Keresés

Részletes keresés

Derek Creative Commons License 2000.07.21 0 0 137
"Mint tudjuk, Osztyapenkót is a saját elvtársai lőtték le, hogy mártírt csináljanak belőle, hiszen az "ügy"
reklámozása egy komcsinak fontosabb, mint az elvtársa élete. "

Rosszul tudod, Osztyapenko a visszauton a jeep-jevel aknara futott.

Előzmény: cogito (136)
cogito Creative Commons License 2000.07.21 0 0 136
Nem csoda, hogy hátbalőtték az "elvtársai", hiszen elöbb megeskették a szerencsétlen sorkatonákat, hogy életük árán, utolsó csepp vérükig fogják védelmezni a kommunizmust, amely azon a helyen éppen egy pártház képében öltött testet. Mint tudjuk, Osztyapenkót is a saját elvtársai lőtték le, hogy mártírt csináljanak belőle, hiszen az "ügy" reklámozása egy komcsinak fontosabb, mint az elvtársa élete.
Előzmény: speaker (134)
Pirítós Creative Commons License 2000.07.21 0 0 135
Kedves PuPu!
Néha eljön az az ihletett pillanat, amikor az ember azt érzi, mégiscsak van foganatja annak, amit itt ír.
Például az előző hozzászólásomban azt kértem tőled, hogy maradj hülye.
És lám, meg is teszed.
Köszi.:-)))

Kedves nyaki64 (vagymi)!
Hogy neked ártatlan, fehérköpenyes, fegyvertelen, hordágyat hurcoló sebesültszállítók lepuffogtatása erkölcsileg kisebb bűn, mint az emiatt felháborodott tömeg bosszúja... hát mit mondjak, kedves nyaki64... talán ha elvinnéd generáloztatni az erkölcsi érzékedet, mert ezt a mostanit megette a korrózió.
Te azok érdekében kéred számon a Genfi Konvenciókat, akik ab start megszegték azokat, ui. a sebesültszállítókat a fent említett szabályok fokozott védelemben részesítik.
Hogy ez most röhelyes vagy siralmas, egyelőre nem tudom eldönteni.
És akkor még arról nem is beszéltem, hogy ez a díszes társulat hány és milyen módon taposta páros csizmával a legalapvetőbb emberi jogokat a megelőző években. Talán, ha korábban kicsit kevesebb embert tüntettek volna el, nem lett volna olyan könnyen felpaprikázható a tömeg.
Az a minimum, hogy magukra vessenek az ilyenek, ahogy PuPu koma szerint magukra vethetnek a tűzvonalban szaladgáló egészségügyisek.:-(

1 technikai jellegű megjegyzés.
Hogy mi köze van annak a két állításodnak egymáshoz, hogy
1. A pártházban kevés golyószóró volt
2. Mert (sic!) csak később vételezhettek (?????)
azt nem tudom, de hogy a kettő között semmiféle logikai összefüggés nincs, az biztos (ui. ha később vételeztek, akkor akár sokat is vételezhettek).

Valamint.
Hogy te azon filozofálsz, hogy mekkora volt az a vöröskeresztes zászló az már egyszerűen tragikus. Nyilván azért filozofálsz rajta, hogy vajon látható volt-e, avagy sem, hátha nem is volt látható és akkor szegény ÁVH-sok tévedésből lőttek agyon sebesültszálítókat.
Én láttam az említett filmfelvételeket. Az orvosok és a nővérek a korabeli divat szerint orvosoknak és nővéreknek voltak öltözve és hordágyat cibáltak magukkal.
A fehér szín, valamint az állva közeledő alak 200 méterről is világosan látszik.

Végül. Hogy te azok felelősségén morfondírozol, akik "odaengedték" a 15 éveseket (akiken ráadásul vöröskereszt sem volt!) a tűzvonalba sebesültet visszacibálni (mert az ilyen kölkök egészen biztos, hogy engedélyt kértek) és nem azokén, akik 50-60 méterről lepuffantották az ilyen srácokat… erre már maximum csak annyit tudok mondani, hogy látom nincs az a szörnyű kapitális hülyeség, amit ne próbálnátok meg felhozni, hogy mentsétek és kisebbítsétek az ÁVH-sok háborús bűncselekményeit.
Hali,
Pirítós

Előzmény: PuPu (127)
speaker Creative Commons License 2000.07.21 0 0 134
Abból gondolom, hogy hátbalőtték. Márpedig ő éppen kifelé indult a tér felé.
Előzmény: nyaki64 (126)
Zmac Creative Commons License 2000.07.21 0 0 133
Kedves Nyaki64!

