Keresés

Részletes keresés

Gergo73 Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2272

Nekem semmi közöm hozzá.

Csak annyi közöd van hozzá, hogy azt állítottad, nem igaz az állítás, amit mmormota és később többen is állítottunk. Nem egyszerűen azt állítottad, hogy ez egy irreleváns kérdés valami korábbi állításod szempontjából, hanem azt állítottad, hülyeséget beszélünk. Na ezt kéne visszavonnod, beismerve, hogy üreges gömbhéjban bizony nulla az eredő gravitáció. Ez az egyik.

A másik az, hogy a gravitáció hatásvonaláról, irányáról is értekeztél a minap, újabb blöffszerű butaságok bemondásával. Én nem blöffölök, vettem a fáradságot, kiszámoltam neked egy nem teljesen triviális integrált, ami cáfolja az állításodat. Szóval itt is be kéne ismerned a tévedésedet. Ez így korrekt.

Emlékezz arra, amikor egyszer megkérdeztem emailben Martin Rees-t és kiderült, hogy ő is úgy gondolja, mint te abban a konkrét kérdésben. Volt bennem annyi gerinc, hogy megírtam a válaszát és elismertem, hogy én gondolom rosszul. Na ennyi korrektséget én is elvárok tőled a többiek nevében is, már csak azért is, mert üzenetek ezrei mentek el már a veled való parttalan és értelmetlen vitákra. És most mindegy, hogy itt esetleg olyan kérdésekről van szó, amik számodra mellékesek. Állást foglaltál velük kapcsolatban és hibás kijelentéseket tettél.

 

Előzmény: cíprian (2269)
XRive Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2271
nem tudom, mi lehetett annak a gondolatmenetnek az alapja, de ahogy ott le van írva, csupán egy orbitális marhaság. Még leginkább a nyomás 'halmozódását' lehetne ráfogni, de azt is csak kínlódva.

A 'a gravitációs potenciálkülönbség ... elegendő a hidrogénmolekula kötésének a felszakításához' mondat pedig azt jelenti, hogy a molekulát alkotó atomokra ható gravitációs erő nagyobb a kötésből fakadó erőnél. GoTo mikroszkopikus fekete lyukak, mert ilyet máshol tuti nem találsz.
Előzmény: cíprian (2270)
cíprian Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2270
Mit szólsz a 1259.-hez? Nem a gravitációs erők halmozódását jellemzi? Ha nem azt, akkor mit indokol?
Előzmény: XRive (2268)
cíprian Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2269

Az üregnek nincs semmi köze hozzá, ezt sokszor mondtam. Az üreges indoklást mmormota és Gergo73 erőlteti. Nekem semmi közöm hozzá.

 

Többször is mondtam, hogy csak a 1259. hsz-n vitatkozzunk. Sajnos ezideig ehhez csak SR szólalt hozzá, pedig ezer(!) hozzászólás elhangzott ezek után.

Előzmény: XRive (2268)
XRive Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2268
Hümm. Leginkább talán a kényszererők. És ennek még mindig semmi köze az eddigiekhez. Pl. ahhoz, ahogy megpróbáltad a molekulák felbomlását levezetni direkt gravitációs erőből, negatív gravitációból, üregekből, más hülyeségekből.

Mint ahogy az ősrobbanásnak sincs ahhoz köze, hogy - sokadik következményeként - szabadon onthatod itt a hülyeségeket.

Ismételném: a gravitáció majd akkor b@szogat atomokat/molekulákat, ha szabadesésben is.
Előzmény: cíprian (2265)
cíprian Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2267
Azért nem érted, mert nem tudod mi a fehér törpe, igazán kiguglizhattad volna már.
Előzmény: pint (2264)
XRive Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2266
Na, ez engem is érdekelne. Mármit ezeknek az elfajult állapotoknak a tulajdonságai.

