Keresés

Részletes keresés

sfi Creative Commons License 2005.09.27 0 0 29

Igazán szép, de én is találtam egyet:

Előzmény: tomcat73 (28)
tomcat73 Creative Commons License 2005.09.23 0 0 28
Beszúrok egy képet mielőtt bezárják ezt a topikot:))



Olovoi látkép a Panorama étteremből.
bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2005.07.25 0 0 27
Így jár az aki nem tanult oroszt:))))))))))))))))))
Előzmény: harpoon (23)
tomcat73 Creative Commons License 2005.07.25 0 0 26
http://www.geocities.com/hvithrafn/fbih-tt.html

Itt nézd meg a menetrendet.
Előzmény: Holo-Tron (24)
tomcat73 Creative Commons License 2005.07.25 0 0 25
Szept 30-ig nem kell vízum. Eszékről van buszjárat mindennap Tuzla-Szarajevo-Medugorje-Mostar és még vmi város között. A vonat menetrendet majd megnézem.
Mostarból Medugorjeba 100 hogy van busz. Hogy Szarajevoból Jajceba, hát arra lövésem sincs.
Előzmény: Holo-Tron (24)
Holo-Tron Creative Commons License 2005.07.25 0 0 24

Valakinek van tapasztalata a boszniai vasúttal (szarajevo-mostar-ploce viszonylatban) ? A honlapjuk címe ?

 

Én úgy tervezem, hogy lemennénk a pest-szarajevóval, aztán 1 nap ottalvás és nézelődés után indulnánk tovább mostar-ba, majd még aznap ploce-ba.

Lehet e itthon valahol boszniai menetrendet kapni ? Valami elvirához hasonló site ? Bár gondolom ők még nem tartanak ott.

 

A másik variáció hogy állítólag van pest-ploce közvetlen kocsi, és azzal lerohannánk a tengerre, és csak visszafelé nézelődnénk. Viszont az furcsa volt hogy a máv információnál nemigen tudtak árat mondani erre a járatra, állítólag attól függ hol szállok fel, az ár csak akkor derül ki ha megrendelem a jegyet. Utazott már valaki ezzel ?

 

Van e busz szarajevobol a jajcei vízeséshez, mostarbol medjugorjeba ?

 

Necces lenne ha szeptemberbe mennénk ? Vízumot kért már valaki ? Milyen felételekkel adnak ?

harpoon Creative Commons License 2005.06.27 0 0 23

Sziasztok!

 

Én két éve jártam Boszniában. A horvát tengerpartról a cél Medjugorje, a zarándokhely volt. A horvát tengerparton haladtunk, majd Makarskánál felkanyarodtunk a hegyekbe, atérkép szerintt ez volt toronyiránt... :) Hát, kb. 45 fokban, brutális hegyek, no korlát, olvadó aszfalt, kihalt falvak, kopár hegyek, sehol egy autó, és akkor megjelent egy kígyóveszély tábla :) Aztán egyszercsak, mint derült égből villámcsapás: Bosnia balra! Horvátország elhagyatott belső vidékeinél sokkal élőbb terület. Medjugorjéban sok a zarándok, ki van építve, tényleg szép. Utána Mostart néztük meg. Akkor még nem volt meg a híd, mi pedig a helyét kerestük. Bár a jugoszláv háborúról írtam a diplomamunkámat, elkerülte a figyelmemet az a tény, hogy a hidat a horvátok rombolták le, és nem értettem a nem túl barátságos pillantásokat, amikot a horvát részben olyan szavakkal érdeklődtem a híd helye felől, mint pl. destroy vagy devastate. A városban volt pár lerombolt épület bőven. A másik - ugyanazon túra keretében tett látogatás - amikor hazautaztunk Splitből, de nem Szarajevó felé. Livno-Bugojno- Jajca - Banja Luka útvonalon mentünk. Nagyon tetszett, pl a változatosság, ahogy a horvát részen katolikus templomok vannak, aztán jönnek a mecsetek, végül a szerb részen az ortodox templomok. Jajcéban álltunk meg, hatalmas szurdok van ott. Mi is a szerb részen keveredtünk el, Banja Lukában egy nagy kereszteződésben kb. 20 cirill betűs felirat... Rosszul tippeltünk, de a rendőrök segítettek. Amúgy a szerb részt nemigen érték háborús károk, de eléggé lepattant pl Banja Luka. A muzulmáén részen még sok lerombolt, szétlőtt épület van, de van pl jó pár tiszta új város, pl. Siroki Brijeg. Na, most ennyit írok, ezek voltak a benyomásaim, tuti visszatérek!

tomcat73 Creative Commons License 2005.06.25 0 0 22
Nem kell vízum. Eddig is csak a turista szezonon kívűl kellett. 05.01-től 09.01-ig nem kellett de most írták alá a szerződést miszerint már az ezenkívűli időszakokra sem kell.
Előzmény: kilenctizenegy (20)
bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2005.06.25 0 0 21
Előzmény: kilenctizenegy (20)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.06.25 0 0 20

Lenne egy kérdésem:

 

Kell turistavizum a Föderáció területére? Horvátországból közvetlenül, autóval.

