Keresés

Részletes keresés

Aga Creative Commons License 2007.01.12 0 0 3498
amire meg nem valaszoltam...

Ajto nem teljesen ilyen lesz... egyreszt az ajtok nem ilyen narancsszinuek lesznek, csak lusta voltam a programban atszinezni, masreszt a terasz ajto nem 1 uvegbol lesz, gondolva a kertbol betevedo labdakra :) Szoval tobb reszre lesz osztva uveg tekintetben, de terveink szerint az is fa lesz 90x240 meretben, amibol 2 ajto es 2 fix resz van (a 2 szelso resz az fix, csak a kozepso 2 resz nyilik)

Ez egy kicsi fejfajast okozott is a kivitelezonek, mivel ezeket rendesen hoszigetelo es biztonsagosan zarhato ajtokkal kell megoldani, de azt mondtak, megoldjak :)

Kb 1 honap mulva megyek ki es megnezem a gyarat belulrol, remelem majd tudok jo kis fenykepekkel szolgalni.

Aga
Aga Creative Commons License 2007.01.12 0 0 3497
Igen, Ok csinaljak :))) az alapba a csoveket mar be is tettek es varjak a folytatast. Az also kiugron egy ajtot lefelejtettem, de mar betettem :))) Az egy kis 9nm-es fedett terasz amire a konyhabol vagy az alaprajzon kamranak csufolt muhelybol lehet kijonni... ehh... vagy a jobb oldalra gondolsz? Az a mi haloszobank lesz...

de talán igy erthetobb lesz :)

Ez a javitott delkeleti oldal:
JavDélkelet

Ez meg a hianyzo eszaki:
Északkelet
Előzmény: Berger Enda (3496)
Berger Enda Creative Commons License 2007.01.12 0 0 3496
Nagyon klassz lesz! S. Janiék fogják csinálni a víz-gáz-fűtést? A terasz földig érő ajtóit miből terveztétek? (gondolom nem fa lesz). Mi lesz az alsó képen látható ablakos kiugró?
Előzmény: Aga (3495)
Aga Creative Commons License 2007.01.11 0 0 3495
Hevi: es milyen a keco? Meg mindig feeling? :) En is nagyon varom mar... Paliek azt igertek, februar vegere kesz lesz odakint es hozzak ide osszelegozni.

Jah, kozben megterveztem egy progival a hazat, hogy belulrol is be tudjam rendezni kepzeletben... Valami ilyesmi lesz ha elkeszul:

Délnyugat Délkelet
Előzmény: Hevi57 (3493)
wooDream Creative Commons License 2007.01.11 0 0 3494

Hello rönkházasok, gerndaházasok és szigetelt gerendaházasok :)

Némiképpen félreértelmeztétek a mondanivalómat. A szigetelt gerendaházasokat nem szoktam b.ni, sőt, tisztában vagyok a K értékekkel, a hőszigetelésekkel és az építési módokkal is. Ha azt kérik tőlem hogy tervezzek egy igenjó hőszigetelésű házat, biztosan egy szigetelt gerendaházat javasolok. Hacsak! a megrendelő nem kifejezetten tömörfa-ház párti.

Amire ki szerettem volna lyukadni, mindösszesen az volt, hogy aki beleszeretett!!! egy rönk vagy gerendaházba, az CSAK egy idióta törvény miatt ne építsen magának mást (vagy ne vegyen panellakást).

Egy volt panellakásos...

Hevi57 Creative Commons License 2007.01.11 0 0 3493
Aga, Enda!

Köszi az előző két hozzászólást! Nagyon diplomatikusak voltatok!

Hevi, egy szigetelt gerendaházlakó
Aga Creative Commons License 2007.01.11 0 0 3492
""Tudom, több hátránnyal is jár, de egy rönk "nyaralóban" még mindíg jobb élni mint egy szigetelt, párazáróval ellátott szendvics "lakóházban"""...

kinek a pap, kinek a lánya... Tudom, van itt egy kedves topictárs, aki ilyen méretű rönkben lak, én mégis úgy gondolom, hogy ha rönk, akkor az 24-25cm-tol kezdődik, alatta tényleg "nyaraló"

Nem tudom, mi lesz itt a globális felmelegedés meg szélsőségees időjárás meg stb kapcsán, de rövidke életem alatt is volt már olyan, hogy -17C-t mutatott a kocsim BP-en reggel amikor indúltam vele. Ha azt a 19cm-t lenyönnyíted még egy elektromos kábel és hasonlók elvezetésére szolgáló járattal, esélyes, hogy hidegebb lesz benne, mint a fránya párazáró fóliás szigetelt szendvicsházban :)

