Keresés

Részletes keresés

andreja Creative Commons License 2001.09.25 0 0 20
Nem sullyed, csak szezonalis, mint az invarzas. Ami meg a simogatast illeti, az semmi ahhoz kepest, amit a fuledbe tud szuszogni...
Előzmény: állati emlék (17)
állati emlék Creative Commons License 2001.09.25 0 0 19
Szerintem a kecskesímogatás feltétlenül magasabb tudati dimenziók felé nyit utat az alázatos szellem számára! :))
Előzmény: Lord Iffy (18)
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.25 0 0 18
:O))
hétvégén ismét kecskét simogattam.:O))
méghozzá a bnv-n ahol kinnvolt az állatkert képviseletében két kecske, egy birka meg két paci.
Előzmény: állati emlék (17)
állati emlék Creative Commons License 2001.09.25 0 0 17
Na mi van, patások! Sűllyed a topic! Tartsunk zergét!
Előzmény: andreja (16)
andreja Creative Commons License 2001.09.16 0 0 16
http://members.tripod.com/~duhgoatman/goatfarms.htm

Ezek kozul a torpek:

Miniatures
Nigerian dwarf
Pygmy
Pygora

andreja Creative Commons License 2001.09.16 0 0 15
Termeszetesen nemcsak allatkertben van, mar nalunk is tobben tartanak torpekecsket. Szoktak arulni is, de vannak becsapos bacsik is, akik torpekent aruljak a normalis kecsket, aki meg fiatal, es azert kicsi.
Szoval a torpe az felnottkent kb. negyede/harmada egy normalis kecskenek, par nappal rovidebb a vemhessege, nem szezonalisan ivarzik, azaz elles utan hamarosan ujra fogamzokepes. Egyebkent minden tekintetben ugy kell tartani, mint a normalis kecsket, vegulis ua. az faj, ez is az is egy fajta (mint a kutyaknal). A torpekecske amugy nem tul jo tejelo, es altalaban a cicije is kicsi, nehezebb fejni. De van kifejezetten tejelo tipusu torpe is, az un. nigeriai, de arrol meg nem hallottam, hogy lenne nalunk. Meg mintha egyes kultur tejelo fajtaknak is lenne torpe valtozata, vegulis nem nehez kitenyeszteni.
Előzmény: Törölt nick (13)
andreja Creative Commons License 2001.09.16 0 0 14
Allatkertekben szokott lenni. A fovarosiban is van, az allatsimogatoban. Ott venni is lehet gidat, foleg keso tavasszal, de neha vannak osszel is, mert a torpe nem szezonalisan ivarzik.
Előzmény: Lord Iffy (12)
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.14 0 0 12
télleg??????
te láttál is már? hol lehet nézni esetleg beszerezni?
sokáig tipródtam egy kecskén, aztán rájöttem hogy túl nagy és sokat zabál meg fellöki a kutyákat...stb. de ez a törpe?! :O))
Előzmény: andreja (11)
andreja Creative Commons License 2001.09.14 0 0 11
Akinek tul nagy egy 40-50 kilos hobbiallat, azoknak jo hirem van: letezik torpekecske is, ami minden tekintetben aranyosan kisebb, akar a fentinek a negyede is lehet. Az igazsaghoz hozzatartozik, hogy a torpicsek kicsit elevenebb, es jobban tud repulni!! De az ujszulott torpekecske oklomnyi, es szuletesu utani percekben mar ugyanugy felall es keresi a cicit, mint normalis _faj_tarsa. Azer ala, mert a torpe csak fajta, ennelfogva elkepzelhetitek, hogy a ket meret kozott barmilyet lehet talalni.
andreja Creative Commons License 2001.09.14 0 0 10
A nyirassal is egy lenyeges dologra tapintottal: a kecsket nem kell nyirni, es a bundas birka objektive koszosabb is emiatt. De a kecske egyebkent is nagyon tiszta, majdnem olyan alaposan tisztalkodik, mint egy macska, pedig neki egy fokkal nehezebb dolga van, ami a testi adottsagait illeti.
Előzmény: Lord Iffy (7)
andreja Creative Commons License 2001.09.14 0 0 9
Jelenleg az elet tanit, nem tul buszken.
Előzmény: SüTi (5)
andreja Creative Commons License 2001.09.14 0 0 8
Sokkal valtozatosabb kecskefajtak vannak, mint birkabol! Ennel meg komolyabb fullel is! Az azsiai es afrikai eredetu fajtak tobbsegenek hosszu, lelogo fulei vannak, es hasonloan domborodo orrhata. A kecske farka rovid (a birkae altalaban csak azert mert csonkoljak), szakalla van. De foleg a kecske egy egyeniseg, szemben a birkaval, annak ellenere, hogy ugyanolyan nyaj-allat mindketto. A kecskenyajban szigoru hierarchia van, ami a mindennapi eletukben meghatarozo a viselkedesukben, a birkakra ez nem jellemzo. Nem veleltlen, hogy a birkat (tobb)ezres nyajban is lehet egyutt tartani, a kecskeknel ezt sokkal nehezebb gond nelkul kivitelezni.
Előzmény: Lord Iffy (7)
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.14 0 0 7
megmondom őszintén ez még a kecskénél is jópofább, csak sajna biztos nyirni kell.
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.14 0 0 6
ha pesti(környéki) vagy szkennert meg tudjuk oldani...

