Köszönöm a választ neked is, és P.URBANUS ill. raider kartársnak is. Azt hiszem, akkor veszek egy garnitúra téligumit ugyanilyen méretben (215/65R16) és kész, aztán cseréltetem szezononként. Már jojózik a szemem a sok teszttől, de ezeket néztem ki (igaz, nem pont 215/65R16 méretben tesztelték): 1.) Continental Wintercontact TS 860 2.) Dunlop Winter Sport 5
Mit gondoltok a választásról? Esetleg van valami ellenjavallat? Illetve valaki forgalmazza közületek ezeket?
Szerintem a kuplung és fékpedál gyakorlatilag egyszerre kerül lenyomásra, a fékpedál egy hajszállal korábban. Egyszerű a dolog: vagy fékkel, vagy gázzal kell az autót tartani, szabadon gurulásról az első pár ezer km - en igen gyorsan szoktam le :) Tény, hogy a kuplung már viszonylag kis pedál mozgásra (kb. 1/3 pedálút) kiold, vagy annyira megcsúszik, hogy az autó mozgására a motornak túl sok hatása nem lesz.
Vészfékezést írtam nem lassító fékezést és nem motorféket.
Bár autóvezetés tanfolyamon is tanítják Ön is az egyik példa arra hogy az emberek jelentős része NEM TUD vészfékezni!
Nézzen utána, gyakoroljon! Ennek ösztönös mozdulatnak kellene lennie. Amíg ez nincs meg felesleges a legjobb gumikat választani és nézegetni melyik áll meg 2 méterrel előbb.
Ha nincs kinyomva a kuplung akkor először a motort kell legyőznie a féknek nincs meg a kellő lassulás- mondjuk száraz úton.
Ha csúszós az út akkor meg leáll a motor is és nem működnek az elektronikai segédberendezések, mint pl az ABS.
A tesóméknak Wredestein van, nagyon hasonlít a mintája a Bf Goodrichra, meg az is ilyen kemény. Az miért van hogy egyes téli gumik keményebb keveréküek, mások meg puhábbak, pl Kormorán, Barum.
Igazán vészfékezést ahol már csak tényleg a gumin múlna a dolog szerintem 10 évben 1x kell végrehajtani. Több múlik a sofőrön pl. kinyomta egyáltalán a kuplungot közben?
Bocsánat, ez off lesz, de muszáj megkérdeznem:
Nagyon remélem, ezt nem úgy érted, hogy vészfékezés előtt vacakol(jon) az ember a kupplung kinyomásával? Mit jelent itt a "kinyomta egyáltalán a kuplungot közben"? Tényleg közben (bár az is elég életszerűtlen)?
Csak azért kérdezem, mert családomban mai napig esküsznek egyesek arra, hogy (bámilyen) fékezés előtt ki kell nyomni a kupplungot. Mert nekik ezt így tanították, és nem is tudnak másképp eljárni.
Az nagyon jó ár. Ez 11400ba volt/db,(+fél liter házi, de az volt nekem itthon) házhoz hozva. De hogy a Vredestentől jobb vagy gyengébb tulajdonságú, minőségű, azt nem tudom.
Tudom :), csak ez egy gyors alkalmi vétel volt. Nem volt időm kérdezni, jónak láttam a mintáját, és jó masszív abroncsnak néz ki. A következő téli gumiknál mi lenne a sorrend szerinted, Barum,Kléber,Hankook,Firestone,Bf goodrich,? Csak hogy tudjam hányadik helyen van a Bf gumim, gondolom a Kormorán, Laufenn abroncsoktól jobb?
Ma sikerült jó árban vennem, 185/65 R15 méretben BF Goodrich g foorce winter 2 gimiabroncsot. Nem sok teszt eredményt találtam róla, mi a véleményetek, jó ez az abroncs?
215/55 R17-es Crossclimate gumit szeretnék venni (majd). Ahogy nézem kb 50 körül van mindenütt. Netes gumiboltok közül melyik ajánlott (esetleg van e itt vmi guminepper :) ). Ja és január közepéig ráér, van e valami tapasztalat az árak mozgásával, több/kevesebb lehet e majd akkoriban ?
A gumik árának alakulását az előrendelési szezonon kívül a Yield Managemenet algoritmusok végzik, legalábbis nagyker szinten.
Januártól viszont eltérítheti majd a mostani árakat az új listaárak megjelenése. Az algoritmus egyik inputja a listaár. Az idei listaárak kalkulációját 305 ft körüli EUR szinten végezték. A 2019-es árakat feltehetően a mostani, 320-330 ft EUR árfolyamhoz igazítják. Ez önmagában hozhat pár százalék áremelést.
Az árlistában ugyanakkor várható némi korrekció is. Idén két erős konkurrens is megjelent a piacon (a Brigi és a Conti négyévszakosai), mindkettő érezhetően a CC árai alatt. Ez akár lefelé is viheti a CC listaárait, ez nagyjából a marketing osztály döntése lesz.
A méret azonban behoz egy újabb bizonytalansági tényezőt, ami teljesen a szélsőségekbe viheti a konkrét gumi árait. A 215/55R17 méret ugyanis nincs a 20 leggyakoribb méret között. Legalábbis globálisan. Nálunk viszont a Suzuki Vitara az egyik legnépszerűbb új autó, eladnak évente 8-10 ezer darabot, mindet téligumi nélkül. Ez azért elég csábító piaci rés....
Ha túl sok gumit rendelünk be, nem lesz fogyás, és ez idővel durván lefelé viszi az árakat. Ha viszont gyávák vagyunk, nem rendelünk eleget, akkor gyorsan fogyásnak indul a készlet, az algoritmus meg veszettül tolja fel az árakat.
Szóval egy csomó megjósolhatatlan erő mozgatja az árakat :-)
2) a négyévszakosokat a magasabb hőmérsékletű éjszakán tesztelték, ami előnyösebb volt nekik.
Az egészen biztos, hogy a gumikeverékeket egy adott hőmérsékletre optimalizálják.
Ha én terveznék téli gumit Európának, akkor én 0 fokra optimalizálnám, azaz nagyjából -10 és +10 között lenne az optimális tartományban, és elfogadhatóan teljesítene -20 és + 20 között.
A nyáriakat 20 fokra optimalizálnám, így +10 és +30 között teljesítene optimálisan, és 0 és 40 között elfogadhatóan.
És a négyévszakosok?
Mondjuk +10 fokra, így 0 és 20 fok között lenne az optimum, és -10 és 30 között az elfogadható tartomány.
A mérések éjszakáin a téliek is és a négyévszakosok is az optimális tartományukban maradtak. De ha csak öt fokkal lett volna hidegebb, a téliek közelebb kerültek volna az optimum hőmérsékelthez, a négyévszakosok meg éppen kilógtak volna onnan. Tehát okunk van feltételezni, hogy teljesen más eredmények születtek volna.
Arról nem is beszélve, hogy a "nedves" teszt -2 fokban már felveti a jegesedés, elsősorban a "fekete jég" problematikáját, ami viszont a mintázat kialakítása miatt a téliek jelentős fölényét hozta volna.
Ma sikerült jó árban vennem, 185/65 R15 méretben BF Goodrich g foorce winter 2 gimiabroncsot. Nem sok teszt eredményt találtam róla, mi a véleményetek, jó ez az abroncs? A Barumhoz képest mintha keményebb lenne.
"Hőmérséklet kapcsán némi előnyt kaptak a négyévszakos abroncsok, amelyeket 3-6 Celsius fok között teszteltünk - a használt gumikkal és a futózott télivel együtt, majd az igazi téliek már téliesebb, 2-4 Celsius fok közötti hőmérsékletet kaptak. Idén először ugyanis már nem volt elegendő egyetlen éjszaka a teszthez, a méréseket két egymás utáni éj leple alatt valósítottuk meg."
215/55 R17-es Crossclimate gumit szeretnék venni (majd). Ahogy nézem kb 50 körül van mindenütt. Netes gumiboltok közül melyik ajánlott (esetleg van e itt vmi guminepper :) ). Ja és január közepéig ráér, van e valami tapasztalat az árak mozgásával, több/kevesebb lehet e majd akkoriban ? Köszi.
én a második felvetésedre a saját tapasztalatomat tudom mondani: én a 17-es felnit visszaváltottam a fordomon 16-osra, pont amiatt, mert a 16-oson lévő ballonosabb gumival kicsit kényelmesebb lett a rossz utakon. szóval 17-18-ra váltás szerintem csak tovább rontja a helyzetet. ez az én tapasztalatom.
A 2. pont csak rontana a helyzeten. Szerintem ha ennyire rossz a rugózása egy ilyen ballonos gumival, akkor esetleg egy téligumicserét megkockáztatnék, de én eladnám rövid időn belül.
Vettem egy Opel Mokka X-et (1.6 sima benzin), 215/65R16-os lemezfelnivel.
Nagyon nehezen szokom a pattogós futóművet, minden úthibát szinte felerősít, hangos gumizaj (gyári abroncs, Goodyear, 10e km van már benne).
Évi 10-12e km-t megyek, télen 99% Budapest, nyáron balatoni nyaralóba járás.
Most azon dilemmázok, hogy:
1.) veszek hozzá egy téligumi garnitúrát és kész,
2.) veszek egy nagyobb felnit (17 vagy 18-as, akár könnyűfémet), egyesek szerint komfortosabb lesz az autózás vele (megpróbálok beleülni valaki nagyobb kerekű verziójába és kipróbálom), és 4 évszakos gumit. De itt meg a budapesti járdás parkolásoktól félek, illetve pénzt sem dobnék ki rá, ha semmit sem segít.
Eszerint már kiművelődtél. Ígérem, többé nem írok olyat semelyik hozzászólásomban, ami esetleg másnak is hasznos információ lehet :) További jó szórakozást,
Na ugye :) Valóban, a metro alagútban ritkán van hó. Egyébként én nem tudok róla, hogy felajánlottam volna bármit is, csak javasoltam, próbálkozz a megértéssel, és nem valami kevéssé értékelhető hozzászólással.
De lehet, hogy jobb lenne, ha megpróbálnád megérteni, amit közölni próbált az általad gúnynévvel említett 'csapat'. Az ilyen mellénnyel jobb, ha buszra próbálsz felszállni, ott legalább valószínű elférsz ...
Mindenképpen itt fogom megtanulni a vezetés csínját-bínját, köszönöm a felajánlást. Ma pl. metróztam, mert féltem kicsit, hogy ha leesik 2 centi hó, akkor az ABS-es buszok nem tudnak megállni.
De ettől még a rally&F1 team itt összeül és lekutyázza az ABS-t és az összes nem évszaknak megfelelő gumit viselő szerencsétlent :-)))
Szerencsés ember vagy :) De lehet, hogy jobb lenne, ha megpróbálnád megérteni, amit közölni próbált az általad gúnynévvel említett 'csapat'. Az ilyen mellénnyel jobb, ha buszra próbálsz felszállni, ott legalább valószínű elférsz ...
Egy évben 100 alatti azon napok száma, amikor a hőmérséklet 0 alá süllyed, cserébe 2017-ben volt -28 fok is(hoppá!!).
Megint ott tartunk, hogy akinek mennie kell annak nem alternatíva a négy évszak, de aki megteheti, hogy csak +10 fokban ül autóba annak tökéletes, ahogy az erről szóló tesztek is bizonyítékai.
De ettől még a rally&F1 team itt összeül és lekutyázza az ABS-t és az összes nem évszaknak megfelelő gumit viselő szerencsétlent :-)))
Ez egy szép elmélet, de semmit nem érünk vele, csak statisztika.
A most szombatra előrejelzett -10 fokos éjszakai és 0 fokos nappali hőmérséklet viszont nagyon is valós lesz. A gumik is -7 és -10 fok közötti hőmérsékleten kell, hogy a maximumot nyújtsák majd annak, aki hajnalban indul útnak.
Magyarországon, ha jól emlékszem a januári átlaghőmérséklet -1 fok körül van, a leghidegebb időszakok meg, amik leviszik ide az átlagot, többnyire szárazak.
Mínusz tízben, pláne mínusz húszban egyre inkább előnybe került volna a téli gumi.
A fűtésrendszereket sem a átlag hőmérséklethez méretezik, hanem a várható leghidegebbhez. És még azon is túl! A gumikkal kapcsolatban is pont így kellene gondolkodni ...
Megerősítettél :) Valamikor régen, éppen 20 éve volt az első ABS-sel felszerelt autóm, egy Toyota 1.6-os. Gondoltam, kipróbálom, hogyan is kell az ABS-sel bánni, mert annyi ellentmondó dolgot (hülyeséget) hordtak össze az okos(kodó) emberek, hogy nem maradt más mód a lényeg kihámozására ... Így, kedvezően csúszós, nyálkás, néhol levelekkel borított útfelületen játszadoztam, és rá kellett jönnöm, hogy pontosan ugyanúgy kell a féket nyomni és elengedni (!), mint az ABS nélküli autóknál. Megjegyzem, hogy a próbálkozásoknál a sebesség nem 30 km/óra volt, ennél egy kicsit több :) Összefoglalva: a szakaszos fékezést, valamint a 'fék elenged, kormány egyenesbe, fék' típusú kanyarvételt nem árt senkinek sem megtanulni, lehet, hogy ezzel el tud kerülni veszélyes helyzetek durva kimenetelét. Ha lehet fokozni, akkor a mai menetbiztonsági rendszerek adott autóra jellemző sajátosságait szinte kötelező lenne tesztelni, mert durva meglepetéseket okozhatnak !
Magyarországon, ha jól emlékszem a januári átlaghőmérséklet -1 fok körül van, a leghidegebb időszakok meg, amik leviszik ide az átlagot, többnyire szárazak.
Kismértű, könnyű autóknál télen az ABS használhatatlan. Bekapcsol és a kocsi megy tovább mint a szánka.
Nehéz autóknál száraz úton, jó minőségű burkolaton, nem túl nagy sebességnél, elég hatásos. Télen ezeknél sem ér semmit, nem szabad satura fékezni. De mivel minden kereket külön tud fékezni, valójában az autó irányba tartására van kitalálva a fékezés közben.
A leghatásosabb akkor, ha rálépsz a fékre: bekapcsol az ABS pár tízedmásoodperc múlva elengedet, aztán megint rálépsz, de ehhez lélekjelenlét is kell.
az is érdekes, hogy egy jó négyévszakos veri a gyöngébb télieket. a vredesteint (ilyen került egy autóra a családban) hasonlítottam csak úgy átfutva a laufennel (amin 2 évig jártam különösebb gond nélkül).
gyakorlatilag az összes versenyszámban jobb értékeket hozott a quatrac 5.
Felbontóképesség! Mindig ezt hangsúlyozom...
Az AN a múlt héten csinálta a tesztet, amikor 8-10 fok körül volt a hőmérséklet. Ez valóban kedvezőbb a négyévszakos guminak. Mínusz tízben, pláne mínusz húszban egyre inkább előnybe került volna a téli gumi.
ABS-t ne is mondd! Hóban meg göröngyös felületű úton sportosan vezetve k.va rossz. (Nem nehéz kiiktatni, kapcsolhatóra)-senkinek nem ajánlom a beavatkozást!
Természetesen a nagy átlagról írtam, az autózás szerelmesei máshogy vezetnek. 100-ból 1.
Kis hazánk (kies városunk) nagyszerű útjain ezt akkor is ki tudom próbálni, ha nem akarom. Nyaranta párszor sor kerül rá, amikor megcélzok egy öreg zöldet és kanyarodni kellene a sáv végén.
Télen meg párszor már megtréfált az ABS is, végül húztam egy kéziféket és bár elindult a segge, de legalább megálltam a kereszteződés torkolata előtt.
Most már egyébként egyértelműen érezni a téli gumi előnyét, hirtelen fékezéskor alig-alig kapcsol be az ABS (ma pedig még vizes volt az út is amikor szükség volt egy satura) pedig a nyári szélesebb volt.