DieM Creative Commons License 2005.06.19 0 0 19
Amit kihagytam az a bosnyak szerb resz... ez nagyon fura volt, Foleg a ciril betuk miatt. Az emberek itt is nagyon kedvesek voltak. e csak az erdekesseg kedveert, egyszer tevedtunk el a 2100km soran, s az itt volt... az oka pedig eleg profan: Mi Bosanski Brod-ot kerestuk a terkep alapjan, de a szerb reszen tendenciozusan Serbian Brod-ot irtak... na nekunk ez nem esett le eloszorre, hogy ez ugyanaz... :) Amikor pedig a telepulesre ertunk akkor Bosanski Brod volt kiirva, de athuzva...
Előzmény: DieM (18)
DieM Creative Commons License 2005.06.19 0 0 18

2 hete jottem meg horvatorszagbol/boszniabol. 9 napos korutat tettem meg: Plitvica NPark, Karlovac, Zadar, Split, Podgora, Dubrovnik, Mostar, Sarajevo, Tuzla.

Par fotot felraktam, ha valakit erdel: www.kep.tar.hu/diem

 

Bosznia nagyon tetszett!! Koszonok minden jotanacsot! Nagyon megerte! Oszinten szolva nekem jobban tetszett, mint Horvarorszag, bar ott is rengeteg szep dolgot lattam. Nagyon erdekes orszag. Elso ott toltott ejszakankon egy horvat szarmazasu hazasparnal aludtunk meg, aki cseresznyevel kinaltak, reggelit adtak es egy jot beszelgettunk veluk este. Ok volt a legkedvesebbek az egesz ut soran. Megkinaltak valami hazi keszitesu sajat palinkaval... hat az agyig alig talaltunk el :)

Mostarban a hid kornyeket nagyon szepen kiepitettek, igazi turista latvanyossag. Sarajevoban - fovaroshoz hiven - eleg dragak a szallasok, igy nehezen talaltunk egy olcsobb motelt. Amugy itt kulon keresni kell a turista latvanyossagokat, mert nem nagyon vannak jelezve... vicces volt, hogy az ott vett sarajevo terkepen rajta volt egy olyan libego szeru dolog, ami 10 eve megsemmisult a haboruban... persze ez ott derult ki... (Miutan sehol sem talaltuk a terkepen jelolt utcaban a startpontot, igy megkerdeztuk az egyik abc-ben... :) A termeszet csodalatos: a hegyek, a folyok es a volgyek! Sajnos ez kimaradt, csak atmentem, illetve erintettem kocsival. 

 

Par erdekesseg:

-a valuta: KM - talan - konvertibilis? marka Eleg eros valuta !ott! De amugy mar a hatar masik oldalan sem valtjak at... szoval ott kell visszavaltani (nekem igy csak kb 2e-nyi forint maradt meg) Amugy kb 133ft volt 1 KM

-elozetesen csodaltam, amikor a kozlekedesre hivtak fel a topicosok a figyelmet. Es tenyleg! Olyan a kozlekedesei moral, mint Ausztiaban! Horvatorszag ehhez kepest balkan (elnezest.) Szoval majnem mindenki betartja a kozlekedesi szabalyokat! S nem dudaljak le az embert, ha 50-el megy a telepulesen, sot szep sorban mennek egymas utan a kocsik... oszinten meglepett. S tenyleg mernek a rendorok..

-joval olcsobb, mint horvatorszag (a benzin is)

-Dubrovnikbol jottunk volna el, s megallitottak zimmer feris horvatok... kerdeztek, hogy nem kell e valami szallas. Mi erre mondtuk, hogy nem mert Boszniaba megyunk... Na ezen jol meglepodtek! :) Le akartak beszelni, hogy veszelyes, s hogy szalljuk meg inkabb naluk... nos Bosznia szerintem kicsit egy puskaporos hordora hasonlit, de jelenleg a nyugalom maximalis. Mindenki mindenkit utal... eleg sok kolcsonos serelemmel, de vasfegyelemmel nyugalmat teremtetek.

-a nemet nyelvet altalaban jobban lehet hasznalni, mint az angolt.

-hasonloan mint horvatorszagban nagyon jok az utak (plane a mieinkhez kepest...)

 

Mindenkinek ajanlom Boszniat! Nem utoljara voltam Boszniaban!