és ime alanyunk, a kecske.:O))
ez egy kiskecske, de ha rákattintasz nagy lesz.;O))

Előzmény: SüTi (5)
SüTi Creative Commons License 2001.09.14 0 0 5
Üdv!
Andreja, lehet egy személyes kérdésem: hol tanulsz, ha tanulsz?
Amúgy a szénánk kifogástalan, zöld és illatos!
Kb. 20% benne a pillangósok aránya, szóval szereti a drága!
Az abrakot elzárva tartjuk, nehogy bezabáljon.
Ettől viszont megnyugodtam, hogy a száraz kenyértől nem lehet baja....
A kisebb fákat valóban körbe kellett hálózni, a cserepes virágok pedig megfelelő magaságokba emeltettek....
Egyébként Angliában és Amerikában van nagy divatja a kecsketartásnak, nem véletlen! Amerikában, akárcsak a lámákkal, hegyi túrákat tesznek velük. Régen pedig Németországban voltak használatosak a kecskefogatok, szerintem ezt fel kéne frissíteni, elég nagy látványosság lehetne egy-egy ilyen kiskocsi...
Mi féltünk először a szomszéd alacsony kerítése miatt, de szerencsére Borót hidegen hagyja, talán mert odaát nincs semmi csábító. Viszont a hátsó kertbe mindig igyekszik kilógni. nem is lett szőlőnk egyetlen tőkénken....:))
Hogyan kell képet feltenni? Persze, kerítenem kell először egy scannert..talán meg tudom oldani.
Üdv
süti
állati emlék Creative Commons License 2001.09.14 0 0 4
Ahoj, véreim!

Kicsit el vagyok maradva patás ügyben (is), egész héten dögön voltam torokgyulladással, otthon meg no net.

Na, lássuk, milyenek azok a magasabb dimenziók!

Amúgy az állatiban nem igen szokás nullázni, ez inkább afféle törzsasztalos báj.

Előzmény: Lord Iffy (2)
andreja Creative Commons License 2001.09.14 0 0 3
Szoval a kecske inkabb bongeszik, mint legel. Illetve felfele legel. Ugy is mondhatnam, hogy nem alazkodik meg, amig nem kell lehajolnia, mert van mit kajalni kb. 2 m magassagig, addig azt eszi. Ezt figyelembe kell venni annak, aki szeretne kecsket. Gyumolcsosbe nem valo. Meg egyeb faknak is kepes a kerget lehamozni, mer a hejaba a vitamin...
Novenyevo haziallatok kozul o az, aki a legtobb fele novenyt megeszi, es ha erre lehetosege is van, akkor lesz igazan ertekes a tej amit ad. Mivel az a rengeteg anyag ami a novenyekben van - es nagyreszt nem is ismerjuk oket, csak a hatasukat - annak jelentos resze bekerulhet a tejbe. Attol nem kell tartani, hogy mergezo anyagok is belekerulnek, a tej eredendoen taplaleknak keszul, az anya szervezete ennek megfeleloen valaszt ki.
Előzmény: Lord Iffy (2)
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.14 0 0 2
akartam irni hogy a kecske nullásujjú patás, csak elfelejtettem.:O))

szóval tévhit hogy aki nem akar fünyirózni vegyen kecskét?

Előzmény: andreja (1)
andreja Creative Commons License 2001.09.14 0 0 1
Azer csinaltam :))
Es annyira ul, hogy meg nullazni se birjak :)
Előzmény: Lord Iffy (0)
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.14 0 0 0
hát ezzel a topiccal nem jártál jól, mert most megint elmesélheted hogy miért pont kecske.:O))
holott mi már mind egyazegyben egyenlően testvériesen bólogatunk hogy: igen, kecske.:O))))
Előzmény: andreja (-)
andreja Creative Commons License 2001.09.14 0 1 topiknyitó
Nalunk meg ritkan tartjak _hobbiallatkent_, de mas orszagokban mar regota. Persze panelba nem valo, de kertes hazba annal inkabb! Intelligens, erdeklodo, rendkivul tiszta allat. Sem o, sem az etele sem a tragyaja nem budos, legfeljebb ha taho modon elhanyagoltan tartjak. A tartasa egyszeru es olcso, raadasul meg tejet is adhat, ami biologiailag nagyon ertekes taplalek, nem utolso sorban finom. A turorol meg a sajtrol nem is beszelve. A kiskecske a legaranyosabb haziallat a vilagon! Gyorsan no, s mire az embergyerek raun, mar fel is cseperedett, jonnek az utodok, es a jatek kezdodhet elolrol!!
Hatranyarol nem tudok, sztereotipiakrol igen, de azok most majd ugyis jonnek csostul, es meg lesznek cafolva! Aki persze azt hiszi, hogy a funyirojat dobhatja sutba, az csalodni fog.

Nem titkolt szandekom a funyiros topic magasabb dimenzioba emelese :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!