hiszem most se tartanak vele sehol.
Mi a norvég szakon is vagy norvég-angol vagy norvég-németet kell használjunk
(dán és svéd persze van magyarul)
Nem olvastam el rendesen a regi hozzaszolasokat, ugyhogy direktbe megkerdezem, hogy vannak-e koztetek olyanok, akik most is itt vannak Norvegiaban. Vagy csak olyanok vannak?
26 ev alatt Skandinaviaban olcsobb a repules, mint a vonat, ha csak egy viszonylatban utazol ugy 4-500 km felett. Viszont vonatra lehet kapni specko jegyeket es ha mar mast is utba ejt az ember jobban megeri.
A nordkaprol nekem is fantasztikus elmenyeim vannak. Meg1x beszurom a honlap cimet, ami az utunkrol keszult. Kepek feltoltese es a magyaritas, meg mindig folyamatban van :)
Csak a helyiek meg ne tudjak, hogy lappoknak nevezted oket..:))
Ok Sami-kent szeretik, ha megemlittetnek. (a lapp kb olyan elnevezes nekik, mint a romaknak a ciganyozas - az idegenek altal rajukrakott nev, azt hiszem)
A Nordkappról annyit, hogy amikor oda keszulodtunk, probaltunk tobb emberrel beszelni akik mar jartak ott. A valaszuk majdnem mindig az volt: Nincs ott semmi.
Hat tenyleg nincs. Viszont errol a "semmirol" egy napig tudnek meselni. Latni kell!!!
Ha mar felmegy az ember akkor erdemes ellatogatni a norveg-sved-finn harmashatarhoz is. Mar ha van ra ido + kocsi + gumicsizma + szunyogriaszto.
Lappfold csodalatos!
Hat, en kiszamitottam, hogy a penztarcam a repulest nem nagyon fogja birni, ezert marad a vonat, meg a busz.
Oslobol Bodřig 19 ora vonattal, azt hiszem ki kell vennem vagy ket szabadnapot, hogy legalabb egy kicsit beleszagoljak a sarkkoron tuli videkbe.
Az osloiak azt mondjak, hogy ha butitott formaban is, de innen is lehet sarki fenyt nezni a hegyekbol, altalaban elore szoktak jelezni, hogy mikor.
Szerintem az automatisk trafic control nem sokat jelenthet - nekünk. Hiába fotóz le, soha nem ér utol a dolog. Ugyanígy szerintem a fizetős kapuknál is nyugodtan el lehet menni az "Abonnement" sorban ingyen, bár nekem soha nem volt pofám, de szerintem kizárt, hogy valaha valami szankció érne emiatt - persze szigorúan magyarként nézve, ti. nem hiszem, hogy a magyar rendőrséggel bármilyen ilyen jellegű kapcsolatuk lenne.
És egy meglepő dolog: vasárnap Dombåsban tankoltam (lakóautóval voltunk fent ezúttal, mondhatom, így igazán királyi a buli, de k. drága a bérlés+komp+nagyobb fogyasztás miatt :-( ) a Statoilnál, oldalra álltam be a dízelhez és nem vettem észre az "avgiftsfri" feliratot. Jól teletankoltam az autót és csak utána olvastam el a feliratokat, hogy ezt nem szabad gépjárműbe tankolni, kivéve a tömegközlekedési ill. egyéb, engedéllyel rendelkező járműveket. Megyek be a pénztáros csajhoz, hogy előadjam a tévedésem, mire ő meglepődve, hogy hát az ugyanaz a gázolaj, csak olcsóbb, mert kevesebb az adója. Még magyarázkodnom sem kellett, kifizetem és mehettem. És hogy miért érdekes ez? Mert 10.28 helyett 6.33-ért tankoltam, ami a 68 litert nézve tekintélyes, közel 9.000 Ft-os spórolás! Nem tudom, más kutaknál hogyan állnak ehhez, de töketlen külföldiként szerintem legrosszabb esetben is max. ki kell fizetni a kedvezmény nélküli árat. Lehet, hogy ez egy kissé "tipikus magyaros" módszer, nekem sem a legjobb a lelkiismeretem miatta, hogy ezt mondom, de én legközelebb valószínűleg próbálkozni fogok.
Először vettem sört Norvégiában, hát mit mondjak. 6 darab 0,33-as Tuborg éppen 100 koronába került a Spar-ban (nem északi beállítottságúak kedvéért: kb. 3.300 Ft).
Most voltam fent harmadszor, sajnos összesen 11 napunk volt, így sok helyre nem tudtunk menni.
Aki szereti a kopár (de gyönyörű!) tájat, az mindenképpen kanyarodjon fel az E6-ról Ringebu--nál a Friisvegen-re, mi káprázatos sarki fényt láttunk egy jéghideg éjszakán szeptember végén a hegytetőn. És ezért csak kb. 15 km-t kell eltávolodni az E6-tól.
