Keresés

Részletes keresés

Ditty73 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10449

Mindenképpen van esélyed, finom falatokkal lehet "bocsánatot kérni". Tudni fogja, hogy tőled kap mindig kaját és ha szeretettel bánsz vele, meghálálja majd. Ez természetes, hogy te is megijedtél, de legközelebb próbálj meg magadon uralkodni, mert a magas, éles hangok, hirtelen mozdulatok megijesztik.

 

Az önitató nálunk is csöpögött, kiforráztam a golyós részét és teljesen tele kell rakni vízzel, akkor nem fog csöpögni, egy-egy csepp mindig lesz a végén, de ez a lényeg, hogy érezze a víz illatát a kis mokker. Egyébként, ha nem javul a helyzet, nyugodtan vidd vissza az üzletbe, ha rendesek, kicserélik, egy próbát megér.

Előzmény: Barna&Viki (10447)
MogyiGazdik Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10448

Hát vadként sose veszem ki, így nem csukom úgy rá az ajtót. Meg amúgyis megy és eszik, iszik utána, kell az energia pótlás.:) látom rajta ha vad, már kitapasztaltam, ilyenkor nem veszem ki. Ha meg kintlét alatt kezd beindulni, akkor 1 pillanat alatt visszateszem. Nem torolja meg másnap a visszatételt, mert ő is tudja szerintem h akkor nem önmaga. Meg meg kell szoknia, hogy azért én vagyok a gazdi, nem ő. Ezt azért tudnia kell. Persze kényeztetjük őket mint a nemeseket, de attól még van határ.:)

 

Ha vad, akkor ok nélkül ugrik a ketrecnek, még felém is. Olyankor nem önmaga. Azt nem szabad magunkra venni, nem gondolja ő azt akkor komolyan. Tavaszra olyan lesz mint volt.

 

Nálunk a popóhúzást azt nagy herékkel szokta csinálni, és puha dolgokon. Amúgy nálunk is durvább volt a tavalyi első tél, mert pont akkor lett ő is nagyfiú. És láttam rajta mennyire megviseli a változás, a szívem szakadt meg. Most idén már rövedebb lesz szerintem a vadság, és ő is jobban viseli a váltást, hogy lent vannak most a golyói. Vagy gyökeres változást ez ilyenkor már nem okoz, ezért nem viseli meg.

Előzmény: Ditty73 (10443)
Barna&Viki Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10447

Sziasztok! Rég nem írtam már Zeuszról, de az utóbbi napokban már ismerkedünk mindannyian egymással. Ma odáig jutottunk, hogy két ujjal összefogtam a lisztkukacot és a ketrecen át benyújtottam neki, és vártam, hogy kijöjjön az odújából. Ki is jött, de a lisztkukactól picit balra, az ujjamat picit megharapta, persze nem nagyon, de megijedtem, ő szintén és egy ugrással bemenekült az odúba. A meglepődéstől felkiáltottam és lehet hogy ezért ijedt meg. Ez után utálni fog? Vagy még van esélyem? :)

A másik, hogy mit tudok tenni a csöpögő golyós itatóval? Vigyem vissza? (3 nap már lejárt) Vagy valami otthoni barkács megoldással el lehet hárítani a bajt?

Ditty73 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10446

Három magkeveréket használok párhuzamosan (mndegyikből egy kicsit): Pepe burunduk magkeverék, Rágcsáló mix "23" és egy harmadik, aminek nem tudom a nevét, mert a címkét nem tartottam meg, fél kilós kiszerelésben volt, zacskós, ha legközelebb járok az állatkereskedésben, megnézem a nevét. Mazsi nem szereti a tápféleségeket, ezért olyan magkeveréket, amiben sok táp van, nem veszek neki. Egyébként ajánlottak már versenygalamboknak való magkeveréket is, de azt még nem próbáltam. Az üvegbe se pálik be, ha tényleg szárazon tartod. Ha kimérős magkeveréket veszel (nem kiszerelésest) ne vegyél egyszerre sokat, kb. 0,5 kg-ot, inkább többször frissítsd a készletet.

