Keresés

Részletes keresés

Talia Creative Commons License 2001.05.13 0 0 526
Jajj de édes, ezek tényleg elmentek Aggtelekre fagyoskodni?

Én sem értem, miért nem készültek fel a körülményekre, ha már egyszer beleugrottak a dologba. De az se lett volna rendjén, ha jól megfáznak, mi lesz akkor a jövő heti bulikkal, meg egyáltalán :-|

A műsor teljes terjedelmében pedig több mint 2 óra hosszú, ha nagyon stréberek akkor a 2 óra 20 perc is talán kijön. Több mint 25 dalt játszanak.

Szerafin, ha egy jó buli csütörtökre esik, te nem mész el?? Ez egész eredeti :-)))

Előzmény: L. Szerafin (525)
L. Szerafin Creative Commons License 2001.05.11 0 0 525
Üdv Mindenkinek.
Hosszú idő után először nem voltam a miskolci koncerten (merthogy én itt élek). Eddig mindig hétfőre, keddre, meg ilyesféle napokra esett, most meg csütörtökre. Valahogy nem volt igazán kedvem csütörtökön menni, de ami a leglényegesebb - és tulajdonképp ezért mondtam le az idei miskolcit -, hgy másnap Aggtelek. Eddig vagy csak én nem figyeltem, vagy tényleg nem volt cseppkőbarlangi koncertje, gondoltam, ott leszek. Ott voltam. Jó volt.
És tényleg nem volt eddig. Elmondta, hogy most először próbálnak itt a hűvösön mjuzikolni, és hogy legyünk türelemmel, ha a páratartalom meg egyebek miatt az est alatt többször kell majd újrahangolni a hangszereiket. De ezekre a többszöri hangolásokra sajna nem került sor. Sajna, mert 70 perc után egyszer csak felálltak és kivonultak megbeszélni, hogyan tovább. A közönség persze visszatapsolta őket, de már látni lehetett, hogy fölösleges erőlködni.
Ezek fáztak.
Sipeki pl többször is dörzsölgette mancsait két dal közt. A többiek se úgy voltak öltözve/készülve, hogy ez egy barlangi koncert lesz. Holott, gondolom, tudtak róla.
A visszataps után jött a Boldog idő, ahol Zorán már félre is beszélt: vagy háromszor tévesztett - hol szándékkal, hol anélkül. Aztán ismét ki és fel is kapcsolták a villanyokat, vonuljon a nép.
Mindamellett, hogy egy nagyon jó koncertet láttam, s hallottam, 80 perc alatt letudni kicsit hirtelen ötlet lehetett. Vagy tényleg ennyivel készültek volna? Ez most egy ilyen rövid-műsorú turné lenne?
nemiszeménaszt
Talia Creative Commons License 2001.05.08 0 0 524
Az ajkai koncertről. Ilyen már úgyse lesz, úgyhogy aki látta, aki nem... A műsor egy az egyben ugyanaz volt, mint tavaly ősszel. Kicsit féltem először, hogy az utolsó ráadást nem tapsolják majd vissza, de visszatapsolták, és mennyire! Nagyon lelkes volt a közönség, jól fogadták a dalokat. Különösen nagy sikere volt a Sed non est pax-nak. Talán nehezebben engedtek fel, de hát nem véletlen, ez nem egy "bejáratott" közönség volt, más, ha évről évre rendszeresen eljárnának a koncertekre. Zorán megjegyezte, 7 éve járt utoljára Ajkán, igaz, más felállásban. Mi a csodát keresett ő itt '94 tavaszán? Vagy őszén? A művház hatalmas, kb. 600 ember fér be, sokkal nagyobb városoknak gyakran ugyanekkora van. Összességében csodaszép este kerekedett ki belőle, az emberek lelkesedtek, a zenészek ragyogtak, az eső meg szakadt de ez ekkor már senkit nem zavart.