A vöröskeresztes zászlót és a lelőtt ápolónőt nem én írtam, hanem egy szemtanú. Erről van fénykép- és filmfelvétel is. Ezek alapján én el merem hinni, vagy ha úgy jobban tetszik, komolyan merem gondolni. Az, hogy fiatal srácok is próbáltak sebesülteket kihozni a tűzvonalból, semmilyen mértékben sem befolyásolja a fentieket.

A csata szünete azt jelenti, hogy éppen nem lőnek. Ilyenkor lehet összeszedni a sebesülteket. (Ajánlom figyelmedbe a "Nyugaton a helyzet változatlan" c. nagyon régi, ff filmet.)

Gosztonyi kétszer használja a "kiskatona" kifejezést, ebből egyszer idézőjelben. (Én egyszer sem használnám, mert nagyon ostobának tartom.) De aki a sebesülteket összegyűjtőkre lő, az terminológiától függetlenül gyilkos.

Előzmény: nyaki64 (132)
nyaki64 Creative Commons License 2000.07.21 0 0 132
Tisztelt Zmac
Egyikre sincs magyarazat. A nagy voroskeresztes zaszlot remelem nem gondolod komolyan. Karjelzes illetve valamilyen voroskeresztes melleny lehet esetleg egy kis zaszlo olyan amilyent a forgalomiranyitok hasznalnak. Egyebbkent Gosztonyi leirasaban az is szerepel, hogy 15 eves sracok probaltak kihozni a sebesulteket. Ok is fel voltak zaszlozva?Mit jelent egy ilyen helyzetben az, hogy a csata szunete?
Gosztonyi egyebkent nem AVH-s gyilkosokrol, hanem AVH kiskatonakrol ir. Ez azt hiszem jelentos kulonbseg.
nyaki64
Zmac Creative Commons License 2000.07.21 0 0 131
Nálad már ez is komoly fejlődés, hogy amit több tanú egybehangzóan állít, amiről film- és fényképfelvétel van, arra azt mondod, hogy "előfordulhatott". Ha így javulsz, talán még a holocaustot sem fogod egyértelműen kizárhatónak tartani.

>>Talán azt is el lehet mondani, hogy a tűzvonalban nem illik rohangászni, - legalább is kockázatos, ugye. <<

Néhányszor már bizonyságot tettél mérhetetlen arroganciádról, de ez lehet hogy csúcsjavítás!

"A szokás ilyenkor az volt, hogy mindkét fél beszünteti a tüzet és a „harctérre" beengedik a mentőket, akik kihozzák a tűzvonalból a magukkal tehetetlen és harcképtelen sebesülteket. Minden esetre a forradalom alatt ez így történt, számtalan példa van rá. (...)„...hatalmas vöröske-resztes zászlóval egy ápolónővér és két hordágyas mentős indult a térre, hogy összeszedjék a szabadságharcosok sebesültjeit. És akkor megtörtént, amit a világháborúk legszörnyűbb óráiban, gyűlölködő, ádáz ellenségek sem követnek el: az ávós gyilkosok rájuk lőttek..."

Gosztonyi forrásait meg inkább úgy bíráld, hogy jobbakat idézel helyettük. Ilyet eddig még nem láthattunk tőled!!!

>>Meg jellemző itten is némelyekre, hogy milyen buzgón keresik a csőcselék számára a mentőkörülményeket. <<

Meg jellemző itten is némelyekre, hogy milyen buzgón keresik az ÁVH-s gyilkosok számára a mentőkörülményeket.

