Keresés

Részletes keresés

dunaimentők Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2028
Hát persze, hogy emléxem!
Egy ilyen alkalommal megengedték nekünk gyerekeknek, hogy felmásszunk az egyik naszádra. Ez IS hozzájárult a vonzalmamhoz a hajók iránt-:)
Persze én még Dékány könyveken meg Onedin családon nőttem fel, nem Nintendo-n, Pokemonon meg WallóWillákon..........meg más efféle médiaszeméten. Nem megerőszekolósdit, drogozósdit játszottunk, hanem hajósosat, bújócskázósat, otthon segítőset.
A Ruszki táborba is jártunk gyermekként, nagyon izgalmas volt a sok katonai izé, meg a bújkálás, hogy a muszka őr ne vegyen észre.Persze nagyapám beoltott, tudtam, hogy az a MI ORSZÁGUNK, amit az idegen bolsevik csizma tapos. A franc sem értette, hogy mi az a bolsevik, de biztos nehéz lehetett a csizmája, mert a földutakat nagyon tönkretették. aztán fiatal felnőttként, mikor elmentek a Ruszkik és lemehettünk oda megdöbbentett, hogy milyen siralmas állapotot hagytak maguk után!rengeteg szögesdrót, gumiabroncs, gyakorló akna (nem robbanós fajta), lövészárkok , bunkerek rendszere.
Előzmény: Törölt nick (2027)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2026
A Horányi kompkikötő a Szentendrei-sziget és a Szűrkő sziget alsó spicce között található.
A komp Dunakesziről indult.
A részleteket megtalálod itt lejjebb, vagy a www.szentendrei-sziget.hu -n
Előzmény: Törölt nick (2025)
Bócman Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2024

Tévedsz.

 

A horgonyt a komp és a hajótest megtartására méretezték. 1000 négyzetméteres nagyságrendű, 10-20-30 centi vastagúra összetorlódott jégből álló jégtáblák megtartására nem.

 

Lehetséges következmények:

 

1.: A horgony leszakad. Ez a legkisebb gond. Ha megérkezik a segítség az első lekötött bárka, vagy az első hídláb előtt...

 

2.: A horgony tart, és torlódás keletkezik. Ennek következtében:

        a: a jég legyűrheti a kishajót

        b: a jég legyűrheti a komptestet

        c: mind a kettő egyszerre

 

 

A jég vastagságát és a fedettséget, valamint az elvégzendő feladatot tekintve a mentésre a "Sopron" az elképzelhető legtökéletesebb hajó volt.

 

A jég vastagsága miatt megfelelő szerkezetű hajó kellett, amelyik képes a 8-10 centis jég törésére. A "Sopron" ilyen.

 

A nagy méretű, egybefüggő táblák miatt megfelelő géperőre és tömegre volt szükség.  A "Sopron" az 1600 lóerejével király-kategória. Az 521 tonnás vízkiszorítását tekintve az egyik legnagyobb géphajó az egész Dunán. (A magyar hajók közül kizárólag az óbudai építésű 3 csavaros tolók nagyobbak...)

(Megjegyzem, még így is több alkalommal előfordult, hogy a jégtáblák "megvezették" a karavánt.)

 

A kompot két sziget között, egy alig 80-100 méter széles mellékágban, 70 fokos szögben megdöntve kellett a part mellé tenni. Ehhez megfelelő géperő, kormányképesség és szerkezeti felépítés szükséges. A "Sopron" mindeme kritériumoknak bőséges tartalékkal megfelel.

 

Ezen felül pedig nem ártot a gyorsaság sem. A havária helyszínéhez fizikailag legközelebb tartózkodó üzemképes hajó a "Sopron" volt.

 

A fenti kritériumok alapján kézenfekvő, hogy vonalhajózásra épített vontatóhajóra volt szükség.

 

Közel s távol egyetlen más olyan hajó sem tartózkodott, amely alkalmas lett volna a feladat megoldására.