A csepeli előadáson meglepődtem, hogy csak öten jöttek, ősszel a Pesten tartott bulikra kibővült a csapat, én most is számítottam valami ilyesmire. Jó, hogy nem így történt, szerintem csodálatosak voltak a koncertek ebben a felállásban is. Aztán meg úgyis lesz megint nagyobb zenekar. A lányok hangja annyira természetesen simult a zene szövetébe, hogy tudatosan kellett újra és újra figyelmeztetni magamat, vegyem már észre, hogy ez a dal most másképp szól, hogy ezek a szólamok nem három női hangra lettek írva, itt harmonika volt régen, ott Hammond orgona, amott hegedű... Pipi meg megtöltötte a dalokat gyönyörű dallamokkal, nekem különösen kedvesek azok, amikben nincs igazán kötött szólama a gitárnak, mint az Amikor elmentél tőlem vagy a Romantika, és játszik közben mindenfélét, és mindig más, és mindig illik a dalhoz, és mindig szép... Néha azon töröm a fejem, meddig lehet egy dalt játszani úgy, hogy az ember mindig másképp játssza - ez amúgy az egész produkcióra igaz... Az ütőhangszeres játékon picit változtattak tavalyhoz képest, de alapjaiban maradt a régi koncepció. Egy-két új hangszerrel talán bővült a kör. De hát - olyan sok kütyün játszanak, ember legyen a talpán aki győzi emlékezettel.

Szolnok. Tudom, nem írok sokat a műsorról mert hátha még van, aki meglepetést szeretne. Bennem végig az az érzés bujkált, hogy a tavalyelőtti műsor éli valamiféle reneszánszát. Sok-sok régi dallal, sok lírai dallal, sok szerelmesdallal. Én egy picit több újítást vártam volna - most nem jött be. Nem tudom, mi rettenthette el Zoránt ennyire a próbálkozástól - talán hangosabban kellene véleményt nyilvánítaniuk azoknak, akik fogékonyak az új dalokra, az új felfogásban játszott régi dalokra is. Talán mindig csak azt hallja visszajelzésképpen, hogy miért nem játszotta ezt vagy azt a régi slágert? Sajnos, tudom, az idősebb korosztály (már úgy értem, tőlem idősebb) leginkább így reagál a koncertekre. Azért voltak zenei csemegék, dalcímeket most mellőzöm. A műsor hosszabb lett, ez is mindenképpen jó dolog. Orosz Zoli új műsorszámmal szólózik, ám szerintem ez kísértetiesen hasonlít a Granada zenei világára - lehetett volna egy kicsit más irányba elmenni, hiszen ő ezerféle stílusban játszik, játszott már harmonikán. A közönség ritka rossz volt, mérhetetlenül passzívak voltak, egyáltalán, nem éreztem, hogy azonos hullámhosszon vannak a zenével. Nem csak a koncert elején, de később sem. Ha a márciusi Presser-bulin is így viselkedtek, már kezdem érteni a fanyalgó beszámolókat... A terem akusztikája meg olyan, amilyen... A világítást viszont nagyon eltalálták. Részletes megbeszélés majd a tatabányai buli után, oda ellátogatnak többen is. Addig pedig hallgassatok sok-sok jó zenét, és írjatok Zoránnak! Vagy menjetek oda, és mondjátok el a véleményeteket! Hátha...

Lappantyú Creative Commons License 2001.05.08 0 0 523
köszi :-)

Lappa_nem érti, hogy miért nem elég a srácoknak a saját topicjuk :-(

Előzmény: Dotis (519)
Talia Creative Commons License 2001.05.07 0 0 522
Bocs, hogy belekötök, de tudtommal az Erkelbe kb. 2200 néző fér be, ha leszámítod a családtagokat és hasonlókat akkor 2100. Mindez semmit sem von le az örömömből, hogy ha többször nem is, de három koncerten biztosan ott lehetek majd. Novemberben is meg jövő tavasszal.
Előzmény: Dotis (519)
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.07 0 0 521
azért pár napra én is kitiltanám a kerületből, ebben a picinek igaza van
Előzmény: withe (520)
withe Creative Commons License 2001.05.07 0 0 520
szerintem Zoram a millenium enekese
Dotis Creative Commons License 2001.05.07 0 0 519
Akkor (jó nagy késéssel) folytatom a beszámolót a sajttájról.

