Keresés

Részletes keresés

Pályaőr Creative Commons License 2017.06.21 0 0 63833

Önkényről itt szó nem esett, ha jól olvasom, amit írtam.

 

Előzmény: fantal (63831)
fantal Creative Commons License 2017.06.21 0 1 63832

A Vasúttörténeti Parkot ne keverd ide. Ott kontrollált körülmények között, rögzített feljárókon látogathatók a mozdonyok vezetőállásai. Semmi más!

A mozdonyok külsejére a Parkban is szigorúan tilos a felmászás, erre tiltó táblák hívják fel a figyelmet a balesetveszély miatt (természetesen mindig akadnak szabályszegő apukák, akik szerint a gyerekről a 424-es 4 méteres magasságban lévő kéménye mellett lehet a legjobb képeket készíteni...)

Az állomásokon se felügyelet, se feljáró, se bármi kontroll. Tehát a mozdonyokra mászkálást az állomásokon nem értelmes dolog propagálni, plusz ott a vasúti emléktárgy és színesfémgyűjtők tevékenysége...

Előzmény: ZésZoli (63824)
fantal Creative Commons License 2017.06.21 0 1 63831

Mivel a hegyeshalmi mozdony a Közlekedési Múzeum MŰTÁRGYA, ezért ha a tulajdonos úgy kívánta volna meg, akár a vöröscsillag is felfesthető rá. A muzeális járművekre nem vonatkozik az önkényuralmi jelképek alkalmazásának tilalma, mint ezt a kérdést már milliószor átrágtuk itt.

Előzmény: Pályaőr (63829)
fantal Creative Commons License 2017.06.21 0 1 63830

Jó, de az 501-es német eredetű gép volt, amit Ausztriából eredetileg ócskavasnak vettek, és üzembe állítottak néhányat, az 510-es meg szovjet Er mozdony volt, szovjet szabványú festéssel. Tehát ezek pon a kivételek, amik a szabályt erősítik. :)

Előzmény: vasútikuruc (63828)
Pályaőr Creative Commons License 2017.06.21 0 0 63829

Visszafelé olvastam az oldalt, már, hogy felülről lefelé, és ahogy mind lejjebb jutottam, egyre inkább kirázott a borzadály, hogy nézhet ki az a mozdony.  (Főleg, mikor valaki azt írta, mi lett volna, ha a Rába Botondot is narancssárga virágokkal festik ki.) A képen már nem is volt olyan rémes... inkább valaki nagyon rácsodálkozhatott a Szovjet Vasút egykori mozdonyaira. 

 

Jutott eszembe, mi lett volna, ha valakinek eszébe jut, hogy ezek a mozdonyok hazai pályafutásuk során végig vörös csillaggal az orrukon jártak, és elvárásként támasztotta volna ezt, mint eredeti állapotot a felújítók elé...?  (Csak elméleti alapon mondom, nem azért, hogy kívánnám.)

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Parovoz-Ea-629.jpg

vasútikuruc Creative Commons License 2017.06.20 0 0 63828

Vagyis a fővizsgáig vörös kerettel és kerékvázzal jártak.

Előzmény: rm40 (63820)
alkotasu Creative Commons License 2017.06.20 0 1 63827

Szerintem teljesen félreértetted gumidanit. Neki (és több más vasútbarátnak) az a gondja, hogy olyan színeket használtak olyan helyeken, amiket üzemelő korukban sohasem. Tehát a színorgia nem passzol ahhoz a mozdonyhoz. Csupán erről szólt a polémia.

 

Nem azzal lenne az igazi baj, ha egy hasonló lépcsőt tennének a mozdony mellé, mint az MVP-ben, hanem azzal, ha a gyerekek mászókának használnák. EBBEN a hozzászólásban ezt írta a gazdája: "NEtán egy kis ajtó, v bejáreti lehetöség  kellene  hogy  a gyerekek felmásszanak  stb." Szerintem vasútbarátként Te is dobnál egy hátast, ha a Truman oldalába egy kis ajtót vágnának, hogy ott a gyerekek bujkáljanak...

Szóval alaphelyzet az, hogy egy mozdony nem mászóka (hasonlóan egy Petőfi szoborhoz), így nem kell lágy játszótéri burkolat sem alá. Továbbmegyek: az a szemlélet, hogy minden köztéri dolog közpréda, nem erősíti (az emberek egy részében) azt, hogy talán ezekre vigyázni kellene, és nem pedig elvinni róla ezt-azt emlékbe.

 

Amúgy tényleg nem mai lehetett a történet a Hősök terén történt eset, mert a fiai kb. a Te korosztályod.

