Azon egyszerű oknál fogva nem fog működni hogy a szivattyú és a víz közötti távolság meghaladja a szivattyú gyakorlati szívómélységét! Mivel a jelenlegi kutadban 9méter körül van így nem valószínű hogy az új kutadban magasabban lesz a víz nyugvószintje.
Értem is őket. Magam is erre hajlottam, mondhatjuk, hogy a kútnak nagyjából annyi. Majd nézünk egy másikat.
De lenne egy bárgyú kérdésem: ha mondjuk fúrok egy 30m mély 40mm-es kutat és ráteszek boltban kapható műanyag kézi + szivattyúágas golyós kútfejet, erre ráakasztok egy 600W-os szivattyút az miért tud működni? Ja és a golyó kb 1,5m-en van.
Nem vitatkozni szeretnék, nem posztom, csak érdekel.
Érden fúrtam kutat, elég keserves volt, kb 3 agyagos köves réteg volt s ebben 2 szürke homokos réteg, én halványkának érzékeltem a szürkéket, jelenleg kb 20 méteren vagyok, egy újabb záró rétegnél. volt 2 sikertelen kísérletem 6m szűrővel már de gyanítom nagyon hogy nem jó, sűrű szövetet használtam és viszonylag rövid üzem után szivattyú nem tudott szívni. s a kút vízszint meg nem csökkent a cső mellet.
jelenleg melo miatt nem tudom folytatni, max annyit tudok tenni hogy kétnaponta, ki fújatom az iszapot, ami elég finom sárga porszerű.
kérdésem most rendeltem inkább réselt csövet, és mosott kavicsot 8-16 mm átmérőst s terveim szerint feltöltöm a cső melett egy alapos iszap kimosatás után nyakig kővel akár talaj szintig. járható út ? azaz így össze köti a két réteg viz adó szürkét.
meg fog szüni ez a sárga finom iszap vagy lassan fel tölti a kavics közöket?
valahol olvastam/láttam hogy keverjünk a fúró/átmosó vízhez nagyon híg cementet amely meg köti az oldalfalakat?
esetleg valami más javallat?
egyéb adat 40 csővel vizmosatással (vissza forgatott viz) kézi erővel fúrva víz magasság kb 3-4 méter.
illetve egy más kérdés, valaki csinált már szondákkal hűtő klímát csak a szondán át keringet víz hőjével? tapasztalatai és megvalósítás érdekelne, azaz nem hőszívatyus rendszere gondolok, persze magyar bütykölős módszer jobban izgat azaz hozzuk ki a legolcsóbban:)
Elnézést, hogy topic újoncként azonnali kérdést teszek fel, de gondom van.
Van egy elég öregecske 36m-es, 63-as fúrt kutam, amiben eddig 9m 3/4-es vas csövön lévő lábszelep volt, de sajnos a mostanában fennálló aszálynak köszönhetően a lábszelep már nem érte el a nyugvó vízszintet, a kút használhatatlanná vált, így kivételre került.
A kérdésem most jön: véleményetek szerint milyen módszerrel lehetne (lehetne-e egyáltalán) a 40mm-es vagy 50mm-es fúrt kutaknál alkalmazott kézipumpás és szivattyúágas műanyag golyós vagy gumimembrános kútfejjel összehozni? Bírná-e elvileg egy 1200W-os 4300l/h névleges teljesítményű szivattyú felhozni a vizet kiskerti locsolási mennyiségben?
Ma kicsit méregettem, papír szerint 23 m a kút, én ma 18,7 métert mértem. A kút 1996-ban létesült, ez idő alatt ez normális dolog, hogy ennyire feltelt? Amióta használjuk a kutat, azóta pedrollo 1ax, leo 90/46 és most Pentax cam 100/00 volt rajta, gyakorlatilag nem homokolt a kút sose. Kompresszorozás javíthat valamit a kúton? Mennyi ideig kellene kompresszorozni?
Tételezzük fel,hogy van két tartály, amiknek csak a szintjelzőit látjuk
és adott jelre elindítják a töltésüket,majd öt perc v. akár mennyi idő múlva
megállapítjuk,hogy az egyikbe kétszer v. háromszor annyi víz van.
Nem teljesen mindegy,hogy melyikbe milyen paraméterekkel jött a víz,
amikor a mennyiséget hasonlítjuk össze?
Vagy,ha látunk szabad kifolyással egy szivattyút és az emlékképek alapján azt mondjuk,hogy
kétszer v. háromszor annyi víz jön belőle mint otthon a csapon. Az csak egy plusz infó (ami nem jó semmire ebben az esetben),hogy otthon 3bar a nyomás és teljesen mindegy,hogy milyen az átmérő(be van építve).
Összehasonlítás van és az eredmény az,hogy kétszer v. háromszor több a víz egyik esetben.
Az hogy átalakítással milyen lenne az teljesen érdektelen.
Az összes cortex többlépcsős szivattyúhoz ez van írva a műszaki leírásában,hogy lábszelepel mélyből történő szivatyuzásra is alkalmas ,tehát azért nemirtam teljesítményt mellé, aki ismeri az úgyis tudja hogy melyik alkalmas rá.
Megtörtént a próba. De rögtön le is álltam, nagyon finomszemcsés homokos (felénk "fosó homok"-nak nevezik és teljesen találó meghatározás) volt a víz meg olyan (elnézést) takony szerű nyúlos anyag ülepedett le a homokréteg fölé egy 100 L -es műa hordóban ülepítve.
Kölcsönbe hoztam egy "már mindegy" állapotú szivattyút, kímélve a Bajai-t. Kb 4 órát szívattam 3/4"-os tömlővel szabad kifolyással, de változatlanul zavaros - homokos a víz. Esetleg ötlet a hogyan tovább-ra?
Valószínűtlen, hogy a szivattyúból ugyanazon a csapon át jött ki a víz, mint a hálózatról. Innentől mit hasonlítunk mivel? A hálózatról rengeteg víz tud jönni, csak keresztmetszet kérdése az egész. Csőtörésnél pillanatok alatt elárasztja az utcát. A szabványos úszómedencét egy nap alatt töltöttük fel a hálózatról. A "3 bar vízmennyiség" értelmezhetetlen.
Érdeklődnék cortex többlépcsős önfelszívós szivatyuval kapcsolatban, műszaki leírásában olvastam hogy lábszelepel mélyből történő szivatyuzásra is alkalmas ,kérem aki ismeri ezt a szivattyú típust
írjon véleményt róla hogy igaz e ez és hogy mi az a legnagyobb mélység ahonnan tud felszívni,
Kecskemét, Szentistván városban (jelenleg Platter J. u.) van egy 23 m-es 40 mm átmérőjű PVC kutam, ami 1996- ban létesült. Sajnos csak ennyi adatot tudok róla. Milyen hozamra képes a kút? Valakinek van-e gyakorlati tapasztalata a környék kútjaival kapcsolatosan?