Nincs mivel kiegészitenem.Gombára,hűvösre ,huzatra érzékeny.Lehet ez a levéllekokadás is ennek az oka.Nekem pl. a tavaly vetett egyetlen kikelt solo papajám levél nélküli szár:((bár zöld,igy reménykedem,hogy amint jön a jo idö,kihajt.
Hm. Én ennél hvösebb helyen tartom (10-15C) és nincs semmi baja. Sôt, most sárgulnak a gyümölcsei. Ha szobahômérsékleten tartanám, sok fény kellene neki??? Speckó neoncsô meg ilyenek? Amúgy a dugványa még sosem eredt meg, a magot meg majd megpróbálom.:-)
Nem igazán volt még nagy papayám, de általában a túl hüvös teleltetés nem tesz jót neki, érzékeny nagyon a gombákra. De ez általában a gyökerét és a szárát támadja. Esetleg melegebb helyre kéne vinni. De lehet hogy nincs baja, csak a tél megviseli.
A pomeló trópusi eredete miatt, igényli a melegebb teleltetést, akár szobában 20 fokon is lehet, az optimális a 15-18 fok. Gyorsan nő, magról vetve is jó minőségű gyümölcsöt hozhat 5-10 év a virágzás megindulása(szakirodalom szerint). Oltva nagyon hamar terem. Egyéb igényei a többi citrushoz hasonlók. Sok öntözést igényel és savanyú talajt. Klorózisra vasoldatot kell adagolni.
Szaporítása magról, oltással, és dugványa is jól ered, ha jól tudom.
Kiderült, hogy az egyik citromom C. grandis, vagyis pomelo. Gáborke, cucurbia, mit tudtok errôl a növényrôl, mit szeret, hogy tartsam? Szaporítása? Kösz.:)
Tényleg büdös a levele? Tenerifén ez a fa sétányfa, vagyis több tucat volt ültetve a két oldalra, és én nem is éreztem, hogy büdös lenne. Pedig volt rajta levél, az azért igaz, hogy épp olyan periódusában voltunk, amikor már kevés. Inkább a magtokok voltak bőségesen:-))
Sziasztok! Gáborke! Van egy papaya solo-m. kb 60cm magas, nappal kb 20 C, éjjel kb 13 C-on, napfényes helyen. A levelei nagyon érdekesen állnak, a száruk elkezdett lefelé konyulni. Nem fonnyadt, csak éppen lefelé figyel, mintha le akarnának esni. Valami baja van? Adj tanácsot, ha tudsz.
Most jöttem meg 3 napig nem voltam. A jacarandáról az elhangzottakon kivül többet én sem tudok. A mangó szaporításával lehet kisérletezni, ki szokott kelni, bár én mostanában 3-at is vetettem és mind bepenészedett. Pár éve mind kikelt ilyen időszakban..
AZ enyém ugy két méteres de még sosem virágzott, a Varga Márton Szakközépben egy 3 méterest láttam már virágozni,de egyébként elég kopasz növény,hosszu karcsu törzsek és csak a végén van levél.Télen lombhullato és tavasszal kell virágoznia az uj levelek kihajtása előtt.
Köszönöm az infot. Mégegy kérdés. A könyvemben azt találtam róla, hogy csak a nagy példányok virágoznak. Ez szerinted csak egy rossz fordítás és az idősekre gondoltak, vagy tényleg nagyra kell nőniük, mert akkor felesleges a szaporitásával foglalkoznia annak, aki a szép kék virágokat akarja látni. Amúgy azt irta, hogy mindenképp be kell áztatni vizbe és kb. 25 fokon kell a cserepet tartani, mig ki nem kelnek.
Én tul sokat nem tudok rola, a szakirodalom szerint egy nehezen kikelő magféleség.Javaslom,hogy csak február második felében probáld elvetni akkor már több a fény és a meleg.
Áztasd be előtte egy napig a magokat talán gyorsabban kikel.Az enyémet nem magrol szaporitottam,készen kaptam,tehát nincs a csirázási arányárol informácim saját kézből.
Tudtok nekem irni valamit a jacaranda szaporitásáról. Nagyon sok magom van, sokat el is igértem, de nem igazán tudom, hogy mit is kell velük csinálni! HELP!!!
Ennyire nem értek hozzá, hogy megfáznak-e? Kérdés, hogy mennyi ideig csiraképesek. Vannak itt szakértők, hátha segitenek és akkor küldök úgy ahogy mondják.
mennyi a szállítás a royalcolors.com-on? most meg azt nem találom...
Örülök, hogy javasoltad az amarilliszt, mert tényleg jó növény. Kis gond, tartós, szép, óriás virág. Amióta meg csináltam fekete papírból süvegeket, azóta a szárméretet is tudom szabályozni.Ha még illata is lenne, ő lenne a csúcs...
Pont kell egy ilyen problémamentes virág az orchideák mellé!
Valamikor volt nekem ilyen, de csak a szokvány piros és csíkos és nem is volt internet, ahol a tartásról ennyit olvashattam volna...