Zorán vette át a szót. Elmondta, milyen örvendetes, hogy Pici beszállásával újabb élő produkció jelent meg a színen, olyan, amelyben élő zenészek valódi hangszerekkel élő zenét játszanak. Ez tulajdonképpen egyfajta misszió is, ilyen koncertekkel járni az országot, felmutatni valami jót - azzal szemben, ami a médiából árad. És hogy mekkora igény van az ilyen produkciókra, azt mutatja, hogy Zorán évek óta pótszékes teltházak előtt koncertezik. (Pedig nem is nagyon vannak hirdetve a koncertek, teszem én hozzá, Tatabányán például általában két-három plakáttal lehet az utcán találkozni, igaz, mire azokat kirakják, már alig van jegy.)

Ennek kapcsán szóba került a nagy közízléscsúszda (bocs, ezek részben az én gondolataim lesznek, de ilyesmiről volt szó ott is), ami valamikor 1983-84 táján indult be Magyarországon, aztán a kereskedelmi televíziók megjelenésével felgyorsult a verseny, ki tudja még lejjebb és még lejjebb rakni a lécet, merthogy (szerintük) ettől nő a nézettség. Nincs tévénk, úgyhogy én csak félfüllel hallok néha az újabb és újabb meghódított mélypontokról, Százból egyet, Vad angyal-hasonmásvetélkedő stb. Ehhez képest valóban misszió, amit Zoránék csinálnak, jó nagy széllel szemben. Hm, de lehet, hogy ezzel ellenszelet csinálnak, legalábbis ellenszellőt. "Nem akarjuk bántani egyik televíziót, rádiót sem, de..." - kezdte Zorán, de Pici javította: "Nem arról van szó, hogy nem akarjuk, hanem inkább nem merjük bántani őket."

És hogy miért nem nagyobb helyen játszik Pici? Az SAP csarnokban is rendezhették volna a bulit, de ott nem tudták volna rentábilisra kihozni. Különben is, Pici szívesebben játszik több este (ahogy 1995-ben is), akkor legalább van módja javítani, ha valami nem úgy sikerülne. Így háromszor 2400 ember láthatja majd a koncerteket, az előadáshoz méltó közegben. Persze az Erkelben is lesz "színházasdi", vagy úgy, mint márciusban, vagy másképp.

Jövő májusban Pici természetesen fellép vendégként Zorán koncertjén, Zorán viszont nem lesz vendég Picinél, hiszen míg Pici Zoránnak szerzője és producere, Zorán "csak" az egyik előadó, akinek Pici lemezeket írt. Sőt, mondta Pici, Zoránt arra a három napra kitiltja az egész kerületből. :-)

Csepel. Bámultam Pipit, ahogy telegitározza a dalokat, a finomságokat, meglepett, milyen vastag tud lenni egy ilyen minimálhangszerelés is, adtak a lelkemnek azzal a szerelmesdal-blokkal ott, az aranymetszésnél, hát így. Szóval nagyon-nagyon jó volt.

gorgo Creative Commons License 2001.05.03 0 0 518
Hali!
Van valami ötletetek hogyan tudnék a Tatabányai koncertre jegyeket szerezni? :)
Talia Creative Commons License 2001.05.01 0 0 517
Befejezem. Szóval egyértelműen úgy tűnt, hogy új műsorral készülnek az új turnéra, és hogy teljes zenekar lesz. Amúgy már Zorán korábbi megjegyzéseiből is ez derült ki. Aztán megnéztem egy előadást az első héten, amikoris kiderült, hogy még az őszi műsort viszik tovább. Ebből gondoltam, hogy váltani fognak útközben. Tényleg nem szoktak ilyet csinálni, nekem is furcsa.

