Keresés

Részletes keresés

Keszikörnyezet Creative Commons License 2006.02.28 0 0 2252

Ezzel csak egy baj van Lemy!

 

Kovács Lakájpatrióta frakcióvezető is ezt a megoldást javasolta, és állítólag a Fővárossal ebben meg is állapodtak előzetesen, valamilyen tárgyalódelegációban. De ezzel párhuzamosan az FKF RT. engedélyt kért és kapott a Dunakeszi lerakó bővítésére a jelenlegi hagyományos összetételű hulladék elhelyezésére. Tehát valótlan, hogy ide ezentúl csak a salakot hoznák. Természetesen fellebbezés áldozata lett az I fokú engedély, mert pl: elfelejtettek levegővédelmi övezetet kijelőlni, a hatásterületet kisebb területben jelölték ki mint maga a lerakó területe, stb. Tehát hintába akarták tenni Dunakeszit, ami sikerülhetett volna mivel a tárgyalódelegáció tagjai vagy válogatott hozzá nem értőkből állt vagy más ok miatt nem vették észre a simlit. Egyik megoldás sem jó.

 

És még egy dolog:

Éppen te írtad, hogy az égetők milyen nagy költséggel működnek. Ez igaz is. A költségeket pedig úgy csökkentik a palotai égetőben, hogy az éves karbantartást arra az időszakra (dinnyeszezon) tervezik, amikor a legnagyobb a hulladékban a nedves szerves anyag. Ui. piszok drága a bennük lévő viz elpárologtatása. Ebben az időszakban napi több ezer tonna dinnye, paradicsom, zöldség és egyéb maradék kénytelen a lerakóba kerülni, ami hála a nyári melegnek elkezd rothadni. Ilyenkor a bűzhatás is emelkedik. És ez 6-700 méterre a lakóházaktól. És a karbantartás addig tart amig a szezon le nem fut. utána a műanyagot a papírt és a kis víztartalmú szerves anyagokat már olcsó elégetni, akár energia is nyerhető belőle.

Na és még egy bibi, a teherautó forgalom, annak és a salaknak a porhatása stb.

 

Érdekes kérdés persze az is, hogy a salak nem veszélyes hulladék, de meddig nem veszélyes ha finoman összekeverik a keletkező pernyével. Mondjuk a határértéket még éppen betartva. Ez is csokkenti persze a költségeket, de miért jó a határértékekhez közelíteni.

 

Ez egy olyan KÖTÉLTÁNC ahol mások táncolnak de mi eshetünk le Dunakeszin lakó polgárok.

 

Előzmény: Törölt nick (2238)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.27 0 0 2251

Mindenben van rádioaktiv elem, csak a mennyiség változó

 

Szerintem a lakosságot azért kell szavaztatni, mert a kérdés rá tartozik. A lakosság sem szakemberként fog szavazni, hanem remélhetőleg racionális lényként fogja értelmezni a különböző érveléseket és választ közülük egyet.

Előzmény: Törölt nick (2250)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.27 0 0 2250
Szerintem a kettő nem mond ellent egymásnak. A kémiatanárod nyilván jól tudja. De ettől még - szerencsére - a kommunális hulaldékban nem lesz radiokatív elem.

természetesen nem az itteni hozzászólások alapján kell szavaztatni a lakosságot. Elvégre nem vagyunk szakemberek.
lemy
Előzmény: Törölt nick (2244)
pária Creative Commons License 2006.02.27 0 0 2248
Valaki jobboldali megfenyegetett!?ez tényleg gáz:-(én így értettem a mondatot)
Előzmény: Törölt nick (2247)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.27 0 0 2246
Te most mit írtál? (Csakhogy értsük!)
Előzmény: Törölt nick (2245)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.27 0 0 2244
Én csak azt tudom kedvenc kémiatanáromtól, hogy a rádioaktiv anyagok nem égnek el, azaz ha egy bármilyen anyagban van 1 milliomod gramm ilyen anyag ésazt egy jó hatásfokú égetéssel egy ezredére hamvasztjuk, akkor térfogat és tömegarányosan ugyanezen anyag sugárzó anyag tartalma ezerszeresére dúsul. Egyébként igy tud sugározni a salakbeton is, ami erőművi szénhamu segitségével készül
Előzmény: Törölt nick (2242)
Luckuty Creative Commons License 2006.02.27 0 0 2243
Na, hölgyek, urak! Mondja még valaki hogy a lakosságot meg kéne szavaztatni szemét-ügyben -  az itteni hozzászólásokat olvasva?
Előzmény: Törölt nick (2242)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.27 0 0 2242
Kedves Haindling,