Előzmény: PuPu (130)
PuPu Creative Commons License 2000.07.21 0 0 130
Nem vonom kétségbe, előfordulhatott.
Talán azt is el lehet mondani, hogy a tűzvonalban nem illik rohangászni, - legalább is kockázatos, ugye.
Jelzem attól, hogy valaki vöröskeresztes zászlóval rohangált, még lehetett akárki is.
Ahol én laktam, ott a nagyobb srácok elkötöttek egy teherautót, rákötöttek az elejére egy vöröskeresztes zászlót, oszt azzal jártak a háznak kenyérért, meg a Ferencvárosi pályaudvarra szajréért...
Egyébként jellemzőek Gosztonyi "történész" forrásmegjelölései, - meg az is, hogy mit fogad el forrásnak.
Meg jellemző itten is némelyekre, hogy milyen buzgón keresik a csőcselék számára a mentőkörülményeket.
Ha nem lenne ilyen szomorú a téma, igen jókat lehetne derülni az igyekezeten.
Előzmény: Zmac (129)
Zmac Creative Commons License 2000.07.21 0 0 129
Nézd meg a topic 39. hozzászólását!
Előzmény: Triste (128)
Triste Creative Commons License 2000.07.21 0 0 128
" vöröskeresztes orvosok és nővérek agyonlövése"

Egyes könyvekben és újságcikkekben visszatérő motívum a fenti kitétel, demonstrálva a védők állítólagos mérhetetlen gonoszságát, akik még az ostrom közepette is orvosokat és nővéreket mészároltak le. De a hallomáson, vagy az "olvastam valahol" megközelítésen nyugvó vélekedéseken túl bizonyítékokkal - pl. a téren agyonlőtt orvosok, nővérek névsora - még sehol sem találkoztam. Jó lenne, ha valaki tudna ilyennel szolgálni, azaz megjelölne néhány megbízható forrást!

Előzmény: Pirítós (119)
PuPu Creative Commons License 2000.07.21 0 0 127
Kedves Piritós!
1. Ha nem az a végzettséged, ne jogászkodj.
2. Ha ennek ellenére ezt teszed, ne írj hülyeségeket.
3. Erős felindulásba pl. a házastársad jöhet, ha rajtadkap valakit, - semmiképpen nem védekezhecc ezzel, ha kinyiffantod az anyósod azért, mert tíz éven át szívta a véredet.
4. A Gyula itten egy példa volt, - írhattam volna Asztalos ezredes hozzátartozóit is, - persze itten az ember néha abba a hibás feltételezésbe esik, hogy jobboldali vitapartnerei képesek asszociálni...
5. És legfőképpen ne bunkóskoggyál velem, mert erre semmi okod, - kivéve persze ha a veledszületett bolsevik mentalitásod alapján akaratom ellenére akarsz megváltani, és nem engeded meg nekem a szabad véleményalkotást.
A szellemi képességemre való utalásodról csak annyit, hogy a hülye az az alapeset.
A felsőfok meg úgy látom a Piritós.
Bekap6od, udvariatlan bunkó.
:O(
Előzmény: Pirítós (119)
nyaki64 Creative Commons License 2000.07.21 0 0 126
Tisztelt Speaker
Tisztelettel meg szeretnem kerdezni, hogy Gosztonyi melyik mondatabol kovetkezteted ki, hogy Mezo Imret a sajatjai lottek le?
A leirasbol csak az derul ki, hogy tuzharc alakult ki amely kozben a 3 parlamenter talalatot kapott. Bozso vallomasabol az a reszlet, hogy "Fedezni akartam ... " , igazabol epp az ellekezojet bizonyithatna. Fedezni(katonai szaknyelven) geppisztony tuzzel csak akkor szoktak, ha mar valahol lonek is. Ezek szerint ez a parlamenterek menekulese soran tortenhetett.(Ez is egy feltetelezes).
Tisztelt Piritos
Az hogy csata kozben talalat er ( Itt Gosztonyi leirasaban van egy furcsa megjegyzes amiszerint tavcsoves puska kell az ilyen cselekmeny elkovetesehez. Ez ugy kitalalas ahogy van, ugyanigy a golyoszroval tortent loves is( nem volt tul sok golyoszoro a parthazban, hiszen a katonak nem vittek magukkal, csak kesobb tudtak szerezni) novereket illetve sebesultvivoket(en azt nem igazan ertem, hogy 15 eves gyerekekeket, hogy lehetett odaengedni) elfogadhatatlan, de elofordul, ez azonban nem menti fel az utana kovetkezo verengzesekben resztvevoket. Erkolcsileg az utobbi a nagyobb bun. Valoszinuleg ezt erezhette a kiskatonakat menekito nehany civil is.
Tisztelettel Nyaki64
nagydog Creative Commons License 2000.07.21 0 0 125
MorpheuS!

