Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2011.03.24 0 0 18563

Igen, mi is kétévente trágyázzuk, van ahol évente is, ha tápanyag igényes növényt ültetek és gyakran locsolok.

A tápanyag kimosódást még nem tapasztaltam, tartós esők után se látszott semmi ilyesmi a növényeken. De csak szerves trágyát használunk, műtrágyát soha, csak a cserepes növényekhez.

Előzmény: Törölt nick (18562)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.24 0 0 18562

"A trágyát természetesen be szoktam forgatni" - Ööö, miért, kötött talajon hol kell még ezen kívül ásni? :D

Azt érdemes hozzátenni, hogy a homoktalajt egy-két évente meg kell trágyázni, nem elég ritkábban, mint egyes kötött talajoknál. Egyszerűen a nitrogén kimosódik. Ezért is fontos sok szerves trágyát bedolgozni lehetőleg minden évben, hogy minél jobban javítsuk a szerkezetet, mert csak a humusz képes valamenynire megtartani az N-t. No meg a locsolás, inkább locsoljon az ember gyakrabban kevesebbet, mint kevésszer sokat, pont emiatt: minél kevésbé mossuk át a talajt, és úgyis csak kiszáradna. Egy nagyobb eső képes akár tápanyaghiányos tüneteket is előidézni... És persze érdemes minél több felületet takarni, mondjuk szalmával, szénával, vagy legalább vasvillával lyuggatott fóliával, mert a homoknak nagyon erős a kipárolgása. Ha tavasszal erre nem ügyelünk, akkor nyáron kellemetlen élménybne lehet részünk, mert a 20-30 centire kiszáradt homokot nem elég meglocsolni, hogy nedves is legyen. A víz utat tör magának egy-egy ponton, kikerülve a száraz talaj nagy részét, és bármennyit locsolunk rá, száraz marad a nagyja. :| Egyik évben én is így jártam, hetekig locsoltam be az új ágyásokat, naponta többször, és minden locsolás után át kellett kapálnom az egészet.

Előzmény: CBNora (18560)
CBNora Creative Commons License 2011.03.24 0 0 18561

Nálunk még drót sincs, elég jól megtartja magát a teljes hosszúságban meghagyott Autumn Bliss vessző is. Nagyon kevés hajlik le, azt átlépjük. Nálunk nem is sor van, hanem sáv, befúrom magam és szedem. Lehet, hogy pedánsabb gondozással egy hangyányit többet teremne, de örülök, hogy van egy növény, ami megfelelően terem anélkül is. Meg ha ott lenne a drót, nem tudmán befúrni magam. Kétévenként jól beterítem a területet trágyával, szalmával takarom, így kapálni sem kell.

Én még nem metszettem meg, nálunk még nem hajt.

Nekünk kerítés mellett van, tényleg átmegy a szomszédba. Szerencsére a szomszédaink örülnek neki, így nekik is a kerítés mellett van a málnás. Meg kell beszélni a szomszéddal.

Előzmény: TGWH (18559)
CBNora Creative Commons License 2011.03.24 0 0 18560

1. A talajszerkezetet természetesen bőséges trágyával, komposzttal lehet javítani. Jobb az Ifáról nagy kupacban borított marhatrágya, mint a zsákos bolti. A fűnyesedékes talajtakarás alatt is jelentősen javul. És úgy általában semmilyen szerves anyagot sem érdemes elégetni, komposztálni kell vagy talajtakarásra felhasználni, gallyat, kemény kórókat ledarálni. Én a virágoskertben is takarok, ahol lehet, és nem gereblyézek, a lehullott levelek, egyéb maradványok is javítják a talajt. A diólevél is felhasználható talajtakarásra. Nem tapasztaltam semmiféle betegség- vagy kártevőfelszaporodást a takarítás hiánya miatt. Sűrű az ültetés, a kifejlett növények összeérnek, nem szárad úgy ki a talaj.

2. Homokon nem kell ásni. A trágyát természetesen be szoktam forgatni, de egyébként csak ott ások, ahol keményre van taposva a talaj. Mi érett trágyát szoktunk hozatni, ezt és a komposztot tavasszal szoktam bedolgozni, mert mindig maradnak télre is növények a területen. Talán így a tápanyagok is kevésbé mosódnak ki.

3. Öntözni szükség szerint, száraz időben természetesen kell és a talajtakarás természetesen segít megtartani a nedvességet.

4. Mint fent, nedvesség megőrzése és a talaj szerkezetének javítása.

5. Megfelelő trágyázással és öntözéssel bármi, a paprika különösen.

De szerintem ezt mind Te is tudod, de én ezeket tapasztalom is.

