Urak, egy régi 1.6-os szívódízel Opel hogy a frászkarikába tud 10 liter gázolajat enni?
Vezérlés elvileg jó helyen van, nem füstöl feketén, ellenben alapjáraton büdös, és szürkés füst jön belőle. Henger nem kopott, meg lett gyűrűzve, termosztátot nem raktam vissza.
Rosszabb nem lehet? Ha nem indul be a regenerálás, akkor szinte biztos, hogy kukázhatod a szüröt. Ha elindítanád a kényszer regenerálást, akkor meg lehet, hogy kitisztulna...
nos, ez a kod NEM dpf dugulast jelez,. hanem alacsony hatasfokot.
a ketto kezben jar (tyuk/tojas ) , de valoszinusitheto hogy nem a rovid uzemek okozta elrakodasrol van szo,
hanem egyeb hibarol, ami miatt NEM indul el a regen.
csak peldakepp egy, a kepen szereplo dpf elofutes.
ennek a futesnek az aramkoret vizsgalni tudja az ecu,
de ha -csak- elrakodik az uzajarata, (arra ez a hibakod ) akkor nincs befecsi.. > nem melegszik fel a dpf.. es az hatasfok hiba.
ahoz hogy ez kideruljon, egy forced regen/kenyszeritett regeneraciot kell szoftweresen inditani. es kozben eloadatban nezni a a dpf bemelegedesi fazist.,.. , .etc.
vegulis mindegy,.
a kod NEM dugulasrol szol.
azt mas tema, hogy az lesz belole.
-------
SK velemeny. csak a leirtak alapjan.
nem mennek vele 2x300 kmet.
mert dpf most meg talan mentheto.. de 600 km mulva ez nem valoszinu.
Itt a szemrevételezést követően azt tanácsolják, hogy próbáljuk meg kiégetni a szűrőt autópályán vagy álló helyzetben. Hajlok arra, hogy megpróbálom az autópályázást. Más hibakódom nincs, rosszabb nem hiszem hogy lehet.
A vezérlés meg eléggé védi a motort. A korábban leírtakon túl a próbakörön még olyat is tapasztaltam, hogy a tempomatot egy emelkedőnél deaktiválta. Nagyon kis terhelést engedélyez a motor normál teljesítményéhez képest. Mondjuk nekem sem célom, hogy hengerfejes legyen a motor.
Tudom, hogy ha a kocsi rossz, meg kell javítani, de most bajban vagyok. Holnap mennénk nyaralni, a kocsi meg lekorlátozta magát...
2009-es Focus 2.0 Tdci részecskeszűrővel. A kocsit az asszony használja, főleg rövid szakaszokon.
Kedden hazafelé jött, mikor bejelzett neki a motor piktogram. ODB2-es kütyüvel sokadik próbálkozásra kiolvastam (sokadik progival sikerült), hogy részecskeszűrő gondja van, valószínűleg el van tömődve.
Másnap reggelre nem világított a piktogram. Tudtam, hogy pénteken pályán megyünk 300km-t, ezért vettem Wyns regenerálást segítő adalékot (indulás előtt tankoláskor beleborítom aztán "kikormolom" - gondoltam). Nyaralás után meg foglalkozom a DPF tisztításával/cseréjével.
A lényeg:
Ma reggel ismét bejelzett a DPF hiba. Asszony szerint harmatgyenge a motor, a 30 éves bajor kocsimmal kell mennünk. 2 gyerek, csomagok 1 hétre...:(
Szóval elvittem egy próbakörre, megtankoltam, regenerálást segítő adalékot beleborítottam. A motor "vészüzemmódban" van. Üresen 2750-et forog, 2000 fölött elfogy az ereje. A gázpedál "utasításait" a fogyimérő alapján felülbírálja a vezérlés, kíméli a motort. ("Végsebesség" ~140 5,4-es fogyasztás mellett).
Az alapkérdés, hogy így el merjek-e menni vele autópályán 300km-re (meg ugye vissza is kéne jönni).
Amit jó lenne tudni a döntés meghozatalához:
- Ebben a vészüzemmódban indul regeneráció, vagy meg se próbálkozik vele? (Próbakörnél próbáltam regenerálni, de a fogyimérő alapján ez nem nagyon sikerült) Wyns adalékkal dúsított üzemanyag talán kipucolná annyira, hogy használható legyen a nyaralás alatt.