Egyébként ismersz is engem, tudod, hogy nem vagyok vadállat, de szerintem gumidani teljesen korrekten reagált a fia cselekményére.

Előzmény: Milos Grimasz2 (63823)
rezgaras Creative Commons License 2017.06.20 0 1 63826

> Amúgy a boglári 275-ös konyhája megtekinthető

 

El is "veszett" a konyhából sok apróság az elmúlt években, pedig zárt területen állt, elvileg nem fért hozzá akárki.

 

Előzmény: Milos Grimasz2 (63823)
Pályaőr Creative Commons License 2017.06.20 0 0 63825

Az ember nem is bánná... én is szerettem világéletemben. Annyi kéne, hogy valahogy szem előtt legyen, mert hülye vandálok is vannak. (Mondjuk, azok ellen meg nem sok minden véd...).

Előzmény: ZésZoli (63824)
ZésZoli Creative Commons License 2017.06.20 -2 2 63824

A Vasúttörténeti park mozdonyainak konyhái korhatár nélkül látogathatóak. Nincs EU-szabvány játszótérré alakítva. Betonaljak, ágyazatkő. Ha ott így van, akkor máshol miért ne lehetne így?

 

Tiszteletlen az, aki megnézi egy mozdony konyháját? Esetleg elképzeli, hogy Ő a mozdonyvezető? Ez nem Petőfi szobor...

 

Kamaszkoromban a szolnoki 424-en mászkáltam. Nem bántottam. Nagyon érdekelt és tetszett a szerkezet. Hol itt a tiszteletlenség?

Előzmény: gumidani (63822)
Milos Grimasz2 Creative Commons License 2017.06.20 -1 0 63823

"Ne tessék összemosni a normális mázolást (fekete) a csiricsáré "dekorációkkal"!"

 

Nem mosok én össze semmit. Lényeg, hogy valakik foglalkoztak vele, időt szántak rá és még jó pár évig megmarad. Szájkaratéval nem marad meg semmi. Meg kell keresni azokat akik tettek azért, hogy történjen valami és a következő felújításkor segítséget nyújtani, nem nyílt színen pocskondiázni.

 

 

"Attól primitív, hogy egy bármilyen műemlék, (műszaki tárgy, épület, vagy szobor, síremlék, stb.) a múltra való emlékezés eszköze és nem játszótéri játék. Civilizált ember ismeri a "tisztelet" fogalmát is.

Attól balesetveszélyes, mert nem gyerekek mászkálására lett kialakítva, hanem kiképzett szakemberek kezébe szánták. Éles alkatrészek, felnőttre méretezett korlátok, hágcsók vannak rajta. Az objektum mellett nincs kialakítva olyan terület, amelyre való leeséskor megakadályozná a sérülést. (pl. betonfelület)"

 

Csak halkan jegyezném meg a betonfelület nem óv meg semmitől. Amúgy a boglári 275-ös konyhája megtekinthető és szerintem ez adja vissza egy gyermekben azt az érzést amitől beleszerethet a mozdonyok  világába.

 

 

"Igen, 2. Az egyik kamaszkorában azzal jött haza, hogy a rendőr lepofozta a Hősök terén levő emlékműről. Ezután majdnem kapott tőlem is egyet."

 

Ez nem most lehetett.

gumidani Creative Commons License 2017.06.20 0 3 63822

" festés nélkül csak rohadna tovább "

Ne tessék összemosni a normális mázolást (fekete) a csiricsáré "dekorációkkal"! 

 

Mitől primitív és mitől balesetveszélyes

Attól primitív, hogy egy bármilyen műemlék, (műszaki tárgy, épület, vagy szobor, síremlék, stb.) a múltra való emlékezés eszköze és nem játszótéri játék. Civilizált ember ismeri a "tisztelet" fogalmát is.

Attól balesetveszélyes, mert nem gyerekek mászkálására lett kialakítva, hanem kiképzett szakemberek kezébe szánták. Éles alkatrészek, felnőttre méretezett korlátok, hágcsók vannak rajta. Az objektum mellett nincs kialakítva olyan terület, amelyre való leeséskor megakadályozná a sérülést. (pl. betonfelület)

 

neked van gyereked

Igen, 2. Az egyik kamaszkorában azzal jött haza, hogy a rendőr lepofozta a Hősök terén levő emlékműről. Ezután majdnem kapott tőlem is egyet.

Előzmény: Milos Grimasz2 (63821)
Milos Grimasz2 Creative Commons License 2017.06.20 -1 0 63821

"A gusztustalan kifejezést nem használom. Az, hogy egy régi járműtípusból, három, vagy egy van már meg, egyáltalában nem indokolja a csiricsáré a mázolását. Pontosan úgy van, ahogy írta. Meg kell(ene) becsülni és nem vásári díszletté zülleszteni!"