Ősztől annyi volt a változás, hogy Magyar Hajni és Óvári Éva mellett a harmadik lány Monori Gabi helyett Nádasi Veronika lett - szerintem a hangzás előnyére, mert a Veronikának szép erős, magas hangja van, kell is olyan dalokban mint a Sed non est pax, de végül is bármelyikben - apróbb változtatások még, mint az Ünnepben az a pici dobocska amit az Éva a hóna alá kapott, ez is hozzájárult a dal különös lüktetéséhez amit nagyon jól eltaláltak, szerintem ősszel ilyen nem volt... Ne várd a májust elektromos gitáron kísérve, hát, nem vagyok a technika ellensége de ez egy kicsit meggondolatlan lépésnek tűnt, pláne hogy a dal amúgy maradt a régiben... A Volt egy táncban a lányszólamot a Hajnitól átvette a Veronika, nem akarom a Hajnit bántani, de ezt a szólamot nem az ő hangjára írták, tavaly nem is pontosan azt énekelte amit megszokhattunk... Zoránnak új gitárja van, vagy legalábbis eddig még nem használta koncerteken...

Dotis, ha már tudom az új műsort, majd megírom levélben. Szóval hogy tetszett a csepeli buli?

Talia Creative Commons License 2001.04.28 0 0 516
Dotis kedvéért, aki egy kicsit értetlenkedett a minap, mégegyszer. Nagypénteken Zoránnal volt egy élő beszélgetés a Kávészünet nevű kávézóban (Tátra utca, Újlipótváros), de ez nem reklám, már csak azért sem, mert annyira nem jó a hely. A beszélgetés állítólag az Interneten is hallható volt, de ezt nem tudom megerősíteni, lévén hogy két helyen egyszerre jelen lenni nem sikerült. Az utolsó pillanatban tudtam meg, hogy lesz ilyen, azért is nem szóltam előre.

Zorán beszélgetőtársa főként régi (sőt nagyon régi) eseményekről, jelenségekről, élményekről szeretett volna szót ejteni, Zorán pedig inkább a jelenről. Udvariasságból megválaszolta a régmúltba visszatérő kérdéseket is, de mivel a beszélgetés jó hosszú volt, még így is maradt alkalma érdekesebb témákat is fölhozni. A kérdező úr nekem nem volt rokonszenves, főleg hogy ennyire erőltette az agyonrágott múlt boncolgatását, pedig Zorán kerek perec meg is mondta, hogy jobban szeret a máról beszélni. Nem baj, ez az illetőt nem zavarta, téényleg? demégarra feltétlenül kíváncsi vagyok, milyenérzésvoltamikor 1964-ben... stb.

Szegény Zoránhoz amúgy is hozzávágott egy pár kínos kérdést, és szívósan próbálta rávenni olyan undorító dolgokra mint kollégák ócsárolása meg saját maga, maguk dicsfényezése. Zorán nem volt hajlandó ebbe beleugrani és öröm volt nézni, hogy milyen szépen kivágta magát az ilyen helyzetekből, tényleg mindig úgy válaszolt, hogy az ember csak bólogatni tudott és örülni, hogy valakinek ennyire helyén van az esze meg a szíve - Zorán ilyen szempontból iszonyúan megbízható.

No de a lényeg. Rövidesen újra turnézni indul és, mint azt megszokhatták a rendszeres koncertjárók, megint változik a műsor. Évek óta csodálatos zenészekkel dolgozik együtt és ez nagyon inspiráló hatással van rá, olyannyira, hogy az utóbbi időben sokkal többet gyakorolt a gitárján mint korábban. A mostani koncerteken ezért nagyobb szerepet kap a gitár, többet fog játszani, mint azt megszokhattuk (remélem, azért a Pipit is hagyja szóhoz jutni - csak viccelek - T.). Ezért nem is véletlen a turnéhoz készült plakát, mely őt ábrázolja gitárral a kézében. Az is egyértelműnek tűnt a szavaiból, hogy basszusgitár és Kornél társaságában, nagyobb zenekarral kerekednek erre az útra.

