Keresés

Részletes keresés

Antisystem Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12944

Enyhén részrehajló és természetesen orvos és kórházellenes kotyvalék

Igazándiból időről időre előkerül ez az "orvosellenes" meg "orvosgyűlölő" ezekben a topicokban, és őszintén szólva baromira nem tudok vele mit kezdeni... orvosnak lenni az ugye egy foglalkozás, szerencsésebb esetben hivatás, egy szép hivatás, és mi a faxért gyűlölne bárki bárkit a szakmájáért, hivatásáért? Ennek így - lássuk be - a világon semmi értelme.

 

Viszont van itten egy érdekes dolog. Ahogy írtam már alant, néhány éve vezettetem be a gázt, és hát a cirkóhoz át kellett alakíttatni a kéményt, ami jó volt az olajkályhának, az már nem felelt meg a gázfűtésnek... na, és hát egy idősebb kéményes mester vállalta a melót, és ahogy itt csinálta 2 napig, párszor beszélgettünk. És hát mondta, hogy még pár hónap, és végre elmegy nyugdíjba... és hát én meg kérdeztem, hogy hogyhogy ennyire várja, ilyen fáradtnak érzi magát? És erre mondja, hogy amikor ő tanulta még ezt az ipart, kéményseprést-kéményjavítást, akkor roppantul élvezte a munkáját, mert az emberek szerették és várták, hogy mikor jelenik meg rendberakni a kéményt. Aztán amikor hatósággá váltak, akkor minden elromlott, onnantól már azt érezte hogy mindenki a háta közepére kívánja, elhajtani akarja...

 

Na, szó szót követ, ebben a témában az orvossal senkinek sem az a baja, hogy orvos. De most komolyan, lehet mást mint gyűlölni azokat, akiknek valamilyen módon hatalma van az emberen???

Nem véletlenül térek állandóan vissza oda, hogy ebben a témában az a baj, hogy a jog az orvosnak hatalmat ad a paciense döntései és végső soron az élete felett ebben a témában, ez toszik el mindent. Ennek a törvényszerű vonzata (persze változó módon és mértékben de) a gyanakvás, a félelem, a gyűlölet.

 

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (12940)
izukul Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12943

"annak meg külön gratulálok, aki képes ezt végignézni."

 

Sőt! Azt képzeld el, hogy egyesek meg focimeccset néznek. Akár magyart is. Duuurva.

Előzmény: Törölt nick (12940)
Antisystem Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12942

Hány évre számíthat a szülő akinek a gyermeke meghalt otthonszülés következtében ?

Kérdés, mennyi idős... (születéskor várható élettartam minusz jelenlegi kora)...

 

Egyebekben meg pont ugyanaz fizeti, aki a kórházi szüléskor károsodott anyák és ujszülöttek után fizet...

 

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (12941)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12939

 másik topikból:

 

"Hátha valakit érdekel Geréb Ágnes és az ő ügyének a "kezelése" a XXI. században, Magyarországon...

Hosszú, 41 perc, de megéri végignézni."

 

http://vimeopro.com/fogelmedia/kulturaliskreativoktv

Dogfüggő Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12938

A negyediknél. : )

 

Akkor lehet csak saját felelősségre távozni (legalábbis gyerekestül), ha ez a gyerek életét nem veszélyezteti.

Azt meg simán mondhatják, hogy a gyerek élete veszélyben van, ha nem a kórház felügyeli.

 

Előzmény: LZep (12933)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12937

A vitrin-jelenség nyilván itt is megvan, de általában konkrét oka van annak, ha valaki kórházat választ, ill. ha egy hozzá közel esőt nem választ. Mondjuk tudja, hogy ott 60% a császármetszések aránya. Vagy az előző tapasztalatai miatt dönt úgy, hogy elkerüli. De azt is lehet, hogy a saját orvosa máshol praktizál.