 

(Talán nem tudsz róla, a jegesek már egy hete elmentek készültségi szolgálatba, a "Tatabánya" ms. Aldunára ment, a "Szombathely" pedig gyárban áll, és a tolóbakjai miatt meglehetősen rosszul viseli a jeget.)

 

 

Előzmény: Qti (2017)
Luckuty Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2023

Jól értem a válaszokból, hogy az illegális szemétlerakással szemben a város vezetése tehetetlen? Jobban átgondolva inkább úgy tűnik, hogy nem is nagyon foglalkozik vele, legfeljebb egy-egy képviselő próbál utánajárni a dolgoknak, és panaszkodik, hogy a lerakók sem kort, sem rangot nem tisztelnek. Vajon tényleg nem lenne az Önkormányzatnak semmi eszköze a helyzet megváltoztatására? Jól emlékszem, hogy egy-két éve önkormányzati képviselő is gyanuba keveredett a szemétlerakással kapcsolatban?

Előzmény: Törölt nick (2022)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2022
jobboldali liberális. bejön ;)

A DAKE kapott 2 válaszlevelet a városkörüli illegális szemétlerakásokkal kapcsolatban.
Olvashatóak itt: http://dake.tar.hu/

vagy itt (klikk):

Válaszok az illegális szemétlerakásokkal kapcsban

jó éjt
lemy
Előzmény: Törölt nick (2007)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2021
Én is ritkábban mint szeretnék!
A "SOPRON" m/s -en és a "TATABÁNYA" m/s-en szoktam gépészkedni, egyébként Dunakeszi-Horány magasságában a mentőhajóval lődörgök. Utoljára jan. 1-18 ig hajóztam constanta-Gradisce között.
na de ez a topic nem erről szól, gyere át a hajósba, !
Bocs mindenkitől az OFért
Előzmény: Qti (2020)
Qti Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2020
Köszi az index infót, sajna már nem utazom:-(
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2019
Amit írsz abból úgy látom, hogy hajós vagy, ill. valami hajózás közelivel foglalkozol.Ha érdekel nézd meg a "gőzhajók, hadihajók, hajózá" topic-ot.
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2018
Nem tudom, lehet, hogy volt, bár én napok óta nem találkozom hajóval.
nekünk szóltak, mi meg a "SOPRON"-t, vagy a "TATABÁNYA"-t tudjuk mozdítani, ha kell. a "Bányász" úton van Constanta felé...
Ráadásul itt az idő jelentős tényező volt, előbb kellett odaérni, min ahogy a komp leér a hidakig. Szerintem...
Előzmény: Qti (2017)
Qti Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2017

Szerintem megfoghatta volna a hajót a horgonnyal, nem ezerrel sodródott,a vontatmány pedig rendben rá van kötve a motorosra száz az egyhez hogy nem szakad le.Max az történik, hogy ránt egy erősebbet a kompon!Egyébként a Sopronnál nem volt kisebb slepper a kikötőben?Még szerencse hogy a Mozart nem volt nálunk..... 

Előzmény: dunaimentők (2016)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2016
Ezen én is gondolkodtam!
Aztán eszembe, (?)hogy
- HA működik a horgony és ledobják nem szakad-e le a komp a hajóról?
-ha ledobhák, egy nagy jégtábla meg elkezdi fordítani a kompot nem borulnak-e fel?
Ha én vagyok ott csak legvégső esetben dobtam volna horgonyt.
azt sem tudom biztosan, hogy le tudják-e dobni...


Néztem a tudósításokat, egy szó sem esett arról, hogy kik voltak a mentők...
Előzmény: Qti (2014)
Bócman Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2015

Hozzá kell tennem, hogy a "lassan" leginkább azért volt, mert a komp alacsony teste felett nagy sebességnél átcsaphatott volna a hullám. Nem nagyon hiszem, hogy az utasok ürültek volna egy alvázmosásnak - még ha kvázi ingyen is kapták volna.

