10W40-es Eneos-szal lett most feltöltve, 20W50-et most egy darabig nem szeretnék beletölteni. Az 1000 km-es olajcserével számoltam én is.
Van valami elvi maximum fordulatszám amit a bejáratás alatt jobb lenne nem erőltetni? (Blokkfelújítás után anno a GS450S-emet az első 1000 kilométer alatt nem nagyon forgattam 4000 fölé, illetve tartósan se haladtam úgy, hogy többet forogjon. Később annak a motornak a kényelmes utazója ilyen 5500-6500 közötti tartományban volt.)
Szia,első 1000 km után olaj+szűrő csere és ne erőltesd magasabb fokozatokban kis fordulaton. Ha jól van illesztve a dugattyú,nem lehet baja. 10w40-el jobb bejáratni de ha más van benne ne engedd le..😊 esetleg a sűrűbb olajjal tovább melegítheted hidegen.
Sziasztok! Valaki meg tudná mondani, hogy ez a gumilap pontosan hova való, vagy mi alá a motorban (3aj 1988)? És hogyan van beépítve? Felről-le, vagy lelről-fe? Esetleg vízszintesen? Köszönöm!
Aki túl van már egy ilyen (vagy hasonló) teljes blokkfelújításon, szívesen meghallgatnám a tanácsait, kiváltképpen arra, hogy a bejáratás időszakában mire figyeljek.
Na ma egyből indult (ugyan ki van vonva a forgalomból, de azért mentem vele az utcán egy kis oda-visszát), és hála égnek most sehol nem jött rajta az olaj. Úgy néz ki a blokk most már jó lett...
Szóval most jönnek még az apróságok, meg a kopó alkatrészek. Talán (legkésőbb) augusztusra újra forgalomban is lesz a masina.
Oldaldoboz az amit biztos nem akarok, még úgy sem hogyha nagyon akarnám van itthon két 80-as évekbeli 33 literes nonfango oldaldoboz, ami olyan fajta, hogy megörülnek érte a motoros futárok is, mert kb tönkretehetetlen. De szerintem az nem terepre való dolog, lent hagyod a lábad, simán elkaszálja. Egyébként hol vagyunk még ettől....
Én egyelőre két dolgot tudok elképzelni. A, Valami nagy tálca/tartó amire rá lehet kötni a csomagokat, az se baj ha ez a tálca kicsit rálóg az ülés hátuljára B, Megtalálni azt a méretű műanyag hordót amibe vízhatlanul bele lehet pakolni a cuccokat, és már elég nagy de még nem túl nagy, és kifejezetten ennek a megtartására készíteni valami konzolt.
ezek a csomagok így mind a hátam mögött lennének
Ha ennyi pakolóhely meg nem elég, oldalra max valami tartó keretet tudok elképzelni, amihez csak puha táskákat, vagy ha szükséges üzemanyagkannát lehetne fogatni.
Egyelőre nagyon rövidtávú cél hogy ma már végre úgy induljon be és menjen, hogy csak belül legyen olajos, ott ahol kell. Ha ez megvan, akkor rendelek még hozzá pár apróságot (váz gumik, lengővillán lévő védőgumi, off road tükör) meg kap új láncszettet és légszűrőt is. Ha ez is mind megvan, mehet műszaki vizsgára. Illetve addig is szerzek/készítek hozzá mágneses csavart az olajtank leeresztőjéhez.
Aztán ha végre újra lehet rajta motorozni, akkor pikk-pakk bejáratom a környéken, utána pedig kedvem lenne lemenni vele a deliblát érintésével dél-délkeletnek is egy kicsit sátrazgatni. Igaz addig még rá kéne jönnöm, hogy tudom málházni ezt a gépet.
Most akkor egyszer az a baj, hogy nem olajoz, egyszer meg az, hogy igen... :-)
Amúgy GRAT!!
Majd egyszer-hétszer megjáratjuk eztet a vasatot itten a homokokban!! :-))
--
Csak 1 ötlet: a száraz olajpumpa valsz elengedte a vákuumot: a levegő elég kis helyen elszökik - ill ide meg pont be - és az olaj marad odalent. Ha letömíted réseket olajjal - a vákuum marad, szíjja', mint a FedákSári...
