Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.05.02 0 0 2830
Rövidesen lesz egy 16-45 fölöslegem. Szinte új (1 hetes), garis, stb.
Ha valakit érdekel, írjon egy mailt.
Davidon Creative Commons License 2009.05.02 0 0 2829
Szeegééény :)))
Ebri Creative Commons License 2009.04.30 0 0 2827
Költői válasz:

Tartalmazza, elhiheted,
letöltheted, felteheted.
Előzmény: gelsystem (2826)
gelsystem Creative Commons License 2009.04.30 0 0 2826
a kérdés költői:
vajon, az 1,03-as firmware tartalmazza az 1,01-et is?
gelsystem Creative Commons License 2009.04.29 0 0 2825
a mai nap vicce:
.
gondoltam, feltöltöm az aksit hétvégére, nehogy meglepetés érjen........
úgy elkevertem, annyira régen használtam, hogy közel negyed óráig kellett keresnem, mire megtaláltam
most vagy újratölti magát az aksi, esetleg visszatermeli az áramot, vagy nem hajtom eleget a gépet...........nemtom:)
Ebri Creative Commons License 2009.04.29 0 0 2824
Tartottam tőle :) vagy inkább :(. Az enyém nemrég múlt egy éves (kb. 2000 kép után), és még nem volt ilyen élményem, nagyon nem is szeretném. Azért kiváncsi vagyok, találsz-e rá megoldást, mert amit a Pentaxforumson írnak, aszerint különbözőek a hibák is, s a megoldások is. (Csak a típushibára kaptam fel a fejem, szerintem az inkább olyasmimint pl. a vázra szorulás AF540 FGZ vakuknál, ahol egy alkatrész szokott letörni, s ez sajnos jellemző, és elég sok darabnál előfordul. Viszont ez a példa elég könnyen megelőzhető, szemben az általad leírtakkal.)
Előzmény: gelsystem (2823)
gelsystem Creative Commons License 2009.04.28 0 0 2823
végigolvastam az egész topicot: az általad felvázolt lehetőségek egyike sem képviseli a hiba okát!
Előzmény: Ebri (2822)
Ebri Creative Commons License 2009.04.28 0 0 2822
Szerencsére annál jobbnak tűnik a helyzet. Ráadásul ott is nagy része gyenge memkártya vagy elem miatt volt. Ezeket megnézted?
Előzmény: gelsystem (2821)
gelsystem Creative Commons License 2009.04.28 0 0 2821
újabb fejlemény váz-lefagyás ügyben!
kicsit utána kerestem-olvasgattam, és meglepő dologra találtam:
.
http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-dslr-discussion/54117-poll-k20d-freeze-ups.html
.
tehát, nemzetközi szinten a Júzereket veri a víz rendesen, és ha "csökevényes" angol tudásomra hagyatkozom, akkor ez úgy néz ki típushiba lesz, bizonyos sorozatszámnál......
yyyyeeeEEEAAAAAAAAAAAA
.
útyhoty, expóra fel, és hajtsa mindenki a gépét
Rappi Creative Commons License 2009.04.27 0 0 2820
Gondolkodom egy K20D beszerzésén. Ha valakinek van szép állapotú, garos, 10.000 alatti expos és beszámítana egy 1 hónapos 700 expos K200D-t az kérem keressen emailben vagy telefonon. Adataim publikusak.
gelsystem Creative Commons License 2009.04.26 0 0 2819
szÓÓÓÓgálati közlemény:
tegnapi nap folyamán fotózás közben megmakkant a vázam kb. 10 percre
hibajelenség:
státusz lcd-én hieroglifák, úgy exponált mintha B időben lenne, a zár addig volt nyitva, míg lenyomva tartottam az expógombot, akár többször egymás után is, többszöri ki-bekapcsolás ellenére is..........
mindeközben beeső fényt, expót nem rögzített, semmiféle kezelőszervre nem reagált
.
a hiba többszöri aksi ki-be tevékenység után +szünt..................
NADE MEDDIG?????????
.
.
.
fókuszhoz:
mielőtt belecsavarodsz, és teljesen álmatlanul hánykolódnál éjszaka saját izzadságodban, elővezetem saját tapasztalatomat:
én is állítgattam ide-oda, fókuszteszt hegyek!!!!!!!!!!!
vert a víz rendesen.:):):)
beállítottam, húdeYO!....................MÉGSE!!!!
vissza az egész...........
...aztán rá kellett jönnöm:esetek 50%-ában rossz helyre ment a fókusz,
50%-ában meg bemozdult
.
.
Mercutio_ Creative Commons License 2009.04.26 0 0 2818