Szóval részemről ha 19cm rönk / szigetelt gerenda az alternatíva akkor az utóbbi mellett döntenék, ha a 19 helyett 25-ot írna és árban nem lenne különbség akkor természetesen rönk :)

Jah... ugyebar nekem is gerendaházikóm lesz :PPPPP
Előzmény: Berger Enda (3491)
Berger Enda Creative Commons License 2007.01.11 0 0 3491
""Tudom, több hátránnyal is jár, de egy rönk "nyaralóban" még mindíg jobb élni mint egy szigetelt, párazáróval ellátott szendvics "lakóházban"""...

Ja igen, és egy sáros disznóólban (sértődés ne essék, mi sem sértődtünk meg) is jobb aludni nagy viharban, mint a szabad ég alatt...

Hidd el, van a sorozatban sok árnyalata a "jó"-nak, és minden "jó"-nál van egy még jobb. Kinek, kinek az ízlése, értékrendje, pénztárcája szerint, de mindig SAJÁT döntésünk és lehetőségeink keretein belül, így azt, hogy hol JOBB élni, szerintem mindenki döntse el maga. (Én sem irígylem a panellakókat, de emiatt nem szoktam őket b.sztatni)
Üdv: egy "sanyarú sorsú" szigetelt gerendaházas (Enda)
Előzmény: wooDream (3490)
wooDream Creative Commons License 2007.01.11 0 0 3490

Sziasztok!

Nálunk is kezd elkészülni a referenciaház a Velencei-tó mellett, Pákozdon. Finn(országi!) erdeifenyőből dolgozunk, hagyományos Finn technológiával. http://www.finnbar.com  (Bocs a reklámért)

A magyarországi referenciaház időpont-egyeztetés után természetesen bármikor látogatható.

Ami eddig van: 100 m2 egyszintes, 190 mm-es gépi kerek műszárított rönk, Tikkurila vékonylazúr, Csornai hornyolt fedés...

Következő hónapban: Nyílászárók, belső fa födém, borovi belső burkolatok, teraszburkolatok...

Tisztelet a fórum profi szakértőinek, faipari szakemberként és gyakorlott házépítőként is sok ötletet és átgondolandó megoldást nyújt a topic amiben rendszeresen mazsolázok.

Az új éptörvénnyel kapcsolatban: Valószínű meg nem fogják változtatni egykönnyen :( , tehát marad a "kiskapuk" keresgélése, ami jelentheti a törvény keretein kívül eső ingatlanformák, lakótér-nagyságok alkalmazását is. Tudom, több hátránnyal is jár, de egy rönk "nyaralóban" még mindíg jobb élni mint egy szigetelt, párazáróval ellátott szendvics "lakóházban".

Amennyiben esetleg faházakkal, faipari témákkal kapcsolatban kérdéseitek lennének, örömmel állok rendelkezésetekre: Lmahler@gmx.at

Üdv,

Felületkezelés előtt

Ilyen lett

Terasz
Berger Enda Creative Commons License 2007.01.10 0 0 3489
Ja! Lehet, hogy most a túl racionális korszakomat élem, ezért esett le ilyen lassan a poén (vagy ejtőernyős volt, de végül koppant a talajon)
Előzmény: marecz (3488)
marecz Creative Commons License 2007.01.10 0 0 3488
Szerintem a cél érdekében - tudod, a gondolatmenetünket gördítette tovább :o)
Előzmény: Berger Enda (3487)
Berger Enda Creative Commons License 2007.01.10 0 0 3487
A szintkülönbséget a házon belül érted?? (az egyébként még csak világoskék pálya!)Mitől lett (van)? És hogy-hogy nincs fűtés?
Előzmény: kriszbacsi73 (3481)
Berger Enda Creative Commons License 2007.01.10 0 0 3486

Sztem a gomba-tűz-rovar mentesítésen semmiképp ne spórolj. Én néhány terasz oszlop lazúrozását novemberben csináltam. A párás időben érezhetően megszívta a fa magát vízzel, pedig eső nem képes elérni, így tehát lazúr is kell(ene). Sztem szlovákiából kisebb összegből megoldhatod.