Kérdezték a technika fejlődéséről, mennyire szól bele a zenészek életébe és ez vajon jó-e így. Az nem tisztességes, ha valaki egy ujjal, keservesen bepötyög egy futamot és utána felgyorsítják gépileg, a közönség pedig beleszédül, hogy hű, milyen virtuóz ez a játék. (Persze a sebesség nem virtuozitás, csak ezt sokan félreértik - T.) De az például remek dolog, hogy a stúdiókban ma már digitális technika van. Régen sok nehézséget okozott, hogy egyik nap hazamentek a stúdióból, és másnap mikor folytatták volna a munkát, kiderült, a közben ott dolgozó zenekar mindent elállítgatott. Később valakinek az az ötlete támadt, hogy polaroid géppel lefényképezzék a keverőasztalt, hogy másnap ott tudják folytatni, ahol abbahagyták :-) Most már erre nincs szükség, mindez egyetlen gombnyomással megoldható (sajnos - oda a romantika).

Most itt szünet... (nem kávé)

Lappantyú Creative Commons License 2001.04.28 0 0 515
Valószínűsítem, hogy semmi különös, csak hogy az ember jól érezze ott magát. :-) De nem gyalogoltál sehová. :-)

Lappa

Előzmény: Talia (514)
Talia Creative Commons License 2001.04.28 0 0 514
Bocs :-) Nem akartam az érzelmeidbe gyalogolni, csak nem emlékeztem, mi is ennek a helynek a funkciója pontosan.
Előzmény: Lappantyú (513)
Lappantyú Creative Commons License 2001.04.28 0 0 513
nem lehet az kóceráj... én majd meglátogatom egy napon, remélem, mihamarább [nemcsak Presser miatt, amúgyis szimpatikusnak tűnik a leírás]

Lappa

Előzmény: Talia (512)
Talia Creative Commons License 2001.04.28 0 0 512
Dotis, ugye mondtam én, hogy félúton lecserélik a műsort meg a koncepciót, de nem hittél nekem :-)

A dzsemben pedig Zorán, Presser és Korom Attila május 24-én. Forrás http://www.amsteljam.hu/indexe.html

Tegnapelőtt este Dés Laci, Malek Andrea és Lerch volt, nem volt rossz csak éppen... Pressert, Zoránt jobban szeretem.

A Majd Leonard nevű kócerájt néhány hónapja fedeztem fel, bemenni nem tudtam mert csak a kocsi ablakából pillantottam meg arra jártunkban.

Előzmény: Dotis (507)
Lappantyú Creative Commons License 2001.04.28 0 0 511
Köszi itt is. :-) További információkra éhesen maradok tisztelettel: Lappa
Előzmény: Dotis (510)
Dotis Creative Commons License 2001.04.27 0 0 510
A szerdai sajttáj. A Majd Leonardban tartották. Ez egy antikvárium, kávézó és étterem a Markó utca és a Balassi utca sarkán, nem messze a Parlamenttől. Mint a neve is mutatja, Picinek is van benne érdekeltsége. Végül is már régóta működik, de mostanában van átalakulóban, például Pici receptjei szerint főznek majd, a név és a logo is az ő keze nyomát viseli, mint ahogy az étlap, az összes felirat, de még a Foglalt tábla is az ő keze írásával van/lesz. Érdemes benézni, nagyon klassz a hangulata már most is, és ez csak még jobb lesz, ha így megy tovább.

Kevés újságíró volt csak, de legalább családias volt a hangulat. Zorán kezdett beszélni, elmondta, hogy a tavaly májusi Erkel színház-beli koncertje után úgy gondolta, idén májusban lesz a következő, de aztán közbejött az Illés-Metro-Omega, úgyhogy áttette a bulikat november 10-11-12-re. Csakhogy június 10-én nekiállnak a lemeznek, az úgy október körül jön majd ki, és talán korai lenne nyomban novemberben nagy koncerteket tartani. Ezzel megszakad egy sorozat, mondta, hiszen az elmúlt évtizedben minden évben volt egy-egy nagy koncertje Budapesten. (Nem kukacoskodni akarok, inkább a múltidézés kedvéért: 1996-ban nem volt. 1991-ben volt egy gyönyörű, retrospektív Erkel Színház, hosszú évek után először sok kísérőzenésszel a színpadon. 1992 márciusában a Metro előzenakraként játszott Zorán először teljes koncertet a BS-ben. 1993-ban a Vigadó-beli sorozat után novemberben újra a BS-ben, 1994 és 1995 végén ugyanígy. 1996 novemberében lett volna a következő, de mint tudjátok, akkor nem lehetett. 1997 májusában volt az a nagyon kemény - és nagyon felemelő - Élet dolgai koncert, aztán 1998-ban és 1999-ben is májusban volt, ahogy tavaly is az Erkel Színház.)

