Keresés

Részletes keresés

csoer Creative Commons License 2014.04.03 0 0 21355

Én nem gondoltam 1 méteres citrusra.

Egyébiránt tavalyi évben a villányi kiállítás és vásáron, ősszel a füvészkerti kiállításon virágzó citrusokat vettem 5-6000 ft.-ért.

A vérnarancsom jelenleg tele van virággal.

Előzmény: viker (21354)
viker Creative Commons License 2014.04.03 0 0 21354

Szerintem ezekhez a méretekhez maximálisan passzolnak az árak is.

80-100 cm-es fát már 10ezer környékén lehet venni máshol.

Előzmény: csoer (21353)
csoer Creative Commons License 2014.04.03 0 0 21353

Én a honlapjukon csak! 20-30 cm-es magasságot olvasok,nem 30-50 cm, ami már jobban tetszene. Még ha kissé drágább is lenne.

Nem tudom, mi az oka a jelentős különbségnek. Valószínű előző években nagyobbakat árasítottak.

Előzmény: calamondin (21352)
calamondin Creative Commons License 2014.04.03 0 0 21352

Én több éve rendelek a "Növényshop"-tól,a tavaszi növényeken,bimbó-virág,a nyáron-ősszel érkező növényeken pedig terméskezdemény,ill.kis termés látható.A magasságuk 30cm.-től 50cm.ig van.Szép,egészséges növények,és olyan fajtát kapok,amilyet rendelek/az is fontos/.

Előzmény: csoer (21351)
csoer Creative Commons License 2014.04.02 0 0 21351

ki mit tud?

A Növényshop-nál kapható citrusok zöme 20-30 cm-es.

Ezeknél szerintetek  mikor várható a virágzás és a termés bemutatása?

viker Creative Commons License 2014.03.31 0 0 21350

Én is rendelnék a növényshopról. Írj e-mailt nekem a kooperálás ügyében!

Előzmény: becko9 (21349)
becko9 Creative Commons License 2014.03.31 0 0 21349

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, kááár...:) Esetleg még valaki lemaradt...?:)

Előzmény: calamondin (21348)
calamondin Creative Commons License 2014.03.31 0 0 21348

Szia!Kicsit elkéstél.Én egy hete rendeltem 27-fajtát,kedden személyesen felhozta kocsival,szép egészséges citrusok,majd töltök fel képet is.

Előzmény: becko9 (21347)
becko9 Creative Commons License 2014.03.31 0 0 21347

Sziasztok!+

A Növényshoptól rendel valaki Bp. környékéről?

Összefoghatnánk...

Üdv,

b.

http://www.novenyshop.hu/termekek/citrusfele/c/3

coburg1 Creative Commons License 2014.03.30 0 0 21346

Ha a nemes is aktív keringésű, akkor sokkal könnyebben kiszáradhat, mielőtt szöveti kapcsolat alakul ki az alannyal.

Előzmény: marinmegye (21345)
marinmegye Creative Commons License 2014.03.30 0 0 21345

én ezt  igy is hallottam, meg ugy is  hogy a nemes is jo ha kering...  hát nem tudom , talán mindkettő képes működni?

na szerintem ez jövőre lesz....

hacsak....

van egy nem tudom milyen oltott citrus,akitől vettem jelképes összegért nem emlékezett rá , azt mondta citrus mitis lehet. 

na most ez egy  szép növényke , de pl. nem  virágzik (igaz fél éve van meg)

a földből a valamilyen 'vad' részről egy ifjú hajtás jön fel. fura, ugy tudom ez ritka...

Erre most még a hetekben tudnék oltani erről a citromfáról? van valami esélye? Mondjuk egy probát megér gondolom .

És akkor egy dézsában 1 alanyon 2 féle nemes növekszik? ilyet érdemes-lehet?

kb. ugy mint  amikor a gyümölcsfáknál kétféle körte vagy alma, vagy egyik ágon körte másikon alma.

Előzmény: coburg1 (21343)
kurdilaci Creative Commons License 2014.03.30 0 0 21344

Ehhez a fához nagyon kár lenne hozzányúlni. Én bombabával értek egyet a kumkvat metszését illetően, hogy csak a magnyúlt kopasz ágakat kell visszametszeni , amik a korona síkjából kilógnak. Aztán, ha már nagyon felkopaszodik, kiritkul a  korona belseje, akkor erőteljes visszametszés után újra nevelni a koronát. Ehhez viszont erős idegrendszer kell, mert a terméseket is eltávolítjuk a metszés során. Tapasztalatból beszélek. Próbáltam egy köztes megoldást is, miszerint néhány ágat rövidre visszametszek, aztán a következő évben a többit, hogy maradjon termés és lomb is, de nem jött be, mert az ágcsonkok nem hajtottak ki, csak a fa többi része fejlődött tovább. Aztán az összes ágat visszametszettem, s mindenütt hajtani kezdett.