 

Ugyan jól mondod, de azt se feledd el, hogy festés nélkül csak rohadna tovább mint mondjuk sajnálatosan a Siófoki 376-os. Én becsülöm, ha valamit nem szétvágnak kilósárért hanem lefestenek, kijavítják és megpróbálják megőrizni az utókornak. 

 

"Egy frászt! A mozdony nem játszótéri mászóka. Mint ahogy a köztéri szobrok sem azok. Felháborító, hogy egy felnőtt ember még ajánlgatja is ezt a primitív szokást, aminek az elterjedése a nemtörődöm és lusta hatóságok "érdeme". A balesetveszélyről nem is beszélve."

 

Mitől primitív és mitől balesetveszélyes? Had kérdezzem meg, neked van gyereked?

 

 

Előzmény: gumidani (63819)
rm40 Creative Commons License 2017.06.20 0 1 63820

A gőzmozdonyok festése ügyében azért némileg árnyaltabb volt a kép, amint azt az alábbi rendelkezés is mutatja. Sajnos további részleteket nem ismerek.

gumidani Creative Commons License 2017.06.20 -1 1 63819

"NEtán egy kis ajtó, v bejáreti lehetöség  kellene  hogy  a gyerekek felmásszanak "

 

Egy frászt! A mozdony nem játszótéri mászóka. Mint ahogy a köztéri szobrok sem azok. Felháborító, hogy egy felnőtt ember még ajánlgatja is ezt a primitív szokást, aminek az elterjedése a nemtörődöm és lusta hatóságok "érdeme". A balesetveszélyről nem is beszélve.

Előzmény: gjovar (63815)
gumidani Creative Commons License 2017.06.20 -1 2 63818

A gusztustalan kifejezést nem használom. Az, hogy egy régi járműtípusból, három, vagy egy van már meg, egyáltalában nem indokolja a csiricsáré a mázolását. Pontosan úgy van, ahogy írta. Meg kell(ene) becsülni és nem vásári díszletté zülleszteni! Például a Rába által gyártott Botond terepjáróból is csak egy maradt meg és mégsem ékesíti senki sem a megbecsülés nevében narancssárga virágocskákkal.

Előzmény: gjovar (63815)
Bárdos Imre Creative Commons License 2017.06.20 0 3 63817

Senki sem fikázta a gépet, csak megállapítottuk többen, hogy igen csiricsáré lett, olyan, amilyen nálunk sosem volt. Le a kalappal a helyreállítását végzők előtt, örülünk, hogy megújhodott szegény, de aki ezt a festést kiötlötte, kicsit túllőtt a célon, legalább is a hozzáértők szemében.

Előzmény: gjovar (63815)
fantal Creative Commons License 2017.06.20 -2 3 63816

Az miért fikázás, hogy elmondjuk, hogy olyan így, mint egy cirkuszos kocsi? Soha üzemben nem volt gép teljes széleségében  vörösre kifestett burkolatlemez szoritó pántokkal... A kevesebb néha több, mint a bölcs mondás is tartja...

Előzmény: gjovar (63815)
gjovar Creative Commons License 2017.06.19 0 0 63815

Fiuk!   Lehet ezt a  411-est fikázni igy meg ugy.  Tény, h üzemelés közben  egyik sem nézett igy ki..DE már csak talán 3 db van az országban,  és ez most egy kiállitott  gépezet  , ezeket pedig  mindenhol ugy  felhivó szinekre  festik. Meg kell becsülni.   Az évek ezt  ugyis majd helyreteszik, ill kifakitják,   és  addig is  örüljünk h felhivja magára a figyelmet.

 

És  most  megint visszatérek  a  Móvári  áll.-on  a   Tito-ra.:  sajnos  a  sötét szürkesége és rozsdája  miatt  sokan  észre sem veszik.  NEtán egy kis ajtó, v bejáreti lehetöség  kellene  hogy  a gyerekek felmásszanak  stb.,  De ehhez egy kis  figyelemfelhivó   szinezés is tartozik!!!..  ÉS igy  lenne  egy örök élmény......aztán késöbb  vasutbarát.!

                                                                                                          Jó éjt.

 

Előzmény: 7578 (63814)
7578 Creative Commons License 2017.06.19 0 1 63814

És a hegyesiek mellett nem állt senki sem, aki "szakmailag" irányította volna Őket? Tényleg dícséretes a munkájuk nagysága, de ez a túlpingálás nálam elég visszatetsző.