Szóval Zorán 2002. május 6-7-8-án játszik az Erkelben, és a novemberi időpontokat "asztal alatt átpasszolta" Picinek. Ő vette át a szót. Elmondta, hogy egészen fellelkesült a márciusi turné alatt, mindannyian szomorkodtak, hogy véget ért. És persze pesti koncertet kell tartani, ez magától értetődő. Már csak azért is - vágott közbe Zorán -, merthogy Pici ezután már folyamatosan koncertezni fog. Először azt hittem ironizál, hiszen néhány hónapja ez még valóban (kissé keserű) poén lett volna - de nem: nagyon komoly volt. És Pici is nagyon komolyan mondta, hogy igen, beleszeretett a koncertezésbe, márciusban életében először érezte azt, hogy minden működik, megfelelőek a körülmények. Szóval ha minden jól megy, Pici tényleg rendszeresen koncertezni fog a jövőben!

Na, itt abba kell hagynom, folytatás szerdán (hasonló részletességgel), addig off-line leszek. Csepelről is majd akkor.

Lappantyú Creative Commons License 2001.04.26 0 0 509
Szia Dotis! :-)))) Köszi az infot. Bár én tizenegykor már inkább a párna felé fordítom a fejemet, mint a tévé felé, de biztos vannak itt nálam éberebbek is.

Hogy tetszett a csepeli koncert amúgy?

Lappa

Előzmény: Dotis (508)
Dotis Creative Commons License 2001.04.26 0 0 508
Ma este 22.55-kor az RTL Klubon, az Amstel Jamben állítólag Presser és Zorán.
Dotis Creative Commons License 2001.04.26 0 0 507
Sziasztok!

Kicsit összekuszálódott az életem az elmúlt időben, úgyhogy hónapok óta rá se tudtam nézni a topicra, de majd a hétvégén... Most csak azért írok, merthogy tegnap délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott Zorán és Presser Gábor.
A lényeg: november 10-11-12.: Pici az Erkelben, előtte rövid vidéki turné, néhány buli.
2002. május 6-7-8.: Zorán az Erkelben, Pici természetesen vendégként itt is jelen lesz.
Június 10-én kezdődnek az új Zorán-lemez felvételei, Pici már rég megírta a dalokat, most Dusán dolgozik a szövegeken.
Megírom részletesen is, ha lesz egy kis időm - lehet, hogy csak holnap.
Voltak ott többek között a Mai Laptól meg a Népszavától, lehet, hogy már a mai számban is van valami.

A most futó turné különben május 2-ától teljesen át fog alakulni. Amit Csepelen láttunk, az még az őszi program volt, a turné első fele tulajdonképpen az őszi kamaraturné utózöngéje. Szolnoktól viszont "nagyzenekar" lesz, Pipi, Lattmann Béla, Kornél, Orosz Zoli, Papp Gyula (!) és két lány. A program is más lesz, a 23 dalból 10 más lesz. (Pedig én nagy lelkesen jegyzeteltem Csepelen, gondoltam, felveszem egy kazettára a dalokat, hadd hallgassák a gyerekek, amíg a turné Tatabányára ér.)

rumci Creative Commons License 2001.04.25 0 0 506
Méghogy naplóba? Mások az ilyet publikálni szokták! Nagyon szépet írtál. Kicsit át is éltem azt a tegnapi koncertet, amin nem is voltam ott. Köszönöm.
Előzmény: Lappantyú (505)
Lappantyú Creative Commons License 2001.04.25 0 0 505
[ez csak egy olyan szubjektív benyomás, inkább önvallomás, mint koncertelemzés. naplóba illene, de most ide írom inkább, nektek]

Valahol olvastam egyszer, hogy Zorán a családjával elment egy vendéglőbe, ahol oldalt játszott egy zenekar. És a lánya, aki akkor még kicsi volt, megjegyezte, hogy milyen rossz a zenészeknek: senki nem figyel rájuk.