November elején már a nyáriakkal igen könnyű volt ABS-t aktiválni hasonló helyzetekben, pedig akkor még 15 fok körül volt a nappali hőmérséklet.
Arra jutottam, hogy azért nem volt elegendő a nyári gumiknak ez a viszonylag magas nappali hőmérséklet, mert a talaj már áthűlt az éjszakai 3-4-5 fokok miatt.
(Ez szerintem igaz arra is, hogy mikor fázik jobban az ember adott hőmérsékleten. Ha hideg a föld, akkor sokkal jobban, hiába van ugyan úgy 15 fok, mint egy nyári zivatar után, ha nem 30-ból lett hanem 3-4 fokról emelkedett fel nap közben.)
A gumi határait inkább az oldalvezetés minősége mondja meg, nem a fékezésé ... Bárki símán elgombázhat bármit, csak olyan körülmények kellenek hozzá - de ha tényleg nem akar nyílegyenesen belerontani az előtte megjelent 'problémába', akkor bizony kormányozni is kell ! Ilyenkor a fékezés, különösen a mai, ilyen-olyan menetstabilizáló elektronikákkal zsúfolt autókban alig kap szerepet :( Több ismerősöm is túlzottan bízott az ABS-ben, csak sajnos fogalma sem volt, hogy az nem a fékút rövidítésére szolgál (!) , és adott esetben akár komoly mértékben is meg tudja növelni a féktávot. Mielőtt felhördülne bárki, egyszer próbálja meg hullámos aszfalton, mekkora érzés, ahogyan a hullámok felett elszáguld az autója ... Mindössze a hullámok frekvenciájával ellentétesen kell az ABS - nek dolgozni, és ezt a frekvenciát a haladási sebesség határozza meg (hullámok száma / másodperc).
Egy átlag sofőr soha nem tudja meg a gumija határait. Csak pl. nem tud felmenni a jeges vagy havas kocsifeljárón vagy fékezéskor megcsúszik a jeges vagy havas úton. Igazán vészfékezést ahol már csak tényleg a gumin múlna a dolog szerintem 10 évben 1x kell végrehajtani. Több múlik a sofőrön pl. kinyomta egyáltalán a kuplungot közben?
Gumi határait én is csak havas éjszakán szoktam megtudni gyakorlásképpen.
Persze vannak a kutyaütő gumik az alsópolcról - volt amit 2000 km után eladtam. Pedig Kumho volt.
szeretem a tesztjeiket. tényleg jó, hogy bedobtak egy 5 éves téli gumit.
az is érdekes, hogy egy jó négyévszakos veri a gyöngébb télieket. a vredesteint (ilyen került egy autóra a családban) hasonlítottam csak úgy átfutva a laufennel (amin 2 évig jártam különösebb gond nélkül).
gyakorlatilag az összes versenyszámban jobb értékeket hozott a quatrac 5. szóval a nagy négy évszakos vs. téli vitában azért a minőség sem mindegy. persze ez nem olyan meglepő, csak mégis na. valaki hazamegy nyugodtan egy budget télivel, hogy jó polgár módjára fent lóg a téli, aztán azért érheti meglepetés, főleg ha nem a választásának megfelelő óvatossággal jár. egészen fasza, erős kocsikon is szoktam látni iszonyat alja gumikat. na de ez már másik történet.
Az Autónavigátoron megjelent téligumi teszt legfontosabb tanulsága számomra: a 4-5 éves téli gumi már cserélendő! A teszteredmények alapján nem sok jót lehet tőlük várni.
Sulep által linkelt legújabb Autónavigátoros tesztben is, a 4évszakos Goodyear Vector hamarabb állt meg szárazon és vízen mint a tesztgyőztes Conti TS860. Műgyantán maradt le tőle egy kicsit fékútban, kapaszkodásban meg röhelyes 0.1 másodperc a lemaradása.
Mindenben jobb volt a Hankook, Nokian, Dayton, Bridgestone, Infinity, Laufenn, Kormoran, téli gumiknál.
"A lista alján három, klasszikus noname márka üldögél, akik talán megérdemelnék, hogy kiessenek alsóbb osztályba, és ha lehet, akkor a játékautók számára készítsenek néhány évig téli gumit. Ott kevesebb kárt okoznának. Ezek név szerint az Aeolus Snowace AW02, a Linglong Green-Max Winter HP és a Mentor M200 2."
"Linglong Green-Max Winter HP
A futottak még kategória másik képviselője a Linglong Green-Max Winter HP, amiről csak annyi jót tudunk elmondani, hogy alacsony fogyasztási tényezővel rendelkezik, és havas úton elfogadható a teljesítménye. Minden másban szörnyű, főleg a száraz, és a nedves úton. Ez azért elég jól beárazza a terméket."
-1 fok volt amikor péntek delután arra jártam, nyálkás volt a burkolat, még egy fél fok minusz kellett volna és lefagy. Kellemetlen ködös idő volt. Amúgy ez a hágó nyáron is szeles.
A hágótól lefele, Udvarhelynek, van egy elég veszélyes kanyargós szakasz, erdős is.
A Touareget a Misi téli gumikkal nem lehet megfaroltatni még nyálkás útburkolaton sem, úgyhogy egy picit nyomtam neki, de még az ESP sem pillogott. De lehet, hogyha egyszer megindul, akkor meg se lehet állítani.
Majd az a kérdés a kopáson kívül hogy 1 vagy 2 év múlva milyen lesz. Rengeteg kínai gumit látok 2-3 éves korára betonkeményen és repedezetten. Minta még 7mm volt mindegyiken. Ja meg szálszakadt krumpli forma lett-ütöttek.
ez a Accord nem egy 8o lovas autó, fékezésnél is számít a legördülési sugár... megjelenik egy plusz nyomaték, az elvileg túlterheli a felfüggesztési elemeket.
Kéne szerezz egy szett felnit és gumit kölcsönbe és nézd meg, hogy viselkedik, de én biztos nem tennék fel csak -5mm-res, azaz ET5o-est a ET55 helyett.
Igen, az első dupla lengőkaros, a hátsó multilink. Szóval azonos szélesség és átmérő mellett (8x18) az Et 55 helyett az Et 45-öt sem javaslod? Sajnos Et 55-ös felni ritka, ami van, (mondjuk Et 50-es) az meg nem teszik. 45-ösből viszont óriási a választék.
Ha valamennyire lehet hinni a tesztnek, akkor a Barum Polaris 5 elég jó választás, mivel új minta, az ára is kedvező és a teszten is elég jónak mondható. 2. autóra ilyet vettünk ezért is voltam kíváncsi rá.
Ha a besajtolási mélységet csökkented (azaz a kerékagytól kifele tolod a kereket), akkor a legördülési sugár pozitív irányba nő.
Ha kocsi első tengelyének felfüggesztése MacPherson, akkor az gyárilag negatív legördülési sugárral van állítva: -1omm elmegy, -15mm nem.
Ha dupla lengőkaros felfüggesztés van az első tengelyen, akkor az gyárilag pozitív legördülési sugárral van állítva, szerintem még -1omm besajtolási mélységgel is másképp kormányozható az autó.
Szerintem az Accord-nak dupla lengőkaros az első felfüggésztése, de nézz be az autó alá.
Inkább normális magyar cégközpont kell, nem pedig XY forgalmazó Kft. saját szakembere, mert az nagy eséllyel nem fog a vevőnek igazat adni, mert a Kft. ilyesmire, hogy márka hírnév, meg ügyfélmegtartás, nem költ. A gyártó cég meg - estemben kettő is - igen.
A céges Focus 2 hónapos, van benne 7e km. Azt nem tudom, ebből a télivel mennyit ment. Én nem taperoltam, de simán előfordulhat, a saját Octavia2-n a nyári gumik egy Debrecen-Szeged út alatt feküdtek ki fűrészfog szempontjából, Szeged közelében elkezdtek baromira dübörögni és kész. El is felejtettem már, 10 éve volt...
Majd kezdenek vele valamit a flottás kollégák. Én megtettem, amit tudtam.
Michelin Alpin A4 gumik elkezdtek ütni. Második szezonban. Amikor a cég képviselője erre járt, összefutottunk. Mentünk egy próbakört. Téli szezon végén a gumis cég amelyiktől vettem, miután feltette a nyári szetteket, felküldte mindkét téli garnitúrát a Michelin-hez vizsgálatra. Ment is mind a levesbe, egyik helyett kaptunk A5-öt, másik helyett Continental TS850-et (mivel abban a méretben csak A4-et tudtak volna ismét adni).
Másik történet: 4 éves, gyári szerelésű Hankook Kinergy Eco. Futófelületből elkezdtek darabok kitöredezni. Csakhogy 10e km volt az autóban és ebből pár ezret a télivel ment. Megreklamáltam az autógyártónál aki persze kirázta a nyakából a dolgot és küldött a Hankook-hoz. Írtam a weboldalukra, feltöltöttem pár fotót.
1 hét múlva már keresett is a területi manager, eljött személyesen a garázsomhoz, megtekintette a gumikat, és kitöltötte a papírt, mely szerint elismerik a hibát. Szétvágta a gumikat hogy használni már ne lehessen (nem voltak felszerelve, mert épp tél volt) és elintézte, hogy az autó márkaszervizében várjon bennünket 4 db, épp abban a hónapban (2017.02) gyártott ugyan olyan abroncs, melyekért fizettem kb. 1 db árát.
A cserelehetőségeimet már végigzongoráztam, ugyanis forgásirányos mintáról van szó (átlóban cserélés kilőve, tengelyenkénti már megvolt). Ez már kuka, venni kell valami másik mintát ami jobban bírja az autópályás használatot. A dilemmám csak az, hogy ki lehet-e verni a Pirelliből legalább az ár egy részét, vagy reménytelen vállalkozás és hagyjam ott a gumisnál.
Reklamált már meg valaki sikeresen használt abroncsot úgy, hogy nem hajtották el a "kedvezőtlen használati profil" c. hanglemezzel?
Tenyeredet ha végighúzod a futófelületen mindkét irányba, nincs fűrészfog?
Nálam sajnos az van, érezni is kézzel. (Téligumi felrakása után finom vibrációt lehetett érezni a kormányon, gondoltam elhagytam egy súlyt, elvittem centrírozni mind a négyet, semmi különbség. Majd felcseréltem az első/hátsót, és valamivel jobb lett, de határozottan érezni, hogy a hátsón nagyobb a fog - az a hajtott kerék.) Kétéves Sottozero 3, nem vagyok boldog. Megpróbálom megreklamálni az olaszoknál, hátha nem hajtanak el a fenébe. Soha, semmilyen abronccsal nem volt ilyen problémám.
A futófelületen volt egy lyuk. Azt mondták, biztosan egy szög volt benne és ahogy megálltam úgy feszült meg a gumi, hogy kilőtte a szöget. Befoltozták gombával.
Szerintem továbbra is dübörög. Vadiúj a Bridgestone téli gumi (maga az autó is 2 hónapos), lehet ütnek a gumik vagy ennyire zajosak. Csak hétfőn az első 150 km-en nem voltak azok, nem tűnt fel egyáltalán.
Na mindegy, én jeleztem a céges visszaadó papíron, majd megnézetik itteni gumissal is.
A centrírozás lehet azon segített, hogy most enyhe rázást sem éreztem, de a hang az meg van most is.
De a gumik változnak; no meg az, hogy alig van "igazi" gumis szakember. Azt látom, hogy egy-kettő maradt, de őket is egyre inkább a "pörgés" mozgatja.
Mindenki "occó" és nagyon jó gumit akar: megpróbálnak ennek megfelelni és a webáruházakkal versenyezni - többnyire reménytelenül. A vége a rossz értelembe vett megalkuvás.
Én legalábbis ezt érzem: tavaly nem volt gumivásárlásom, de a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest most valami nagy káoszt érzek. Nem tudom azért-e mert egyre több négy évszakos gumi jöhet szóba (?!) vagy mert eltértem a megszokott Conti / Michelin vonaltól, esetleg tényleg ilyen dili van idén? Mindenesetre az olyanok mint Te (voltál?) nagyon eltűntek.
Van egy 2011-es Accord Tourerem (gyári állapot, újonnan vettem, 52e km-t futott). Ráuntam a gyári 17-es felnire, ès szeretnèk venni 18-as szettet. A gyári mérettől nem térek el, de az ET számtól igen.
A gyári mèret: 8x18 ET 55. Azt szeretnèm kérdezni, hogy a 8x18 megtartásával az ET 40 vagy 45 jó lehet még? Magyarán, ha a felni belső és külső széle 1cm-rel, vagy 1,5 cm-rel kijjebb kerül az okoz-e problémát, vagy bármilyen èrezhető negatív változást? A gyári gumi méretet megtartom (235/45 R18).
Ma voltunk a gumisnál felrakatni a téli szettet. Időpontra mentünk, de épp üres volt a műhely. Mondjuk azt mondták, most épp legkorábban dec. 8-ra lenne időpont, addig tele vannak. Békásmegyer. A négy 16-os nyári le, acélfelnin lévő télik fújás, centrír, felrakás, nyomatékkulcs hatezer volt.
Arra készül, hogy használt téligumikat tesztel majd le.
Az alanyok:
2 db lenyalt belső szélű 2014-es Michelin Alpin5, 5mm körüli profilmélységgel
2 db kb. 5mm-es Hankook téli gumi, 2016-os DOT
2 db Michelin téli gumi, 2007-es DOT, 5mm feletti profil
2 db Kormoran téli gumi, 2012-es DOT, ez sincs elkopva
Azt állítja, szerinte a lenyalt, talán a legkisebb profilmélységgel rendelkező Alpin5 kenterbe veri mindet, a 2 éves Hankook-ot is. Próbált csavahúzót szúrni a blokkokba oldalirányból és az Alpin5 guminak volt a legpuhább az anyaga. A 11 éves Misi, a Kormoran mind kemény már, és a legérdekesebb a 2016-os Hankook volt, ami szintén betonk keménységűnek tűnt.
A srác egyébként egyáltalán nem preferálja a használt gumit, szerinte egy új kínai is jobb mint bármelyik használt, különösen ha olyan "átverős" gumik mint a nagy profilmélységgel rendelkezől, de kőkeményre aszalódott keverékkel rendelkezők.
Kíváncsi vagyok, hogy:
1. igaza lesz-e az Alpin5 tekintetében
2. tényleg olyan sz.rul viselkednek majd a 2 éves Hankook-ok mint a csavarhúzós teszt alapján várja
"Michelin nyári képes akár 70 ezret menni, de én cca 5 év alatt mentem ennyit egy nyárival és akkor bizony már 50% alatt volt a teljesítménye." ez az 50% "teljesitmeny" ugye csak valami erzesre beirt szám ?
esetleg nehezebb auto miatt latod - szerintem - kicsit sarkitva-torzitva a képet.
Nem vitatom, minden szubjektív tapasztalat tulajdonképpen "sarkítás". A Sharan előtti hátsó kerekék meghajtásos, 200+ lóerős kocsijaim meg szintén ezt erősítik.
Az 50% pedig onnan jön, hogy ha már nem érzed jól magad erős fékezésnél vagy épp esős időben azt nehéz pontos százalékkal kifejezni.
"Arra gondoltam, hogy 70-80 ezret futott gumi legfeljebb akkor használható ha 1-2 év alatt és sztrádázva" ha 3 ev vagy 4 ev alatt, akkor mar nem ?
"Michelin nyári képes akár 70 ezret menni, de én cca 5 év alatt mentem ennyit egy nyárival és akkor bizony már 50% alatt volt a teljesítménye." ez az 50% "teljesitmeny" ugye csak valami erzesre beirt szám ?
esetleg nehezebb auto miatt latod - szerintem - kicsit sarkitva-torzitva a képet.
Arra gondoltam, hogy 70-80 ezret futott gumi legfeljebb akkor használható ha 1-2 év alatt és sztrádázva került bele ez a futásteljesítmény. A használhatóságot a Michelin esetében el tudom képzelni, másnál nem.
