Keresés

Részletes keresés

lembi Creative Commons License 2006.06.07 0 0 283
Nem nem veszek. így is elég lesz nekem is az ing most.
De hogyha ő sunyiba elcsente a fákat hawaii -ról, akkor én sem nézem jó szemmel.
De hogyha magról, vagy nem is tudom, hogy magának ültetgeti othton, akkor nem látom kárát.
A múltkor olvasgattam amúgy ilyenekeről, csak akkor madarakról volt szó, és abba volt hogy egy madárfaj, azt szem mézmadár nak hívták, azért pusztult ki, mert a hawaii -i uralkodók, az ő tollukból csináltattak ruhát. Meg a kevés persze amelyikük ezt túlélte, az erdőírtás miatt pusztult el.

Nem szeretem az ilyen rossz híreket. :(

De uj-guineába találtak egy eldugott, érintetlen völgyet, ahol új és kihaltnak hitt állatokat találta. Persze ezután is azlesz, hogy befogják őket, és szépen lassan ezek az állatok is eltünnek. :(
Előzmény: No.9 (282)
No.9 Creative Commons License 2006.06.07 0 0 282

Lehet, hogy éppen azért árúlja a fickó, mert ő "tenyészti", hogy ezzel is meggátolja a kipusztulást

 

Szerintem ennek a verzónak igen kicsi a valószínűsége. :)

5.500 HUF az ára. Adjak telefonszámot? :)

Előzmény: lembi (280)
Zeus SH Creative Commons License 2006.06.07 0 0 281
Azt hiszem, az ilyen "vörös listáknak" épp az lenne a lényege, hogy boldog-boldogtalan ne cipelje világgá a megmaradt példányokat. Gondolj mondjuk a koalákra. Kipusztulás szélén vannak, mégsem engedik hogy mindenki koalát tenyésszen a ház végében. Úgyhogy kissé gyanús, hogy illegális forrásból származik. Persze attól még tetszik, és én sem tiltakoznék kézzel-lábbal, ha egy ilyet felkínálnának nekem ;))

Bár én egyelőre maradok az ingeknél és a plumeriáknál, elég lesz ez hirtelen ;)
Előzmény: lembi (280)
lembi Creative Commons License 2006.06.07 0 0 280
Bolond: kűldtem egy mail -t. Nagyon szépek az ingek. :D
Lehet, hogy éppen azért árúlja a fickó, mert ő "tenyészti", hogy ezzel is meggátolja a kipusztulást. És azt nem tudjátok, hogy mennyibe kerűl egy olyan pálma?
Előzmény: Zeus SH (279)
Zeus SH Creative Commons License 2006.06.07 0 0 279
Ezt vajon hogy hozta össze az emberünk? Fogalmam sincs mit jelent a "vörös lista" (erről majd az asszonyt kérdezem), de a leírtak és a kép alapján kifejezetten egzotikus virág. Vajon mi mindene lehet még? Néha meglepő dolgok fordulnak elő ebben az országban is...

Vajon nem büntetendő ilyen vörös listás dolgokat árulni? Vagy birtokolni? Mert ha van vmi lista, az alapján általában tiltani szoktak mindenfélét, tehát elképzelhető hogy nem teljesen legálisan jutott a növény az országba. Persze ez nem csökkenti a szépségét, az is biztos ;)
Előzmény: No.9 (276)
Zeus SH Creative Commons License 2006.06.07 0 0 278
Nagyon jók! ;) A fölső, pálmaleveles is nagyon tetszik ;) Azt hiszem, ezt hívják a bőség zavarának ;))
Előzmény: BOLOND (277)
BOLOND Creative Commons License 2006.06.07 0 0 277
Ezt a harom inget vettem meg eddig, a heten veszek meg egyet, valszinu a pirosat amit kertel. Jok lesznek?

