Uristen de szépek..nekem is vannak..ide nem teszek be őket..de az MC-s és a Brit-es topikokban találsz róluk képeket :-) jelenleg kilencen vannak abból 6 négy hetes kisbébi :-)
Attól félek ha megakadok valamiben nem fog gyorsan jönni a segitség..mert mire ide beirok..és Te vagy éppen valaki aki ráér válaszol nekem..addigra késő lesz..:-(
Vagyok találékony..van is itthon mindenféle vacak ..:-)..csak a kis fortélyokat nem ismerem..:-)
azt akartam még mondani, hogy legyél találékony, nem kell drága dolgokat vásárolni - minden van otthon.
vizet tudsz csinálni zselatinból, kavicságyat nagyszemű barna cukorból, homokot barna kristálycukorból ( a torta felületet - ott ahova szánod - előtte meg kell kenni egy pici tojásfehérjével, hogy megragadjon)
fogpiszkálóval mintázhatod a levél ereit - egy művészi élőkép is kijöhet belőle
Igen..a dögvirágok lábszagúak :-) :-) de valami hihetetlen formákkal és színekkel rendelkeznek..
Visszatérva a tortára...köszi a tanácsokat..igyexem úgy csinálni mindent ahogy leirtál.
Sok apró Darlingtóniát szeretnék csinálni..és közte majd lenne egy nagyfejű..remélem nem fogom összekeverni a gyurmásat a marcipánossal..mert akkor lenne csak igazán nagy a meglepetés !!! :-)
Biztos voltam benne, hogy valami ilyesmi húzódik meg a háttérben :)
Azért kellene először gyurmával gyakorolni, mert a marcipán tönkremegy ha sokszor kinyújtod, megformázod, összegyúrod és újra kinyújtod. Egy idő után megunja és elkezd töredezni...
Elég magas ez a növényke, a közepébe tehetsz egy fogpiszkálót ( mint a szobrászok) és arra mintázzad meg a formát. A fogpiszkálónál fogva bele tudod szúrni egy szivacsba és akkor állva megszárad. Ugyanígy teszed majd fel a tortára is - hogy el ne dőljön.
Én pár éve vettem egy virágzó Stapeliát - hihetetlenül szép volt - de sajnos nem bírta a lakást, pedig a konyhában lakott a napfényes ablakban :(
El nem tudtuk képzelni, hogy mi az a penetráns bűz az ablak körül, azt hittem, hogy a macsekok loptak el egy husit és az oszladozik valahol, de persze nem találtuk meg. hát ez a virág volt az A kertészetben a nagy légtérben nem lehetett érezni a szagát.
Zsur....hát..amint már irtam Bandimacs-nak..ezt éreztem könnyebbnek..a Dionaea muscipula 'cross teeth'-et nem mertem választani és a Drosera paradoxa-t sem..nem beszélve a Nepenthes ampullaria Brunei red-ről...:-)))))..szóval azt gondolom..ha jól fog sikerülni..akkor az illető teljesen odalesz :-)
Nem ez a legegyszerűbb forma. Nem tudom, mennyi időd van, de gyerek gyurmával először próba mintákat lehetne csinálni - és ha már megy, akkor a marcipánból.
Köszönöm szépen nektek a válaszokat..akkor ezek szerint jó hogy vettem tegnap még marcipánt mert az az egy kevés lett volna..a bibi csak az hogy mind más színű :-))))))))))))))))))))
Díszítésnek a tetejére szeretnék tenni egy Darlingtonia Californicát...azt meg ne kérdezzétek tőlem hogy fogom megcsinálni...a marcipán puha...mitől lesz majd mégis kemény????
Mekkora ( milyen súlyú ) marcipánt vettél ? Egy átlag méretű tortához kb. 80-90 dekából kell kiindulni - de a szélei - amit majd levágsz - megmaradnak, abból lehet valami dísz, vagy elteheted legközelebbre.
Ha nem melegíted fel eléggé - törni fog. Én 1 éjszakáig szobahőmérsékleten tartom, utána még rámelegítek a radiátoron 1-2 órát :) de túlmelegíteni sem kell.
Ha vastagra hagyod - törni fog a teteje és az oldala között ( én általában 2-3 mm vastagra nyújtom ki )
Az az egyszerűbb, amit Zsur mond: csak a tetejét vagy csak az oldalát bevonni - nem lehet elrontani !
Ha az egészet bevonod, (ez a nehezebb) kezdjél neki már előző nap, hogy legyen időd - ne kelljen idegeskedned, hogy a leves már az asztalon van - és még nincs kész a torta.