Jogos.
Rosszul emlekeztem a hozzaszolasara.
Bocsanatot kerek! Speakertol kulonosen!

Nagydög

Előzmény: MorpheuS (100)
cogito Creative Commons License 2000.07.21 0 0 122
Ezeket az összekapcsolt, mások számára nem járható, csak az összekapcsolók által ismert pincejáratokat nevezik kazamatáknak.
Előzmény: pindiy (121)
pindiy Creative Commons License 2000.07.20 0 0 121
cogito, senki elött sem volt különösebb titok, hogy a pesti házak pincéi össze vannak kötve és az átkelők le vannak rabicolva.
Sokxor fordult elő, hogy ha az egyik utcában éppen löttek, a háztömb valamelyik másik csendesebb utcájában jött elő az ember.
A pártházból is nyilván simán ki lehetett volna jönni a Rákoczy útra.
Nem kellenek ehhez kazamaták.
Előzmény: cogito (102)
pindiy Creative Commons License 2000.07.20 0 0 120
Nem lötték le.
Előzmény: speaker (118)
Pirítós Creative Commons License 2000.07.20 0 0 119
Kedves PuPu!
Én viszont nem csodálkozom rajtad.
Nem csodálkozom, hogy neked egy éveken át ártatlanul bebörtönzött embereket előre kitervelten, aljas (politikai) indokból, különös kegyetlenséggel kínvallató, megcsonkító, meggyilkoló komcsi hóhér pontosan ugyanolyan megítélés alá esik, mint egy vöröskeresztes orvosok és nővérek agyonlövése miatt az agyáról a szíjat letépő és a dühe miatt barbár módon viselkedő tömeg.
Ha nem csak komcsi agit.prop. szórólapokat olvasnál, hanem például a BTK-t is, akkor tudnád, hogy még a jog is méretes különbséget tesz a kettő között, mert ugyan egyik sem helyes cselekdet, de míg az elsőt alapértelmezésként barbár állatnak tartja, addig a másiknál enyhítő körülményként méltányolja az ún. erős felindulást.
Ugyanígy nem csodálom, hogy szerinted Horn Gyulától kellene bocsánatot kérnie annak a magyar népnek, amely ellen, idegen hatalom oldalán fegyvert fogott (egészen pontosan kimerítette a BTK 144.§ Hazaárulás bűntettét).
Nem is várom el tőled a kriptokomcsitól, hogy ép legyen a jogérzéked. Ha ép lenne, nem lennél komcsi. És azt sem várom el, hogy olvass. Maradj csak hülye.
Hali,
Pirítós
Előzmény: PuPu (96)
speaker Creative Commons License 2000.07.20 0 0 118
De a Pongráczék nem lőtték le a bajtársukat, mint Mező Imrét az "elvtársai".
Előzmény: pindiy (107)
Pásztörperc Creative Commons License 2000.07.20 0 0 117
Egy meaculpával mindenképp jövök: a sorszámozás (a vitapontoxámozása) NEM Tőled, hanem Mercuriustól ered (sajna, a keresésben csak PuPu-ig mentem vissza).

Tudnék örülni, ha viszonoznád eme gesztusomat egy hasonlóval. SZVSZ 1. pontom idézése és interpretálása nem túl korrekt, ha figyelembe vesszük, hogy FÖLÖTTE (!!!) ott van az, hogy:

"2. Az irányzatok ügyében Mercurius álláspontja számomra teljesen korrektnek tűnik."

Előzmény: pernahajder (114)
Pásztörperc Creative Commons License 2000.07.20 0 0 116
Az 1. pont (PuPu, 94) teljes szövege:

"1. Mint ez köztudott, Nagy Imre semminemű segítséget nem nyujtott, -így a harckocsikat sem ő küldte. Még a telefont sem volt hajlandó átvenni, mikor segítséget kértek.
A személyzet pedig semmiféle válogatáson nem esett át.
A történet, amit felvázolsz, vszínűleg sci fi by Mercurius, - de ha nem, - hol a forrás?"