 

nem tapasztaltam, soha nem láttam olyan statisztikát se, hogy az ügyeletnél született területi babák és anyák egészségi állapota érdembn különbözne az elitkórház sztárfőorvosánál születettnél.

 

Gondolom, egyáltalán nincs olyan statisztika, amelyik ilyesmiket összehasonlítana.... 

Persze lehetséges, hogy nem különbözik. De az, hogy pénzért meg lehet venni figyelemnek megélt kontaktusokat, az egy szülésnél még akkor is sokat számít, ha ez csak annyiban merül ki, hogy mosolyognak, vagy legalább nem mordulnak rád, nem beszélnek rólad a fejed fölött úgy, mint valami selejtes tárgyról.

Arról nem is beszélve, hogy olyan családot is ismerek, mint említettem, akiknek esetében a kórházban a figyelem teljes hiánya tragédiához vezetett.

Szóval a helyzet az, hogy lehet, hogy nem befolyásol semmit a boríték, de lehet, hogy igen; és aki nem meri megkockáztatni az ingyenszülést, az korántsem biztos, hogy rongyrázó, valószínűbb, hogy nem meri megkockázatni a lehet, hogy igen-opciót.

Mivel a szülés életünk egészét befolyásoló dolog, nem szívesen játszunk ilyenkor orosz rulettet.

Előzmény: Antisystem (12932)
LZep Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12936

valamint volt véget nem érő eső is.....és a kölök akkor se lett beteg...

Előzmény: Antisystem (12934)
LZep Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12935

Olvastam, hoyg van olyan megolkdás, ahol egy orvos-teamhez jár terhesgondozásra az anyuka, tehát talákozik mindegyikükkel a 40 hét alatt, aztá aki épp ügyel, annál szül. Szerintem az nonszensz, hogy X orvos ne menjen nyaralni meg ne merészeljen beteg lenni , ne legyne házassági évfordulója stb dobjon el mindent és rohanjon a kórházba és nem egy szivátültetés vagy valami nagy életmentő műtét miatt, hanem azért, hogy Kovácsnénak azt mondja : MOST nyomjon.

 

Ez überbaromság, már bocsánat

 

Egy szülésznő tökéletesne le tudja vezetni Kovácsné szülését

Előzmény: Antisystem (12932)
Antisystem Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12934

ennek megfelelően a külföldön született  másodiknál  vártam az utasitásokat és recepteket a kórházi távozásnál, erre nem adtak semmit.... oszt mégis felnőtt, sőt az első évben smemilyen betegsége nem volt, antibiotikumot se kapott, pedig istenbizony -28 fok volt néha

És ez így természetes, a vírusok-bacik rühellék a nagy hideget, az influenzajárványok soha se a -20-akban törnek ki... mindig a ködös-párás-lucskos plussz-fokok játszanak...

 

ÜdV

Előzmény: LZep (12925)
LZep Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12933

Hanyadik gyereknél jöttél haza ?

 

Mi az, hogy nem adják oda ? Vagy szoptatás közben kensington lock-kal az ágyhoz bilincselik, mint a laptopokat ?

Előzmény: Dogfüggő (12931)
Antisystem Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12932

Nézd, ugye vannak a szubjektív érzések - abban minden bizonnyal van eltérés, nem kis részről pont az illető szülő hozzáállása mián... n.b. nem szivesen ismeri el senki - önmagának főként nem - hogy bizony ár/érték arányban valami feleslegeset csinált... tudod, ez az az effekt, hogy ha valamit drágán veszel, azt utána muszáj a vitrin fő helyére tenni, hisz értékes - hisz drágán vetted:))) - tömören nevezhetjük az ego önvédelmének, az önigazolás természetes szintjének. Meg hát az is kétségtelen tény, hogy pénzért, szolgáltatásként meg lehet venni figyelemnek megélt kontaktusokat.

