Keresés

Részletes keresés

Luckuty Creative Commons License 2006.02.12 0 0 2048
Kedves Folyami Medvék!
mielőtt ezt a komp-históriát végképp elfelejtenénk, lenne nekem is néhány kérdésem.
Elképzelem magam az elszabadult kompon: meg vagyok ijedve, és fázom. Nagyjából abban bízom, hogy előbb-utóbb kiszabadít minket valahogy a tűzoltóság, a kocsit meg majd visszakapom néhány nap múlva, iszappal telve. A kézitáskám az irataimmal mindenesetre magamhoz veszem, nehogy ronggyá ázzanak. Hogy kikötünk valaha, abban csak halványan reménykedem, hogy Dunakeszin, Horányban vagy Mohácson, az már tökmindegy.
Szóval, véletlenen múlott csak, hogy nem ez történt, vagy ilyen olajozottan működik minden?

Az Önkormányzatnál tudja mindenki, hogy nektek kell szólni, vagy csak XY tudta? Ki az az XY, aki nem a sóhivatalba küldte a telefonálót, hanem intézkedett? Egyáltalán, mindenképp nálatok köt ki ez a probléma, vagy inkább a tűzoltóságnál, és milyen átfutási idővel?
A nick-etek alapján ti vízimentéssel foglalkoztok, de gondolom, azért ilyen eset ritkán adódik. Tudtátok rutinszerűen, hogy mit kell csinálni (Sopron), hogy hírtelen kellett dönteni? És mindig készen álltok az ilyen telefonra, vagy szerencséje volt a telefonálónak? Hogy a kocsi nem volt szervízben, hogy nem egy borozgatás közben ért a hívás, ami után ugye kockázatos lenne kocsiba vágódni?

A Sopronnak feladata-e az ilyesmi, hogy a tulaj nem számolgatni kezdett, hogy mibe fog ez kerülni neki, meg miért pont a Sopron, miért nem a tűzoltóság? Vagy egyszerűen felfogta, hogy emberéletekről van szó, sietni kell. és a költségekkel majd ráér később törődni? Na és a legénység? Ők is mind ráértek? Semmi morgás, hogy a tévé, a barátnő, a gyerek... Hogy mindent szakszerűen csináltatok, azon nem csodálkozom - ez a dolgotok, értetek hozzá. (Bár szakszerűen csinálná mindenki a dolgát ebben az országban!) Azért a forró teáért, meg hogy megmutattátok a Sopront az utasoknak viszont minden elismerésem! Nem csak a megfázástól véditek őket, de a figyelmüket is igyekeztek elterelni a történtekről. És persze minden elismerésem az egész akcióért - ha a levelemből nem volt egyébkéntis világos.
Előzmény: dunaimentők (2043)
pária Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2047

Hozzánk ma dobták be a választási iroda tájékoztatóját,de nem a fideszes jelölt

szórólapjával,hanem a Miép-jobbik jelöltével,egy meghívóval egyetemben Csurka

gyűlésére,na hol?A Radnóti Gimnáziumban.Valamint télikabát-akcióvásár papírt is.

 

Sztem a kihordó azt viszi ki,amire megbízást kap.De azt még pénzért sem szabad

terjeszteni,amely sajtótermék még nincs engedélyezve. E.Z. letépett plakátjait a

postánál újraragasztották,sőt új helyszíneket is találtak,pl.a nagyállomás előtt a

Dunakeszi várostérkép táblára is ragasztottak (a szélére),ez azért pofátlanság.

 

Az aluljáróban minden plakátján kiszúrták a szemét Erdésznek,ez sem túl szép. 

 

Előzmény: magyar_ugar (2045)
Luckuty Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2046
"Egyébként a pánik keltő utast áthúzzák ahajó alatt. Kis hiszti: kereszbe, nagy hiszti: hosszában, pont. "

Ez tetszik, Qti!
Előzmény: Qti (2041)
magyar_ugar Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2045
Tegnap este a ház postaládáiba bedobták a Választási Iroda tájékoztatóját. ez idáig rendben is lenne. DE!

Úgy tűnik, még a látszatra sem ad az Önkormányzat, ugyanis nyíltan részt vesznek az alpolgármester kampányában.

