irak sem volt sokkal kulonb, megis sikerult. polgari aldozatok sajnos(!) mondig vannak, eppen emiatt nem tudom elfogadni, hogy az usa legitamadast indotson.
szerintem sokkal sportszerubb megoldas lenne egy atfogo szarazfoldi hadmuvelet, aminek a celja bin laden elfogasa. akkor "csak" arra kene loniuk, aki rajuk lo.
Mindenféle viccet félretéve: láttad a felvételeket, hogy mi van egyáltalán Afganisztánban?
Amit én láttam: romok, sátorvárosok, hegyek, puszták, és emberek.
Katonai célpontok, kormányhivatalok... hát... Katonai célpontok még mondjuk tegyük fel, hogy vannak. Kormányhivatalokban meg max egy felelős vezető/épület, a többit tekinthetjük civilnek.
Ez egy ronggyá háborúzott ország. Tényleg nincs benne semmi. Csak legyilkolható emberek.
Urban legendeket nem kéne keverni tényekkel. Az tény, hogy az egyiptomiakat mi is segítettük mindenfélével, ahogy pl Vietnámot is. Talán még tankokkal is...
Én még emlékszem a szolidaritási bélyegekre és egyéb pénzgyüjtögető akciókra, amiből aztán lett (elvben) kórház és miegyéb a hős hazafiaknak.
Igen, előbb jön egy repcsi, amire fel van szerelve a egy hangfal, és ékes afgán nyelven kiabálnak belőle, hogy "tegye fel a kezét, aki civil", utána meg jön a bombázógép, és akinek nincs fenn a keze, arra dobnak egy bombát
Tuggyuk!
És a Barátság jött befelé, kifelé meg ment az olaj!
Nem szólva a focimeccsekről, amelyikek le voltak vajazva a ruszkik ellen, és ha győzni mert volna a csapat, ment volna Kolimára.
Stb, stb...
:O)))
"Nem, nyílvánvaló előttetek, hogy az általános emberi értékek minimuma, vagyis a másik kiirtása ellen mindenképpen szót kell emelni"
Ühüm, ezért amerika humanizmusának teljes tudatában rommá tövi az összes bűnös és ártatan tálibot, illetve mindenkit akit épp terroristának mond a CNN.
Találatok számán nem vitázom. Most 945-öt dobott ki...
Attól tartok, kivánságod teljesíthetetlen. A történettudomány sajnos szubjektiv. Erősen. Amit oktatnak belőle, az általában a győztesek nézőpontja.
Lehet egy esemény leírása bármily tárgyszerű, ha nem egyezik a nézeterendszereddel, akkor levakultnak tekinted, ha egyezik, akkor meg azt mondod: korrekt, tényszerű...
Ami biztos: 1967-ben Egyiptom lezárta a Tirani szorost, amivel elzárta Izrael déli kijáratát (előtte azért gondosan hazaküldte az ENSZ békefentartókat, nehogy bajuk essék). Emellett Egyiptom, Jordánia és Szíria komoly haderőmozgásokat, összevonásokat végzett az izraeli határ mentén. Plusz Szíria évek óta rendszeresen lőtte a Golan fennsíkon elhelyezett ágyúkból Galilea településeit...
Ezek tények. Az, hogy a hadseregek koncentrációja csak ijesztgetés volt-e vagy háborús előkészület, már kinek-kinek kedve szerint értékelhető, aki nem vett rész akkor és ott az arab hadseregek vezetésében (ha más nem, az ENSZ megfigyelők és békefenntartók hazaküldése azért jelez valamit). Mindenesetre az előzmények és az Arab Liga akkor is érvényes retorikája alapján Izrael teljes joggal gondolhatta, hogy a végső csapásra készülődnek ellene. Ha emlékeim nem csalnak. a magar államadósság egy része ott hever ma is a Sinai homokjában, megsemmisített egyiptomi tankok képében. Mert az internacionalista segítségnyújtás az imperialista Izrael ellen úgy működött, hogy mi megvettük a Szu-tól és hitelbe átadtuk Nasszernek. Ha jól sejtem a mai napig nem fizették ki...
Bin Laden valószinüleg mág nyert is a terror akción....
A tőzsdefelügyeletek az USA-ban, Németországban, Japánban és Hong Kong-ban vizsgálatot tartanak azt kutatva, hogy volt-e szokatlan kereskedési tevékenység a terrorista támadásokat megelőző napokban a tőzsdéken. Többen azt gyanítják ugyanis, hogy megfelelő részvények shortolásával bin-Laden még profitált is a jelentős költségeket felemésztő terrorista akciókon.
A Bloomberg adatai szerint a put (eladási) opciókkal való kereskedés aktivitása jelentősen emelkedett a United Airlines és American Airlines légitársaságok részvényeire a támadásokat megelőző napokban. A Morgan Stanley (a World Trad Center legnagyobb bérlője) és a Merrill Lynch (melynek központja közvetlen a WTC mellett van) részvényeinek opciós kereskedésének forgalma a támadást megelőző napokban szintén 12-25-szöröse volt a korábbi napi átlagnak.