 

A "hosszú" meg nem is annyira a sekélység miatt volt, hanem azért, mert azzal a falatnyi ridiküllel az oldalán a Naccságosasszony éppen hogy csak befért a két sziget közé.

 

 

 

Előzmény: dunaimentők (2011)
Qti Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2014
Horgonyt nem ismer az 1.es?Keresztbehajózó! Jellemző.
Előzmény: dunaimentők (2011)
Fürgeláb Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2012
A tv2 híradójában lesz az eset!
Előzmény: dunaimentők (2011)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2011
Ez nagyon szép!
Mindenki nyilatkozik, de azokat, akik a mentést ténylegesen végezték meg sem említik!
Én ezt így láttam:
18,30 körül hívott az egyik önkorm. képviselő, hogy sodródik a komp, segítsünk.Rövid telefonos egyeztetés a komp tulajával,kocsiba be, kéklámpa-sziréna, irány Pest, zuhogó hóesésben, jeges úton.Közben telefon a "SOPRON" tulajainak, személyzet riasztása, másik autónk szintén fénnyel-hanggal indult összeszedni a hajó személyzetét.A "SOPRON" is jégben állt, idő kellett, mig kiszabadult.közben a komp sodródott lefelé, ahol ugye ott a Megyeri lekötő, ha jól emléxem 2 bárka vesztegelt, na meg a hidak, amikkel ha találkozik a sodródó komp....lett volna tragédia.
Szóval odaálltunk a komp mellé, rákötöttünk és szép lassan felvontattuk a helyére. Azért lassan, mert nem akartuk, hogy szétszakítsuk a köteleit, vagy további károk keletkezzenek. A kikötő elég sekély, ezért hosszú manőverrel tudtuk csak a partra tenni a kompot. Közben az utasok átjöhettek melegedni, WC-re, volt meleg tea meg étel is.Végül visszamentünk az Árpád-hídhoz. Én hazafelé még vetettem egy pillantást a kompra Horányban, a kikötőjétől 1300 m-re lakom. Hajnal4-re ágyba is kerültem.
A mentésben részt vettek:
Európa Rendezvényiroda Kft.
Zoltán Alapítvány
Magyar Hajózásért Egyesület
Dunai Vízimentő és Vízisport Egyesület
Én mindenkinek gratulálok és egyben köszönöm, hogy ott volt!
Laczkó Sándor
elnök
Dunai Vízimentő és Vízisport Egyesület
Előzmény: Fürgeláb (2009)
Fürgeláb Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2009

MTI híre az esetről:

 

Elszabadult egy komp kedden este a Dunán, a járművet, fedélzetén 21 utassal, több órás sodródás után egy motoros hajó vontatta be a dunakeszi kikötőbe; személyi sérülés nem történt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője és a rendőrség az MTI-vel.
A komp kedden este hat óra körül szabadult el a Pest megyei Horánynál, majd a jeges Dunán sodródni kezdett - mondta Dobson Tibor szerdán reggel.
A jármű alá Dunakeszi és Horány között, a hajóút közepén, egy nagy méretű jégtábla került, s megrongálta a komp kormányát, motorját és a hajtóművét - számolt be a részletekről a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-nek.
Kormos Endre alezredes tájékoztatása szerint a kompon 12 személygépkocsi és 21 utas tartózkodott. A járművet a kapitány két folyamkilométerrel lejjebb tudta a partnak kormányozni.
Az elszabadult kompot éjfél körül, a katasztrófavédelem korábbi közlésével ellentétben, nem egy jégtörő, hanem egy motoros hajó vontatta vissza a horányi révbe.
Személyi sérülés nem történt, az ügyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitánysága szakértők bevonásával vizsgálja.
Rudas Ferenc, a komp tulajdonosa az MTI-nek elmondta: a sötétben órákon át úszott a hajó alig kormányozható állapotban lefelé a folyón. Mintegy 3 kilométert tett meg ily módon. Az utasok nem rémültek meg, ki-ki beült a kocsijába, hogy védekezzen a hideg ellen. Telefonon értesítették a kollégákat és a Sopron nevű hajó sietett a bajbajutottak segítségére. A komp mellé navigált és motorja erejét kihasználva éjfél előtt a horányi kikötőbe kormányozta a járművet, így mindenki sértetlenül a partra juthatott.
A komp 10 éve teljesít szolgálatot  a sziget és a part között, eddig sohasem volt baleset - állítja a 19 autót befogadó hajó tulajdonosa. Fontos feladatot lát el, hiszen a szigeten lakók  komp nélkül 60-80 kilométeres kerülővel a budai oldalon a tahi hídon át tudnának csak célhoz érni. Amennyiben a letört csavar-levelet sikerül pótolni, úgy a jégzajlás ellenére csütörtökön ismét megindulhat a kompközlekedés Dunakeszi és Horány között.