Az olajszűrő alsó csavar Röviden. Egyik blokkomon se gyári volt, illetve rá kellett jönni hogy miért nem jó ez így. Az eredeti konstrukció szerint csak egészen belül a furat végénél van menet, a csavar nagyobbik fele menet nélküli, így (feltételezés) kitekerés közben ott ki tud folyni az olajszűrőházból a csavar teljes kitekerése előtt is az olaj a cserék alkalmával. Ez az icipici menet mindkét dekliben el volt nyalódva, és az eredetileg nem nem menetes részbe volt menet metszve, de nem is ez volt a baj, hanem hogy a régi menetes rész érintetlenül maradt, így az az egy szem, az olaj kifolyását eredetileg segíteni hívatott furat az olajszűrő házából elengedte az olajat a régi menetes részen keresztül be a karterbe, ez nyilván nem tett jót az olajnyomásviszonyoknak. Na ezen a problémán úgy sikerült átlendülni, jobb híján, hogy új menet lett metszve végig a furatba, így ugyan az eredeti olajkifolyást segítő funkciója az alsó csavarnak elveszett, de legalább a "léket" így sikerült megszüntetni.
Karbi tisztítás után már egyből beindult a gép, de valamiért nem kezdte el felszívni az olajat a a rendszer a tartályból, és sehogy se jutott olaj már az olajszűrőhöz se. Már az összes csövet megnéztük, levegővel fújtuk át, de semmi. Úgyhogy ekkor nem volt mit tenni, csak arra tudtunk gondolni hogy a 3AJ olajpumpa talán mégse kompatibilis. Na ekkor már csak simán elfektettük a motort, oldaldekli le, kuplung le, olajpumpát kézzel megpörgettük.. és az olaj jön. Újra összeraktuk, a dekliben lévő kis golyót megmozgattuk és minden a helyére került. Ezek után volt olaj mindenhol miután újra beindítottuk a motort.
Valamit rosszul csináltunk az olajjal való feltöltéskor? Vagy miért nem mehetett körbe az olaj az olajkörön? Egyszerűen nem értettük mi van. Hogy kellett volna nekiállni az olajjal való feltöltésnek?
Slussz poén, mire már úgy nézett ki hogy minden jó, a hengerfejnél (a fordulatszámmérő spirál melletti részen) elkezdte igen kicsi helyen, de igen alattomosan nyomni ki az új tömítés ellenére a gép az olajat, és állhattunk neki szétszedni és újra tömíteni. Most ott tartunk, hogy holnap újra beindítjuk....és reménykedünk benne hogy már minden flott lesz.
ugyan senki nem jelentkezett innen a szombati hardos gurulásra,( tízen már vegyunk) de ha még valaki szeretne egy kifejezetten technikás, és mégis teljesíthető guruláson részt venni, akkor szeretettel várom a kalandos lelkű részvevőt.
én mindent odaadok kis pénzért amire nincs szükségem de ezt a menesztőgumikat meg a villán lévő (villavédő)karikát nem adom, csak olyan összegért ami jelentős távolságról is látszik, szóval nagy pénzért ;)
Pedig, Hadházi szavaival - ha egy szabad szemmel alig látható összegért megválnál tőle - akkor ne akadályozzon meg semmi abban, hogy meghívjalak egy fagyira Vadkerten!
Ha nem tévedek ehhez a motorhoz tartoznak. Ami fura hogy az SM-szetthez se használ komolyabb féket, ez egy az egyben ugyanaz mint a gyári enduro szett, csak ez éppen egy FZR 1000 hátsó féktárcsával van összerakva (legalábbis az XJ-re anno én FZR 1000-ről szereztem a hátsó féktárcsát és annak ugyanilyen jellegzetes volt a lyuggatása, és méretben is megegyezett az XT első tárcsájával). Így ez nekem azért kicsit félmegoldásnak tűnik...