A támadást megelőző napon az American Airlines put részvényopcióinak forgalma a korábbi napok átlagának ötszöröse volt. A United Airlines put részvényopcióinak forgalma három nappal a támadás előtt 2,000 kontraktus volt, miközben előtte az átlagos napi forgalom elhanyagolható mértékű, csupán 27 kontraktus volt. A Morgan Stanley put opcióira szeptember 6-10 között 2,157 kötés született, mely napi szinten az átlagos 27-nek 27-szerese! Szeptember 5-10 között Merrill put opciókra 12,215 kötés történt, míg ez esetben az átlagos napi kötésnagyság 252 db volt. A Marsh & McLennan Cos. - a legnagyobb amerikai biztosítási bróker, melynek 1,700 alkalmazottja dolgozott a WTC-ben - put opcióira szeptember 10-én 1,209 kötés történ a korábbi átlagos napi 13 kontraktus után.
Németországban szintén vizsgálódik a felügyelet. Szeptember 6-án és 7-én a Munich Re részvényeinek forgalma a korábbi időszak duplája volt, az első vizsgálatok azonban semmi rendellenességet nem tapasztaltak. Hasonló eredményre jutottak eddig a távol-keleti felügyeletek is.
A szándékosság bizonyítása a fenti esetekben meglehetősen kilátástalannak tűnik, a hírszerzés ugyanakkor a shortolók lenyomozása alapján értékes információkhoz juthat a terroristák pénzügyi forrásainak felkutatását illetően. Ezért számunkra kissé valószínűtlennek tűnik, hogy bin-Laden ilyen viszonylag könnyen követhető módon kívánta volna pénzügyi tartalékait tovább hízlalni. A kérdés azonban élő: ki és milyen megfontolásból shortolta ezeket a részvényeket a támadások előtti napokban?
"magyarán a hivők leverték a nem hivőket és azután rövid időn belül a nem hivőkből is hivők lettek. Állitólag ez volt az egyik oka az iszlám robbanásszerű terjedésének. Ha rosszul tudom valaki magyarázza meg, hogy miért tudom rosszul."
Szerintem inkabb te magyarazd meg hogy hol s mikor tortent ilyesmi s ha ez megvan akkor mi surun bologatni fogunk.
"Ha a muzulmánok ennyire toleránsok, akkor ezt miért nem magyarázza már el valaki a koptoknak, a dél-szudániaknak,"
Vannak keresztenyek akik NAGYON toleransak es vannak akik kevesbe azok.
Nyilvan igy van ez a muzulmanok kozott is.
Nekem alapvetően nem volna semmi bajom ezzel, csupán két dolgot jegyeznék meg. 1 Ha jól tudom annak idején az iszlám leginkább a dzsihád útján terjedt, magyarán a hivők leverték a nem hivőket és azután rövid időn belül a nem hivőkből is hivők lettek. Állitólag ez volt az egyik oka az iszlám robbanásszerű terjedésének. Ha rosszul tudom valaki magyarázza meg, hogy miért tudom rosszul. 2 Valami 1400 (?) évvel később a dzsihád fogalma még mindig divatos muzulmán körökben, mig a keresztények 7-800 évvel ezelött leszoktak a keresztes háborúkról. 3 Ha a muzulmánok ennyire toleránsok, akkor ezt miért nem magyarázza már el valaki a koptoknak, a dél-szudániaknak, az algériaiaknak, stb.
"legegyzerűbb: google kereső. Beütöd: Israel +timeline és kapsz egy halom linket. Ebből mazsolázhatsz. De jó lehet a "Six Days War" kifejezés is. Potom 948 találat jön ki. Gondolom angolul tudsz..."
Pontositsunk: 1010 talalat ;-). A gond csak az, hogy a siteok ketharmada elvakult szelsojobbos es jobbos izraeli (pl. www.us-israel.org, www.abrahamic-faith.com, www.patriarchywebsite.com, www.jewishpost.com, www.israelsg.com, www.isranet.org, stb) a maradek egyharmad nagyresze ua. a masik oldalrol(www.cprs-palestine.org, www.palestineremembered.com, stb.), vagy semmitmondo tenykent kozli, hogy a hat napos haboruban elfoglalodott a terulet, okokat nem emlit es nem is keres. En egy normalis hangvetelu, objektiv mure lennek kivancsi, ha valaki tud ilyent szoljon...
Eccerű mint az eceregy!
Ki az a barom pl. nállunk aki fegyvert fogna viki védelmére (a barom testőrein kivül ) !? Ha haragszik valakire küzdjön meg vele EGYEDÜL !!!
A családjáért, a házáér, a földjeiért, azért viszont bárki megtesz mindent.
Valahogyan igy kezdődött...
A dolgog legyszerüsithető : Ami a mutban történt az a tanuság. Ami a jövőben történi azt a mi generációnk határozza meg. Legyünk normálisak űgy ötmilliádan kb. és akkor én is és te is fölnevelheted békében a pici gyereked és a szemébe nézhetük negyven év multán is. Szarom le a vallást és politikát békét akarok ideológik nélül és véglegesen. Ez a mi nagy felelősségünk a gyerekeinkel szemben. Ránk ne mondhassa majd senki "whiskasnak használták az oroszlánoknál..."
lehet, hogy még nem vetted az iskolában (hiába, év eleje van), de van az ún. Monroe-doktrína, amely alapján az USA már elég régóta (kb. 1823) politizál. Ennek egyik lényegi eleme, hogy a nyugati hemiszféra (gyk. félteke) csak az amerikaiaké. Azaz az USA-é. Lehet nem szeretni, meg minden, de tény, annak a világnak a vezető hatalma az USA.