 

Viszont a gyakorlatban soha nem tapasztaltam, soha nem láttam olyan statisztikát se, hogy az ügyeletnél született területi babák és anyák egészségi állapota érdembn különbözne az elitkórház sztárfőorvosánál születettnél.

 

Pontosabban egy kivételt ismerek, amikor valaki annál akar szülni, akihez előzőleg is évek óta jár nőgyógyászhoz. Mert az nyilván lelkileg is előny, meg gyakorlatilag is, hisz ismeri az adott orvos a pacienst.

 

ÜdV

 

Előzmény: Dogfüggő (12923)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12931

Mi haza is jöttünk saját felelősségre, de nem lettem tőle népszerű. : )

 

És hát nem is teheti meg mindenki, mert ha bekeményítenek, és eccerűen nem adják ki a gyereket, akkor nem lehet tenni semmit.

Előzmény: LZep (12929)
LZep Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12930

pedig mindenféle sebészeti beavatkozásnál az ambuláns, egynapos beavatkozásokat nyomják már nálunk is, PONT a szülés az , amihez nem akarnak hozzányúlni

Előzmény: Dogfüggő (12927)
LZep Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12929

első gyereknél talán jobb nem hazamenni azonnal, de szerintem 2. gyerektől tiszta hülyeség bennt kinlódni, az ember aggódik a többi gyerekéért, már húzna haza...

 

Pontosabban olyna országban, ahol nincs gátmetszés nagyon virgonc az ember és menne mielőbb haza, ez a svéd koronahercegnő se olyan becsinált, mindjártelájul   pózban álldogál mint a gátmetszett anyukák...

Előzmény: Dogfüggő (12927)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12928

: ((((

Nem is írok erre semmit - biztos, ami biztos...

 

Előzmény: LZep (12926)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12927

Az ambuláns szülés nem a gyerekre, hanem a kórházra nézve veszélyes.

Mert olyankor a TB nem térít egy kanyi garast sem.

Előzmény: LZep (12925)
LZep Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12926

off : nem tudok irni az offtopicba, mert az orwell szóért egy hónap büntibe kerültem.... pedig nem is én linkeltem be csúnyát.. szóval olvasni tudlak titeket, sajnos irni nem, majd elkérem a másik gyerekem nickjét vagy mittudomén  on

Előzmény: Dogfüggő (12924)
LZep Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12925

Ez fura, amikor mondtam gyerekorvos simerősnek, hogy én biza szülés után hazamentem a kórházból ( sőt bementünk a nagyobbikért ismerősökhöz és leültünk kávézni meg sütizni- miközbe ők megcsodálták az újszülöttet ) akkor az elsápadt és olynaokat motyogott, hogy ez iszonyú veszélyes, hiszen bizonyos veleszületett szivdefektusok csak a 3. nap manifesztálódnak..... sajnos nem tudok számadatokkal szolgálni, de én nem hinném, hogy a skandináv újszülöttek életkilátásai bármivel rosszabbk volnának a magyarokéknál ( akiket előirásszerűen 3 napig aszalnak a kórházban kedvesédesanyjukkal egyetemben )

 

másik érdekesség a takarékosságról :

 

nem tudom mi a szokás most nálunk, régebben úgy engedtek el a kórházból, hogy kaptál egy csomó receptet meg utasitást, hogy mivel kend a melled, a segged, a gyerek száját, a gyerek fenekét , a gyerek köldökét stb

 

ennek megfelelően a külföldön született  másodiknál  vártam az utasitásokat és recepteket a kórházi távozásnál, erre nem adtak semmit.... oszt mégis felnőtt, sőt az első évben smemilyen betegsége nem volt, antibiotikumot se kapott, pedig istenbizony -28 fok volt néha, esőben is kinn fetrengtek és néha nyáron + 5-6 fok volt éjszaka...

Előzmény: Dogfüggő (12924)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12924

Bizony, túlzott a felhajtás.

Meg a pazarlás.

