Köszi, nos ez látszik a legértelmesebb hozzászólásnak! Sok szutykot kergettem már, ez a 17.verdám, de a hűtővel kapcsolatban, sosem voltak különösebb gondjaim, mindig valami nyilvánvaló jele volt ha szivárgott, vagy egyenesen lyukas volt a rendszer valahol, na igen, ez BMW, itt minden egészen más!
Ez annyira minimál feladat, hogy szerintem egy nagycsoportos óvodásnak sem okozna gondot. :P
2db csavar, 4db gyújtókábel. A kábeleket nem összekeverni!
De mint kérted, ez is csak egy ötlet, ha már ott van az ember, érdemes megnézni a megszakítót is. (emlékeim szerint ez még megszakítós) Lehet, jobb lenne megmutatni olyannak, aki tudja, hogy mi micsoda ott.
Sapka névleges nyitási nyomásáig mindent szabad nyomatni, sőt, ha marad a sapka, elvileg(!) nem is lehet túlfújni, mert elenged felette.
BMWnél ez egy tipikus játék, drága a viszkó, meghal a kisfokozat ellenállás a régifajta ventillátorokon, megtelik szmötyivel a klima és a vízhűtő közt..képzelt emberünk túlmelegedett rendszerrel veret éveket, közben minden műanyag és tömítés haldoklik, majd hengerfejes lesz a vas, majd megtákoltatja tömítéscserével, majd úgy jár, hogy eszi a vizet, ez a blokkot is amortizálja, majd végül megy az autó a hahura, természetesen "kihasználatlanság miatt"..
fentebb írtak nyilván egyetlen bmw-s márkatársra sem igazak, a képzeletem szüleményei, mindeki gyakran ellenőrzi a hűtést, tisztíttatja a hűtőt, szükség szerint cseréli a hűtőfolyadékot, oem alkatrészre cseréli ami rossz..., hehh.....:D
a megoldási lehetősség miatt dobtam ide, a többi már rajtad múlik,
ha nem hoz eredményt akkor jön az agyalás
azért a rendszernyomás fölé nem célszerű nyomni ( igaz nekem is kibírta a 3 bart a fűtőradiátor, de látszott , hogy lyukas ) de a bontottat is megnyomtam ami belekerült, ne benne derüljön ki .
Kerékfujó kiskompresszort rá a kiegyenlítőcső csonkjára, sapka, minden marad. A lehuzott csövecskét persze ledugózni bilinccsel, masszívan.
Másfél bár felnyom, és otthagy.
Nem mindig válik be, csomó repedés, szivárgás, hengerfejesség csak melegen esetleg menet közben rázkódásra ereszt, könnyezik..de legalább nem százötvenezerért(!) nem mutat semmit
Ezek nagynyomású hűtőrendszerek, igy nyáron melegen nem lehet levenni a sapkát, mert azonnal kiforr.
Ebből kiindulva a szivárgó forrásba jövő víz kijutva szinte azonnal el is párolog.
Tipikus eresztési helyek, a vízhűtő fém-műanyag illesztése, ahol azonnal le is szárítja a forró menetszél, az utastéri fűtőradiátor, ahol a klíma vízkicsepegése miatt fel sem tűnik, illetve nyáron nem látod a lecsapódó gőzét a szélvédőn.
De láttam már tőből repedt felső hűtőcsonkot is lassan csepegni(tipikus bmw betegség), a cseppek sosem cseppentek le, a műanyag élén minimális nyomal leszaladva összegyültek és elpárálogtak a radiátor házának alsó részén.
Ezeknél az autóknál már egy rossz hűtősapkától, (ami mindig elenged egy kis túlnyomásos gőzt), fogyhat a víz szépen lassan, igaz, akkor hónapok alatt megy el 1-2 deci, nem ilyen gyorsan fogy.
A legrosszabb lehetőség tényleg az, hogy lassan megeszi a vizet.
Nem egy tipikusan hengerfejes motor az m43, és relative olcsó hozzá a cucc, más kérdés, hogy a tipikus "lókoszt" javítás után időzített bomba :(
Újabb gond a Bajor csodával..., :) typ: 1999 es évjárat 316i 1,8-as E46-os!!
Most olyat csinál a "fenevad", hogy kb egy hét alatt a nívó alá esik a hűtővíz, viszont nyomát sehol nem látni, hogy hol szivárog, a motorolaj rendben, a víz amúgy tiszta, a vízpumpánál ás a csöveknél, semmi, utastér radiátor semmi nyom, termosztát ok..., szóval hol, s miként távozhat a víz, erre ha van ötlet, megköszönném!!
Esős időben (mint pl a mai) induláskor olyan, mintha nem "ugrana" be teljesen a motor (az összes henger?), hanem csak egy része, alig gyorsul, szaggat, érezhetően minimális kapacitáson jár (és persze a hangja is furcsa). Kérdeztem már 2 autószerelőt, nincs ötletük, persze amikor ott volt az autó, nem prezentálta ezt. Nagyjából egy hónapja a gyertyákat letisztogatták (de nem cserélték ki). Van-e ötletetek, hogy mi lehet ez, hogyan lehetne rajta javítani?
szóval , gázon már régóta rángatott a kocsi , itt kérdezgettem is a trafókat hogy lehetne vizsgálgatni stb. gyertyákat 5000 km-el ezelőtt cseréltem,majd hézagokat állítottam stb.
vettem 1 új trafót, beszereltem és cserélgettem a helyét, mikor az 1 es hengerhez raktam , nagyjából működött az autó gázon is , de még így is rángatott kigyorsításkor
na vettem még 3 trafót , beraktam és majdnem tökönszúrtam magam mert, hogy még rosszabb lett a kocsi
biztosan szarok az új trafók , gondoltam
ma mondom magamnak :-) veszek 4 új gyertyát , remény ha meg útóljára ...
kicserélem, új gyertyák , új trafók és az autó úgy megy gázzal is mint benzinnel :-))))))
a geciség az, hogy gyári renault dobozos , renault feliratos gyári gyertyákat raktam bele 5000 km-el ezelőtt, ha már nem drága, legyen gyári ... hátakisfaszom... most belevaló ngk gyertyákra cseréltem
(igaz , legalább 2 régi trafó is szarakodot, de én már leszarom, nem próbálgattam tovább)
Semmi különös meleget nem kaptak a dugók, mert azelőtt, amikor a hf. tömítést cserélni kellett, sem mentem gyorsabban 130-140-nél (Bp.- Debrecen), és máskor sem hajtottam szét sohasem az autómat, magyarul autópályán is 100- 110 környékén jártam (járok) vele. Időnként hajtom meg a fenti tempóval, padlógázt pedig évente 1x-2x kap rövid távon.