A másik szempont megfelelő értékeléséhez nincs meg a megfelelő képzettségem. Nem vagyok elmekurkász ;-)
Előzmény: pint (2264)
cíprian Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2265

Amikor nem tudsz válaszolni a kérdésemre személyeskedsz.

 

Mégegyszer megkérdezem: a fehér törpében milyen erő hozza létre a nyomást?

Előzmény: XRive (2261)
pint Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2264
"Csak épp itt fixen nem efféle degenerációról van szó."

ez már csak azért is igaz, mert ciprian hozzászólásaiba csak mi próbálunk értelmet belelátni, valójában csak összegereblyézett mondattöredékekből áll.

csakhogy engem nem érdekel ciprian, az viszont igen, hogy mik a degenerate matter tulajdonságai, stb. mivel nekem ez új, korábban nem hallottam róla.

komolyan, néha a hülyeségből lehet a legtöbbet tanulni.
Előzmény: XRive (2259)
Gergo73 Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2263
A tévedések belátásában mutass példát.

1. Azt állítottad, hogy egy tömör homogén testben az eredő gravitáció mindig a tömegközéppont felé mutat. Ez nem igaz, a 2229-esben mutattam rá ellenpéldát.

2. A 2229-esben szereplő képlettel lehet egyébként egy vastagsággal rendelkező gömbhéjban is kiszámítani az eredő gravitációt, és az üregben (a belső gömbfelület által határolt gömbben) az konstans nullának találtatik. Ezt sem ismerted el mindeddig, mint ahogy azt sem, hogy ez már a Principiában benne van (nem csak nulla vastagságú gömbhéjra!).
Előzmény: cíprian (2247)
XRive Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2262
Majd, ha szabadesés közben is összeroppan, akkor vakerálhatod a gravitációt. Addig maradj csak szépen a nyomásnál.
Előzmény: cíprian (2260)
XRive Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2261
Ha nem látod, hogy mi a különbség a gravitáció és a nyomás között, akkor tényleg kár beléd a szó. Lásd a földön előállított fémes hidrogén esetét, amihez ugye - csillagászati méretekhez képest - elenyésző gravitáció 'kellett'.

Rees, amennyiben számítását a neutroncsillag minimális tömegére vonatkozónak vesszük, valószínűleg valóban nem tévedett túl nagyot. A dolog pikantériája, hogy egyáltalán a csillaggá válás alsó határa több tucat jupitertömegnél húzódik: a neutroncsillagok létrejötte pedig még ennél is jóval nagyobb tömeget igényel.

Szimplán nincsenek meg az elemi alapjaid annak az értelmezéséhez, ami ott áll. Ugyanakkor adod a nagy elmét.
Előzmény: cíprian (2258)
cíprian Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2260

Szó sincs fémes hidrogénről a fehér törpében, ezért nem reagáltam. Az anyag ennél sokkal jobban összeroppan a gravitáció hatására, hogy fémről lehessen beszélni. 

Előzmény: XRive (2259)
XRive Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2259
de most akkor a fémes hidrogén az degenerate vagy nem? mi a feltétele az electron degeneracy-nak?
Mindenképpen degenerált az, az ottaniak alapján. Csak épp itt fixen nem efféle degenerációról van szó. És a Jup esetén pláne nem arról van ugye szó, hogy az egész ebből állna...

Amúgy mellesleg belökted Ciprian következő elslisszolási vektorának kezdőpontját :p
Előzmény: pint (2257)
cíprian Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2258

Mekkora térfogatú összeroskadás után egy Jupiternél nagyobb tömegű fehér törpe, nem fejti ki Rees, csak utal egy holland szerző könyvére. Rees a 1054 darabszámú protont hozta ki egy igen egyszerű okoskodással. Anyagkitöltési tényezővel szoktak ilyenkor számolni, gyakorlati számként. Marx Györgynél találtam ilyen értéket "Atommagközelben" c. könyvében. Itt az atommagon belül a protonok anyagkitöltési tényezője 0,6 értékű. Úgy gondolom, hogy a fehér törpénél ez irányadó szám lehet.