Dehát magyar egészségügy hálisten megengedheti magának,hogy teljesen egészséges nőknek és kisbabáiknak 3-4-5 napos szállást és ellátást nyújtson közpénzből.

Előzmény: LZep (12919)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12923

Azért ez nem mindig igaz.

Nagyon is komoly okai lehetnek annak, ha valaki nem a területileg illetékes kórházban szeretne szülni. Még csak azt se hinném, hogy nagyobb hányadot tesz ki a rongyrázós társaság.

Azt meg bizony a saját szememmel láttam, hogy sokszor egészen más a helyzete a valaki betege kismamának, meg a csak úgy beesőnek.

És sokan nem ok nélkül akarják biztosítani magukat az ellen sem, hogy adott esetben az ügyeletes orvosnál kelljen szülniük.

Előzmény: Antisystem (12922)
Antisystem Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12922

Na ya:)))

Magyarországon van ezzel kapcsolatban egy furcsa közmegitélés: nálunk, ha te veszel 2 jegyet a koncertre, döntőre, Szigetre, akárhova, az a biztos ismérve annak, hogy a közvélekedés számára egy senki vagy, egy szerencsétlen lúzer... na ezzel szemben ha valahonnan tudsz szerezni 2 ingyenjegyet - végigtarhálva a fél világot - akkor biztosan egy VALAKI vagy, FONTOS EMBER, olyan, aki BRANCSBÉLI, aki láthatóai bir fontos kapcsolatokkal, hisz ingyenjegye van...

Na, ez úgy jön a témánkhoz, hogy mindenhonnan hallani ezt a "bezzeg többszázezerben van a szülés" c dolgot... mert hát ha te úgy döntesz, hogy jó neked a körzeti nőgyógyász és a területi kórházban szülsz, akkor vagy egy senki, akinek még a születendő gyereke sem fontos... ha viszont te kiadtál 200 eFt-t hogy a főorvosnál... na, akkor leszel valaki... meg lelkiismeretes szülő. Megy ám a ciffra nyomorúság ezerrel...

 

ÜdV

 

Előzmény: LZep (12921)
LZep Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12921

na jó, hát nem lehet mindneki Dundika.....

 

 

Előzmény: Antisystem (12920)
Antisystem Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12920

A svéd trónörökös a férjével bement a szülészetre , ma hajnalban 4.26-kor  kislányt szült és 8 óra múlva hazaballagtak. 

Pont mint az átlagos svéd anyukák.

De ne viccelj kérlek, hol van egy svéd trónörökös az egységsugarú magyar celebekhez és neoburzsujokhoz, citadellásveresekhez képest??? Olvastam a jómultkor, hogy a norvég uralkodó, V. Harald meg akart nézni egy meccset, kvázi elment a stadionhoz, beállt a jegypénztárhoz, kivárta a sorát (közben beszélgetett a körülötte állókkal) és megvette a jegyeket... na ilyent nem látsz Magyarországon, ahol még a valóságshow-szereplő ölebének meg a helyi önkormányzat fénymásolókezelő-helyettesének is magától értetődően V.I.P-listás ingyenjegy JÁR.

 

ÜdV

Előzmény: LZep (12919)
LZep Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12919

Továbbra is kicsit túlzónak tartom a felhajtást a gyerekszülés körül...

 

 

A svéd trónörökös a férjével bement a szülészetre , ma hajnalban 4.26-kor  kislányt szült és 8 óra múlva hazaballagtak. 

Pont mint az átlagos svéd anyukák.

 

Pedig nekik lett volna lóvéjuk meg befolyásuk bármilyen extrára...

 

 

 

 

Antisystem Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12918

Ugyan! Teljesen szubjektív...:)

Létezhet az az eset is... mondjuk a hídkorlát egyik oldalán a féltékeny férj egy nagykéssel, a másikon a folyó... és lám, máris teljesen szubjektívvé vált...