a sugárzó salakbetonnak szerinted mi köze lehet ahhoz a salakanyaghoz, ami a KOMMUNÁLIS hulladék elégetése után keletkezik?

Netán a lakosság olyan anyagokat dobál a szemétbe, amely radioaktív szennyezettségű?? Vagy az égetés folytán radioaktívvá válik??

Nem vitás, hogy a háztartási hulladékba keveredhet pl szárazelem. De az sem radioaktív szennyezésnek számít.

a többiről később.
lemy
Előzmény: Törölt nick (2241)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.27 0 0 2241

Bár nem vagyok járatos a szemétégetésben, de azzal vitatkoznék, hogy a salak veszélytelen lenne. Érdemes lenne utána nézni az un. salakbetonból készült épületek nagy radioaktiv háttérsugárzásának okainak.

 

Ha az elvitel pénzbe kerül, akkor azt ki kell fizetni, annyi szolgáltatásnál fizetünk, ld csatornaszolgáltatás. Azt pedig nem gondolom racionális megoldásnak, hogy valami kevesebbe kerül, de kevesebbet is kapunk érte, azaz olcsóbb áron elégetik a szemetemet, majd a hamut másik 2M emberével együtt idehozzák a szomszédba, ráadásul akkor, amikor a közelben van korszerű regionális lerakó.

 

Álláspontom szerint a jelenlegi szmétdíj is lehetne olcsóbb, ha aa kukás kft. nem kampánypénzgyárként működne. Jelenleg ugyanis a kft. nem fizet learkási díjat a kommunális szemétre, csak összegyüjti és lerakja, ezen mi kerül annyiba, amennyit fizetünk?

Előzmény: Törölt nick (2238)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.27 0 0 2240
Luckuty, majd utánanézek. Abban sem vagyok biztos, hogy minden az FKF sara. Ezenkívül ne felejtsük el az irdatlan mennyiségű illegális lerakást. A büdösség ezekből is áradhat. Nem akarok senkit mószerolni, majd kiderül, mi a helyzet.

l.
Előzmény: Luckuty (2239)
Luckuty Creative Commons License 2006.02.27 0 0 2239

Lemy, és ez hogy viszonyulna a fővárossal szemben fennálló kötelezettségünkhöz?

Egyáltalán, ha az FKF ennyire nem törődik - más lerakókhoz viszonyítva - a környezettel, és nem tart be előírásokat, akkor nem lehetne azt a szerződést erre hivatkozva felbontani?  

Előzmény: Törölt nick (2238)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.27 0 0 2238
amit már korábban is írtam, a legolcsóbb megoldást kéne választani, s persze ésszerűt is.

azt mondjátok többen, el kell vinni a szemetet. Persze, de az is pénzbe kerül. Mondjatok egy összeget - vagy több kalkulációt, hogy mibe fájna a szállítás, pl a tarcsaiba.

itt már úgyis megvan a hulladéktároló keszin. Állítólag van benne hely bőven. A legolcsóbb megoldás ez lehetne: innen szemét el pl a rákospalotai égetőbe, onnan pedig vissza a lerakóba.
A visszakerülő salak veszélytelen hulladék, meg van kötve cementes adalékkal, hogy ne keveredjen a környezettel, de amúgy is előírásoknak megfelelően műanyag lapokkal kibélelt a lerakó alja, tehát lefelé sem tud szivárogni. Ez a hulladék természetesen tartalmazza a főváros szemetét is. Valaki fölvetette, hogy kellemetlen szagok vannak egy lerakó közelében. Hát ez szagtalan, hisz teljesen ki van égetve. Ez az hangsúlyozottan veszélytelen hulladék még a jelenlegi hulladéktestek elfedésére is használható, vagy töltésre is.
Hogy miért olcsó ez? Mivel a hulladék a fővárosét is tartalmazza, még a szállítási költségeket is meg lehet spórolni. Nekünk csak az amúgy is megépült és még kapacitással bíró lerakót kell biztosítani. Vagyis nem kerül sokba az egész mutatvány.