pária Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2008
Biztos kellemetlen,ha az ember a bal part helyett a jobb partra kerül!De úgy gondolom,
ha én lettem volna tegnap éjjel ebben a mondhatni életveszélyben,annak is örülök,ha
a partra,bármelyikre,de kimentenek. Gondolj bele a tegnapi éjszakába,milyen idővolt!?
A buszra este Pesten csak húszpercet vártam,s végig toporogtam,mert jól felöltözve is
mínuszos hideg volt,déltől szakadt a hó,váratlanul visszajött a kemény tél.Ugyanezt az

időt éjjel órákig a Dunán átélni egy lélekvesztőben,ami kormányozhatatlanná vált,csak
sodródik a jégtáblák között,és a 0 hajóforgalom miatt bizonytalan,mikor érkezik meg a
mentőalakulat,hát,ezt,ha lennének,az ellenségeimnek sem kívánom. Ez igazi testi-lelki
megpróbáltatás lehetett annak,aki benne volt.Vízimentőséknek köszönet a mentésért!

Az SZDSZ-es (s környezetvédő) Kiss Róbert kopogtatócéduláját bedobták,máshonnan
még nem érkezett mifelénk semmi propagandaanyag.Ma megyek Gyurcsány-gyűlésre,
vajon milyen lesz összevetve az Orbán beszéddel,igaz azt csak rádión hallgattam meg.
Előzmény: Törölt nick (2006)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2007

 

Izlés kérdése, nekem az.

De hasonlítgassunk

 

Chirac-ot támogató párthoz

CDU-hoz

Republikánusok-hoz

ÖVP-hez

Tory párthoz

soroljam még?

 

Nekem ezek a klasszikus jobbközép pártok a mércék. Neked?

 

Persze ezek a fenti pártok igazándiból jobboldali liberális pártok, merthogy így működik a fejlett világ.

 

De lehet Meciar-hoz, vagy LePen-hez hasonlítani, akkor a helyzet valóban nem annyira extrém. Ezzel a gondolattal ugyan meg lehet nyugtatni a lelket, de ettől még a fidesz nem lesz európai értelemben jobbközép párt. Helyi szövetségeseiről nem is beszélve

Előzmény: Törölt nick (2003)
Fürgeláb Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2005

A fénykép alapján tényleg gyönyörű. A híradások szerint jégtörő. Akkor mégsem az?

 

És tényleg, mi volt a mentésnél? Mit szóltak az utasok? Beültek a kocsijukba, vagy átmásztak a kishajó utasrészébe, már ha volt egyáltalán neki. A komp Horányból indult vagy Dunakesziről? Mert ha Horányból, elég nagy gáz, hogy oda is vitték őket vissza. Miután megtörtént a baj, a kompforgalom leállt? Mert hát ugye ott egyszerre két komp szokott menni, legalábbis a nyári szezonban.