Előzmény: il1321 (18558)
TGWH Creative Commons License 2011.03.24 0 0 18559

Akkor majd v.mikor hétvége felé kifutok levagdosni a szedret. Tüskétlen fajta, szép nagy szemű, nagyon édes, már ha nem szedik le az éretlent, mert akkor inkább a citrom :D

Köszönöm szépen.

Málna. Minden tövet karózni? Meg is hülyülnék... két oszlop, közé drót és máris jól érzi magát. Kerítés mellé én nem ajánlanám, mert átmegy a szomszédba, rosszabb esetben az utcára, aztán áshatod :D 2-3 méterre simán elterjed, sőt tovább is.

il1321 Creative Commons License 2011.03.24 0 0 18558

Kedves topictársak!

Ebben a fórumban:

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=konyhakert&id=1298192632

és levélben is több kérdést kaptam homoktalajaon való kertészkedéssel kapcsolatban.

Ebben nekem nincs tapasztalatom, ugyanakkor tudom többen vagytok ilyen viszonyok ismerői.

Kérlek benneteket, osszátok meg az ezzel kapcsolatos tapasztalataitokat, főleg az alábbi kérdésekben:

1. hogyan lehet javítani a talajszerkezetet?

2. Mikor jobb a talajművelést végezni, kell-e ásni?

3. öntözés és talajnedvesség megtartásának kérdése.

4, talajtakarás, kiszáradás megelőzése.

5. Milyen növények termeszthetők sikeresen.

meg bármi, amit meg tudtok osztani.

lehet közvetlenül oda is beírni. Regisztráció nem kötelező.

Az ide beírt írásokat engedjétek átkopizni.

Üdv: IL.

il1321 Creative Commons License 2011.03.24 0 0 18557

A málna tarackolva terjed. A sűrűn, vagy rossz helyre futott, és kihajtott töveket ki kell ásni, és átültetni. Akár most is. Még, ha picik a levelei, akkor is lehet. Én legalábbis sináltam, és meg is fakadtak.

Átültetetd ahova kell, a vesszőket a föld fölött kb 50 cm-r e levágod.

Ahol elágazott, már nem szükséges levágni, mert azon is terem. De le lehet, ha nem lehet rendesen kezelni. 9lekötni, kihajlik, útban van stb.)

Előzmény: Törölt nick (18555)
VKOrsi Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18556

én a töveket smán úgy kaptam hogy a nagyimnál ki lett ásva a friss hajtás itt meg leültetve

Előzmény: Törölt nick (18555)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18555

nálunk a málna a ház mögött van, északi oldalon, de nyáron reggel 10-ig és késő délután éri nap

van rajta termés, ha nem is túl sok, de finom (erről jutott eszembe, hogy rendbe kell rakni a hét végén - mit csináljak, ha visszavágom 1,80 magasságban, de továbbnő, sőt elágazik? mindig le kellene vágni? - másik kérdés, hogy hogyan lehet "szaporítani" azaz lehet-e tövet másutt gyökereztetni belőle?)

Előzmény: il1321 (18540)
gergerg Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18554

Nekem van! Ugyan úgy kell vetni mint a többit. :-)) Idén vetettem először. :-))Jövőre többet tudok, bocs! :-)

Előzmény: kisszszoros (18548)
VKOrsi Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18553

köszönöm, megpróbálom még a takarást :D

a kis kényes :D

Előzmény: marcsika1982 (18552)
marcsika1982 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18552

Nekem 3 hétre kezdett éphogy kikelni.Takard le esetleg még fóliával.Hátha megindul.

Előzmény: VKOrsi (18543)
erdeiboroka Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18551

Van. Ilyentájt szoktam vetni (ma nem jött össze, majd holnap), és nagyon nagy hüvelyekben nagyon nagy szemek teremnek. Nagyon finom. A növény elég nagy, én mindig a vetemény szélére vetem, és ráborul így a fűre. (A gyerekek a füvön állva szedik, nem mászkálják össze a veteményt.) A férjem meg morog, hogy nem lehet rendesen füvet nyírni :-)

Mire vagy kíváncsi?

Előzmény: kisszszoros (18548)
CBNora Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18550

A mienk Autumn Bliss.

A sáv egy része kötött talajon van, a másik vége homokon. A kötöttebb talajon lévő része sokkal szebb. Erősebbek a vesszők, többet terem és nagyobb szemek vannak rajta.

Előzmény: erdeiboroka (18547)
il1321 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18549

Az enyém Malling Exploit. Tényleg sínylődik a napon.

A kerítés mellé, a kertben ültettem elé májusfából (zselnicemeggy) sövényt. Az most 2,5-3 m magas. Így már jobban érzi magát, de a végét még éri a nap.