Mit értek "használhatóság" alatt? Nem öregedett meg a gumi, nem kopott szét és nem keményedett fel annyira, hogy már kopni sem tud. Természetesen ez mind semmit sem ér ha már csúszik.
Tapasztalataim:
- Michelin nyári képes akár 70 ezret menni, de én cca 5 év alatt mentem ennyit egy nyárival és akkor bizony már 50% alatt volt a teljesítménye.
- Michelin télivel 50 ezret nem tudtam menni, mert lekopott 5 mm környékére; igaz ez több mint a fele útját a fővárosban tette meg, ami nem tesz jót egy guminak
- GoodYear 45 ezret tudtam kihozni belőle szintén nyáriban, de 35 után kezdett "csúnya" lenni a futófelület; a kis bordák kezdtek torzulni
- Conti: szinte csak téliben használom. Ebből van a legöregebb gumim (810-es), 13 éves és az utóbbi 8 évben állandóan rajta van. A kopás nem mérvadó mert évi ezer km-t megy, de meglepő módon még nem repedezik. Télen továbbra is egész jól tapad, nyáron viszont csúszik. Persze köze nincs az újkori állapotához, de most nem is közlekedek vele 100 feletti tempóval, ilyen időben meg ki sem teszi a lábát az utcánkból. - Bridgestone, Pirelli: általában gyorsan elkoptak
Tizenéve próbáltam néhány olcsó gumit, de gyorsan eldobtam őket. Azóta viszont sokat változtak a gumik. Most nyár közepén felkerült a Sharanra egy Vredestein Satin. Egész jó tapasztalataim voltak vele, de a jövője kérdéses. Téliben Hankook w320 winter i'cept evo2 került fel amit most kezdek igazából próbálgatni. Kifogásom egyelőre csak a nagy hangja miatt van. Az összkerekes kocsimra Vredestein Quatrac 5 került fel ősszel, feleségem nagyon elégedett vele (már túl van egy pánik teszten: elé lépett egy gyalogos; száraz hideg aszfalton állítólag szinte helyben megállt).
Téliben nagy sebességre és tömegre azért a TS860 lesz a következő (most nincs sehol, akárcsak az Alpin 6), de szívem szerint egyszerűsíteném az életem és négyévszakost tennék fel. Viszont egy közel 2 tonnás kocsira nem érzem jó ötletnek.
Ezt mindenki tudta, hogy hóban és esőben jobb a keskeny, kérdés, hogy a körülmények százalékos aránya hogy alakul.
Itt most úgy állították be, hogy a száraz aszfalt csak valami 15%-ot ért, de ha azt átállítanák mondjuk 30-ra, akkor már a széles gumi lett volna a tesztgyőztes.
Az a kérdés, hogy a legrosszabb körülményre akarunk-e felkészülni, ami lehet, hogy csak 2 nap egy télen vagy az átlagra. Szerintem a téli gumival is minimum 50%-ban száraz aszfalton megyek.
De: annyira nem mert tapasztaltam, hogy miként kopik és fárad. Elméletileg sztrádázva, 1-2 év alatt még lehet jó is. ... De ezt csak a Michelinről hiszem el.
Az is igaz, hogy amennyit az utóbbi időben változtak a gumik minden megtörténhet! :)
Tényleg. Nyilván többváltozós a dolog (első/hátsó/összkerékhajtás, nyomáskülönbség, profilmélység-különbség, forgásirány, futómű-geometria, abroncsminta stb.), és közel sem minden autót érint (egyformán). Gondoltam, bedobom ezt az infót, hogy mielőtt valaki parajelenségeket kezd vadászni, próbálja meg a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást és cserélje fel az abroncsokat a két tengely között, hátha ez a zaj oka.
fel, Falkent vettem a végén, drágán, de a gumis cég ezt ajánlotta...
A söfőr srác nem panaszkodott, pedig nálunk már hó is volt az utakon. Ha meg van pakolva 8 emberrel, akkor nem lehet vele probléma, mert elől húz. 4 T5-ös van a cégnél és egy Krafter, mindegyiken négyévszakos van.
A Krafter hosszított platól dupla kabinos, az hátúl húz, üressen oda kell vele figyelni, de azon egy tapasztalt söfőr van. Azon Conti van, majd 2oo euró volt darabja, de nagy méretű, már vagy 7oe-ret futott.
nyári misi P3 futásteljesítménye 3 szezon, ami nekem 7o-8oe km jelent, de a 3. szezon közepén nagyon csúnyán nyikorogtak a szerpentineken felfele, amúgy teljesen egyformára koptak és a futőműhöz sem volt piszkálva az autónál, a 4x4-es hajtással is.
Nézd majd meg a szelepet is! Kíváncsi vagyok, mi lesz az okozó. Tekintve hogy állt az autó, én a szelepről tudom elképzelni, azt már nem nagyon, hogy szövetig koptattad a gumikat. Akkor ez a topic számodra érdektelen lenne!
gyorsan atfutva az utolso 2 linkelt tesztet (nyar vs. 4evsz illetve teli vs. 4evsz): nem lattam utfellet hömersekleti adatokat. ismered/i valaki öket valahonnan (pl. eredeti tesztben szerepel) ?
en ugyanis el tudom kepzelni, hogy pl. szaraz uton mas-mas sorrend - es esetleg lenyegi különbseg - jön ki, ha az ut -10°C-os, 0°C-os, +10°C-os, +35°C-os, stb.
"...Van olyan gyártó, aki kifejezetten nem javasolja a két tengely közötti cserét a lehetséges zajok miatt..."
tenyleg ? (maradva a 4 egyforma meretnél :-)
en minden csere elött megnezem a mintazatmelyseget - szep nyugodtan körbeforgatva a kereket guritva, es az alapjan teszem elöre vagy hatra (kisauto, elsökerekhajtassal)
"nagyon" regen ugye a potkereket is belevéve adták a cserelesi ajanlasokat; aztan a forgasirany ne valtozzon miatt ez modosult (ahogy en ismerem)
Ez a húr minden aszimmetrikus guminál meg van pendítve, az Uniroyal RainSport 3 is egy tipikus példa. Az Outside felirat szent és sérthetetlen, hinni kell a gyártónak!
Az Uniroyal külön foglalkozik is a témával a honlapján:
Sokan nem hiszik el, hogy a - szerintük - rossz irányba forgó gumi megfelelően ki tudja szorítani a vizet....
Beálltam a garázsba, kiraktam a 4 kereket a megfelelő helyre. Elővettem az emelőt, a kocsitól 2 méterre, erre nagy pukkanás és leeresztett a bal első nyári a kocsin. Nagyon hálás voltam, hogy otthon csinálta és nem út közben valahol. Felraktam a télieket , de kívülről nem látszik mitől eresztett le ez. Elviszem gumishoz , ha nem lesz már ekkora tömeg, kíváncsi vagyok mi lehet.
Én csütörtök reggel cseréltettem, időpontot előző pénteken kaptam, cserénél már azt mondta a gumis hogy két hétre előre be van táblázva. Cégnél a garázsban még ma is láttam nyári gumikat, pedig jól fizetett, értelmes emberek dolgoznak ott.
Azt nem értem hogy 2 héttel ezelőtt tudni lehetett hogy most ér ide a téli idő. Tényleg nem tanulnak egyesek és a huszadik alkalommal is az első hopihènèl mennek ? Állhatnak órákig a sorban. 😔
4db új 195/65R16 C-s nyárigumira szeretnék kérni árajánlatot.
Ez megy a következő "idegesítő kérdéses" blogposztba! :-)))))))
Ne értsd félre, nem tudhattad, de ma, amikor leesett az első hó (havacska), téli gumit kereső autósok végtelen seregei rohamoznak emailen, telefonon, FB-csoportokban, személyesen és mindenhogy. Mindenki gumit akar, és lehetőleg AZONNAL, miközben az egész autógumis infrastruktúra a hótól függetlenül is romokban hever.... Erre pont ma jön a kérdés a nyári gumiról :-)))))))
Annyit válaszolok, hogy ezekben a napokban minden gumis félre fogja pöckölni a kérdést. De ez nem is baj, ha van is valahol gumi, akkor sem jó az ára. Nyári gumit február végén, március elején lehet a legjobb áron, a legnagyobb választékból kiválasztva venni.
Érdeklődni szeretnék hogy a Hankook Icept 2055/55/R16 guminak van forgásiránya? Mert van egy felnire szerelt (márkaszervizből származó) készletem, minden gumi egyforma és mindegyiknek van megjelölt külső oldala. De ez azt jelenti, hogy a két szemközti oldal mintája szembe forog egymással. Lehet hogy ez így jó? És csak nekem furcsa, mint öreg motorosnak (kocsisnak)?
Ma reggel még csak kis (havas) eső volt Pesten meg 1 fog. Az út viszont valamiért jobban csúszott mint eddig...
Sok okos: eddig meleg volt, nem kell még téli gumi (rosszabb esetben "kibírom a nyárival") most viszont amikor meg kellene állni a zebránál.... mellettem az egyik a zebra "másik" végén bírt megállni. Szerencsére edzett - értsd: fürge - gyalogosok közlekedtek ma éppen ott. ... Grrrr!
Mai történet: vadiúj Bridgestone Blizzak téli gumi vadiúj autón. OMV kútnál kis pihenő az M3-mon, majd mikor tovább indulok, dübögés, és enyhe rázkódás. Utasaim semmit nem érzékelnek ebből, nekem meg egyből feltűnt. Megálltam, körbenéztem, semmit nem láttam a gumikon, de a maradék utat óvatosan és zabszemmel tettem meg, nagy részét már az eszméletlen dugóban ami az M3 utolsó 20 km-én volt, plusz a körút Budapesten - így lépésben döcögve.
Szóltam a céges illetékeseknek, hogy nézzék meg... Nem hiszem, hogy az M3 belső sávja döcögne, mikor 30-40 km/h körül gurulok rajta épp.
Remélem megtalálják az okát - kicsit olyan, mint amikor egyik szezonban az addig hibátlan Misi A4-eket feltéve ütni kezdtek a gumik és egyből észre vettem, pedig leszereléskor még nem volt semmi bajuk. Csak ez kicsit erősebb és hangosabb, meg csak 20 perc pihenő volt a kettő között, nem fél év. Nem is értem...
Nem cserélted fel véletlenül (vagy szándékosan :) az első és hátsó tengely abroncsait? Ha igen, próbáld meg visszacserélni. (Van olyan gyártó, aki kifejezetten nem javasolja a két tengely közötti cserét a lehetséges zajok miatt...)
Ma megjártam a hadak útját - 2 autóval kerék/gumi csere.
Kiszámoltam az előző év statisztikáját: egyik autó 1800 km-t ment télivel, 3500 km-t pedig a nyárival. A másik télivel ment 2000 km-t, nyárival 4000 km-t.
A gumisnál ott hagytunk 28700 Ft-ot 1 év alatt.
Mindkét autóval volt egy autópályás nyaralás és egy másik autópályás túra is ebben az időszakban, a többi város.
A 4 évszakos gumit mintha nekünk találták volna ki...
A Conti TS850 a 4. szenzonját kezdi meg, értelemszerűen lehet bennük vagy 6000 km... Viszont határozottan búg, zajos lett (ablaktalan garázsban tároltam, zsákban).
Emlékszem, mikor 2015-ben feltették az Alpin A4 után, nagyon csendes volt. Attól tartok igaz lesz az amit egy Octavia-s fórumtárs írt, neki 2-3 év után rohamosan kezdett veszíteni a jó tulajdonságaiból ez a gumi. :(
Üdv. Keresek megvételre 7.00 r 16 os gomiköpenyt, asszem 265/70r16 a váltója. Egy tárcsára kellene, szállítókeréknek. Ha tömlő is lenne hozzá, arra is vevő lennék. Mert sajnos teljesen használhatatlan az enyém.1 dbra volna szükségem. Ha valaki esetleg tudna, kérem jelezze a publikus emilemen. Köszönettel.
szerencsére most már a kertben van a kocsi, nem közterületen. így kicsit azért jobban érzem magam (a fűnyírást és kerttel sz*rakodást leszámítva). ezzel csökken a kockázatos időtartam. régebben panel előtt parkolt 1000 másik közt, nem szerettem.
Nem tudom, de egy új gumi szett + (használt) alufeni nálam min. 200k. Inkább adok még ki 10k-t, és lelassítom a tolvajokat. Hátha meggondolják magukat :)
Van a paprikás krumpli, meg a harcsapaprikás túrós csuszával. Mind a kettővel jól lehet lakni, azt mondom nem rossz kaja egyik sem, de a mérleg tudjuk merrefelé billen.
Így van ez a DOT számmal is: az ember kiad nem kis pénzt, és akkor a leges leges legboldogabb, ha még gőzölgő gumik kerülnek fel - errefelé billen a mérleg -, miközben vitán felül tök jó még a 2017-es is.
A DOT-mánia nevű betegség legenyhébb tüneteit sem mutattam a kereskedés felé, nem az a DOT-mániás ügyfél vagyok akik ellen a gumisok szélmalom harcot vívnak (akik ugye márciusban át sem veszik az előző év novemberi gyártást, gondolom szakmabeliként elismered hogy hallottál már ilyesmiről, nos, hol vagyok én ettől?? :-))) )
A felavatási szertartás rögtön egy Budapest-Würzburg oda-vissza út lesz a 23.-ás hétvégén, addig valószínűleg nem is használom az autót.
szerintem is teljesen jó a 2017-es gumi. ha el akarod adni, akkor legfeljebb felvillantod egy pillanatra a számlát, hogy mikor került az autóra, ha a vevő iszonyatos átk*rást sejt a háttérben és a homlokán elkezdenek sűrűsödni a ráncok. igazán onnan számít a gumi kora, ha előtte jól volt tárolva. a mm pedig mm lesz. azzal nem lehet vitatkozni.
használd egészséggel és balesetmentesen az abroncsokat, jól választottál!
Sajnos nem sikerült a DOT-huszárkodás f...] Igaz, én vagyok a "hibás", gondoltam hogy a 205/55 R16 van annyira gyorsan pörgő méret, hogy nem ragad benn 2017-es a raktárban, a rendelésnél nem is írtam bele a megjegyzésbe semmi erre vonatkozót, nem DOT-huszárkodtam, pedig lehet hogy nem ártott volna :))
Az ég szerelmére, ez egy kerek egy éve legyártott gumi!
Ráadásul utaltál rá, hogy márkaszervizes vásárlás (gondolom, jeladós felnit leginkább ők árulnak összeszerelve), ott azért annyira nem pörögnek a készletek.
Tudatosan szerintem senki nem hazudik, csak a bürökraták valami specifikáció alapján rányomják a plecsnit, az ADAC meg ténylegesen leteszteli pályán. (A Nokian és a Hankook a B-ligában játszanak, a Misi és a Conti viszont prémiumgyártók, szerintem abszolút jól döntöttél. A TS8xx régóta etalonnak számít a téligumik között.)
Nokian WRD4-et szerettem volna, de volt egy szerelt kerék akció, és így sokkal olcsóbb volt mintha külön vettem volna a gumit+felnit+TPMS szenzort.
Misi Alpin5, Hankook W452 és a Conti TS860 közül lehetett csak választani.
Meg a WRD4 nem brillírozott az ADACon, a vizes tulajdonságai voltak gyengébbek, miközben az EU címkén ott figyel az "A" besorolás.... most akkor ki hazudik?
Hamar megtelik. Pályára és vizes-latyakos útra nagyon jó. Lehet vele haladni zuhogó esőben is.
Nekem egy hasonló profilom van a Nokianon a Octavia 3-as Scouton (225-5o-R17 méretben), ha leesik a friss hó, kimegyek vele szórakozni. Bemegyek egy üress parkolóba és úgy faról, hogy tudok vele szinte egy helyben pörögni, kikapcsolt ESP-vel. De a legvagányabb egy nagy sugarú körforgalomban, csak teljesen üress kell legyen.