Szerintem is zárjuk le a kérdést:)

Számomra az volt a legmegdöbbentőbb, hogy bár többen is saját személyes tapasztalatból írták, hogy minden K-bajonetes obi használható bármely digi vázon, te gyakorlati ismeret nélkül megkérdőjelezted ezt, és a K20D használatijára hivatkoztál:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=89307450&t=9033172

Spongyát rá, szerintem azóta te is levontad a megfelelő következtetéseket;)

Előzmény: Moviesound (2798)
Rob-100 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2817
nagyon igaz

a tesztet újra elvégeztem a konyhaasztalról, az alattunk levő társasház részleteit figyeltem, kettes élességi lépésekben

nagy megnyugvást okozott, hogy a legélesebb képet a nulla AF-korrekciónál kaptam

valószínű, hogy ha lenne (lesz...) egy 105mm-es fix makróm, akkor az jobban fog karcolni
Előzmény: simico (2815)
Davidon Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2816
Szerintem pusztán csak azért, mert az 50mm-alapobjektív kapcsolat beleégett a köztudatba.
De akkor már az FA 43/1,9 is lehetne etalon. A felbontása lemászik a photozone skálájáról :D Mondjuk a torzítása pont ennek a legnagyobb ebből a hármasból, és az 50-esnek a legkisebb.
Előzmény: Rollei (2808)
simico Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2815
Szerintem a legjobb teszt az, hogy a gyakorlatban melléhord-e vagy sem.

Így van. Az ilyen otthoni tesztelgetős szenvedések (azon túl, hogy abszolút pontatlanok és megbízhatatlanok) csak az ember idegesítésére jók :) Apró fókuszhibát egyébként is könnyű a gyakorlatban kiküszöbölni.
Egyéb fórumokat olvasgatva egyébként is az szokott kiderülni, hogy a vélt fókuszhiba az esetek 80%-ban valójában júzer error :)
Előzmény: Ebri (2812)
Sandrusz Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2814
"a kontrasztérzékelős AF jobban működött :-)"

Meg ha nem is volt pontos, a nagy mélységélesség miatt úgysem látszott...
Előzmény: Rob-100 (2813)
Rob-100 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2813
csakugyan lehetséges, hogy ilyen rövid távolságon félrehord az AF, mert ha pl. most tavasszal barackvirágokat vagy friss rügyeket akartam fotózni, akkor a legjobb megoldás a kézi élességállítás volt

és annak is a belenagyított élőkép alapján történő állítása..ez műszakilag teljesen korrektnek tűnik, mert a csak a keresőben történő élességállításkor közrejátszhat pl. a mattüveg elhelyezésének esetlegessége (nem is beszélve az utángyártott mattüvegekről)

egy biztos, hogy a régi digitális gépemen nem voltak fókuszproblémák, egyformán éles volt minden kép, a kontrasztérzékelős AF jobban működött :-)
Ebri Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2812
Az első kérdésre meg, ha a távolságskálán rajta van, akkor használható tesztre. (Makró obi távolságskálája kicsit kiterjedtebb a rövid távok felé.)