Ugyanaz, aki az önkormányzat tájékozatóját hozta, elhelyezte a fideszes alpolgármester választási szórólapját és a Keszi Hírek című irományt is!

A Keszi hírek egyébként a helyi polgári kör lapja - név és elérhetőség nélkül, mindössze egy freemail-es mailcím. Ebben a számban aláíratlan irományok mocskolják Tóth Andrást és dicsőítik EZ-t. Ami jó Dunakeszin, az a Fidesz és EZ. dicsősége, ami rossz, az Tóth András "bűne".

Egyébként tudja valaki, lehet sajtóterméket nyilvántartásba vétel előtt terjeszteni? Ui. az impresszumban az áll: nyilvántartási szám: folyamatban...

dunaimentők Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2043
Nem kell feljelentés, ilyen esetben a Rendőrség hivatalból meginditja az álamigazgatási eljárást.
Ami a biztonságot illeti...ha Bocmannak lesz rá árkezése talán majd elmondja a véleményét,én nem szeretném, érintett vagyok bizonyos szempontból...
Előzmény: Törölt nick (2042)
Qti Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2041

 

Biztos vagyok benne, hogy öt perc után a zabszemet nagykalapáccsal sem lehetett volna felütni........

 

Egyébként a pánik keltő utast áthúzzák ahajó alatt. Kis hiszti: kereszbe, nagy hiszti: hosszában, pont. 

 

Bócman Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2040

Kicsit túl sok amerikai filmet néztél, nem gondolod?

 

Annak mi értelme lett volna, azon kívül, hogy jól felidegesítesz mindenit, és esetleg kapsz valamelyik hajóstól egy - jól megérdemelt - taslit.

 

Az ötéves hülyegyerek módjára hisztizésnek nem igazán sok értelme van a Duna közepén, a jégtáblák között. Attól nem lesz igazad, hogy sikongatsz, csak jól lejáratod magad.

 

Értelmes ember munkanapon, délelőtt modja el összefogottan és szigorúan a tényekre támaszkodva az álláspontját a Dunakeszi Kapitányságon.

 

Aztán a hatóság majd kivizsgálja, hogy megvalósult-e a víziközlekedés veszélyeztetése tényállás.

 

(Csak zárójelben: természetesen a rendőrség hivatalból vizsgál. Meghallgatták, illetve meg fogják hallgatni az érintetteket, és eldöntik, hogy kell-e bármit is tenni.)

 

 

Előzmény: Törölt nick (2038)
Bócman Creative Commons License 2006.02.11 0 0 2039

Habár a Duna nemzetközi viziút, a magyarországi szakaszon magyar úszóművekkel történtek talán mégis beleférnek egy magyar újságba...

 

 

Előzmény: Törölt nick (2034)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.10 0 0 2037
és itt akkor vissza is kanyarodhatnánk dunakeszi vizekre is (ha-ha). A péknétévé működésének sem a híradás a célja, hanem egy közpénzből finanszírozott fidesztévéként működik. A város lakosságának minden tagja 400 forintot (14 Mft/év)áldoz erre a "nemes célra" évente. Dunakeszin egyébként van piaci alapon működő kábeltévé, a politikai feladatokat félretéve nem tudom, miért kell egy ilyen helyi kampánymédia? A város egyébként évente kb 5Mft-ot költ közmunkára, miközben itt a fórumon megjelennek azok aképek, amik a szeméttengert mutatják, miért nem közterületfelügyelőket, vagy közmunkásokat alkalmaznak ebből a pénzből. Az is hozna valamit a fidesz politikai konyhájára, ha csökkenne a város szemétlerakó jellege. Igaz nem annyit, mint egy kampánytévé.
Előzmény: Törölt nick (2036)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.10 0 0 2036
A szaksajtót többé kevésbé leszámítva nincs esély arra, hogy a tömegmédiában megjelenő hírek válogatási szempontja a hír értéke és valóságtartalma lenne. Egy dolog számít, egy-egy szaftos hírtől, vagy ezek folyamatától nő, vagy csökken au olvasotság, nézettség. Ezért fut a ló a blikk-el, meg a többi bulvár szeméttel és ezért van olyan hályogkovács műsor is, mint a tv ügyvédje, meg aktív, stb
Előzmény: dunaimentők (2035)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.10 0 0 2035
A kérdés az, hogy tisztában voltak-e azzal, hogy mi vár rájuk, ha egy hídlábnak, vagy egy lekötött bárkának űtköznek???Mi nem világosítottuk fel őket. Amikor átjöttek a "SOPRON"-ra elfoglalták magukat azzal, hogy megnézték (megcsodálták???) a hajót.

