Aztán később történtek cifra dolgok. Az egyik nagynéném egy T-422-est vitt neki ajándékba. Nézegeti a papa innen is, onnan is, majd megszólal, "Ollan ez lányom, mint egy tangóhermonika, jó sok gomb van rajta. Hogy kell ezt bekapcsolni? Jön rajta a Petőfi?" Mindenre választ kapott és hamar megtanulta, hogy kell rajta a Szabad Európát behozni.
De elérte az átok a személyünkben. A T-422-est erősítőnek használtuk a ZK120-hoz, Deep Purple-t mag Led Zeppelint hallgattunk rajta. A papa mérgében csak annyit mondott, "Mi az instramentum ez a külföldi visítozás, meg ez a gép?" Aztán ráénekeltettünk vele néhány népdalt, akkor megnyugodott. A szalagot bevitte a tanácsba, csak van ott valaki, aki ért hozzá. Na másnap már a papa énekelt a falu népének a lármafából.
"Menj ki kisfiam, locsold meg a földelést!" És a kezembe nyomott egy poharat a nagypapám. Máris vette a jó öreg népszuper a Jó ebédhez szól a nótát. Illen eccerű ez kérem! :-))
Ahogy mondod, úgy jó lesz. A padláson a drót vízszintesen, 3-4 szarufaköznyi hosszban elég.
Az öreg rádiók KH működéséhez is elég az ilyen drótos megoldás. Megpróbálhatod összekötni az előbbi dróttal, szerintem szólnak bele egymás életébe. Ha mégis, akkor még egy drót. A rádiófölddel akkor kell foglalkozni, ha nem kielégítő a vétel.
A csövesek URH vételével akkor foglalkozz, ha a készülékek át lettek alakítva CCIR-re vagy konvertert használsz. Szalagkábelt már nem igen találsz, hacsak nincs neked otthon. Az ibéjen is horror áron van - ha van!
Előkerestem a dobozát (vagy 15 éve vettem), de abban nem találtam ilyet. Megpróbálom megoldani valami 0,5-ös sodrott vezetékkel meg egy koax dugóval. Ha jól látom, az árnyékolással nem kell törődni. Padláson a kifeszítés függőleges legyen? Mit csináljak a két öreg rádió KH vételével? Ott is ilyen egy szál madzagos megoldást alkalmazzak vagy az előző hozzászólásokban írt szalagdipólt szerezzek be?
FM ANT 75 Ohm aljzat. Meg hozzá egy dugót, kb. 1 m dróttal. Nem kell cifrázni, ezt a drótot hosszabbítsd meg a padlásig, ott meg kb. 2-4 m drótot feszíts ki. Valószínűleg meg lesz az FM vétel.
Több alappal baj van. De mindenek elött: az antennának szabadon kell a térben állni. Nem falra szögezni/csatornázni. Pláne nem más drótokkal összeköltöztetni!!!
Az a 300 Ohm nagyon más mint x méter rézdrót ellenállása. Az az antenna amire gondolsz, az nem csak 2 vízszintes szál. tulajdonképpen egy HUROK van széthúzva T alakban. A derót elindul középről egyik irányba. fut egy darabig, majd saját maga mellett elindul vissza. De középnél nincs vége, hanem folyamatosan megy a másik irány végéig. Ott megint visszafordul középig. Ott van vége. Onnan jön a 2 szál le a rádió 2 csatlakozási pontjáig. Végül is egy páros folyamatos szál. Volt gyárilag speciális SZALAGKÁBEL hozzá. Leutánozni nehéz. A 2 szál vastagsága és egymástól való távolsága szigorúan kötött.
Javaslom a nagy antennás biblia tanulmányozását. Karl Rothammel Antennakönyv című művét a neten is megtalálod. Azt az antennafajtát szalagdipól néven találod.
Rádió antennával kapcsolatos kérdésem lenne, hátha valakinek van tapasztalata.
-Adott egy vintage rádióerősítő, aminek van 300ohm-os antenna bemenete, ami jellezően dipol antenna. Egy ilyen elkészítéséhez kérnék segítséget. Ha jól gondolom, akkor ennek az antennának 300ohm-osnak kell lennie. Tehát ha hosszabb a kábel, akkor vastagabb kell legyen, ahhoz, hogy ne legyen több az ellenállása?