Végül is szerintem sem sokat tévedett Rees, amikor azt mondta, hogy a Jupiternél nagyobb tömegű csillagok képesek igen nagy sűrűségűre összeroskadni.

 

Aki pedig azt mondja, hogy mindezért pusztán a nyomás felelős, attól azt kérdezem, hogy ezt a nagy nyomást mi okozza? Mert az való igaz, hogy a fehér törpében nagy a nyomás, de mi okozhatja ezt, ha nem a gravitáció? A fehér törpében ugyanis már magfúziós folyamatok sem mennek, amely a nyomást létrehozná. Könnyen belátható, hogy a fehér törpében a nyomást csakis a gravitáció hozhatja létre.

Előzmény: pint (2257)
pint Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2257
legyünk elnézőek, és mondjuk azt, hogy a nyomás miatt nem molekuláris hidrogén cipriannak már megfelel.

de most akkor a fémes hidrogén az degenerate vagy nem? mi a feltétele az electron degeneracy-nak?

amúgy itt a megfelelő wikipedia oldal

http://en.wikipedia.org/wiki/Jupiter#Internal_structure

amiből link mutat az általánosabb metallic hydrogen oldalra

http://en.wikipedia.org/wiki/Metallic_hydrogen

ahol ezt írják:

"it is an example of degenerate matter. It consists of a crystal lattice of atomic nuclei (namely, protons), with a spacing which is significantly smaller than a Bohr radius. Indeed, the spacing is more comparable with an electron wavelength (see De Broglie wavelength). The electrons are unbound and behave like the conduction electrons in a metal."
Előzmény: XRive (2256)
XRive Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2256
Itt bezony slendrián szóhasználat vanik, az a helyzet. A neutroncsillagtól fölfele elég sok elfajult állapot van. Az itteni, Ciprián-féle használat valamiféle totál egymás mellé szorított atommagokat jelent, ha jól látom. Ez talán valahol a fém és a neutroncsillag közöt lehet, félúton.

Amúgy, ha jól emlékszem, fémes hidrogént a földön is előállítottak már.
Előzmény: pint (2255)
pint Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2255
ezt én is kavartam nemrég, azért tisztázzuk akkor:

a jupiter belsejében van akkora nyomás, hogy a molekuláris formát felváltja a fémállapot. a wikipedia szerint ez degenerate matter. tuttommal pediglen elektron degenerate matter, hisz annál enyhébb forma nincs is.

ez akkor most nem így van?
Előzmény: XRive (2253)
XRive Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2254
Más szóval: az a számítás nem azt jelenti, hogy mekkora tömegnél alakul ki az elfajult állapot, hanem azt, hogy mekkora az a tömeg, amekkoránál még fennmarad. Nagyon-nagyon különbözik a kettő.
Előzmény: XRive (2253)
XRive Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2253
Jah, fehér törpe. Az a számítás - az itt közöltek szerint - eleve elfajult állapotban levő anyagtömegből indul ki. Csakhogy a természetben nem ez az alapállapot. Hanem egy nagy, összehúzódó gáztömeg a kiindulási pont. Egy jupiter-méretű és tömegű gáztömegből pedig sose lesz efféle elfajult állapotú objektum: a belsejében nem nő elég nagyra a nyomás. Efféle játék csak a sokkal nagyobb (több tízszeres!) méretű anyagdarabokban van. És ott is csak akkor, amikor a mag már kihűlt - a megfelelő méretű anyagdarabokban ugyanis az összehúzódás során törvényszerűen beindul a fúzió. Feltéve persze, ha van hozzá elég hidrogén. És ez a tipikus eset.
Előzmény: XRive (2252)
XRive Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2252
Olvasás-értelmezés nem nagyon megy, azt látom. Az a számítás arról szól, hogy mekkora (eleve elfajult állapotban levő) tömeg felszínén akkora a gravitációból fakadó nyomás, hogy valamely mégegy atomot az elektromos tere ellenére belepréseljen a főtömegbe. Nuku szétszakítás. Összepréselés. És ezt se a gravitáció végzi, hanem az ottani nyomás. Kihagysz egy logikai lépcsőt. Ez pedig butálisan visszaüt.

