A csak az a jót azért írtam, mert van poli-farbe fehér diszpeziós festék sokféle, de mind sokkal gyengébb mint az inntaler feliratú. Sajnos ugyanúgy néznek ki, ellenőrizni kell, hogy van-e rajta inntaler felirat.
Lejtős a telek alja, feltöltés mellett döntöttem (vízszintes terasz a cél), a végén kb 50cm-rel lennénk feljebb mint a szomszéd telek - így viszont igazodna a szintje a másik szomszédunk telekszintjéhez, egyenes lenne keresztbe-hosszában :)
A támfal (bevasalva) nagyjából így festene az alsó részen:
A felső 2 sor a kerítés lábazata lenne, később valószínűleg szeretném vakolni, festeni.
Érdemes lenne szigetelést alkalmazni talajszint felett? Ha igen, milyet? Köszi!
Tavasszal költöztünk, sajnos még nem volt lehetőség a ház körül futó térkövezést megcsinálni, a csatorna kivezetésekre pedig nem gondoltam. Ahogy a képen látható emiatt vízgyűjtő teknőként funkcionál a térkövezésnek előkészített szegélyezett rész. Ma délután vettem a csatorna kiömlőkre hosszabbítókat, így már nem ide folyik a víz, de több hónapig ide folyhatott. A kérdésem az hogy ca. 6 hónap után képes süllyedni emiatt ezen az oldalon az alap?
Azt érdemes még ide venni esetleg, hogy a fűtés és villanyáram költségét együtt szokták mostanában kalkulálni ezeknél a pályázatoknál, ugye hűtő-fűtő klímák telepítésére is pályáznak és így már érdekesebb lesz a matek.
Azt, hogy jelenleg is a falban mennek a csövek és a hosszabbítás után is ott szeretném. Még nincs rajta beltéri egywegz, egyelőre a csövek lógnak ki a falból. (link)
Mit értesz falon belüli toldáson? Bontás nélkül nem fog menni, vagy teljesen új csövezés kell, ezeket a rézcsöveket keményforrasztással illesztik össze, vagyis teljesen hozzájuk kell férni.
Előcsövezték a klímát, bevésték a falba a csöveket. Egy helyen kb. 2 m-rel odébb tették mint kellene. Megoldható a falon belüli toldás és a más pozícióba telepítés?
Ja, igen: telekrészről így nem lehet lemondani, mert olyan nincs. Tulajdoni hányad van, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a tulajdoni hányad nagysága arányos a valójában használt terület nagyságával.
Használati megállapodás. Osztatlan közös tulajdonnak az az alfája és omegája.
Osztatlan közös tulajdonnál nincsenek klasszikus értelemben vett telekrészek. Egyetlen telek van. A közös tulajdon használatát kizárólag a használati megállapodás szabályozza, ezzel állapodnak meg a tulajok abban, hogy ki, melyik részt használja és állja annak költségeit, esetleg húzza hasznait. Ebben van leírva a közös használatú helyek (pl. kapubeálló, közlekedési útvonalak, pince, stb.)használata, költsége is.Ez adásvétel esetében is kötelezően érvényes marad, ha az új társtulaj mást akar, új megállapodás kell. A kijelöléshez nem kell földmérő, lehet egy kézi rajz is, a lényeg, hogy minden érintettnek világos legyen. Kivéve, ha valaki centiken rugózik, de akkor onnan villámgyorsan húzni kell elfelé.
Telekmegosztás - külön helyrajzi szám - csak akkor lehetséges, ha az így létrejövő telkek mindegyikének mérete eléri a helyi építésügyi rendeletben foglalt minimális nm-t. Társasházzá alakítás jöhet még szóba, de ahhoz az összes ingatlannak fizikailag összefüggőnek kell lennie, különálló épület már bukta.
Egyébként nincs plusz költség, ha normális a viszony a társtulajok között.
Sziasztok, teraszt építtetünk be télikertnek. A burkolatot már felszedtem, 1-2 hét, és jönnek beépíteni. Viszont most jól megázik a beton... A kérdésem, hogy ha lesz egy kis száraz idő, lekenhetem-e a terasz szélén kb. 20cm szélesen mélyalapozóval és kenhető vízszigeteléssel (a szerkezet alatti részeket)? Illetve a beépítés után mennyit kellene várni, hogy a beton kiszáradjon, és mehessen az egészre a kenhető szigetelés és a kerámia burkolat? Köszi.
Osztatlan közös tulajdonú telekre történő építkezésnek milyen költségei vannak?
Azt már tudom, hogy a használati megállapodás és a többi tulajdonos elővásárlási jogáról való lemondó nyilatkozatát csatolni kell a hitel igényléshez. Ezeknek kb mibe kerülnek? rajtam kívül 2 tulajdonos van.
Még olvastam olyant is hogy a földmérővel kell készíttetni megosztási vázrajzot, díja? Ebbe már benne lehet a telek határainak a megjelölése is? Más forrásból meg csak azt, hogy elegendő az utca frontról megadni a métereket, azaz kinek mettől meddig tart a saját területe és esetleg csatolni egy nem hivatalos rajzot róla.
Mindkét oldalhatáron a szomszédok kimérették a telkeket, egyik oldalon már a tégla kerítés elkészült, a másik felől pedig még csak kijelölte a földmérő nemrégen.
Ezekből adódóan az építésre kijelölt telekrész le van határolva elvileg megfelelően. Az utca frontot pedig a két szomszéd 1-1 kerítés oszlopa adja meg.
Köszi. A tojástartó legalább olcsó :) Egyelőre még nem derült ki milyen, lévén nincs kész a ház, csak már előre gondolkozok. Lehet nem fog kelleni, de ha mégis legalább tudom mi a megfelelő! :))
A gyapot csak azért nem tetszik, mert az nyitott cellás, átnedvesedik a talaj felől és buktad a hőszigetelés egy részét. Bár abba meg nem költözik be az egér, és az is valami. :-)
Ja, ja, mondjuk én magam tisztítottam, amíg volt, de manapság már csak anyáméknál kell. Még koszt is kisebbet csinálok, mint egy külsős. Anód csere ugyanúgy. Kell 8/10/13-as kulcs, meg egy csavarhúzó. Annyit kell tudni, mikori a bojler, mert tömítésből kétféle van. Pár óra alatt megvan, oszt' jónap.
Vannak olyan szálak is amik ha túlmelegszenek a stabil munkaponthoz képest akkor nő az ellenállásuk és ezzel negatív visszacsatolás képződik ami visszahúzza a teljesítményt ezáltal nem olvad le.