"A szerelő egyébként előre jelezte a jelenséget. Ennek a lényege - ha jól értettem, hogy a hengerfej a felújítás után jobban tömít (szelepek, szelepszár szimmering, stb), így a motorban a robbanáskor keletkező nyomás egy kis része így a felújítatlan, kopottabb motorban az olajteknő felé távozik - megnövelve az olajtérben levő nyomást. Ez a nyomásnövekedés az olajat a kopottabb gyűrűk mellett jobban benyomja az égéstérbe mint korábban. Nyilván ezek kis változások, de annyit eredményez, hogy növekszik az olajfogyasztás - ami persze még így sem kiugróan nagy - lévén a gyári hiba érték 0,6 l / 1000 km."
Ez nekem nagy mellébeszélésnek tűnik.
Egy - mondjuk úgy - kopott hengerfej, és a szelepek résvesztesége is pár százalék, sőt legtöbb esetben gyakorlatilag nulla. Azaz nem lesz ott jelentősen nagyobb végnyomás, középnyomás, de vákuum.
Így a további analógia sem állja meg a helyét.
Másik dolog, hogy a kopott szelepszáraknál, kikeményedett szimmeringeknél is jelentős olaj tud az égéstérbe jutni, felújítás után ennek mindenképp csökkennie kell.
Azaz a végső mérleg mindenképp az, hogy vagy nem nő, vagy csökken az olajfogyi HF felújítás után.
A hengerfej tömítést az indokolta, hogy a hűtőrendszer nyomása megnőtt, a hűtősapka leszedésekor jelentős kifúvás volt tapasztalható. Ez gyakorlatilag rövid időn belül jelentkezett.
Nyilván 0 olajfogyasztású motor nincs. De az én autómnál ez gyakorlatilag érzékelhetetlen volt újkorától kezdve. A hűtővíz sem pótolhatta, mert egyrészt a hűtővíznek kellett volna fogynia, másrészt ha hűtővíz kerül az olajba, akkor a sapkán habosodás jelenik meg. Egyik jelenség sem volt 360.000-ig.
Az Opeleknél a 8 szelepes motornál nem jellemző az olajfogyasztás egyébként sem. Tehát ezeknél nyugodtan keresheted a kicsi olajfogyasztást - ha az rendesen karban van tartva. (A 16 szelepes már egy teljesen más történet, de nem volt véletlen a választásom 15 éve.)
A kipuffogóban való megjelenést nem úgy gondoltam, mint a Trabantnál. Hanem kék füsttel, vagy égett olajszaggal.
A szerelő egyébként előre jelezte a jelenséget. Ennek a lényege - ha jól értettem, hogy a hengerfej a felújítás után jobban tömít (szelepek, szelepszár szimmering, stb), így a motorban a robbanáskor keletkező nyomás egy kis része így a felújítatlan, kopottabb motorban az olajteknő felé távozik - megnövelve az olajtérben levő nyomást. Ez a nyomásnövekedés az olajat a kopottabb gyűrűk mellett jobban benyomja az égéstérbe mint korábban. Nyilván ezek kis változások, de annyit eredményez, hogy növekszik az olajfogyasztás - ami persze még így sem kiugróan nagy - lévén a gyári hiba érték 0,6 l / 1000 km.
Egy kis segítséget kérnék, keresek valakit, aki tud nekem segíteni kartergáz lecsapató beépítésében. Esetleg ha tapasztalat van valamilyen típussal akkor választásban is :) Bp-en és Bp-Érd vonalon bárhova elmegyek.
Lehet senki nem rontott el semmit, pl előtte szivárgott már a hűtővized az olajba, így pótolta a hiányzó mennyiséget.
Nulla olajfogyasztású motor nincs, maximum nagyon-nagyon-nagyon pici olajfogyasztású, de azt sem opelben keresném, ha hirtelen rá kellene mutatnom.
A kipufogóban az olaj nem "jelenik meg", csak mikor már ""többet eszik az autó belőle, mitn benzint"", ahogy mondani szokás, mert az olaj kis mennyiségben meglehetősen jól elég a benzinnel együtt.
Ahogy odaát, itt sem fogja tudni megmondani ennyiből ezt senki. Ott is megkérdezték, hogy milyen motor/váltó, de nagyvonalúan átugrottad. Én meg már leszoktam róla, hogy naponta 20-szor kérdezgessem. Lásd fejléc!!!!! most plusz a váltókód is kell.
Másképp kérdezem: hogy lehet egy hengerfej felújítást úgy elrontani, hogy az olajfogyasztás megnő, de a kipuffogórendszerben olaj nem jelenik meg. Mert máshová hova távozhat az olaj?
"..mi az oka az olajfogyasztás megnövekedésének olyan esetben, amikor mást nem csinálnak a motorral, mint a hengerfejet leszedik, felújítják, kicserélik a hengerfej tömítést,..."
Pl. elbaxták a felújítást. (mondjuk az is kérdés, ki mit nevez felújításnak.... ??)
Az a helyzet, hogy tapasztaltam egyszerű városi közlekedésnél motorfékes lassítás után is, tehát nem csak hegyről való lejövet után. Talán olyan alkalommal tapasztaltam először problémát, amikor az Eötvos úton gurultam lefelé, majd a fogaskerekű keresztezése után adtam egy kis gázt, ennek következtében elkezdett rángatni. Ezt talán kétszer művelte összesen. Az alapjárati hullámzást meg csak esetenként csinálja, tehát nem állandóan. Azt viszont mindig motofék után, tehát egy (meleg motornál történő) indítás esetén sohasem.
Szóval kb. így néz ki a diagnózis.
Másik: véleményed szerint mi az oka az olajfogyasztás megnövekedésének olyan esetben, amikor mást nem csinálnak a motorral, mint a hengerfejet leszedik, felújítják, kicserélik a hengerfej tömítést, majd visszaszerelik a hengerfejet.
Adott egy opel Meriva 2006-os évjárat, 1,6 kb 80.000 km van az autóban (ténylegesen) A hiba, hogy a motor visszahűl, álló helyzetben melegszik, ilyenkor a klíma sem tökéletes. A termosztátot tavaly cserélték Érden a DiFer-nél. Most elvittük klímáshoz, feltöltötte, a klíma hűt rendesen szerinte más baja nincs. Az autó továbbra is visszahűl menet közben, álló helyzetben fel tud melegedni. Megint elvittük az Opel szervizbe a véleményük: a termosztát jó, az autóval minden oké, szerintük a klíma a hibás az okozza ezt, cseréltessük ki a klímahűtőt és a szárítószűrőt...
keresd meg benne a vákuumos bypass szelepet a fűtésnél és ellenőrizd nem e repedt , vagy a vákuumcső jó e rajta :D