A Rauma-völgyben is jártunk, sajnos a Trollstigvegen egy kőomlás miatt le van zárva, szerintem tavasz előtt nem nyílik meg. Nagy kár, amennyi időnk volt, addig gyalog felmásztunk. Látszott, hogy ezekben a hegyekben hihetetlen erő lakozik, ha valami megindul, akkor nincs, ami megállítsa.
Északon ezúttal nem voltunk, tavaly, amikor először voltam kint, Bodø-ig mentünk fel, hát, bizony arrafelé is vannak csodálatos tájak. Jövőre cél a Nordkapp.
Bizony Gofry, ott sem szentek az emberek.
Mint, ahogy én sem vagyok az és ígéretem megint nem sikerált betartanom, de egy nap késéssel itt az útleírás, bár azért ez inkább olyan kis útismertetőcske, ami igazából azoknak mond valamit akik már voltak az országban. Esetleg ha valaki szintén három hétre megy Norvégiába, annak tudom ajánlani ezt az útvonalat. Mi azért ennél többet láttunk, hiszen ezen kívül rengeteg kisebb kitérőt tettünk vízesésekhez, fjordokhoz és hegyekhez. Előtte elég néztünk a dolgoknak, de ennyi idő alatt többet kihozni Norvégiából nem egyszerű dolog. Akkor lássuk:
Dániából komppal érkeztünk meg Kristiansandba, ahonnan városnézés (értsd: ingyenes parkolóhely keresés) után már indultunk is Lysefjord felé. Már ez a rövidke út is káprázatos volt. Lysebotnból gyalogosan mentünk tovább Kjerag felé. Ez az a gömb alakú szikla, amelyik be van szorulva két sziklafal közé és a kőről lenézve fantasztikus kilátás van a fjordra a 200 méteres mélységben alattad. Következő úticél Tyssedal, ahol újabb nevezetességet lehet zsákba tenni. Jó 5 órás túrával elérhető Trolltunge kilátópontja, ott a "troll nyelvére" kiállva (ha nincs tériszonyod) készíthetnek rólad olyan képeket, melytől a gyengébb idegzetűeket itthon rosszullétbe kergetheted. Innen mentünk a Hardangervidda Nemzeti Parkba, ahol pár vízeséshez vezető gyalogtúra után már indultunk is tovább a világ leghosszabb fjordjához a Sogne fjordhoz. Erről elég annyi, hogy a partján autózva senki sem akart vezetni, mert mindenki csak a tájat szerette volna bámulni. Sok-sok fjordnyúlvány után elértük Jostadelbreen Nemzeti Parkjának gleccserét. Elsőnek Briksdal felöl indítottunk támadást a jég ellen, azután pár nappal később Nigardsbreenből és Bergsetbreenből tettük ugyanezt. Közben elmentünk hajókázni a festői Geiranger fjordhoz. Majd jött Jotunheimen Nemzeti parkja, ahol újabb vízesések, hegycsúcsok és hajókázás várt minket. Ridderspanget szurdoka szinte már említésre méltó sem volt. Az utolsó nagy úticél a Rondane Nemzeti park, ahol megnéztük a földpiramisokat, pár vízesést meg két csodálatos szurdokot. Ráadásul elkirándultunk Peer Gynt házához is. Hazafele még tartottunk kisebb városnézést Lillehammerben, Oslóban és végül Mossban. Majd Svédország felé elhagytuk az országot.
Hát ennyi. Szép volt, meseszép. Észak sajnos kimaradt, majd talán egyszer...
Eleinte meg voltam rola gyozodve, hogy a derek honpolgarok egyike sem megy at az uttesten amig nem valt zoldre a lampa, de az utobbi nehany napban mintha elkanaszodtak volna.
Naná, alig várom, hogy tapasztalatot cseréljünk! :)
A közlekedés : így igaz, irigyeltem a bicikliseket, NYUGODTAN el lehet engedni a gyerekeket, még a gyalogosoknál is jobban vigyáznak rájuk.
Már hogyne érdekelne! Nekem idén sem jött össze sajnos, helyette "csak" Svájccal meg Ausztriával sikerült vígasztalni magam. Nekem eddig Svájc az über, de legnagyobb vágyam Norvégia. Talán jövőre...
Hehe, erre a zebra-dologra emlékszem. Bámészkodva ténferegtem a járdán, közben véletlenül megközelítettem a zebrát. Erre mindkét irányban megálltak az autók.
Nem volt pofám nem átmenni, pedig nem is akartam...
Sziasztok!