A gravitáció akkor 'szakít szét', ha a molekulát alkotó atomokra/ionokra olyannyira más-más gravitációs erő hat - mert a gravitációs térben annyira más a helyzetük - hogy az így létrejövő gyorsulások eltéréséből fakadó erőt a kötés ereje nem tudja ellensúlyozni.

Apropó, minél nagyobb tömegről van szó, annál 'simább' a gravitációs mező (a tömeghez tartozó eseményhorizonton kívül). Azaz ilyen 'szétszakítós' eset pont nagyon kis tömeg - nagyon kis, de létező eseményhorizont-sugár - esetén jöhet létre. Úgy tippre azt mondanám, hogy egy, a hidrogénmolekulával nagyjából egyező méretű fekete lyuk esetén még szó is lehet efféléről.

Mondjuk ezt is inkább a többieknek írom, beléd már rég kár.
Előzmény: cíprian (2241)
XRive Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2251
Ne kezdd már te is! A grav. semmit se csinál a molekulákkal. Csak a nyomás.
Előzmény: Törölt nick (2242)
astronom Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2250

Ezerszer leírtad, hogy a gravitációs erő vektor.

Azt fejtsd ki, hol hibás a számítás.

 

Ezeregyedszer is kifejtem, hogy ott hibás a számításod, ahol a vektorokat úgy adod össze, hogy a nagyságukat összeadod.

 

Egy értelmi fogyatékos is felfogta volna már ennyi idő alatt.

Előzmény: cíprian (2235)
mmormota Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2249
Nem _üres_, hiszen pontosan elmondtam, miben tévedsz. Még ki is számítottam az arányokat.

Baromi frusztráló, mikor egy részletes, világos érvelésre, amiben megmutatom, hol hibázol, kapok egy ilyen választ: "Belátod te is, hogy hibás volt az állításod?" :-)))
Előzmény: cíprian (2247)
cíprian Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2248

Látom megint összejött a személyeskedő társaság.

Sziasztok.

cíprian Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2247

Hagyjuk, átmentél megint üres személyeskedésbe. Még nem volt példa rá, hogy legalább részbe belásd a tévedésed.

Maradjunk abban, hogy tévedhetetlen vagy.

Előzmény: mmormota (2244)
pint Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2246
de nem nagyobb :)

na jó, én meguntam ezt a témát, felhozhatnál már valami más hülyeséget, most, hogy gézoo is lelépett ...
Előzmény: cíprian (2243)
cíprian Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2245

Olvasd vissza kérlek, nem gázhalmazállapotú csillagról, hanem fehér törpéről van most szó.

 

A Napban is lehetetlen egyébként H2 keletkezése, de ennek a fő oka a magfúziós folyamatok.

Előzmény: Törölt nick (2242)
mmormota Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2244
Ha értenéd Rees számítását, akkor egyből látnád, hogy pontosan azt számította ki, amit leírtam. Egyszerű, világos számítás, gimnáziumi szintű, mégsem érted. Így semmi értelme a vitának. Bármit mondanak neked, nem érted meg. Csak mondod ugyanazt ugyanűgy, mint az elakadt lemez.
Előzmény: cíprian (2241)
cíprian Creative Commons License 2007.11.29 0 0 2243

Értsd úgy, hogy nem is képes létrejönni H2 molekula, ha gravitációs erő nagyobb, mint a kémiai kötés ereje.

Előzmény: Mungo (2240)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!