Egyetértettem vele. Egyetértek vele. Hol itt a felejtés stb.???????

Előzmény: pernahajder (114)
Zmac Creative Commons License 2000.07.20 0 0 115
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Mennyi áldozata volt a Köztársaság téri csatának?
A fegyveres felkelők, a nemzetőrök részéről bizonyára több tucat halott és száznál is több sebesült. Erről egy ma St. Gallenban lakó orvos számolt be nekem. Ő 1956 októberében a Péterfy Sándor Utcai Kórházban dolgozott. Hivatalos kimutatás - ha egyáltalán létezik ilyen - nincs birtokomban.
Az MDP nagy-budapesti pártbizottsága székházában és a vele szomszédos DISZ-központban az ostrom alatt mintegy 140 fegyveres és fegyvertelen személy tartózkodott. 1957. október 30-án a pártház homlokzati falára az MSZMP vezetősége egy nagy márványtáblát helyezett el. Ezen örökítették meg mindazok emlékét, akik egy évvel ezelőtt úgymond „a proletárhatalom védelmében" a har-cok során meghaltak. A márványtábla 1991-ben lekerült a ház faláról. 25 hősi halott neve szerepelt rajta. Közülük - tudtunkkal - 14 olyan, aki „golyót osztva és golyót kapva", tehát harc során esett el vagy szenvedett olyan sérüléseket, amelyek később halálát okozták. Volt azon-ban olyan is mint például Kállai Éva pártalkalmazott, aki a pártházba behatoló felkelők láttán pánikba esett és fél-elmében a ház belső folyosója második emeletéről az udvar kövezetére vetette magát. Súlyos belső sérülésekkel szállították a felkelők a kórházba, 1957 elején hunyt el.
A pártházat védő karhatalmisták kis hányadának a fegyverletétel utáni kegyetlen sorsát e sorok írója a múlt-ban is elítélte és a jelenben is elítéli. A pártállam idevonatkozó irodalmából, amely tudatosan „ködösítette" az áldozatok számát, nem volt könnyű kibogozni az igazsá-got. Ma azonban tudjuk. A népítéletnek tizenegy ember esett áldozatául. Hat karhatalmista, két honvédezredes, a pártház civil borbélya, egy pártiskolai tanár és ha ügy vesszük, Mező Imre parlamenteri mivoltában. A pontos adatok a már többször idézett BM „szigorúan bizalmas" Jelentéséből és egy „belső használatra", a BM könyvkiadó által 1986-ban kiadott könyvből („Neved ismerjük, tetted nem felejtjük...") ismeretesek.
A Köztársaság téri csatában résztvett felkelők nagy részét már 1957 nyaráig letartóztatták. A bírósági tárgyalás ellenük - zárt ajtók mögött, a sajtónyilvánosság kizárásával -1958 nyarán Budapesten zajlott le. A már többször idézett BM Jelentés - nem tudni, milyen okból - hangsúlyozza: „A Köztársaság téren elkövetett bűncse-lekményekkel gyanúsított személyek többsége munkás és szegény paraszt származású." Kegyetlen ítéleteiről (és az állampárt iránti odaadásáról) már a Rákosi korszakban is hírhedt jogász, tanácselnök dr. Tutsek Gusztáv vezette bíróság öt férfit és egy nőt ítélt a lincseléseikért halálra. Kötél általi kivégzésük 1958. november 28-án történt.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
pernahajder Creative Commons License 2000.07.20 0 0 114
Pásztörperc, tán egy mea culpát, ha volnál szives!

Idézlek: "1. PuPu O.K."
Előzménye PuPu (94). Ebben írja, hogy felejcsük má el.
Ennek előzménye pedig Mercurius.

Legalábbis az én képernyőm esztet mutassa. Na most ha lehetne az igasságot....