- Kb. 11 méter hosszú kábelnél ( sodrott réz), hogy számolhatom ki,hogy milyen keresztmetszetű kábel kell, hogy a 11 méter 300Ohm legyen? (itt a visszatérő is már benne van)
- Mennyire lesz gond, ha a dipol antenna vízszintes része fekvő helyzetben van és nem állóban? Tehát horizontálisan egy szinten lenne a két vezeték, mert a kábelcsatorna a mennyezeten lenne fekvő helyzetben?
- Az antenna vételi minőségét mennyire zavarja ha ugyanezen csatornában megy a hangszóró kábel is?
Ha hallottál, az hiba. Nagyon erős adó kikeveredhet persze.
Ezek a panelek nem is mindig kerültek beépítésre, mert az antenna és a rádió közé kell kötni. Persze kényelmesebb bent fixen odakötni, onnan adni neki tápot. De kívül is lehet, elemről.
Az a helyzet, hogy több évvel ezelőtt vettem egy ilyen kütyüt, de nulla ismeretségem sincs, aki berakná a Pacsirtába, ezért azóta is a fiókban figyel... Egyébként amit kérdeztem is, lehet, hogy Pesten hallhattam rajta mostani (CCIR) adást (igaz, halkan)? Ez milyen jelenség?
Köszönöm! Ezek szerint a kis Panához mindenképpen vigyek fel egy drótot a padlásra a kielégítő URH vételhez. A rajz alapján függőleges helyzetben rögzítsem. Milyen hosszú legyen a padláson lévő rész? Milyen vezetékből készítsem? Vagy teljesen mindegy a hossz és a vezeték típusa (valami árnyékolt koax tv-kábel vagy sima villanydrót egyeres/sodrott, alumínium/réz)? A kisebbik Orion eleve nem tud URH-t, tehát annál csak a jó minőségű KH vétel jöhet szóba, ahhoz is vigyek fel a padlásra valamit (magamon és egy fröccsön kívül)?
Igen ,ismert a sporadic E terjedés közben fellépő másodlagos tropó terjedés,valoszinüleg erről volt szó. A tuniszi adó meg simán belefért a sporadic E-be,nyilván ilyenkor ment a 7X,4X irány 144 Mhz-n ha volt onnan amatőr aktivitás.1987 ben,bántam meg hogy akkor nem volt FM-t tudó amatőr készülékem,mert Tel Aviv környékén sokan S-22 ön rádíóztak,akkor született az ODX-em UD-6 DE Baku 2530 km ...
Régen a Juventust hallgattam, amikor megszűnt a siófoki 810 kHz-es frekvencián, feltettem a padlásra egy Inglar antennát, amivel mintegy 150km-es távolságból, a 89.5-ön vettem. Nyáron nem egyszer fadingos lett, majd tisztán elkezdett szólni a tuniszi rádió. Olyankor simán feljutottam a Galyára, Hármashatárhegyre is...
Mikor még csak néhány adó müködött Magyarországon Danúbius,Calypso 90-100 Mhz környékén kiválóan lehetett terjedés előrejelzésre használni,mikor feltünt a Radíó Espanola/Madrid/ vagy BBC London akkor ,aki tehette iszkiri haza 144.300 on sokszor már állt a bál .....vagy nem ,mert nem jött fel a sporasic E terjedés.Most jó mert 6 m-ren gyakoribb az SE terjedés,aztán ha már nagyon erős régóta uaz az a irány megy meg lehet szólitani a partnereket,aki QRV feljebb,hogy menjünk feljebb 2m-re.Most már többek közt hála neked a kompatibilis végtarnyó ötletért a spéci kis végfok hadrafogható.
Ez jó, készen is lehetett kapni. De nem tudja a teljes CCIR sávot átkonvertálni, mert az OIRT kiosztás eleve keskenyebb volt. Amikor megveszed, meg kell nézni evvel melyik sávrészed lenne meg. Ha a kedvenc adód nincs benne, akkor kvarcot kell cserélni a panelkában. A CCIR 20 MHz széles. Az OIRT csak kb. 9!