Előzmény: Zeus SH (264)
No.9 Creative Commons License 2006.06.06 0 0 276
Csak úgy érdekességképp... Ma itt a helyi nagy példányszámú apróhirdetés újságban bukkantam a következő hirdetésre:
"földünk legvédettebb növényeinek egyike a vörös listás palacktörzsű hawaii-pálma. Sárga virágai télen nyílnak..."
A lényeg hogy emberünk ilyet árul itthon!
Szerintem a Brighamia Insignis Campanulaceae lehet. (nem vagyok botanikus, csak némi keresés eredménye)
pálma
Zeus SH Creative Commons License 2006.06.06 0 0 275
Nagyon szépen köszönöm, ezek nagyon hasznos linkek ;) Nekiláttam olvasni... Azt hiszem, a Párom kifejezetten jól fog ezen szórakozni (lehet hogy nem annyira), mert ő agrármérnök, én meg rendszergazda vagyok.. Szegény fogja kapni a kérdéseket, pedig én is figyelhettem volna, mikor ilyesmiket tanult... ;)
Előzmény: No.9 (274)
No.9 Creative Commons License 2006.06.06 0 0 274
Létezik hát. A lényeg hogy ne fagyjon meg. Lehet akár sötét helyen is tartani, (akár a Leandert) és locsolni sem kell. Láttam már olyan képet, ahol a növény egy sötét garázsban volt, teljesen kopaszon, aztán ugyanaz a növény néhány hónappal később kirkava a napra rengeteg levéllel.
Ez a két legjobb oldal, amit találtam. Csak győzzétek olvasni:
Részletes "használati útmutató" fajtajegyzék stb:http://www.theplumeriasociety.org/
Ez pedig egy fórum, ahol rengeteg hasznos gyakorlati tanácsot találtok:http://forums.gardenweb.com/forums/plumeria/
Előzmény: Zeus SH (272)
lembi Creative Commons License 2006.06.06 0 0 273
Én is ilyesmit halottam a trópusi virágokról.
Csak az a lényeg, hogy fagymentes legyen, és hát persze jó, hogyha azért fény van neki elég.
Ezen kívűl, még vizet sem igényel annyit.
De viszont majd vegyél trópusi virágokhoz való folyékony "trágyát", hát persze mű, de jót tesz nekik. 2 hetente egy pár cseppet a vízhez adva feldobja a virágot.
Előzmény: Zeus SH (272)
Zeus SH Creative Commons License 2006.06.06 0 0 272
Ez egy ígéretes dolog, mert akkor ki tudom majd tenni az udvarra is nyáron ;) Most már csak szerezni kéne egy-két növénykét, és (szinte) Hawaii-n érezhetem magam ;)

Létezik, hogy télen lehet hűvösebb helyen is tartani? Mintha valahol azt olvastam volna, hogy télire elegendő neki a fagymentes hely, bár ott lekopaszodik.
Előzmény: No.9 (271)
No.9 Creative Commons License 2006.06.05 0 0 271
Nem szükséges hogy magas legyen a levegő páratartalma.
Szerte az USA-ban tartják nagy megelégedéssel, beleértve a középső és északi államokat is. Kivéve persze Alaszkát :)
Előzmény: Zeus SH (267)
lembi Creative Commons License 2006.06.05 0 0 270
Én már ezt olvastam, sőt már keresem is hozzá a megfelelő példányt.
Csak hát kis városban élek, és ritkán lehet találni.
Előzmény: Zeus SH (269)
Zeus SH Creative Commons License 2006.06.05 0 0 269

Tiszta röhely, növénymegvilágító lámpa utáni kutatás közben mit találtam: Hogyan növesszünk otthon ananászt... Tök jó ;)

Előzmény: lembi (268)
lembi Creative Commons License 2006.06.05 0 0 268
Hát általában az ilyen trópusi virágoknak szeretik a párát, és itthon permetezni szokták őket, de hogyha nem kapnak permetet úgy is meg megélnek, de nem olyan intenzíven nőnek, mintha kapnának egy kis permetet.
Csak nálam egy volt a fontos, hogy ha egyszer elkezdem permetezni, akkor hozzászokik, és hogyha egy idő után nem kapja meg, akkor ki nem pusztul, de megromlik az egészsége. De egy idő után visszaszokik, és éldegél tovább.
Sok szerencsét hozzá. Én is ahogy jobb lesz az idő, ujra megpróbálom elültetni a pálmamagokat. Hátha kikelnek. :-)
Előzmény: Zeus SH (267)
Zeus SH Creative Commons License 2006.06.05 0 0 267
Egyelőre még mindig bizakodó vagyok, mert annak idején még nem ismerték a "fürdőszobaablak" fogalmát ezek az építészek, és normál nagyméretű ablaka van a fürdőszobának, csak olyan hülye katedrál-mintás üveg lakik benne, meg déli tájolású. Télire meg növény-lámpa beszerzésén gondolkodtam, hogy ha annyira fényszegény időszak lenne neki, mégse pusztuljon el.

Mondjuk nyárra ki is tudom tenni a ház elé, ami miatt eddig nem gondolkodtam benne, hogy itt az Alföld közepén eléggé száraz az időjárás, és nem tudom hogy mennyire fontos neki a párás környezet.
Előzmény: No.9 (266)
No.9 Creative Commons License 2006.06.05 0 0 266
Egy hete már folyamatosan tájékozódom Plumeria ügyben a neten. Lehet tartani nálunk is, csak kellő odafigyeléssel és körültekintéssel. Metszéssel eléggé kordában lehet tartani a növekedését, és csak az eredeti élőhelyén nő ilyen nagyra. Dézsában lehet tartani, télen fagymentes helyen, nyáron pedig kint.
Konkrétan Houston-ra vonatkozólag olvastam "használati utasítást". Igaz hogy délebbre van, mint mi, de az egyes időszakok hosszán kívül a többi feltétel nagyjából megegyezik. Abban más ott, hogy hamarabb kezd tavaszodni, és ősszel később jön a hideg. (meg persze a tél hidegebb itt, de ha fagymentes helyen telel, akkor nem számít hogy kint milyen hideg van.) Ugyebár így nyáron lerövidül az az időszak, amíg élvezni lehet a szépségét. Nekem annyiban könnyebb, hogy nem kellene megvárnom mondjuk május közepét a kirakással, hanem már márciusban fűtött fóliában éledhetne, és így mire májusban kiraknám, már szépen beindulna a növekedés.
Igazságod vagyon abban hogy nem szobai növény. Ezt főleg Zeus-nak mondanám, mivel ő a fürdőszobában akarja tartani: nyáron napi 6-8 óra direkt vagy közel direkt napsugárzás kell neki. Ezt csak kint tudod neki biztosítani.
Előzmény: BOLOND (263)
Zeus SH Creative Commons License 2006.06.05 0 0 265
Szóval olyan átlagos szobafenyő/szobapálma/szobaizé növénykéből olyan ötöt simán be lehetne tenni a fürdőbe. Múlt század elején épített házban lakunk, itt még nem spóroltak sem a hellyel, sem a belmagassággal, innen a volt nagy "magabiztosságom". De ekkorát tutira nem lehetne itt sem tartani.