az égetőműre nem kapnánk eus támogást, azt el lehet felejteni: a környéken 5 km-en belül már van égető, a rákospalotai. Ezenkívül égetőt ott lehet építeni, ahol semmiféle más megoldás nem lehetséges.
l.
Előzmény: Keszikörnyezet (2231)
pária Creative Commons License 2006.02.26 0 0 2237

Annakidején hogy került rá sor egyáltalán, hogy idekerüljön a főváros szemete?

Az a szerződés vagy valami,aminek alapján idehordják, meddig van érvényben?

Előzmény: Keszikörnyezet (2234)
Keszikörnyezet Creative Commons License 2006.02.26 0 0 2236

np:))

Ne haragudj, ha túl szókimondó voltam, de ami a szívemen a számon.

Nem akartalak megbántani:)

Előzmény: Törölt nick (2235)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.26 0 0 2235
nem, nem is ismerem a Kovácsot. és egyébként úgy tudtam, hogy ő valami égetőt építtetne inkább.
azt gondoltam, hogy a lerakót be lehet záratni, ha megvalósult egy jobb megoldás. szóval ezt így nem lehet. oké.

l.
Előzmény: Keszikörnyezet (2231)
Keszikörnyezet Creative Commons License 2006.02.26 0 0 2234

Azt nehéz megmondani ? ember szemete kerül ide, de a főváros ide hozza (FKF).

Bp. lakossága pedig közel 2 millió. Ha bővítünk, aminek az engedélyezését az FKF elkezdte, akkor az a Főváros és Dunakeszi szemetére vonatkozik. A Dunakiszi lerakó elsősorban Fővárosi érdek. És nekem ez nem tetszik. Ha Dunakeszi érdek lenne az más. De a pék, és a polgi mester magán-érdeke nem dunakeszi érdeke.

Ebből is a zsebtömés jön le, a lakosok meg le vannak s...va (sajnálva).

Előzmény: Törölt nick (2233)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.26 0 0 2233

Azt jól érzékelem, hogy mivel a dunakeszi lerakót a főváros építette, ezért bármilyen esemény történik a lerakóval, akkor az nem 35000 ember szemetére vonatkozó változás, hanem 2035000 emberére?

 

Mert ha ez igaz, akkor eleve kizárt dolog a lerakó bővítése, jogi és ÉRTELMI szempontból is. MAgyarán a dunakeszi lerakót az első alkalmas időpntban be kellene zárni.

Előzmény: Keszikörnyezet (2231)
Keszikörnyezet Creative Commons License 2006.02.26 0 0 2232
Ja és még talán annyit, hogy a tarcsai lerakó megfelelő távolságra van a lakott területektől. Dunakeszin nincs ilyen hely.
Előzmény: Törölt nick (2230)
Keszikörnyezet Creative Commons License 2006.02.26 0 0 2231

A probléma az, hogy nem lehet minden településre önálló lerakót tenni. (több mint 3000 kellene építeni)

A tapasztalatok szerint 500 000 lakos kell legalább egy lerakó racionális működtetéséhez. Ezért is jött létre a társulás. Én oda javaslom a szemét elszállítását ahol a lakosok ezt megszavazták, tehát elfogadták ezt a helyzetet. oda fogják több százezer ember hulladékát szállítani, hatását tekintve dunakeszi szemete már nem befolyásoló. És ha dunakeszin bővül a lerakó 2 millió  ember szemete jön ide és a tarcsai akkor is megépül. (tehát az ottani embereknek nem lesz jobb)

Az érvelésed vészesen hasonlít a Kovács László frakcióvezetőére. Esetleg azonos vagy vele?:) Ez vicc volt nem akartalak megsérteni:)

 

Egyébként az logikátlan az elképzelésedben, hogy ideiglenesen bővítsük a lerakónkat - mondjuk úgy 10-15 évre - és közben dolgozzuk ki a megfelelő megoldást. Ezzel ha pl 2-3 év múlva váltani szeretnénk Budapest szemete továbbra is ide fog jönni 10-15 évig. 