Ne hagyd védtelenül a fát, mert nemcsak az UV károsítja! (Hacsak nem akarod 5-10 év múlva újraépíteni.)

Előzmény: bmalag (3484)
botsinkai Creative Commons License 2007.01.10 0 0 3485
Lenolaj, vékonylazúr.
Előzmény: bmalag (3484)
bmalag Creative Commons License 2007.01.10 0 0 3484

sziasztok,

a faházzal egybeépítve van nekünk a garázsunk. látszógerenda és lambériafal belül az is. ablak nincs csak nagykapu meg egy ajtó, tehát minimális fény éri belülről a fát (amikor bemegyünk-kijövünk). majd egyszer szerelek fel polcokat meg minden szerszám, bringa fel lesz akasztva a falra, hgy a földön ne legyen semmi csak fűnyíró meg az autó.

mit javasoltok mivel kezeljem le itt a lambériát meg a gerendákat? érdemes egyáltalán? persze a legolcsóbb megoldás érdekelne.

kösz

bg

Jamie25 Creative Commons License 2007.01.10 0 0 3483

Szia fakeco!

Sajnos még nem:( padlásbeépítés élvezte a prioritást és a járófelületet csináltam meg. Sajnos ismételten rengeteg a melóm, az új év sem hozott változást és így nehéz csinálni bármit is.

Üdv:

Jamie

Előzmény: fakeco (3482)
fakeco Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3482

Hali  Jamie 25

Sikerult  valami hocserelos  puffertarolot  gyartani  a kemencehez?

kriszbacsi73 Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3481
hali,

nekem a hó jön be, az egyik hátsó gyerekszobát elkezdtem berendezni snowboardpályának, egyenlőre a hűtőből hordom a jeget, mert még kint nincs, de alig várom hogy leessen az első hó és akkor majd az ablakon be tudom lapátolni. Jelenleg 1,5cm a szintkülönbség a két sarok közt, de talán hó végén már szánkózni tudunk.
:-)) Fűtés nincs, de türelmes a családom, majd jelentkezem..
Jamie25 Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3480

Továbbmenve ezen az eszmefuttatáson: egy ismerősöméknél van hasonló, de ott sima gyalult deszka van letéve, ami a járófelület egyfajta útként, mellette pedig a kavicsok. Nagyon szépen néz ki és még járni is lehet rajta biztonságosan. Az egyedüli problémájuk, hogy sajnos a bogarak megtelepednek benne, mert nehéz takarítani, minden hónapban le kell fújniuk rovarirtóval és mivel ez lakásban van az emberbarát termékek eléggé drágák:(

Előzmény: katdo (3479)
katdo Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3479
A homok helyett vagy mellett (másik szobában) lehetne apró kavics, amilyen néhol az Adria partján van, akkora ami még nem töri a talpát az embernek. Nagy, lapos folyami kövekkel tarkíthatnánk, hogy ne legyen egyhangú.
marecz Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3478

Megbeszéltük :o)

Előzmény: Berger Enda (3477)
Berger Enda Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3477
Ha komolyan gondolod, van egy építő ötletem: teszteld egy kicsit kis mennyiségben (1-2m2), és használd életszerűen. Az ablakaid páramentesítésén, illetve a (fa)falak, mennyezet nagy páraterhelés enyhítésén picit még molyolni kellene... Ha kész, lsz számolj be a tapasztalatokról, és ha működik, védd le!!
Előzmény: marecz (3475)
pstross Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3476

Szia.

Ha elhagyod az aljzatbetont, jó kis agyaggal megdöngölöd a szobát,  vizes kézzel elsimitod,  majd véknyan homokkal megszórod ( ezt felénk tapasztásnak és licselésnek hívták ) teszel rá szép kézzel szőtt rongyszőnyeget és máris van egy

50-60 évvel ezelőtti  falusi "tiszta" szobád teljesen természetes anyagokból.

Láttam már ugyanezt kisméretü téglával is kombinálva, ami alá, ha jól belegondolunk

akár padlófütést is lehet tenni.

További jótöprengést  - pstross

Előzmény: marecz (3475)
marecz Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3475

Ó, nem kell nekem semmi ahhoz Enda, hogy beinduljon a fantáziám - alapjáraton jön belőlem :o) Abból indultam ki, hogy körbesüt minket a napocska napkeltétől napnyugtáig és nagyon világos a lakás belül - a sarkokkal együtt, még borult időben is. Kitaposni sem taposnánk ki, mert például a teraszunk burkolata egy kis gyepben folytatódik, megnövelve így a területet, és még Bogi (a kutyu) is rendesen összejárkálja. Persze azért nem a leggyakrabban használt lenne a füves padlóval rendelkező helyiség. 

