Hetek kérdése és megjelenik (végre) a 24x36 milliméteres szenzorral szerelt Pentax K-1 FF DSLR.
Idevárok mindenkit akit érdekel ez a technika, illetve van információja és ezt megszeretné másokkal beszélni.
Huuu... végig olvastam a hozzászólásaidat... nem igazán jöttem rá, hogy Te miért írod ezeket a sorokat le. Azt már tudom, hogy neked nem lesz K1-ed az biztos. Szeretnék egy kérdést feltenni neked, vegyünk példának egy Nikon D800-as vázat, ahhoz milyen olcsó obik vannak (?) olyanok miket Te hiányolsz a Pentax kínálatába? Vagy vegyünk egy SonyAlpha 7R-t.... Vagy egy Canon EOS 5D Mark III-ot! Hozzáteszem szerintem ezeket a vázakat egyik gyártó sem azért fejleszti, hogy a keleti csóri gyerek tekergessen rá manuális optikákat... annak ott van a K5 kaliberű váz, aztán kész. És tudod mit, Én elsők között leszek aki venni fog egy K1-et, és biztos rá fogom csavarni a fiókba várakozó Pancolar 1,8/50 Zeiss optikámat, de nem fogom szidni a Pentax-ot ha nem lesz olyan rajzolata mint egy k3-on....
Az 55-300 kirajzolja a képkört. Hogy milyen lesz az a rajz, majd meglátjuk. Gyakran van az adok-veszekben 50-60e körül. A kákán is lehet csomót találni kis igyekezettel, meg kitartással.
Ne kalandozzunk el! FF-re ott vannak az 50-esek. Te szinte fetisizálod ezt a 85-ös gyújtótávolságot, mert itt lehet hogy tényleg van egy lyuk a sorban.
Mondjuk nem 85-ben, de én megoldottam a kérdést, egy 645-ös 75/2.8-cal. Igaz full manuál, de megéri. Mivel 645-re tervezték, a FF lapkát is ki fogja szolgálni. Ja, sérül a szűrőmenete ezért rohadt olcsó volt, és valóban nem áll belőle egy hegy minden sarkon.
Az elmúlt egy, másfél órát azzal töltöttem, hogy az ebay-t bogarásztam
Jó lenne a 70-200 és a 150-500 közzé egy köztes tele, nyúlászkodni, rókázni, disznózni, őzezni esetleg....
Van is egy ilyen ami, ugyan nem egy világszám, de engem kielégítene, a sigma 100-300 F4,0... sőt, azon ritka fajta, hogy készült belőle pentaxra is ...merthogy pl a sigma 150-600 c vagy sport verziójából még nem, és a pentaxforumon az ausztrálok csak reménykednek, hogy lesz nekünk is...
...és még sorolhatnám....
Nadeszóvalvisszakanyarodva a 100-300-ra
egyet találtam... az usában
Vámmal miegyebekkel már nem éri meg
Minden más bajnettel akad az eu-n belül is....
2006-ban váltottam pentaxra, mert akkor a minolta dslr-je drágának tűnt, a pentax-é meg ugyanazzal a tudással fele se volt...
Nem bántam meg, azaz igen, van hogy hetente többször is, de komolyan még sosem fordult meg a fejemben a váltás, ám mindenféle márkahűség mellett el kell ismerni, hogy az obipark még az aps-c szenzorokhoz is szegényes.
Ha a 85 az egy bűvös szám nálad, akkor újban ott a Sigma, vagy ha a manuál nem derogál, a Samyang 85-öse. Ha viszont nem vagy szám fetisiszta, akkor a Pentaxnál a 100-asból sosem volt hiány, a 77-es vörös posztóról nem is beszélve, valamint ott a nemnyolcvanötös Tamron, a közelsemnyolvanötös Sigma 105. Persze mindjárt jössz azzal, hogy ezek nincsenek is érzékelőre tervezve, és küönben is, akkor meg hol van egy frankó 135-ös. Én ebből a mókuskerékből inkább kiszállnék.
Ha lenne amit hozzám vágnának, akkor az azt jelentené, hogy van mit hozzám vágni. Annak már örülnék, ha lenne. De nincs.
Az a helyzet, hogy nem állnak halomban a használt objektívek. Márpedig nehéz lesz megfelelő kínálat nélkül elcsábítani bárkit is a másik oldalról. Szép dolog az, hogy van M-es, meg K-s, meg M42-es kínálat, de egy USM-hez vagy SWM-hez szokott fotós nem fogja lecserélni a méregdrága felszerelését, hogy méregdrágán manuális obikat vegyen. Házon belül sincs meg az APSC-n használt obik alternatívája. Aki szereti az 50-55 látószögét a mostani gépén az választhat a 77-es Limited meg az FA* 85/1.4 között, meg a bal vagy a jobb veséje között, ha kell az AF. Alternatívaként 85/2.8 soft akadhat még. Vagy manuál, a maga hiányosságaival.
Serintem Peti azt szeretné, ha a Pentax a meggyőzés okán megdobná egy K-1-gyel és egy sor hozzávaló legalább f2.8-as sorral. :) Mondjuk ezt én is elviselném! :)
Ha jól tudom, a Te vázadban lévő érzékelő előtt van AA szűrő. Ha ez így van, akkor vajon lehet-e hatással a ferdén érkező fénysugarak leképezésére, szóródására a képszéleken?
Pentax 28/3.5,28/2, 28/2.8 volt manuális és af-es, mi az amit nem lehet ezzel megoldani? Egy családi összejövetelnél igazán nem kell f1.4-gyel fotózgatni.
Nem parttalan, nem vagyok elfogult. Nincs a szemem előtt a rózsaszín köd, hogy fú fullframe. A gép magában jó, soha nem írtam az ellenkezőjét. Csak egy cserélhető objektíves rendszer nem egyedül vázból áll. A régi optikák meg nem feltétlenül alkalmasak alap szituációk megoldására sem.
A hátsó lencsetag átmérője 19 mm, az ezen bejövő fényt kell szétszórnia 36 mm széles területre. A fény nem merőlegesen éri az érzékelőt, nagyon nem,a pixelek kialakítása meg olyan, hogy a nagy szögben eső fény nem jut el a ténylegesen érzékelő felületre mikrolencse ide vagy oda. Ebből csodát kihozni nem lehet. A filmes obik nagy többségének meg szintén hasonló a hátsó lencsetag átmérője, szintén hasonló módon szórják a fényt, amit ugyan úgy nem fog tudni teljes mértékben feldolgozni egy szenzor. Ezzel is lehet képet készíteni, lehet vele jó képet készíteni, lehet vele művészi képet készíteni, de egy családi fotón a nagymama szeme nem szem lesz, csak egy fekete folt. Ha betekerem f8-ra akkor már jó a képe, csak a fény kevés hozzá.
A helyzet ennél is rosszabb. Nikonban sem mindegy mihez nyúlsz, azok az optikák, amiket én használok, csak abban a szubkultúrában akceptálhatók, ahol én mozgok.
sajnos a vita teljesen parttalan Petive. Fejébe vette, hogy Pentaxal FF- nem lehet majd fotózni. És erről a véleményéről nem fog elmozdulni, mert a végén még kiderülne, hogy nem is volt olyan rossz döntés Nikonra váltani. :-)
Éntőlem mindenki fényképez amivel szeretne de, hogy Pentaxal ne lehessen megoldani amit Nikonnal az egy kicsit sarkos.