Előzmény: misselite & frenkyscream (10445)
misselite & frenkyscream Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10445

Milyen magokat szoktál adni neki? Én mókinak való zacskós Vitakraftot próbáltam, ezt ajánlották az állatfelszereléses boltban, mert ez hozzáadott vitaminokat tartalmaz. Innentől kezdve majd én is valami dobozban vagy dunctos üvegben tárolom neki. Nem pálik be az üvegbe?

Előzmény: Ditty73 (10444)
Ditty73 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10444

Én műanyag fagyis vödörben, kekszes vödörben tárolom a magokat, diót, mogyorót. Nem baj, ha zárt tárolóban tárolod, csak mindenképpen száraz legyen, mikor lezárod. Én át szoktam nézni, amikor megveszem, érzem, hogy mennyire száraz vagy van-e vmi baj, azt kidobom, vagy először szétterítem kiszáradni és csak utána tárolom zárt edényben.

Előzmény: misselite & frenkyscream (10437)
Ditty73 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10443

Köszi MogyiGazdik! :-)  

Ez az első telünk Mazsival, 4,5 hónapja van nálunk, 10 hónapos most a kis gengszter.

Az az érdekes, hogy most, január közepén volt az első alkalom, hogy ennyire vad legyen. Nem éltem meg kudarcként, nem lettem depis, meg ilyenek, csak nagyon remegtem még este 10-kor is, tudom, hogy ez nem az ő akarata volt, megdöbbentő volt látni így Mazsit. Mindenesetre a VADKORSZAKBAN KELL A VÉDŐFELSZERELÉS valóban, ezt mindenkinek melegen ajánlom, akinek még vadkorszakban nincs elég tapasztalata.

Mazsi is csinálja, hogy húzza a popóját, de ő asztalon, virágtartó polcán, ilyen helyeken, majd megfigyelem hogy csak most, amikor ilyen nagyok a heréi, vagy máskor is, nem tudom miért csinálhatja.

 

Ha rácsukod a kecó ajtaját, nem sértődik meg és nem torolja meg másnap?

 

 

Előzmény: MogyiGazdik (10435)
MogyiGazdik Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10442

Szerintem így is úgy is lenyalja majd... Nagyon sokat mosakszanak és lelkiismeretesen.... Nem mérgező? Vagy baj ha lenyalja?

Előzmény: misselite & frenkyscream (10441)
misselite & frenkyscream Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10441

Az a baj, hogy ő a forgácsban alszik vagy a függőágyban, de egyik helyen sem férek hozzá, úgy összegombolyodik. Gondoltam rá én is, hogy amikor rágcsál valamit, de félek, hogy összekenné a mogyorót a kenőccsel és lenyeli, valami baja lesz tőle. Majd kipróbálom.. Másnem, muszáj drasztikusabban:S

Snickers88 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10440

Hát én se nagyon tudnám, hogy kenjem be, de talán megpróbálnám, hogy amikor kiengeded és adsz neki egy kis csemegét, akkor evés közben fülpiszkálóval, ahogy Te mondtad. Hátha egy kicsit be tudod úgy kenni.

Előzmény: misselite & frenkyscream (10437)
pumukli48 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10439

Talán, ha úgy alszik, hogy kicsit hozzáférsz, akkor kellene bekenni. Én sem tudnám megoldani, Pumit nem lehet megfogni.

A magok nyitott befőttesüvegben vannak nálunk

Előzmény: misselite & frenkyscream (10437)
misselite & frenkyscream Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10438

Nem hinném, hogy csak a fiúknál fordulna elő, legalábbis Zarát kislányként vettük :D Ő is bolond mostanába, valamikor olyan szépen elvan, valamikor meg támad állandóan. Nem lehet hirtelen mozdulatokat tenni, mert rögtön ott támad és harapja is a kezünket. Először azt hittem, hogy biztos fél a körmömtől, de a páromat is harapdálja minden ok nélkül. Ha ki van engedve és látom rajta, hogy vadabb, akkor be se megyek hozzá a szobába, csak ha nagyon muszáj. Ha a ketrec közelébe megyünk már ugrana nekünk. Remélem hamarosan elmúlik ez a korszak és újra olyan tündéri lesz, mint volt... Ti mit tapasztaltatok, kb mikortól várható?