Előzmény: erdeiboroka (18547)
kisszszoros Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18548

Van valakinek tapasztalata Rondo nevű velőborsóval?

erdeiboroka Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18547

Én is úgy tudtam, hogy a málnának félárnyék kell.

Valószínűleg ez a hagyományos egyszertermő fajtákra vonatkozik.

Az erdőben ott van málna, ahol az árnyékos erdőbe besüt a nap.

A kertünkben csak Autumn Bliss málna van most.

Végig van a kerítés mellett, aminek egyik vége tűző napos, és fokozatosan a cseresznyefa teljes árnyékába megy.

A málnák meg őrjöngve teremnek a napon, 8-10 vesszőt hoz egy tő, és ahogy egyre árnyékosabb helyen van, egyre gyengébb, az utolsónak már csak egy vesszője nő minden évben, azutána részre már vagy 6-7-szer telepítettem málnát, a teljes árnyékba, mind kipusztult, nemrég bepöccentem és telepítettem oda ribizlit.

Az megmaradt, még termett is pár szemet.

Még van ott két üres helyem.

Spekulálok mit csinájak, mert esélyes, hogy kipusztul a cseresznyefa esetleg egyszercsak.

CBNora Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18546

Nálunk is árnyékolják az almafák. Szépen terem.

Előzmény: il1321 (18544)
Midnightx Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18545

Érdekes, én is azt tapasztaltam, hogy a málna félárnyékban terem a legjobban. Tűző napon kevesebbet és kisebb szeműt. De lehet, hogy fajtától és talajtól is függ.

Előzmény: il1321 (18544)
il1321 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18544

Azon a részen terem legszebben, ahol fák árnyékában van. Az árnyékolás a déli napot fogja föl.

A régi kertemben a régi, kétszertermő fajta is ilyen helyen volt a legszebb, ott még a szomszéd ház is árnyékolta.

Előzmény: gergerg (18541)
VKOrsi Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18543

padlófűtésen van a földön....

de hát várok még akkor :)

Előzmény: marcsika1982 (18542)
marcsika1982 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18542

Szia!Nekem is ez a problémám volt,mivel a paprikának a meleg és a fény imponál igy megoldottam azzal hogy a radiátorra tettem.Csodák csodájára megindult a kelés:)Bár a kaliforniai paprika az nem kellt ki még ott sem.Persze ha melegágyba vetetted akkor nem érvényes rá:)

Előzmény: VKOrsi (18499)
gergerg Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18541

Félárnyékos hely?:-))))))

il1321 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18540

A mi málnáink közül csak az terem, ami tűző napom van.

A mi málnáinkból az terem, ami árnyékban van. A tűző napon lévő tövek kisülnek.

Érdekes, hogy két növény, két kert nem egyforma.

Na így okosodjon valaki:)

Előzmény: erdeiboroka (18538)
erdeiboroka Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18539

Én nem kapálom, hanem lenyírott fűvel mulcsozom.

Azon a málna átmegy felfelfé, a gaz nem, az eső meg átmegy lefelé...

Locsolom is.

Előzmény: gergerg (18535)
erdeiboroka Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18538

A mi málnáink közül csak az terem, ami tűző napom van.

És a szederből is csak a szélső tő termett, mert azt érte nap.

Át is telepítettem másik helyre.

Most azért nem terem, mert a szomszédasszony tujái megnőttek és beárnyékolják :-(

Előzmény: gergerg (18535)
gergerg Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18537

Én rügen szamóca magot vetettem tavaly, poharaztam, ősszel fóliába ültettem. Ez nem valami nagyszemű fajta, de elvileg illatos édes igazi békebeli zamatú eper. És indátlan.A friss telepítés sokkal szebb most (jobban viselte a telet) mint a régebbi Isten tudja milyen fajta indázó.

Előzmény: VKOrsi (18536)
VKOrsi Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18536

ill. még egy kérdés.

eprünk eddig sosem volt. Abból valakinek valami bevált fajta?

Előzmény: VKOrsi (18534)
gergerg Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18535

Arra vigyázz hogy ne ház mögé kerüljön! Vagyis hogy akkor ne számits akkora termésre. A málna/szeder árnyékban is nagyon jól érzi magát, csak jóval kevesebbet terem. A kapálást, némi trágyát ez is megköszöni. Ami képet betettem az most 2 éves telepítés.

Előzmény: VKOrsi (18529)
VKOrsi Creative Commons License 2011.03.23 0 0 18534

amink van, azt a nagymamámtól kaptam, nála sokat terem, de semmit nem tudok róla.

Köszönöm, ezt felírtam, és megnézem felénk lehet-e kapni.

Előzmény: erdeiboroka (18531)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!