Keresés

Részletes keresés

hiper fizikus Creative Commons License 2019.03.21 -1 0 123

Nem, van neki rendes szakkifejezése . Valami auto- vagy autonom- , sajnos nem emlékszek rá, nem ugrik be .

Előzmény: jogértelmező (122)
jogértelmező Creative Commons License 2019.03.21 0 1 122

"Hogyan nevezik azt a pszichológiai tünetet szakszóval, amikor az alany(ok) saját szavakat esetleg nyelvi forduatokat használ(nak) szűk körben ."

 

Handabandázásnak.

Előzmény: hiper fizikus (121)
hiper fizikus Creative Commons License 2019.03.21 0 0 121

Hogyan nevezik azt a pszichológiai tünetet szakszóval, amikor az alany(ok) saját szavakat esetleg nyelvi forduatokat használ(nak) szűk körben .

Razenmami Creative Commons License 2010.03.17 0 0 120
Kedves pszichológia iránt érdeklődő Fórumozók!

Egy kérdőív kitöltésére invitállak benneteket. Egy olyan kutatást végzek (az ELTE pszichológia szakjának hallgatójaként), ahol megpróbálom bizonyítani (vagy cáfolni, ha az jön ki), hogy a születési körülmények összefüggenek a személyiséggel. Nem akarok senkit gyors kitöltéssel áltatni, ugyanis a kérdőív elég hosszú, és sok türelmet igényel (ha lassan olvasol, 30-40 perc is lehet - bár aki gyakorlott a tesztkitöltésben, az 15 perc alatt is végigkattintgathatja).
Cserébe a személyiség-részről szívesen adok visszajelzést annak, aki igényli.

Itt a kérdőív linkje, csak rá kell kattintani (vagy a böngészőbe bemásolni) és minden kérdést kitölteni:

http://www.surveymonkey.com/s/5T6D2HV

Jogi-etikai infók: A kérdőív kitöltése önkéntes és névtelen, kitöltésekor a kitöltő azonosítására alkalmas adatot nem kell megadni. A kitöltők ip címét tárolja a honlap, azzal a céllal, hogy egy helyről csak egyszer lehessen kitölteni a tesztsort - a kutatás végén azonban ezek az adatok törlésre kerülnek. A kutatás semmilyen anyagi célt nem szolgál, és nem jár anyagi ellenszolgáltatással a kitöltők részére.

Csak a 2010. április vége előtt kitöltött kérdőíveket tudom felhasználni, mert áprilisban le kell zárnom a kutatást. De addig folyamatosan várom a válaszokat szeretettel! Talán mondanom sem kell, hogy aki válaszol, az lehetőleg igazat írjon, és vegye komolyan a kérdéseket.

Hálásan köszönöm előre is annak, aki segít!

Üdv:
Virág
Zauberflöte Creative Commons License 2010.02.28 0 0 119
üdv:

pro vagy kontra antidepresszáns?

Akinek tudományos tapasztalata van, az írjon, ne az, aki szedi......

Hogyan sikerül eltalálni, hogy melyik kemikália hat a szimpatikus, melyik a paraszimpatikus idegrendszer (azon belül a mozgató, motoros, v érző idegek és rendszer) okozta zavarok helyrebillentéséhez. Éa MAO blokklolók hatása sztem előidézhető valamilyen pozitív élmény hatására is.

Vélemények? Okosságok? :)
Dorien Creative Commons License 2010.02.18 0 0 118
Ez kb. olyan, mintha a fény hullám- ill. részecsketermészetét vizsgálnánk.
Mindkettő valamennyire helyes jellemzést ad ugyanarról a jelenségről.

Szerintem a pszichiátria csak és kizárólag gyors tünetkezelésre alkalmas, a bajok gyökerét nem orvosolja. A pszichológia ezzel szemben rendkívül összetett rendszer, aminek az ismerete és helyes használata idővel egy rendkívüli eszközt ad az ember kezébe.

Úgy hasonlítanám össze a kettőt, hogy a pszichiátria ad egy ollót, amivel a összegabalyodott cipőfűzőt (működésképtelen neuronhálót) gyorsan ketté lehet vágni. A pszichológia pedig lassan de biztosan megtanít a csomók kioldására ill. a helyes kötések kialakítására, amik után már nem nagyon maradnak bogok.