Szerintem a legjobb teszt az, hogy a gyakorlatban melléhord-e vagy sem.
Előzmény: simico (2811)
simico Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2811
a földön lefektettem egy mérőszalagot

Itt már el is rontottad az egészet, kár is továbbmenni. Nem lehet tudni, hogy a mérőszalagon egymástól 1 mm-re levő vonalak közül melyikre állított élességet a rendszer (ha egyáltalán a mérőszalagra állított és nem mellette a szőnyegre). Az AF érzékelők sokkal nagyobbak mint a keresőben megjelenő vörös jelzés és az érzékelő a területére eső dolgok (esetedben vonalak) közül bármelyiket használhatja az élességállításhoz.

Ha mindenáron tesztelni akarsz, akkor olyan ábra kell aminek a közepén van egy vízszintes vonal (és alatta/felette semmi, hogy még véletlenül se fókuszáljon másra a gép) és a szélén van a mm-es skála az esetleges fókuszhiba megállapításához. Ja, és természetesen az sem mindegy, hogy milyen fényben csinálod a tesztet és milyen gyújtótávnál.
Előzmény: Rob-100 (2810)
Rob-100 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2810
viszont ennél nagyobb problémám, hogy tegnap elvégeztem az AF teszjét, úgy hogy a földön lefektettem egy mérőszalagot, a gépet állványon használtam kihúzatlan lábakkal, közel 45 fokos szögben lőttem a szalag egy pontját

az objektív a már említett Tamron17-50/2.8

a blendenyílás 2,8 volt, hogy kicsi legyen a mélységélesség, a fókusztávolság pedig 50mm

az AF-et a menüben először -10-re állítottam, majd kettesével mentem felfelé a korrekcióval, a középső fókuszpontot használtam

a -10-nél is volt egy kis (1 cm-es) frontfókusz, de ahogy egyre pozitívabb értékű korrekciókat alkalmaztam, egyre nagyobb lett a frontfókusz

kérdéseim:
1. ez a mérési módszer megbízható-e, azaz hogy az élességtartomány ennyire rövid végén lehet-e méréseket végezni (a makróobjektívek erre vannak optimalizálva, de ez nem az)?

2. lehet-e, hogy az AF-szenzor nem teljesen úgy helyezkedik el, mint ahogy a mattüvegre(?) be van karcolva, hanem kicsit alatta van és ez ferde képsíknál ekkora eltérést okozna? ezt tudva, közeli felvételeknél 1-2 centiméterrel aláfókuszálva pontos képet kapok

délután majd végzek méréseket 100 méteres hosszon is, merőleges tárgysíkra

vagy esetleg Camera Kft.? egy ilyen hibára mit mondanak? vállat vonnak, hogy ezzel kell együttélni, vagy vegyek Pentax objektívet, lehetőleg valami fixet? mennyi ideig tart egy ilyen vizsgálat?
Rob-100 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2809
hogy mi alapján döntöm el?
1. tesztek, azon belül is csak a tesztképek
2. saját feltételezés, hogy egy 30eFt-os kitobi biztosan nem tud annyit, mint egy háromszorannyiba kerülő 17-50/2.8-as obi
3. saját tapasztalat, hogy egy teljesen manuális (csak rekeszbeugrasztó pöcök van) Chinon 135/2.8-as obi tűéles képeket rajzol, csak ne találkozzon kontraszttal, mert elképesztő nagy a kromatikus aberrációja
4. biztos van olyan obi, amely hozza a két objektívem egyesített tulajdonságait, a) nem túl éles, cserébe hatalmas CA b)tűéles rajzolat, észrevehetetlenük kicsi CA

a kollégák már megválaszoltak helyettem, példáulegy Limited sorozatú fix objektív már ki tudja használni a gép képességeit

(Trabantra tök felesleges 215mm széles gumikat tenni, jól fog kinézni ugyan, de jobb nem lesz tőle, ugyanígy, ha Ferrarira virsligumikat teszünk, akkor csak legfeljebb 100-zal fog menni)
Előzmény: _decens (2797)
Rollei Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2808

"ha a tesztek szerint a kézközelben fellelhető objektívek egyike sem tudja hozni a k20d teljesítményét, hogyan tudták tesztelni, hogy milyen valós optikai teljesítményre képes a k20d??
melyik az az obi, amelyikkel kihozható a maximum a k20d-ből?"