Sőt, nagyon jó kis ontopic példa lett belőle, amivel tán végre meg tudom világítani a gondolataim. Szóval ott a hídkorlát, egyik oldalán a féltékeny férj a nagykéssel, másikon a folyó... és egyedül az illető nő tudja magáról, hogy miben lát nagyobb sanszot, úszni tud-e jól, vagy a férjét tudja-e jól kezelni... mindkettőben ott van egyébként az élet esélye is, meg a halál esélye is... sőt, az is ott van benne, hogy az ugrás mellett dönt mert a férje kezelésére 10%, a kiúszásra meg 50% esélyt ad, oszt mégis kitöri a nyakát a híd víz alatti szerkezetén... pl.

 

Egy ilyen szitoba pl. zicher, hogy nem szólnék bele, mert csak olyan tanácsot tudnék adni, ami önmagamból indul ki és nem őbelőle, és vagy az életre, vagy a halálra dumálnám rá éppen. És a felelősséget nem tudom vállalni helyette, feltámasztani nem tudom...

 

ÜdV

Előzmény: Augustine (12917)
Augustine Creative Commons License 2012.02.23 0 0 12917

"A példa azért nem stimmel, mert ugye egy hídnál aránylag könnyen, egyértelműen leveheted, hogy a korlát melyik oldala a veszélyes és melyik a veszélytelen..."

 

Ugyan! Teljesen szubjektív...:)

Előzmény: Antisystem (12914)
Dogfüggő Creative Commons License 2012.02.22 0 0 12916

(Most olvasom, hogy lezárták a Kútvölgyi Klinikai Tömb intenzívjét, mert multirezisztens bacit találtak.  Van ott szülészet-nőgyógyászat is...)

 

Dogfüggő Creative Commons License 2012.02.22 0 0 12915

Két külön probléma van itt.

1.: aki le akar ugrani a hídról, az végezni akar magával. Itt, ugye, nem erről van szó.

Sőt, még csak arról sem, hogy amit ő akar, az veszélyesebb volna, mint amit te akarsz rákényszeríteni.

2.: hogy a magzat mit akarna, azt egyrészt senki sem tudhatja, ezért érvként eleve használhatatlan; ha viszont abból indulunk ki, hogy valószínűleg a lehető legbiztonságosabb helyen és módon akarna megszületni, akkor megint csak oda jutunk, hogy mivel a szülés ott a legkomplikációmentesebb, ahol az anya biztonságban érzi magát, ezért a magzat ugyanazt mondaná, amit az anya.

Előzmény: maxel (12913)
Antisystem Creative Commons License 2012.02.22 0 0 12914

Ha látod, hogy valaki le akar ugrani a hidról, akkor se hagyod. Itt nemcsak egy emberről van szó. Kettőről és abból az egyik nem biztos, hogy akar ugrani.

A példa azért nem stimmel, mert ugye egy hídnál aránylag könnyen, egyértelműen leveheted, hogy a korlát melyik oldala a veszélyes és melyik a veszélytelen... Az ontopic esetben viszont soha nem tudhatod előre, hogy a medikalizáció által kivédett veszély, vagy a medikalizáció által okozott veszély a nagyobb... szegény orvosokat sacckb 30 éve szokják időnként baxtatni azzal a ténnyel, hogy Írországban a legalacsonyabb a halálozás a nagy orvossztrájkjuk idején volt - valahogy a 80-as évek elején...

 

ÜdV

Előzmény: maxel (12913)
maxel Creative Commons License 2012.02.22 0 0 12913

saját ilyesféle gondolataikat joguk van ráerőltetni másokra.

 

Ha látod, hogy valaki le akar ugrani a hidról, akkor se hagyod. Itt nemcsak egy emberről van szó. Kettőről és abból az egyik nem biztos, hogy akar ugrani.

Előzmény: Dogfüggő (12911)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!