Keresés

Részletes keresés

andreja Creative Commons License 2002.03.17 0 0 73
Hat kecsketenyesztesrol szolo konyvekre. Mar van nehany ilyen. Most nincs elado anyank. De ha lesz, akkor sem a legjobbaktol valunk meg, ennelfogva nem ajanlom magunkat.

Lesz viszont serdulo lanyka elado kb. majus elejetol. Ezekbol a feherekbol (a kepen).
Az apukajuk (Miklos) nagyon belevalo legeny igazi nemetalfoldi verrel az ereiben, jo tejelo lesz mind. Azoktol viszont csak jovo ilyentajt varhatsz tejet, ellenben addig van ido osszemelegedni veluk. Oszre szexpartnert tudok melle biztositani, felteve, hogy nincs messze.

Előzmény: zegron (72)
zegron Creative Commons License 2002.03.17 0 0 72
Andreja!

Megnéztem a képeket, tök jó! Ez a sok kecs mind a tietek? Esetleg van eladó kecskemamátok? És milyen könyvekre gondoltál?

Előzmény: andreja (69)
andreja Creative Commons License 2002.03.16 0 0 71
andreja Creative Commons License 2002.03.16 0 0 70
Ha unjatok, lojetek le.

ovi-1ovi-2ovi-3

andreja Creative Commons License 2002.03.13 0 0 69
A kecskemama ara 3eFt-30eFt kozott van, jo nagy szorassal es nem is mindig ertekaranyos. Eleg sokan hirdetnek elado joszagot a Magyar Bazar c. ujsagban (megyetol fugg, hogy melyik napokon jelenik meg). Ha nem akarsz zsakbakecsket venni, akkor ne vegyel ismeretlen helyrol (legalabb tudjal meg valakitol valamit a potencialis eladorol, kecskeirol pl. az allatorvosatol - ha van ilyen. Ha nincs, az nem biztos, hogy azt jelenti, hogy a kecskei tok egeszsegesek).
Sose dolj be a 6 litert (naponta) ado kecskeknek (azert persze letezik olyan). Adjon csak ket-harom litert naponta, de azt legalabb 8 honapon keresztul! Minimum 2 gidaja legyen, es ne vegyel kisfius csaladot! Legenyt majd mashonnan szerezz be oszre, amikor szukseg lesz ra.
A fajta kerdes nalunk nem tul hangsulyos. Letezik nehany kulturfajta nalunk is, de az un. parlagi (nem kitenyesztett) magyar kecskek kozott is vannak igen jo kepessegu kecskek, tobbnyire sokkal szilardabb es igenytelenebb kivitelben, mint a kifejezett tejelok.
Akik kozul talan a legtobb a szanentali es az alpesi meg a bajor barna van nalunk. Nem tul sok, de amikor majd venni akarsz, akkor minden elado kecskeben jelentos verhanyaddal fogsz talalkozni :))) (Az elado szerint)
Eloszor vegyel egy konyvet, nem haszontalan felkeszulni a kecskezesre, es jobban el fogsz tudni igazodni.
Előzmény: zegron (68)
zegron Creative Commons License 2002.03.13 0 0 68
Sziasztok!

Kedves kecskeszakértők! Szeretnék kecskét tartani. A kecsketej ugye egészséges, a fűnyíró funkció is elkelne, hely akad, szóval jöhet a jószág.A tanácsotokat szeretném kérni a következőkben:
- Hol érdemes állatka után nézni, s mennyiért lehet hozzájutni egy kecskemamához egy-két gidával?
- Milyen fajtájú kecskét válasszak? (valami jól tejelő fajta kéne...) Egyáltalán milyen fajták vannak, s hogy lehet köztük eligazodni?

Segítségeteket köszönöm!

andreja Creative Commons License 2002.03.12 0 0 67
A kecske altalaban kettot ellik, nem ritkan csak egyet vagy harmat, ritkan negyet, elvetve meg tobben. De az 5 azert nem olyan nagy szam, mint emberben, es nem is vilagcsucs, mint ahogy a kereskedelmi teveben adjak.

A ketto az tok praktikus, mivel ket csecsbimboja van. Ha csak egy a gyerkoc, akkor nincs annyi teje, mert tej az (altalaban) annyi van, amennyire szukseg van. Minel tobb gyerkoc, annal tobb tej. A harom vagy tobb azert necces, mert esetleg a leggyengebb elol elhappoljak az erosebbek a tej nagyjat de azer egy jol tejelo anyanak eleg teje van akar ot gida reszere is.

