Az elnyílottakat sem kellene, mert újra virágoznak tavasszal, amelyik már nem virágzik tavasszal, az úgyis elszárad télen. Amelyik meg még annyira nem elnyílott, hogy éppencsak virágzott és esetleg bimbók is vannak rajta, azt meg semiképpen ne vágd le. Csak azokat vágd le, amik esztétikailag zavarnak, a többi maradhat tavaszig, de a magházakat vágd le. De vigyázzatok, ha melegen teleltet valaki, akkor a levéltetvek az ilyen bugákat támadják legelébb! Kölünösen szeretik a magtokokat!
Szia Mind!Hát kedveskéim az én összes leanderemen az összes buga tönkrement ebben az esöben.Elnem hiszem hogy ezek már idén virágoznának.Egy kérdés:az elnyilott.és nem elnyilott bugákat mikor érdemes kivenni,még idén,vagy ráérek tavasszal is?
Hát ha nagyon figyelsz, hogy sosem száradjon ki, akkor lehet, hogy jó, én nem tudok annyira figyelni, kis salátástálakba teszek vizet, annak a felszínén úszkálnak a magok addig, amíg el nem kezd csírázni, akkor lesűllyednek. Néha bizony még a tálkából is kiszárad a víz, mire sort kerítek az ültetésre:-( De nem baj, van elég:-) Most már csak sárgákkal, peszgőszínűekkel fogok fáradozni.
Köszönöm- majd még folyamatosan fogok kérdezni - és tudom hogy január még messze van- de biztos foglak zaklatni - 8-))
Amugy nálam is mindig a vizben való csiráztatás jött be - illetve mint ahogy gyerekkoromban a biológia órán tanultuka babcsiráztatását - ugy csinálom most is hogy vizes vatta közé teszem- eddig bejött bármit próbáltam csiráztatni -
Ennyi a titok, ez egy buga oldalról, talán bugavirágzatnak kellene mondani helyesen, ez az, amikor ilyen módon állnak csokorba a bimbók. Jellegzetesen bugavirágzata van a bodzának:-) A felső félig telt, vagy dupla virágzatú, az alsó szimpla.
LeandErától is tudom, hogy az ömleszetetten beültetett magok töredéke kel ki, míg a vízben gyökereztetetteknél a legszebbeket, legerősebbeket ültetjük el, mindjárt egymagában, nem kell később átültetni, nem kell neki semmilyen zacsi a fejére. Csupán egy kis kézügyesség kel hozzá, és nem darabos föld. Locsolni úgy, mint a többieket, én első lépésben jogjurtos poharakba rakom őket, de nem tele földdel, aztán nyár végén alá és fölé is teszek egy kis földet, ekkor még télire nincs kilyukasztva a pohár alja, így biztonságosabb, hogy télen nem szárad ki. Ha véletlenül még a nyáron esik az eső és tele a pohár napokig, akkor sincs semmi gond. majd tavasszal jöhet az átültetés, nálam többnyire fél literes, már kifúrt tejfölös poharakba.
Sok éve így csinálom, az idén próbáltam újítani, de nem volt vele szerencsém.
Nem tudom. Mostanában az albiban is tőlem kérdik milyen lesz az idő.:) Békának, vagy időjárásjelentőnek néznek?-Ez a dilemmám:))). Azt hiszem szombattól lesz szebb az időnk.Már 20 fok is lehet. Veszprémben 9 fok van most.
Én is régota magozok (utána találtam ide, lettem LÖTYE-tag), szóval nálam pedig a közvetlen földbe vetés jött be, mert a vízben csírázottakat nehézkes földbe tenni, megsérül, nem úgy helyezkedik, stb....
A földet nedvesen tartani permetezéssel, fölé kicsi fóliasátor (nylonzacsi), ablakban tartva.
Jól értelmezted, majd ha eljön az ideje úgy január, februárban, akkor magától kinyílik a magtok. De jut eszembe, az ott ajánlott csíráztatási módszer nem vált be, én továbbra is a vízben csíráztatásnál maradok, majd kijavítom. De most még egy kicsit ráérek:-)
Az, hogy mindegyik már, az talán túlzás, bár nem nagyon van tényleg két tök egyforma, ha egészen minimlis eltérés van is, de általában van.
szia - igen megpróbáljuk, megnéztem az oldalt amit küldtél - el is mentettem- és az alapján belevágunk - végül is nincs mit vesziteni - remélem-
ugye jól értelmeztem- hogy majd ha bevisszük teleltetni, és jól kiszáradnak a magtokok,akkor kell csak kibontani - vagy tán kis reped - és akkor érjük el a mogocskákat - ?
főleg az izgat - hogy azt olvastam- hogy minden kikelő növény más szinü virágot fog hozni - hatalmas a kertünk - akár leander erdőt is csinálhatunk - 8-))))
Nekem specó egy min. 10 éves bianco rosatón volt, ami a garázslejáróban van tartva és meglehetősen megreked ott a hőség, de Rágica azt írta, hogy nála a tőlem kapott gödöllőin is volt, márpedig abból nekem három nagy példányom is van és soha, semmi rendellenesség nem volt rajta. Csak annyi velük a "rendellenesség", hogy egyfolytában ontják avirágokat:-)))
Én is a hőségre (is) gyanakszom optimista pillanataimban. Annál is inkább, mert azt vettem észre, hogy ezek a torz magtok-szerűségek vagy mik olyan fajtákon (főleg duplák) jönnek, amelyek általában nem növesztenek magtokot. A magtokot bőven termő fajták (pld bianco rosato, salmone semplice) normális magtokokat növesztenek most is (ha hagyom nekik)
Na tessék, ezt nem is olvastam. Jelentkezzen az, akinél nem volt semmi rendellenesség. Talán nem véletlen, hogy ebben a szokatlan hőségben jelentkezett ez nálunk, nyílván van rá magyarázat. És ugye mindannyiunknál akkor jelentkezett, nem most, amikor ugyancsak tele van minden leander magtokokkal?
Majd most ha megyünk Olaszországba alaposan szemügyre veszem az állományt, ott gyakorta van ilyen hőség.
Na ez rám is vonatkozik, de én "majdnem" azt merem hinni, hogy ez nem az, aminek látszik. És talán azt is merem mondani, hogy ha tőlünk nem fogadhat el, akkor talán a legjobb lenne felhagynia a leanderezéssel és többé senki senkinek ne küldjön, és ne vegyünk semmit és sehonnan, és...