Lekerült a Conti PremiumContact2, és felkerült a Conti TS860.
Előtte-utána:
Made in romania... tudom-tudom, a legkorszerűbb gumigyár Európában :)))
Még pár képet rakok, hátha valakit érdekel közelebbről.
Sajnos nem sikerült a DOT-huszárkodás:
Igaz, én vagyok a "hibás", gondoltam hogy a 205/55 R16 van annyira gyorsan pörgő méret, hogy nem ragad benn 2017-es a raktárban, a rendelésnél nem is írtam bele a megjegyzésbe semmi erre vonatkozót, nem DOT-huszárkodtam, pedig lehet hogy nem ártott volna :))
Azért az autó 5 méteres körzetén belül terjeng a gumiszag, és puha, lágy, nem volt rosszul tárolva. Akkor lenne érdekes a régebbi DOT ha el akarnám adni, de nem állt volna szándékomban akkor sem ha múlt heti gyártás lenne.
A 6 km alatt nem sok tapasztalatot tudok mondani, pláne hogy még nincs tél, de ami késik nem múlik!! :)
a laufenn budget abroncs, a hankook másodmárkája. szárazon és havon jó, csak sajnos a vizen való futásban teljesített rosszabbul a teszteken. nekem volt 2 évig, még élek. városi autóra megfelelhet. inkább a nexent próbálnám ki a kettő közül. teszteken jobban szerepel, itt-ott gyári első szerelésként is előfordul. mégiscsak a gumigyártó elsődleges abroncsa.
Sziasztok Szeretnék a jövő héten 4db. új téli gumit venni Nexen Winguard sport XL re gondoltam esetleg LaufennLW31 méret 215x55x17 az első 25000 a másik 21000 alapvetően 70% város 30% vidék a használat. Megfelelő ez a két márka?
Suzuki Vitarára venném. Ha esetleg a fórumozó gumikereskedőknek lenne jobb ajánlata szívesen venném, vagy érdekelne lemezfelni TPMS szenzor és 215x60x16 kombináció.
Borbet jó márka, BBS, OZ, ezek mind gyári beszállítók is. ENKEI, szintén gyári beszállító pl Hondánál.
Speedline gyártja az AUDI és Lamborghini felniket.
Aztán vannak a kisebb de neves gyártók, amiknek felnijei már inkább 150-től indulnak.
Egy gyári felni 17-18 méretben 100 000 Ft körül van minimum. Egy gyári minőségű utángyártott felnit kb 60-70-ért adnak /db, 100 felettiek már igen jó minőségűek.
A tömegét érdemes nézni, ne legyen nehezebb, mint a gyári.
Utángyártott alufelnik közül mely márkák azok, amik minőségben azonosak, vagy esetleg jobbak a gyári alufelniknél? Octavia 3-am van, most a nyári szett levételekor szembesültem vele, hogy Borbet felirat van a felnibe sajtolva. E szerint a Borbet beszállítója lenne a Vw csoportnak?
"Amikor átlagsofőrök is megérzik, hogy a 4-5 éves téli gumi már nem olyan, mint új korában,"
Attól tartok ezt inkább bemesélik maguknak, mert tudják hány éves a gumi. Kíváncsi lennék egy olyan tesztre, hogy azt mondják az embernek új gumi van fenn, de közben használt és fordítva, mi lenne az eredmény.
De szerintem is számít a kor ez lenne logikus, de nincs rá bizonyítékom. Nekem a 2-3 éves gumik még ugyan úgy működnek mindig, mint az újak, nincs velük rossz tapasztalatom. Akkor szoktam cserélni, ha 4 mm alá mennek, mert esőben nem szeretnék meglepődni.
Vettem már 1-2 haszált autót, amin csoda gumik voltak szemre, de nem voltak annyira tragikusak, mint gondoltam volna. Persze egyből lecseréltem.
Szerintem mondjuk egy 1BAR-nyomással közlekedő autó, amin új gumik vannak (ezt még egy átlag user nem veszi észre szemmel) sokkal nagyobb gáz, kiszámíthatatlanul viselkedik, mint egy öreg gumival közlekedő autó.
csak most nem látom, hogy itt csak a mintamélységre mentek rá (és egy új gumit lekoptattak gyorsan), vagy a korosodásra is (több év alatt). utóbbi az érdekes, hiszen abból van több az utakon.
Michelin Energy. Híresen öregedő ez a típus. Nekem volt 7mm-es 6 éves de vízen életveszély volt. Nem volt repedezett. Gumis csak nézett hogy ezeket leszórom, meg is vette.
Évekkel ezelőtt volt egy botrány egy motoros rendőrrel kapcsolatban, a motoron már nem voltak jók a gumik, többször is jelezte a felettesének a dolgot, de mindig elutasították (majd a köv. éves költségvetésből, stb.). A saját pénzéből rendelni akart, vagy talán rendelt is gumikat. Már nem volt alkalma felrakatni...
Itt elég erősen boncolgatták a baleset kapcsán a gumi témát, egyébként pedig nem foglalkoznak vele, mert elég ingoványos terület: a jogszabályban előírt 1,6 mm profilmélység amivel foglalkoznak és utána vége a koncertnek.
Senki nem kapott még közúti veszélyeztetésért 2 év felfüggesztettet, mert 13 éves betonkemény nyárival járt januárban, de ennek csak az az egy oka van, hogy nincs semmilyen szerepem a törvényhozásban :D
igen azt gondolom/hallottam, hogy a biztosító megnézi, hiszen az az érdeke, hogy találjon valamit, ami miatt megúszhatja a fizetést. a baleseti okoknál nem domborodott ki a dolog annyira, hogy hozzám eljusson, nem láttam róla különösebben cikkeket. de lehet, hogy csak én vagyok figyelmetlen és nem mentem utána. erre gondoltam.
A hírekben általában nem részletezik, hogy a "megcsúszott", "megpördült", "elvesztette uralmát a jármű felett" kiváltó oka pontosan mi volt.
Szerinted egy szarul tapadó, gumi helyett már műanyaggá keményedett abroncs nem okozhatja a fentieket?
Amikor átlagsofőrök is megérzik, hogy a 4-5 éves téli gumi már nem olyan, mint új korában, vagy a 11 éves téligumi úgy csúszik, mintha műanyag lenne, akkor nem számít a kor?
hallottatok már olyanról, hogy egy autónak a gumi öregedéséből adódóan volt balesete? Repedezett volt a gumi ezért szétment?
A '89-ben évek az egyik nagyapámtól átvettem egy Wartburgot amin öregnek látszó gumik voltak. Anno a 18. kerületben gázcsöveket fektettünk. Csak úgy vettek fel a céghez, hogy autóval rendelkezem, így én vittem az 5 fős brigádot. Volt egy 1 éves TS 350-es JAWA-m, annak árából vettem a Varnyút ami olyan amilyen állapotban volt ... Az első napomon hajnalban, kb. 90-es tempóval utaztam Hatvan felé a 21-es főúton. Éppen elérkeztünk ahhoz a szakaszhoz ahol már 2x2 sávossá válik az út az M3-as felhajtó előtt, amikor hangos durranás kíséretében a jobb hátsó gumi elhalálozott. Az a munkatárs aki a hátsó ülésen a kerék felett szundikált, behugyozott. :-) Szerencsére azóta nem volt ilyen esetem. :)
Mikor a parkolóban álló autómat meghúzták, és jött a biztosító embere kárt felmérni, nézte a gumikat is, pedig abban az esetben elég indifferens volt. Szóval szerintem azért szokták nézni.
az a gumi, amin már látszódnak az öregedés jelei (a pici repedések ilyenek) és sok éves, az már biztosan nem közelíti meg az optimális tulajdonságát, esőben sokkal jobban csúszik pl., fel van keményedve, komfortra sem az igazi.
egy garázsban tárolt autó gumijai természetesen tovább bírják, nincsenek úgy kitéve az időjárási körülményeknek, UV-nek.
a baleseteknél nem tudom vizsgálják-e az abroncsot, én legalábbis nem láttam még ilyen kimutatást, statisztikát. mondjuk nem is kerestem nagyon.
Azt el tudom képzelni, hogy a biztosítók kekeckedhetnek egy leharcolt guminál.
De mindenesetre én nem nagyon hallottam erről így számszerűleg, számít-e, nem számít.
Arra tippelnék, hogy azért a balesetek egy részénél akár ez is számíthat.
itt a fórumban sok az abroncsok világa felé az átlagosnál nagyobb figyelmet fordító autós, ezért szerintem természetes egy-egy téma túllihegése, csámcsogás egyes dolgokon.
"Értem én, hogy repedezett meg hú-ha, de hallottatok már olyanról, hogy egy autónak a gumi öregedéséből adódóan volt balesete? "
Ne viccelj. Gondolhatod, hogy amelyik gumi így rommá van repedezve, az nyilván már kemény is mint a kő, pláne ha 11 éves --> a fékút már sokkal rosszabb mint egy új guminál, biztos lehetsz benne.
Azért abban egyezzünk meg, hogy az általam belinkelt gumi lefikázása nem a túlzott DOT-mánia ékes példája :))))
Egy ennyire elöregedett prémium guminál talán már egy új budget gumi is jobb.
Én max 3 évet tudok elmenni egy gumival, annyi idő alatt elkopnak. A ritkán használt kocsimon is le szoktam cserélni 5 évente a gumikat , mivel garázsban áll nem nagyon akarnak öregedni, simán eladom még szuper áron. Nem mert öregek, hanem mert azt gondolom 5 év alatt fejlődik annyit a gumigyártás, hogy érdemes az újabbal járni.
Szóval nem járok öreg gumikkal, mégsem értem azt a DOT mániát.
Értem én, hogy repedezett meg hú-ha, de hallottatok már olyanról, hogy egy autónak a gumi öregedéséből adódóan volt balesete? Repedezett volt a gumi ezért szétment? Én még nem nagyon, úgy érzem kicsit túl van ez lihegve.
Mivel érdekel az autógumi téma, kíváncsiságból fél szemmel rá-rápillantok amikor ismerősnél/rokonnál járok, hogy milyen gumi van a kocsiján. Az egyik ilyen csekkolásnál "véletlenül" lőttem is egy fotót...
Itt az ékes bizonyítéka annak, hogy nem mindenkit érdekel az autógumi téma:
2007-es DOT. Napi használatú autó. (Valószínűleg első szerelésű Misi gumi, mert az autó is 2007 körüli évjárat).
Az őszinte véleményem kifejtésétől most tartózkodok, mert amúgy is ki lenne moderálva.
Viszont nyilván nem 1 év alatt vált ilyenné, ezért fontosnak tartom hangsúlyozni: amelyik gumis tavasszal a téli szettet levéve ezt hajlandó volt feltenni, az ugyanolyan bűnt követett el, mint a tulajdonos aki ezzel jár. (Ő sem tudná megmondani mi a tököm az a DOT.)
Mi lehet a problema? Az osszes szelep rossz? Mert h mind a negy ereszt... vagy a jeladok?
A nagyjából egyforma nyomást mutató gumikkal minden rendben van, még ha más nyomás értékeket is mérsz, mint a gyári jeladók. A jeladóknak is van pár százalék hibahatára, meg a te nyomásmérődnek is.
A probléma a stabilan nyomást vesztő gumival van. Szinte biztos, hogy a futófelületen találsz valami sérülést, tipikusan egy szöget, csavart vagy ilyesmit, ami belefúródott a gumiba, és mellette nagyon lassan ereszt a gumi.
Menj el gumishoz, aki a komplett kereket bele fogja nyomni egy vízzel töltött kádba. Szinte biztos, hogy valahol buborékok fognak felszállni. Na, ott ereszt a gumi. Az ilyen kisebb futófelületi sérüléseket biztonságosan és olcsón lehet javítani.
meg marciusban cserlettem az abronxaokat (teli-nyari). A gyari eloiras 2,4 bar. Augusztusban jelzett a kereknyomasfigyelo, h alacsonyak a nyomasok, egy kivetelevel 2,0 volt mind, ami nem az 1,95 (van egy b&d kompresszorom). Felfujtam 1 honap mukva megint jelzett: lemertem 2 db 2,2 volt, egy 2,0 ami meg korabban 1,95 az 1,8p. Megint fujta. Nemreg megint jelzett, ugyanez. Mi lehet a problema? Az osszes szelep rossz? Mert h mind a negy ereszt... vagy a jeladok?
"Ha viszont az adott márka autójáról van szó, keresett kivitelben és színben, vezetett szervizkönyvvel, akkor simán előfordulhat, hogy egész jó árat mondanak érte - nyilván az ügylet többi elemének a függvényében."
14 eve szerettunk volna venni egy uj autot (Toyota), es azzal a lendulettel beszamittatni a regit (Opel). 100%-ig rozsdamentes, garazsos auto volt, alacsony futassal.
A Toyota super (schiller csoport) ajanlott egy nevetseges osszeget a schillernel vett Opelre.
Egy videki, csak Toyotaval foglalkozo kereskedes jelentosen jobb arat adott erte. Es az uj autora is jobb ajanlatuk volt. Hogy ON is legyen, adtak hozza teli gumit.
Soha nem lehetsz olyan balfasz, hogy kereskedésben adsz le autót. A piaci ár és a kereskedés ajánlata között felére belőtt árért elviszik két nap alatt. A fehér murvás nepperekkel vannak egy szinten a márkakereskedések használt szekciói.
Az új autó vétele adott esetben komplikált ügylet lehet. Van maga az autó (akciós modell, raktáron lévő készlet, teljesen egyedi rendelés), vannak az utólag megrendelt gyári extrák, esetleg nem gyári plusz felszerelések (pl. riasztó, téli gumi). Gyakran van egy hitelkonstrukció. Vannak egyéb tételek is, mint pl. a biztosítás, vagy az üzembehelyezési költség.
És van a használt autó beszámítás.
A márkakereskedésben ügyletben számolnak, azon kell profitot realizálni. Lehet olyat is csinálni, hogy piaci ár felett számolják be az autót, csak akkor nincs semmi kedvezmény sem az új kocsin, sem semmi máson és/vagy a hitel feltételei lesznek, izé, kedvezőtlenek.
A beszámítás függ még az autó eladhatóságától is. Vannak autók, amik hiába olcsók, akkor is nehezen értékesíthetőek - ilyenkor a kereskedő olyan árat mond, hogy eszedbe ne jusson ott hagyni az autót. (Bizonyos márkák autói, sokat futott autók, korábban karambolos autók). Ha viszont az adott márka autójáról van szó, keresett kivitelben és színben, vezetett szervizkönyvvel, akkor simán előfordulhat, hogy egész jó árat mondanak érte - nyilván az ügylet többi elemének a függvényében.
Nekem megfelelt az üzleti opció. Nagyjából piaci értéken kötöttük meg az eladási szerződést, amit fél évig tartottak mikor is átvettük az O3-at. Amíg az O3-at gyártották és vártuk, hogy teljen az idő addig a Pözsót használhattuk. Ha időközben eladtam volna, a pénzt vittem volna az autó helyett. Tudom, hogy az ismerősöm 150-nel drágábban kapta meg péntek délelőtt, mint amennyivel én leadtam előző délután, de ez nem zavart. Szerintem én nem jártam annyira rosszul, a kereskedés vagy kereskedőnek is csurrant cseppent, az ismerősöm meg jó áron kapott egy 8.5 éves 55e Km-t futott 308-ast (de az is lehet, hogy 65e volt. Fenébe is, lyukas az agyam ...).
Nagyon naív vagy ha azt gondoltad hogy az a garnitúra majd a következő tulajt örvendezteti. A megátalkodottabb fajtából való kereskedő nem hogy a bónusz szettet választja le, de még a rajta lévő gumikat is átszereli ha jó állapotú fiatal garni!