Valami nagytudású azt nyilatkozta, hogy a komp radarját zavarja a magasfeszültség...azért nem megy. Ez egy vicc!
Előbb-utóbb talán eljut a sajtó oda, hogy olyanoktól kérdez, akik értenek hozzá...
Vagy ez utópia???
Előzmény: Törölt nick (2034)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.10 0 0 2033
további infók a kompról:

www.szentendrei-sziget.hu
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2032
Szia Luc,

valóban, az önkormi nehéz helyzetben van, s mint a levelekből is kitűnik, erősebb érdekek dolgozhatnak a háttérben. Egyébként sokat nem tudok az ügyről, csak amit láttam a saját szememmel.
halis
lemy

ez egy bullshit válasz volt :)
Előzmény: Luckuty (2023)
pária Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2031
A kompbalesettel kapcs. már a Dunakeszi Titanicot vizionáltam,és fellélegeztem,mikor
írtátok,az utasok relatív milyen jól viselték az egészet.A tegnap reggel 10 órai MTI-hír
ezt még nem írta,csak hogy személyi s anyagi sérülés nem történt. (Az MTI-t talán én
riasztottam elsőnek még aznap éjjel 2-kor;Dobson Tibor,s a rendőrség is csak reggel.)

A MAI MAGYAR NEMZET KÉPES HÍRBEN SZÁMOL BE A DUNAKESZI KOMPBALESETRŐL !

Előzmény: Qti (2030)
Qti Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2030

 

Korrekt levezetés!

 

Bárakármi is lehetett volna ha horgonyt dob....Nyilván csak lassítottam volna a teknőt, még ha a horgony egyszer csak le is szakadt volna.

Köszi a két hajó infóját, semmit nem tudtam róluk.A Mozart vicc volt, hiszen a Sopron is tizszer többet tud, mint ami ide kellett!

Üdvözlettel Qti

Előzmény: Bócman (2024)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2028
Hát persze, hogy emléxem!
Egy ilyen alkalommal megengedték nekünk gyerekeknek, hogy felmásszunk az egyik naszádra. Ez IS hozzájárult a vonzalmamhoz a hajók iránt-:)
Persze én még Dékány könyveken meg Onedin családon nőttem fel, nem Nintendo-n, Pokemonon meg WallóWillákon..........meg más efféle médiaszeméten. Nem megerőszekolósdit, drogozósdit játszottunk, hanem hajósosat, bújócskázósat, otthon segítőset.
A Ruszki táborba is jártunk gyermekként, nagyon izgalmas volt a sok katonai izé, meg a bújkálás, hogy a muszka őr ne vegyen észre.Persze nagyapám beoltott, tudtam, hogy az a MI ORSZÁGUNK, amit az idegen bolsevik csizma tapos. A franc sem értette, hogy mi az a bolsevik, de biztos nehéz lehetett a csizmája, mert a földutakat nagyon tönkretették. aztán fiatal felnőttként, mikor elmentek a Ruszkik és lemehettünk oda megdöbbentett, hogy milyen siralmas állapotot hagytak maguk után!rengeteg szögesdrót, gumiabroncs, gyakorló akna (nem robbanós fajta), lövészárkok , bunkerek rendszere.
Előzmény: Törölt nick (2027)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2026
A Horányi kompkikötő a Szentendrei-sziget és a Szűrkő sziget alsó spicce között található.
A komp Dunakesziről indult.
A részleteket megtalálod itt lejjebb, vagy a www.szentendrei-sziget.hu -n
Előzmény: Törölt nick (2025)
Bócman Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2024

Tévedsz.

 

A horgonyt a komp és a hajótest megtartására méretezték. 1000 négyzetméteres nagyságrendű, 10-20-30 centi vastagúra összetorlódott jégből álló jégtáblák megtartására nem.

