Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Most van annyi nálunk, mint ma hajnalban volt. Tuti vége lesz az ősziknek is. Csak a cseresznye maradjon. Jövőre neki kell állnom a fagyvédelmi gépnek, mert ez így nem lesz jó. Bár a múltkori fagy a kajszimat kinyírta, és abban a helyzetben nem tudom ért- e volna valamit a vontatott eszköz. A szél gyilkos volt.
Felállítottam szegényt, kb az 1/4-ede a törzsnek maradt "épen". Kéreg és egy kevés a fás részből. Kitisztítottam a szennyeződésektől, majd felállítva a külsejét bekentem sebkezelővel. Az ágakat visszavágtam, a 2 éves hajtásokon hagytam kb 10 centit az újakból. Kíváncsi leszek.
Próbáltam másik kertészetet keresni, de 2-nél elfogyott volt a válasz, a harmadik meg alapból bezárt a vírushelyzet miatt. Több nincs a környékemen. Hiperbe nem szívesen megyek emiatt, bár ott lehet tényleg találtam volna gyökérlcsomagoltat.
Nálunk a múlt hét elején a -6,2 C vitte a kajszik kb. 80 %-át...azóta egy éjszaka volt 1 C,minden éjjel fagyott.Ma reggelre -4,1 C volt...azt figyeltem,hogy az elfagyott,rozsdás szirmok alatt vannak még zöld terméskezdemények...lehet,hogy ezek az elfagyott szirmok fogják megvédeni a leendő termést??
Ugye, az első virágzáskori fagy alkalmával későn mentem ki, akkor rengeteg kajszit leszedett. De akkor még nagyrészt zártak voltak a virágok, úgy gondoltam kibírja... Hát nem. Az őszibarack virágzik, épek, 2 éves fiatal fák. Este gyújtom be az Ormányost, maradjon a családnak valami. Nálad jobb a helyzet, ugye? Este mész ki? Most nem fogja a szél a vizet elfújni. :)
Függ a hosszától is, meg a fajtától. Most közel -4 volt nálam, de csak 2-3 órát, előtte 0 körül volt, meglepően jól teljesít a Harlayne, nem sok kárt látok, viszont a kinyílt őszi legtöbb bibeháza barnás.
Én felállítanám óvatosan karó mellé, és lekezelném a sebet. Az elhajlás irányában nagy valószínűséggel megmaradt a kéreg és onnan elindul a regenerálódás. A fejlődő lombozat majd megmutatja, hogy életképes-e a fa. Visszametszés ajánlott.
Dugványozással nem lehet kajszit szaporítani legjobb tudomásom szerint. Csak akkor van esélye a fádnak, ha esetleg az oltás felett tört ki a törzse és így a nemes résznek van lehetősége kihajtani.
Próbálj megnézni más kertészetet is, hátha ott találsz még oltványt.
Az egyik magyar kajszimat kitörte egy teherautó, ami a kert végébe tartott. Gondoltam gyorsan veszek egy oltványt és ugyanide elültetem. Természetesen nem kapni már egyik kertészetben sem...
Lehetséges erről egy levágott vesszőt eldugni? Lesz belőle valami? 30 órája van kitörve.
A kertészetekben azt mondták, hogy jöjjek vissza ősszel. Ezt meg is tenném, de így veszítek egy évet :-(