Előzmény: dunaimentők (2004)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2004
NA igen! A "SOPRON" m/s a Duna egyik legszebb hajója!
ostoba emberek szét akarták vágni, ócskavasként eladni,de szerencsére voltak olyan emberek, akik nem engedték!
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2003
Ha ez így van (itt), akkor kompromittálják mindazt a fontos dolgot, amit felsoroltál.
Ennyi.

De mitől szélsőjobb? Ezt nem értem. A Szabón kívül ki érhető tetten "szélsőjobbos" textúrán - (idézőjelben, mert szvsz igencsak szerény a műveltsége ilyesmihez az úrnak) ?
lemy
Előzmény: Törölt nick (1972)
gumidani Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2002

"A Sopron milyen hajó?"

 

Egy szóval: Remek.

Bővebben:

Készült 1960 MHRT Hajójavítóban Újpesten.  
Vontatóhajókén üzemelt 1960-2001 között
2003-tól a Zoltán Alapítvány  (Neszmély) birtokolja 
Fő méretei: 56.12 m hosszú, 8.36 m széles, 521 t vízkiszorítású, két Láng gyártmányú főgépe 1600 LE (1193 kW)  teljesítményű

A kapitány szeme kék és titkolja az életkorát.

Előzmény: Fürgeláb (1997)
pária Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2000
ORIGÓ-ból!Biztos,ami biztos,az MTI-nek én még éjjel 2-kor eljuttattam a hírt (amiről
még semmi részleteset nem tudtunk akkor),s ma reggel elküldtem nekik Vizimentők
híradását is,amit ide írt.Szerencsétlen utasok túlélték,de milyen állapotban lehetnek.
S van-e felelőse,aki a zajló Dunára az esti sötétségben vad hidegben és hóesésben
ráengedi a kompot!?Ami amúgy is olyan rozogának tűnt,hogy még nyáron is örültem,
ha átérek vele épségben.A kisátkelő hajó dettó ócska benyomást keltett bennem.:-(

Befogták az elszabadult komphajót
2006. február 8., szerda, 9:40|Utolsó módosítás: 2006. február 8., szerda, 9:42


Elszabadult egy komp kedden este a Dunán, a Pest megyei Horánynál. A járművet, fedélzetén 21 utassal, több órás sodródás után egy motoros hajó vontatta be a dunakeszi kikötőbe. Személyi sérülés nem történt, és anyagi kár sem keletkezett.

A komp kedden este hat óra körül szabadult el a Pest megyei Horánynál, majd a jeges Dunán sodródni kezdett - közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor és a rendőrség szerdán reggel.

A komp akkor vált irányíthatatlanná, amikor Dunakeszi és Horány között, a hajóút közepén, egy nagy méretű jégtábla került a jármű alá, s megrongálta a komp kormányát, motorját és a hajtóművét - számolt be a részletekről a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese, Kormos Erndre az MTI-nek.

Kormos alezredes tájékoztatása szerint a komp 12 személygépkocsit és 21 utast szállított. A járművet a kapitány két folyamkilométerrel lejjebb tudta csak a partnak kormányozni. Az elszabadult kompot végül éjfél körül egy motoros hajó vontatta vissza a horányi révbe. Személyi sérülés és anyagi kár nem keletkezett, az ügyet a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitánysága szakértők bevonásával vizsgálja.

(MTI)


Nyomtatható verzió Küldje tovább ismerősének!

Előzmény: Fürgeláb (1997)
Luckuty Creative Commons License 2006.02.08 0 0 1998

Kedves Armand, célozgattam a kérdésre itt a fórumon, de most rákérdezek,mert te nyilván tudod, hogy a febr 13-i lakossági fórumnak van-e valami tétje? Magyarul: a  "Dunakeszi Város Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási Terve" egy már elfogadott, és megfellebezhetetlen terv, amit csak ismertetnek, vagy múlhat valami a lakossági véleményen. A tervet a képviselőtestület elfogadta, vagy még ezután tárgyalja? Vannak-e benne cikis pontok? Ami engem érdekel, az a Téli Pálya, változik-e annak a besorolása? (Ide szoktam járni sétálni, kikapcsolódni egy kicsit.)