 

Lehetséges következmények:

 

1.: A horgony leszakad. Ez a legkisebb gond. Ha megérkezik a segítség az első lekötött bárka, vagy az első hídláb előtt...

 

2.: A horgony tart, és torlódás keletkezik. Ennek következtében:

        a: a jég legyűrheti a kishajót

        b: a jég legyűrheti a komptestet

        c: mind a kettő egyszerre

 

 

A jég vastagságát és a fedettséget, valamint az elvégzendő feladatot tekintve a mentésre a "Sopron" az elképzelhető legtökéletesebb hajó volt.

 

A jég vastagsága miatt megfelelő szerkezetű hajó kellett, amelyik képes a 8-10 centis jég törésére. A "Sopron" ilyen.

 

A nagy méretű, egybefüggő táblák miatt megfelelő géperőre és tömegre volt szükség.  A "Sopron" az 1600 lóerejével király-kategória. Az 521 tonnás vízkiszorítását tekintve az egyik legnagyobb géphajó az egész Dunán. (A magyar hajók közül kizárólag az óbudai építésű 3 csavaros tolók nagyobbak...)

(Megjegyzem, még így is több alkalommal előfordult, hogy a jégtáblák "megvezették" a karavánt.)

 

A kompot két sziget között, egy alig 80-100 méter széles mellékágban, 70 fokos szögben megdöntve kellett a part mellé tenni. Ehhez megfelelő géperő, kormányképesség és szerkezeti felépítés szükséges. A "Sopron" mindeme kritériumoknak bőséges tartalékkal megfelel.

 

Ezen felül pedig nem ártot a gyorsaság sem. A havária helyszínéhez fizikailag legközelebb tartózkodó üzemképes hajó a "Sopron" volt.

 

A fenti kritériumok alapján kézenfekvő, hogy vonalhajózásra épített vontatóhajóra volt szükség.

 

Közel s távol egyetlen más olyan hajó sem tartózkodott, amely alkalmas lett volna a feladat megoldására.

 

(Talán nem tudsz róla, a jegesek már egy hete elmentek készültségi szolgálatba, a "Tatabánya" ms. Aldunára ment, a "Szombathely" pedig gyárban áll, és a tolóbakjai miatt meglehetősen rosszul viseli a jeget.)

 

 

Előzmény: Qti (2017)
Luckuty Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2023

Jól értem a válaszokból, hogy az illegális szemétlerakással szemben a város vezetése tehetetlen? Jobban átgondolva inkább úgy tűnik, hogy nem is nagyon foglalkozik vele, legfeljebb egy-egy képviselő próbál utánajárni a dolgoknak, és panaszkodik, hogy a lerakók sem kort, sem rangot nem tisztelnek. Vajon tényleg nem lenne az Önkormányzatnak semmi eszköze a helyzet megváltoztatására? Jól emlékszem, hogy egy-két éve önkormányzati képviselő is gyanuba keveredett a szemétlerakással kapcsolatban?

Előzmény: Törölt nick (2022)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.09 0 0 2022
jobboldali liberális. bejön ;)

A DAKE kapott 2 válaszlevelet a városkörüli illegális szemétlerakásokkal kapcsolatban.
Olvashatóak itt: http://dake.tar.hu/

vagy itt (klikk):

Válaszok az illegális szemétlerakásokkal kapcsban

jó éjt
lemy
Előzmény: Törölt nick (2007)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2021
Én is ritkábban mint szeretnék!
A "SOPRON" m/s -en és a "TATABÁNYA" m/s-en szoktam gépészkedni, egyébként Dunakeszi-Horány magasságában a mentőhajóval lődörgök. Utoljára jan. 1-18 ig hajóztam constanta-Gradisce között.
na de ez a topic nem erről szól, gyere át a hajósba, !
Bocs mindenkitől az OFért
Előzmény: Qti (2020)
Qti Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2020
Köszi az index infót, sajna már nem utazom:-(
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2019
Amit írsz abból úgy látom, hogy hajós vagy, ill. valami hajózás közelivel foglalkozol.Ha érdekel nézd meg a "gőzhajók, hadihajók, hajózá" topic-ot.
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2018
Nem tudom, lehet, hogy volt, bár én napok óta nem találkozom hajóval.
nekünk szóltak, mi meg a "SOPRON"-t, vagy a "TATABÁNYA"-t tudjuk mozdítani, ha kell. a "Bányász" úton van Constanta felé...
Ráadásul itt az idő jelentős tényező volt, előbb kellett odaérni, min ahogy a komp leér a hidakig. Szerintem...
Előzmény: Qti (2017)
Qti Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2017