Az én életemben sincsen az első sorban a zene. Vannak kedves zenészek és vannak kedves zenék. Majdnem mindig szól köröttem valami muzsika, de nem vagyok igazi rajongó típus. Ritkán utazok kilométereket egy koncertért. És már rég nem veszek meg egy újságot csak azért, mert valamelyik kedves zenész mosolyog rám a címlapról.

De tegnap, ahogyan a csepeli művelődési ház székén ücsörögtem, nagyon jól éreztem magam. Elsősorban talán azért, mert ott ült mellettem a Kedvesem, akit életében először cipeltem el Zorán koncertre és akin láttam, hogy nem csak tetszik neki, amit hall, de picit csodálkozik is, hogy ez ennyire jó lehet.

Másodsorban meg saját furcsa érzéseim miatt volt ez nagyon jó. Kettős érzéseim miatt. Mert láttam, mennyire átszövi mégis az életemet ez a zene.

Az egyik oldalon vannak azok a dalok, amelyek élethelyzetekhez kötődnek és ha megszólalnak, akkor ezek az élethelyzetek jutnak az eszembe.
...amikor először hallottam meg a Hadd legyent. Tizennyolc éves voltam és egy osztálykiránduláson, Pécsen, eldugott, istenhátamögötti antikváriumban bukkantam a kazettára és négy napig hallgattam megállás nélkül, a walkmen zsinórját a ruhám alá rejtve.
...amikor először ücsörögtem az ágy szélén és bámultam a semmibe, mert a szerelemnek múlnia kell.
...amikor húszévesen eldöntöttem, hogy akkor én már soha többé nem várom inkább a májust.
...amikor a barátoknak ajándékZoránkazettát csináltam, rajta egy-egy sornyi idézettel a Dusán szövegekből.
...amikor meghalt egy barátom és a temetőben állva csak morzsolgattam magamban a sort, hogy ugye csak játék ez.
...amikor olvastam a levelét, hogy bocsássak meg, de még nem tud jönni, még másutt van dolga, de higyjem el, hogy jó lesz egyszer majd.
Élethelyzetek, amelyekben már végérvényesen ott laknak a dallamok, összenőttek, együvé tartoznak. Az én életem részei lettek.

A másik oldalon meg azok a dalok vannak, amelyeket nem kötök semmihez, de megénekelnek, engem énekelnek meg, néha a dallammal vagy a füttyszóval, néha a szöveggel is. Ahogy telnek az évek, egyre több és több sor szól rólam. Rólunk. Vagy róla.

Ücsörögtem a széken és hagytam magam elvarázsolni. Hagytam magam nevetni, egy kicsit sírni és rácsodálkozni a profizmusra, a tiszta hangokra, a jól sikerült hangszerelésre, a lányok szépségére, a színpad jókedvére, Zorán bájára.

Nem, én nem vagyok igazi zeneértő. Nincsen fülem, hogy kihalljam a muzsikából az apró kis nüanszokat és nincsen tehetségem elemezni ezeket. Nem biztos, hogy feltűnne az elhangolódott gitár hangja. Nem mindig vettem észre, hogy számítógépes alapot kapott az élő zene.

De azért úgy hiszem, hogy tegnap este nekem is énekeltek. Sőt. Egy kicsit csak nekem énekeltek.

Lappantyú

rumci Creative Commons License 2001.04.25 0 0 504
Csak nem odavaslósi vagy? Egyébként van egy ismerősöm, aki ugyanannak a villamosnak a vonalán lakik, csak közelebbb a Határ úthoz, és ő dolgozott valaha a Rózsában; na ő még kispesti.
Előzmény: Talia (503)
Talia Creative Commons License 2001.04.24 0 0 503
Lőrinc, nem Kispest. Mindenki összekeveri :-)
Előzmény: rumci (502)
rumci Creative Commons License 2001.04.24 0 0 502
Ne nekem köszönd! :-) Remélem, a ma esti koncert olyan jó, mint amilyen ősszel Kispesten volt. Az nagyon tetszett. :-)))
Előzmény: Lappantyú (501)
Lappantyú Creative Commons License 2001.04.24 0 0 501
Na ez nagyon jó hír, akkor hurrá és hurrá azért is, mert este Zorán koncert Csepelen (azért nem hurrá mondjuk, hogy Csepelen), szóval kösz rumci! :-)