Előzmény: Nikica77 (21317)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.30 0 0 21343

de a célom hogy vadcitrom alanyokra minnél többet oltsak belőle

Stipistopi :))

Az oltásnál arra kell törekedni, hogy a vadnak aktív legyen a nedvkeringése, a nemes pedig minél inkább nyugalomban legyen. A télen levágott, hűtőszekrénybe eltett oltóvesszőből szokás tavasszal oltani az alanyra.

Előzmény: marinmegye (21339)
kurdilaci Creative Commons License 2014.03.30 0 0 21342

Valószínűleg túlöntözés vagy megfázás, a gyökereinek lett baja. Ha azok az ágak is száradni kezdenek, amiről ezek a levelek lehulltak, akkor biztosan gyökér probléma. Ha csak a helyváltozás miatti hősokk okozta a levélhullást, akkor nincs nagy baj, mert a citrusok még a teljes levélvesztést is kiheverik, ha az ágaik egyébként épek, zöldek.

Előzmény: aidy01 (21341)
aidy01 Creative Commons License 2014.03.30 0 0 21341

Pár hete vettem egy végül egy csinos kis kumquat fát, talán mutattam is róla fényképet. Viszont most hirtelen, egyik napról a másikra így kezdett el hullani a levele. Szerintetek mi lehet a gond? Valami fertőzés? Vagy tápanyag hiány?

bombaba Creative Commons License 2014.03.30 0 0 21340

"hehe :) forumlako ő is ." - na, akkor ebbe jól beleléptem :(

"nem kell építeni teleltetőt !" - olvastam, csak arra utaltam, hogy az ajtó méretét, ahol be kell vinni, azt is túl tudja nőni széltében, magasságban, meg a benti magasságot is.

Oltással kapcsolatban majd válaszol valaki, ahhoz nem értek.

Sok sikert! 

Előzmény: marinmegye (21339)
marinmegye Creative Commons License 2014.03.30 0 0 21339

hehe :)

forumlako ő is .

Utánanéztem én is elötte, és én is a gyökér visszavágását szerettem volna.

de annyira erősködött.... hoyg igy fog csak igazán teremni.

- és mivel olcson adta - igy jo ráhagytam. Látom hirdetnek aproban hasonlo termetűeket  20-50 ezerért...és azt még ki tudja honnan el is kell hozni....

nekem a  szállitás is 9 km-volt saját autóval.

de lehet hogy egyszer nekiállok és ujra visszaültetem valami kisebbe. mondjuk akkor az uj gyökérzet is megsinyli.

de a célom hogy vadcitrom alanyokra minnél többet oltsak belőle.

( még soha nem csinálatm szóval majd járok ide tanácsért)  és ha van már 3-4  belőle akkor valószinű továbbadom.

Ezt amugy az év melyik szakában lehet megtenni? mostanában fogok csak vadcitromot szerezni.

nem kell épiteni teleltetőt ( csak kicsit az balakokat szigetelni) a képen az egy használaton kivüli ház, kap egy komplett szobát. ott ninc sminusz. Idén télen -10 nél volt 0 fok bent ( 60 éves szétesett ablakokkal.- azt majd megcsinálom)

Sőt déli ablak elött lesz simán megtehetem hogy tavaszal se hozom előle csak kinyitom rá az ablakot, rendkivűli módon napos/világos a szoba.

-------------

Összeségében volt egy át nem aludt éjszakám hogy kell e ez nekem vagy sem , de végül ugy voltam egye fene belevágok.

sérvem már van, nem ettől :(

Előzmény: bombaba (21338)
bombaba Creative Commons License 2014.03.30 0 0 21338

Biztos jó egy citromfának a minél nagyobb dézsa, Téged azért rendesen megszívatott, akitől vetted. (Erre mondják, hogy máséval könnyű verni a csalánt.) Ettől nagyobb, idősebb citromfák, amiket mozgatni kell, sincsenek ekkora dézsába ültetve, sőt, öreg citrusok, amiket nem mozgatnak teleltetni, azok sem.   

Volt nekem kb. 25 éves citromfám, ettől vastagabb törzzsel, jól elvolt egy 60 literes dézsában, nagyon szépen termett, 120 db körül. 