Hát megjöttünk a Paradicsomból. Pedig még csak 154 vízesésnél jártunk. :) Benzin ügyben semmit sem segíthetek, mert már egy hete itthon vagyunk a hirtelen felmerülő szabadságolási problémák miatt. :( Akkor meg még semmilyen probléma nem volt. Útunkról majd holnap. (ha érdekel valakit) Mindenesetre tavaly Izlandon jártunk és azt hittem, hogy Európában már nem érhet meglepetés, erre csak ámultam és bámultam. Sajnos még egy hét kellett volna, hogy Trondheim fölött is körülnézhessünk, de hát azt hiszem talán majd egyszer még visszamegyek, hogy megnézhessem mi is van a sarkkörön túl. (ahol a rénszarvas túr)
Közlekedésről: meglátásom szerint a nagy átlag tényleg nem szokott gyorsabban hajtani az aktuális sebességhatárnál, DE ha eljön a délután 5-6 óra akkor azért jócskán akadnak gyorshajtók. Persze nem ámokfutók, de olyan 20 %-kal mindenhol többet mennek. Egyébként nagyon jól vezetnek. És most valami, ami miatt még a szőr is felállt a hátamon vezetés közben: A hegyi szerpentineken úgy óránként botlik az autós olyan féknyomba mely nem ér véget a keskeny úton... Ennek azért van valami lélektani hatása.
Akárcsak az automata trafikcontrol gépezeteknek az út mentén. Főleg ha előtte hallottál valamit a helyi bírságtarifákról.
A gyalogosnak a zebrákon pedig soha nem látott elsőbbségük van, amit mindenki maradéktalanul betart. (itt szeretnék megemlékezni azokról a norvég turistákról, akik Budapestre látogatnak és abban bíznak, hogy a zebrán itt is bármikor átkelhetnek)
Rég nem néztem a Forumokat. Mindenesetre kösz a megnyugtató felvilágositásért. Eredetileg az alábbiakat akrtam irni, csak a gondolat elkanyarodott amig irásra került a sor:
Amikor beleolvastam a topicba megfogott eszmefejtegetésetek ; " mér nem száguldoznak az utakon?"
Egyáltalán nem csodálkozom, hogy a sebbességi lázad aláhagyott mihelyt Skandináviába visszaértél.
A tavaly a TV. képernyön nyilvánosan kért bocsánatot a svéd király mert az autópályán tullépte a megengedett sebbeséget. Illedelmesen kifizette a büntetést. Megjegyzendö, hogy a svédek szerencséje, hogy a király csak 27 km-rel lépte tul a megengedett sebbességet, mert ha 30-al hajtott volna gyorsabban akkor visszavonták volna a jogositványát és röhejes lenne, hogy egy országot egy olyan pacák vezet akinek megvan tiltva, hogy személygépkocsit vezessen.
Viszont mit gondolsz Magyarországon hány ember éltet lehetne megmenteni, ha lekapcsolnák a gázpedált traktorista erövel nyomdosó gépkocsivezetöket ? (beleértve a rendöröket is mert azok gépkocsi vezetés helyet kaszkador bravuroskodást mutogatnak a közútakon)
Bum Baby
Nem biztos, hogy a számok hajszálpontosak, de kb. 170-230 Ft-nak megfelelő NOK/perc a hazatelefonálás költsége mobilról, SMS kb. 70 Ft/darab. Drága. Svédországból jóval olcsóbb.
Hella Bum Baby,
Teged is latni errefele :) A budapesti kis foldalattit, mint a kontinens elso (Nagy Brittaniaban volt Eu-a elso foldalattija, de mint tudjuk az Nagy Britannia) foldalattijat 1896-ban, a milleneumi unnepsegek kereteben avattak fel. A masik kettot ugy a 60-as evekben, de pontos idot nem tudok. Az Ujpesti szakaszt pedig 89-90 korul. De biztos van par metros topik ott megmondjak.
nyman
Gazdasági fejtegetéseidhez kiegészitésként:
2000 augusztusában hatalmas felhajtással ünnepelték az elsö SKANDINÁVIAI földalatti üzembe helyezésének 50-ik évforduloját. (METRO , U-BAND , T-BANA)
Nem tudnád véletlenül megmondani Magyarországon mikor helyezték üzembe az elsö (és ma is müködö) földalatit ?
Gofry, Svedorszagbol altalaban teflonkartyaval telefonalgattam haza, vagy callbackel. A telefonkartyaval volt olyan szolgaltato, amivel 2 kr alatt volt 1 perc. NyEu 0,75 kr korul volt. A callback kicsit dragabb, ugy 2,50 de ezt a mobilrol is tudtam hasznalni. De szerintem mar lehet akad olcsobb. Norvegian belul asszem tavaly osz ota egy korzetnek szamit minden hivas. Ami szinten nagyon potom penz.