DieM

 

tomcat73 Creative Commons License 2005.06.15 0 0 17
Persze, hogy nem de mondjuk az orasjei piacon már nem hagytam volna ott semmi pénzért:))
Előzmény: Riff-Raff (16)
Riff-Raff Creative Commons License 2005.06.14 0 0 16
Ja, hát lehet, hogy te se fárasztottad volna magad, hogy leszedegesd a motyót és bedobáld a kocsiba, aztán meg vissza egy félórás lébecolás miatt, olyan békés képet mutatott Prnjavor. Különben meg nem voltak ott olyan értékes dolgok, pl. egy Wartburg-pótkerék aligha lett volna ott túl népszerű, azokon kívül meg leginkább polifoam-ok, hálózsákok, hűtőtáskában innivaló volt fenn. :-)
Előzmény: tomcat73 (15)
tomcat73 Creative Commons License 2005.06.09 0 0 15
Mármint a tetőcsomagtartós otthagyósra gondoltam.
Előzmény: Riff-Raff (14)
Riff-Raff Creative Commons License 2005.06.09 0 0 14
Inkább kíváncsi... :)
Előzmény: tomcat73 (10)
tomcat73 Creative Commons License 2005.06.08 0 0 13
Kár, hogy nem arra szoktam menni:((

Nagyon szeretem Boszniát, nagyon gyönyörű helyek vannak odalent. A Neretva völgyéért élek halok, lenyűgöző egy látvány. Tuzla és Szarajevo között pedig olyan mint Ausztria. Sűrű fenyvesek meg minden.
Előzmény: sfi (11)
XYCT Creative Commons License 2005.06.08 0 0 12
Sziasztok!

Nagyon jó hely Bosznia!
Tavaly tavasszal voltunk Szarajevóban és Mostarban 4 napot.
Szarajevó belvárosa nagyon szép, autentikus (a külvárosokban viszont
még szép számmal vannak kiégett, kilőtt épületek).
Mostar alap, annak ellénre, hogy van még mit javítani rajta.
A Neretva völgye gyönyörű, a folyó színe káprázatos (kékes-zöld).
.
Ha valakinek szállás kell Szarajevóban, akkor a Hotel Therme-t tudom ajánlani a
város nyugati részében (inkább külvárosban), kb. 20 percnyi villamosozásra a sétálóutcától. (tavalyi ár: 18 EUR/fő/reggeli)
sfi Creative Commons License 2005.06.08 0 0 11
Jajcei vízesésNyugodt szívvel ajánlom bárkinek Boszniát. Ez a kép Jajcében készült a vízesésről, ezt is érdemes megnézni. Mi Banja-Luka felé szoktunk menni és szerintem a Banja-Luka - Jajce közötti részen a legszebb a táj. A sebességgel tényleg vigyázni kell, de mindig villognak a szemből jövők, ha rendőr van. És tényleg nem kell rögtön fizetni, mert engednek a büntiből.
tomcat73 Creative Commons License 2005.06.07 0 0 10
Te bátor vagy:))
Előzmény: Riff-Raff (9)
Riff-Raff Creative Commons License 2005.05.11 0 0 9

Mi 2001-ben voltunk Boszniában átutazóban, illetve 2002-ben nézelődtünk Mostarban és Szarajevoban. Roppant szép és kellemes ország. Mostart mindenképpen ajánlom, nagyon szép város, sajátos hangulattal. Amikor mi voltunk, még épphogy csak hozzáfogtak az öreg híd újjáépítéséhez, de tavaly elkészült. A Neretva völgye igazából Mostar felett néz ki igazán jól, alatta nem annyira érdekes. Banja Luka alatt a Vrbas völgye is nagyon jó, és mindenképpen érdemes elmenni Jajcéba, megnézni a vízesést.

A pénzüket akkoriban konvertibilis márkának hívták (KM), aminek az értéke 2001-ben definíciószerűen megegyezett a német márkáéval. 2002-ben már nem volt német márka, de a KM nagyjából megtartotta az értékét, mert úgy rémlik, valami 1,92 KM-t adtak egy euroért.

Nekünk semmiféle atrocitásban nem volt részünk, a kocsit se piszkálták, amikor Prnjavorban a városban mászkáltunk, pedig a tetőcsomagtartón hagytunk egy halom motyót.

Kicsit bővebben itt olvashatsz a dolgokról, a 84-es és a 208-as hozzászólásomban.

tomcat73 Creative Commons License 2005.05.10 0 0 8
Sajna nincs. CSak a gépemen:(

De csak bátran indulj neki. Mostarban az öreg hídra érdemes egy pillantást vetni, meg az óvárosra, Jablanica környékén is érdemes csavarogni, megnézni a Neretván lévő gátat. A Bosna völgye is fantasztikus. Boszniáról még találhatsz képeket ( nem az enyémek hanem egy fotograf nevű kedves olvtársé ) a www.montenegro.atw.hu-n.
Előzmény: DieM (6)
panwest Creative Commons License 2005.05.10 0 0 7
Sarajevoban az Óvárost érdemes megnézni, Euro-t mindenhol elfogadnak és a bankkártyát is.
Előzmény: DieM (6)
DieM Creative Commons License 2005.05.10 0 0 6

Koszi a kepet! Tenyleg gyonyoru! (Biztos van meg 1-2 :) Nincs fenn a neten valahol?