Én pedig azt mondom, hogy vigyük el a szemetet a városból és ha van jobb megoldás - vagy kevésbé rossz - akkor valósítsuk meg akár 1 vagy 2 év mulva és alkalmazzuk azt. Ne kössük meg magunkat 10-15 évre. Kérlek írd le ez miért nem jó megoldás?

 

Egyébként nem bántani akartalak, de csak egy lehetőséget látsz jónak, és nem gondolod végig, hogy a legkisebb rossz kidolgozásáig olyan megoldást kell találni amiből bármikor ki lehet lépni, és nem kell tíz éveket várni a váltás lehetőségére.

Előzmény: Törölt nick (2230)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.26 0 0 2230
én arra gondolok, hogy a legköüzelebbi testület valóban foglalkozik a problémával és félreteszia nyerészkedési érdekeket.
ilyen szempontból inkább naív s nem logikátlan, amit írok.

egyébként kinek az orra alá akarod száéllíttatni a hulladékunkat?
be kell tartani az előírásokat és úgy kell a lerakót megcsinálni.
de valóban nem olyan helyre, ahol a közelben laknak. nincs jó megoldás, én azt mondtam.
Előzmény: Keszikörnyezet (2228)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.26 0 0 2229

Az égetővel kapcsolatosan az a véleményem, hogy talán a leglényegtelenebb és talán nem is valós érvet tálaltál

 

Szerintem abban is egyetértenek a topiclakók, hogy ide környékre nem kellene még egy szemétégető, mert környezetszennyező. A rákospalotai égetőre szerelt füstgázmosó (16 milliárd) csak azt oldotta meg, hogy ne legyen savas eső, meg olyesmi.

 

Szerintem abban is egyetértenek a topiclakók, hogy a dunakeszi égető csak a jelenlegi városvezetők bankszámláját hizlalná,

 

Az éegető egyébként hogyan terhelné a városlakókat? A légzésüket?

Előzmény: Törölt nick (2227)
Keszikörnyezet Creative Commons License 2006.02.26 0 0 2228

Ne haragudj Lemy, nem bántásból mondom, de logikátlan amit mondasz.

Az önkormányzatnak meg volt a lehetősége a megoldást megtalálni. A lerakó bővítéséig eljutottak, és most te is azt mondod bővítsük "ideiglenesen" és találjuk meg a megoldást. 10 évről beszélsz, ami szerintem hosszútávú és nem ideiglenes. Az is baj a logikádban, hogy akkor megint mindenki rá fog érni és nem történik semmi. Az egyetlen ideiglenes megoldás az elszállítás, abból bármikor kiléphetünk, ha van jobb megoldás. A bővítésből nem lehet kilépni. Egyébként javaslom kérdezd meg az alagiakat milyen 6-800 méterre egy FKF lerakó mellett lakni? Az FKF Állam az államban, semmilyen szabály nem vonatkozik rájuk. Én voltam nyáron olyan lerakóban amit nem az FKF üzemeltet. Ott furcsa módon nem volt büdös. Talán ott betartják a technológiai előírásokat.

A tehetforgalom, porhatás, talajvíz stb problémáiról pedig érdemes lenne külön fórumot nyitni:( Sajnos.

Tehát először nézz utána a multban történteknek, nézd meg ki miért támogatja a bővítést (keresd a pénzt!), és végül az egyéb lehetőségeknek is nézz utána. Talán tisztább lesz a kép.