Előzmény: Pásztörperc (112)
PuPu Creative Commons License 2000.07.20 0 0 113
Aggócc, mi, hogy rossz társaságba keverecc?
Határológgy el csak bátran, - nehogy még a végén kigolyózzanak a helyi Polgári Körből...
:O)))
Előzmény: Pásztörperc (112)
Pásztörperc Creative Commons License 2000.07.20 0 0 112
Kedves pernahajder!

A sorszámok Tőled valók: PuPu, majd a nyomában én csak átvettük. Mexólítás viszont EGYÁLTALÁN NINCS benne.

Inkriminált hozzászólásomban pontjaid közül az (1)-ben egyértelműen PuPu-val, a (2)-ben egyértelműen Veled értettem egyet. Hogy lehet ebből vmiféle totális PuPu-rajongásra következtetni?

Előzmény: pernahajder (110)
PuPu Creative Commons License 2000.07.20 0 0 111
Most már azért talán időszerű lenne megtanulnod olvasni.
Ki akart itten felejteni?
És miért mindenáron?
No, ugorgyál neki mégeccer!
:O)))
Előzmény: pernahajder (110)
pernahajder Creative Commons License 2000.07.20 0 0 110
PuPu-ra reagáltál egyetértőleg, arra, amikor ő akart felejteni mindenáron. De most látom, hogy számjegy is van a megszólítás előtt. Ha ez a PuPu sorszámozására vonatkozik, akkor bocsi.

Ha viszont az egész hozzászólással egyetértesz, akkor nem bocsi.

Előzmény: Pásztörperc (105)
PuPu Creative Commons License 2000.07.20 0 0 109
Tuti, hogy Te falusi vagy...
:O)))
Előzmény: cogito (102)
PuPu Creative Commons License 2000.07.20 0 0 108
Isten bizony nem bántani akarlak, de honnan szeded ezt a sok sületlenséget?
Mi a forrás?
Vagy ezek a saját következtetéseid?
Mert akkor semmi gond, - lehet arról is vitázni, hogy ki milyen következtetésekre jutott a tényekből.
De a tényeket összekeverni a következtetésekkel, - súlyos hiba...
Ezt a kazamata - ügyet pedig nyugodtan mellőzd el.
Ki fékez meg itten akárkit is, hogy tetszőleges mélységben és alapossággal felderítse ezt a kérdést?
Nem mondom, - a film alapos munka volt, - méltó párja csak az lehetett, amikor a Vizirendőrség épületében található óvóhely '65ős szellőzőberendezésének cirill felirataiból azt a következtetést vontálk le, hogy ott még akkor is rabokat őriztek az oroszok.
Nem kőne minden primitív mesének bedőlni, - ha javasolhatom...
:O)))
Előzmény: Mercurius (106)
pindiy Creative Commons License 2000.07.20 0 0 107
Tudod speaker a Corvin közben a parancsnok Iványi-Kovács volt, akit az utolsó elötti pillanatban a Pongrácz testvérek megfúrtak, de mint parancsnokot azért a Kádárék felakasztották.
Na lya aki élve marad, és lelép az azt beszél amit akar.
Előzmény: speaker (81)
Mercurius Creative Commons License 2000.07.20 0 0 106
Kedves Pásztörperc,

a kazamatáknál csak érintőlegesen maradnék, mert sok még a feltáratlan tényező.
Ami a Kazamaták rejtélye című filmből konkrétum:
1. Van a Köztársaság téri pártházban ( a filmen bemutatták), egy ugyanolyan nagyátmérőjű, kőr alakú betontömb, mint a Parlamentben a Metroval összekötő alagút bejárata (a filmen ezt is bemutatták.
2. A Parlamenti betontömbön van ajtó.
3. A köztásaság térin nincs ajtó.
4. Mutattak egy tanut, aki még látott a köztársaság térin ajtót és az ajtón levezető telefonvonalat szerelt.
5. A filmben egy, ha jól emlékszem egy francia társaság geofizikai méréseit mutatták be, amely szerint van a tér alatt egy a Metro nyombonala irányába mutató sávban huzódó eltérés, feltehetőleg üreg.

Ami érdekesebb, az az 56-hoz vezető események, tudnillik ezt ma már jelentős részben jól feldolgozott és jól dokumentált. Ebből az is kiderül, hogy mit is kell érteni provokáció alatt.

