Keresés

Részletes keresés

Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92664

Leginkább maga a sütőpor is szódabikarbóna. De van mellette sav:
Borköves sütőpor (gyors)
Foszfátos sütőpor (gyors)
Pirofoszfátos sütőpor (csak sütéskor indul) (difoszfát hivatalosan)
Szódabikarbóna (szintén csak sütéskor abban az esetben, hogyha az ételben nincs sav) A poroltó is így működik, először a konzervdobozaidat is annak néztem, azt hittem, azért tetted be... :) De ilyenkor bomlás után visszamarad a szóda, ezt nem biztos, hogy érdemes kipróbálni, mert a lúgoknak nincs valami jó íze.

Előzmény: ZsuR (92659)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92663

Ja igen, mindenki szembe száguld az autópályán! ;)
De nem, megint csak a két problémás ember... :(

Előzmény: ZsuR (92658)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92662

Ugye... biztos azert, hogy a hus ne szaradjon ki.  Mi volt az Unionak a gondja vele?

Előzmény: Törölt nick (92661)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92661

Az Erdélyben, Romániában kedvelet miccs (mititei) egyik alap hozzávalója a szódabikarbóna. Volt is miatta vitájuk az Unióval.

Előzmény: ZsuR (92660)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92660

Most lattam egy musorban, hogy a daralt hushoz adtak szodabikarbonat es vizet, hogy a ne szaradjon ki.  Hallottatok rola?  Hasznaljatok a szodabikarbonat ilyen celra?

ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92659

Hat igen, ez mind ertekes informacio - de... mit csinal az egyik amit a masik nem?

Ezeket hasznalom....

Előzmény: Beer Monster (92656)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92658

:)) Nem, csak te! :))

Előzmény: Beer Monster (92655)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92657

"Masik kerdes, miert van az, hogy par recept szodabikarbonat es sutoport is ir, mig masok csak az egyiket vagy a masikat?"


Ha van sav az alapanyagban, olyankor bőven elég a szódabikarbóna.

Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92656

Kétféle van, gyors és lassú hatású, az utóbbi csak sütéskor fújódik fel. A lassú hatásúnál arra kell figyelni, hogy az összetevők között E52x, E55x és E541-est felhasználnak-e, mivel alumíniumot ugye nem fogyasztunk. (Gyerekeknél kell különösen figyelni, rájuk hosszú távon hat, csonttörékenységet idéz elő.) Főleg az 541 fordul elő.

Előzmény: ZsuR (92649)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92655

Hát tényleg meghülyült mindenki?

ZsuR Creative Commons License 2014.09.22 0 0 92654

Igen, hianyzik...

Meg azt is jo lenne tudni, hogy melyiket mikor, miert kellene hasznalni.... mit csinalnak a tesztaban...

Előzmény: Bubo.Bubo. (92650)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.22 0 0 92653

A legtöbb sütőpor összetevői ezek:

 

dinátrium-difoszfát; nátrium-hidrogén-karbonát, kukoricakeményítő.

Előzmény: ásítósmacska (92652)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.22 0 0 92652

http://naschland.blogspot.hu/2012/03/sutopor-szalalkali-szodabikarbona-avagy.html

 

....

....

 

A szódabikarbóna az alapja tehát a sütőpornak. A hozzáadott keményítő a nedvesség felszívásáért és a szén-dioxid hatásának késleltetéséért felel, a savhordozó pedig irányítja a térfogat megnövekedésének időpontját, mert csak hő hatására aktiválódik.
25 dkg liszthez egy teáskanálnyira van szükség, fél kiló liszthez pedig egy egész csomagra. Óvatosan kell vele bánni és betartani a megfelelő mértékeket, nem véletlenül írnak a receptekben x grammot elő.
Jó tanács a sütőporos sütikhez, hogy ne süssük őket túl magas hőfokon, mert a túl nagy meleg idővel csökkenti a hatását.
Megosztanék még egy régi trükköt is, a sütőpor minőségének ellenőrzésére: egy kis kanálnyit szórjunk egy pohár meleg vízbe, ha pezsegni kezd, akkor jó. Ha nem, akkor felesleges a süteménybe tennünk, mert nem érjük el vele a kívánt hatást.

Előzmény: Bubo.Bubo. (92650)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2014.09.22 0 0 92651

azért a 3-5 perc simán megvan, különösen nálam, az én tempómmal - és ez azért nem ugyanaz, mint amikor kelesztjük, vagy órákra a hűtőbe rakjuk, de pl. van a "reszelt túrós" nevű süti, azt begyúrás után a hűtőbe kell tenni, és mintha lenne benne sütőpor...

Előzmény: ZsuR (92649)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2014.09.22 0 0 92650

no látod, ezen én is mindig eltöprengek...

 

a sütőporban van még valami kevés belekeverve, meg talán nem teljesen ugyanazok, csak lényegileg (hiányzik TTAMÁS a vegyész-tudásával - meg a flegma beszólásaival...)

Előzmény: ZsuR (92649)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.22 0 0 92649

Ezt mondta az Anyu is!  Hogy ha all, elveszti az erejet!  Es nem igy van... sok recept mondja, hogy 3-5 percig pihentessuk... es valoban (persze, ha nem 4-5 eves sutoporrol es szodabikarbonarol van szo).

Meleg nem kell neki.

 

Masik kerdes, miert van az, hogy par recept szodabikarbonat es sutoport is ir, mig masok csak az egyiket vagy a masikat?

Előzmény: Bubo.Bubo. (92648)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2014.09.22 0 0 92648

? nem kell neki a meleg, hogy elkezdjen buborékokat fejleszteni? állás közben nem lesz hatástalan?

