Egy hat napos, majdnem minden kultúrális igényt kielégítő firenzei utazás megvalósítható terveit szeretnénk bemutatni sok képpel és sok információval.
Később további és egyéb tényekkel gyarapíthatjuk firenzei tudásanyagunkat, de a hat nap maradjon meg művészeti egységként.
Na szép, de ha fel köll újítani... A Pitti Palotában is néhol égszínkék selyem van a falon háttérnek és kellemes volt. Bár a fehér hátteret én jobban szeretem...
Én csak azzal vitatkoztam, hogy azt írtad, a Medici-Riccardi sincs olyan durva. Szerintem van. :) Az alsóra gondoltam. A felső szintek ott is finomabbak, tudom. Csak azért kardoskodom, mert nekem a Medici-Riccardinál volt olyan érzésem, hogy jesszus, a város kellős közepén egy erődítmény... :)
A 2007-re várható kétmillió látogatónak fel kell készülnie arra, hogy az Uffizi hol egyik, hol másik részét találja majd zárva. Az átalakításokra azért van szükség, mert már kevésnek bizonyulnak a kiállító termek, felújításra szorul az elektromos és a vízvezetékrendszer, modernizálni kell a szolgáltatásokat - írta a Corriere della Sera című olasz napilap
Negyven éve esedékes átalakítások kezdődnek a firenzei Uffizi képtárban, és a munkálatok 4-5 évig is eltarthatnak - jelentette be az olasz műemlékvédelmi hatóság.
Az Uffizi palotát Cosimo dei Medici építtette Giorgio Vasarival 1560-ban, hogy méltó körülmények közé helyezhesse magisztrátusát. Művészeti galériává fia, Francesco változtatta. Az átalakítást egy tíz vállalatból álló bolognai konzorcium végzi, a költségvetés 29 millió euróval tervez. A program legvitatottabb pontjai a lépcsők és a liftek. A keleti részben megépítendő lépcső miatt le kell ugyanis bontani San Pier Scheraggio régi templomát, amelyet még Dante és Boccaccio is látogatott. A nyugati szárnyon a lift miatt pedig hozzá kell nyúlni a Lanzi galériához. Ellenőrizni kell a falak alapjait is. Ezen kívül azt tervezik, hogy a híres szalonok falát az eddigi hagyományos fehér helyett égszínkékre festik.
Mert a te hsz-ed csak a földszinti részt mutatja, az én 484-esemen jól látszik, hogy a felső szint már sokkal kisebb kővel burkolt, a legfelső meg már vakolt:-) A könyvemben meg mégjobban látszanak ezek, csak azt nem tudom megmutatni:-(
Palazzo Strozzi (Giuliano da Sangallo) Udvar és főpárkány (Simone de Pollaiuolo)
A Palazzo Strozzi 15 épület helyére épült, minden emelete olyan magas, h. külön-külön is lenne belőle egy-egy palota. A lovak pányvázásához felszerelt gyűrűk és a fáklyatartók is az eredetiek. A palota1536-ban készült el, Filippo Strozzi bankár, a megrendelő, ezt már nem érte meg.
Érdekes, hogy ezt a palotát jval később építették (1489-1533-ig), mégis az előbb mutatott Rucellait mondják "modernebbnek", úgy látszik a Strozzi család jobbnak látta az "erőd stílust", mert ha valami, hár ez tényleg erődszerű ezzel a falazattal:-)