Lappa

Előzmény: rumci (500)
rumci Creative Commons License 2001.04.23 0 0 500
Ma a Zenebutikban mondta Zorán, hogy azért nem lesz tavaszi nagy pesti koncert, mert a lesz a nyári triumvirátus. De ősszel lesz új lemez is meg pesti nagy szokásos jóbuli is.
Talia Creative Commons License 2001.04.23 0 0 499
Még valami. Igen, Zoránnak nem "olyan fenemód képzett a hangja", amit írtam inkább amiatt írtam, mert a "szerinted hol lenne Zorán" megjegyzést azért kicsit durvának éreztem. Maradjunk annyiban, hogy a realitás valahol a kettő között van. A fenemód képzett hangokat pedig nem is szeretem, lásd Tokody Ilona, és nem én vagyok az egyetlen aki közülünk citromba harapott annakidején :-)
Előzmény: Lappantyú (497)
Talia Creative Commons License 2001.04.23 0 0 498
Turné-ügyben Lappának is igaza lett, úgy tűnik, meg nekem is. Az első néhány koncert a tavalyi őszi turné folytatása, tehát lemezbemutató-jellegű anyagot játszanak. A turné második felében olyan városokba mennek, ahol tavaly már jártak a lemez ürügyén, ezeken a helyeken valószínűleg az új műsor lesz majd. Ezek szerint a kétféle plakát sem véletlen: az első helyszíneken a barnás színű ablakmellett, a későbbi helyszíneken pedig már az új fekete-fehér. A zenekar felállása sem ugyanaz lesz korábban meg későbben, ha minden igaz. Holnap este a Királyerdőben még az első változat várható. Remélem, senkinek nem okoztam csalódást.

Egy álmos mosoly ide a végére mert ugye, holnap azért mégiscsak koncertre megyünk :-)

Lappantyú Creative Commons License 2001.04.19 0 0 497
Ugyanmár, Taliadrága, ne döbbenjél meg nagyon ilyesmin, hiszen
... ez nem az élet, ez csak egy film.
De ezt mintha már írtam volna valahol. :-)

Nekem nem is tisztem és nem is akarom a vitátokat eldönteni, de a szívem Peppers szavaihoz húz inkább, nálam is megérintős dolog a zene, hogy képzett vagy képzetlen emberektől származik, az majdnem mindegy, ha ott van és megérint.
És én azt azért nem mondanám, hogy Zoránnak (kit is imádok, tudvalévő :-))) olyan fenemód képzett a hangja. Én utálnám, ha másmilyen lenne, de azért maradjunk a realitásnál.

Érted. Viheti a hóna alatt bárki a képzettségét, ha rosszkor van rossz helyen.

Meg aztán van még valami, amit én látok mindenféle művésznél. Ez az egyéniség, amit nem lehet iskolában kapni a diploma mellé csomagolva. Lásd: egy csomó kellemes művészember azért kellemes, mert van egyénisége. Ez még egy-két félrenyúlást is kompenzál. Ellenben azzal, ha valaki képzett, de tök személytelen figura.

Utoljára meg azt mondom, hogy képzetlen, papíros nélküli zenész is lehet profi ebben a magyar popbizniszben. Mert itt a profizmus tökmást jelent. Mondjam, sajnos...

[ja, amúgy én a Tabánba leginkább a hangulat (és a sör) miatt járok, pluszban szól a zene és ez nekem tetszik, jó a hangulata, Tátrai lemezem nincsen egy darab sem, Somló is csak egy]

off. már két levél ment, valamelyiket megkaptad? ha nem, akkor írd már be ide kérlek, mert itt remegek a bizonytalanságban. :-) on.

Lappa

Előzmény: Talia (496)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!