Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Én több éve rendelek a "Növényshop"-tól,a tavaszi növényeken,bimbó-virág,a nyáron-ősszel érkező növényeken pedig terméskezdemény,ill.kis termés látható.A magasságuk 30cm.-től 50cm.ig van.Szép,egészséges növények,és olyan fajtát kapok,amilyet rendelek/az is fontos/.
Ehhez a fához nagyon kár lenne hozzányúlni. Én bombabával értek egyet a kumkvat metszését illetően, hogy csak a magnyúlt kopasz ágakat kell visszametszeni , amik a korona síkjából kilógnak. Aztán, ha már nagyon felkopaszodik, kiritkul a korona belseje, akkor erőteljes visszametszés után újra nevelni a koronát. Ehhez viszont erős idegrendszer kell, mert a terméseket is eltávolítjuk a metszés során. Tapasztalatból beszélek. Próbáltam egy köztes megoldást is, miszerint néhány ágat rövidre visszametszek, aztán a következő évben a többit, hogy maradjon termés és lomb is, de nem jött be, mert az ágcsonkok nem hajtottak ki, csak a fa többi része fejlődött tovább. Aztán az összes ágat visszametszettem, s mindenütt hajtani kezdett.
de a célom hogy vadcitrom alanyokra minnél többet oltsak belőle
Stipistopi :))
Az oltásnál arra kell törekedni, hogy a vadnak aktív legyen a nedvkeringése, a nemes pedig minél inkább nyugalomban legyen. A télen levágott, hűtőszekrénybe eltett oltóvesszőből szokás tavasszal oltani az alanyra.
Valószínűleg túlöntözés vagy megfázás, a gyökereinek lett baja. Ha azok az ágak is száradni kezdenek, amiről ezek a levelek lehulltak, akkor biztosan gyökér probléma. Ha csak a helyváltozás miatti hősokk okozta a levélhullást, akkor nincs nagy baj, mert a citrusok még a teljes levélvesztést is kiheverik, ha az ágaik egyébként épek, zöldek.
Pár hete vettem egy végül egy csinos kis kumquat fát, talán mutattam is róla fényképet. Viszont most hirtelen, egyik napról a másikra így kezdett el hullani a levele. Szerintetek mi lehet a gond? Valami fertőzés? Vagy tápanyag hiány?
"hehe :) forumlako ő is ." - na, akkor ebbe jól beleléptem :(
"nem kell építeni teleltetőt !" - olvastam, csak arra utaltam, hogy az ajtó méretét, ahol be kell vinni, azt is túl tudja nőni széltében, magasságban, meg a benti magasságot is.
Oltással kapcsolatban majd válaszol valaki, ahhoz nem értek.
Utánanéztem én is elötte, és én is a gyökér visszavágását szerettem volna.
de annyira erősködött.... hoyg igy fog csak igazán teremni.
- és mivel olcson adta - igy jo ráhagytam. Látom hirdetnek aproban hasonlo termetűeket 20-50 ezerért...és azt még ki tudja honnan el is kell hozni....
nekem a szállitás is 9 km-volt saját autóval.
de lehet hogy egyszer nekiállok és ujra visszaültetem valami kisebbe. mondjuk akkor az uj gyökérzet is megsinyli.
de a célom hogy vadcitrom alanyokra minnél többet oltsak belőle.
( még soha nem csinálatm szóval majd járok ide tanácsért) és ha van már 3-4 belőle akkor valószinű továbbadom.
Ezt amugy az év melyik szakában lehet megtenni? mostanában fogok csak vadcitromot szerezni.
nem kell épiteni teleltetőt ( csak kicsit az balakokat szigetelni) a képen az egy használaton kivüli ház, kap egy komplett szobát. ott ninc sminusz. Idén télen -10 nél volt 0 fok bent ( 60 éves szétesett ablakokkal.- azt majd megcsinálom)
Sőt déli ablak elött lesz simán megtehetem hogy tavaszal se hozom előle csak kinyitom rá az ablakot, rendkivűli módon napos/világos a szoba.
-------------
Összeségében volt egy át nem aludt éjszakám hogy kell e ez nekem vagy sem , de végül ugy voltam egye fene belevágok.
Biztos jó egy citromfának a minél nagyobb dézsa, Téged azért rendesen megszívatott, akitől vetted. (Erre mondják, hogy máséval könnyű verni a csalánt.) Ettől nagyobb, idősebb citromfák, amiket mozgatni kell, sincsenek ekkora dézsába ültetve, sőt, öreg citrusok, amiket nem mozgatnak teleltetni, azok sem.
Volt nekem kb. 25 éves citromfám, ettől vastagabb törzzsel, jól elvolt egy 60 literes dézsában, nagyon szépen termett, 120 db körül.
Szóval mielőtt sérvet kapsz, belerokkansz, vagy építesz egy mozgatható teleltetőt föléje, gondolj át utána néhány dolgot:
- vissza lehet a gyökeret is metszeni, ásóval, fűrésszel annyira, hogy kisebb dézsába - és itt nem erre a szüretelőkádra gondolok, - elférjen, és visszaültetni némi földpótlással,
- a későbbi években a tápellátást a felszíni talajréteg cseréjével és tápos beöntözéssel meg lehet oldani,
- ezzel együtt a hajtásait, ágait visszametszeni, alakítani a formáján, pl. a bal felső részen,
mert nem fogsz tudni harangtornyot bérelni télre.
Gondolom, a volt tulaj már belerokkant, azért adta el, nem muszáj Neked is.
A termése jó formájú, majd egy félbevágottról tehetnél föl fotót.
Nekem vannak citromfa dugványaim, de ne kérdezd, hogy milyen fajta. Mikor megmetszem a fákat, sajnálom eldobni az ágat, és mindig berakom a flakon alá. Tavaly elég sok megmaradt.
amugy kiültetni is ki lehetne köré kb. 1.3 méter mélyen körbe ásni jolszigetelt alapot készitei rá meg mondjuk egy 3 méter magas üvegházat. vagyis akár egy üvegházba is elültethetem :)) hah
Én 1 hete ültettem át az első citromfámat 80L -es dézsából 110 L-esbe .
főleg az átmérőben volt nagyobb igy főleg 'szérül' kellett uj földet tennem bele .
én oda perlit/B virágföld/ kevés nagyon érett tyuktrágyát tettem.
Hát nem akartam költeni marhatrágyára..:) és ez kéznél volt egy 20 éve elhagyott tyukolban.
Remélem nem fog bajt okozni. ha láthatóan valami baja lesz a növénynek mivel a gyökérzet szerintem még nem indult meg szérül,akkor valahogy kiszedem oldalról.