Saját és családon belüli tapasztalat birtokában írom ezeket. (mániás depresszió, pánikbetegség)
Előzmény: Törölt nick (117)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.17 0 0 117

No, látom, itt is bejött a flow-divat, max Berne-ig jutnak az olvasók.

Pszichológiát olvasni kellemes szórakozás, ellenben ha egy pszichiátriakönyvet csap fel valaki, azonnal konkrét ún. betegségek felsorolását látja. Utóbbi orvostudományi diszciplina, és az agy patologizálásával foglalkozik, előbbi valóban inkább bölcseleti jellegű, mint arra már előttem rámutattak. Hatalma (kissé képmutató módon az alkotmányban "egészséghez való jog" néven, konkrétabban az egészségügyi törvényben "kötelező gyógykezelésként" intézményesítve) a pszichiátriának van, a pszichológiának nincs.

 

Rátérnék a skizofrénia értelmezésében mutatkozó eltérésekre!

 

A pszichiátria az agyi ingerületátvivő anyagok egyensúlyzavarának (leginkább túltengésének -> hallucinációk) nevezi ezt az ún. betegséget. A diagnosztizálási technikában azonban sosem volt semmiféle egzaktság, és ez a szakma kiválóan elfunkcionál így. A többség erről nem tud, egyszerűen bízik abban, hogy az állam nem ad ellenőrizetlen hatalmat senkinek.

Furcsaság a pszichiátria diagnosztikai gyakorlatában, hogy sohasem olyasmit tételeznek hallucinációnak, ami 1. nemfonetikus hangokból áll (valami zúgás pl.) 2. bár fonémákból áll, de értelmetlen (pl. halandzsa) 3. bár értelmes, de jelentéktelen (időjárás elemzése pl.)

Nem.    A pszichiátria azt feltételezi, hogy a skizofrének parancsokat hallucinálnak, amelyeknek aztán engedelmeskednek:D

 

Lássuk, hogyan vélekedik a skizofréniáról a pszichológia!

A skizofrénia pszichológiai értelmezése az emberi kapcsolatokra épít, dominánsan (mivel főleg férfiakat diagnosztizálnak skizofrénnek) az anya-fiú kapcsolatra. Bateson, Watzlawick stb. a fő szerzői a területnek. Szerintük kiskorában a férfi az anyjától a "Légy spontán!" paradox felszólítást tapasztalja, különböző jelentőségű témákra alkalmazva.

Egy pszichológus megfigyelése, hogy egy néhány hete kórházban fekvő skizofrént meglátogatja az anyja. Az addig gyorsan javuló "beteg" kitörő örömmel fogadja, de az anya arcán erre riadt elzárkózást tapasztalni. Ezt látva a skizofrén értelemszerűen visszafogja magát. Ekkor jönnek az első szavak: az anya azt kérdezi a fiától, hogy nem örül a látogatásának?

Úgy tűnik, az ilyen anyák rettegnek a bensőségességtől, emiatt paradox pótlékként tudatos normaként írják elő a spontaneitást. Empatikus képességeik korlátozottak, ezért nem értik az érzelmi reakciókat, a szeretetet pedig tudatosan kivitelezett, precíz eljárásnak értelmezik. Így a fiú lassan leszokik arról, hogy az arcjátékra/gesztusokra figyeljen, és pusztán a szavak értelme alapján kommunikál. Emiatt társas kapcsolatai korlátozódnak és érzelemmentesek, hajlamos intellektuális sémákba menekülve gondolkozni a világról.

 

Kinek melyik a szimpibb értelmezés? És a realisztikusabb? :D

Pedig a pszichológia nem állítja magáról, hogy agzakt természettudományos alapokon áll!

Dorien Creative Commons License 2005.05.17 0 0 116
Valószínűleg a virtuális világ szabályait az agy a való világ szabályaiként kezeli. Ezek a szabályok elég kötöttek, nehezen kikerülhetőek (legalábbis természeti törvények szintjén). Nem tudsz a plafonon járkálni, sósavat inni kóla helyett, evéssel fogyni, boltban nem fizetnek azért, hogy vegyél valamit, ha valakinek bevered az orrát, attól nem válik a barátoddá, stb.