Az autózás luxus. Nem a gumi, meg a vételár a sok, hanem a fenntartás és főleg, hogy tankolni kell. Persze, szar a tömegközlekedés, de nem ülnek össze egy autóba, negyed áron, á dehogy. Nem szerveznek település szinten megoldást, az autó és a ház az juss és kell.
Soha nem lehetsz olyan balfasz, hogy kereskedésben adsz le autót. A piaci ár és a kereskedés ajánlata között felére belőtt árért elviszik két nap alatt. A fehér murvás nepperekkel vannak egy szinten a márkakereskedések használt szekciói.
Nem hogy a téli gumit, az EÜ csomagot is kiszedik.
Itt már többször kifejtették, hogy a DOT miatt pofa lapos, 3 éves koráig friss, 5 éves koráig új guminak számít a rendesen tárolt abroncs. Jó, azért a 8-10 éves gumi meg már kuka, mindentől függetlenül.
Ezek még szinte újak, ne aggódj, mindenki jól jár...
ja erről még eszembe jutott, hogy anyósom autóján cseréltük nyáron a kerekeket, mert 2002-es dotosak voltak, mintára vagy 5 mm, csak kemény volt mint a szekérkerék. mondta is, hogy a gumis vagy 4 éve mondta neki, hogy cserélni kéne, de aztán csak nem lett valahogy, jó az még legyintéssel. ő sem tudja mi a tököm az a DOT. na ezeket végül lecseréltettem vele nyáron, amikor ránéztem a kerekekre. kiraktuk hátra a kertbe játszani a gyerekeknek. nem az egész kertet veszi körbe a kerítés, és 1 hét múlva nem voltak meg. gondolom most vígan gurul rajta valaki, kommersz kisautó méret volt..
sok ember hónapról hónapra él, ennyi telik közlekedésre és menni akar. vagy azért mert tényleg mennie kell. vagy mert ott, ahol él, értékelhetetlen a tömegközlekedés és időben így jön ki. vagy mert bár alig telik rá, de emberebbnek érzi magát a sok nehézség közepette, ha autóval megy. vagy csak sóher, oszt gumi-gumi. van olyan is, aki csak nézne, hogy mi a tököm az a DOT. a gumis olcsón felrak valamit, ami kicsit régi, de jó lesz az még. nem hús ez és ott a minta. tudtommal csak annyi a szabály, hogy 1,6 mm legyen a gumi, megfeleljen a gépkocsihoz méretben, súlyban, stb. és kész. még téli sem kötelező télen.
Amikor a 308-cas Pözsómat leadtam a Skoda kereskedésben, benne hagytam egy nagyon jó állapotú M. Alpin 2-es télikerék garnitúrát. Nem telt el 24 óra, az autó gazdára talált. Az egyik rég nem látott ismerősöm hívott fel, hogy a forgalmiból látja enyém volt a kocsi, csak szólni akart, hogy jó kezekbe került a kocsim. Kérdeztem, hogy a téli kerék garnitúrát megtalálta a csomagtartóban? A válasz nem volt. Azt nem tudom, hogy később eladták-e neki vagy másnak vitték el, de én meghirdetni sem mertem a koruk és a felkeményedett állaguk miatt. Ez van ...
Amikor a sz.rrá kopott, a gumisnál ingyen otthagyott akármilyen gumikat a román határ mellett 2000 Ft-ért adja el a gumis cég a románoknak teherautószámra, ne csodálkozz semmin.
Az ilyen téli gumikra még itthon is van kereslet. Attól tartok, nem is kicsi. Amilyen hawaii dőzs van már az országban...
Arra nincsen semmi szabály, hogy használt téli gumikat vagy nyáriakat vagy egyáltalán gumikat használtan hány éves korukig lehet eladni?
Minap jártam egy maszek gumisnál (nem gumi ügyben, más miatt) és ott láttam rengeteg négyes szettekbe rendezett használt gumit, de nagyon jó állapotban, már mint a futómintázatuk alapján ránézetre szinte új/alig használtaknak tűntek (profil mélységre is). Több volt nála a használt eladó gumi, mint az újak! Sok téli is volt, köztük például két garnitúra Goodyear UG7-es, meg Michelin Alpinok, meg Kormorán, meg Barum, meg Hankook ...meg még sok másik, de 2006-2007-2008-2009 gyártási DOT számmal, de elég baráti árakon! Rákérdeztem, hogy ezek valóban eladók? Bőven a 6 év feletti a koruk és kell ilyen régi gumi még valakinek?
Válasz: nincsen ezekkel semmi gond, nagyon keresik, sokat elad és mennek ezek...nekem nem kell esetleg?
Van aki anno télen minden nap kiszerelte az autójából az akksit, és felvitte a lakótelepi lakásba, hogy reggel biztosan induljon az autó.
A másik meg akitől egy fűtetlen garázst vettem azonnal meg akart szabadulni tőle mivel megdermedt a ki tudja honnan származó kotyvalék gázolaja, és ezért azonnal fűtött garázsra akart váltani.
Ha nem indul a dízel ARO mert nagyon hideg van, akkor egy jó disznóperzselővel alá lehet rittyenteni az olajteknőnek.
Vagy be lehet állítani a kert végébe este, hogy alapjáraton ketyegjen reggelig. Akkor biztosan nem lesz reggel hidegindítási gond mikor indulna műszakizni.
(ha pedig a videóban bemutatott szélsőséges eset ha beütne - még a télire is hóláncot húznék!)
Ez szerencsére már egy viszonylag régi videó, de mindig előkerül. Ha ilyen hülye leszek, mint a CC sofőrje, akkor megkérem a feleségem, hogy lőjjön le.
Nekem ugyan van két felniszettem, prémium télivel, DE ilyen viszonyok között én nem vagyok hajlandó elindulni, mert szerencsére nem muszáj.
Még én is gondolkodom, hogy ha elérték a kort marad az egyik 4 évszakossal és kész. (ha pedig a videóban bemutatott szélsőséges eset ha beütne - még a télire is hóláncot húznék!)
Erről a négyévszakos állandó vitáról az jut eszembe, hogy vajon x év múlva fogunk ugyanúgy mosolyogni a téli és nyári gumis régi szép időkön, mint most az egyfokozatú motorolajokon? Vagy valakinek van sztorija emléke azokból az időkből amikor még esetleg ment a multigrade fikázás? :)
itt a crossclimate a nedves és havas úton nem a legjobbak közt volt, és bár nem a teszt a minden, de engem jobban megnyugtatna a goodyear. Talán azért is, mert nálunk vannak télen később letakarított kis emelkedős-lejtős utcák.
Ha inkább nyárias, szárazabb időben megy az autóba az a 10e km, akkor a crossclimate (a plusz változatot keresném, amin kijavítottak pár gyengeséget) is jó lehet.
Most vettem autót, és téli gumit kellene rá vennem, mert ami adtak hozzá az kuka. A nyári gumi az újszerű Kormorán Runpro b, ami ugye egy alsó kategóriás gumi. Ezért erősen gondolkodom, hogy 4 évszakos lenne helyette. A nyárit eladnám, és a téli gumira szánt összeg,+ a nyári gumi árával megpótolva pont kijönne egy felső kategóriás 4 évszakos. Szerintetek jó döntés lenne a 4 évszakos, a két garnitúrával szemben? Évi max 10ezret megyek, és max 1-2 autópálya. Ha a 4évszakost választanám akkor a Goodyear, Vector vagy a Crossclimate lenne a jobb választás? Az első ha jól tudom téli gumiból, a második nyári gumiból lett kifejlesztve.
az udvaron találtam egy leesett súlyt, ami pont illeszkedett az egyik hátsó keréken lévő koszmintához
Hmmm ... Felgumizás, pár ezer(?) kilométert megtétele után, nem esett le autópályán nagy forgási sebességnél, rossz minőségű, rázkódós úton ... pont az udvarodban. :)
Amit az előttem szóló kérdezett, az engem is érdekel. Ma néztem én is, hogy az egyik hátsó keréken nincs súly. Fogalmam sincs, hogy nem is volt-e, vagy leesett.
Másik alternatíva, hogy leesett... Beütött súly egyáltalán le tud esni?
Éppenséggel le tud esni, de ha szakszerűen szerelik fel, akkor nem szokott.
Én épp idén jártam úgy, hogy az udvaron találtam egy leesett súlyt, ami pont illeszkedett az egyik hátsó keréken lévő koszmintához. Visszaütögettem oda a mintához, de persze nem tartott sokáig. Úgyhogy végül azt az egy kereket centíroztattam, kapott új súlyt, ami azóta ragaszkodik hozzá szerencsére.
Attól hogy több földrészen is jelen van, még "amerika cég". Mint ahogyan a Bridgestone japán a Continental német, a Pirelli olasz, a Michelin pedig francia.
De én még a legapróbb kavicsokat is kiszedem- főleg ugye a téli szedi össze a kis lamellákba ülnek bele- annál is a nem hajtott hátsók. Azokba átlag 50-100 db szokott lenni. 1 óra a 4 db kb. :)
USAban alapított cég, amit a NASDAQ-n jegyeznek, USA központtal, amerikai CEO-val. Attól hogy több földrészen is jelen van, még "amerika cég". Mint ahogyan a Bridgestone japán a Continental német, a Pirelli olasz, a Michelin pedig francia.
szerintem attól is függ mennyit mész. ha keveset, vagy mondjuk legalább nem túl sokat, akkor mehet, ha le sem jössz az autópályáról, akkor még várj vele.
Annyira fáj a derekam, hogy nem tudom, hogy fogom emelgetni a 16-os és 15-ös szerelt kerekeket, gondolkodom hogy visszatérek 15-ös méretre és Cross Climate vagy valami más 4 évszakosat teszek rá és kész.
Ma voltam a gumisnál, megnéztem milyen a felhozatal. Meglepődve tapasztaltam, hogy a Hankook gumikon made in chína felirat van. Érdekes, nálunk gyártják a Hanlookot, a gumisokhoz meg Kínából hozzák.
A magyar üzemben a nyár nagy részében nyári gumikat gyártottak az autógyáraknak, márpedig a gumik ellenfázisban készülnek - ha nyáron nem téligumi készül, akkor nem lesz téligumi.
A helyzet a nyár második felében némileg megváltozott, tehát bizonyos méreteket itthon is elkezdtek gyártani.
ez egy céges autó, járunk vele két évet, aztán eladjuk. A franc vesz rá prémium négyévszakost.
Egy VW Craftere vettem Conti négyévszakost (nagyon drágán, majd 2oo euró per gumi- mert a mérete is nagyobb) és úgy eszi a két első gumit, hogy 1oe km-ben kell forgatni.
Egy Spirnterre Kumhot vettem, az bírja... nehéz ügy ezeknek a hosszú haszonjárműveknek gumit venni.
Ma voltam a gumisnál, megnéztem milyen a felhozatal. Meglepődve tapasztaltam, hogy a Hankook gumikon made in chína felirat van. Érdekes, nálunk gyártják a Hanlookot, a gumisokhoz meg Kínából hozzák.
Kicsit sántít a logika. Bár egyiket sem tudom amerikai-e, de a GoodYear biztosan az , ami ugye vitán kívül prémium gyártó és a 4 évszakosok közül is az egyik legjobbat gyártja, ha már mindenáron olyanra vágysz.
Ez az USA piacra kitalált SUV 4 évszakos, ott szintre minden autón M+S-es gumi van gyárilag is.
Néhány éve kezdték ezeket behozni EUba az importőrök, mint SUV 4x4 nyári gumi.
Ezek inkább nyáriak mint téliek, de jobban működnek télen, mint a full nyári gumik. Cserében elég hamar kopnak, de mondjuk ez a SUVok jellemzője is, hogy eszik a gumikat.
Pont az általad kinézett két típust vizsgálták, új és kopott állapotban. Vizes úton a Goodyear féktávja javul ahogy kopik, a Micheliné viszont romlik. Havon mind a kettőé javul.
Ez egy idei részletes teszt a 4évszakosokról, Km futásteljesítménnyel és sok más adattal.
Victoriaban az amerikai Goodrich (BF Goodrich gumimárka tulajdonosa) épített egy nagy gumigyárat 1939-ben, ezt, ahova, akkoriban csúcstechnológiának számító, amerikai gyártósort telepített.
Ez 1951 után az állami Victoria gumimárka gyára lett.
A gyár 1991-ben román magántulajdon került (TOFAN márka lett belőle), helyileg a petrobrazi olajfinómitó mellett van- ott visz el a Brassó-Bukarest európai út. Anno a bemutatóüzletükbe többszőr vettem gumikat, hiszen hetente kétszer mentem el mellette.
2001-ben a Michelin megvette a victoria és a zilahi gyárat is Gelu Tofan-tól.
Victoria-ban az eredeti gyártósoron gyárt személyautó gumika- középszegmensben, ahogy ők nevezik. Csak a károsanyag kibocsájtás szűrését modernizálták, kb. 25-3o millió eurót költöttek erre.
A zilahi gumigyár az 1977-ben alapított Silvania, azaz ez.
Ennek a gyártosorai traktor és kamiongumikat gyártott, most is azt gyárt, az eredeti gyártósoron.
A Michelin a városba melett megvett a 2oo hektárt és 2004 épített egy acélkarkasz gyárat, hiszen az jár a kamionabroncsokba.
A linkben is azt írja, hogy a Victoria-ban személyautókra gyártanak gumiabroncsokat.
"Nohát erre a szezonra megint befejeztük a csodálatos, macsó kalandokat, se több nyomásmérés, se csavar húzogatás. :-)"
Nálam szerdán kezdődtek a kalandok. :-)
A kocsi kiírta, hogy ellenőrizzem a keréknyomást. Pihenőhelyen megálltam, szemre egyik sem volt lapos, mérőt meg nem hordok magammal, úgyhogy elmentem a következő benzinkútig, ahol a kerékfújó üzemen kívül volt. (Autópálya melletti, nagy forgalmú MOL-kút, szal' nem ártana, ha működne, de mindegy, ő dolguk.)
Szemre ott sem volt lapos egyik kerék sem, így hazajöttem. Megmérve a bal hátsóban 0,1-gyel kevesebb volt a nyomás, mint a jobb hátsóban. Tegnap reggelre 0,8-cal lett kevesebb, szóval tényleg defektes. Hiába néztem, nem láttam rajta hibát, így levettem, és megtaláltam a futófelületbe fúródott szöget.
Hétfőig nem nagyon megyek sehova, addig fújkálok bele levegőt, aztán felrakatom a téliket, ha lesz gumis, aki hajlandó fogadni.
15", centrir és még be is pakoltak az autóba(volt ahol ezt nem tették meg 8e-ért). Jó, itt van egy kis előnyöm, 6 éves korunk óta ismerjük egymást, de szerintem utcára sem sokkal drágább.
De a 14-es garnitúrát a Wagonra 16. kerben csinálták, hasonló paraméterekkel.
Jelzem, ezek rendes számlás árak, nem haverkodunk és nem arcoskodunk, 16e forintos óradíjjal azért szűken el lehet mocorogni.
Erre csak azt tudom mondani: mindenki olyan minőséget kap, amit az emberek igényelnek. Erre a példa: valahol Európában a tej az tej és bármelyik boltban 75 eurócent a sajátmárkás. Magyarhon? Az össze-vissza árazott igazi tej mellett kapható tejital, ami ki tudja honnan szerzett tejporból meg zsírból van kikeverve. Mer' óccsó, mer' van rá kereslet. Kár is vitát rittyenteni belőle, mert értelmetlen. Más a piac, más a kereslet-kínálat. Pont.
Más.
Úgy hozta a sors, hogy 2 db kínai és 2 db magyar hankúkom lett. Kíváncsi leszek, melyik bírja majd tovább... ;-)
Sőt, mondok egy jobb valós példát: mivel egy Kelet-Európai telephelyen olcsóbb gyártatni mint mondjuk egy Stuttgart melletti telephelyen, nem ritka az a jelenség, hogy a például német anyacég gyártást színlelve csak vegetál, a melósok csak lézengenek a termelésben (a havi darabszámokat 1-2 hét alatt le lehet gyártani), míg ugyanennek a vállalatnak a keletebbre levő telephelyén jóformán ostorral üti a műszakvezető az operátorokat hogy teljesítve legyenek a darabszámcélok. Nem nehéz kitalálni, melyik telephelyen lesz magasabb a minőség (miközben a márka ugyebár ugyanaz).