Altalaban nem kell segiteni, konnyen ellik es nagyon odaadoan gondozza az utodait. Ha van haza, es oda be is szokott jarni, akkor bemegy majd magatol is, ha eljon az ido, es ugy gondolja, hogy ott a legjobb hely az elleshez, mindenesetre jo vastag es friss alom legyen ott, az ujszulottek a hideg foldtol sokkal jobben ki tudnak hulni, mint a hideg levegotol. Vastag szalman az alja meleg marad, a tetejet meg majd anyu nyalogatja. Nem bantjak a sokkal kisebbet, elleskor meg kulonosen tiszteletben tartjak a vajudot meg az ujszulotteket. A tisztelettudas tanitasa majd par napos korban kezdodik, a szemtelenkedessel parhuzamosan. Ha nyugodtabban alszotok, akkor ejszakara zarjatok be, de foleg ilyen szep napokon napkozben semmikepp, sot kint napos, szelvedett helyen is rakjatok egy jo nagy kupac szalmat, hatha oda lesz kedve szulni, vagy ha nem, akkor oda lehet oket rakni elles utan, ha szep az ido.

A fiukecske sajnos nem lesz egy sikertortenet...

Amugy meg nehany (torpe)pipi hianyzik, azok tudjak igazan tisztan tartani az almot a legyektol.

Előzmény: Gabinet (63)
Gabinet Creative Commons License 2002.03.12 0 0 66
Köszi, arra a második bekezdésben leírtra gondoltam, úgy mondták, hogy csak annyit, hogy egy két fröccs szaladjon ki. Szegény fiam marad itthon, mert Én cicakiállításra utazok Ausztriába. Remélem nem lesz gond, megpróbálok neki mindent kikészíteni, és a dokit is telefonvégen tartom......Nagyon aranyos a történet, remélem nálunk is ilyen kis kedves történések lesznek. Ígérem beszámolok, és további tanácsokat szívesen fogadok. Köszi mégegyszer.
Előzmény: andreja (65)
andreja Creative Commons License 2002.03.12 0 0 65
Este majd jovok bovebben, de hamarjaban egy dolgot: a cicit nem szabad atfejni! A szuletest kovetoen nem igazan tej van ott, hanem elotej (foccstej, kolosztrum), ami tartalmazza azokat az ellenanyagokat, amelyek eletfontossaguak a kiskecskenek. Ezen anyagok koncentracioja a szuleteskor a legmagasabb, es az ellest kovetoen rohamosan csokken a kivalasztasuk.
Ezert nagyon fontos, hogy a kiskecske szuleteset kovetoen minel hamarabb szopjon ebbol (max ket oran belul, de komplikaciomentes szuleskor szinte perceken belul), es nem is keveset.

Amit meg lehet tenni, az az, hogy elleskor, az elso szopas elott nehany sugarat kifejni, ha esetleg faggyucsomo, vagy mas lerakodas van a bimbocsatornaban, az kijojjon, es a tej minden kulonosebb erofeszites nelkul szivhato legyen.

Előzmény: Gabinet (63)
andreja Creative Commons License 2002.03.12 0 0 64
Attila engedelyevel idemasolnam elso ellesukrol (sic!) szolo elmenybeszamolojat (egy hete esett a dolog)

Utolag visszagondolva is nagy elmeny. Vasarnap reggel mar logott az az
ujnyi feher cucc. Egyfolytaban lemaszakltam hozza, de semmi. A viselkedese
szokatlan volt, de nem valtozott a helyzet. 4 kor el kellet mennunk, de a
vendegsegban tukon ultem mar. 8 ra hazaertunk, rohantam le, es mar logott
belole egy jo hosszu zseles genyo.
Atoltozes, kezmosas, petroleumlampa, fejlampa (ott villany nincs) es tuz.
A felesegem a gyereket fektette. Gyorsan meg bevagtam a szekrenybol egy
regi trikot a ruham ala.
Beultem az istallo ajtajaba es neztem. Anyuci lassan felkelt bent, es
odafekudt a labam melle. Par perc mulva nagy sikitas, mertem az idot, 2
perc, ujabb, 1 perc, ujabb. Megneztem hatul, nyilt ki a pera. Rohanok fel
az asszonyert, hogy siessen, ha nem akar lemaradni. 2 perc mulva erek
vissza, es mar kint gozolt az elso. Orultem es karomkodtam, hogy errlo
lemaradtam. Szerencsetlenul szoros kis sarokba kerult, epp keztem a fulet
torolgetni a trikoval, mikro sikitas megint. Es 2 pici lab. 3 nyomasra
kint volt a 2. fiu. Egymason gozologtek, anyuci lihegett.
Kiszedtem oket a sarokbol es a has ele tetem (Innentol vannak fotok),
hamarosan mindkettot ra tudtam venni par korty tejecske ivasara.
Fel ora mulva felalltak. De nagyon hideg volt es sok mocsok, igy
atkoltoztetem mindharmukat a belso reszbe, tiszta helyre.
kesobb jott ki egy nagy, 2 tenyerben is nehezen elfero cucc, gondolom a
lepeny.
Mivel majdenm fagyott kint, nagyon hultek a gyerekek, igy jottek a
palackok is. De aztan mem tudtam megallni, es egyenkent felvettem oket a
kabatom alatt melegedni. Latszolag nem esett rosszul nekik, es anyuci sem
aggodott.