Előzmény: Törölt nick (2227)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.25 0 0 2227
szerintem abban 1etértenek a topiklakók, hogy az égető építése irreálisan magas költségeket idézne elő, s valószínűleg azt a polgároknak kellene megfizetni. Ezt ejteni kéne. Nagyon szép terv, jó terv, de nem lehet megterhelni évtizedekre vele a lakosságot.
A lerakós elképzelést kellene így vagy úgy körbejárni, mert arra "van" pénz. Nem végleges megoldás, de 10 évig kitart. A legközelebbi önkorm testülete kapja meg az esély és a bizalmat, hogy megoldja végre ezt az ügyet.
Olyasmit kell bevállalni, ami anyagilag a legésszerűbbnek tűnik, és nem gatyásítja le a város lakosságát. Abban is 1etérthetünk, hogy jó megoldás nincs.

Egy monstre égető kábé annyira reális, mint rakétával kilőni a dzsúzt a világűrbe :)

l.
Előzmény: Keszikörnyezet (2225)
Keszikörnyezet Creative Commons License 2006.02.25 0 0 2226

Igazad van egy kivételével.

Dunekeszi nem csatlakozott a társuláshoz és a szándékát sem nyílvánította ki. Sőt a Kecskeméthy polgármesternek volt "pofája" a TV kamerába mondani, hogy a Gödöllő melletti lerakó nem kap EU támogatást, mert elvesztette azt. Csak arra lennék kiváncsi miért "füllentette" ezt? Bár sejtéseim vannak. "Keresd a pénzt!"

Előzmény: facsigafa (2224)
Keszikörnyezet Creative Commons License 2006.02.25 0 0 2225

Igen ez emlékeim szerint 2000. évben volt. A társulás semmilyen választ nem kapott. Szóban arról tájékoztatták Őket, hogy a város a helyi lerakóban hosszútávra biztosította a hulladék elhelyezését. Na ehez képest cca. 1,5 év múlva megszünik a lerakási lehetőség.

A költségtöblet nem ismert, mert konkrét ajánlatok egy tárgyalássorozat alatt születhetnek és ilyen még nem volt.

Polgármesterünk szerint nincs is lerakó ami képes lenne befogadni a szemetünket. Pedig van csak abbóll nem esik le semmi.:(

Előzmény: Törölt nick (2217)
facsigafa Creative Commons License 2006.02.25 0 0 2224

Azért gondolj bele, hogy te mit csinálsz a hulladékoddal.

Meg akarsz tőle szabadulni szervezett módon, vagy illegálisan. Lényeg az hogy tőled minél távolabb legyen. A szelektív gyűjtés az újra hasznosítható dolgokat kiszűri, ami meg marad minél messzebbre kerüljön azaz szállítsák el. Az újra hasznosításból származó bevétel csökkentené a költségeket a lakosság részére. Erre már évek óta meg volt a lehetőség. Azt hiszem ezt mindenki megértené. Az ISPA támogatott lerakóba lehetne vinni Gödöllő mellé, úgy tudom Dunakeszi is kinyílvánította csatlakozási szándékát. A bibi ott volt, hogy az az ilyen- olyan Gémesi lekanalazza a tejfölt ide meg semmi sem jut. Hát itt tartunk most.

Még itt van két kép és már lehet is dönteni:

Előzmény: Luckuty (2208)
Facipő Creative Commons License 2006.02.25 0 0 2222

Kedves Csinyke2 !

 

miután régóta olvasgatod ez a fórumot nem értem ezt a

mondatod: "Szóval iszonyú,minden logikát nélkülöz ez a fajta városépités"

 

Szerintem mindenki láthatja a logikát. A különböző területek átminősítése, beépítése az egyes képviselők, vállalkozók érdeke. Mint pl. a legutóbbi tolidi u-i ügy, mely a pék társának bizonyos Szalaynak a több száz milliós bulija (persze nyilvánvalóan a péké is).