 

Szarejevoban mi az amit mindenkepp erdemes megnezni. (Mivel en meg nem jartam arra, igy csak egy-ket kep marad meg bennem a legutobbi haboru idejerol...  a focipalya(?) ami temetove valtozott.) De biztos nem ez a legfobb nevezetesseg... gondolom talan lehet bazarsor is...

 

Fizetni milyen modon lehet? Euroval.... bankkartya?

Előzmény: tomcat73 (5)
tomcat73 Creative Commons License 2005.05.10 0 0 5
Annyit veszel észre, hogy a szerb részen cirill betűs feliratok vannak, semmi különös. Én nem vettem észre semmi különöset azért mert magyar vagyok. Turistáskodás is lehet. Szerveznek már raftingot meg minden vackot.

Ami nem tetszett Szarajevoban az hogy sok a koldus.
Előzmény: DieM (2)
tomcat73 Creative Commons License 2005.05.10 0 0 4
A Neretva völgye

Előzmény: tomcat73 (3)
tomcat73 Creative Commons License 2005.05.10 0 0 3
Nyugodtan mehetsz. Már 7 éve járok arra felé semmi gond. Menjél Tuzla felé, arra nagyon szép az út. Hegyes meg minden de a látvány kárpótol. Az emberek segítőkészek, a kaja nem vészes a rendőrrel meg mindig meg lehet alkudni:)

Hajrá.
Előzmény: DieM (-)
DieM Creative Commons License 2005.05.10 0 0 2

Akkor ezekszerint a turazasrol egyenlore meg le kell mondani :( Nem gondoltam volna, hogy a tarfipax veszelyre fogja valaki a figyemet felhivni... gondolom okkal :)

 

S a nemzetisegi viszalykodas mennyire jellemzo? Ha latjak a magyar rendszamot, akkor nincs tul nagy ellenerzes? (Gondolok itt elsosorban a helyi szerbekre.) Egyaltalan hogy vannak megoldva a kantonok? Mintha kis orszagok lennenek? Lathatoak, erzekelhetoek  a hatarok? (Bocsanat a sok kerdesert... de nem nagyon van errol hir egy-ket ujsagcikket leszamitva.)

 

Sarajevo-t lehet, hogy betervezzuk Banja Luka helyett... nem lenne nagy kerulo Mostarbol... 

Előzmény: panwest (1)
panwest Creative Commons License 2005.05.10 0 0 1
Ja,FONTOS! A kikövezett útról ne térjetek le! A mai napig számtalan aláaknázott terület van az országban. Mára a legtöbb helyen már sárga kordonszallaggal jelölik,de nagyon sok kis méretű akna van, amiket az esőzés után a viz más területre mos le, igy előfordul az is, hogy már a megtisztított területen történik aknabaleset.
Előzmény: panwest (0)
panwest Creative Commons License 2005.05.10 0 0 0
Szia! Négy évet töltöttem el Boszniában az ENSZ-szel és az EU-val, mint rendfentartó, tavaly januárban jöttem haza. Az ország gyönyörű,feltétlenűl érdemes átutazni rajta. Mostar környéke és maga a város is csodaszép. Itt-ott még látszik a háború nyoma,de évről évre oriási a változás. Banja Luka teljesen más. Egy közepes nagyságú város,olyasmi,mint Miskolc,szerintem feelingre is. Viszont nagyon nagy éjszakai élet zajlik a városban. Én azt tanácsolnám, hogy Mostar után Sarajevo felé vegyétek az irányt. Sarajevo óvárosa is egy gyöngyszem és itt már találkozhattok közelről a muszlim kultúrával is. Sarajevoból Tuzla felé kell elindulnotok, ha hazafelé veszitek az irányt. Az utak állapota mára már jobb,mint nálunk,viszont a közlekedési morál,az hagy némi kivánnivalót maga után. Nagyon oda kell figyelni vezetés közben! A szállások rendben vannak, valmivel a horvátországi árak alatt. Autópálya dijat nem kell fizetni,mert nincs pálya. A közbiztonság is jó, mert annyi nemzetközi rendvédelmi szerv figyeli a bosnyák rendőrség munkáját, hogy állandóan toppon dolgoznak. Arra vigyázzatok, hogy sok helyen mérik a sebességet kézi radarral!
Előzmény: DieM (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!