Mar 2 naposak. Epp most jottem toluk. A 2 kissrac mar ha befekszem
hozzajuk, rajtam ugral, egyaltalan nem felnek. Anyuci sem feltekeny, siman
egyedul is hagy veluk. De ha ott van, sem problemazik.

Gabinet Creative Commons License 2002.03.12 0 0 63
Sziasztok.........Tanácsot kérek. A hét végére, ha igaz a mamakecskémnek lesz gyerekecskéje. Mennyit szül egy kecske? ( általában ) Kell neki segíteni? Ha van háza, zárjam be vagy a kertjében maradhat szabadon. A gyerekecske nem fázik meg a zimankós éjszakában? Van neki egy másik egyidős barátja, az nem lett babás. Ő nem fogja bántani a gyerekecskét? Hallottam, hogy szülés után nem árt egy kicsit megpróbálni átfejni a ciciket? Átfejjem? Ha fia lesz, Őneki majd keresni fogok gazdit. Segítsetek, kérlek! :-)).............. Nekem akkor lett kecském, amikor Pestről kiköltöztünk egy aranyos kis faluba. Azóta azt vallom, hogy macska és kecske nélkűl nem lehet boldogan élni. Köszi előre is.
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.11 0 0 62
:))))) Egy cigizo kecske:))) Wow:))) Na jo...meg mielott szetoffolnam ezt a topikot (mint szegeny patkanyost az egereimmel:))), el is megyek innen:)))

Ha egyszer lesz egy kecskem, igerem, azonnal visszajovok:))))

Előzmény: Cillit (61)
Cillit Creative Commons License 2002.03.11 0 0 61
Sziasztok, kecskések!

Nekem is kéne kecske (is), jókat hallottam felőle apámtól, aki régen tartott. Az ő kecskéjét Ciginek hívták, mert megevett egyszer egy doboz cigit. Aztán megette az aszalt meggyet, ami ott volt kiterítve. Jópofa állat lehet. Na majd ha kertes házam lesz...!

Előzmény: Törölt nick (60)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.11 0 0 60
Sziasztok!

Kecskem az nincs, de a szomszed allatkereskedesben el egy tunderi kecske. Van neki egy szep piros pottyos kendoje:)) Reggelente egesz jol lehet hallani az ehes mekegeset, az egesz utca zeng tole:)) Ja, es tunderien, ket labra allva bamul at a szomszed kertbe. Nem tudom, mit lathat, de biztosan erdekes, ha ennyire bamul:)))

Lehet, hogy kecske lesz a kovetkezo haziallatom?

Udv,
Csin^4

andreja Creative Commons License 2002.03.08 0 0 59
Elegge urugy-gyanus erveles...
A kutyahoz vagy macskahoz mit szolnanak a szomszedok? Mert szerintem egy(ket) kecske kevesebb bosszusagot tud okozni azoknal.
Van olyan, akit viszont alapvetoen tud irritalni barmilyen allat. Vagy barmi, amit a szomszedja csinal/tart/szeret/elvez stb.

Ha _tenyleg_ szempont a szomszed, akkor tobb eshetoseg van:

Hogy szol a helyi allattartasi rendelet? Ha az megengedi, hogy tarts kecsket, akkor csak be kell tartani az ott leirt allattartasi szabalyokat, es ha abban nincs benne, hogy a szomszed engedelye kell hozza, akkor mindegy, hogy mit szolnak hozza.
Illetve megsem mindegy, mert ha zavarja, akkor lehet, hogy bantani is fogja (vagy titeket) ha, van ra modja.

Ha viszont kifejezetten tetszik neki is az otlet, hogy a szomszedjaban ilyen jopofa dolog lesz, akkor akar meg az sem lehet gond, ha egyebkent a rendelet szerint nem is lehetne kecsket tartanod ott.

Ranezesre viszont nem a szomszednak nem tetszik az otlet. Menjetek ki ket het mulva az Allatkertbe, akkor mar ott fognak ugrabugralni a kicsik a simogatoban. Ha attol nem fog megenyhulni a parod szive, akkor menthetetlen, es nem lesz kecsketek.

Előzmény: Törölt nick (57)
andreja Creative Commons License 2002.03.08 0 0 58
Valtozhat. Amelyik nagykoraban feher, az kicsiben is az volt. De amelyik kicsiben feher, az lehet, hogy felnottkent szurkes vagy barnas arnyalatot vesz fol. A szines kecskek is valtoznak, altalban sotetedik a szinuk, ahogy nonek, de elofordulhat, hogy kifakulnak.