Előzmény: zsirosniki (10436)
misselite & frenkyscream Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10437

Na megjöttem a dokitól, azt mondta, hogy gomba. Valószínűleg a magkeveréket rosszul tárolhatták és begombásodott, az válthatta ki. Napi 1* Nizoral kenőccsel kell bekenni neki, kb 3 hét múlva várható javulás. Azt viszont nem tudom, hogyan oldható meg a bekenés :S túl izgága, megfogni meg nem tudom. Majd valahogy fültiszítóval próbálkozom. Ötleteket elfogadok :D

Illetve még egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tároljátok a kajáját? A magokat én abban a zacsiban hagytam, amiben volt, a száját pedig begumiztam. Mogyorót, diót miben tároljátok?

zsirosniki Creative Commons License 2011.01.13 0 0 10436

Sziasztok!

 

Az enyémnek nincsenek lett a golyói, mégis vadóc. Bár mostanság (az elmúlt 2 este) olyan 9 körül felkel, olyankor kiengedem, felveszem a védőrucit hátha támadni van kedve, szalad pár kört, aztán szépen visszamegy, és most rám sem hederít.

 

Amúgy érdekes, volt már egy pár mókusom (számszerint 5 felnőtt + a kicsik) és egyiknél sem tapasztaltam azt, hogy ennyire megvadulna télire. Elő előfordult, hogy nagyon ritkám megharapott, de ez kb mióta foglalkozom velük olyan 4-5 alkalom. És a mostani 2 közül is csak a fiú ilyen.  Azt hittem egyedi viselkedési probléma, de úgy látom nem az. Akkor ezek szerint eddig szerencsém volt velük. Vagy ami még érdekes lehet, lehet, hogy ez csak a fiúknál fordul elő? Mert a volt mókijaim akikkel ennyire "jóban voltunk" (hajazás, kézből evés, stb), szinte mind lány volt.

 

 

 

Tényleg úgy néznek ki mint egy szemölcs. És nem úgy mint egy seb, vagy gennyes csomó! Hát, kíváncsi vagyok mit mond az orvos.

Nálam is voltak már sérülések (pl szeménél kikaparta a szőrt és picit sebes volt), nálam a betadine és a first teljesen jól beváltak.

 

 

 

MogyiGazdik Creative Commons License 2011.01.12 0 0 10435

hm, tiszta Mogyi. Ne félj, tavasszal már békésen fog pocizni veletek. Én azt tapasztaltam, hogy amikor vad korszak van, nem célszerű így játszani vele, mert megvadul. Vannak néha nyugodt órái Mogyinak, akkor kiveszem. A szemén mindig látszik, hogy vad-e. Illetve ha széthúzza a farkát akkor is vigyázni kell. Ha minden határeset, akkor bedugom a kesztyűt hozzá és ha megtámadja, akkor vad, ha nem akkor kiveszem és ellehet a szobában. DE. Vadorszak lévén teljes védőfelszerelés kell, ami jó volt nálatok is. Kell. Minden apró zajtól képes megijedni és támadni, szóval mindent óvatosan. Pl múltkor rajtam mászott és majdnem lecsúszott én meg rexlexszerűen utánakaptam, hogy ne essen le. de megijedt és megharapott. De nem vadult meg, utána békés volt, csak tényleg megijedt, és rexlexszerűen harapott. A cipő vagy az extravastag zokni meg kötelező. Én a biztonság kedvéért, ha rövidnadrágban vagyok is el vele nyáron, vastag zoknit húzok. Télen nagyon szerette a meztelen lábujjat megharapni, ami nem kellemes. És a meztelen bőr néha valóban irritálja, nem mindig, csak ha van benne egy pici agresszió. Ha meg nagyon vad, akkor meg is harapja azonnal, és nem finoman. Amúgy az arcra vigyázzatok. Ilyenkor inkább fogjátok meg és harapja meg a kezetek mint az arcotok. Amúgy érezni ha nem szabad, hogy most magadra engedd. Ha durván mászkál rajtad, nem úgy mint szokott, vagy ha cikázik rajtad mint a villám, azonnal vedd le magadról, hogy ne legyen rajtad. Nem jó ha rajtad van és bevadítja magát.