Valamit félreérthettél.
A termelés azért drága az egyik országban, és olcsóbb egy másikban, mert ugyanazt a mennyiséget ugyanannyi ember ugyanannyi idő alatt állítja elő, csak ezeknek az embereknek alacsonyabb a bére. (Nyilván más tételek is vannak, olcsóbb lehet az energia, meg ilyenek, de a lényegen nem változtat.)
Ha "Stuttgartban" az eleve magasabb költséggel foglalkoztatott munkaerő kevesebbet mennyiséget állít elő, az egyből látszik minden statisztikán, és vagy átszervezik a gyárat, vagy becsukják/elköltöztetik.
Vagy esetleg előfordulhat, hogy a "stuttgarti" gyárban más minőségi kategóriás dolgok készülnek. A Misi Szerbiában gyártja a negyedik vonalas tömegtermékeket, a sportautók gumijai viszont Nyíregyházán készülnek. Itt valóban előfordulhat, hogy a magyar Misi-gyár termelése darabszám alapján kisebb, mint a piroti Misi-gyáré, nade nem is ugyanazt a minőséget állítják elő.
szentendrei autosrol es gumirol van szo, ezt azert irom: ha errefele (nem mindegy az sem, hogy lll. ker, vagy XXll. :-) van valakinel, az nyilvan segitheti a lebonyolitast (ha van, akkor itt kerem jelezni es vagy itt kiirva reszleteket vagy privatban: kit keresve, pontosan hol, mennyiert lehet elintezni) ...jobbnak tartom: ahol megvéve ott kerül a felnire, mint neten rendeltet valahol feltetetni.
A 195/50R16 elég ritka méret, és bár a Briginek sok viszonteladója van, maga az Ecopia EP25 meglehetősen problémás minta, kevés méretben készül, a Brigi forgalmazók is inkább a "népszerűbb" mintákat raktározzák.
Keresd a First Sop hálózatot, a legnagyobb eséllyel ők tudnak segíteni. (Nekik a Brigi az apukájuk.)
három nagy gumivállalat van Romániában: Misi, Pirelli, Conti és ezeknek van vagy 6 nagyüzeme szerte az országba.
Van olyan gyár, amit megvettek és átalakítottak és olyan is, amit nulláról építettek.
A Pirelli gyáraiba gyártják a szuper prémium kocsiknak a nagyméretű és nagy sebességindexű gumikat (SUV-ra és 4x4-es terepautókra is). Ez De 2o14-ben gyártottak forma 1-es gumikat is, ez a legnagyobb és a legjobban felszerelt gumigyár Romániában.
A Conti a temesvári gyárából csak az autógyártóknak szállít: Dacia, Toyota, GM, Nissan, Fiat újabban a Fordnak is.
A Misi gyárt Kormoran, Taurus, Riken és Kleber , BF Goodrich márkákat személyautókra és Misi ipari és teherautógumikat. A Misinek 3 gyára van, az egyikben acél karkaszokat készit.
Egy gumigyárba nagyon meleg van és füst, nem jó hely. Nem csoda, hogy kitelepítik a gyáraikat az anyaországokból.
A ,,természetesen ez nem csak a sörrel van így.,, mondat nyilván elkerülte a figyelmedet. Az ezt követően leírt példát pedig nyugodtan vonatkoztathatod rengeteg más termelő vállalatra. Egyáltalán nem politizáltam, csak leírtam az igazság mezejét. Miszerint nagyon nagy különbség lehet egyazon multi nyugati és kelet-európai telephelye között, és ez nem ritkán a minőségben is megnyilvánul. Semmi városi legenda nem volt.
szentendrei autosrol es gumirol van szo, ezt azert irom: ha errefele (nem mindegy az sem, hogy lll. ker, vagy XXll. :-) van valakinel, az nyilvan segitheti a lebonyolitast (ha van, akkor itt kerem jelezni es vagy itt kiirva reszleteket vagy privatban: kit keresve, pontosan hol, mennyiert lehet elintezni)
...jobbnak tartom: ahol megvéve ott kerül a felnire, mint neten rendeltet valahol feltetetni.
megvan a serült, dudorodott oldalfalu gumi adata. szerencsere a levett nyari az, igy van nehany honap.
Bridgestone Ecopia 195/50R16 84V
tovabbi - a temaban nagyon kivülallotol - leirt adatok es a futofelület fotoja: szerintem nem is regi tipus, nem is kopott a mintazat, ahogy latom - nem olcson - de elerhetö. Kinel erhetö el, mennyiert ? köszönöm (arukeresöt stb. mar neztem, le is kabultam az araktol :-( mint irtam: nem az enyem)
Túl sok volt a politika a városi legendák kötetet forgatva? ;-)
Gumigyártást a sörével összehasonlítani? Míg az első élettelen, pontosan megismételhető termék, addig a sör él, az eredmény az alapanyagoktól kezdve a főzőmester szájízén keresztül, nem lesz mindig "mm-re" ugyanolyan.
Ma már semmi nem garancia semmire, japán épp úgy lehet szar, vagy nagyon jó a kínai. Verseny van, sok résztvevővel, ahol a mennyiség és a rövid termékciklus jellemző. Ráadásul az ember agya is másabb, mint régen volt... ;-)
A bruttó óradíjak 8 és 14 ezer ft között alakulnak, a gumiszerelés szintideje valószínűleg nem több 30 percnél. Erre még felszámítják a felhasznált anyagot, szelepek, súlyok, de összességében ritkábban lesz több a számla 6 - 10 ezer forintnál.
Pozitívum: mivel ez is szervizmunkának számít, az autó átadása előtt elvégeznek egy viszonylag alapos ellenőrzést. A hibatároló kiolvasása nincs benne, de a hűtőfolyadék fagyáspontjának ellenőrzése meg a pótkerék nyomásának ellenőrzése és hasonlók igen. Adott esetben még egy autómosás is.
Negatívum: a papírmunka miatt a szervizben töltött idő ritkán kevesebb egy teljes óránál, és a bejelentkezés szintén néhány (jónéhány) nappal korábban szükséges.
Sajnos nincs igazad. Vegyél egy Hofbräu München sört itt és utána Németországban, majd hasonlítsd össze. (De mondhattam volna ugyanezt Kozellel és Csehországgal... nem kell sörszakértőnek lenni, zongorázni lehet a különbséget)
Természetesen ez nem csak a sörrel van így.
Egy multinacionális termelő vállalat egyes telephelyei - fogalmazzunk finoman - nem mindig képviselik ugyanazt a műszaki és minőségi színvonalat. Sőt, mondok egy jobb valós példát: mivel egy Kelet-Európai telephelyen olcsóbb gyártatni mint mondjuk egy Stuttgart melletti telephelyen, nem ritka az a jelenség, hogy a például német anyacég gyártást színlelve csak vegetál, a melósok csak lézengenek a termelésben (a havi darabszámokat 1-2 hét alatt le lehet gyártani), míg ugyanennek a vállalatnak a keletebbre levő telephelyén jóformán ostorral üti a műszakvezető az operátorokat hogy teljesítve legyenek a darabszámcélok. Nem nehéz kitalálni, melyik telephelyen lesz magasabb a minőség (miközben a márka ugyebár ugyanaz).
A gyakorlat is azt mutatja hogy a darabszámok növelésével drasztikusan csökken a vevői reklamáció nélkül eltelt napok száma. (Ez még mondjuk logikus, több termék=több reklamáció, de a pl. 1000000 termékre arányosított reklamációk száma is növekszik.) Konyhai nyelven a mennyiség a minőség rovására megy.
Úgyhogy nagyon nem mindegy hogy mit hol gyártanak, egyazon cégen belül is hatalmas különbségek lehetnek az egyes telephelyek között.
(Van olyan gyújtógyertya amiből a Made in France csapnivaló, míg a Made in Japan viszont a létező legjobb az összes márka közül, haverom szokott hívni telón hogy most menjek venni mert ő most vett és Made in Japant kapott :) )
persze: amint meglesz a gumitipus, meret, ... beirom ide. (nem lattam en sem a gumit)
persze: avval nincs közlekedes, maradt a nyari még fent ...ami most még nem is baj, de nyilvan nem lesz mindig igy
..még én is nyarival jarok, itthon van felnin a teli szett, figyelem az idöjaraselörejelzest, es barmikor cserelek. ...tudom: igy nincs centrirozas ellenörizve.
egyebkent: ha 78 loerös Honda Jazz, 175/65 R14; es extremül fogyasztasra menve vezetek (azaz nincs nagy gaz es nagy fek, de kanyarsebesseg nagyobb az atlagosnal, hogy maradjon a lendület, ne kelljen annyit gyorsitani :-)
kb evi 10e km; es tünödök, hogy egy jo tartos (Michelin CrossClimate, esetleg GY) 4evszakos legyen-e a következö szett.
Ma vettem észre, hogy az egyik hátsón nincs kívül súly. Vibrációt nem érzek a kocsin. Szerintetek van esély arra, hogy kívül nem kell súly a centrírozásnál?
Rövid válasz: van rá esély.
Hosszabb válasz: vibrációt 80 km/h sebesség felett éreznél, és elsősorban akkor, ha az egyik mellső kerékről hiányozna súly. Ha pszichológiailag zavar a súly látható hiánya, akkor menj be egy gumishoz, és kérj arra az egy kerékre egy centrírozást.
Másik alternatíva, hogy leesett... Beütött súly egyáltalán le tud esni?
Éppenséggel le tud esni, de ha szakszerűen szerelik fel, akkor nem szokott.
Amit az előttem szóló kérdezett, az engem is érdekel. Ma néztem én is, hogy az egyik hátsó keréken nincs súly. Fogalmam sincs, hogy nem is volt-e, vagy leesett.
- ha 1 gumi a serüles miatt kuka, es az a tipus beszerezhetetlen, akkor jol gondolom, hogy legalabb 2 db uj kell (1 tengelyen egyformak legyenek) ?
Igen. A gumik életkorától, elhasználtságától függően mérlegelni lehet a teljes szett cseréjét is: ha a gumik már öregecskék és kopottasak, akkor a szett cseréjét érdemes "előrehozott költségként" felfogni.
- ezen forumon tul, hol lehet eselyes a gumiadatokkal rakerdezni, hogy van-e még belöle ?
Beírod a Google keresőbe. Ha nincs találat, akkor felejtős. Ha van találat, akkor meg kell győződni róla, hogy valós raktárkészletről van-e szó.
Mondjuk ha beírtad volna ide a gumi pontos típusát, akkor mostanra már jó eséllyel tudnád, hogy mi a helyzet.....
- barmi egyeb javaslat, ötlet
A szálszakadt gumival NAGYON nem tanácsos közlekedni! Tessék feltenni a pótkereket legalább. Ha egy szál elszakadt, akkor a szomszédos szálakon nagyobb a terhelés, viszonylag könnyű belefutni egy durrdefektbe, ami nem túl jó dolog.
Most vettem új gumit, acél felnivel. Ma vettem észre, hogy az egyik hátsón nincs kívül súly. Vibrációt nem érzek a kocsin. Szerintetek van esély arra, hogy kívül nem kell súly a centrírozásnál? Másik alternatíva, hogy leesett... Beütött súly egyáltalán le tud esni?
kedves ismerös Yaris hybridje egyik gumi oldalfala valoszinü szalserült, oldalfala dudorodik (en nem lattam még). Többet pontosan - még - nem tudok. A gumi nem mai (talan valamilyen Bridgestone), igy esélyes, hogy ugyanolyat már nem lehet talalni, azaz az 1 gumi serülese miatt többet kell cserelni. Amint meglesz a gumi pontos adata, felteszem ide.
Az auto hasznalata "normal", kisvaros es környeke, de pilisi utak is, telen is.
Kerdesek:
- ha 1 gumi a serüles miatt kuka, es az a tipus beszerezhetetlen, akkor jol gondolom, hogy legalabb 2 db uj kell (1 tengelyen egyformak legyenek) ?
- ezen forumon tul, hol lehet eselyes a gumiadatokkal rakerdezni, hogy van-e még belöle ?
Sziasztok! Felrakattam a héten az autóra a téligumi-acélfelni párost és a hátsó kerekeknél az a középső rész (nem tudom a hivatalos nevét) elég csúnyán rozsdás, ezért valahogy azt letisztítanám. Van erre valamilyen jó szer, vagy módszer? (A WD40 és a konyhai törlőkendő kevés hozzá :) Az volt csak itthon és tettem egy próbát :) )
Meglepődtem!Több helyen is azt olvastam,hogy Csehországban gyártják.
A Barum eredetileg cseh márka, de a rendszerváltás után a Continental konszernhez került. A konszern aztán úgy osztja el a gyártókapacitást, ahogy az számára a legésszerűbb. Ezen szerintem nincs sok gondolkodnivaló, márkát veszünk és nem gyártóüzemet.
Szia Stevie! Lehet tudni,hogy a Barum Polaris 5 honnan érkezik kis hazánkba?Hosszas hezitálás után úgy gondoltam,hogy bevállalom a csehek gyártmányát,míg egy Youtube bemutató videóban a made in romania felirattal szembesültem...
A Continental temesvári abroncsgyára a világ egyik legkorszerűbb üzeme, 2000-ben adták át, méretében a "mi" Hankookunkhoz hasonló.
Különösebben nem aggódnék az ott gyártott termékek minősége miatt...
4000 az elég jó ár. de egy gumis áraiból még nem biztos, hogy lehet a budapesti árakra helyesen következtetni. Én voltam több Budapest (belváros) és környéki (Érd, Üröm) gumisnál is már az elmúlt években. 6000-8000 körül voltak erre a melóra, amit írtál. A 8000-ben már talán volt lejárt abroncs otthagyás is. Ezen felül szoktam valamennyi pluszt adni. De 4000-ért kb átcserélik + centírozzák a felnin lévő gumit, ahol én voltam. vagyis ez kb. 3500 volt tavasszal. szóval 4000 az jó ár az abroncs le és felszerelésre, reméljük jól is dolgoztak ezért a pénzért (bár lehet, hogy Nálad pont jól a másik 9 ügyfélnél szarul, ezt nem tudjuk meg).
2 éve vettél egy garnitúra 4 évszakosat. Mentél vele 15000 km-t, nagypapásan , közben írtál 200 hozzászólást ide arról, hogy a 4 évszakos a király, abból is a te általad választott márka / típus hogy igazold a döntésedet. Halálosan unalmas már, ne is haragudj.
hátha tudtok nekem segíteni. Adott egy XC70-es Volvo, 215/60 R17-es gumikkal. Tavasszal vásároltam rá egy új ContiEcocontact5 garnitúrát. Felkerültek, utána természetesen futóműállítás is volt, mint minden évszakos cserénél. Nyáron bele tekertem kb 10.000 km-t. Hangosak voltak kissé, de mivel sok helyen olvastam, hogy elég zajosak, nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget.
1 hete, amikor átrakattam a téli szettet, láttam, hogy elég komolyan elhasználódott a hátsó gumik belső éle, mindkettőnél ugyanúgy. Az okát különösebben nem értem, úgy meg főleg, hogy lényegében nem kellett állítani szinte semmit a futóművön a mostani cserénél.
Elvittem egy másik helyre is futóművet állíttatni kíváncsiságból, ahol azt mondták, hogy a hátsó kerekeknek széttartása volt, ezt orvosolták, az elsőnél szintén állítottak valamit. Jelen állás szerint frankón alulkormányzottnak érzem az autót, billeg a kanyarokban, úgyhogy futok még egy kört, de már a tököm tele van:) Azt mondták a második helyen, ha sokat használtam megpakolva, az talán okozhat ilyet. Mondtam, hogy kb ezer kilométert mentem vele "megpakolva", 4 ember + csomagok, meg tetőbox, meg a vonóhorgon 2 bringa. Nem érzem extrém terhelésnek, nem lakókocsit vontattam...