Előzmény: Asztalos_Armand (1991)
Fürgeláb Creative Commons License 2006.02.08 0 0 1997
Egy kicsit bővebb beszámolót lehetne kérni? Minden érdekelne.
A Sopron milyen hajó?
Előzmény: dunaimentők (1995)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.08 0 0 1996
Ez az eset a Szürkő-szigeten történt, valamikor összel. A hölgy sajnos nem élte túl. A pontos körülmények nem isme4rtek, senki nem látta. Feltételezések szerint a bográcsban készülő ételt akarta megkeverni, mikor vagy beleesett a tűzbe, vagy a műszálas ruházata kapott lángra. Még volt annyi lélekjelenléte, hogy bement a Dunába, itt találta meg a barátnője. A mentő helikopter nem tudott leszállni a szigeten, ezért a komppal vitték át a hordágyat.
Télen egy másik tragédia is volt ugyanott, a szigetről horányba tartó motorcsónak borult a Dunába sötétben, 5 felnőttel és egy gyermekkel. Az egyik felnőtt eltünt, a holttestét csak januárban találták meg.
Remélem most egy darabig nem lesz semmi errefelé...(és persze tragédia máshol sem)
Előzmény: pária (1992)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.08 0 0 1995

Sziasztok!

pontosítanék!

NEm jégtörő, hanem a "SOPRON"  m/s mentette ki a kompot a jégből. Kb éjfélre értünk partot, ami annak volt köszönhető, hogy a Dunán 0 volt a hajóforgalom aki segíteni tudott volna, ezért össze kellett szednünk a személyzetet és elindulnunk a hajóval az Árpád-hídtól. Ha figyelembe vesszük, hogy a riasztástól számított második órában indult a hajó nem rossz teljesítmény, főleg úgy, hogy pl. nekem 40 km-et kellett megtennbem havazásban, jeges úton. Persze egyszerűbb lenne a dolgunk, ha lenne 24 órában indulásra késsz mentőhajónk, állandó személyzettel, de a vízimentésre jelenleg semmiféle támogatást nem kapunk, ezért ez utópia...

Előzmény: Fürgeláb (1987)
pária Creative Commons License 2006.02.08 0 0 1994

Erdész Zoltánról viszont írnak,interpellált Kovács K. informatikai miniszterhez,de nem fogadta el a válaszát,erre kormánypárti oldalról trágár bekiabálás hallatszott,hát ez

sem helyes.E.Z.plakátjaival már tele az állomás aluljárója,de előtte a villanyoszlopról

már letépték,ami szintén nem helyes,ugyancsak a posta melletti hirdetőtábláról is.Az

MSZP-nek még nem láttam választási plakátját Dunakeszin,pedig Tóth A.újból indul.

Jó éjt a fórumozóknak! (ha még itt valaki,vagy már csak magammal beszélgettem?)

Előzmény: pária (1993)
pária Creative Commons License 2006.02.08 0 0 1993

Valsz.ez nem az a hír (a dkeszi,horány,komp,sodródik,ilyen szavakra kerestem linket)

most már ki tudtam nyitni,de nem is találom,az elején kellene lennie.Elnézést,storno.

 

 

 

 

Előzmény: pária (1992)
pária Creative Commons License 2006.02.08 0 0 1992
Keresőben találtam,de hiába megyek rá.Aki bármi közelebbit tud,hall,netán odamegy

mindjárt írja meg!"Fürgeláb" hozta először a hírt,talán tudsz már többet is a szerencsétlenségről!? 

 

Hermina Hírek :: ..
Tűzgyújtás közben meggyulladt egy asszony a Horány és Dunakeszi közötti ...
www.ezt.hu/hirek/index.php?name=belfold&file=index - 528k - Tárolt változat - Hasonló lapok

Előzmény: Fürgeláb (1987)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!