Ha az egészet bevonod: a tetőhöz viszonyítva körbe-körbe még hagyjál rá jó 25 cm-t és akkora méretű marcipánt nyújtsál, akkor lehet szépen rásimogatni mind a tetőre mind az oldalára.
A marcipán alá vajkrémet kell még kenni - erre jó a síma vaj + porcukor + vanilia kivonat is - ízlés szerinti mennyiségben - de nem túl vastagon.
Biztosan sikerülni fog ! Majd tegyél fel képet, ha van kedved.
A meringue port én is az angol e-bayen vettem ( a tragant porral stb. együtt) mert olcsóbb volt a szállítással együtt is, mint itthon :(
Ha a krémet csak a fondant alá akarod tenni - szerintem kihagyható.
A Crisco az tiszta növényi zsír - zömmel pálmavaj, én semmi mellékízét nem éreztem. Nálunk elég drága. Persze, azért valamilyen kivonattal ízesíteni kell - mert különben íztelen, csak a cukor édes ízét mutatja.
Inkább alkalmi torták bevonására való, mert ha abszolut finom porcukorral ( icing sugar) kevered ki, teljesen sima felületre el lehet simítani - mint pld. az amcsi csipkedíszítésű menyasszonyi torták bevonata. Másik lehetőség: nagyon szép virágokat is lehet belőle csinálni nyomócsővel - mert van tartása.
Koszonom hogy irtal! A Merengue porrol hallottam, de en meg nemtudtam felfedezni itt. Kihagyhato?? A Crisco az ugye zsiradek.Nincs mellekize? Errol is hallottam, de meg nem hasznaltam.HA ez jo, akkor megoldhato csak Criscoval+ izesitve vmivel. Ha hulyet kerdeztem NE haragudj erte csak nekem is tanulnom kell meg a mai modern tortadiszitesekrol es a hozzavalokrol. Szep az a torta igy a foton....es utana jon a bevonas...
Koszi megegyszer, most szaladok dolgozba. Mindenkinek kellemes surges-forgast!
BANDIMACS, A torta oldalat egy roloval keszitettem , amit nemreg egy hobbyborzen sikerult vennem. Az illeto volt olyan kedves es a borze vegen eladta nekem, mert maskulonben Columbia allambol kellett volna megrendelnem. Innen : http://rosgar.com/ nagyon szep dolgaik vannak es rendelni is tudsz.Sajna a spanyolom nem a legjobb, "" ha erted... hihi Nezegesd meg , tenyleg szep dolgokat latsz. Megkerhetlek, leirnad nekem a Te kokuszvajas recidet amirol irtal?. NAGYON koszonom elore is. EZT nem tudom hol lattam mar de EZ is oltarira tetszik!
Lanyok, jo regen voltam koztetek.Sajnos a mostani rohano elet hatart szab a sutesekhez is. Azert keszitettem 1-2 dolgot, sajna csak a beklikkelt fotoalbumombol tudtok nezegetni.Ezekhez a fel es betevesekhez hulye vagyok.Nalam "mindig "tortenik vmi galiba a computernel.
ZSUR, szia! Olvastam a sunikes deszert fejtegetesedrol . Szerintem ez egy kesz bonbon amit itt is lehet kapni es a "hatso fele"a sunikeknek valami tapados kremmel lehet bevonva es diszito drazsek. Ez a bonbon egy "hejas fel dio "truffel v.mi a csudaval toltve. Tulajdonkeppen a diohej alja az a csucsos nos itt azt talaltak ki a sunike orranak. Sajnos nincs fotom a bonbonrol de nagyon elethuen nez ki a dio. Elegge megkerik az arat mert Belga minosegi csokibol van . EZ az en otletem hozza. Masbol is ellehet kesziteni: Pl lasd a keksztekercs masszaja formazva. Meg szebbe teheted ezt is vagott fehet mandulakat szurkalsz bele tuskeknek. Szep dolgokat keszitettetek megint!!!
Lanyok, ha marci vagy fondant bevonatos tortat keszitetek, ti MIT kentek alaja? Envanilias vajkremmel szoktam athuzni es igy megy ra a fond ill. marci. Neha azert tomenynek tartom a vajassal es ezert kerdem hogy van e otletetek.Sajna a dezsemes megoldas nem jo mert nemtalaltam megfelelo dzsemet, mert maskent szinezi a boritast ill olvadhat a fondant . Lenne otletetek?? Koszonom!!