Nem értem hogy lehet az, hogy az egyik helyen a gép adatai alapján jól van beállítva a futómű, a másik helyen pedig állítani kell rajta? Szar adatok vannak valamelyik gépben?
Morci lennék, ha téli szezon végére ledarálnám az Alpin5-ök széleit is...
Akkor szerintem fel ne rakasd. De lehet az autódban több vezérlő is ott készült, mert pl. a Bosch-nak is van ott gyára. Szerintem azt is támaszd inkább le a garázsban, biztonságosabb télen a BKV :) :) :)
Lehet tudni,hogy a Barum Polaris 5 honnan érkezik kis hazánkba?Hosszas hezitálás után úgy gondoltam,hogy bevállalom a csehek gyártmányát,míg egy Youtube bemutató videóban a made in romania felirattal szembesültem...
Nedves lombokkal borított útpályán (régi 6-os), éjszaka, egyszer én is megmutattam, hogyan is kell két kerékre állva csúszni, majd összeszedve az autót, tovább igyekezni hazafelé. Az útszéli nyárfasor elég komoly tempóval jött felém :) Az autó egy 4 ütemű Trabant kombi volt - egy nehezebb autóval biztosan hántoltam volna egy kis fakérget :)
Igen, a 'fekete jég' alkalmas arra, hogy a 'tiszta, száraz érzés' megtartásáért vívott küzdelem mély nyomokat hagyjon :) Valamikor szerettem jégen autózni, mert szinte üres volt az út, és biztosan időre értem be a munkahelyemre. Akkoriban azért még SOKKAL könnyebbek voltak az autók, és nem volt téli gumi, ellenben csodás tükörradiálokkal élmény volt minden méter ... Tök mindegy egyébként, hogy milyen gumival mész, szerintem három dolog befolyásolja, hogy úgy érezd, van valami ráhatásod az autód mozgására, jégre futás esetén:
- a haladási sebességed;
- mennyire tér el az út vonalvezetésétől az autód futása - magyarul: kanyarodik-e alattad az út;
- lejt-e az út valamerre, azaz, bakhátas-e, vagy lejtős-e az útpálya ?
Ha bármelyik a fentiek közül a határon kívül esik, akkor lehet imádkozni, hogy legyen egy kis szemét az úton, vagy nem durva szegély, amihez dörzsölgetve a kerekeket lassulni tudsz, megpördülés nélkül.
Én így látom, és igazán nem értem, hogy miért is lovagolnak a topictársak közül annyira a teszt eredménylistákon, hiszen mindössze az a kérdés, ha feltettél egy gumi szettet, annak megfelelően autózol, vagy szimplán keresed magadnak a bajt ... Kérdezném a nagy 'gumiszakértőktől', hogy mikor ellenőriztre (vagy ellenőriztette) a fékfolyadék víztartalmát, a lengéscsillapítókat, és még sorolhatnám... Esetleg még azt, hogy mennyit gyakorolta a fékezést ? Bocs a hosszú szövegelésért :)
Tavasszal vett autóra gondolkodás nélkül vettem hasonló szettet NOKIAN iLine helyett. Azóta kb. 10E km ment bele, napi ingázás, város, M0-s, min. 50 km naponta, néha rövidebb vidéki utak, akár autópályán, eddig hibátlan. Ja és atom csendes...
Erdős úton, amikor az útmenti fák koronái benyúlnak az útpályára és november végétől december végéig a harmat leesik az útra, ez a jelenség nagyon gyakori. Minden héten kétszer megyek át egy hágón, ami kb. 3o km hosszú erdős szakasz (Bogáti erdő, Segesvártól Brassó irányában, nemzetközi út), és a tél elején kb. kéthetente becsúszik egy autó az árokba, ugyanabban a kanyarban, van amikor több is- 1o méterre egymástól. Egyszer megcsúsztam, a hátsó nyomtávrúd perselyek miatt, szerencsére időben bekapcsolt a kocsi hátsó hajtása és visszatett az ívre, ezen a kocsin még nem volt a proaktív Haldex hajtás, megvárta míg megcsúsztam.:)
Nem én használtam, használom őket, a lőtéri döglött kutyát sem érdekli hogyan kopnak stb.
Egy alig használt, keveset futott garnitúrát kínkeservesen majd 3/4 év hirdetés után vittek el a 4-et alufelnistől 40 ropiért...a kutyának sem kell még alig használtan sem.
Saját használatra nincs, és addig nem is lesz még bármilyen időjárási viszonyoknál is mennem kell, legyen akármilyen az időjárás, ha kisbalták esnek az égből menni kell.....
No lehet tovább puncsolni a 4 évszakosokat...., de nekem nem igazán lenne szükséges.
igen, egyáltalán nem hasonlít a jégre szerintem. Jégen (itt most arra gondolok, hogy a pára ráfagy az aszfaltra) egy jó téli gumival nem dobod el a kocsit, kicsit megcsúszik, de kontrollálható, ez a fellocsolt műgyanta szerintem semmire nem hasonlít a való életből.
ÉN az ilyen jég miatt használok téli gumit, szerintem ez a legnagyobb para. Hóban az ember lassan megy, óvatosan, esetleg el sem tud indulni, így nem töri össze magát.
Mész mondjuk -2 -ben egy úton, süt a nap, fel van sózva az út. Olyan mintha nyáron mennél, de egy árnyékos részen valami lemosta a sót és ráfagy a víz pár négyzetméteren. Szerintem ez csak télivel élhető túl.
Ilyen persze pályán és városban nem nagyon van, tehát aki keveset megy és nem nagyon jár országúton, az nem találkozik ilyennel.
Nem, a pár éves botrány sem a megvesztegethetőségről szólt.
"Der Prüfbericht ließt sich dabei wie ein Krimi. Nach Auswertung von Deloitte wurden insgesamt 45.202 Stimmen abgegeben. 3.271 Stimmen fielen dabei auf den VW Golf, 1.703 Stimmen auf den BMW 3er, 1.664 Stimmen auf den Audi A 3, 1.320 Stimmen auf die Mercedes A-Klasse und 1.184 Stimmen auf den Skoda Octavia. In der offizielen Ergebnisliste lautet die Reihenfolge VW Golf (34299 Stimmen), Audi A3 27765), Mercedes A-Klasse (24418), Skoda Octavia (22237) und BMW 5er (17235)."
A hármas BMW-t meg elvitte a kisnyúl. Ez a kis számmisztika zajlott 2005-2013 között, de ez sem bizonyítható, mert ugye az adatokat megsemmisítették adatvédelmi okokból.
Felmerült ott sok minden, csúszott is az aktuális gumiteszt, mert egy független fogyasztóvédelmi szervezettel igazolták az eredményeket...
Az ADAC pontosan úgy működött, ahogy a Magyar Autóklub és ezzel mindent el is mondtam.
Az hogy nem igazoltak mást, hát ez jelenthet bármit.
Javaslom a gumitesztek értő átolvasását. A négyévszakos 5-10%-al gyengébb havas, jeges útviszonyok között egy télinél. Ettől nem fog "elhasalni" senki. Nem télies útviszonyok meg legalább ennyivel jobb. És az utóbbi jóval gyakoribb télen is.
Nem mindenkinek jó a négyévszakos gumi. Akinek mindennap autóba kell ülnie, az időjárástól függetlenül. Annak nem. De sokaknak jó lenne. Például annak a 30%-nak aki egész évben télivel jár a kevés kilométert futó autójával. Ez ma magyarországon 600-700 ezer autó...
"Novembertől március végéig ritkán vannak olyan útviszonyok, hogy egy téli gumi ne nyújtana lényegesen jobb teljesítményt, mint egy négyévszakos, beleértve a "winter bias" négyévszakosokat is."
Amíg nincs hó és jég addig a négyévszakos jobb lesz. Márpedig az ország nagy részén nincs. Télen sem. Ez _tény_.
Én viszont egyetértek ap-vel, és pont ugyanerre a következtetésre jutottam és alkalmazom is.
Ha nincs szükség kifejezetten havas körülmények között járni, és nekem nincs, le tudom tenni arra a pár napra a kocsit, és főleg városban járok, akkor a négyévszakossal ősztől tavaszig tudok autózni (persze egész évben is, ezt még kitapasztalom). Nem lesz neki tavasszal vagy most túl meleg sem (pl. most is 20 fok van), és kijjebb lehet tolni a szezont is. Gumicserét bármikor megtehetem, májusban is, nem lesz a meleg miatt fokozott kopásom sem. A két szett kopása is egyenletesebb lesz, mert télen kevesebbet megyek, későbbi gumicserével az is kiegyenlítettebb lesz.
4 évszakos gumit vásárolnék a téli helyett, tehát maradna két garnitúra, egy nyári nyárra, és egy 4évszakos télre.
Novembertől március végéig ritkán vannak olyan útviszonyok, hogy egy téli gumi ne nyújtana lényegesen jobb teljesítményt, mint egy négyévszakos, beleértve a "winter bias" négyévszakosokat is.
Ha valaki keveset autózik, azt is főleg városban, akkor a négyévszakos gumi valóban alternatíva a két szett gumi helyett. De nyári gumi váltására teljesen értelmetlen négyévszakost választani. Ha két szett gumit használunk, kizárólag nyáriban és téliben gondolkozzunk.
Akik istenítik azok évi 5-7000 km-t mennek, döntsd el, hogy érdemes -e rájuk hallgatni.
Én évi 50 000-et megyek kb. Nyáron Yokohama AD08R-t használok, az ugye sportos nyári. Ősszel és tavasszal Uniroyal esőgumit használok, télen meg Pirelli télit.
Mindegyikkel elégedett vagyok, sportosan közlekedek, mindet legyilkolom max 2 év alatt.
4 évszakos Good Yeart egy Honda Insight 1-en használok, amivel főleg nyáron megyek kb 2-3000 km-t, teljesen jó, de nincs tapasztalatom hosszú távon. Pályán megyek vele, nincs látható kopása, de az egész kocsi kb 900 kg. Bármi jó lenne szerintem rajta. Egyszer mentem vele hóban, nem akadtam el, de csúszkált rendesen. :)
Feleségemnek a Dodge Durangoján volt gyárilag 4 évszakos, nyáron használtuk, egy nyár alatt kopott el, kb 20000 km-t ment, az utána jövő Pirelli nyári 20000 km után még 4-5 mm volt. Ez meg ugye egy 2,5 tonnás gép, gyilkolja a gumikat.
Én is azt gondolom, kevés futáshoz jó a 4 évszakos, sokhoz érdemes cserélgetni.
Én úgy vagyok az enyhe téllel, hogy 8-9 hónapot használok inkább nyárit és 3-4-en télit. Persze simán visszarakom a nyárit, ha novemberben jön 2-3 hét jó idő és áprilisban is a télit akár 2-3 napra is, ha indokolja az időjárás.
"A 4 évszakos gumi nevében benne van a felhasználhatósága is....4 évszakos....tehát nyáron is.
Ha 2 garnitúra akkor téli+ nyári....vagy csak egy 4 évszakos."
Egyedi felhasználáshoz, egyedi igény. No offense, de ezt a részét már eldöntöttem, a kérdés arra vonatkozott, hogy melyik 4évszakos lehet jobb télre, azaz melyik 4 évszakos muzsikál jól a téli száraz és nedves körülmények között?
Hol olvastál olyat, hogy mindenkit megakarok győzni? Linkeld légy szíves!
Beteszem a teszteket, és megosztom a tapasztalataimat, és mindenki azt vesz amit akar.
Erőszakosak akik látatlanul, ismeretlenül, tapasztalat nélkül ócsárolnak valamit. Engedtessék meg nekem, hogy én meg elmondhassam a tényeket, linkekkel, írásokkal, képekkel alátámasztva.
Miért akarsz mindenáron meggyőzni mindenkit, hogy négyévszakost vegyen? Fáj neked, ha valaki külön téli-nyári szettel jár? Az erőszakosan térítőket sehol sem szeretik, lásd jehovák :-)
Tehát nincs 4évszakossal személyes tapasztalatod, teszteket nem olvasol, de tényként állítod be az elképzeléseidet? Jövőbe, vagy távolba látás is megy esetleg?
Nyilvánvaló, hogy a saját szempontjaim alapján fogok a jövőben is gumiabroncsokat választani, majd ha azok azt sugallják változtassak meg fogom tenni.
Teszteket nem szoktam olvasgatni, főleg nem hagyom magamat azok alapján befolyásolni egyszer már nagyon mellényúltam tesztgyőztes hulladékkal, azóta inkább hanyagolom őket.
Ugyan miért is magyaráznám, hogy nekem sokkal jobb télen normális téli gumival közlekednem bármilyen időjárási viszonyok között, és ugyanez érvényes a nyáriakra is.
Évi 40-50 ezer km-re értem persze nem 5 ezerre.
A 4 évszakos ami sem igazán nyári sem igazán téli kibírna 2 évet?
Ez itt már ezerszer ki lett vesézve, aki éves szinten keveset megy annak jó választás lehet a 4 évszakos, aki sokat megy az jobban jár 2 garnitúrával.
Párom autója éves szinten alig megy 8-9 ezer km-t, de mégis van 2 garnitúra gumi, és mivel a kevés futásteljesítmény miatt nem is hajlandóak kopni így maradnak is még használatban.
De ha elkopnak ( vagy elöregszenek) jön egy 4 évszakos garnitúra, nyári meleg ide vagy oda.:)
Ha 150-el akar szlalomozni júliusban a görögöknél, akkor biztos jobb választás egy F1 Eagle Asymmetric. A tél és a tavasz végeztével úgyis több tapasztalata lesz, ráér majd akkor eldönteni a továbbiakat.
A kommentekből úgy gondolom, jó helyen járok, és kapok jó tanácsokat.
Nyári gumit kell vennem, mert elkopott, ha ilyen marad az idő akkor még használni is kell. Sok szempontot figyelembe véve 215/55-17 méretbe kellene valami jó, gazdaságos. Amiket nézegettem: Falken, Sava, Barum vagy ajánljatok valamit ebben a kategóriában.
" ezzel is kímélve a nyári abroncsokat amik viszont jóval többet vannak használva, pl egy több száz km-es nyaralás alkalmával a mediterrán országokban, ahova 4évszakosat nem vinnék. "
Elég érdekes okfejtés vagyis inkább egyedi.:)
A 4 évszakos gumi nevében benne van a felhasználhatósága is....4 évszakos....tehát nyáron is.
Ha 2 garnitúra akkor téli+ nyári....vagy csak egy 4 évszakos.
"De miért? A prioritásaid alapján téli gumit kellene venned."
A prioritásaimnál 5-5% hó és jég van, nem véletlenül :)
A telek elég enyhék, ha esik a hó vagy ónos eső, akkor nincs használva az autó, így a téli bordázatnak nem sok hasznát veszem, azon kívül hogy feleslegesen elkoptatom. Ha 4 évszakosat rakok fel, akkor viszont meg tudom nyújtani a téli időszakot, nem kell az őszi-tavaszi nagy rohamban cseréltetnem a gumit, hanem már szeptember végétől akár május elejéig fenn lehetnek, ezzel is kímélve a nyári abroncsokat amik viszont jóval többet vannak használva, pl egy több száz km-es nyaralás alkalmával a mediterrán országokban, ahova 4évszakosat nem vinnék. Ezzel a felállással tehát reményeim szerint időben, árban és teljesítményben is jobban kijövök.
Kis segítséget kérnék. 4 évszakos gumit vásárolnék a téli helyett, tehát maradna két garnitúra, egy nyári nyárra, és egy 4évszakos télre. A tesztek az összes 4 évszakos esetén (értelemszerűen) a teljes évi körülményeknek megfelelően készülnek, ebből nekem a nyári rész irreleváns, tehát gőzöm sincs, hogy mondjuk a téli száraz viszonyokon hogyan működnek egymáshoz képest az abroncsok.