- Vészüzemmódból ki lehet hozni valahogy? ODB2-es progik valamelyikével törölhető a hibakód? Mert akkor talán tudná valamennyire regenerálni magát.Természetesen ha pályatempónál újra hibát jelez a vezérlés, akkor a dolog feladva, papás üzemmódra váltanék.
Szóval van-e valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban.
B-terv meg az, hogy a kombi Ford marad, és a kis BMW E30-at kell befognom a nyaraláshoz.
Köszi, nos ez látszik a legértelmesebb hozzászólásnak! Sok szutykot kergettem már, ez a 17.verdám, de a hűtővel kapcsolatban, sosem voltak különösebb gondjaim, mindig valami nyilvánvaló jele volt ha szivárgott, vagy egyenesen lyukas volt a rendszer valahol, na igen, ez BMW, itt minden egészen más!
Ez annyira minimál feladat, hogy szerintem egy nagycsoportos óvodásnak sem okozna gondot. :P
2db csavar, 4db gyújtókábel. A kábeleket nem összekeverni!
De mint kérted, ez is csak egy ötlet, ha már ott van az ember, érdemes megnézni a megszakítót is. (emlékeim szerint ez még megszakítós) Lehet, jobb lenne megmutatni olyannak, aki tudja, hogy mi micsoda ott.
Sapka névleges nyitási nyomásáig mindent szabad nyomatni, sőt, ha marad a sapka, elvileg(!) nem is lehet túlfújni, mert elenged felette.
BMWnél ez egy tipikus játék, drága a viszkó, meghal a kisfokozat ellenállás a régifajta ventillátorokon, megtelik szmötyivel a klima és a vízhűtő közt..képzelt emberünk túlmelegedett rendszerrel veret éveket, közben minden műanyag és tömítés haldoklik, majd hengerfejes lesz a vas, majd megtákoltatja tömítéscserével, majd úgy jár, hogy eszi a vizet, ez a blokkot is amortizálja, majd végül megy az autó a hahura, természetesen "kihasználatlanság miatt"..
fentebb írtak nyilván egyetlen bmw-s márkatársra sem igazak, a képzeletem szüleményei, mindeki gyakran ellenőrzi a hűtést, tisztíttatja a hűtőt, szükség szerint cseréli a hűtőfolyadékot, oem alkatrészre cseréli ami rossz..., hehh.....:D
a megoldási lehetősség miatt dobtam ide, a többi már rajtad múlik,
ha nem hoz eredményt akkor jön az agyalás
azért a rendszernyomás fölé nem célszerű nyomni ( igaz nekem is kibírta a 3 bart a fűtőradiátor, de látszott , hogy lyukas ) de a bontottat is megnyomtam ami belekerült, ne benne derüljön ki .
Kerékfujó kiskompresszort rá a kiegyenlítőcső csonkjára, sapka, minden marad. A lehuzott csövecskét persze ledugózni bilinccsel, masszívan.
Másfél bár felnyom, és otthagy.
Nem mindig válik be, csomó repedés, szivárgás, hengerfejesség csak melegen esetleg menet közben rázkódásra ereszt, könnyezik..de legalább nem százötvenezerért(!) nem mutat semmit
Ezek nagynyomású hűtőrendszerek, igy nyáron melegen nem lehet levenni a sapkát, mert azonnal kiforr.
Ebből kiindulva a szivárgó forrásba jövő víz kijutva szinte azonnal el is párolog.
Tipikus eresztési helyek, a vízhűtő fém-műanyag illesztése, ahol azonnal le is szárítja a forró menetszél, az utastéri fűtőradiátor, ahol a klíma vízkicsepegése miatt fel sem tűnik, illetve nyáron nem látod a lecsapódó gőzét a szélvédőn.
De láttam már tőből repedt felső hűtőcsonkot is lassan csepegni(tipikus bmw betegség), a cseppek sosem cseppentek le, a műanyag élén minimális nyomal leszaladva összegyültek és elpárálogtak a radiátor házának alsó részén.
Ezeknél az autóknál már egy rossz hűtősapkától, (ami mindig elenged egy kis túlnyomásos gőzt), fogyhat a víz szépen lassan, igaz, akkor hónapok alatt megy el 1-2 deci, nem ilyen gyorsan fogy.
A legrosszabb lehetőség tényleg az, hogy lassan megeszi a vizet.
Nem egy tipikusan hengerfejes motor az m43, és relative olcsó hozzá a cucc, más kérdés, hogy a tipikus "lókoszt" javítás után időzített bomba :(