Persze minden szabályt/törvényt meg lehet szegni, ki lehet kerülni bizonyos képességek birtokában. Az élet is csak egy játék.
Előzmény: Carvalho (115)
Carvalho Creative Commons License 2005.05.17 0 0 115

Ok, de ez nekem már távol van az indulástól:

 

"... amikor a játékosok belefeledkeznek a játékba, és elfelejtik a külvilágot ..."

 

 

Előzmény: Dorien (114)
Dorien Creative Commons License 2005.05.16 0 0 114
Van egy tudatalatti emlék, hogy a tevékenység örömet (áramlatot) okozott valamikor, és van egy szándék ennek az élménynek az újbóli átélésére. Viszont mivel a tevékenység végzése már csak jóval kisebb örömet okoz, a hiányt az elme más típusú, magasabb minőségű örömforrás keresése helyett (ez energiabefektetést igényel) a régi tevékenység nagyobb mennyiségével próbálja pótolni. Tipikus szenvedélybetegség-szindróma.
Előzmény: Carvalho (113)
Carvalho Creative Commons License 2005.05.14 0 0 113

"... az áramlat-élményt nem a győzelem pillanata, hanem elérésének folyamata, a tevékenység öröme kínálja ..."

 

Igen, annak idején.

 

Amiről én beszélek, ott már sajnos nincsen meg a tevékenység öröme, vagy csak igen rövid időre. Ahogy a klasszikus viccben: akkor jó, ha mellé üt.

Előzmény: Dorien (112)
Dorien Creative Commons License 2005.05.14 0 0 112
Csíkszentmihályi Flow-elméletét ismered?
Előzmény: Carvalho (111)
Carvalho Creative Commons License 2005.05.14 0 0 111

"Ha a gyalogommal huszárként lépnék, az csalás lenne ..."

 

Igaz, nyilván a dolog akkor érdekes, ha a csalással a túlélést váltod meg, mint a Wizardry 7-ben, vagy a Sorstalanságban. Akkor is elképzelhetőnek tartom, ha valami egyéb fontos célt akarsz elérni, vagy nagy méltánytalanságot elkerülni ( pl. nagyon kell pipilned és azt mondod rendőr vagy ... ).

 

A csalás is akkor csalás, ha szabadon dönthettél a játék indulásakor, hogy elfogadod-e a szabályokat, s az elfogadás mellett döntöttél. Ha rád volt erőltetve, akkor joggal veszed semmibe az első adandó alkalommal.

 

A nagy kérdés számomra az, hogy mi van akkor, ha minden ésszerű számítás szerint "csalnod" kellene ( az én szóhasználatommal: az elfogadottól eltérő, vagy nagyobb operativitást kellene kifejtened ), de egyszerűen elfelejtetted, hogy erre képes lennél.

 

Kicsit más példa: A számítógépes játékban egyre rosszabb teljesítményt nyújtasz, de ott bent eszedbe sem jut az a megoldás, hogy kint kajálni kéne valamit, mert 12 órája bent vagy, s a vércukrod már nem is mérhető.

 

A belefeledkezés szakszerű pszichológiai megközelítését keresem, hogy a "visszafeledkezés" témájában előbbre jussak. Visszafeledkezés alatt valami olyasmit értek, hogy ott bent "eszembe jutok", azaz például képes vagyok bentről kint elzavarni magam enni.

 

Fórum »  Kultúra, művelődés »  Kultúra »  Virtuális-e az univerzumunk?

 

Előzmény: Dorien (108)
Dorien Creative Commons License 2005.05.14 0 0 110
Ó, sorry. Mindjárt publikussá teszem. :)
Mail ment.
Előzmény: kergeren (109)
kergeren Creative Commons License 2005.05.14 0 0 109
Sajnos nem publikus az e-mail cimed es a beerkezett e-mailek kozott sem talaltalak. Ha megis ott vagy, es en nem tudtalak beazonositani, kerlek jelezd egy ujabb e-maillel.

Koszi,

Peter
Előzmény: Dorien (107)
Dorien Creative Commons License 2005.05.14 0 0 108
Azt írtam, hogy szinte független.

A sakkos véleményedet mire alapozod? Ismerted Bobby Fischert?