Aligha nem, ez volna a keretantenna? Ez csak az AM sávokhoz jó, pl. középhullám.
Az URH FM nem fog működni sem a szobában, sem a konyhában semmilyen rövid dróttal. Egy hosszabb, pár méteres drótot a padláson kifeszítve már élvezhető lesz az adás.
A csöveseket át kellene hangolni CCIR-re, ahhoz szakember kell. (Én a sajátjaimat sem bántom, inkább az AM sávokat hallgatom rajtuk. Abban kifejezetten jobbak, mint a mai nejlonok.)
Bízom benne, hogy jó helyen járok a kérésemmel. Falun lakom, a szolnoki, szentesi, békéscsabai adók is kb. 50-60 km-es távolságban vannak. A ház méteres vályogfalú, a padlás nádtetős. Több rádiót is használok-használnék, de sajnos a vételi viszonyok a vázolt körülmények miatt igen gyengék. Az egyik szobában egy Pacsirta van, a másikban egy Orion 332, a konyhában az előzőekhez képest modern kis Panasonic mini-hifi. Namármost a Panán az URH nagyon zajos, bizonyos napszakokban teljesen élvezhetetlen, a készülékhez kapott kis keretantenna van rákapcsolva. A két öreg rádióhoz semmilyen antennám sincs, gondolom emiatt még a KH is elég gyengén fogható velük. Kérdés: tudtok-e javasolni a kereskedelemben kapható olyan antennákat, melyekkel jó minőségben tudok rádiót hallgatni? Ezek a után a három készülék ugyanarra az antennára is rákapcsolható-e valamilyen módon vagy mindegyikhez másik kell? Ha sikerül antennát beszerezni, feltelepítsem-e (helyük lenne bőven) a padlásra? Azon kívül a télen a Pacsirta fent volt Pesten a kávát rendbe tenni és az öreg asztalos beledugott egy csavarhúzót a bemenetre és szólt rajta (igaz gyengén) az URH. Tényleg így van vagy én halucináltam? Márhogy a jelenlegi adások tudtommal CCIR norma szerintiek, a készülék meg csak OIRT-et tud... Megpróbálnátok ezt megmagyarázni úgy, hogy én is (öreg könyvelő vagyok, nem rádiós) megértsem? Ha tényleg így van, lehet, hogy otthon szintén tudná?
Hogy miért írogatok itt adásról, hisz többen tudjátok, hogy még adóengedélyem sincs. Ám több út vezet a boldogsághoz és a magam részéről nem áll szándékomban mindet egyszerre bejárni. Az egyik a vizsga mindenek előtt, de azért, hogy eggyel több papírom legyen itthon, amit a falon bekeretezve nézegethetek, technikai háttér nélkül csak egy lelki üdvözülés.
A másik a technikai háttér előzetes megteremtése. Na ez húzós, de elengedhetetlen a rádiózáshoz. Első a szerszámzat, műszerezettség előteremtése. Ez rendben is lenne, a lakatos műhelytől az elektronika műhelyig és az alapvető műszerezettségig bezárólag. Aztán persze külön melléképületben egy teleszart csirkeólból varázsolnom kellett egy QTH-t, a járólaptól az új falakon át a szigetelt falakig, a mennyezeti burkolásig. Nem beszélve a külön villamos hálózat kiépítéséről, lehetőleg minél több konnektorral és jó világítással, meg nem feledkezve az érintésvédelemről, így pl. szelektív Fi-reléről, áramvédő kapcsolóról, kinek hogy tetszik. Ajtó, ablak, stb. De persze a helyiség így is előbb-utóbb kicsi lett, de ez mindenkinek ismerős :-)) Csak egy aktuális példát említsek az antennán kívül, de azzal kapcsolatban, pont most áll rendelés alatt az RG-213-as kábel Anicoéktól. RIG van, de nincs kizárva, hogy lesz még több is, ill. már most is van, mert van pluszban egy 40m-es QRP adó-vevőm is. Szóval úgy látom, az idén nyáron startra készen áll az amatőr rádióállomás.