 

Amúgy neki is ilyenkor lent vannak a golyói, óriásiak. És ő is ha finom anyagon mászkál, akkor húzza a popóját és a heréit rajta, valahogy jól esik neki. valaki tudja hogy ez miért van? Csak télen ha óriásiak a golyói akkor csinálja ezt.

 

Amúgy én a vadkorszakban nem engedem ki, nem jó. Eszméletlenül kiélesedik ilyenkor a figyelme, minden apró zajra összerezdül és egy apróságra is haraphat, még ha épp szelídke volt, akkor is, pillanat alatt jöhet a hangulatváltás. Csak ha szelídke akkor veszem ki egy nagyon kis időre, 20 perc, hogy ne legyen hirtelen váltás a rég történt kintlét miatt. Ilyenkor nagyjából olyan mint régen. De ha picit is kezd eszeveszett lenni, tehát vadóc jeleket mutat, azonnal visszateszem, mielőtt vaddá spanolja fel magát teljesen. Ha kint van védőruha kell. Vastag nadrág, pulcsi, kesztyű, vastag zokni vagy cipő és extra lassúság, alig mozgok, azt is óvatosan, semmi hirtelen mozdulat. És talán jobb ha ilyenkor 1 emberre kell csak figyelnie.

 

De tavasszal ő is nyugodt lesz.:) Türelem. Nagyon nehéz hirtelen ezzel megbírkózni, de gondoljatok arra hogy amúgy milyen aranyos. Újra az lesz. Ez most nehéz. Eleinte én el is sírtam magam a lelki fájdalom miatt, amit a harapással csinált. Előtte igazi tündér volt, pocizás, nozipuszi, simi, minden. Azt hittem ennek vége, és ezt harapással is mutatni... borzasztóan fájt. Aztán jött a tavasz és újra a régi lett. Ilyenkor értékelem ha 1-1 kis időre nyugis és akkor megfoghatom, simizhetem, megmászhat. Ha picit is szelíd, akkor mindig egy pici időre, míg rajtam körbemászkál párat, kiveszem. De teljes randalírozásra, több órára nem szabad. Nyugodjon csak meg a helyén, senkinek se jó ha össze vissza harap. Neki se, látom utána a bűntudatot néha rajta. Mi már túlvagyunk ezen, ez a második telünk, szóval már kitapasztaltuk, hogy mit hogy merre lehet csinálni. Ha kérdésed van még, írj nyugodtan. Amúgy mennyi idős?

 

Most nemrég kintvolt egy picit.:) Hajacskázott, függönyt mászott, pózolt, és adott nozipuszit.:) ezek a pillanatok mindent elfelejtetnek velem, és tudom hogy ő se akar igazán bántani, csak az ösztön irányítja. Még akkor is ha fél óra múlva vad és széttépne, akkor is szeretem és nem haragszom rá. Kitartás, minden jóra fordul nálatok is.:)

Előzmény: Ditty73 (10432)
1ibolya Creative Commons License 2011.01.12 0 0 10434

Olyan mintha szemölcs lenne?Kiváncsi vagyok,mit mond rá az orvos.Légyszi tudósíts!

Előzmény: misselite & frenkyscream (10433)
misselite & frenkyscream Creative Commons License 2011.01.12 0 0 10433

Itt egy másik kép is:

http://kepfeltoltes.hu/view/110112/DSC00235f_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Holnap megmutatom a képet egy dokinak, aztán ha kell felhozom hozzá a mókust is :S

Ditty73 Creative Commons License 2011.01.12 0 0 10432

A videók a mai játékról ...

 

 

 

misselite & frenkyscream Creative Commons License 2011.01.12 0 0 10431

Sziasztok!