Ha a gyalogommal huszárként lépnék, az csalás lenne. Számomra a csalás tönkreteszi a játék élvezetét. Emellett ha lebukok, valamiféle büntetést is kapok. Régen sakkoztam már, de ilyesmi sosem jutott eszembe. PC-s játékokban sem csaltam, csak elvétve. Pl. a Wizardry 7-ben (fantasy szerepjáték) anno baromi lassan regenerálódtak a karakterek egy idő után. 5-10 pihenés is kellett hozzá, és eközben persze mindig jött valami random ellenfél. Na itt a barátommal mindenféle bűntudat nélkül hexaeditorral berheltünk minden karakternek 255 egység "Milk of Magmanesia" nevű gyógyitalt, ami pillanatok alatt feltöltötte a manát.

üdv.
Dorien
Előzmény: Carvalho (106)
Dorien Creative Commons License 2005.05.14 0 0 107
Nekem küldj egy ilyet, plz. :)
Előzmény: kergeren (105)
Carvalho Creative Commons License 2005.05.13 0 0 106

Nem lehet független, ha:

- az egyikből épp az egyik minősége miatt menekül valaki a másikba;

- az egyikben épül a másik;

- állandóan vissza kell térni az egyikbe erőforrásokért.

 

A sakkban a játékosok kevésbé feledkeznek bele a játékba, illetve felejtik el a külvilágot, mint mondjuk egy Mátrix szerű szimulációban. De - ritka kivételtől eltekintve - senki nem rágódik azon, hogy mi lenne, ha a gyalogjával úgy lépne, mint ha az huszár lenne, pedig csak egy mozdulat. Belefeledkezés esetén elfelejtjük, hogy másként is operálhatnánk, mint azok szerint a szabályok szerint, amelyeket a játékra vonatkozóan előzetesen elfogadtunk.

 

Szóval pszichológiai magyarázatokat keresek ebben a témában, de természetesen a személyes tapasztalatok is nagyon érdekelnek.

Előzmény: Dorien (104)
kergeren Creative Commons License 2005.05.13 0 0 105
Teremeszetesen, ez egyike azon folyamatoknak, amikor minden 20 masodpercben egy szazad masodpercre megjelenik egy felirat, hogy "penzt akarok adni kergerennek".

Nem, nem egeszen. Azt szeretnem kideriteni, hogy a "locus of control" (elnezest, nem tudom a magyar forditasat) hogyan befolyasolja az emberekben az erzelem es szamitas alapu bizalom kialakulasat. Emellett penzkeresesi motivacio (nem csak szandek, de valodi elhivatottsag, hogy azt tenyleg ki legyen vitelezve), materializmus, kockazat erzek es nehany hasonlo dolog egyeni felmerese es ezek egymasra valo befolyasanak hatasanak a kideritese a cel.

Ennel tobbet igazan nem szeretnek mondani, tudom, hogy ez nem tul mely, de egy kialakult kep befolyasolna a kerdoiv kitoltesekor.

Ha valakit erdekel, akkor varom az e-mailt. Tovabbi, nem tartalom jellegu kerdesre is szivesen valaszolok.

Peter
Előzmény: Carvalho (102)
Dorien Creative Commons License 2005.05.13 0 0 104
No ezt nem értem teljesen, de azért válaszolok.

Szerintem a játék meg a valóság szinte független egymástól. A játék (vagy az Internet) amolyan való világ keretéből meghívott virtuális világ, Mátrix. Ha a játékos jobban érzi magát benne, mint a valóságban, akkor ez utóbbi nem is érdekli túlzottan, csak olyan szinten, hogy táplálja a virtuális világát. Egyfajta menekülés lehet a való élet problémái elől.
Előzmény: Carvalho (103)
Carvalho Creative Commons License 2005.05.13 0 0 103

Annak a jelenségnek a pszichológiája érdekelne, amikor a játékosok belefeledkeznek a játékba, elfelejtik a külvilágot, s fel sem merül bennük, hogy képesek lennének másként is operálni, mint azok szerint a szabályok szerint, amelyeket a játékra vonatkozóan előzetesen elfogadtak.

Előzmény: Dorien (100)
Carvalho Creative Commons License 2005.05.13 0 0 102

"A felmérés célja egy személyiségvizsgálat és hogy az hogyan befolyásol általános és céltudatos motivációt, képzelt belső kontrolt es egyéb szándékokat."