Magyarul ha Plueriát akarok, célszerű arra figyelnem, hogy valami kistermetű növényke legyen, mert ekkora fát már tényleg nem lehet sehol sem bent tartani.

...egyéb esetben pár év múlva csodát látok... ;)
Előzmény: Zeus SH (264)
Zeus SH Creative Commons License 2006.06.05 0 0 264
Hujnye, izgalmasan hangzik... Ilyen rohadt nagy legfeljebb egy féren el a fürdőben, de akkor már ki kéne rakni a fele cuccot, és leszedetni az álmennyezetet... ;) Rohadt nagy fürdőszobánk van, de ENNYIRE azért nem.

Amit eddig láttam/tippeltem belőle, az olyan "átlagos bokor" méret volt... Sebaj, még így is érdekel dolog, szerintem sokára nő ekkorára, addigra kitalálok valamit... Meg hátha vannak kisebb példányok is... ;)
Előzmény: BOLOND (263)
BOLOND Creative Commons License 2006.06.05 0 0 263
Nem akarok bele vau-vau a viraggyujtesbe, de tudjatok hogy a frangipani fa/bokor az nem egy szobai noveny? Kint meg nem hiszem hogy megel a Karpat medenceben.
Ez a ket jomadar pl. egy frangipani fa/bokor again ul:
Előzmény: Zeus SH (259)
BOLOND Creative Commons License 2006.06.05 0 0 262
Ezt sem kinaban froccsontottek:))
Előzmény: No.9 (252)
lembi Creative Commons License 2006.06.04 0 0 261
Hát, azért nem írtam be, hogy hollandia virágállam, mert egyszerűen nem jutott eszembe egy normális megfoglamás rá, de kisegítettél. :-DDDDD
Előzmény: Zeus SH (259)
lembi Creative Commons License 2006.06.04 0 0 260
Jaja, lehet, hogy tudnak szerezni onnan.
Előzmény: No.9 (258)
Zeus SH Creative Commons License 2006.06.04 0 0 259
Nekem sajnos csak eladó ismerősöm van virágboltban. A holland kapcsolat azért már emberesebb, onnan szerintem bármi beszerezhető. Nem tudom, miért épp hollandia ilyen "virágállam", de nagyon érdekes, hogy ott bezzeg bármi van ;)
Előzmény: No.9 (258)
No.9 Creative Commons License 2006.06.04 0 0 258
Tényleg, nekem is van ismerősöm a virágbizniszben. Van néhány üzletük, és ami még fontosabb, vannak kapcsolataik Hollandiában is. Ha ott sincs Plumeria, akkor...
Előzmény: Zeus SH (256)
No.9 Creative Commons License 2006.06.04 0 0 257
Illatos is volt!
Nem voltam fontos vendég, legfeljebb csak a vendéglátóm számára. :)
Előzmény: BOLOND (255)
Zeus SH Creative Commons License 2006.06.03 0 0 256
Hát, virágost lehet hogy megkérdezek holnap, van egy ismerős csaj, meglátjuk mit tud okozni. Csak attól félek, hogy az ilyen "egyedi" igényeknél még a déli harangszót is beleszámolják az árba... ;/ Errefelé eléggé rablóbanda a kereskedelem, ha Pestről hozatok valamit, sokszor olcsóbb elmenni érte...
A gazdaboltban a "plumeria"-tól furán néztek, a "frangipani" egyenesen ártalmas volt, szerintem azt hitték, szórakozok velük...
Előzmény: lembi (254)
BOLOND Creative Commons License 2006.06.03 0 0 255
Ez illatosnak tunik! :)
Az alapfuzert, a zold leveleket hozzak Mauke-rol. Biztos fontos vendeg voltal hogy igazit kaptal;)
Előzmény: No.9 (252)
lembi Creative Commons License 2006.06.03 0 0 254
Próbáltad már valamilyen virágboltban, vagy "gazdaboltban" megkérdezni, hogy rendelni nem tudnak-e esetleg?
Előzmény: Zeus SH (253)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!