Szerintem megfoghatta volna a hajót a horgonnyal, nem ezerrel sodródott,a vontatmány pedig rendben rá van kötve a motorosra száz az egyhez hogy nem szakad le.Max az történik, hogy ránt egy erősebbet a kompon!Egyébként a Sopronnál nem volt kisebb slepper a kikötőben?Még szerencse hogy a Mozart nem volt nálunk..... 

Előzmény: dunaimentők (2016)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2016
Ezen én is gondolkodtam!
Aztán eszembe, (?)hogy
- HA működik a horgony és ledobják nem szakad-e le a komp a hajóról?
-ha ledobhák, egy nagy jégtábla meg elkezdi fordítani a kompot nem borulnak-e fel?
Ha én vagyok ott csak legvégső esetben dobtam volna horgonyt.
azt sem tudom biztosan, hogy le tudják-e dobni...


Néztem a tudósításokat, egy szó sem esett arról, hogy kik voltak a mentők...
Előzmény: Qti (2014)
Bócman Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2015

Hozzá kell tennem, hogy a "lassan" leginkább azért volt, mert a komp alacsony teste felett nagy sebességnél átcsaphatott volna a hullám. Nem nagyon hiszem, hogy az utasok ürültek volna egy alvázmosásnak - még ha kvázi ingyen is kapták volna.

 

A "hosszú" meg nem is annyira a sekélység miatt volt, hanem azért, mert azzal a falatnyi ridiküllel az oldalán a Naccságosasszony éppen hogy csak befért a két sziget közé.

 

 

 

Előzmény: dunaimentők (2011)
Qti Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2014
Horgonyt nem ismer az 1.es?Keresztbehajózó! Jellemző.
Előzmény: dunaimentők (2011)
Fürgeláb Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2012
A tv2 híradójában lesz az eset!
Előzmény: dunaimentők (2011)
dunaimentők Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2011
Ez nagyon szép!
Mindenki nyilatkozik, de azokat, akik a mentést ténylegesen végezték meg sem említik!
Én ezt így láttam:
18,30 körül hívott az egyik önkorm. képviselő, hogy sodródik a komp, segítsünk.Rövid telefonos egyeztetés a komp tulajával,kocsiba be, kéklámpa-sziréna, irány Pest, zuhogó hóesésben, jeges úton.Közben telefon a "SOPRON" tulajainak, személyzet riasztása, másik autónk szintén fénnyel-hanggal indult összeszedni a hajó személyzetét.A "SOPRON" is jégben állt, idő kellett, mig kiszabadult.közben a komp sodródott lefelé, ahol ugye ott a Megyeri lekötő, ha jól emléxem 2 bárka vesztegelt, na meg a hidak, amikkel ha találkozik a sodródó komp....lett volna tragédia.
Szóval odaálltunk a komp mellé, rákötöttünk és szép lassan felvontattuk a helyére. Azért lassan, mert nem akartuk, hogy szétszakítsuk a köteleit, vagy további károk keletkezzenek. A kikötő elég sekély, ezért hosszú manőverrel tudtuk csak a partra tenni a kompot. Közben az utasok átjöhettek melegedni, WC-re, volt meleg tea meg étel is.Végül visszamentünk az Árpád-hídhoz. Én hazafelé még vetettem egy pillantást a kompra Horányban, a kikötőjétől 1300 m-re lakom. Hajnal4-re ágyba is kerültem.
A mentésben részt vettek:
Európa Rendezvényiroda Kft.
Zoltán Alapítvány
Magyar Hajózásért Egyesület
Dunai Vízimentő és Vízisport Egyesület
Én mindenkinek gratulálok és egyben köszönöm, hogy ott volt!
Laczkó Sándor
elnök
Dunai Vízimentő és Vízisport Egyesület
Előzmény: Fürgeláb (2009)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!