Alapvetoen azert hasonlitani fognak gyermek onmagukhoz, inkabb csak arnyalatot valtanak.

Előzmény: Lord Iffy (56)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.08 0 0 57
Azt, hogy a szomszedok nem szeretnek. :( Lehet, hogy O nem akarja ??? :((((
Előzmény: andreja (55)
Lord Iffy Creative Commons License 2002.03.08 0 0 56
andreja, a kecskének változik a szine, vagy olyan marad mint igy kicsinek?
andreja Creative Commons License 2002.03.07 0 0 55
Mi az ellenerv? Es mit probaltal meg kontrazni?
Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.07 0 0 54
Ok, koszi, bar a parom egybol elvetette a kecsketartas otletet. :(((((((( Pedig en nagyon szeretnek. Nem tudnatok ravenni ? :)
Előzmény: andreja (53)
andreja Creative Commons License 2002.03.07 0 0 53
Nahat, ha vegigolvasod a topicot (nem egesz estes elfoglaltsag - sajnos), akkor sok mindent megtudhatsz a torperol, de ismetles meg azannya, stb:

Mi kell a torpekecske tartasahoz?

1. Meg egy (torpe)kecske. Mivel egyedul nem megy... Lehet mas faj is, de a sajat a legkezenfekvobb.

2. Fedel a feje fole, szalma alaja, harom oldalrol zart falakkal, hogy a szeltol vedje. Hideg nem problema, sajat kazanja van, ugy hijak bendo.

3. Ebbol kovetkezik, hogy a kazan ellatasa minden tekintetben alapveto feladat: kaja, pia, so.

a, jo minosegu retiszena, naponta pazarlassal egyutt kb. 2 kg, az kb.10 naponta egy bala/kecske, telen, amikor legdragabb se kerul 400 Ft-nal tobbe, betakaritaskor a fele. Tavasztol oszig is legyen elotte, de akkor kaphat mast is, ha van valami zoldre lehetoseg. Plusz minden finomsag, ami egy kedvencnek jar: repa, kaposzta, szaraz kenyer, bananhej miegymas.

b, friss tiszta ivoviz reggel es este

c, a legjobb olyan, amiben mikroelemek is vannak, egy 4 kilos pakk legalabb fel evig eleg 2 kecskenek (800 Ft a legminosegibb)

4. A torpe repul, jo minosegu legalabb 150cm magas kerites alapfeltetel.

5. Pedikuros evente ketszer.

6. Fereghajtas evente.

mas nem jut most eszembe, kerdezz!

Előzmény: Törölt nick (43)
andreja Creative Commons License 2002.03.07 0 0 52
A valos meretek kedveert: a nagylegenyek mogotti drotkerites osztasa 10x10 cm-es.
Előzmény: andreja (50)
andreja Creative Commons License 2002.03.07 0 0 51
Itt az ovireszlet valojaban.

andreja Creative Commons License 2002.03.07 0 0 50
Az egyenloseg jegyeben nehany "normalis" nagyfiu, meg az olanyaik.

Es az ovoda egyik sarka.

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.07 0 0 49
Betettem az elso kepet hatternek; remelem nem baj. Nagyon edesek. :)
Előzmény: andreja (48)
andreja Creative Commons License 2002.03.07 0 0 48
Gyujjenek hat a torpe-legenyek, 3 evesek, teljesen felnottek.

Eloterben Moha, mogotte normalis(nem torpe) fiuk, igaz, ok meg tenyleg csak fiucskak, nincsenek meg 1 evesek sem.

Ez pedig itt az ikertestvere, Pafrany.

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.07 0 0 47
Oke, kofi mindent...
Előzmény: andreja (46)
andreja Creative Commons License 2002.03.07 0 0 46
Este otthonrol megy majd a hasznalati utasitas.
Előzmény: Törölt nick (43)
andreja Creative Commons License 2002.03.07 0 0 45
Ha megbirkozom a htmllel, akkor a legenyek este lathatoak lesznek.
Előzmény: andreja (44)
andreja Creative Commons License 2002.03.07 0 0 44
Budapesti Allatkert, Parasztudvar, Maja Pal. Altalaban ilyentajt szuletnek meg, ket-harom honapos korukban kelnek el, ket eve 5000 Ft volt per db. De az idei lanykak stipistopi, mert a ket legenyunk mar nagyon ki van ehezve!! A jaszberenyi allatkertben is van. No meg sokan hirdetnek is, de en mar nem egy torpekecske-gidat lattam felnoni, es egy kisse nagyra cseperedtek.....
Előzmény: Törölt nick (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!