Nagyobb üvegfelülettel megoldanám a pázsitnak szükséges fény bejuttatását, beruháznék nagyobb méretű növénykespricckolóra, amit s.k használnék naponta + tápoldatot is kapna a pázsitom alkalmanként, na meg persze azért járkálnék is rajta mezítláb, mert az mindkettőnknek jó :o) (Aztán, időve, ha bevált, lehet, hogy bevezetném a napot is valamelyik felső sarokba :o)

Egyébként a másik elképzelésem bmalag ötlete volt - bármilyen hihetetlen is :o) - azaz egy kellemes kis fehérhomokos szobácska. Azzal viszont az volt a gondom, hogy túl könnyen széthordhatom a lakás többi részébe - és mivel már nagyon éjszaka volt, ezt a gondolatmenetet már nem volt erőm folytatni. De most eszembe jutott egy megoldás erre is: a homokkal felszórt helyiség szintén valamelyik félreeső lenne, csak egy bejárattal, és - mivel kizárólag mezítláb lehetne (és érdemes) használni - egy helyes kis lábmosó oldaná meg a kijövetel utáni szobatisztaságot :o)

Egyelőre más speckó szobakialakításon nem gondolkodom :o)

Előzmény: Berger Enda (3473)
bmalag Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3474
végül is mindegy, hogy hetente porszívózok vagy füvet nyírok. azért nekem a tengerpart jobban bejön. felöntöm homokkal az egészet és rádurrantok a cirkóval.
Előzmény: marecz (3471)
Berger Enda Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3473
MitittálMarecz? (csak a jószándék vezet!)
Az elmélet nem hülyeség, de kiwi telezni igen nehéz: a fűnek sok fény kell, a sarokban tuti kisárgulna, sok nedvesség is kell neki, és a pára a zárt térben (pl fóliasátor) elég agresszív lenne a fának! (Az élő fű minden hajnalban jó párát (vizet) kell, hogy kapjon)

Egy ilyen szobába be sem léphetsz, mert ahol jársz, kitaposnád.

Pesrze ezt mindet kiküszöbölheted vmi jó kis génkezelt fűvel, ami nem kopik, nem kell öntözni, és napot sem kér, csak ebben az esetben ismét távol kerülsz a környezettől.
marecz Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3472
Bocsi: természetesebb (bárhogy igyekeztem, egy b lemaradt - ezt írjuk a kései óra számlájára :o)
marecz Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3471

Lehet, hogy most hülyének fogtok nézni, de akkor is őszinte leszek: nekem tényleg az jutott most eszembe, ahogy így írtatok a padlóburkolatról, hogy ha már a házikónk is élő anyagból van, és manapság egyre inkább előtérbe kerülnek a legkülönbözőbb területeken a természetes anyagok - na meg az egyre merészebb ötletek és azok gyakorlati megvalósítása - (most talán sikeresen elérek a barokk körmondatom végére és végre a lényegre térek... :o) lehetne a padló is élő valamelyik helyiségben, mondjuk szép sűrű, minőségi pázsit!

Végül is minden technológia adott az egymást nem szerető anyagok elválasztására (vízzáró réteg az aljzaton, falak aljánál, fóliázás, miegymás... szóval értitek, mire gondolok), úgyhogy ennek kialakítása szerintem nem lehet akadály. A fű vízigénye is minimális (többször kevés), így nem fenyeget úszás, és még a páratartalom is kedvez a fának!

Mit gondoltok? Először a legtöbb szokatlan újítás döbbenetet okoz, aztán meg elterjed, mint ha mi sem lenne természeteseb. Ha nőhet moha a tetőn, miért ne nőhetne füvecske a padlón? :o)

Kíváncsi vagyok a véleményetekre!

Előzmény: previa696 (3470)
previa696 Creative Commons License 2007.01.08 0 0 3470
Üdv. Nálunk bambusz van, drága és kényes,nem ajánlom.
Előzmény: Bence100 (3468)
Bence100 Creative Commons License 2007.01.07 0 0 3469

WRC

Köszi, az ötlet jónak tűnik, tovább gondolom a mi adottságainkhoz.

Előzmény: WRC_555 (3467)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!