Kínában vagy az éttermek sokkal drágábbak, vagy az ópium sokkal olcsóbb, mint itthon, de 35 étteremben megérte a szakácsoknak drogot keverni az ételekbe, hogy rászoktassák a vendégeket. Összesen 35 éttermet, köztük egy pekingi láncot zárattak be a kínai rendőrök, több ember ellen vádat emeltek. Ez ott egyébként egyáltalán nem ilyen hallatlan dolog, 2004-ben 215 helyett zárattak be hasonló vádak miatt.
Az drogot általában a chili-olajba keverik, mert onnan nehezebb kimutatni. Az országban egy kiló ópium nagyker ára 17 ezer forint körül alakul.
A judeo-angolszászok egyszer már megcsinálták, hogy fél Kínát rászoktatták az ópiumra. Kitelik tőlük az ilyen sunyiság, elvégre Kína egyre inkább az USA ellensége. Persze, tevőlegesen nem csinálják,de az ötletadás, az kompakt eszköz megalkotása (chili-olaj, ügyes) sokat lendíthet a dolgon. Elvégre Szíriában se ők harcolnak, csak a fegyvereket tolják azoknak akik azzal harcolnak.
Ha szembe jönne bármelyik unokatesóm, elmehetne anélkül, hogy felismerném. Egy kivétel van, a tv-ben sokat látni. De nem tartom a kapcsolatot egyikkel sem. Ha kérne épp úgy adnák mint az idegeneknek. Sehogy. Én nem kérek kölcsönt soha (inkább éhen dögölnék), és nem is adok. Olyan már volt, hogy valakinek adtam egy közepes összeget, de nem kölcsön. Nem vártam vissza.
Jellemzően nem szokás ez Magyarországon, de szoktam segíteni, mára annyit okosultam, hogy vigyázni kell, nehogy rászokjanak, ha csak kajáról van szó, akkor vendégem egy kiadós vacsira, de nem szeretnék abba a hibába esni, hogy több éhes szájat etetek, mint kellene. Kölcsönt nem adok mindenkinek, csak annak akiről tudom, hogy megadja, vagy ha tudom, hogy nem, akkor annyit amennyiből kb. az emlegetett vacsi kijön. Ez áll barátokra, rokonokra.
Nem. Elég zárt közösség van itt is, máshol is. (Sokkal kevesebben akarnak kilógni a közösségből, mint a fehérek közül. Biztos van ilyen is, de én nem találkoztam vele.) A saját értékrendjük szerinti élet nagyon fontos nekik. Például, ha egy rokonod szarban van, köteles vagy neki segíteni, ha neked jobban megy. Nem egyszer voltam tanúja, hogy a szegény rokon tarhálni jött (persze névleg csak egy teára) ahhoz akinél voltam. Szidta, veszekedett vele (jó hangosan, a tarháló lesütött szemmel hallgatott), de végül mind kapott valamennyi pénzt. Namost Magyarországon, ha az unokatestvéred nem tudja kifizetni a vacsoráját, te kifizeted helyette? Gondolom kérdezni sem kell.
Annyi jelentősége van azért, hogy a világ vezető erejét ma (és egyébként a 19.-20. században is) a gazdasági erő adta. A GDP/fő nem esik olyan súllyal latba, mint ahogy az ember gondolná. Hiába van Luxemburgnak, Norvégiának duplája, triplája GDP/főben annyi, mint az USA-nak, még sincsenek szuperhatalmi pozícióban, pont a méretei miatt.
Olyan sok jelentősége nincs, az adatnak, az egy főre jutó kínai GDP kb ötöde az USÁ-énak, és tán kétharmada a magyarénak, úgyhogy ha csak a saját fogyasztásukat akarják szintr hozni, attól is duplázódik a GDP. Egyébként vagy jó 1500 évig a kinai gdp volt a legnagyobb a világon, csak senki se vette észre, mert nem számoltak GDP-t. Most 200 éves rövid szünet után megint ők vannak az élen.
Kissé meglepett mennyire is pontos volt az előrejelzésem, pedig csak extrapoláltam két grafikont anno. Ami viszont biztos, hogy a kínai növekedés lassan veszélybe kerül, mivel egyre inkább lufikat fújnak ők is. De abban biztos vagyok, hogy még ki fog tartani pár évig. A geopolitikai jelentőségében viszont nem vagyok biztos, hiszen Kína nem folytatott olyan mértékű külpolitikai hercehurcákat, mint az USA, de nem kizárt, hogy el fog indulni egy új szuperhatalmi verseny, ami nem feltétlen fegyverekről fog szólni, hanem sokkal inkább gazdaságról.
Ha az USA veszít, akkor a Dollár megszűnik nemzetközi standardként működni, ennek már a nyomai látszanak is.
Már nem az USA a legnagyobb gazdaság, a kínai GDP most előzte meg. Ez nem jelenti, hogy a kínaiak jobban élnek, mint az amerikaiak, hanem azt jelenti, hogy országuk - a maga közel négyszeres lakosságával - többet termel, és már többet is fogyaszt. Megkockáztatom, hogy a sztár-városokban (Peking, Sanghaj, Hong Kong, stb...) már gyakorlatilag nyugati életszínvonal van.