1. A berleni felkelésig egyelőre nem mennék vissza, bár az is tanulságos.

2. Az események jóval korábban Jurij Andropov budapesti kinevezésével kezdődtek. Andropov Molotov embere volt és Molotov ebben ez időben kegyvesztett volt a Kremlben. Így Andropov karrierje is úgy tünt zsákutcába jutott. Budapest kinevezéskor nyugalmas helynek számított. Andropov úgy döntött, hogy ennek ellenére itt fogja bebizonyítani nélkülözhetetlenségét. Hogy pontosan mit csinált a jelentéseiből derült ki.

3. Jelentéseiben folyamatosan írt a fenyegető magyarországi ellenforradalmi veszélyről. Birálta a rákosi féle vezetést, hogy nem elég keménykezű és nem alkalmaz megfelelően kemény forradalmi módszereket az osztályellenség letörésére. Ugyanakkor párt Rákosinál kevésbé terrorisztikus vezetőit fasisztának és szélsőjobboldalinak nevezte, akik imperilalista összeesküvést készítenek elő. Ezzel elindított egy folyamatot, amit szorgalmasan gerjesztett tovább. Rákosiék minél inkább igyekeztek megfelelni Andropov elvárásainak, annál nagyobb elégedetlenséget váltottak ki az országban. Az elégedetlenség jeleit viszont Andropov az osztályellenség élénkülésével, felbátorodásával magyarázta a jelentéseiben és mindig hangsúlyozta, hogy mindez azért van, mert a Rákosi féle vezetés nem elég kemény kezü.

Sok kacskaringó után elérkezett 56 nyara. Amikor is megszületett a végső döntés. Fel kell készülni, hogy Mo.-on a szovjet csapatok tudják csak helyre állítani a szocilaizmust. Ekkor vagy párt kongresszus vagy központi vezetőségi üllés is volt (fejből nem emlékszem), ahol tájékoztatták a magyar elvtársakat, hogy valószínüleg hamarosan kérniük kell a szovjet csapatok segítségét. A nyár hátralévő részében elkészültek a hadmüveleti tervek, kijelölték, hogy mely egységek vesznek részt az invázióban, hol fognak elhelyezkedni (az idevágó dokumentumokat a História című folyóiratban is publikálták).

4. A magyar kommunista vezetés a továbbiakban erősen polarizálódott. A keményvonalasok úgy itélték meg, hogy az inváziót csak úgy lehet elkerülni, hogy saját erőből megelőzik a szovjet beavatkozást. Az ellentábor viszont azt remélte, hogy ha az elégedetlenkedők élére áll, akkor bebizonyíthatja, hogy a párt ura az eseményeknek.

5. Elérkezett október 23.-a. A legszebb az a dokumentumokban, hogy az egységek hadinaplói szerint egyes egységeket (a határtól távolabb levőket) már az egyetemisták tüntetésének kezdete elött megindítottak. Kezdetben nagyjából minden Andropov elképzelése szerint zajlott. A magyarok vezényszóra kérték a szovjet segítséget. A rádiónál katonai szempontból hihetetlen töketlenkedés zajlott, amiből törvényszerüen lövöldözés alakult ki. A szovjet tankok rendben érkeztek. A technikai malör Andropov forgatókönyvében ekkor közvetkezett be. Az utcán tolongó tömeg nem szaladt szét a tankok látványától, hanem kezdetben puszta kézzel, majd Molotov koktélokkal, majd sokszor az oroszoktól elvett fegyverekkel nekiesett a támadóknak és hihetelen vesztességeket okozott. Végül ki kellett vonni az orosz egységeket Budapestről. A hadmüveleteket újratervezték. Újabb egységeket vontak be és gyalogsági támogatást adtak a támadó tankoszlopok mellé. A második hadmüvelet már sikeres volt és végül legyürte a fegyveres ellenállást. Andropov is feltalálta magát és a kudarcot a saját korábbi borulátó jelentéseinek igazolásaként adta el. Molotov kiemelkedhetett a kegyvesztettségből. Andropov a KGB keleteurópai ostzályának élére került és a továbbiakban zavartalanul építhette saját karrierét.

Mercurius

Előzmény: Pásztörperc (95)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!