Előzmény: fantal (63813)
fantal Creative Commons License 2017.06.19 0 1 63813

A 80-as évek elején pár beo gépen már mázolgattak, ami átöröklődött pár nosztalgiás gépre is a 80-as évek végén, de ott a História Bizottság nem tolerálta ezt a művészkedést, úgyhogy a szobormozdonyokkal kezdődött ez a csiricsáré "húzzuk ki pirossal meg hófehérrel" mozgalom.

Előzmény: Alien Angel (63812)
Alien Angel Creative Commons License 2017.06.19 -1 1 63812

Objektíven volt-e bármilyen korszakuk a gőzösöknek, amikor hasonlóan ki lettek volna pingálva pirossal, fehérrel? Vagy honnan jön ez az esztétika sok szoborgépen? Számomra, immár szubjektíven, különösen ez a fehér abroncsszél az, ami rettenetesen előnytelen. Olyan, mintha fehér zokniban lenne, már csak a makkos cipő hiányzik.

Előzmény: Bárdos Imre (63811)
Bárdos Imre Creative Commons License 2017.06.19 0 1 63811

Igaza volt! Mikor '88-ban az első BDV kijött próbázni, a sárga felszálló ajtókkal elég furcsán nézett ki. Erre mondta O. Gy., az egyik motorszíni mozdonyvezető, hogy "bohóciskola" festése van. Szegény Truman is hasonlóképpen járt. :(

Előzmény: fantal (63808)
Remete mh. Creative Commons License 2017.06.19 0 0 63810

5 – Ózdi Kohászati Üzemek

6 – A MÁV által kezelt Diósgyőr környéki bányavasúton állt forgalomba

Előzmény: Remete mh. (63809)
Remete mh. Creative Commons License 2017.06.19 0 1 63809

Nem emiatt?

 

Kijelölt psz.

Eredeti psz.

Gyártva:

Sorsa 1945 után:

 

JDZ 83-010

1929. MÁVAG 4972 gysz. 96/5 jelleg

?

 

MÁV 483,101

JDZ 83-021

1929. MÁVAG 4983 gysz. 96/5 jelleg

1953-ban 1000 mm, OKÜ 435

 

JDZ 83-031

1929. MÁVAG/993 gysz. 96/5 jelleg

1953-ban vissza JDZ

 

JDZ 83-032

1929. MÁVAG 4993 gysz. 96/5 jelleg

1953-ban OKÜ 12’

 

JDZ 83-040

1929. MÁVAG 5003 gysz. 96/5 jelleg

CCCP, Harkovi Úttörővasút

 

MÁV 483,001

JDZ 83-043

1929. MÁVAG 5006 gysz. 96/5 jelleg

1953-ban 1000 mm, MÁV 485,50016

 

MÁV 483,102

JDZ 83-070

1909. Krauss Linz 6029 gysz.

S. 1953.

 

MÁV 483,103

JDZ 83-105

1916. Krauss Linz 7142 gysz.

S. 1953.

fantal Creative Commons License 2017.06.18 -1 2 63808

S.J. az ilyen kimázolt gépeket hívta "bohócmozdony"-nak. Az nem gond, ha némi díszcsikot feltesznek, de hogy itt még a csavarfejeket is akkurátusan kihúzták pirossal - egyenként ... :))

Előzmény: Bakterpartner (63806)
fantal Creative Commons License 2017.06.18 -1 0 63807

Mert a gép a Jugoszláviába exportált gépek testvére.... Ózd- Borsodnádasd között járkált 1000 mm nyomtávon

 

**

Tudom.

Előzmény: zsiráftotya (63804)
Bakterpartner Creative Commons License 2017.06.18 -2 1 63806

Tisztelem és becsülöm azokat, akik szabadidejüket rááldozzák egy-egy hasonló célra, de időnként talán nem árt, ha a lelkesedés némi szakértelemmel párosul... Kicsit kevesebb vörös és fehér festék alkalmazása autentikusabb végeredményt hozott volna. Elvégre se nem cirkuszi, se nem román nem volt az a Truman... q=-)

Előzmény: fantal (63802)
Bárdos Imre Creative Commons License 2017.06.18 0 1 63805

Attól, hogy úgy hívták Ózdon, pontosabban Borsodnádasdon, ahol szolgált a sorozat  jugoszláviai kötődése miatt.

Előzmény: fantal (63803)
zsiráftotya Creative Commons License 2017.06.18 0 0 63804

Mert a gép a Jugoszláviába exportált gépek testvére.... Ózd- Borsodnádasd között járkált 1000 mm nyomtávon

 

Előzmény: fantal (63803)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!