 

Jól értem, egy személyiségvizsgálat befolyásolja az

- általános és céltudatos motivációt,

- céltudatos motivációt;

- a képzelt belső kontrolt és;

- egyéb szándékokat?

 

Ez nem is személyiségvizsgálat, hanem valami vizsgálatnak álcázott manipulációs kísérlet?

 

Magyarázatot és részleteket kérünk.

Előzmény: kergeren (101)
kergeren Creative Commons License 2005.05.13 0 0 101
Kedves Fórumozó,

A segítségedet szeretném kérni. Egy kutató felméréshez keresek résztvevőket. A felmérés célja egy személyiségvizsgálat és hogy az hogyan befolyásol általános és céltudatos motivációt, képzelt belső kontrolt es egyéb szándékokat. Nagyon érdekes és a tudomány területén is sok, kiforratlan dolgot érint.

A felmérő egy két fordulós kérdőív-sorozatból áll. Mindkét forduló végén, amint befejezted, kapsz egy azonnali kiértékelést magadról illetve arról, hogy másokhoz képest hol állsz. Viszont fontos, hogy mindkét fordulót kitöltsd!

Ha érdekel a kutatásban való részvétel, akkor az engedélyeddel, szeretném elküldeni az első linket, amint összeállt. Mindössze egy e-mailt kell küldened a felmeres@gmail.com -ra. A kutatás tisztasága miatt csak azok kaphatják meg a kérdőívet, akik személyesen és önként jelentkeznek. A kérdőív maga teljesen anonim, én sem fogom tudni, hogy ki, mit válaszolt. A két, linket tartalmazó e-mailen kívül nem fogok semmilyen további anyagot küldeni és az e-mail címedet sem fogom soha, senkinek kiadni. A kutatás teljes egészében angolul folyik, remélem ez nem fog gondot okozni.

Amennyiben valóban érdekel, komolyan végig szeretnéd csinálni és hajlandó vagy mindkét fordulóban részt venni, akkor kérlek küldj egy szimpla e-mailt, a neveddel, elég egy becenév is, a felmeres@gmail.com -ra. Ha úgy gondolod, hogy van olyan ismerősöd is, aki szívesen csatlakozna ehhez a projecthez, akkor nyugodtan hívd fel a figyelmét. Amennyiben kapok tőle e-mailt, máris részt vehet.

Bármilyen további kérdéssel, kérlek fordulj nyugodtan hozzám, igyekszem azonnal válaszolni.

Köszönettel,

 

Nyitrai Peter

Konzulens tanar: Dr. Edmund Thompson (www.apu.ac.jp/~thompson)

Ritsumeikan Asia Pacific University

Japan

Dorien Creative Commons License 2005.05.13 0 0 100
Hát én nagy játékos vagyok, legidősebb unokatesóm meg szinte egész életét a játékok világában éli. Mi a kérdés?
Előzmény: Carvalho (99)
Carvalho Creative Commons License 2005.05.12 0 0 99

Sziasztok!

 

Foglalkozik itt valaki a számítógépes játékok, vagy a szerepjátékok pszichológiai vonatkozásaival?

 

 

Dorien Creative Commons License 2005.03.20 0 0 98
Miért ne mehetne?
Előzmény: Bogaar (97)
Bogaar Creative Commons License 2005.03.19 0 0 97
Erre az is mehet, aki se nem pszichológiahalgatóhallgató se nem -oktató??
Előzmény: jatszintirisz (96)
jatszintirisz Creative Commons License 2005.03.07 0 0 96

Még 3 nap pszichológia: www.pszinapszis.hu

Volt valaki  a tavalyin?

Tintás Barnes Creative Commons License 2004.12.10 0 0 95

Dorien, lingarazda, kavkaz, Silan: kosz. Neha sokat segit egy fogalom hasznalataban/megerteseben, ha talalok ra magyar megfelelot. Hiaba latom az angol definiciot, egyszeruen valami hianyzik. Szerencsere nem mindig van igy, de azert orulok, h ezt megertettem.

 

Elkuldtem a SZTAKI szerkesztoinek is egy definiciot, regen ez egyszerubb volt, mert kozvetlenul hozza lehetett adni szavakat a szotarhoz.

Előzmény: Silan (94)
Silan Creative Commons License 2004.12.10 0 0 94
pl. sexual arousal: nemi gerjedelem :)
Előzmény: Silan (92)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!