 

Akkor nem csak nálunk van durván vad korszak :S Néhány napja mondtam, hogy Zarának vmi búbok nőttek a szája mellett, csináltam róla képeket. Linkelek inkább, mert kicsibe nem látszódna úgy. Valaki tapasztalt már ilyet? Aggódom érte :S

 

http://kepfeltoltes.hu/view/110112/DSC00236f_rum_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ditty73 Creative Commons License 2011.01.12 0 0 10430

Be kellett terelnünk Mazsit a kecóba, ugyanis nem bírtunk vele. Véresre össze-vissza vagyunk harapdálva, támadt az arcomra is, a párom szemöldökébe bele is kapott, még jó, hogy van egy nagy nyuszi szobamamuszom , ha az nincs a lábamon... A páromnak csak egy sima szobapapucsa van, úgyhogy megtalálta a zoknis részt és ahol érte,ott harapdálta a lábát, úgyhogy ki kellett mennie a szobából egy időre. Most nagyon durva volt a téma, össze-vissza cikázott a szobában, durva "játékot" vágott le mindennel, amit ért. Ráncigált mindent, ha picit is megmozdultam odajött, harapdálta a mamuszomat, felmászott rám, támadott... A heréi nagyon nagyok, szerintem hormonális okai is vannak a mai viselkedésének. Átmenetileg a kesztyűvel való játék normális mederben folyt, aztán megérezte a bőrömet a kesztyű alatt és utána azt kereste, hol haraphat.

Előzmény: zsirosniki (10429)
zsirosniki Creative Commons License 2011.01.12 0 0 10429

Tegnap mi is ezt játszottuk. Este előbujt, de kicsit kómás volt. Kiengedtem, de én is felvettem a kesztyűt, mert kiszámíthatatlan. De szerencsém volt. Talán azért mert még aludt, talán mert éppen nem érdekeltem, de körbecirkált a szobában, aztán bement szétnézni a tányérkájába, én meg sebtiben rácsuktam az ajtót. Na utána már felébredt. És össze vissza ugrált a ketrecben, mint aki megkergült és csikorgatta a fogait. Húh, néha tényleg félelmetes.

Én midig attól félek, nehogy az arcomnak ugorjon, még a végén véletlen belekap a szemembe.

 

Remélem azért Mazsit sikerül betessékelnetek majd. Én szorítok!

Előzmény: Ditty73 (10428)
Ditty73 Creative Commons License 2011.01.12 0 0 10428

Kint van Mazsi, de eszelősen vad. Engem is, a páromat is megharapta már, mozdulni is alig merünk. Megoldotta, a szgépasztalról a szekrény szélén lévő díszelembe kapaszkodva felment a szekrény tetejére, úgyhogy ezt kizárni nem tudjuk.

A játék kicsit lenyugtatta, párom felvette a kesztyűt és azzal szeret játszani, ahogy mozgatja az ujjait benne.

Előzmény: zsirosniki (10427)
zsirosniki Creative Commons License 2011.01.12 0 0 10427

A módszert amit írtál (hogy a tenyésztő ajánlott) én is próbáltam. Hát , teljes sikertelenséggel. Mert egyáltalán nem akart belemászni, sőt amikor megpróbáltam beletessékelni, szinte "kiröhögött", direkt kikerülte. Úgyhogy teljesen felhagytam vele. Ráadásul egyszer mikor belement, akkor meg ott rohangált és rémülve ugrált, hogy úr isten semmi kijárat, szűk hely, és most mi lesz, szóval szegény teljesen megrémült. úgyhogy én ezzel a módszerrel pórul jártam.

Azért majd írd meg mire jutottatok, mennyire válik be, hogy elpakoltok mindent (bár az én mókim mindig kitalál valamit, és felfedez újabb búvóhelyeket).

Sok sikert!