Előzmény: ZsuR (92647)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.22 0 0 92647

Van egy kerdesem a sutoporral, szodabikarbonaval kapcsolatban.

Ha sutesnel hasznaljatok - vartok vele, hogy a teszta kicsit levegosebb legyen, vagy azonnal sutitiek?

ZsuR Creative Commons License 2014.09.21 0 0 92646

A helyzet az, en nem vagyok oda erte... inkabb amit itt "sponge cake"-nek neveznek - nagyon hasonlo a magyar vizes piskotahoz.  Az aranyok es a munka menete masok.  Kellemesen rugalmas, nem fujtos piskota az eredmenye....

Itt a recept - translate.com leforditja :))

 

 American Sponge Cake: 

6 large eggs, separated

1 cup (100 grams) sifted cake flour

1/4 teaspoon baking powder

1/4 teaspoon salt

1 cup (200 grams) granulated white sugar, divided

1 teaspoon pure vanilla extract

2 tablespoons water

Zest of a lemon  or orange (outer skin)

3/4 teaspoon cream of tartar

Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place rack in center of oven. Have ready an ungreased two-piece 10 inch (25 cm) tube pan. 

Separate the cold eggs, placing the yolks in one bowl and the whites in another bowl. Cover the bowls with plastic wrap and bring the eggs to room temperature (about 30 minutes).

Meanwhile sift or whisk the sifted flour with the baking powder and salt. Set aside.

Place the egg yolks and 2/3 cup (135 grams) of the sugar in the bowl of your electric mixer, fitted with the paddle attachment (or use a hand mixer). Beat on high speed until they are thick, fluffy and light colored (when you slowly raise the beater the batter will fall back into the bowl in a slow ribbon). Then beat in the vanilla extract, water, and lemon zest. Set aside while you beat the egg whites.

In a clean bowl, with the whisk attachment, whip the egg whites until foamy. Add the cream of tartar and continue beating until soft peaks form. Gradually add the 1/3 cup (65 grams) of sugar and continue beating until the egg whites are shiny and just form stiff peaks. 

Next, sift the flour mixture over the beaten egg yolks (about one third of the flour mixture at a time) and gently but quickly fold (with a wire whisk or rubber spatula) the flour into the egg yolk batter. Then gently fold a little of the beaten egg whites into the batter to lighten it, and then add the rest of the whites, folding just until incorporated. (Do not over mix the batter or it will deflate.) Pour the batter into the tube pan, smoothing the top.

Bake in preheated oven for 28 - 35 minutes or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Remove from oven and immediately invert the pan  (turn upside down) and suspend it by placing the inner tube on the top of a flat topped glass or bowl. Allow the cake to cool completely before unmolding (about one hour). Run a flat metal spatula or sharp knife around the inside of the pan and then remove the center core of the pan. Run the spatula along the bottom and center core of the pan. Invert the cake onto a greased wire rack. The cake can be served plain with a dusting of powdered sugar or with fresh fruit and softly whipped cream. This cake can be covered and stored  for a few days, or it can be frozen.

Serves about 10 people.

Előzmény: sickamic (92645)
sickamic Creative Commons License 2014.09.21 0 0 92645

A nosalty-n találtam magyar receptet hozzá. Tojássárgája nélkül, borkősavval készül és nem kell kikenni a formát. Te is így csinálod?

Előzmény: ZsuR (92644)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.20 0 0 92644

Nem igazan, de azt is lehet sutni benne.  Angel Food Cake a sutemeny neve amirol elneveztek a format. A lenyege - konnyu fejjel lefele huteni.  Mivel az alja kiveheto - nem kell kikenni sutes elott, ha khult akkor kessel ki kell kivagni belole.

http://en.wikipedia.org/wiki/Angel_food_cake

Előzmény: sickamic (92643)
sickamic Creative Commons License 2014.09.20 0 0 92643

Ez kuglófsütő?

Előzmény: ZsuR (92642)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.19 0 0 92642

Előzmény: ZsuR (92641)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.19 0 0 92641

Igen, de attol nem mult el a pupja!  Nem esett be, az biztos... 

Előzmény: Mariska néni (92640)
Mariska néni Creative Commons License 2014.09.19 0 0 92640

Zsur, próbáltad már tálcára vagy rácsra borítva fejjel lefelé hűlni hagyni?

Előzmény: ZsuR (92639)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.19 0 0 92639

Probaltam regebben - nem sikerult.

Most a hetvegen probalom ezt. Hatha...

Előzmény: VKOrsi (92638)
VKOrsi Creative Commons License 2014.09.19 0 0 92638

homorúra kell kihúzni amikor belekerül a formába a tészta, minimális púppal sütök így nagyon régóta.

Előzmény: ZsuR (92571)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.18 0 0 92637

Leesett a tantusz? :) Az elejétől világos volt, hogy nem főzőcskézni, hanem trollkodni jött ide.

Előzmény: ásítósmacska (92628)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.18 0 0 92636

Hetvegen foproba:

Előzmény: ZsuR (92580)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.17 0 0 92635

Ma reggel csak hat percig foztem - erezni lehetett a kulombseget.  Holnap ot es fel lesz.

 

Hihetetlenul egyszeru... valamennyi viz az aljan, kezel bele lehet tenni a hutobol kivett tojasokat, fedot ra es varni... a sargaja valami csodalatos... a feherje kemeny, amit en nem annyira szeretek lagy tojasnal, de nem zavar.  Most probalgatom a lazabb feheret elerni...

Előzmény: sickamic (92633)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!