Szóval mielőtt sérvet kapsz, belerokkansz, vagy építesz egy mozgatható teleltetőt föléje, gondolj át utána néhány dolgot:

- vissza lehet a gyökeret is metszeni, ásóval, fűrésszel annyira, hogy kisebb dézsába - és itt nem erre a szüretelőkádra gondolok, - elférjen, és visszaültetni némi földpótlással, 

- a későbbi években a tápellátást a felszíni talajréteg cseréjével és tápos beöntözéssel  meg lehet oldani,

- ezzel együtt a hajtásait, ágait visszametszeni, alakítani a formáján, pl. a bal felső részen,

mert nem fogsz tudni harangtornyot bérelni télre.

Gondolom, a volt tulaj már belerokkant, azért adta el, nem muszáj Neked is.

A termése jó formájú, majd egy félbevágottról tehetnél föl fotót. 

Előzmény: marinmegye (21328)
malnacska Creative Commons License 2014.03.30 0 0 21337

Szia zoolko!

Nekem vannak citromfa dugványaim, de ne kérdezd, hogy milyen fajta. Mikor megmetszem a fákat, sajnálom eldobni az ágat, és mindig berakom a flakon alá. Tavaly elég sok megmaradt.

coburg1 Creative Commons License 2014.03.29 0 0 21336

Mennyibe került, hol lehetett 110-es dézsát kapni?

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.29 0 0 21335

Bocsi.

Előzmény: marinmegye (21333)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.29 0 0 21334

Szerintem egy ilyen üvegházat nehéz lenne fagymentesre építeni.

Előzmény: marinmegye (21333)
marinmegye Creative Commons License 2014.03.29 0 0 21333

ha-ha

amugy kiültetni is ki lehetne köré  kb. 1.3 méter mélyen körbe ásni jolszigetelt alapot készitei rá meg mondjuk egy 3 méter magas üvegházat. vagyis akár egy üvegházba is elültethetem :)) hah

coburg1 Creative Commons License 2014.03.29 0 0 21332

A következő már nem konténer lesz, hanem kiülteted, és a teleltető alá csinálsz kerekeket :))

Előzmény: marinmegye (21331)
marinmegye Creative Commons License 2014.03.29 0 0 21331

ja , természetesen  a képen már az uj 110 l-es konténerben van.

Természetesen ennél azért már én sem fogom nagyobba ültetni. Igazándiból erre is ugy beszélt rá az előző tulaj.

Sajnos konténerekből se nagy a választék.

ha jo az átmérő akkor vagy nagyon szűkül lefelé vagy nem túl mély...

Előzmény: coburg1 (21329)
marinmegye Creative Commons License 2014.03.29 0 0 21330

4 méterre van a teleltető ajtajától .

csinálok addig egy kerekes tartót amire majd ráemeljük és azon lehet gurigázni.

utánna alatta is marad.

széles az ajtó a teleltetőbe (régi fűtetlen tégla/agyag tömés ház a háttérben)

Amugy a perlit virágföld keverék ha kevés vizet tartalmaz relativ könnyű. a műanyag konténer is csak 3 kg 

persze nehéz-nehéz ( ráadásul gerinsérvem is van) de nem lehetetlen, majd valaki csak segit.

Előzmény: coburg1 (21329)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.29 0 0 21329

Hogyan visziek be télen?

Előzmény: marinmegye (21328)
marinmegye Creative Commons License 2014.03.29 0 0 21328

ez

régi tulaj szerint nagyobba kellett ültetnem hogy 'kiteljesedjen' és ontsa a citromokat. 

én vágtam volna vissza  gyökérzetből, de nekem ez az első citrusom ( oké mondjuk van egy mitisem de az is csak fél éve) igy hallgatok a tapsztaltabbra.

volt rajta sok citrom meg most is virágzik csak a szállitáskor lepotyogtak...

Előzmény: coburg1 (21327)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.29 0 0 21327

Ez mekkora növény?

Kertészetekben a 2m-es bőven termő fákat is 20-30 l-es edényben látni.

Előzmény: marinmegye (21326)
marinmegye Creative Commons License 2014.03.29 0 0 21326

Én 1 hete ültettem át az első citromfámat 80L -es dézsából 110 L-esbe .

főleg az átmérőben volt nagyobb igy főleg 'szérül'  kellett uj földet tennem bele .

én oda perlit/B virágföld/ kevés nagyon érett tyuktrágyát tettem.

Hát nem akartam költeni marhatrágyára..:) és ez kéznél volt egy 20 éve elhagyott tyukolban.

Remélem nem fog bajt okozni. ha láthatóan valami baja lesz a növénynek mivel a gyökérzet szerintem még nem indult meg szérül,akkor valahogy kiszedem oldalról.

Előzmény: Tamasa (21325)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!