Előzmény: Törölt nick (2221)
Luckuty Creative Commons License 2006.02.25 0 0 2220
A dátumot én is észrevettem, még mielőtt feltettem az idézetet, de azt gondoltam, nem számít, annyit azért jelez, hogy lehetnek nehézségek egy csodaintézmény működésében is, még Ausztriában is, hát még itthon, ahol valószínűleg kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy ilyen helyekre járjanak. Egyébként az egyik oldalon még azt is olvastam, hogy a 27 há mellett még van ott vagy 150, ahol a lovak ficánkolhatnak. Hát, itt arra már nem nagyon maradna hely.

"Dobjál rá húsz ezret oda vissza tétre befutóra ,majd meglátod hogy milyen izgalmas ha nem nyersz-vagy igen!:" Na igen, ezt nem szívesen kezdeném el. Amit én unalmasnak találtam, hogy elrobogtak a lovak egy pillanat alatt, azután semmi, vagy fél órán keresztül.
Előzmény: Qti (2219)
Qti Creative Commons License 2006.02.25 0 0 2219

Luckuty!

A dátum volt a lényeg, csupán 13 hónappal vagy lemaradva. 2005 ben volt a lózizi pénzezés!Aztán meg ha kicsengették Ábrahám Úrnak a lét, arról már nem szól a fáma.Egyébként igérem nem maradok adósod!(cukk)

Nem tudok közelebbit a reptérről de próbálok előre gondolkodni.

Azt írod hogy dög unalmas volt a lovi?

Dobjál rá húsz ezret  oda vissza tétre befutóra ,majd meglátod hogy milyen izgalmas ha nem nyersz-vagy igen!:-)

 

Csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy a Magna Racino féle szórakoztató centrumban nagyon hangsúlyos a lósport, tehát esélyes lenne a hely, a jelenlegi állapotának megőrzésére. Sajnos semmi közelebbit én sem tudok, mit akar csinálni az új tulaj, kiváncsi vagyok rá.

Előzmény: Luckuty (2218)
Luckuty Creative Commons License 2006.02.25 0 0 2218
Qti, megpróbáltam elolvasni (amit idéztem, épp a lap alján volt) , de nem értem, miért is tanácsoltad ezt nekem, semmi érdekeset nem találtam. Természetesen láttam más cikkeket is a Magna Racino -ról, de direkt ezt idéztem, hogy cukkoljalak egy kicsit, valamint hogy lássa mindenki, hogy ott sem fenékig tejfel minden. Egyébként az az életstílus, amit ezek a lapok közvetítenek, nagyon idegen számomra. Ha valami hasonló létesítmény készülne itt, az azt jelentené, hogy sok felvágós kocsi járna erre, felvágós tulajdonosokkal, akik parkolni akarnak, és akik között talán a maffia is megjelenne. Nekem nem hiányoznak. Egyébként csak álmodozol, vagy tudsz valamit a tulaj elképzeléséről?
A lovakkal egyébként - messziről - semmi bajom, szépek, szép a mozgásuk, ha sétáim alkalmával látok egyet- kettőt, mindig megcsodálom őket. Lóversenyt egyszer próbáltam nézni, itt, Alagon, de dögunalmasnak találtam.
Ami a repülőteret és annak jövőjét illeti, hát annak a fejlesztésének sem örülnék, de ha jól értem, a két dolognak semmi köze egymáshoz, nem a vagy - vagy lehetősége merült itt fel.
Tudom természtesen, hogy aki majdnem egy milliárdot kiad egy területért, az valami hasznot is akar látni belőle, és nagy valószínűséggel nem fogok én a továbbiakban ott a kutyával sétálgatni. De sajnálom azt a területet, annál is inkább, mert egyre fogy a zöld Dunakeszi körül.
Nyáron Angliában jártam, Bristolban. Órákon keresztül bolyongtam egy hatalmas és gyönyörű fennsíkon. Fű mindenütt, néhol bokrok és hatalmas fák, a fennsík egyik szélén az Avon, de a többi oldalon a város, villákkal. Valahol láttam egy emléktáblát, hogy a területet XY adományozta a városnak 1903-ban, és az volt a kívánsága, hogy maradjon mindig is a bristoliaké. El tudod azt képzelni, hogy Magyarországon egy ilyen területet beépítetlenül hagyjanak? Mert én nem.
Előzmény: Qti (2213)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!