Előzmény: Ditty73 (10426)
Ditty73 Creative Commons License 2011.01.11 0 0 10426

Én félek ettől a módszertől, hogy alvás közben mozgassam, nehogy megharagudjon, vagy megharapjon. A mókustenyésztő azt mondta, hogy egyik ismerőse azt csinálja, hogy amikor kint van a móki, készenlétben tart egy levágott kabátujjat, aminek az egyik vége be van varrva és abba ha belebújik, a másik végét befogja és úgy mindenestül teszi be óvatosan a kecóba, csak hát ennek is az esélye nagyon kicsi, hogy pont abban alszik el. Ha kint van, szerintem azokat a lehetőségeket kell megszüntetni, ahol biztonságban, melegben érzi magát alvás esetén és ha ilyen helyet nem talál, csak az odúja marad, akkor visszamegy. nem tudom ... Holnap lesz a próbája nálunk, mert vasárnap óta holnap lesz először kiengedve délután és megszüntetjük ezeket a helyeket, hátha... majd beszámolok, mire jutottam...lehet, hogy éjfélig nem fogok aludni:-)))

 

Előzmény: zsirosniki (10425)
zsirosniki Creative Commons License 2011.01.11 0 0 10425

Szia!

Nekem Tökmag csinálta ezt, hogy folyamatosan a zacskókba aludt kinn és nem akart a helyére visszamenni. Volt hogy bement a ketrecbe és mikor látta, hogy indulok felé, akkor gyorsan kiszaladt és úgy elbújt, hogy nem tudtam kiszedni és visszatenni. Én annyit csináltam, hogy akkor hagytam, hogy elaludjon a zacskójában. Azután fogtam, és zacskóstól együtt betettem a ketrecbe és rázártam az ajtót. De volt olyan is, hogy óvatosan kitessékeltem a zacskóból, úgy hogy a zacskó száját a ketrecébe tettem, és finoman simogattam, amire felébredt és elkezdett mocorogni. Aztán kikandikált, látta, hogy ott vagyok és kiugrott a zacsiból, aztán magától bement a helyére. Addig játszottuk ezt, amíg megszokta hogy bizony az az ő alvóhelye. Most már bemegy magától, volt olyan hogy kerestem kinn, biztos megint a zacskóban alszik, és kiderült, hogy bement és bennt durmol. Hát majd megzabáltam a kis drágát.  Nálam ez a módszer vált be.

Előzmény: Ditty73 (10418)
kisufó Creative Commons License 2011.01.10 0 0 10424

Igen adhatod neki.Személy szerint én zölden leszedem a tobozt,még ilyenkor nem nyilik ki és benne van a tobozmag ami sok vitamint tartalmaz Ezután zölden beteszem a fagyóba és igy nem barnul meg.Ugyanigy az eljárással a makkot is faggyasztok!

Előzmény: VGerg (10423)
VGerg Creative Commons License 2011.01.10 0 0 10423

Sziasztok!

 

Fenyőtobozt lehet a mókusnak adni  (szibériai)

 

Köazi:Gergő

Barna&Viki Creative Commons License 2011.01.10 0 0 10422

Mit láttak szemeim, amikor raktam be neki pár papírzsepit! Őméltósága kint aludt, de nem akárhogy!!! Fenékkel felfelé! :D Felteszem linkelve, mert a kép nagy, kicsiben nem látszana olyan jól!

http://dl.dropbox.com/u/15070464/mi%20007.jpg

 

A másik pedig 20 perccel későbbi kép, ahogy a rácson alszik. :)

http://dl.dropbox.com/u/15070464/mi%20010.jpg

Ditty73 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 10421

Ne aggódjatok, biztos nincs semmi gond, a megváltozott körülmények miatt van. Mazsola a mandarint szereti nagyon, az almát, körtét, én még narancsot nem próbáltam. Almát szoktam betenni neki kétnaponta egy cikket, mindig lerágja a héjáig :-) általában az édesebb gyümiket szereti.

Előzmény: Barna&Viki (10420)
Barna&Viki Creative Commons License 2011.01.10 0 0 10420

Igen, mocorgást mi is hallunk, meg néha a mogyoró hangját, ahogy ropogtatja, de ennyi. Csak aggódunk, hogy ne fogyjon le vagy legyen valami baja. Holnap veszünk neki lisztkukacot meg narancsot, hátha azt megeszi, az almát meg sztornózzuk egy darabig.

Előzmény: Ditty73 (10419)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!