Én ugyan csak K10D-n néztem különböző objektíveket, köztük három Limitedet használok, de messze kiugrik mind közül a DA 2,8/40 Limited, mind az élességet, mind a brillanciát, mind pedig az általános képminőségét tekintve. Ez egyébként a photozone tesztből is eléggé kitűnik. Úgyhogy nem értem, hogy miért nem azt használják etalonként.

Előzmény: _decens (2800)
Inzsellér Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2807
A három gépnél különösebb jelentősége nincs, mert mint irtad, a technikai adatokból a különbségek nagyjából úgy is kiderülnek, csak érdekességként írtam le. De az objektíveknél már fontos lehet, csak azt nem tudom, ezeket az adatokat mennyire lehet komolyan venni, hiszen két ugyanolyan obi között is lehet különbség. Habár ha jól tudom, ez a Sigmára inkább jellemző, mint a Pentaxra
Ebri Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2806
Van ennek jelentősége? Én a technikai adatokat szoktam megnézni, azt is inkább egymáshoz képest. Szerintem önmagában egy teszten elért százalék jellegű érték nem mond valami sokat.
Előzmény: Inzsellér (2805)
Inzsellér Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2805

Most néztem utána, K10D-t és K200D-t is ezzel tesztelték. Úgy látszik a tesztelők etalonobija ez.

Így viszont a három gép reálisan hasolítható össze, a felépítésre mindhárom 9/10-et kapott, a képminőség K10: 7,5/10, K200 8,0/10, K20 8,5/10, tulajdonságok: K10 és K20: 9,5/10, K200: 8/10. Mivel én idáig csak K20-al dolgoztam, nem tudom, hogy ezen értékek reálisak-e?

Előzmény: _decens (2804)
_decens Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2804
eszerint az fa 50 1.4 a pentax etalon obija? :)
Előzmény: Inzsellér (2803)
Inzsellér Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2803

Teljesen igazad van, minden teszt K10D-vel volt, de én úgy godolom (lehet, hogy szokás szerint pont fordítva van), hogy a K20D-n még rosszabb lenne az eredmény. Sajnos olyan tesztet nem találtam, amelyben ugyanazt az obit mindkét gépen tesztelték volna

Decens-nek: mmegnéztem az 50, f/1,4 tesztjét K20D-vel: képminőség:8/10, felépítés: 8,5/10, tulajdonságok: 8/10 , tehát azért ezek már valamivel jobb adatok

Előzmény: Ebri (2801)
Inzsellér Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2802
Penzax 50 f/1,4-el teszteltek
Előzmény: _decens (2800)
Ebri Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2801
De szerintem mindegyiket K10D-n tesztelték, így a felbontás max. a K10D-é lehet. Nekem nincsenek mérési, csak személyes tapasztalataim, amik biztos szubjektívek, de:
A 18-55-hög általában 0,8/100 élesítést (PS advanced sharpening, nagyobb számok, nagyobb élesítés) használtam DS-en (6 megapixel), a Sigma 17-70 hez elég 0,3-0,4/100 DS-en (ami érdekes: K20D-n meg elég 0,3/70), a Tamron 17-50-re ugyanez igaz jellemzően, de tág rekesznél is. (Utóbbi nagyon leheletnyi élesítés.)

Szóval számomra a fentiekből az jön le, hogy a kitobi valóban gyenge a K20D-hez, de a Sigma 17-70 már kb. jó, a Tamron meg egyértelműen elég. De nem teszteltem semmi, csak egyszerűen azt, hogy érzésre mennyit élesítek jellemzően a különféle obiknál.
Előzmény: Inzsellér (2799)
_decens Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2800
ha a tesztek szerint a kézközelben fellelhető objektívek egyike sem tudja hozni a k20d teljesítményét, hogyan tudták tesztelni, hogy milyen valós optikai teljesítményre képes a k20d??
melyik az az obi, amelyikkel kihozható a maximum a k20d-ből?
Előzmény: Inzsellér (2799)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!