Ki milyen 4évszakos tudna ajánlatni téli viszonyokra? 195/60/r15 méretről lenne szó.
Más: a Pirelli szentélyében, a P Zero Worldben azt mondták, hogy a régi és az új Zero egy ideig párhuzamosan fog futni, és a nagyobb méretek kapják meg először az új mintát. Szóval akinek 18-asnál kisebb Zero kéne, az várjon, mert új még nincs, régit meg nem érdemes venni. (vagy vegyen egy Pilot Sportot, az olaszok meg basszák meg a tudományukat :)
"A 100 km / órás nedves aszfalton való teljes fékezés során a "Star Performer Winter" és a "Westlake SW601 Snowmaster" 18 és 22 méterrel később álltak meg, mint a legjobb gumiabroncs.Ekkor a kocsik 46,5 és 52,2 km / h sebességgel haladtak.
Ez teherautó gumi, már kinézetre se hasonlít személykocsira valókra. A G.Y. nyári gumija is nagyon gyenge futásteljesítménnyel rendelkezik. A télinél meg a 4évszakosnál viszont jó. Érdekes dolgok ezek.
Beleszövök linkeket, amik a használók valós gyakorlati tapasztalatait mutatják.
Beleszövök linkeket, amiket világhírű autós szakújságok írtak.
Lementem persze, ez miért fáj neked?
Kivágom azt a részt, ami a konkrét kérdéshez tartozik. Itt például a futásteljesítményt kérdezték, jó hogy nem a zajszintre írok választ, és adatokat.
Rám nézve mitől lenne kedvező egy guminak az adata? Én nem seftelek egyikkel sem.
Inkább te hagyjál az ilyen semmitmondó kötekedésekkel. Csak nem megkaptad a körlevelet, hogy szét kell trollkodni a topikot, hogy nehogy szemelőtt legyenek a 4évszakosok valós adatai?
Sziasztok van az asszonynak egy E87 1-es BMW 1.6 benzin 116 LE csak ovi ide oda pattogni használjuk ,felrakattam a téli gumikat amik a lemez felnin voltak ,amikkel vettük 2015 -ös gumik Star Performans winter 185/60 R16...kérdésem hogy ez meg mi a tö.....öm gumi?Kínai? Hadjuk rajta ?Vagy vegyünk valami márkásat?Évi 5000 km -et megy az autó.
Autós cég vagyunk, hosszú távú tesztelésen használtunk CrossClimate abroncsokat. Volt kolléga, aki mást várt, de zömében elégedettek vagyunk vele. Átlagos autókról beszélünk, különböző vezetési stílusok és útvonalak mellett, de az átlagnál több km-en. Nálam: majdnem két év, ebben másfél szezonnyi tél, bő 70e km. A profilban még van. Téli viselkedésben alig volt gyengébb egy Alpinnál. Nyáron is rendben volt. Talán egy kicsit zajosabb, de ez nüansznyi különbség volt. A fogyasztás kifejezetten jó ezzel az abronccsal (tehát nem nőtt). Ha összességében nézem, kényelmi és költség-oldalon is bevált.
Nekem igazából bevált, hasonlókat tapasztaltam, mint a cikkben leírtak, hátrányai: 100 km/h felett zajos, ez persze csak nyáron hátrány, a téli gumi is relatív zajos, valamit parkolóházakban nyikorog, ahol a nyári gumi nem szokott. Ha két évenként cserélem (kb. 75ekm), akkor két évente új gumim van 🙂
Múlt héten cseréltettem fel a gumikat megkésve sajnos, kicsivel több, mint 12e futás után. Az elsők 0.65mm, a hátsók 0.45mm-t koptak. Ha nem gyorsul fel a kopás merteke, akkor kb 60e km mehet bele egy szett CC+-ba, mire eljutok 4mm-ig.
"kompromisszumot alapvetően a futásteljesítmény kapcsán kell kötni, a négy évszakos gumi ugyanis gyorsabban kopik. Míg egy jó minőségű téli és nyári abronccsal összességében el lehet menni akár 80 ezer kilométert, addig a négy évszakos változat nagyjából 60 ezret bír ki. Ennek függvényében azoknak ajánlott, akik már 5-6 éves autóval rendelkeznek, s éppen gumicsere előtt állnak, de jellemzően éves szinten nem mennek többet 15 ezer kilométernél. E fölött ugyanis gazdaságilag már jobban megéri az évszaknak megfelelő gumigarnitúra megvétele"
milyen érdekes, hogy megszoktuk, ha van pénz, akkor mindent megvehetünk, minden szolgáltatás elérhető. mostanság pedig hiába tudunk megvenni valamit, ha nincs, vagy nincs ki megcsinálja.
Az alábbi gumik közül 225/55 méretben mi a minőségi sorrend és ki melyiket ajánlaná jó szívvel?
Ugyanazt válaszolom, amit nemrég valaki másnak: nem érdemes mindenfélét kilistázni, mert megint hiánypiac alakult ki. Az előrendelt raktérkészletek elfogytak, az utánpótlás meg több ok miatt igen vékony sugárban csordogál. Már most 8-10 napos elmaradások vannak, de nekem vannak olyan, szeptemberben lerendelt tételeim, amik nem érkeztek meg.
Akinek most valóban van gumija, az aranyáron is el tudja adni.
A méretedben nekem van egy utolsó szett Conti TS850P-m - azt mindenképpen ajánlom, a többiről meg előbb tudd meg, hogy egyáltalán elérhető-e. (Mert több olyan tételt is látok a listádban, ami szerintem égen-földön nem létezik.)
ha már ezek a lehetőségek, szerintem a prémiumokkal nem lősz mellé. dunlop, conti, goodyear, bridgestone, pirelli, szerintem bármelyik tenni fogja jól a dolgát.
nekem most került fel dunlop wintersport 5, sokat még nem tudok róla mondani, 10-20 fokban száraz aszfalton nem volt bajom vele. :) a teszteken jól ment. a felhasználók is jókat mondanak.
Nekem 175/64 r14 a méretem, 12750 HUF volt darabja, én főleg városban fogom használni, havi 1-2 rövidebb főút/pálya.
Ha városi használat lesz főleg, akkor szerintem a felsorolt gumik közül bármelyiket fel merném tenni.
Én a Barumot és Hankookot is "megtapogattam", nekem a Barum túl puhának tűnt, lehet, hogy hóban és jégben jobb lesz, mint a Hankook (sajnos még nincs teszt), de más körülmények között nem hiszem, hogy jobb lenne a Hankooknál. De ezt csak mit teljesen hozzá nem értő mondom. :)
Ami az oldalfalat illeti, mindkettőnek puha volt az oldalfala, nem nagyon láttam semmi különbséget, én kaptam ún. "kátyúgaranciát" a gumihoz, de remélem nem lesz rá szükség, szóval nálam nem volt szempont az oldalfalvastagság vagy puhasága.
Szóval neked kell eldöntened, hogy végül melyiket választod a kiszemeltek közül.
Vagy, ahogy lentebb is javasolták én is ajánlatni tudom csak a Debica Frigo 2-t, azzal a gumival kb. 4 vagy 5 telet mentem, sosem volt semmi bajom és volt, hogy 20-30 cm takarítatlan szűzhóban is mentem vele és nem akadtam el.
Inkább csak város, és országút, pálya évi 2-3 alkalommal, azt is inkabb nyáron. Egy G astrára kellene, sima családi aútó, 1,4-es Úgyhogy nem egy versenyautó.
az említett laufennemnél figyeltem meg még vékony oldalfalat, amikor megkaptam, de nem volt bajom vele, igaz nem is padkáztam le. Lehet, hogy kicsit sérülékenyebbek.
Nem vagyok gumis szakember, csak lelkes érdeklődő, aki szívesen olvas utána ennek a témának.
Azt hiszem én hankook, barum, bf goodrich sorrendet állítanék fel a magam részéről. A teszt tényleg nem minden, de a mostani teszteken vicces módon ezek pont nem voltak. :)
Amúgy milyen használatra kellene? Mert az sem mindegy. Sok autópályához vannak vízelvezető árkosabb gumik, a havasak pedig a sok keresztirányú barázdásak. a hankook mindkettőt kínálja bizonyos méretekben.
Nekem volt hankookból a vízárkosabb nagy teljesítményű gumi (UHP): Winter ICept Evo2 W320, tökéletesen bevált. Ez nagyobb méretekben elérhető.
A havas változat a kisebb méretekben: Hankook Winter ICept RS2 W452
Talán van olyan méret, ahol mindkettőt adják.
Én a felhasználás módja szerint ezekből választanék első helyen, utána a barumot.
A te listádból én is a Barumot javasolnám, bár semmi tapasztalatom vele. A Polaris 3-al volt, azzal elégedett voltam, viszont lehet érdemes a Hankookba beruházni, amennyiben a költségvetés megengedi.
Hol fogod használni az autót?
Én most vettem Hankookot, pénteken szereltem fel, de nem akarok még nyilatkozni róla 250 km tapasztalatom van csak vele.
Nekem 3 gumi maradt a végén a listámon:
- Nokian WR D4, Barum Polaris 5 és Hankook W452
Nokiant nem tudták szállítani, a maradék kettő meg egyforma árban voltak, így az utóbbit választottam.
A Polaris 5-öt 62000ért, a Hankook t 66000ért tudom megvenni. A Bf Goodrich-64000,de az 2017-es gyártásu.A Polarisba bízok hogy jó lehet,csak én gyengébb nek látom szerkezetileg.Szerinted melyik leznne jó vétel?
A laufenn a mostani teszteken főként a vizes tulajdonságai miatt végzett elég rossz helyen, ami a mostani teleken azért nem elhanyagolható. Én használtam 2 évig gond nélkül, egy városi kisautóra jó is lehet, de sok autópályához, nagyobb teljesítményű autóhoz nem venném. Negyedvonalas gumi. Sokat nem kell tőle várni.
A matadorról nem tudok sokat. Az autobild teszten a Matador MP92 Sibir Snow 18/20. helyen végzett. Erről is azt gondolom, hogy városi kisautóra jó lehet ez is.
BF Goodrich. A mostani minta az a Kleber Krisalp HP3 mintája, ami elég jót ment a teszteken. Mindkettő Michelin égisz alatt fut. Ezt már inkább be merném vállalni, bár a keveréken is sok múlik, nem tudom az ugyanaz-e. Gyönge feltételezéssel élve azt mondom talán igen.
Semperit is vállalható szerintem, a teszteken nem nyújtott különlegeset, de hát a teszt nem minden.
A Barum Polaris 5 nagyon friss, nincsenek még tesztek/visszajelzések, de a 3-as nem rossz gumi, be merném vállalni az 5-öset is.
Esetleg Debica Frigo 2-t ajánlanám még.
Vredestein/Hankook még esetleg a méretedben elérhető árú, akkor azokat is ajánlanám.
érdekes ez a téli teszt: kaptam ajánlatot Misire, Contira, Dunlopra, Pirellire (ugyanazokra a típusú gumikra mint a SUV tesztbe csak 235-65-R18 méreteben). A Misi 8%-al volt drágább a többinél és mégis mindenki azt veszi (a Touaregre a VW kirendeltségtől), én is azt vettem, pedig mindegyik gumi az ajánlatból a tesztben előtte végzett.
16o-as tempó nagyon vízes pályán a téli Michelin Latitude Alpine LA2 -nak meg se kottyan.
Ha a Fulda eléri a Misi minőségét, akkor megeszem vacsorára.
A Nokian friss havon vezethetetlen, nekem Nokian téli gumim van a O3-as Skoda Scouton (225-5o-R17-es) , alig tudtam vele kanyarodni, amikor leesett az első hó és 4x4-es, de a legjobban viselkedik télen száraz autópályán, az összes téli gumi közül, ami nekem volt.
Téli gumit szeretnék vásárolni, a pénztárcám sajnos csak az olcsóbb gumiabroncsokat bírja el. Néztem az új Barum Polaris 5-öt, és a Semperitet, elég vékonynak tűnik az oldalfala, olyan kis gyengécskének látom, egész puha a felülete. Néztem a Laufent, és BF Gooodrich-t is, az jóval masszívabb,nehezebb, keményebb benyomást kelt. Elég nagy különbséget látok köztük, melyik gumiabroncs lenne a jó választás?
Az én méretemben a Laufen, Gtradiál,Matador, 58-60000ft ba kerül. A Barum Polaris5 62000ft, Bf Goodrich 64000ft, ezek közül melyik lenne a jó választás, elsősorban, város, autóúton használnám.
Az érdekelne, hogy szerkezetileg mi a különbség egy T és egy pl. H sebességosztály besorolású guminál? Ugyanabból a mintázatból általában létezik T és H a téli gumiknál. Én még nyáron sem megyek 150 km/h fölé.... megrendeltem felnivel együtt a Conti ts860 szettet, de valószínűleg csak T lesz, ami elvileg 190 km/h-ra "jogosít" fel. Mivel másabb a H? (Rétegek felépítése, karkasz, stb., kíváncsi vagyok)
Pedig az a gyári méret. SUV-okon mindig keskeny felnit használnak. Az oldalfal magasságától is függ a minimális felniszélesség, minél kisebb, annál szélesebb felni kell. Ez a 6" tényleg elég extrém.
'A gazdag embert nem arról ismered meg, hogy sok pénze van, hanem, hogy nem adja oda ...' - mondta valamikor egy kedves barátom. Azóta ez sokszor igazolódott.
az elmúlt 10 évben sokat fejlődtek a 4 évszakosok, már magában is biztató ez előttről vásárolni.
ki tudja hogy ~10 év alatt hol tárolták. rizikós választás! bár amilyen gumikon járnak egyesek... még ennél is van rosszabb, ha körbenéz az ember egy parkolóban.
a legszomorúbb, hogy aztán felszaladnak száznyolcvannal az autópályára vagy csak merészeket vállalnak, és ne adj Isten, a vétlen fél b*szhatja egy balesetnél a 2018-as friss gumijával együtt.
Más: hogy milyen sz@rrágó az én egyik garázs szomszédom. Van a segge alatt egy négy és fél éves tizenmillás Audi. Milyen gumit vett rá?
Egy Uniroyal négyévszakosat. De nem azzal van a gondom, hogy négyévszakos a gumi, hanem hogy azt a gumit a DOT száma alapján 2009 év 05 hónapjában gyártották. (már nincs is ilyen mintázatú gumi az uniroyal kínálatában) Valahol elfekvőben találtak rá egy kis gumis műhely sarkában, egyébként még sosem használt gumik, ránézésre teljesen jó állapotúak, de lényeg, hogy olcsón vette meg. Dagadt a büszkeségtől, hogy milyen jó vételt csinált. (szerinte) 195-ös gumik, 16"-osak, és 8 ezerért adták darabját, de Ő lealkudta a négyet 30 ezerre. Gratulálok hozzá.
Felszerelni éppen fel lehet, de gyárilag 6" széles felnire rakják a 205/50R17 gumit. A gyári ET 37,5 ez meg 42. Elméletileg nem nagy eltérés, de a 1,5 " szélességnövekedéssel együtt szerintem már lehet, hogy belül beleér.
Szóval én nem tenném fel az tuti. Egy SUV-on ráadásul az ilyen "szétfeszített" gumi furán is nézne ki.
sokan sokféleképp használunk sokféle autót sokféle helyen sokféle célra. ami Neked jó, másnak nem biztos. ha jó utakon és sok autópályán használnám a kocsit, nekem sem lenne bajom a 18-as felnivel. Se télen, se nyáron. De, mint mondtam, nálunk elég rossz utak vannak, még a nyári 17-est is inkább visszaváltottam 16-ra, amikor elkopott a rajta a gumi, mert egy kicsit komfortosabb ezeken az utakon. Uff.