Ugye ezek előteremtése sem csak pénzkérdés, idő kérdése is. Vannak elengedhetetlen házkörüli munkák, főleg így tavasszal, karbantartás stb. és persze megint beruházás, kell egy új gázkazán is. (Nehogy panaszkodásként értelmezzétek! :-)) ) Meg van a remek munkahelyem, ahol egyre több az elvárás, mert sajnos az utánpótlás versenyképtelenül jön ki az iskolából. Éppen jegyzetet íratok az egyik kezdővel, berendezésismeretből. Nehogy már elő is adjak, meg még le is írjam!
Na ha ezzel megvolnánk, akkor jöhet a rádióamatőr szakanyag bebiflázása, mert mivel látjuk, buknak a vizsgán villamosmérnökök is, de gond nélkül átmennek pékek, asztalosok és más szakmák remek művelő is, mert nem lusták a tanulásra. Ha kell többször nekimegyek a vizsgának, de nem adom fel, mert kár lenne az eddigi beruházásokért, másrészt az ember akkor boldog, ha megvalósítja gyermekkori álmait :-)) Ez az, amihez ti is kelletek, a ti pótolhatatlan tanácsaitok, segítségetek, amit nem győzök megköszönni. Oké befejeztem a szófosást. 73! HA4003SWL
Köszönöm a hozzászólásokat! Azzal tisztában vagyok, hogy ami mindenre jó, az semmire sem jó, legfeljebb egy-két sávra. Pont ezért nem rugózok azon, hogy ismét üzembe állítsam a G5RV-t, hisz az is pont ilyen, az alsó és a felső RH sávokban majd szétverte az SWR-mérőt, tehát ott adásra nem, vagy rossz hatásfokkal használható. A végfok védelmében lehet különféle hókusz-pókuszokat csinálni különböző illesztő tekercsekkel, de azok csak arra jók, hogy elnyeljék az eredetileg kisugárzásra szánt energiát és nem javítja a DX lehetőségeket. Nekem bőven megfelel a 7 és 20 MHz közötti sáv, amire minden tapasztalt amatőr által házilag elkészített antenna alkalmas. Ha arra érzek buzgalmat, hogy a 160 m-es sávot letámadjam, majd húzok ki a kertbe egy jó hosszú drótot és megpróbálom lehangolni. De semmiképpen nem akarom magam extrém költségekbe verni, ezért is tetszett meg G8JNJ antennája. Jelenleg is működik egy antennám, ami 10-20 MHz körüli sávra van kihegyezve. Továbbá a WARC sávokat is előnyben részesíteném, mert a "népszerű" sávokon sokszor akkor a zsivaj, hogy még a hallgatózástól is elmegy a kedvem, a WARC-okat meg senki ne akarja versenyzésre használni, hál' Istennek, maradjon is így!
Nem tudom ,max 300-400 w az ajánlott terhelhetősége ,ez betartom ,megy ez 80 méteren is, nem egyszer QSO-ztam róla főleg más GP-kkel is mint kompromisszumos antennával,de inkább nem véletlenül 7 -50Mhz a javasolt üzemi frekije
A HF-9V egy minden sávon rezonáns antenna, amit hosszabbítótekercsekkel és kerülőutas rezgőkörökkel valósítanak meg. Butternut gyártmány, amit sokan lekoppintottak és nagy eredménnyel használnak.
A másik egy angol amatőr agymenése, ami egy szélessávú trafóval illesztett random sugárzó. A teljesítmény nagy része a trafón alakul meleggé, kisebb része több-kevesebb sikerrel kisugárzódik.
Mindkettő használható, de nagyon nem egy kategória.
Én inkább a különbséget sorolnám: A HF-x-V sorozatnak nem probléma a 80 méter sem.:-) Ugyanis először itt kaptam fel a fejemet. Szájmon azt a típust gyártja, amihez balun anyagot keres 0.hatvány kolléga, az pedig kb. olyan "szükség" antenna mint a mágneshurok. Megy-megy, de azért kompromisszum hegyekkel, viszont egy hideg téli éjszakán megfő a balunon a tea.:-)))